Отиди на
Форум "Наука"

100-тното изстрелване на ракета Протон-М бе успешно


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Русия проведе успешно своето 100-тно изстрелване на ракета Протон-М

2017-17-august-proton-launches-blagovest

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : Roscosmos

17 август 2017 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 01:07 ч. българско време от космодрума Байконур излетя ракетата "Протон-М" с ускорителен блок "Бриз-М" и космически апарат "Благовест 11Л". Броени часове по-късно спътникът "Благовест 11Л" се отдели успешно от ускорителния блок и започна самостоятелен полет в целевата си орбита, съобщи Роскосмос.

Днешното изстрелване бе 100-тно за ракетата "Протон-М", която е въведена в експлоатация през 2001 година, и 414-то в цялата история на семейството на "Протон" от 1965 г. насам.

Космическата ракета "Протон-М" заедно с ускорителния блок "Бриз-М" се изработват от руското предприятие ГКНПЦ "Хруничев". Това е основната тежкотоварна ракета на Русия. Тя може да извежда в ниска околоземна орбита 23 тона, в геостационарна трансферна орбита 6.3 тона, а в геосинхронна орбита 3.2 тона. С помощта на "Протон-М" са изведени важните руски спътници от групировките "Глонасс" и "Експресс", множество комерсиални сателити за нуждите на чуждестранни компании, а миналата година ракетата дебютира и в междупланетната космонавтика с успешното извеждане на "ЕкзоМарс-2016" към Червената планета.

"Благовест 11Л" се разработва под шапката на руското министерство на отбраната, но фирмата-разработчик Решетньов твърди, че ще предоставя радио, телевизия и интернет и за гражданите на Русия.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1873-2017-17-aug-proton-launches-blagovest

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...