Отиди на
Форум "Наука"

Демитологизиране на митологизирани герои


Thorn

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 21 минути, Thorn said:

Боилад -"Убийството не е важно"!

Историческата неграмотност е видна и без да повтаряш като папагал, а поредния опит за внушение и манипулация може да мине само при глупавата ви морализаторска клика. Думите се отнасят до точно определен исторически контекст и ако познаваше контекста и документите нямаше да пишеш глупости и да разпространяваш лъжи.

Преди 18 минути, Thorn said:

П. П. Боилад, да разбирам, ли че НИТО ЕДНО от криминалните деяния на Хр. Ботьов, описани от обожествяващия го биограф Захари Стоянов не са верни според теб. НИТО ЕДНО?

Разбирай каквото искаш и без това или ще минеш в режим "игнор", или отново ще извадиш медвенския чобанин, или ще започнеш да увърташ - къде с морализаторстване, къде с внушения и манипулации.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
1 hour ago, boilad said:

Думите се отнасят до точно определен исторически контекст и ако познаваше контекста

От времето на 10-те божии заповеди, убийството е въведено като "заповед" от типа - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ... Сред какъвто и да е "исторически" контекст УБИЙСТВОТО е такова, без оглед на оправдателните му тълкувания. Насилието - също. Жестокостта - също.

Не че и преди и по време на записването на тия 'заповеди' в Тората, та и хиляди години след тях, някой е спрял да убива. Но е друго да е налице подходящото прикритие на "каузата" и защитата на "колективните интереси"...

В същите заповеди е спрегнато и "НЕ ЛЪЖИ", но лъжата се е превърнала в естественост и норма и именно с нея се въвеждат простите защитни схеми на "двуличието". И с него - на лицемерието. ПОЛЗАТА продължава да определя "доброто" и "злото", да определя "правилността". Да определя соченето с пръст или героичността. И всичко това продължава с лудостта заради онези за които именно това формира живота им и кои са те.

Колега - вие непрекъснато употребявате думичката "ЛЪЖИ", обаче треските в чуждите очи са чудесно нещо, за разлика от гредите в собствените... Упоритостта за оправдаване чрез идеология и колективна полза в името на която и да е идеология, забравяте че само сред нея вашата версия е "истина". А същата идеология вече няма как да ви "спасява"... и ще ви оставя все повече "гол". Все повече сте гол, защото идеологията си отива и с нея - и вие самия. Това е големия проблем на "възпитанието" - чудесно е да задава краткосрочни и бързи ползи чрез формиране на несъзнаваните пластове, но проблема е... че после същото "не претърпява никакви изменения" и вие се самообричате да се превръщате в "консерва"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, ramus said:

Колега - вие непрекъснато употребявате думичката "ЛЪЖИ"

Ами опровергай аргументирано, че разпространените лъжи не са лъжи. А те издават не само историческата неграмотност, но и лицемерието на морализаторската клика. Фактите говорят повече кой лъже и кой е лицемер и двуличник (особено една определена личност, проглушаваща ушите на всички със собствената си самодостатъчност, но кой знае защо търси публичност след като си е самодостатъчна). Иначе дървената философия и нарцистичната патология на личности, нямащи значение за историята не ме интересуват, те са обект на други науки.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аргументи  на куково лято чакай, щом убедени поклонници на хладния разум стигнаха до там да цитират Библията. :)

Други пък се опряха на   алтернативната история като аргумент - какво щеше да стане ако... ако бяхме си траяли послушно матушката щеше да ни даде награда без да се морим и трепем.:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А най-забавното е, че отявлен индивидуалист пледира заповед, която урежда отношенията между хората, сиреч социален атавизъм, според неговото учение. Лицемерието го мисли като идеологическа конспиративна лъжа за нещо друго, а всъщност то е елементарна форма на себенепознание.:ap:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.01.2018 г. at 17:28, Пандора said:

+++ Ето такъв текст бих чела. И разсъжденията по-скоро би следвало да вървят по линията каакво скрива или фалшифицира всяка една идеология и пропаганда.

За предателите - всеки един човек има право да следва някакви идеали / тук е големият въпрос идеали ли са онези наистина които се пораждат от суми в брой/. Всеки човек в определен момент може да се окаже в позиция на "предател" спрямо някаква управляваща идеология. Историято дори на героите не е нито само черна нито само бяла, защото те са обикновени човешки същества със своите слабости и лутания. Поради тази причина истинскиите наистина митологични герои не са толкова много. Що се отнася до паметниците, те имат съдбата и на героите на които са били посветени - някои напълно забравени, други възстановявани, трети редовно посещавани. Най-точното мерило е времето и народът. 

Ами не е така. Ако изпълняваш поръчки в противоречие с интересите на собственната си държава и народ то ти еднозначно си предател няма друго положение. За другите може да си герой но това си е техен проблем за нас ти си предател.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.01.2018 г. at 17:45, Thorn said:

Курти, това са грешки на офицер, а не предателство. Но на мен ми е по-интересно друго - откъде реши, че е и съветски агент? Някакви доказателства ли имаш или звездите ти говорят?

Има естественно медали и повишения на руския офицер Атанас Бендерев, как да няма за нищо не награждават и повишават. Сумите получени от него също са известни. Какво повече? Той работи за пари и награди, от най-долния тип предатели е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.01.2018 г. at 17:55, Thorn said:

Media-35173-pic.jpg


Радко Димитриев.

Героят от Съединението и Сръбско-българската война, от Лозенград и Люлебургас.

А също организаторът на преврат, инспириран от чужда държава, човекът, атакуващ с голи саби и стрелба мирно БЪЛГАРСКО население на сватба, с десетки убити, човекът със странни разпореждания през двете балкански войни, оценявани от някои като груби грешки, а от други като съзнателни предателства и най-вече, човекът, който като дипломат изоставя родината си и воюва като висш офицер в армията на страна, воюваща срещу неговата.



През 1886 той е от главните ръководители на преврата срещу Батенберг, укрива се в руското консулство, бяга в Русия и на следващата година участва в русофилския бунт след който пак бяга в Русия и минава на руска служба. На нея той посвещава 11 години, става подполковник и се връща в България през 1898 г. Напредва в кариерата, става генерал.

През 1910 е така наречената "кървава сватба" в Русе. 16 годишна туркиня се залюбва с българин и иска да се венчае с него. В онези диви времена брачните въпроси са в компетенцията на религиозните ведомства и вместо да се реши проблема с граждански брак е трябвало единият от съпрузите да смени религията си за да се ожени. Емине решила да стане православна. Местните турци, включително семейството и побесняли и започнали протести и размирици. Девойката е на 16, формално непълнолетна и полицията я връща на семейството и, а после за по сигурно я премества в полицейски участък. На сирни заговезни тълпата я освобождава оттам и започва да празнува сватбата. Окръжният управител иска намеса на армията. 100 конници и 50 пехотинци под началството на Радко атакуват сватбарите с извадени саби и стрелба. 24 убити, 70 ранени. Измежду жертвите има деца на 11 години. Дори в онази брутална епоха, това не е особено нормално. (А младоженците все пак успяват да си се оженят).

Image
ковчезите с трупове

https://www.24chasa.bg/Article/4817362

Радко е същия като Бендере, мекере и келеш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.01.2018 г. at 12:32, Thorn said:

През 1890 Паница е разстрелян заради подготвян държавен преврат. Три години - още от 1887 г., той заговорничи с руски дипломатически предствители, предоставят му се значителни суми от тях. Договаря в България да дойде руски императорски комисар, на когото де факто ще се предаде властта, а начело на армията да застанат руски офицери. Само че, не спазва никаква конспирация, разправя намеренията си на всеки срещнат и закономерно го осъждат.

Престъпник си е.

Еми точно де. Като има пара веднага сменя позата. Всички офицери минали на руска служба през ПМВ са си предатели и после се чудим защо Русия се разпадна през 1917г. ами там толерират некадърността и сребролюбието няма как да победят .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.01.2018 г. at 16:57, Thorn said:

Не, тя започна именно с едни страсти за канонизиране на генерал Колев. Аз приземявам.

Ти пропагандираш антибългарски клишета в угода на чужди интереси. Това правиш. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 20 минути, bulgaroid said:

Има естественно медали и повишения на руския офицер Атанас Бендерев, как да няма за нищо не награждават и повишават. Сумите получени от него също са известни. Какво повече? Той работи за пари и награди, от най-долния тип предатели е.

Откъде реши, че е СЪВЕТСКИ агент. Та той е бил белогвардеец!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 14 минути, bulgaroid said:

Ти пропагандираш антибългарски клишета в угода на чужди интереси. Това правиш. 

Празни думи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.01.2018 г. at 22:43, Thorn said:

Интересно кои имаш предвид? Аз не се сещам.

Ма къ ша са сетиш. Като не ти изнася ? Всичката сган начело с Радко и Бедерев и Симеон Ванков, Петър Груев,Марин Енчевич,Стефан Златарски,Кесяков, и особенно Христо Койчев дето се самоубива и оставя бележка „Изгубих надежда в светлото бъдеще на Русия“ и много много други.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.01.2018 г. at 23:01, Thorn said:

Захари е именно от онези, които са палели. Със собствените си ръчички. Естествено, че ще си напише оправдание. Но забележи - оправдание защо жалкият опит за въстание е така "позорно потушен".

 

Иначе е имало и други мнения - 

Така, че когато хората помнели истинските "герои", мненията не са били толкова еднозначни. 

 

А после.... После се "помни" каквото е наредено да се пише в училищните учебници. Пропагандичка.

Я дай пример какво според теб е нещо добро и велико или хейтиш всико без нзачение ако е така бегом при психиатъра положението е сериозно скоро ще започнеш да чуваш гласове. А ние ще се окаже, се занимаваме с болни мозъци.:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Такааа.

Като дадох пример с опожаряването на Нисо, имаше възражение, че жителите били предупредени. Въпреки, че в мемоарите на участника не пише нищо за предупреждение, ще приема макар и засега с недоверие, че някъде има съобщение за предупреждаване.

 

За успокоение ще приемем, че Нисо отпада.

 

И ще се зачетем в спомените на демирхисарския войвода Алексо Стефанов:

Цитирай

Гъркоманите горяха нашите села, ние пък техните.

Цитирай

Решихме да нападнем село Маково...Селото беше гъркоманско. Бяха на страната на турците, затова и всички бяха въоръжени.....Теглихме жребие да се разпределим кой какво ще пали. На моята чета се падна да запалят кулите [на турски бейове], а на другите да горят гъркоманските къщи.  Нападнахме ги към полунощ, когато всички спяха. Успяхме да запалим всички кули и къщи.

Значи, Ресавски, пак аз съм прав - съзнателно са горили "вражеските" села. Докато хората са спяли и без да ги предупреждават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, boilad said:

Фактите говорят повече кой лъже и кой е лицемер и двуличник

интересно... много интересно. Вие очевидно сте вярващ във 'фактите'.

Освен непрекъснатото повторение на думичката 'лъжа' непрекъснато си служите и с дъвката на думичката "история". вие... само да попитам - какво отношение имате към съдържанието на тази думичка... Народна история, история на вчерашния ден, паметови записки... Или детските приказки на "Ангел Каралийчев" за вас са като учебник по "история"? Научен работник ли сте... или друг работник, или просто "рипийтър" ... - само съм любопитен.

Така... гледам и по ника ви - историческа ви е само патеричката за другото. Иначе така - гледам войнствени изрази, солени фрази, доста трудно овладявате поривите отвътре, нали... :) ех... защо не се върнат старите времена и вие да хванете гората и калашника... и да ги запукате тия народни врагове... Най-изгодна е идеология, чрез която удачно да се резонира на "това отвътре", нали? Тия "герои" са ви толкова "близки" - та става въпрос за "КАУЗАТА" - с голямото К... Уау, браво. Разликата с фанатизма е никаква. Добре че е форумът да отпушвате отдушника, но едва ли е достатъчен...

И по-първични изхвърляния тук е имало, но двама-трима, направо ви избиват чевиите. Най-тъжното в случая е заиграването с нещо си, наречено "история". А "познаването на историческия контекст" изглежда не ви пречи за пристрастията. :)

Колеги националисти - обречени сте да отпаднете заедно с идеологията на която се подпирате. Нито дракането, нито нескопосаните опити за провокации, иронии или директни обиди, ще спрат "залеза". Проблема е, че като ви махнат идеологията, героите, нагласените митологични приказки... и остава едното "нищо". Голите и съскащи остроумия са просто празен балон... съвсем празен. Този тип приказен и митологичен национализъм е една сянка в историческите процеси и е в предиздиханна фаза, макар все още да има поредните конвулсии и гърчове, е пътник, защото е неудобен за това което предстои. И ще си отиде, без значение дали си сънувате още приказните му сюжети.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 21.01.2018 г. at 23:14, Thorn said:

Да съгласуват въстанието с велика сила, която смята да воюва с Турция (искаш неискаш - с Русия) и когато имат достатъчна увереност, че тя ще се намеси. В това отношение, Илинденското въстание например е абсолютен и тъпанарски провал. ЗАЩО са го вдигали???

Торе дойдохме си до думата а. Ако не е Русия нищо не е хубаво,нали? :ag: 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Thorn said:

Откъде реши, че е СЪВЕТСКИ агент. Та той е бил белогвардеец!

Нерде Ямбол нерде Стамбул ? Какви съветски агенти те гонят, или май са те догонили?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 5 минути, bulgaroid said:

Торе дойдохме си до думата а. Ако не е Русия нищо не е хубаво,нали? :ag: 

За онова време, коя ти е алтернативата? Вече писах защо нито една от другите велики сили не би воювала срещу Турция за създаване на българска държава.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 минути, bulgaroid said:

Нерде Ямбол нерде Стамбул ? Какви съветски агенти те гонят, или май са те догонили?

Това го написа Курти, а ти го цитира. Изглеждаше, все едно и ти го смяташ за съветски агент.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 4 минути, bulgaroid said:

Заболя ли,то така, от истината най-боли.

Глупости - твоите бла бла и истина. Каква е връзката между тях? :ag::ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не се притеснявайте да лепите каквито етикети са Ви удобни колега рамбус. Вече видяхме, че аргументи нямате и че за Вас историята не е наука. В графоманските Ви напъни няма нищо стойностно освен едно голямо и смърдящо аки. Обикновено не ги и чета, предълги монолози на самовлюбен егоцентрик.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 минути, bulgaroid said:

Тор като не му изнася се прави ,че го няма или няма време. Типично. 

За по едно две изречения намирам време. За сериозни писаници - много трудно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...