Отиди на
Форум "Наука"

Слънчево затъмнение в САЩ - снимки от космоса


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Астронавтите на МКС направиха зашеметяващи снимки на слънчевото затъмнение от космоса!

eclipse1.jpg

Европейският астронавт Паоло Несполи засне тази чудесна снимка на сянката на затъмнението от космоса. Photo credit : ESA/Paolo Nespoli

22 август 2016 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчерашното слънчево затъмнение беше истинско събитие в САЩ. Но макар и да беше широко рекламирано, фактът си е факт - по-голяма част от американците не успяха да видят пълнотата на затъмнението. Само около 12 милиона души, които живеят в рамките на 110-километровата ивица от Орегон до Южна Каролина, имаха честта да видят как Луната напълно закрива нашата звезда. Това означава около 6% от населението на Щатите.

Но само шест души в цял свят успяха да видят нещо още по-забележително - затъмнението от уникална перспектива, от околоземна орбита. Това са жителите на "Международната космическа станция".

Европейският астронавт Паоло Несполи (източник) сподели, че това е първото слънчево затъмнение, което е имал възможност да наблюдава от космоса. Ето някои от неговите снимки:

eclipse2.jpg

eclipse3.jpg

Credits: ESA/Paolo Nespoli

 Фьодор Юрчихин, космонавтът на Русия, също се беше приготвил да снима затъмнението със специален апарат и филтър:

yurchichin-eclipse.jpg

Снимка: Роскосмос

И резултатът от неговите фотографски опити е впечатляващ:

yurchichin-eclipse1.jpg

Снимка: Роскосмос

 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1878-2017-eclipse-seen-from-space

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

 

Роботизиран апарат засне слънчевото затъмнение от Луната!

2017-21-aug-lro-eclipse.jpg

Ето как изглеждаше слънчевото затъмнение на 21-ви август, заснето от орбитата на Луната. Photo credit : NASA/GSFC/Arizona State University

29 август 2017 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. На 21-ви август жителите на САЩ имаха възможност да наблюдават пълно слънчево затъмнение. Междувременно автоматичната лунна станция на НАСА "Лунър Риконисънс Орбитър", която обикаля около Луната, получи уникален шанс да снима затъмнението от орбитата на естествения ни спътник.

Камерата NAC на "Лунър Риконисънс Орбитър" започна да сканира Земята в 21:25 ч. и 30 сек. българско време и приключи сканирането 18 секунди по-късно.

Заснемането на затъмнението от орбитата на Луната се оказа истинско предизвикателство. Камерата NAC не прилича на камерите на вашите мобилни телефони, които биха могли да направят снимката на даден обект почти незабавно. Вместо това тя "конструира" изображението лед по ред. Всеки "ред" на изображението е експониран за 0.338 милисекунди и понеже камерата трябва да сканира общо 52 224 реда, общото време на заснемане на затъмнението е около 18 секунди. Времето на експозиция е настроено да е възможно най-краткото, за да не могат ярките облаци да наситят CCD сензорите.

Като резултат суровото, необработено изображение на "Лунър Риконисънс Орбитър" е ето това:

2017-21-aug-lro-eclipse-raw.png

Поради краткото време, което е нужно за експозицията за всеки ред, суровото изображение е силно разтегнато отляво надясно. Тъй като отделните редове се припокриват един друг твърде много, коригирането на геометрията е въпрос на усредняване на пикселите по посока на редовете.

Защо камерата NAC работи по такъв начин? Лунната повърхност е много контрастна и това прави трудно нейното заснемане - има много ярки обекти, които са разположени непосредствено до тъмни обекти. Повечето обичайни цифрови камери могат да регистрират 255 нюанса сиво, докато NAC е много по-мощна и регистрира 3600 нюанса сиво. При все това снимките, които се качват на сайтовете на НАСА, са "свити" до 255 нюанса сиво, тъй като такива са възможностите на нашите екрани. Като резултат е трудно да разграничим границата между Атлантическия океан и частично засенчената земя. Тези тънки вариации са много важни за научните проучвания, но по никакъв начин не намаляват естетичното качество на снимките.

Източник: LROC Website

 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1885-2017-eclipse-from-moon

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...