Отиди на
Форум "Наука"

Античен керамичен център край Павликени


Recommended Posts

  • Администратор

Автор: Ели Иванова
Източник: http://drumivdumi.com/античен-керамичен-център-павликени/

Ние българите имаме късмета да живеем в земи, населявани от най-дълбока древност и наследили богата култура, останките от която са неизчерпаеми и непрестанно напомнят за своя древен произход и огромно значение. Обект на тази статия е Античният римски керамичен център от началото на новата ера, заемащ забележителната площ от около 9900 квадратни метра. Страхотно, нали?! Той се състои от римска вила и над 50 проучени пещи за строителна и битова керамика. По света подобни места са машина за пари и магнит за милиони туристи от цял свят. При нас, за съжаление, това огромно богатство тъне в забвение …

0antichen_keramichen_centyr_pavlikeni_48

Античен римски керамичен център край Павликени

Какво представлява обектът

По настоящем, Античният керамичен център до Павликени, Великотърновско, се състои от множество разкрити пещи за производство на различен вид керамика – строителна, художествена и битова, повечето от които, защитени от набезите на времето под стъклен похлупак. Също така, основна част от обекта заема и разкритата римска вила – вила Рустика (крайградска вила), която е била център на това мащабно керамично производство. В допълнение са построени няколко съвременни сгради, изградени изцяло от керамика, изровена от това необикновено място.

1antichen_centyr_4807.jpg

Римската вила: план и останки

Подобни римски вили по нашите земи

Центърът и в частност римската вила са с датировка 1-3-ти век от нашата ера. Вилата е от типа „Вила Рустика“, т.е. крайградска вила. На територията на България има открити останки от няколко крайградски римски вили (да не кажа дворци) от този период:

  • вила Армира край Ивайловград;
  • вилата край Бургас в квартал Крайморие;
  • римската вила край Каснаково;
  • вилата край Мадара;
  • римската вила в местността Чаталка до Стара Загора.

Да отбележа, че в района на Античния керамичен център край Павликени има и други римски вили, но те все още не са добре разкопани и проучени.

Защо е уникален този Античен керамичен център

Знае се, че Античният керамичен център край град Павликени е създаден още преди основаването на другия открит и значим обект в региона – Никополис ад Иструм. По същото време край днешен Свищов има изграден и действащ военен лагер – Нове. След уволнението си от лагера, много от войниците се завръщат по родните си места, но немалка част от тях остават там в района. Смята се, че така се появява и вилата край Павликени, една от няколкото в района.

2antichen_centyr_4823.jpg

Римската вила край Павликени: хипокауст

Това, което отличава римската вила до днешен Павликени са именно множеството разкрити и отлично запазени пещи за строителна и битова керамика. Самият мащаб на производството показва, че произвежданата в района керамика е не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия.

4antichen_centyr_pesht_4865.jpg

Пещ

Изследователят на обекта – археологът Богдан Султов, още през 70-те години на 20-ти век превръща центъра в първия музей на открито в България.

Накратко за разкопките

Античният керамичен център до град Павликени е разкрит случайно от иманяри през 1971 година. Още същата година започва теренно проучване под ръководството на археолога Богдан Султов. Разкопките и проучванията продължават малко повече от 10 години до смъртта на Богдан Султов, който умира твърде млад – едва на 52 години.

Къде се намира

Античният керамичен център се намира на около 5 километра северозападно от град Павликени по пътя за село Върбовка. От Павликени, тръгвате за Върбовка. На разклонението за Сухиндол държите дясно – за Върбовка. Малко след това разклонение ще видите отбивка вдясно за Античния център. Има добре видима обозначителна табелка. На около километър след отбивката ще видите и обособен паркинг.

В първия момент обектът, сякаш, не е толкова впечатляващ. Постепенно навлизайки в него, някак разбирате огромното му значение.

3antichen_centyr_4864.jpg

Античен керамичен център край Павликени

Да, не е известен, да липсва му добро и шумно представяне, но това не намалява мащабът и значимостта на мястото!

-------------------

Външни препратки:

http://www.museumpavlikeni.com/Ceramic.htm

http://pavlikeni.com/античен-керамичен-център/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това от Нумизматична гледна точка, това е много интересен обект тъй като има открито много голямо монетно съкровище от денари около 3800, като във връзките е посочено че то е изработвано за 3-4 години печалба на центъра, но това не е вярно, тъй като самите монети са в доста голям времеви период (мисля че започват от Веспасиан по-спомен , около 69 г сл. Хр) и приключват около 170 при Марк Аврелий. Това са близо 100 години и макар че нумизматично е вярно че денарът като монетна еденца, не търпи деноминация през първи-втори век, (както американския долар), спокойно през 156 примерно, може да се ползва монета от 76 година, самата запазеност на част от по-ранните екземпляри говори че това "съкровище" е трупано доста дълго време. Дори да не са 100 години, те са повечко от 3-4..

Има много добра книжка, от 240 стр. с описание както на това съкровище, така на всички останали монети намерени на обектът:

http://www.bookpoint.bg/книги/Монети-и-монетна-циркулация-в-античните-керамични-центрове-Павликени-и-Бутово-26444.htm?Mcat=41

И аз препоръчвам също да се посети :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ще го посетим задължително на 2-ри септември в рамките на мероприятие по полуляризиране на обекта.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Малко снимки от последните седмици, фотограф: Тихомира Методиева

Цитирай

Доброволци ще участват за поредна година в археологическите проучвания на Античния керамичен център край Павликени, организирани от Исторически музей Павликени.
Разкопките ще се провеждат през периода 7 - 31 август. 
Тъй като теренът за разкопки не позволява струпването на много хора на едно място, организаторите са определили, че не могат да се включат повече от 10-тина души по едно и също време. Работата е свързана и с обучение от страна на археолозите, затова е предвидено най-краткият срок за добровоческо участие да бъде три дни.
Археологическата база на Античния керамичен център разполага с прекрасна кладенчова вода, стаи за нощувка, места за палатки, баня и кухня.
Всички желаещи да участват в разкопките са добре дошли. Разбира се ще бъде необходимо предварително записване за по-добра организация. Пишете ми на имейл: mira_cle@abv.bg или заявете участие чрез платформата TimeHeroes!
Тези, които нямат време или сили за археологически разкопки, са добре дошли да разгледат Античния керамичен център - музей на открито и закрито. През периода на археологическите разкопки посетителите ще могат, освен да се запознаят с римското керамично производство, да наблюдават на живо и работата на доброволците.

Заповядайте!

https://www.facebook.com/events/137554710161054

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени1.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени2.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени3.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени4.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени5.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени6.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени7.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени8.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени9.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени10.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени11.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени12.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени13.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени14.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени15.jpg

Археологически разкопки на Античен керамичен център Павликени16.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Археологически разкопки без средства, с доброволен труд – мисия възможна

Инженери, фотографи, застрахователни агенти, IT специалисти работят като доброволци по време на археологически разкопки в Павликенско. Кметът на с. Мусина Христо Иванов, заедно с местни бизнесмени, са също част от екипа, който дейно участва в облагородяването на римския каптаж в с. Мусина. Част от доброволците са ангажирани и в разкопките на Античния керамичен център в Павликени. Повечето от тях не са дори от региона, но имат особено отношение към археологията и всички тайни, които може да скрие от тях времето. Сред тях е и великотърновският пещерняк Евгени Коев, но има и ентусиасти от София, Радомир, Варна.

Главен инициатор на екипа е археологът от Историческия музей в Павликени Калин Чакъров. „Липсата на средства ме принуди да търся алтернативни начини за провеждане на разкопки. От друга страна работата с доброволци ми харесва. Те вършат работата си с искрено желание, без да имат финансов стимул, без да им стане скучно, забавно им е. Харесвам, когато някой обича това, което прави. Дори и в бъдеще да бъдат осигурени средства за обектите, бих ангажирал отново доброволци”, категоричен е Чакъров.

Доброволци археологът ангажира за втора поредна година. Петима са тези, които работят в Мусина, а в Античния керамичен център са осем-девет души. Бройката варира, тъй като някои остават за ден или два на обекта, като се съобразяват със свободното си време.

kapttajjjj-300x199.jpg

Доброволците работят в с. Мусина. снимка – Фейсбук

Проучване, провеждане и популяризиране на културните забележителности в региона е основна цел на екипа. Сертифицирани табели в кафяв цвят ще бъдат разположени между Велико Търново и Павликени. „В момента сме подали документи в Областното пътно управление, тъй като е необходимо съгласуване. Надявам се в най-скоро време да бъдат поставени”, сподели Калин Чакъров. Разходите по поставянето и изработката на информационните табели се поемат от собственика на Рибарника за пъстърва, който се намира в съседство на Мусинската пещера и на каптажа, съобщи археологът.

Работата в Античния керамичен център ще продължи до края на август. Без държавни средства ентусиастите ще продължат започнатото през изминалата година. Те проучват сграда с рухнал керемиден покрив. Екипът има за задача да отваря нови квадрати, а днес дори успява да установи целия план на сградата.

http://radiovelikotarnovo.com/археологически-разкопки-без-средств/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Много ми се иска да отида тогава, но не знам как ще съм с времето, вие как ще пътувате от тук? 

Може да се организираме няколко човека, ако съм свободен ще имам място в колата :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

 

Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Много ми се иска да отида тогава, но не знам как ще съм с времето, вие как ще пътувате от тук? 

Може да се организираме няколко човека, ако съм свободен ще имам място в колата :animatedwink:

ще се пътува в петък вечер. Ако кажеш по-отрано дали ще идваш /до края на другата седмица/, мога да уредя и нощувка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Античният керамичен център е разположен на 6 км северозападно от град Павликени. Пътят към мястото е обозначен с кафяви указателни табели. Там посетителят може да види римска вила II - III век след Христа, която е един от най-значителните центрове за производство на керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия. Там където са открити, са експонирани антични сгради и пещи. Освен това с парчета от римски тухли и керемиди е изградена археологическа база. В близост до нея е обособена и част за експериментална археология, която включва възстановки на басейни за пречистване на глина, грънчарска работилница и пещи за изпичане на керамика. Всички те са направени по модел на оригиналите, открити по време на разкопките. На... обекта има и музейна сграда, в която са представени находки, открити при проучванията. Взети заедно всички тези особености превръщат Античния керамичен център в музей на открито.
Заповядайте на 2-ри септември, събота, за да видите как римската оживява след близо две хилядолетия.

ПРОГРАМА

10:30-11:00 ч. – Откриване
11:00-11:45 ч. - Занаятчийски пазар
11:45-12:00 ч. - Антична мода
12:00-13:00 ч. - Антична кухня - дегустация и свободно време
13:00-13:15 ч. - Демонстрация на римска военна екипировка
13:15-13:30 ч. - Освобождаване на легионер в почетна оставка
13:30-13:45 ч. - Римски процес
13:45-14:45 ч. - Безплатна беседа из Античния керамичен център
14:45-15:00 ч. - Пазар за роби
15:00-15:30 ч. - Запалване на керамичните пещи
15:30 - Почетно дефиле на участниците и закриване

Организатори:
Исторически музей - Павликени
Община Павликени
Сдружение за антични възстановки "Мос Майорум Улпие Сердице" - София
Група за исторически възстановки "Дукс Антика" - Свищов

Домакин:
Исторически музей - Павликени
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Международна група доброволци разкопава двухилядолетна история по българските земи

Шестима доброволци от Италия, Франция, Великобритания и САЩ започнаха в началото на седмицата участието си в археологическите проучвания на Античния керамичен център край Павликени. Те са с различни професии и занимания. Валентина Сабуко от Италия е студентка по културно наследство, Уил Коутън и Рийд Мийдор от САЩ работят онлайн, Офели Плар от Франция е IT специалист, а Остин Уилямс от Великобритания е студент по маркетинг. Само Кати Либи от САЩ, която работи във Великобритания, е археолог. Тя е единствената, която има опит. Останалите доброволци никога не са участвали в археологически разкопки. И шестимата са за първи път в България. Те ще прекарат в Античен керамичен център край Павликени/AncientCeramicCentre near Pavlikeni една седмица, като ще нощуват в археологическата база и всеки един доброволец ще представи кулинарни специалитети от традиционна за страна си кухня.

Историческият музей в Павликени предоставя на международната група доброволци уникалната възможност да участват в действителни археологически проучвания на обект на близо две хилядолетия, да почистят римска керамика, открита по време на разкопките, както и да вземат участие в документирането на откритите структури под ръководството на археолога на музея Калин Чакъров.
Античният керамичен център е целогодишно отворен музей на открито, в който посетителите се запознават с керамичното производство на римляните през II - III век по нашите земи. Римската вила рустика, около която е обособен обектът, е била е един от най-значителните центрове за производство на керамика в провинциите Долна Мизия и Тракия. На територията на керамичния център са открити и проучени над 50 пещи за керамика. Археологическата база, в която нощува международната експедиция, е изградена с парчета от римски тухли и керемиди, намерени на обекта, и базалт от близкия вулкан Чатал тепе. В музейната сграда са представени археологически находки, открити при проучванията. До музея е изградена и част за експериментална археология с басейни за пречистване на глина, грънчарска работилница и пещи за изпичане на керамика, направени по модел на оригиналите, открити по време на разкопките.
За втора поредна година проучванията на Античния керамичен център се правят с доброволци. Той е един от многото археологически обекти, за които държавата не отпуска средства. Интерес от страна на доброволците обаче не липсва, до момента над 20 души са взели участие в разкопките. Хора от различни градове, с различен начин на живот и различни професионални интереси, свързани чрез любовта си към историята, работят абсолютно безвъзмездно за разкриването, проучването и популяризирането на двухилядолетната история на Античния керамичен център. Сградата, която проучват, датира от първата половина на III век сл. Хр. и в нея са живяли работници на римската вила. Тази година е установен цялостният план на сградата. Открити са и две огнища, които свидетелстват, че помещението е жилищно. То представлява квадратна къща с двускатен керемиден покрив. Пред входа има покрит навес, под който е разположено и едното огнище. Сградата е едноетажна, със стени от камък в основата и дървено-глинена конструкция нагоре. Просъществувала е до първите десетилетия на III век, когато е била изоставена, заради заплаха от варварски нашествия, но не е опожарена, а се е разрушила от само себе си.
Археологическите проучвания тази година ще завършат до 31-ви август и краят на разкопките ще бъде отпразнуван по римски образец с всенародни тържества.
На 2-ри септември на Античния керамичен център ще се проведе фестивал на античните римски занаяти Terra Antiqua Balcanica - Ден на древните занаяти, където посетителите ще имат възможност не само да видят, а да преживеят един ден, изцяло посветен на римските традиции. Ще могат да усъвършенстват стрелбата с лък, сами да направят керамичен съд, да похапнат римски ястия, да наблюдават римския процес, мода и търговия, и да се включат в безплатната беседа из обекта. Входът е свободен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На десетина километра северозападно от Павликени, при село Бутово, има открит още един керамичен център. Мисля, че беше в 1969 г. Някой от филателистите предложи и по повод Световната филателна изложба Филасердика 1979 бяха издадени марки с някои от находките в Бутово и Павликени.

599c402f1776b_1978..png.86f6b3ac1356eb03eee0e5e187ded725.png

Световна филателна изложба Филасердика ’79 - антична керамика. 1978 (26 април). Худ. В. Василева. 2 ст. богиня III-IV в., Бутово, Великотърновско; 5 ст. маска III-IV в., Бутово; 13 ст. ваза III-IV в., Бутово; 23 ст. ваза III-IV в., Бутово; 35 ст. силен (спътник на бог Дионис) II-III в., Павликени; 53 ст. петел (част от детска играчка) III-IV в., Бутово.

599c40410ef2a_-_III.....jpg.fc8a20348184ab6534df2a181c5178bd.jpg

Освен петела (марката от 53 ст.), за който казват, че бил дрънкалка, за Бутово също твърдят, че са открити и керамични кончета-колички, които са пак детски играчки. 

599c40552fe99_-.jpg.e2902f92854f22c88506886f5554cbcc.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
On 18.08.2017 г. at 13:31, Last roman said:

20934130_10212589126379110_1073855427652594697_o.jpg

Кой ще идва и можем да се съберем на едно много чудно място?!?

Керамичните пещи ще се поддържат цял ден и цяла нощ, така че ако имате време се пригответе за една хубава и приятна вечер :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами ще идват някои членове на сдружението - смятаме да пристигнем в петък вечер и да останем до събота следобед.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Римcкaтa иcтopия oживя кpaй Пaвликeни c aнтичнa мoдa, дpeвнa кyхня и пaзap нa poби
http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/rimskata-istoriya-ozhivya-kray-pavlikeni-s-antitchna-moda-drevna-kuhnya-i-pazar-na-robi.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Произведоха керамични съдове по древна технология над 2000 години.

Кулминацията на римския фестивал на занаятите Тера Антиква Балканика (Terra Antiqua Balcanica - Ден на древните занаяти), който се проведе на Античен керамичен център край Павликени/AncientCeramicCentre near Pavlikeni тази събота, беше зареждането на пещите за изпичане на керамични съдове. Te са направени по образец на римските си предшественици от II - III век, които са открити по време на археологическите проучвания на керамичния център.

Гостите на празника на древните занаяти Terra Antiqua Balcanica имаха възможност да преживеят един ден, изцяло посветен на римските традиции – да изработят сами керамичен съд, да стрелят с лък, да си отсекат римска монета, да похапнат ястия приготвени по римски рецепти, да наблюдават демонстрация на римска екипировка, римски процес, римска мода, освобождаване на легионер в почетна оставка и търговия с роби, представени от Сдружение за антични възстановки „Мос Майорум Улпие Сердице“ – София и Група за исторически възстановки „Дукс Антика“ – Свищов.

Археологът на Историческия музей – Павликени Калин ЧакъровЧакъров разведе посетителите из обекта и ги запозна с историята на римската вила, която е един от най-значимите производствени центрове за керамика в провинциите в Долна Мизия и Тракия през II-III век. На територията на керамичния център са открити и проучени над 50 пещи за керамика и голяма част от тях са изложени за посещение от туристите. През 70-те и 80-те години на миналия век археологът, който прави първите проучвания на обекта, Богдан Султов, е изградил музей, археологическа база и част за експериментална археология. Уникалният градеж на археологическата база от римски тухли и керемиди и базалт от близкия вулкан Чатал тепе предизвика удивлението на гостите на фестивала. В хладната зала на музея туристите имаха възможност да разглеждат находките, намерени по време на археологическите проучвания в района. Керамикът Анна Спасова оживи построената от Богдан Султов керамична работилница, в която през 80-те години са се правили керамични пленери, като направи в нея керамично ателие за посетителите на Terra Antiqua Balcanica.

В късните следобедни часове посетителите на фестивала наблюдаваха за първи път зареждането и запалването на пещите за изпичане на керамика, направени по образец и технология, датираща от над 2000 години. Керамикът Анна Спасова постави за изпичане направени от нея съдове и следваше римските традиции за запалване на пещите и постепенно увеличаване на температурата им. Тя поддържаше огъня цяла вечер, тъй като изпичането на керамичните съдове е дълъг процес. На обяд на следващия ден най-любознателните посетители видяха резултата от експеримента - красиви керамични съдове.

Домакините на римския фестивал на занаятите Terra Antiqua Balcanica -Исторически Музей Павликени и Община Павликени възнамеряват да превърнат фестивала в традиционен летен празник, който да събира любителите на историята в Античния керамичен център.

21248249_1741581602539152_25571937519960

21248193_1741581705872475_22850941905565

21246332_1741581599205819_86757653066827

21316513_1741581682539144_65842874654592

21316132_1741581745872471_40497209607374

21273640_1741581845872461_83845614339529

21272704_1741581822539130_51688394385993

21246421_1741581945872451_60229360953274

21273339_1741581595872486_48695741911708

21246222_1741582042539108_51797000964995

21246489_1741581865872459_55791846419712

21316530_1741582009205778_72557727418685

Източник: 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първи по рода си римски фестивал край Павликени

http://www.tvplus.bg/index.php?p=news&id=28678#.WawQhbpyZlk.facebook

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първи фестивал на римските занаяти събра стотици в Античния керамичен център край Павликени

https://www.borbabg.com/2017/09/04/първи-фестивал-на-римските-занаяти-съ/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Археолози откриха огледала на близо 2000 години.

Колективната находка от 5 огледала е най-интересното откритие от тазгодишните разкопки на Античен керамичен център край Павликени/AncientCeramicCentre near Pavlikeni керамичен център край Павликени. Огледалата са изработени от олово като три от тях са с еднакви размери и украса. Тя се състои от стилизирано изображение на съд за вино (кратер), от който излизат разлистени лози, разположени по повърхността на рамката. В центъра е било поставено по едно кръгло огледално стъкълце. На три от рамките е изписано на старогръцки „ТYXH KAΛH“, което е пожелание за добра съдба на притежателя. Четири от огледалата „излязоха“ едновременно в края на разкопките. Те бяха открити в близост до едно от огнищата на проучваната жилищна сграда.

Археологическите разкопки на Античния керамичен център започнаха в началото на август и продължиха малко повече от месец. Археологът на Исторически Музей Павликениския музей – Павликени Калин Чакъров Чакъров за втора поредна година работи на обекта само с помощта на доброволци. Над 30 души с различни професии, повечето нямащи нищо общо с историята и археологията, взеха участие в тазгодишните проучвания. Включи се и международна група доброволци от четири държави.

Разкопките тази година целяха окончателното проучване на една от сградите в римската вила рустика (земеделско имение) на Античния керамичен център. Сградата е била с квадратна форма и размери 6х6 м. Вътре конструкцията има дървени и зидани колони, които са поддържали двускатния керемиден покрив. Сградата е с вход от изток, тъй като в района и сега преобладават западните ветрове. Пред входа на жилището е обособено преддверие, в което има още едно огнище. По всяка вероятност сградата е жилище на работници, обслужвали имението на собственика. Просъществувала е до първите десетилетия на III век след Христа, когато е била напусната.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Един подробен репортаж за фестивала в Античния керамичен център край Павликени:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Администратор

Пролетно-лятно настроение и изобилие на вода при римския каптаж и Мусинската пещера

358072564_756619119804902_6571013795603211330_n.jpg

357533386_756619316471549_3892932483598658014_n.jpg

357418152_756619379804876_8305904393244890129_n.jpg

358078313_756619206471560_959987083665228906_n.jpg

Повече на: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid035

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...