Отиди на
Форум "Наука"

кръст енколпион


Recommended Posts

  • Потребител

Такъв тип кръстчета заедно с много гилзи се намират покрай Тутракан, свързани са с ПСВ. Според мен кръста не е сребърен.Материала изглежда като алумин и 100/100 е Al, 13.Според мен е бил на някой румънски войник.Ама пак не се знае, щото и руснаците имат подобни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По принцип е добре да се правят снимки и преди интервенции като излъскване, защото може да се види напр. дали има патина, което си е някакъв ориентир за вида на метала, особено ако ще се прави преценка по снимка. При физически контакт с предмета примерно тежестта би могла да послужи за някакъв ориентир дали е алуминий, тъй като той е лек метал. Но това няма как да стане, ако е на снимка.

Кръста изглежда обаче наистина сравнително нов - да речем от средата на ХІХв. насетне и май е самоделка, а не продукт на някакво ателие. Ориентири - доста гладката повърхност на външните стени и рисунъка на разпятието. На фона на доста прецизно гладките лицеви страни контрастира оформлението на вътрешните ръбове, което навява на мисълта за самоделка. Но доколкото най-вероятно е ръчна изработка, т.е. може да се приложи за него любимото на родните археологически журналисти - уникат. Все пак трябва да се има предвид, че за по-точен отговор специалистите по метали гледат самия обект под микроскоп, а тука все пак си е съчинение по снимка.

Енколпионите не са съдържали задължително части от Христовия кръст или от мощи, а също и части от икони или пък от рода на памука от мощите на св. Иван Рилски.

Предполагам, че може би се прави асоциация с някои кръстове като напр. тези златните от Преслав (сложих от нета, че не ми се рови да търся по-голямо на конкретен кръст), но там изображенията са малко по-различни, а и самите кръстове са с по-друга изработка - коване и често - отливане.

13.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

благодаря за отговори те теглото е 9.53 грама размерите са 23 х 5.5 мм пускам снимки на малко преди окончателното чистене беше с една или две идеи по тъмен

1-1.jpg

004.jpg

006.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че има и зеленикава патина, което ще рече, че ако е сребро има някакви примеси. То по принцип има примеси де. Честото сребро не може да се отлива, но ако е сплав може. Но може да е и от някаква друга сплав.

По размери и тегло трудно ще се разбере, тъй като е със сложна форма. За такива се наложило на Архимед да измисли замерването на обема, т.е. две вещества може да са с еднакво тегло, но това не значи, че са с реален обем - сиреч изместват различно количество вода във ваната. Предимство на метода е, че не води до частично или цялостно повреждане на обекта. С химически методи е по-лесно да се определи какъв е металът, но по този начин може да се повреди обекта.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...