Отиди на
Форум "Наука"
boyko

Изследване на ДНК на неадерталка не открива следи от инцест

Recommended Posts

Открити са и 16 нови варианта на неандерталски гени, предадени на съвременните хора

https://phys.org/news/2017-10-incest-neanderthal-woman-genome.html

И още по темата:

Изглежда ловците-събирачи са осъзнавали последствията от инбрийдинга и са намерили начини да го избягват 

https://phys.org/news/2017-10-prehistoric-humans-networks-inbreeding.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ловците-събирачи съвсем не са били тъпи хора, физически и психически са си били точно като нас устроени :animatedwink:

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7.10.2017 г. at 13:12, Warlord said:

Ловците-събирачи съвсем не са били тъпи хора, физически и психически са си били точно като нас устроени :animatedwink:

Онези от горния палеолит вероятно са били по-умни. Или поне с по-големи мозъци.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 41 минути, Thorn said:

Онези от горния палеолит вероятно са били по-умни. Или поне с по-големи мозъци.

 

Не знам. Одомашените животни действително изглежда да оглупяват сравнени с дивата форма; преминават през сходни морфологични промени - смалени мозъци, избледняване (депигментация), клепнали уши, редуцирана сила на мускулите и иувенализация (приличат на детската форма на дивия вид - игриви, залупени, с "младежки" черти на лицето, но и запазващи умението да играят и да се обучават по-дълго. Ние също сме одомашена форма на ХС, всъщност - тази кодина на антрополозите най-накрая им светна - няма такова нещо като ХС, ХС, е одомашена форма на неизвестен вид. Или дори видове. Това, което досега се вземаше за ранен ХС заради лицевата форма, се оказаха няколко несвързани вида, тръгнали по пътя на одомашаването и респективно морфологията им конвергирала. Но не знаем кой е бил предшественика на ХС. Кой от тях. Целия ХС е одомашен вид, тия от горния палеолит по-малко, но също поели пътя на одомашаването, както виждаме по лицевите черти. Т.е., това, което досега вземахме за морфология на ХС, всъщност се оказа симптом и изява на одомашаване при приматите, това може изобщо да не е ХС и пак ще изглежда така, ако е примат и одомашен, т.е. с генни мутации по посока социализация и кроткост и ами домашност. 

Дивия ни вид може и да е бил по-интелигентен. Не знам, вълците по-интелигентни ли са от кучетата? Всички породи кучета ли са по-тъпи от вълците? Не съм сигурен, поради което не съм сигурен и че дивият ни предшественик е бил по-интелигентен - но не бива да го изклщчваме. Само че тоя див предшесвеник не можем да го наречем ХС - той е ХС толкова, колкото вълкът е куче. Куче ли е вълкът? Май не. И мисля, че не бихме го харесали, ако се срещнем.

Редактирано от Южняк
  • Харесва ми! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×