Отиди на
Форум "Наука"

Австралия създава космическа агенция


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Закъснял играч се завръща в космическата надпревара: Австралия най-накрая създава космическа агенция

1967-wresat-launch.jpg

През 1967 година с изстрелването на WRESAT Австралия се превръща в третата държава след САЩ и СССР, изстреляла спътник от своя територия

25 септември 2017 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Вчера на 68-мия Международния астронавтически конгрес в Аделаида беше оповестено, че Австралия най-накрая ще създаде своя космическа агенция. Новината очаквано учуди много хора, за които е трудно да си представят, че австралийците още си нямат такава агенция. По принцип големите държави разполагат с космически агенции - Русия има космическа агенция и е единственият превозвач на хора до "Международната космическа станция", САЩ си има НАСА и е лидер в изучаването на далечните планети, Канада има Канадска космическа агенция и е известна най-вече с голямата роботизирана ръка на станцията, Китай има агенция и изпраща хора в космоса и апарати до Луната... но Австралия? Защо почти не чуваме за Австралия в космическите новини?

Австралия в никакъв случай не е недоразвита държава - тя е 13-тата икономическа сила в световен мащаб. Някога е била една от първите в космоса - на 29 ноември 1967 година Учреждението по оръжейни проучвания (англ. WRE, Weapons research establishment) изстрелва в космоса ракета "Спарта" (модифицирана американска "Редстоун") от космодрума Вумера със спътник WRESAT. С успешния полет Австралия се превръща в седмата държава със свой собствен изкуствен спътник, но едва в третата след САЩ и СССР, провела благополучно изстрелване от свой космодрум на своя територия. 

През 1971 година е проведено второто и последно изстрелване на спътник от космодрума Вумера. И с това космическата история на Австралия приключва безславно. Днес Австралия е държава, която може да е с развита икономика, но е отпаднала от космическата надпревара.

Как се случва това? След 1868 година, на фона на успеха с WRESAT, Учреждението по оръжейни проучвания предлага създаването на скромна космическа програма както с граждански цели, така и за нуждите на отбраната на страната. Предложението обаче е отхвърлено от правителството на Гортън с мотива, че би било твърде скъпо. Това полага началото на порочен кръг, в който, съобщава The Conversation (източник), политическите партии на Австралия проявяват само краткосрочен и спорадичен интерес към евентуална космическа програма. Проведени са няколко опита за създаване на такава програма, но веднага щом се появяват първите резултати, австралийските правителства я прекратяват. Австралия е канена многократно да участва и в програмите на Европейската космическа агенция (ЕКА), но правителствата винаги са отхвърляли поканите, пак под предлог, че би излязло много скъпо.

Как се справя Австралия днес в случаите, когато има нужда от космически услуги? Според Ендрю Демпстър, австралийски космически експерт, австралийците се възползват от данните на чужди спътници (източник). Тези чужди спътници са построени с чужди средства, финансирани са от други данъкоплатци. Една чужда държава винаги би защитила първо собствения си интерес, а не чуждия. И докато австралийците използват данни от други спътници, страни като Алжир, Индонезия, Малайзия, Мароко, Нигерия и Сингапур вече са започнали свои собствени космически програми, за да изстрелят спътници.

Със създаването на новата космическа агенция австралийските власти се надяват да създадат множество работни места, както и да спрат изтичането на мозъци. В Австралия има много хора, които искат да се занимават с астрономия и космически изследвания, но след като завършат университет, те няма какво да правят в собствената си страна и се принуждават да търсят препитание навън.

Как би изглеждала космическата агенция на Австралия? Според Демпстър (източник) на този етап структурата й е неясна, но фокусът непременно трябва да е върху растежа на местната индустрия до етап, в който ще могат да бъдат предприети големи проекти, осигуряващи австралийски решения на австралийски проблеми. За да е успешна агенцията, подкрепата от страна на политиците не трябва да е половинчата.

В момента в който това се случи и ползите станат явни, австралийците ще се запитат защо не са го направили още преди десетилетия, категоричен е Демпстър.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1910-2017-australia-creates-space-agency

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...