Отиди на
Форум "Наука"

Историята на нациите в епоха на глобализация


Recommended Posts

  • Потребители
Преди 7 минути, Skubi said:

Хайде да спрем да гледаме назад защото на никъде не води. Само това, че ако така продължаваме ще осерем и това което е останало още от природните ни богатсва....

Оффф, кажи го по-силно на народа, че на мен ми омръзна да викам :animatedwink:

Почти всички в тоя форум са се зариволи в някакви истории и параистории ,антични, средновековни, като че ли ще открият имането...

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 607
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Според мен нямаше от онези другари да стане бизнесмени, които да направят райска градина, така мисля, защото имаха десетилетия да се опитат да го направят, пък вместо райска градина оставиха Кремиковци, и куп подобни "гиганти", дето сега и за отпадъци не стават. Системата беше порочна, не хората, между тях

Приятелю, абе нека не се хващаме за Кремиковци. Там е станал голям фал с проучванията на залежите от руда, но нали имаше СИВ не беше проблем да внасяме тогава евтина руда а и сега не би било. Китай например, тука Никито го споменава, внася руда чак от Африка и са с някаква рентабилност или на дотации както казва Никито. Златната ни руда я каратчак в Африка и там я обработват ...

Но думата ми е за друго, въпреки големите изхвърляния, другарите създадоха икономика...

Построиха язовири, създадоха ВЕЦ-ове, направиха хидромелиорация - де е сега - разрушиха я след 10 ноември. Разработиха нови въглищни залежи - създадоха ТЕЦ -ове. Електрифицираха страната. Благодарение на другарите все още покриваме нуждите си от електроенергия и даже малко нещо изнасяме. Ха след 10 години като почнем да внасяме да видим как бай Ганю ще си плаща сметката на електричество.

Да се върна на думата си. Във всеки град имаше месопреработващо предпиятие " Родопа", предприятие за преработени храни "Консервни комбинати.Млекопреработвателни предприятия " Сердика" Фуражни заводи, Пиваварни заводи. Селското стопанство бълваше продукция - тя се преработваше и в по-голямата си част се изнасяше - къде Русия и СИВ. 

Ако се върнем на гигантите на социализма - Нефтохима Бургас, Плама Плевен , Автомобилостроителен комбинат Мадара. Тракторостроителен завод. Предприятия за домакински и стопански порцелан и стъкло - днес какво имаме - "шише-джам". В българия беше най-голямото и най успешното предприятие за строителство на мото и електрокари в света Балкан кар и така нататък и т н  и даже etcetera. 

Хората имаха гарантирана работа и доходи.

Така че нека съдим право. Комунизма беше крив и другарите бяха криви но както писах 99 % от българите имаха работа и доходи и пенсии и живееха с по-добър от днешния стандарт.

Та това ми е думата за икономиката ...

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, nik1 said:

Имаме два или три "добри" (хипотетично добри) брандà (като средновековните китайци от тези епохи имат своите), просто ги окепазихме ,или не направихме така, че се развият както в "белите" страни

-Туризъм . Не визирам само Черно Море (водата е му бракична, което го прави препочитано за плуване пред солените води на Егея и световния океан , Black Sea - the world’s largest pool of brackish water) но и  история, култура, вино (винен туризъм) и планини (селски-. еко-, планински-, ски- туризъм) Имаме 11 милиона туристи на година спрямо 7 милиона население, което е показателно за възможностите..

-Земеделие и преработване, В идеалния случай можехме да станем втори след Холандия ; (Трябваше земята да се комасира, а собственосттатда бъде уредена)

Какво е това законът да позволява селскостопански парцели от по един -три декара (законът позволява сескостопанската земя, не изобщо земята, селскостопанската земя да се дели на много малки парчета)? . Да не сме на остров Ява, където почти няма обработваема земя? Или да очакваме че българската нация ще проперира в 21 век чрез натурално селско стопанство??? Вярно е българинът и балканецът  е  алчен и лаком за земя (да я има, да и се врвада, и да я чопли най-вече) и собственост, но законът трябва  да е по-добър и по умен от "простият" народ, греша ли?

Да говорим за индустрията..

Ние не сме индустриална, инженерна или иновативна страна (погледнато в исторически план, пък и в културен)

Китай са били някога такива, "работилницата на света, В късния Танг в Китай започва  индустриалната и иновативна революция, много преди западната, Сега Китай се връща към този си статус, Апропо индустриалната и иновативна революция се спира от конфуцианските политици (те са и учени) и бюрокрацията, които заявяват, че забогатяването на някои хора ще разруши хармонията в "поднебесното царство"

+++ Това е - очертал си много точно сферите, в които можем да постигнем много по-голям успех в сравнение с този който имаме досега. Дори само на европейски пазар, тоест разширен вътрешен. Развием ли максимално страната в тези сфери, България може да бъде не по-бедна от Гърция и Турция, а с по-висок стандарт на живот, както е и било. Прав си че в промишлеността и високите технологии и според мен нямаме големи шансове, нито традиции, там дори с турските ни съседи нямаме капацитет да се мерим, просто нямаме потенциал. Нито сме Сингапур, разположен на пъпа на Южнокитайско море като митница на Азия, откъдето преминава всичко за и от азиатската търговия. Напразни ще са всички напъни да привличаме корпоративни гиганти, те няма какво да намерят тук. Друг въпрос, че пропуснахме да задържим китайски бизнес на българска земя, те инвестират навсякъде, а като територия им бяхме и вероятно все още сме им интересни като връзка между Европа и Близкия изток, но според мен изпуснахме този влак, други се възползваха.

Да сравняваме Китай с България наистина е нелепо, нито имаме тяхната традиция, нито потенциал, нито културата и манталитета ни са сравними. По мое мнение обаче има един огромен проблем, който ни пречи да се развиваме и който винаги ни е пречел - склонността към корупция и шуробаджанащина, това не е от вчера. Ако сега отворим "Големанов" или "Бай Ганьо" ще видим абсолютно същите типажи - безскрупулни алчни парвенюта, партизанщина, беззаконие. Това е болест за българската икономика, то започва да я вкарва в миша дупка още от 20-те и 30-те години на 20 век и да я прави по-неконкуретна от тази на съседите ни гърци и турци, процесът не е от вчера, не и от социализма, тази система държавният капитализъм дойде дюшеш на националния характер, процесите са описани много добре от Румен Аврамов в една негова студия. И други източноевропейски нации преминаха през държавния капитализъм, но нито една не излиза толкова мъчително от него като България, защото системата беше в кръвта на населението, в главите на хората, тя им пасваше.

Ще кажа какво според мен обаче ни пречи най-много да се справим с прекомерната корупция - парадоксално първо нашия манталитет, и второ системата на власт, която сме си направили, съответстваща на този манталитет да се краде от колективното безнаказано и без чувство на срам и вина, системата на безсилната и беззъба официална държавна власт, която се използва по партизански и роднински. Докато не сложим кръст на тази система, колкото и мъчително да е за отделни индивиди и цели колективи, посредствеността ще господства над тази страна, а хората ще я напускат. Така поне мисля.

Преди 38 минути, Skubi said:

Хайде да спрем да гледаме назад защото на никъде не води. Само това, че ако така продължаваме ще осерем и това което е останало още от природните ни богатсва....

Много по-интересни работи стават сега наблизо. Едните са каталанците които искат да се отцепят чрез гласуване, утре. Другото пък са курдите които вече гласуваха и макар да обещаха, че за 2 години искат да изградят държавата си, това нито на Ирак, нито Турция, нито САЩ не им се харедва....За братушките, иранците незнам. Та камо ли европа....

На кюрдите смятам че няма да им позволят да създадат държава, това може да предизвика разпад на Турция, там живеят най-много кюрди, а Турция е важна държава за всички - както за Европа, въпреки реториката, така и за САЩ, арабския полуостров и за Русия. Най-важна е ако някой ме пита за нас, но това е друга тема.

Каталунците рано или късно ще се еманципират национално от испанците, в това няма голяма драма, и такова еманципиране ще има и на други места в Европа, процесът тече от вече 70 и повече години след ВСВ - броят на суверенните държави е нараснал от 67 на близо 200, това няма да спре по волята на политиците, защото става отдолу, по волята на големи общности от хора, самоопределящи се като нации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 20 минути, Capitainofmarine said:

Та това ми е думата за икономиката ...

Капитане, всичко което пишеш в поста е вярно, но пропускаш само едно и то е най-важното - по онова време България живееше и се развиваше икономически в съобщност от подобни държави, защитени военно с Варшавския договор, организирани икономически в общ пазар на СИВ, в който всяка една държава-членка имаше сфери и квоти за пазар, без натиск от външна конкуренция, с валути, затворени в тази система, спомни си за Корекомите и "второто направление", така че това беше един паралелен икономически свят със съвсем други от пазарните закони, волева икономика, по-точно волунтаристична, казва другарят от плановия комитет "догодина на населението са необходими 500 000 чифта мъжки панталони и 300 000 обувки 43-ти номер" и заводите произвеждат по план толкова. Минало безвъзвратно, защото отворения пазар с конкуренцията помете тази система, освен Куба и Северна Корея не чувам да има други фенове по света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам чия цел беше на времето да разбият това общество но го напарвиха 100%. Специалистите не бяха толкова големи ахмаци, колкото сега ги пишат, но наистина в най-горният слой на номенклатурата бяха бая тъпанари....

Мисля си, че ако си бяхме успели да запазим тези икономически съюзи можеше да сме сериозни съперници на мултитата. Но така ни изхрускаха както аз хрускам цацата до биричката си....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Б. Киров said:

Капитане, всичко което пишеш в поста е вярно

Знам и конкуретносспособноста е различна, въпросът е защо унищожихме и защо ни поставяха условие да закрием производства ?!  :ae: Ти замислял ли си се! Аджеба при положение че Балкан кар изнасяше над 70% от продукцията си в развитите икономически капиталистически държави - защо го затрихме.

"Китка" Нови Пазар - днес Шише-джам  имаше 50% от износа за несоциалистически държави. Това не си го измислям - просто по това време познавах Иван Кърмазов директор на Китка.

Хан Аспарух предприятие за санитарен фаянс в Шумен - основно изнасяше за Италия почти половината от продукцията си. 

А чувал ли си за завода ДЗУ Стара Загора. 

А бе имахме много и успешни конкурентноспособни производства не само  предприятия а обединения - истината е че ни ДЕиндустриализираха. ликвидираха конкуренцията.

Ники тука може и да не е съгласен - но тези времена имахме образовани  низши и средни работнически кадри и способни "инженери" - :ae: и правехме нормални конкурентноспособни стоки.

Е не хваля комунизма подчертавам. Ако изключим че сме били "социалистическа" ние сме били държава с работеща икономика.

Иначе си прав в едно и няма да демагогствам, тая работеща икономика - промишленост и селско стопанство бяха изнасилени и изтощени от големите изсилвания на комунистическия режим. 

Те това е голямата истина!:bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минути, Б. Киров said:

Куба и Северна Корея не чувам да има други фенове по света.

:ae:

Че кво им е лошо  на тях а ?! За едните фиеста и секс, за другите паради и медали !

А ний голи,

боси

лишени от имота, 

за да се прехраним ...

Скубииии! Ха наздраве ! аз съм на водка със смядовска луканка и руски консервирани доматчета!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 52 минути, Capitainofmarine said:

Знам и конкуретносспособноста е различна, въпросът е защо унищожихме и защо ни поставяха условие да закрием производства ?!  :ae: Ти замислял ли си се! Аджеба при положение че Балкан кар изнасяше над 70% от продукцията си в развитите икономически капиталистически държави - защо го затрихме.

"Китка" Нови Пазар - днес Шише-джам  имаше 50% от износа за несоциалистически държави. Това не си го измислям - просто по това време познавах Иван Кърмазов директор на Китка.

Хан Аспарух предприятие за санитарен фаянс в Шумен - основно изнасяше за Италия почти половината от продукцията си. 

А чувал ли си за завода ДЗУ Стара Загора. 

А бе имахме много и успешни конкурентноспособни производства не само  предприятия а обединения - истината е че ни ДЕиндустриализираха. ликвидираха конкуренцията.

Ники тука може и да не е съгласен - но тези времена имахме образовани  низши и средни работнически кадри и способни "инженери" - :ae: и правехме нормални конкурентноспособни стоки.

Е не хваля комунизма подчертавам. Ако изключим че сме били "социалистическа" ние сме били държава с работеща икономика.

Иначе си прав в едно и няма да демагогствам, тая работеща икономика - промишленост и селско стопанство бяха изнасилени и изтощени от големите изсилвания на комунистическия режим. 

Те това е голямата истина!:bg:

Стига тези пъшкания....Сякаш слушам старците в старопиталището........Но искрено казано много ми е благо когато слушам такива. Например за балканкар. Имам колега като плапе се е учил на балкан в фабриката за морски кораби/представи си в центъра на Будапеща/ и портални кранове. Казваше, че ив най-лютият студ когато всичко замръзнало за бетона тези електрокори и акумулаторите им бяха неущожими.... 

Или най новото на някой канал /незнам дисковери или шпектрум/ гледах за един който отива да бачка на най-високи опасни места. Сега правеха ремонт на държатели и кабели на стълбове с високо напрежение......под напрежение....Впечатляващо беше, че заменяха старите порцеланови държатели с със стъклени. Защото били по устойчиви, не с по голямо съпротивление и тнт.....Знаете ли, че в България от преди 30-40 години произвеждаха такива? Имаме такава суровина която позволява да се произвеждат такива промишлени стъкла.... Знам защото бях преводач и унгарците желаеха да се добият с такава суровина а нашите пък настояваха да им дадът готова продукция.....И в америка сега откриват че стъклените са по добри....Може в българия да ги произвожда Сименс за щатите и да си изнася профитът в германия....

Но това е вече минало....  :117:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Capitainofmarine said:

:ae:

Че кво им е лошо  на тях а ?! За едните фиеста и секс, за другите паради и медали !

А ний голи,

боси

лишени от имота, 

за да се прехраним ...

Скубииии! Ха наздраве ! аз съм на водка със смядовска луканка и руски консервирани доматчета!

 

Наздраве. Каква е тази смядовска луканака?

 Аз нали съм расал на горнооряховси и затова другите не ги познавам...Ееее, балканджийски пъстърми от елен и дива свиня и бяла сланинка също си имахме от роднините.....

Но това е миналото.....

Аз съм още на диета защото съм прясно опериран, но пред операцията преварих гроздето станало на вино от миналата година. Имам около 10 кила ракийка, в момента варя испански нектарин/нищо не струва, едвам дава нещо/ но съм в пауза, и ми зрее около 100 кила помия от 1/3 сини сливи, 1 /3 праскови и1 /3 грозде.....

Следващата седмица ако разреши лекарят да шавам повече, пък ще си направя бълканска лютеница или закуска незнам кое е по-правилно. Има вътре печени капии, домати, много чесън, мюрдия, чорбаджийски пипер.....и с бяла сланинка от фризера......Ще се изтрелям в рая.:bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Capitainofmarine said:

Но думата ми е за друго, въпреки големите изхвърляния, другарите създадоха икономика...

Построиха язовири, създадоха ВЕЦ-ове, направиха хидромелиорация - де е сега - разрушиха я след 10 ноември. Разработиха нови въглищни залежи - създадоха ТЕЦ -ове. Електрифицираха страната. Благодарение на другарите все още покриваме нуждите си от електроенергия и даже малко нещо изнасяме. Ха след 10 години като почнем да внасяме да видим как бай Ганю ще си плаща сметката на електричество.

Не другарите, аз построих язовири и вецове.Аз електрифицирах страната и покривах нуждите на другарите от мерцедеси, уиски, тоблерони.Нали пак аз им плащах пътуванията в чужбина и т.н. и т. н.

Другарите само ни пазеха да не избягаме и ни караха да бачкаме без пари.То и стоки нямаше, въпреки че всички работеха и преизпълняваха плановете.

Работа имаше, 200 души копаха с мотики в ТКЗС-то, сега трима обработват същата земя на село.

За глупавите и мързеливите беше чудесно.Извеждаха ги на  паша сетне ги запираха в кошарата  и те бяха доволни.Сега трябва сами да търсят къде да пасат, пък то ги мързи да се грижат за себе си.Трябва някой да ги кара насила да работят.

Преди 1 час, Capitainofmarine said:

Да се върна на думата си. Във всеки град имаше месопреработващо предпиятие " Родопа", предприятие за преработени храни "Консервни комбинати.Млекопреработвателни предприятия " Сердика" Фуражни заводи, Пиваварни заводи. Селското стопанство бълваше продукция - тя се преработваше и в по-голямата си част се изнасяше - къде Русия и СИВ. 

Такава продукция бълваше селското стопанство, та въобще нямаше зеленчукови магазини из селата и по малките градчета.Другите пък бяха празни, рядко караха стока.Ако  си насееш ще ядеш.Магазините за месо и те празни.Консервни и Родопа има ама месо няма в магазина.

 

Преди 1 час, Capitainofmarine said:

Хората имаха гарантирана работа и доходи.

И в затвора има гарантирана работа, храната, здравеопазването и тока са направо без пари.Живееш в държавно жилище, работиш и ти плащат, даже може да спестяваш цялата заплата.

То пак може да стане така, колко му е.Ще дигнат телената ограда по границите, като ти дадат мотиката и теслата здравеопазването пак ще стане без пари.

Преди 1 час, Capitainofmarine said:

Така че нека съдим право. Комунизма беше крив и другарите бяха криви но както писах 99 % от българите имаха работа и доходи и пенсии и живееха с по-добър от днешния стандарт.

Бе то имаха работа ,даже зорлан ги караха  да бачкат и доходи имаха , ама нямаше какво да си купят.

 

1 hour ago, Capitainofmarine said:

"Китка" Нови Пазар - днес Шише-джам  имаше 50% от износа за несоциалистически държави. Това не си го измислям - просто по това време познавах Иван Кърмазов директор на Китка.

Знам я Китка, и Кармъза познавам.Да си виждал буркани по магазините да се продават?Ами капачки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, vvarbanov said:

Не другарите, аз построих язовири и вецове.Аз електрифицирах страната и покривах нуждите на другарите от мерцедеси, уиски, тоблерони.Нали пак аз им плащах пътуванията в чужбина и т.н. и т. н.

Другарите само ни пазеха да не избягаме и ни караха да бачкаме без пари.То и стоки нямаше, въпреки че всички работеха и преизпълняваха плановете.

Работа имаше, 200 души копаха с мотики в ТКЗС-то, сега трима обработват същата земя на село.

За глупавите и мързеливите беше чудесно.Извеждаха ги на  паша сетне ги запираха в кошарата  и те бяха доволни.Сега трябва сами да търсят къде да пасат, пък то ги мързи да се грижат за себе си.Трябва някой да ги кара насила да работят.

Такава продукция бълваше селското стопанство, та въобще нямаше зеленчукови магазини из селата и по малките градчета.Другите пък бяха празни, рядко караха стока.Ако  си насееш ще ядеш.Магазините за месо и те празни.Консервни и Родопа има ама месо няма в магазина.

 

И в затвора има гарантирана работа, храната, здравеопазването и тока са направо без пари.Живееш в държавно жилище, работиш и ти плащат, даже може да спестяваш цялата заплата.

То пак може да стане така, колко му е.Ще дигнат телената ограда по границите, като ти дадат мотиката и теслата здравеопазването пак ще стане без пари.

Бе то имаха работа ,даже зорлан ги караха  да бачкат и доходи имаха , ама нямаше какво да си купят.

 

Знам я Китка, и Кармъза познавам.Да си виждал буркани по магазините да се продават?Ами капачки.

И Ти си прав. Но босоноги, гладни, бездомни нямаше толкова.  Имаше едно ниво под което не ти даваше системата паднеш, макар и да си най-дивият алкохолик или мързеливец.

Вчера имаше едно предаване за гроздобера в традиционалните френски винарства....Не където комбайната мете всичко ами където на ръка. Французите газди казваха, че само с българи работят защото тези хора са родени за гроздето. Разбират му езикът. Имаше и един двама работници които разказаха за злоупотребета на търговците за бачкари, но единият каза, че след като научи френски изсели семейството си и няма намерение да се върне, следващото дете го планира там да се роди....А да репортажа беше за предложението, че за еднакъв труд навсякъде да е еднаква надницата.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, Б. Киров said:

Капитане, всичко което пишеш в поста е вярно, но пропускаш само едно и то е най-важното - по онова време България живееше и се развиваше икономически в съобщност от подобни държави, защитени военно с Варшавския договор, организирани икономически в общ пазар на СИВ, в който всяка една държава-членка имаше сфери и квоти за пазар, без натиск от външна конкуренция, с валути, затворени в тази система, спомни си за Корекомите и "второто направление", така че това беше един паралелен икономически свят със съвсем други от пазарните закони, волева икономика, по-точно волунтаристична, казва другарят от плановия комитет "догодина на населението са необходими 500 000 чифта мъжки панталони и 300 000 обувки 43-ти номер" и заводите произвеждат по план толкова. Минало безвъзвратно, защото отворения пазар с конкуренцията помете тази система, освен Куба и Северна Корея не чувам да има други фенове по света.

+++

Да добавя само за някои форумци:

след разпадането на СИВ, предприятията губят пазари, нямат и финанси (натрупат  дългове), а за директори започват да се назначават  целеносено избрани хора. На цялата управляваща върхушка е пределно ясно какво предстои (капитанът не иска да прочете книгата на проф Георги Петров, в която авторът в 1989 година, тогава я е писал, описва точно и ясно как ще протече бъдещия процес на преминаване на собствеността в частни ръце, кои ще бъдат тези хора , и защо точно те. и затова продължава да повтаря без да се замисли,  това  с които същите хора са ни облъчили)  , и тя се подготвя за процеса на предстоящото "приватизиране".

Някои от компаниите умишлено са довършвани (в Пловдив има бол такива, дори напълно работещи, и успели да се справят с шока, умишелено доведени до несъстоятелност от поставените хора, та чакайте да умра и после ги говерете тези работи, не съм умрял още, малко по леко я карайте, другари) , или не могат да бъдат спасени (и имуществото им се разпродава), трети (перспективните) са запазвани, за да отидат подоходящите ръце.Ето какво парче от баницата се падна на един мои "задочен познат" ( в темата му сложихме снимката, голям чаровник е, от военното разузнаване е).

Важното е че бившите управляващи си запазват лостовете за влияние по еднин или друг начин , дори и като станаха "сини" (нека да си спомним кой беше Иван Костов в началото). В случая "цветът" няма значение (загубил е значението си по пътя) важни са лостовете (формални и неформални) за контрол и крайната цел - преминаване на собствеността в частни ръце..

ПС

Ето и другия герой на "труда", когото споменахме в темата:

https://bultimes.com/koj-e-kiril-domuschiev-i-otkade-e-ogromnoto-mu-bogatstvo-video/

Цитирай

В дъното на забогатяването на двамата братя стоят дядото на Домусчиеви, активен борец против фашизма и капитализма, бащата на Домусчиев, който по времето на комунизма е с ранг на министър, куфарчетата на БКП, ДС и майка им, която е верен и дългогодишен активист на БКП, а по време на комунизма и след 10.11.89 г.. е директор на завод „Балкан“ в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира за жълти стотинки, чрез фонд „Напредък“ и на който след това става шеф. Благодарение на съветите на другарите на бащата на Домусчиев от ДС и отчасти на майка си, още ненавършил 30 години Кирил вече участва в голямото разграбване на България чрез фонда си „Напредък“. През това време служителите на ДС създали Домусчиев го свързват с един от много силните хора в мутренската СИК Стоил Славов, както и с разстреляния бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев , който е твърде близък до Позитано 20.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля че с горния постинг отговаряш на въпроса на Скуби какво би станало ако си бяхме оставили старите управляващи да строят капитализма много по-добре от мен – ами те са останали на власт в икономиката, приватизирали са я, така че щем не щем, оставили сме ги и те строят капитализма. Сега защо не са превърнали страната в райска градина, вече не е въпрос към нас, а към тях, нали те са строителите на капиталистическа България.

Можем да разгледаме този този въпрос за приватизацията и от друга гледна точка, но тогава ще бъде алтернативна история: а какво би се случило при една по друг начин протекла приватизация, не с куфарчета и посочени от службите хора, а реална – акционерите участват с реални дялове, няма назначени капиталисти и т.н. Всъщност нещо подобно доколкото знам е имало в Чехия. Главната приватизация по време на синьото правителство след Виденов се извърши с РМД - да припомня работническо-мениджърски дружества, - и на пръв прочит изглеждаше много почтена, защото идеята беше такава, колективите от работници, избрали свой мениджмънт, стават собственици на държавните заводи и фабрики. Да, изглеждаше добре, но не стана така, с подставени лица, мутри и фиктивно увеличаване на капитала, работниците бяха изхвърлени от приватизацията, случайните мениджърски екипи бяха отсвирени, а на тяхно място кацнаха нови мениджъри, вече посочени от когото трябва, които станаха реални собственици. С една дума разигра се в национален мащаб сцената шменти-капели. Червено-синята мъгла.

За сравнение нещата в Китай с приватизацията са протекли доколкото знам по съвсем различен път – на практика те продължават много по плавно близо 20 години, от началото на 80-те до към 2000 година, при това без да се демонтира комунистическата идеология и хегемонията на еднопартийната система. Доколко тази партия е комунистическа бих поставил под съмение, щом в редовете й членуват милиардери, но идеология несъмнено е доминираща както и еднопартийната система на управление. Истинският бум в икономиката на Китай започва след 2000 година, това се вижда веднага, ако погледнете графиките за ръст на БВП и всички останали показатели, тоест там преходът към частна собственост е продължавал две десетилетия, преди да заработи новата икономическа платформа на пълни обороти.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9/30/2017 at 9:58, Capitainofmarine said:

А бе имахме много и успешни конкурентноспособни производства не само  предприятия а обединения - истината е че ни ДЕиндустриализираха. ликвидираха конкуренцията.

 

Преди 22 часа, nik1 said:

след разпадането на СИВ, предприятията губят пазари, нямат и финанси (натрупат  дългове), а за директори започват да се назначават  целеносено избрани хора. На цялата управляваща върхушка е пределно ясно какво предстои (капитанът не иска да прочете книгата на проф Георги Петров, в която авторът в 1989 година, тогава я е писал, описва точно и ясно как ще протече бъдещия процес на преминаване на собствеността в частни ръце, кои ще бъдат тези хора , и защо точно те. и затова продължава да повтаря без да се замисли,  това  с които същите хора са ни облъчили)  , и тя се подготвя за процеса на предстоящото "приватизиране".

Всичко се струпва накуп - от една страна комунистическия елит мисли за своето оцеляване чрез максимата "който владее икономиката, владее властта", а западът си разчиства конкуренцията. И ето ни пред една изключително трудна ситуация, при което трябва да започваме всичко от нулата - елит, икономика, стратегии.

Преди 13 часа, Б. Киров said:

За сравнение нещата в Китай с приватизацията са протекли доколкото знам по съвсем различен път – на практика те продължават много по плавно близо 20 години, от началото на 80-те до към 2000 година, при това без да се демонтира комунистическата идеология и хегемонията на еднопартийната система

Вероятно играе роля съвсем различната източна култура и нагласите на населението. И много добре си дават сметка за катастрофалните последици за тази огромна страна, ако изведнъж рестартират системата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Пандора said:

Всичко се струпва накуп - от една страна комунистическия елит мисли за своето оцеляване чрез максимата "който владее икономиката, владее властта", а западът си разчиства конкуренцията. И ето ни пред една изключително трудна ситуация, при което трябва да започваме всичко от нулата - елит, икономика, стратегии.

Да, имаме монополи в няколко стратегически сфери – горива, енергетика, строителство, хазарт. Да се прави нова елитна революция в тези сфери е кауза пердута, според мен – станалото, станало, но и без друго капацитета за развитие на България там е изчерпан, ние нито можем да бъдем енергиен тигър в Европа, нито сме суровинен гигант, нито имаме перспективи в строителството, с офиси и складове е презастроено. В строителството има по мое мнение поле за държавна фирма, подобна на тази в Сингапур, която за кратко време и монополно е в състояние да построи домове за социално слабите и безимотните от гетата и така да ги направи работна сила, ако не тях, то децата им.

В сферите на туризма, аграрния сектор, занаятите и услугите, както и на преработвателната и леката промишленост, държавата, без да прави революционни промени, би могла да отвори поле за нови икономически играчи – да облекчи максимално дребните и средните предприемачи със заеми и преференции, така че там да се влее капитал и живот. Точно това е направило след Освобождението правителството на Ст. Стамболов и е бил успешен ход – тогава има бум в селското стопанство и преработвателните индустрии, леката промишленост, която е свързана със селското стопанство. Това може да се направи и сега, ако има политическа воля и стратегия, още повече, че паричния резерв на страната е много висок, над 40 млрд лева, той никога не е бил толкова голям, тези пари лежат в трезорите без са работят, те могат да се налеят като кредити в предприемачество. Моментът е подходящ, още повече с предстоящото влизане на България в еврозоната, еврото ще позволи емитиране на пари от БНБ извън валутния борд. Поне така виждам перспективите и шансовете за излизане от капана на средните доходи – обръщане към средната класа и целенасочено създаване на такава, формиране на нов предприемачески елит, този път по пътя на меритокрацията, а не на партокрацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 часа, Б. Киров said:

Мисля че с горния постинг отговаряш на въпроса на Скуби какво би станало ако си бяхме оставили старите управляващи да строят капитализма много по-добре от мен – ами те са останали на власт в икономиката, приватизирали са я, така че щем не щем, оставили сме ги и те строят капитализма. Сега защо не са превърнали страната в райска градина, вече не е въпрос към нас, а към тях, нали те са строителите на капиталистическа България.

Можем да разгледаме този този въпрос за приватизацията и от друга гледна точка, но тогава ще бъде алтернативна история: а какво би се случило при една по друг начин протекла приватизация, не с куфарчета и посочени от службите хора, а реална – акционерите участват с реални дялове, няма назначени капиталисти и т.н. Всъщност нещо подобно доколкото знам е имало в Чехия. Главната приватизация по време на синьото правителство след Виденов се извърши с РМД - да припомня работническо-мениджърски дружества, - и на пръв прочит изглеждаше много почтена, защото идеята беше такава, колективите от работници, избрали свой мениджмънт, стават собственици на държавните заводи и фабрики. Да, изглеждаше добре, но не стана така, с подставени лица, мутри и фиктивно увеличаване на капитала, работниците бяха изхвърлени от приватизацията, случайните мениджърски екипи бяха отсвирени, а на тяхно място кацнаха нови мениджъри, вече посочени от когото трябва, които станаха реални собственици. С една дума разигра се в национален мащаб сцената шменти-капели. Червено-синята мъгла.

За сравнение нещата в Китай с приватизацията са протекли доколкото знам по съвсем различен път – на практика те продължават много по плавно близо 20 години, от началото на 80-те до към 2000 година, при това без да се демонтира комунистическата идеология и хегемонията на еднопартийната система. Доколко тази партия е комунистическа бих поставил под съмение, щом в редовете й членуват милиардери, но идеология несъмнено е доминираща както и еднопартийната система на управление. Истинският бум в икономиката на Китай започва след 2000 година, това се вижда веднага, ако погледнете графиките за ръст на БВП и всички останали показатели, тоест там преходът към частна собственост е продължавал две десетилетия, преди да заработи новата икономическа платформа на пълни обороти.

 

Да добавя:

Другото показателно за Чехия е, че управляващите в Чехия още в началото на прехода започнаха да търсят активно стратегически западни партньори и купувачи на големите си компании. Например Volkswagen group e избран за такъв на Шкода през 1990 г , а през 1991 е сключен Джойнт-венчър, 30 процента от активите на Шкода са продадени на Volkswagen group.

Вижда се че плановете и разбиранията на нашите управляващи в това време са били коренно различни, да си спомним и следващата голяма икономичека трагедия - фалитът и източването на банките.

Преди 2 часа, Пандора said:

Всичко се струпва накуп - от една страна комунистическия елит мисли за своето оцеляване чрез максимата "който владее икономиката, владее властта", а западът си разчиства конкуренцията.

"Западът" не е монолитно нещо, ръководено от някоя служба, която въздейства върху управляващите ни  (конспиративна теория  с която ни облъчваха, апоро тази конспиративна теория се върти и в Русия), "Западът" представлява една много голяма общност на физически и юридически лица с различни интереси и възможности; "Западът", по-скоро би искал да участва в приватизацията на компаниите и икономическите процеси.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 17 минути, nik1 said:

Другото показателно за Чехия е, че управляващите в Чехия още в началото на прехода започнаха да търсят активно стратегически западни партньори и купувачи на големите си компании. Например Volkswagen group e избран за такъв на Шкода през 1990 г , а през 1991 е сключен Джойнт-венчър, 30 процента от активите на Шкода са продадени на Volkswagen group.

+ Шкода е "висока топка", България никога не имала такава индустрия като Чехия, такива брандове. Най-голямото ни постижение в автомобилостроенето беше завода са сглобяване на Москвич в Ловеч, но и него затрихме. Шкода са производители от преди ВСВ, те произвеждат танкове, които Вермахта използва пълноценно, след окупацията, тоест са равностойни на германския стандарт, да не говорим за техни световни брандове като Бата, Пилзен и т.н. Просто чехите се върнаха там, където са били след кратко отклонение, същото важи за източногерманците и донякъде за унгарци и поляци. У нас имаше изцепки за гигантомания в тежко машиностроене и строителство, които вкараха България в яма от външни дългове още по време на комунизма, загробиха икономиката последното десетилетие преди рухването. Единственото успешно мащабно мероприятие бе Тексим, външнотърговската транспортна фирма, и то изградено върху личната предприемчивост на едно лице.

Това за електрокарите, което го пише Капитана, не е точно - японците ги купуваха заради оловото в акумулаторите, претопяваха за скрап ходовата част, извличаха оловото от акумулаторите и толкова, в САЩ Балканкар така и не проби, на соцпазара вървяха заради разделение на сферите. ДЗУ Стара Загора глътна огромни суми с нулев ефект, всякакви грандомански проекти с гръмки имена, накрая тази фирма мародерски правеше пиратски компактдискове с политически чадър и дистрибуция от мутри. Същото се случи и с Правец 16.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, Пандора said:

Всичко се струпва накуп - от една страна комунистическия елит мисли за своето оцеляване чрез максимата "който владее икономиката, владее властта", а западът си разчиства конкуренцията. И ето ни пред една изключително трудна ситуация, при което трябва да започваме всичко от нулата - елит, икономика, стратегии.

Ком елита никога не е изтървал властта.Може да се каже, че освен нея, той си присвои и икономиката.

Това стана много леко.Само за 24 часа героите от първата бойна линия на борбата с капитализма(заради която получаваха медали и привилегии) преминаха на страната на смъртния класов враг на комунизма.И феодален строй да се строи ,и робовладелчески, пак те ще ни го правят.Тя , мафията не може да се превъзпита.

Икономиката.Защо откраднатите капитали от елита не се влагат в  икономиката ни?Нали и парите, и крадците са наши, и раб. ръка е евтина, и самите управляващи дето крадят са на власт.Що не ги влагат тука? Човек ще си помисли, че чужденците ще се втурнат отвсякъде в Б-я да инвестират ,да произвеждат евтини конкурентноспособни стоки и да заливат с тях световните пазари.Не става, капиталовложенията не са сигурни.Ако се създадат благоприятни условия за развитие на промишленоста, елитът ще загуби икономическата власт, а с нея и политическата.

===================

Преди 9 минути, Б. Киров said:

държавата, без да прави революционни промени, би могла да отвори поле за нови икономически играчи

Б. Киров, какво трябва да се направи за развитие на икономиката е кристално ясно на управляващите(които между другото имат на разположение огромен ресурс от учени и съветници във всяка сфера).Там е работата, че това не им оттърва.Сегашното състояние на икономиката ни е в резултат на техните интереси и желания.Те не че не знаят какво трябва да се направи, просто това състояние на нещата им е изгодно.

Та икономиката ни не може да се оправи, докато на власт е тая управляваща класа.Да се надяваме, че с времето те ще се осъзнаят и превъзпитат .

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 41 минути, Б. Киров said:

Да, имаме монополи в няколко стратегически сфери – горива, енергетика, строителство, хазарт. Да се прави нова елитна революция в тези сфери е кауза пердута, според мен – станалото, станало, но и без друго капацитета за развитие на България там е изчерпан, ние нито можем да бъдем енергиен тигър в Европа, нито сме суровинен гигант, нито имаме перспективи в строителството, с офиси и складове е презастроено. В строителството има по мое мнение поле за държавна фирма, подобна на тази в Сингапур, която за кратко време и монополно е в състояние да построи домове за социално слабите и безимотните от гетата и така да ги направи работна сила, ако не тях, то децата им.

В сферите на туризма, аграрния сектор, занаятите и услугите, както и на преработвателната и леката промишленост, държавата, без да прави революционни промени, би могла да отвори поле за нови икономически играчи – да облекчи максимално дребните и средните предприемачи със заеми и преференции, така че там да се влее капитал и живот. Точно това е направило след Освобождението правителството на Ст. Стамболов и е бил успешен ход – тогава има бум в селското стопанство и преработвателните индустрии, леката промишленост, която е свързана със селското стопанство. Това може да се направи и сега, ако има политическа воля и стратегия, още повече, че паричния резерв на страната е много висок, над 40 млрд лева, той никога не е бил толкова голям, тези пари лежат в трезорите без са работят, те могат да се налеят като кредити в предприемачество. Моментът е подходящ, още повече с предстоящото влизане на България в еврозоната, еврото ще позволи емитиране на пари от БНБ извън валутния борд. Поне така виждам перспективите и шансовете за излизане от капана на средните доходи – обръщане към средната класа и целенасочено създаване на такава, формиране на нов предприемачески елит, този път по пътя на меритокрацията, а не на партокрацията.

Да вметна за аграрния сектор :

За комасация мисля че вече е малко късно - мисля че нямаме такава партия "камикадзе" (термин за партиите, които правят непопулярни реформи, падат ор власт иа някои "отиват" от историческата сцена) която да каже на хората по села- ей хора не може да си чоплите своите парчета земя така, кооперирайте се и се комасирайте (или нещо такова), уредете си собствеността, или ще ви глобяваме..

Но не казвам, че няма какво да се направи. Според мен може много да се направи в областта на съдебната система и законите , така че тези предприемачи, които взимат под аренда чужда земя, да са сигурни, че направените инвестиции (мелиорация, кладенци- да това се изполва и от големите фермери сега!, сгради, съоръжения и инфраструктури) за интензивно земеделие ще им се изплатят с печалба..

Интензивното земеделие, което се практикува в Холандия, е печелившият ход за всички, Самите предприемачи печелят много от него, имаме всички дадености (смолниците на Тракия, слънцето на Тракия, подпочвените води или водите от планините и Марица, а работна ръка може и да се внася, когато приходите от тази дейност са достъчно големи), а и в момента  и субсидиите за такъв вид земеделски дейности не са никак малки - от 400 до 1100-1200 лева (1200 лева -за оранжериите) на декар.

Субсидиите за селското стопанство няма да бъдат ликвидирани и след 2021 година. Ще има редукции, но не и отпадане.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 23 минути, vvarbanov said:

Ако се създадат благоприятни условия за развитие на промишленоста, елитът ще загуби икономическата власт, а с нея и политическата.

+ Прав си, обсесията към власт и контрол е по-силна зависимост от наркоманията, тежко заболяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, nik1 said:

"Западът" не е монолитно нещо, ръководено от някоя служба, която въздейства върху управляващите ни  (конспиративна теория  с която ни облъчваха, апоро тази конспиративна теория се върти и в Русия), "Западът" представлява една много голяма общност на физически и юридически лица с различни интереси и възможности; "Западът", по-скоро би искал да участва в приватизацията на компаниите и икономическите процеси.

 

Западът не е монолитен - съгласна съм. Не става въпрос за някакъв империалистически заговор - далеч съм от подобен стил на мислене. Проблемът според мен при нас, че не се появиха такива играчи, отчасти е това, което написа Киров, отчасти, защото нашите заводи са морално остарели или такива, които са на изживяване или закриване на Запад и те имат интерес само да ги поддържат, и то за известно време.  За роботостроенето не мога да кажа защо, според мен българинът е добър в развойната дейност, но не в масовото производство.В другите области на леката промишленост и хранителната, туризма конкуренцията е много силна и както се вижда, при такава организация, достъпът до пазарите е ограничен. Понякога се вземат такива решения - да се ликвидира конкурент, чак да са много хрисими с нас също не мисля , че е вярно. Но всеки е в правото си, а ние трябва да отговорим с ясна стратегия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9/30/2017 at 8:51, Skubi said:

Едните са каталанците които искат да се отцепят чрез гласуване, утре. Другото пък са курдите които вече гласуваха и макар да обещаха, че за 2 години искат да изградят държавата си, това нито на Ирак, нито Турция, нито САЩ не им се харедва.

Един интересен поглед към въпроса за оцеляването на етноси и народи в глобалистична среда.

"

В современном понимании национальная принадлежность понимается, как некая жесткая структура, имеющая предков, которые отличаются от предков других народов и т.д. Это понимание этничности является результатом советской национальной политики, которая закрепила это деление.

Известно, что некоторым отказали в этнической особости, например, андо-цезским народам, кайтагцам, кубачинцам. Это результат советcкой политики, которая не имела по большому счету такой цели. Итогом должен бы стать интернационализм и последующее стремление слиться в единую советскую общность.

Но парадоксальным образом это привело к раздробленности, еще большему этническому обособлению, косному представлению о существовании чистой национальности."

"Недаром ведь у всех народов Кавказа дагестанцы имеют собирательное название - у азербайджанцев - "лезги", у грузин - "леки", у осетин и адыгов - все дагестанцы зовутся "кумыками", и даже ближайшие к нам вайнахи называют всех дагестанцев - "сили/сюли".

Целенаправленный процесс нацстроительства, который привел к разведению община Дагестана, говоривших на разных языках, по разным «национальным квартирам» и оформлению в Дагестане национальностей в современном и привычном нам понимании начался только после революции 1917 года, то есть каких-то 100 лет назад."

"Разумеется, эти учителя не могут нормально обучить ни родной истории, ни литературе, ни культуре. Невозможно обучить тому, чему не учился сам. Когда я учился в школе, предметы «История Дагестана», «Культура и традиции Дагестана» и «Дагестанская литература» ставили последним-м уроком и часто отпускали с них учеников.

Потому что ни учебников не было нормальных, ни преподаватели не имели должной подготовки. Мне повезло в том, что мои отец и дед – доктора исторических наук. То есть, у меня дома было два профессора плюс огромная библиотека. И мне было, где восполнить эти пробелы. Ясное дело, что все остальные жители Кавказа этого не могли себе позволить."

"Предки совершенно иначе относились к своей жизни, не привязывали этническую идентичность к языку, в этом смысле были мобильны. Раньше овладевали языком в совершенстве. Сегодня люди, надо честно признаться, плохо владеют языком.

Трудно найти человека, который знает фольклор, может использовать в своей речи пословицы и поговорки на родном языке. Многие говорят на родных языках с примесью русских слов, чистую родную речь практически невозможно услышать."

https://onkavkaz.com/news/1683-pochemu-avarcy-stanovilis-chechencami-a-osetiny-ingushami-i-naoborot-tainaja-zhizn-predkov-kavk.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имаше, имаше стратегия западът. Но и той се изненада, че това всичко наречено действащ социализъм така бърже рухна...От Збигнев Бжежински до Кисинджър и мад Браян много големи глави работеха върху теоретичните въпроси. Проблемът беше, че онези изкуфяли дъртаци по ЦК и Политбюрата нямаха и хабер какво става в светът.

Втората линия синчетата и внуците им пък подготвиха идеален преврат. Там сбърка Горбачов работата, че трябваше едновременно да въведат военни диктатури във всички страни, да изгонят червената аристрокрация и с въспитаване на нови кадри постепенно да влязат в действащ капитализам....

Но повтарям никой, никой не е мислил, че източно европейците не са озрели за демокрация, за самоуправа. Мислеха си, че след 40 години демократичен социализъм, все пак нещо се е вбило в кратуните ни....

Нищо госпожи и господа....Вижда се резултатът. Прости народи слаби, нищожни държави.

:bn:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, vvarbanov said:

Б. Киров, какво трябва да се направи за развитие на икономиката е кристално ясно на управляващите(които между другото имат на разположение огромен ресурс от учени и съветници във всяка сфера).Там е работата, че това не им оттърва.Сегашното състояние на икономиката ни е в резултат на техните интереси и желания.Те не че не знаят какво трябва да се направи, просто това състояние на нещата им е изгодно.

Сигурно си прав, че така им е изгодно. Силно ме съмнява обаче, че са наясно какво трябва да се прави. Експертизата на повечето от управляващите е леко казано съмнителна,  а екипите им, съветниците и т.н. са от същото тесто. 

За сравнение, ето например екипа на Federal Open Market Committee. Това е комисията която определя паричната политика на Федералния резерв:

2017 Committee Members
Janet L. Yellen, Board of Governors, Chair
William C. Dudley, New York, Vice Chairman
Lael Brainard, Board of Governors
Charles L. Evans, Chicago
Stanley Fischer, Board of Governors
Patrick Harker, Philadelphia
Robert S. Kaplan, Dallas
Neel Kashkari, Minneapolis
Jerome H. Powell, Board of Governors

Alternate Members
Raphael W. Bostic, Atlanta
Loretta J. Mester, Cleveland
Mark L. Mullinix, First Vice President, Richmond
Michael Strine, First Vice President, New York
John C. Williams, San Francisco

Всички освен тези в тъмно червено са доктори (PhD), повечето по икономика, един има по operation research и един по политически науки. Тримата в червено имат по няколко магистратури. Това не са "експерти", а кората които вземат решенията. Експертите които ги подпомагат също имат внушително образование. Във Fed-Вашингтон има назначени около 200 PhD и още толкова доктори има по бюрата. 

Един доктор (PhD) по икономика се обучава за около 10 години. Около 40% от докторите по икономика в САЩ продължават работа в университетите, 10% в частния сектор, а половината се наемат от различни федерални служби, Световната банка и МВФ

Колко доктора (PhD) работят в нашата администрация? В Правителството доколкото знам даже няма отдел за икономически анализи и прогнози. Имаше преди години към МФ, но го закриха.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Skubi said:

Проблемът беше, че онези изкуфяли дъртаци по ЦК и Политбюрата нямаха и хабер какво става в светът.

Абе може и да са имали и да са си рекли " Да награбим по-скоро повече за нас преди кризата".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...