Отиди на
Форум "Наука"

5 август 1962 г. - Открит е първият квазар


Recommended Posts

  • Потребители

5 август 1962 г. - Открит е първият квазар

05 август 2017 г., 00:00
941
shutterstock_338122148.jpg?itok=dRpjNqTy

Shutterstock

Наблюдението на далечен радио сигнал довежда до разпознаването на първия известен квази-звезден астрономически обект, известен като квазар.

До развитието на радио астрономията през 40-те години на XX век, знанието ни за Вселената отвъд нашата Слънчева система бе до голяма степен ограничен от обекти, излъчващи светлина във видимия спектър. Именно тогава астрономите започват да откриват и обекти, които излъчват радио вълни.

Те се натъкват и на точки от далечните небеса, които излъчват както видима светлина, така и радио честоти.

Астрономите Алан Сендаж и Томас Матюс наблюдават Вселената през 1960 и откриват син звездоподобен обект, който излъчва силни радио вълни. Една наистина голяма загадка.

През 1962 г. британският радио астроном Сирил Хазард прилага своя метод за наблюдение над този мистериозен обект. Техниката, наречена лунно затъмнение, използва добре изчислената орбитална пътека на Луната, за да определи къде точно се намира обекта, когато спътника ни го закрие (и съответно блокира емисиите). След това отново се определя местоположението му, когато Луната се отмести и сигналът отново се появи.

По това време Хазард е в Университета на Сидни и резервира 65-метровият Parks Radio телескоп, който се намирал на няколкостотин км разстояние от учебното заведение. След като се качва на грешния влак обаче, не успява да стигне на време и пропуска мощния радио източник в съзвездието Дева.

За негово щастие обаче директорът на обсерваторията Джон Болтън взима нещата в свои ръце. Въпросният радио източник обаче бил ниско на хоризонта, затова те решават да отрежат няколко дървета и дори премахват предпазните болтове на радио телескопа. Именно по този начин те наклоняват чинията достатъчно ниско и да улови сигналите.

Обектът, към който астрономите проявявали интерес – 3C 273 – излъчвал огромно количество енергия с много необичаен и невиждан досега спектър.

На следващата година Маартен Шмид използва оптичния телескоп Hale в обсерваторията Mount Palomar в Калифорния, за да разреши загадката. Той се натъква на видима струя, издигаща се от оптично бледия обект. Нещо подобно на водородна радиолиния.

Когато Шмид анализира спектъра на странните излъчвания, той осъзнава, че това са водородни радиолинии, клонящи с невероятните 16 процента към червения спектър. Именно поради тази причина те не са били забелязани по-рано. Нещо повече – отклонение с подобен магнитуд означава, че те се отдалечават от земята с близо 50 км в секунда, или една шеста от скоростта на светлината, и са разположени на 3 млрд. светлинни години. По-далече и по-ярки отколкото повечето известни галактики.

Астрономите започват да наричат тези обекти квази-звездни радио източници. Учен от NASA съкращава този термин просто до квазари. Днес те се наричат квази-звездни обекти, тъй като не всички излъчват радио вълни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...