Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Союз МС-06, старт 13 септември 2017 г.

Recommended Posts

Ракета Союз-ФГ с пилотиран кораб Союз МС-06 бе изведена на стартовата площадка за старт на 13-ти септември

2017-september-soyuz-rollout.jpg

Ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-06" е на стартовата площадка. Photo credit : Roscosmos

11 септември 2017 г. 16:52 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 10-ти септември, космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-06" беше изведена от монтажно-изпитателния корпус и бе приведена във вертикално положение на Площадка №1, още известна като "Гагарински старт". Именно от това място на 12 април 1961 година е излетял Юрий Гагарин.

От тук ще полети и следващата експедиция към "Международната космическа станция". Стартът е насрочен за 13-ти септември в 00:17 ч. българско време.

Екипажът на космическия кораб се състои от руския командир Александър Мисуркин и неговите американски колеги Марк Ванде Хей и Джоузеф (Джо) Акаба. Дублиращият екипаж включва космонавта на Русия Антон Шкаплеров и астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Шанон Уокър.

Александър Мисуркин е вече бил в космоса веднъж през 2013 година. Джо Акаба има два полета зад гърба си. Марк Ванде Хей никога досега не е летял в космическото пространство. Избран е за кандидат-астронавт още през 2009 година и ще лети чак сега, което показва, че е трябвало да чака продължително време, преди да бъде назначен на мисия.

След изстрелването на "Союз МС-06" корабът ще лети самостоятелно в продължение на шест часа, след което ще се скачи към "Международната космическа станция". Мисуркин, Акаба и Ванде Хей ще живеят в орбита общо пет месеца и половина.

Понастоящем на борда на станцията пребивават Сергей Рязанский (космонавт на Русия), Ранди Брезник (астронавт на НАСА) и Паоло Несполи (астронавт на ЕКА). Със скачването на "Союз МС-06" екипажът ще стане отново шестчленен.

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1897-2017-september-soyuz-fg-rolled-on-pad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Успех! Космически кораб Союз МС-06 излетя и достави екипаж от трима души на борда на МКС

12-sep-17-soyuz-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване на кораба "Союз МС-06". Photo credit : Roscosmos

13 септември 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес, на 13-ти септември в 00:17 ч. българско време от Площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур успешно излетя космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотиран космически кораб "Союз МС-06".

На борда на кораба пътуваха космонавт на Русия Александър Мисуркин и астронавти на НАСА Марк Ванде Хай и Джоузеф (Джо) Акаба. Шест часа след излитането корабът "Союз МС-06" извърши успешно скачване с модула "Поиск" към руския сегмент на "Международната космическа станция".

Пристигането на Мисуркин, Ванде Хай и Акаба възстанови общия брой на екипажа на станцията на шестима души, тъй като те се присъединиха към сега живеещите на борда Ранди Брезник (НАСА), Паоло Несполи (ЕКА) и Сергей Рязанский (Роскосмос). Очаква се новопристигналите членове на екипажа да прекарат около пет месеца и половина в космоса и да проведат около 250 научни експеримента.

Това е и първото дългосрочно увеличаване на постоянно пребиваващите американски астронавти на МКС от трима на четирима - нещо, което става възможно защото Русия съкрати своя екипаж от трима на двама космонавти.

За повече информация: НАСА, Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1900-2017-soyuz-ms-06-launches

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Успех: Космическият кораб Союз МС-06 с трима души на борда се завърна на Земята

2018-28-feb-vande-hei-returned.jpg

На снимката: астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай след успешното си завръщане на Земята днес. Photo credit : NASA TV

28 февруари 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 04:31 ч. българско време спускаемият апарат на транспортния пилотиран кораб "Союз МС-06" успя да извърши благополучно кацане в казахстанските степи. На земята се завърна командирът на кораба и космонавт на Роскосмос Александър Мисуркин заедно с двамата му американски колеги Марк Ванде Хай и Джоузеф Акаба.

Космическият кораб "Союз МС-06" бе изстрелян през септември 2017 година, а астронавтите прекараха в космоса общо 168 дни.

В рамките на мисията членовете на екипажа посрещнаха общо четири товарни кораба. Два руски "Прогрес" се скачиха с "Международната космическа станция" през октомври и февруари, а два американски "Сигнус" и "Драгън" пристигнаха съответно през ноември и декември.

Със завръщането си Мисуркин е един от най-успешните космонавти на Русия: през февруари тази година той и неговият колега Антон Шкаплеров излязоха в открития космос, за да подменят електронна кутия на комуникационната антена към модула "Звезда". Космическата им "разходка" продължи 8 часа и 13 минути, най-дългата в руската космическа програма.

Ванде Хай излезе четири пъти в открития космос, за да обслужи канадската роботизирана ръка на станцията Canadarm2. Другият американски астронавт Акаба излезе веднъж по същата причина. Двамата американски членове на екипажа участваха и в много обучителни дейности като част от образователната инициатива на НАСА "Година на образованието на станцията".

В космоса на борда да "Международната космическа станция" продължават да живеят космонавтът на Русия Антон Шкаплеров, астронавтът на НАСА Скот Тингъл и астронавтът на Япония Норишиге Канаи. Трима нови души ще излетят на 21-ви март тази година и с това екипажът на станцията отново ще стане шестчленен. 

Източник: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2105-2018-28-feb-soyuz-ms-06-returns

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×