Отиди на
Форум "Наука"

Научен анализ: Заслужават ли големите си заплати футболистите


Recommended Posts

  • Администратор

ОТ: http://nauka.offnews.bg/

Проучване определи характеристиките на европейските футболисти и ги сравни с техните заплати.

Изследването е публикувано в списание International Journal of Computer Science in Sport.

Някои професионални играчи в Европа печелят милиони, а техни колеги - много по-малко. Феновете на футбола понякога се чудят дали струват играчите астрономическите си заплати, разказва ЕurekАlert!.

Изследователи от Tехнологичния университет Лорънс на Мичиган, с помощта на компютърно самообучаваща се програма и анализ на научни данни, разгледаха доходите на 6082 европейски професионални играчи. Заплатата на всеки играч е съпоставена с 55 характеристики, като например производителност (например точност на попадения във вратата), поведение (агресия и стратегия), умения (скорост и ускорение, контрол на топката).

Моделът показва, че ако акцентът е само върху уменията им, Лионел Меси трябва да е най-скъпо платеният футболист в света. Следван от Кристиано Роналдо, Луис Суарес, Неймар, Давид де Хеа и Месут Йозил. Моделът изчислява заплатата Меси на около 235 000 евро, което обаче е по-малко от половината от реалната му седмична заплата.

Проучването не взема под внимание други финансови аспекти, засягащи заплатите на играчите, като например права за излъчване и продажби. От друга страна, тези аспекти могат да доведат до конкуренция между отборите на "звездата" и в резултат на това - по-високо заплащане.

Отбелязва се също, че някои от играчите, ако се вземат предвид техните характеристики, са по-ниско платени. Например заплатата на Бернардо Силва е с 100 000 евро по-малко от изчислената му.

Анализът на характеристиките на 100-те най-надценени и подценени играчи показва, че последните превъзхождат първите по сръчност, ускорение, скорост, баланс и способност да следят позицията на другите играчи. Силата е единственото преимущество на надплатените играчи.

Установено е също така, че различните лиги обръщат внимание на различни характеристики.

Например, скоростта, с която реагира играчът, има силна корелация със заплатата във всички големи европейски лиги, но изпълненията на наказателни удари и визията са по-ценени в Бундеслигата, а предпочитаният крак е въпрос на по-голямо внимание в Англия и Франция в сравнение с другите лиги. Играчите с превъзходни способности за спринтиране и волета са по-ценни в испанската Лига, а способността за изпълнение на шпагат обикновено води до по-висока заплата в италианската серия А. Единственото изключение е Полша, където връзката между уменията и заплатата е значително по-слаба, а най-голямо влияние върху заплатата има отборът, в който играе футболистът.

http://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Nauchen-analiz-Zasluzhavat-li-golemite-si-zaplati-futbolistite_90163.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом някой им ги дава - значи да. Няма незаслужена заплата, щом ти я дават, без да ощетяват другиго. Ако това е голямата международна система за пране на пари наречена кой знае защо спорт - ОК. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...