Отиди на
Форум "Наука"

Защо не трябва да се паникьосваме за фипронила в някои партиди яйца?


Recommended Posts

  • Администратор

Вече няколко дни в медиите циркулират публикации, които алармират, че ни тровят с опасни яйца, че сме в сериозна опасност, че веднага трябва да се притесним, да изхвърлим всичко, а защо не и да отидем на лекар. Нека се успокоим малко, защото единственото нещо, което може да ни навреди в тази ситуация е стресът, който си причиняваме излишно. А той е рисков фактор, който често пренебрегваме.

Untitled

Открито количество в яйцата не е притеснително!

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разпространи разкритието, че са открити партиди яйца, при които количеството на фипронил е около 0.027 мг/кг. Това означава, че в 1 килограм яйца има 0.027 мг от веществото. 1 килограм яйца са 20 яйца с размер „М“, които са с маса около 49 грама. Самото наличие на веществото не трябва да ни притеснява, защото не трябва да живеем с илюзията, че храната, която консумираме е „чиста“. Винаги има някакво замърсяване и за щастие тялото ни е напълно подготвено, за да се „детоксикира“.

Цялата статия: http://6nine.net/2017/09/15/защо-не-трябва-да-се-паникьосваме-за-фи/#more-3682

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Направо виждам как разни лечители и вселенски спасители  детоксинатори се усмихват на тази новина и с потни ръчички трескаво броят пари получени от заблудени хора за да ги детоксинират.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нормално е да се появи такава статия, която да успокоява и да ни кара да продължаваме да живеем и да гледаме напред... и да купуваме яйца. Хората все пак бизнес въртят и трябва да продават яйцата. Няма как. 

Иначе вредата е ясна. Имаме химикал, който се натрупва и в пилета и в яйца, и след това и в хората. Организма има методи да се детоксикира, но не от всичко, и не напълно, особено с напредване на възрастта. Химикалите са вредни особено за малките деца, тъй като ако им навредят когато са малки последствията може да доведат до по-ранни изяви на болести в бъдеще. И най-важният проблем е, че ако се пренебрегне този химикал, след това ще се пренебрегнат още 50 други химикала в най-различни други храни, и в крайна сметка ако съберем количеството им то може да надвиши границата на безвредното. Милиграм от това, милиграм от онова, и накрая се събира цяла чаша с отрова.

Тоест по-добре бъдете стресирани. Намерете си някоя баба или дядо в близкото село да ви гледа 30-40 кокошки без химикали, плащайте му за храната и после и някой лев за пилетата и яйцата, и се хранете здравословно. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи като чуя "натрупва се в организма" и направо се изприщвам.

Тялото ни разполага с една огромна серия от цитохроми, моно-, диоксигенази, редуктази, хидролази, които могат да метаболизират почти всяко органично съединение. Това се нарича биотрансформация. Тя е постоянна, благодарение на нея сме живи. Това е така наречената "детоксикация".

И не, няма още други 50 химикала, които да се натрупат в тялото и да умрем. :D

Просто животът не функционира по този прекалено елементарен начин. Притеснителното е, че 99% от хората разсъждават в същата посока.

Редактирано от heimy
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някои вещества се натрупват, други се изхвърлят, но всеки излишен химикал който не ни носи ползи ни носи вреди. Тежките метали е доказано, че се натрупват и вредят. Пиеш алкохол и се детоксикираш след това, но с годините става все по трудно и накрая се напиваш от една чаша. При разграждането на алкохола се отделя амоняк, а той е отровен. Тоест детоксикацията си има съответните последствия. И да, има достатъчно химикали в храните, може и да не са 50 но ги има. И се натрупват и се изчистват, докато му е възможно на организма, и колкото повече, толкова по-рано ще ти се скапе черния дроб, ще получиш камъни в бъбреците или ще минеш на диализа. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено не разбираш какво е детоксикация :D Много черно-бели виждания по темата.

Да не говорим, че от алкохола не се образува амоняк, защото не съдържа азот... От алкохола се образува пируват или с други думи - енергия.

Всъщност много токсини могат да бъдат трансформирани в съединения, които пряко влизат в метаболизма, което трудно се вписва в концепцията ти за "ползи".

Самите тежки метали са важни, защото те са кофактори на различни ензими и част от витамините. Но тежките метали не могат да се сравняват с органични съединения... Смесваш понятията.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...