Отиди на
Форум "Наука"

Съвременната равносметка (Действително ли България и българите са ощетени от историята 7)


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ето ни и в края на този обзор достигайки до нашата съвременност. Времето, в което поглеждайки и към миналото и към настоящето и към бъдещето повечето от нас обикновено се чувстват сериозно ощетени от стечението на обстоятелствата и прецакани от/спрямо останалите. Това е въпросното чувство, или по-скоро заблуждение, което беше повод да се появи тази поредица от теми – за да го опровергае.

Всеки от вас е чувал лафа, че „България била единствената страна, която отвсякъде граничи със себе си”. Ако е така какво ли трябва да кажат по този въпрос унгарците, арменците или германците? А кюрдите, чеченците или североамериканските индианци, които дори със себе си не граничат, защото въобще си нямат собствени държави?!

Тук в Източна Европа и специално на Балканите няма държава, която да не смята, че граничи отвсякъде със себе си и да няма териториални претенции към съседите си. Няма и такава, която да е постигнала националното си обединение, макар ние да си мислим, че сме едва ли не единствената.
Само по себе си пълното национално обединение е нещо практически непостижимо за която и да е нация в региона.
След като в продължение на няколко века през османския период не е имало граници на Балканите постепенно се е получила неразплитаема етническа мозайка, явяваща се голям проблем за новообразуващите се тук национални държави. За да прибере в границите си всички етнически землища считани за свои, която и да е балканска държава, трябва да прибере и огромен брой чужди малцинства. Съответно с това да ощети съседите си, както и да стане недопустимо голяма за интересите на страните в региона и на Великите сили. Затова никоя от тези държави така и не успя да го направи, не само нашата. Говорихме вече и, че някои са доста по-ощетени териториално спрямо техните възгледи за това кое трябва да е тяхно и съжаляват не по-малко от нас за пропуснатите възможности през 20 в. да си го вземат.
 

19989378_1164885623617821_8099746154610344527_n.png

Приблизителните териториални претенции на балканските държави

 

Ние специално въобще не би трябвало да се тюхкаме за загубеното. Някои от считаните за загубени територии е доста спорно дали въобще са наши и дали би трябвало да ни принадлежат.
За Северна Добруджа казахме вече, че при освобождението там са живеели повече мюсюлмани (турци, татари, цигани) отколкото българи и гагаузи. В Източна Тракия пък са още повече и като % и като брой, много са и в Беломорска Тракия, включително етническите българи там са масово мюсюлмани (помаци). Та всички те плюс албанците в Македония при едно наше пълно обединение щяха да формират една двуполюсна в религиозно отношение страна и пъстра етнически. Което най-вероятно щеше да доведе до босненски или кавказки сценарий с въоръжени конфликти, сепаратизъм и т.н. Или в най-добрия случай до БЮРМ-ски сценарий – спорадични локални конфликти и невъзможност да се сформира правителство без коалиция с някоя от мюсюлманските партии. Не знам дали това щеше да е по-добрия варянт за нашето настояще при едно такова обединение. Е да, щяхме да сме с доста по-голяма територия (стига и да можехме да я задържим де, щото тя и Югославия беше голяма за известно време, ама после...). Но реално до колко необходими щяха да ни бъдат въпросните „загубени територии”? И действително ли тяхната загуба/непридобиване е толкова пагубна за нас?
Всъщност ние сме запазили най-важното от землището си и то ни е повече от достатъчно.
 

Северна Добруджа, която остана в Румъния, не предлага нищо по-атрактивно освен излаз на Черно море и на Дунав, каквито ние така и така имаме. Тя е слабо населена, скалиста и не толкова плодородна като нашата Южна част. Тъй че реално е от стратегическо значение само за румънците, защото без нея нямат излаз, но не и за нас. Дори и туристическата й значимост е съвсем минимална. Северната половина от крайбрежието са блата, а южната – тесни, каменисти плажчета с всичко на всичко 3-4 курорта от чаушесковски тип. Факт е че румънците по възможност не ходят там, не само защото са им крайно недостатъчни, но и просто защото нашите са по-хубави и ги предпочитат. Над 1 милион румънски туристи идват у нас годишно и броя им постоянно нараства с всяка следваща година. При това не само по морските курорти. За голямо мое учудване например през пролетта, дори на празника на Ловеч (Цветница), за който мислех, че знаят само хората от областта, беше фрашкано с румънски туристи пристигнали с автобуси. Това струва ми се говори достатъчно показателно къде е по-хубаво и кой бил по-прецакан :animatedwink:

 

Ситуацията с Източна Тракия е подобна, тя също е от стратегическо значение само за турците, защото осигурява хинтерланда около Истанбул и проливите. Освен това там живеят близо 2 милиона турци, които не знам какво щяхме да ги правим барабар и с останалите.

При Беломорска Тракия вече е по-различно, защото тя е стратегически важна за нас, а не за гърците, заради Егейския излаз. Но и това вече практически не е от значение след като и двете страни сме в ЕС и ние имаме напълно свободен икономически и туристически излаз на Беломорието. Дори сме освободени от пристанищни такси там. Т.е. ние свободно разполагаме с мощностите на беломорските пристанища, просто не ние, а гърците ги стопанисват и поддържат :animatedwink: Въпреки това едва 14% от експорта ни минава през гръцките пристанища. Демек излиза, че тоя излаз реално не ни е трябвал, след като вече практически го имаме, но почти не се възползваме от него. Възползваме се главно като туристи, заради адската навалица и скъпотията по нашите курорти и заради това, че е по-близо до София.
И от тази гледна точка е по-добре, че Беломорието остана в Гърция. Така сега там за разлика от Черноморските ни курорти е по-евтино, природата край плажовете си е дива и запазена и е значително по-спокойно, на места дори безлюдно.
Ако Беломорска Тракия беше станала българска в облика й днес несъмнено щяше да присъства всичко от пренаселената ни и презастроена черноморска лудница. А именно - скъпотия, молове, дискотечки, голф игрища, нарко борса, търкалящи се по улиците пияни англичани и родни мутри да леят навсякъде бетон без разрешително. И тогава щеше да ни се налага да ходим на море чак до Албания или Черна гора.

 

Вардарска Македония, най-голямата тръпка и мъка на родните патриоти, реално и тя въобще не ни е притрябвала. Тя няма излаз нито на море, нито на плавателна река. Единственото й стратегическо значение е че от там минава маршрута Белград – Солун, който обаче може да бъде лесно заобиколен и през София с незначително забавяне, особено пък и като завършим магистрала Струма.
Икономическия потенциал, обработваемите площи и полезните изкопаеми на БЮРМ също са твърде скромни и определено незаслужаващи толкова усилия, войни и катастрофи, колкото сме изкарали заради тях. Но за сметка на това пък вървят в комплект с 600 хиляди шиптари със страховит демографски прираст. Които вече превзеха Косово от Сърбия и почти половината Македония, бетонирайки се във властта там. При това за разлика от косовските и албанските шиптари предимно атеисти, македонските почти всичките са ревностни мюсюлмани. Така че трябва да сме доволни от съществуването на БЮРМския буфер, който ги държи далеч от нас. И дори от източно сръбския, защото шиптарите са се разпространили до областта на Враня вече. На път са да залеят Балканите и това, което ние не можахме да постигнем в началото на 20 в. с пушки, те са на път сега да го постигнат с пишки :) Визирам взривната им популация и европейската толерантност към малцинствата, които подпомагат едно национално обединение, чрез шиптарски сепаратизъм в съседните страни.
Както знаем и цяла Европа е обхваната от сепаратистки течения и разпад през последните 30 г. В повечето страни има и сепаратистки партии, автономни области и редица откъснали се нови държави, признати и непризнати. Докато в нашата страна няма нищо такова. У едното ни голямо малцинство няма и грам подобна идея. При другото има само борба за повече власт в парламента и за местната власт, но нито дума за отделяне на собствена държава или присъединяване към Турция. На фона на раздробяващата се Европа би трябвало да сме много доволни от това обстоятелство.

 

И накрая Западните Покрайнини и Източна Сърбия, където макар да има хора, смятащи се за българи, сред тях не се наблюдава желание за присъединяване към Българската държава. Отделно този планински крайграничен район е най-западналия в цяла Сърбия и съдбата му едва ли щеше да бъде по-различна ако беше останал в България. Нито пък нашето житие, битие и стандарт щяха да преживеят съществена промяна, ако имахме още един Драгоман и още един Трън около западната си граница.

Въобще ламтенето за още територии е напълно излишно. Комплексите, че сме можели да станем огромна и силна държава, а вместо това сега сме останали малка и невзрачна, също са излишни.
Лихтенщайн например е с площ колкото Люлин, обаче хората там си взимат заплати от 5000 евро нагоре и на никой не му пука за територии.
В Русия пък, която е най-голямата страна в света, жизнения стандарт е по-нисък и от нашия. Това при положение и че притежават колосални залежи на нефт, газ, злато и каквото още се сетиш.
Така че реално големината на територията не е важна за благосъстоянието на населяващите я, а това как те са се организирали да я стопанисват и управляват.

 

Но дори и комплексираните териториомани у нас могат да спят спокойно, защото не е вярно и схващането, че България е малка държава. Напротив, със своите 111 000 км2 днес тя е една от големите европейски страни.
От общо 48 държави в Европа България е на 16 място по площ, доста над средата на таблицата. А ако извадим от листа Русия и Казахстан, които са си по-скоро азиатски страни, се изкачваме чак на 14 място и само 13 държави в Европа остават по-големи от нас.
Още един сравнителен пример – площта на Англия (без Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) е 130 000 км2. Напълно съизмерима с нашата (само с ок. 19 хил. км2 отгоре), но никой в Англия или извън нея не счита, че тя е малка страна. Отделно и, че за разлика от нас там са наблъскани над 54 милиона души, без да броим туристите, гастарбайтерите и нелегалните.
А когато говорим за територия средната гъстота на населението всъщност е по-важна отколкото сумарната площ на страната. Ние просто не го оценяваме това, но някои народи като японците, корейците, бангладешците, холандците го изпитват много сериозно проблема с пренаселването и липсата на пространство. Поради което са принудени да живеят във вечни задръствания и да строят все по тесни и все по-високи сгради или да пресушават акватории и да вдигат диги. Отвоюването на пространство за живеене от водата и небето са си доста скъпи и трудоемки начинания. А ежедневното пътуване с японското метро обслужвано от професионални тъпкачи, заповедта на Дън Сяо Пин за само по едно дете на семейство или гледката на 30 индийци живеещи в една колиба, са все неща, с които никак не бихте искали да се сблъскате в живота си.

У нас такъв проблем обаче няма. Едно от многото ни преимущества, които никога не забелязваме и не оценяваме. А именно, че ние всъщност разполагаме с най-много територия от балканските народи, както и от почти всички европейски. Защото, кои сме ние, които разполагаме с въпросната територия?
Ами това сме ние – едва 7 милиона българи, ширещи се на площ от над 100 хиляди км2. Което означава, че се падаме средно едва по 63 души на км2. Като дори продължава постоянно да се увеличава средния размер на територията, с която разполагаме поради демографския ни колапс. Ето че могат да се изнамерят положителни ефекти дори и от злощастното стопяване на нацията :)

А пък за тези, които не ламтят за повече средно статистическо пространство и се плашат от обезлюдяването, предпочитайки да се увеличаваме?
И за техните опасения съществува лесно решение, което лежи кротко в ръцете ни. И не, не е ножица за пукане на презервативи :animatedwink:
Само в Украйна и Молдова е пълно с хора (официално ок. 230 000) от български произход, които за разлика от вардарските тикви дето не спират да лаят по нас, смятат себе си за българи и са горди с това. Нещо повече, те считат за престижно идването до тук и по възможност веднага биха се устроили да работят и живеят у нас, както и да си плащат данъците. Такива хора има и по много други места по света. Само че тромавата ни администрация бави с години молбите им за паспорти и им иска подкупи за да си помръдне въобще пръста по задействане на процедурата. Но както можете да се досетите в обозримо бъдеще нищо няма да бъде направено по тоя въпрос, както и по въпроса с емиграцията и отрицателния прираст.
Тъй, че щем нещем, ще продължаваме да се ширим на все повече и повече средностатистическо пространство (територия) и скоро ще сме под 60 души на км2.
Докато на всичките ни съседни народи пространството, с което разполагат им е много по-малко от нашето.

Румъния например като я гледаме на картата до нас, е над два пъти по-тлъста от България. Румънците в нея обаче разполагат средно с доста по-малко пространство за обитаване - падат се по 80 души на км2., гърците и македонците са по 81 души на км2, а сърбите дето уж бяха най-тарикати сега се гъчкат по цели 97 души на км2. За албанците ясно, там е гмеж по 123 д/км2, един ден и балканите ще им се струват тесни. Но дори и турците с тяхната огромна не само за европейските, но и за азиатските мащаби, територия са наблъскани по 102 д/км2.
В Централна и Западна Европа вече, както може да се очаква, тези цифри са много по-високи. От всички европейски народи единствено на скандинавските и балтийските им е по-широчко отколкото на нас по обясними причини, просто техните територии са доста по-сурови и неатрактивни.
Най-нисък е този показател при Русия (ако я броим изцяло към Европа), там се падат едва по 8 д/км2. Само че повече от половината им територия представлява тайга или тундра, практически негодна за живеене. А дори и в годната за живеене част зимата се точи по 6 месеца в годината и през януари е -40С.

У нас зимата я има колкото да си я имаме и нея в списъка. Тя вече не е отегчително и отчайващо дълга или мразовита, но все пак достатъчна за да напомня за себе си. Има ги и четирите ясно изразени сезона, така че който обича снега и ски туризма може доволно да се възползва от сняг.
Тук просто е идеалната среда откъдето и да бъде погледнато.
Наскоро един чуждестранен турист обикалящ света ми сподели, че според него най-хубавите страни в това отношение са Гърция, Хърватия и България. Защото няма други такива, където на толкова малко място да имат струпано от всичко, с което географията и природата може да ги дари. Е, само без глетчери и пустини, но струва ми се спокойно можем да минем и без тях.
Може би той пропусна Албания, там всичко им е събрано на още по-малка територия. Но както вече отбелязахме, тя вече започва да страда от пренаселване, което неминуемо ще се отрази и на природата. Да не говорим и че за разлика от нашите комуняги, които поне природата не успяха да ни съсипят, то албанските успяха да съсипят тяхната. Поради параноята, че някой отвън ще се опита да го свали, всевластният Енвер Ходжа, опасявайки се от десант откъм морето е нацвъкал грозни бетонени бункери по цялото крайбрежие, които го грозят и до днес. Друга негова параноя пък, че вражеската интервенция може да дойде от небето с въздушни десантчици, го подтиква да нареди да изсекат всички гори в страната за да няма къде потенциалните диверсанти да се крият. Резултатите от това безумие все още са видими, няма гори, а само храсти и млади дръвчета, които не могат да спират носения от ветровете прахоляк, който засипва пътищата и изтощава почвите. Отделно прибавяме и мафиотско-наркокартелските олигархии пречещи на нормалното развитие на страната и туризма й.
В иначе по-добре уредените от Албания и България туристически страни, като Хърватско и Гърция, пак има чисто природни недостатъци спрямо нас.

В Далмация, чиято  брегова ивица е образувана при потъване на част от крайбрежните планини, бреговете са стръмни и скалисти. Т.е. почти няма пясъчни ивици достатъчни за плажуване. Докато ние въпреки, че сме с по-късо крайбрежие от тяхното, имаме и от двата типа брегове, но все пак плажовете преобладават, че и островчета има и дори екзотични тропико-образни реки като Велека и Ропотамо.
Водата и зеленината ни също са безценен ресурс, на който стотици милиони хора живеещи в сухи райони страшно биха завидяли. Както и биха се хванали за главата като видят как стопанисваме водните си ресурси и колко много вода се губи по най-различни течове, задръстени стари тръбопроводи, спукани язовирни стени и т.н. А в същото време в Катар слагат механична лейка към всяко отделно цвете в градините. Или пък израелците, които имат цели паркове, в които всяко едно дърво е посадено и поддържано от хората, видят масовата незаконна сеч из нашата зелена родна беззаконна земя... Всичко това също е още една неоценена от нас благодат, която спокойно можем и да не съсипваме ако пожелаем.
В Гърция между другото горите също са доста оскъдни, освен в района непосредствено около нашата граница. Останалото са предимно храстчета по голи чукари и тук таме кипариси или маслинови дръвчета. За ски им се налага да идват в Боровец, а лятото им е прекалено голяма жега, особено в Южната част, от +42С и повече. Поради което най-вероятно през лятото на 2016 г. повече гърци са посетили България отколкото българи - Гърция според статистиката (по памет 270 000 на 240 000).

Ние практически се намираме в идеалната среда, без никакви съществени недостатъци, които да не могат да бъдат лесно преодоляни. Природни недостатъци визирам разбира се. Иначе човешките ни недостатъци могат да се изброяват до безкрайност. Но това е проблем дължащ се на самите нас и очакващ разрешението си отново от самите нас.

Крайната равносметка е същата, каквато беше и във всичките останали глави от тази поредица, бореща се срещу нихилистичното ни самосъжаление и отчаяние от историческите ни „малшансове” и това до къде са ни довели днес. А именно, че сега разполагаме с предостатъчно за да просперираме, да изградим богата и силна държава и да живеем щастливо и без лишения.
Дали ще го направим е вече само въпрос на колективно желание и воля.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Брех, никакви възражения тоя път. Да разбирам ли, че вече напълно съм ви убедил в моята оптимистична теория за новата българска история? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Остава да ни заредиш с още оптимизъм в някоя следваща тема и оттам да вземем да правим поне по 2.2 деца на семейство и сме я вързали и България ще я има.:bg: За съжаление на мен си ми е късно с моите над 50 , но и аз съм на три деца татко/ по паспорт/... С удоволствие прочетох темата .

Това си е направо нова " Оптимистична теория за българския народ"

Чакам нещо ново!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами това беше последното от тази поредица. По принцип нямам против да пиша и още по темата, но просто опряхме вече в съвремието и няма повече нататък. Тъй, че остава или да изчакаме трийсетина години и тогава да обсъждаме натрупалата се история през този период :) или да отворим още една леко алтернативна тема за оптимистичните бъдещи алтернативи пред България.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много добра статия! Може би никой не се замисля върху проблемите, които бихме имали, а и вярвам, че повечето хора няма да повярват на този твои сценарии, но изглежда най-правдоподобен. 

Като ти чета статията си мисля, колко големи късметлии сме, че сме тук, но защо ни заливат с негативна помия от всякъде!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Warlord said:

или да отворим още една леко алтернативна тема за оптимистичните бъдещи алтернативи пред България.

Не е лошо като идея, но като се разглаголстват грамотните "иди го запуши", ще се превърне в поредното спамище. Иначе съм силно за. Всъщност една такава тема трябва да дава вижданията на участниците в дискусията основните насоки на евентуалното развитие в бъдеще на България - и икономика и политика и култура и каквото ти на ума дойде. Има изходна база, твоята поредица от теми, като историческа обосновка фундамент , темите на Киров - като почнеш от сравнението със Сингапур ли беше и etc. и така нататък. То политиците ни нямат стратегия - доктрина за националното развитие в близка , средна и далечна перспектива та поне интернет обществото да спретне нещо подобно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В началото на 20 век Македония е била геополитически важна, защото приближава България до адриатическите пристанища. Отделно, че е била пълна до горе с българи и с цъфтяща българска култура. Така да се каже, наше си е. 

Народният фактор не бива да се пропуска. Как да оставиш най-добрите българи в ръцете на сърбите? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Карта на всичките активни сепаратистки движения в Европа. Ако един ден всички сепаратисти получат каквото искат, а нещата натам вървят - към все по-голямо раздробяване на Европа, то само ние и още 2-3 държави само ще останем цели :animatedwink:

HCl4QTc.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.09.2017 г. at 23:28, Warlord said:

Брех, никакви възражения тоя път. Да разбирам ли, че вече напълно съм ви убедил в моята оптимистична теория за новата българска история? :)

Ми, аз лично нямам нужда от много убеждаване, щом съм още тука, а не някъде в чужбина. Но евала за хубавите статии. Имаме обаче мъничък проблем - политиците  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оплескал си нещата според мен :ac:... и то много...

Първо Северна Добруджа. Да татарите и турците там са мнозинство... но те са общо около 60 000 човека предосвобождението. Дори по-малкао, част от тях по време на войната 1877-1878 емигрират на юг и след войната остават в България. Така че присъединена към България Северна Добруджа нищожно би променила етническия баланс. Но геополитическото, икономическото и демографското и значение биха били значими за България. С нея владеем целия почти Западен бряг на Черно Море, това с отсрещен бряг Крим и Русия значително би повишило важността ни и за Запада и за Русия. Относително значима зависимост на Румъния от нас за достъп до пристанища за вноса на суровини и износа им. Огромен би бил икономическият ефект за страната до ПСВ. Основният ни износен отрасъл тогава е зърнопроизводството и то от Южна Добруджа - неразоравана от хора до освобождението, демек високо плодородие във времената, когато не се ползват хим. торове. Едри парцели, защото не е култивирана и силно заселена - пасища е до тогава, близо до пристанища... и далеч не е скалиста. Би ни удвоила износа до ПСВ... това е огромно икономическо значение. Демографски нормално в днешно време биха живели 1 млн. българи... дори и с този стандарт.

За Източна Тракия си прав, там има значително турско население. За мен е прекалено голяма хапка. Трябваше да я върнем на Турците в сегашните и граници и без войната 1913г. С отстъпки в Странджанско примерно Малкосамоковско и размяна на значителни маси турско селско население, наместо изтребването на значителен дял от българите там. Изт. Тракия е важна за Истанбул и проливите, които няма да ни е позволено да владеем, така че малко по-далеч от тях, за да не трябва Турция да мисли постоянно как да измества границата.

Беломорието още по-икономически, демографски и геополитически важно. Ние ако имахме излаз на Бяло море, след ВСВ изобщо нямаше да бъдем оставени в съветския лагер или в най-добрия случай като Югославия - полу,полу, но без пряко управление от Москва и с много наливани пари от Запада. Това ни прави и сухоземна алтернатива на Босфора. Регион, който би могъл икономически да подържа 3-4 милиона българи и повече... Българският елемент можеше да стане почти 100% там ако се засели българското население от Централната и Западната част на Егейска Македония, което би останало в Гърция. Крайно нежелано там и в крайна сметка за 100г. изселено в България и Австралия.

Вардарска Македония благодарение на това, че остава в Осм. империя е демографски много по-силна от България още тогава, липсват прекалено либералните модели насаждане от лаици в България. Това е огромен демографски ресурс. До 50тег., т.нар. "етнически македонци" държат рекордите в Югославия по раждаемост пред албанци, турци, босненци и всички останали... Нямаше да ги има насилствено заселваните албанци от Белград по Югославско време. Югославския етноинжинеринг във Вардарска Македония винаги е целял да подържа етническа нестабилност с цел лесен контрол. Също е важна стратегически държи коридора по Вардар, който свързва Гърция с Европа и Белград с най-близкото му пристанище Солун. Ето веднага маршрута по долината на Вардар излезе като алтернатива на това, че ние се отказахме от Южен Поток... та трябваше американците да вземат мерки и най-накрая да свалят просръбската власт от независимостта на насам(просръбска ака и проруска).

Зап. Покрайнини... дори и в бг и обезлюдени щяха да са 100 000 българи повече в София... е не е малко.

Разбира се би се избегнал катастрофалния демографски удар нанесен от насилствената тотална колективизация и урбанизация на българите християни. Просто щото дори и комунисти нямаше да сме под пряк контрол на Москва - те ни събраха във сто резервата стоте най-големи града, такава дебългаризация и депопулация нашите земи не са виждали от момента на създаването ни като народ... българите можеха да са двойно на сегашните, и без такъв катастрофално отрицателен прираст. Държава с много по-голямо икономическо и геополитическо значение.

Дори и да бяхме приели вариант две разделяне на българската народност на две държави, както най-накрая и така се получи в края на 20 век. По днешната западна граница пак значителен икономически, демографски и геополитически ресурс щяхме да имаме.

От тук нататък при днешните реалности българската държава трябва да гледа икономическото развитие и всички възможни мерки за българизация на циганите. Етническите българи до такава степен са морално деформирани, че очевидно са се отказали да бъдат хора и да имат деца. Няма друга народност с толкова катастрофално ниска раждаемост - освен някой единични племена поради причина екстремност на средата. И опазване на Р.Македония от пряко сръбско, албанско или гръцко завладяване. ПС Булсати мулсати трябва да са безплатни за циганите, особено за турскоговорящите...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...