Отиди на
Форум "Наука"

Демитологизиране на митологизирани герои


Thorn

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 3 часа, stinka (Rom) said:

Кои са тези жени изнасилвани в името на националното дело?... дайте ги...

 

Преди 2 часа, Doris said:

Няма такива, те са само във въображението на форумните мислители.:ag:

 Къде пиша че има.Това е във вашето въображение.Казвам че СЕГА изнасилвачите са герои.Работят за великата цел България да не се затрие.И трябва да бъдат чествани наравно с Левски и Ботев.Що не ги уважавате и почитате нали работят за благото на България?:ag:

Преди 2 часа, Doris said:

Партизаните не са криминални престъпници. И преди девети и сега те са политически престъпници. Преди девети, защото са се стремели да променят съществуващия политически ред с незаконни (тогава) средства. Сега - заради закона, обявяващ комунизма за престъпление. По времето на комунизма партизаните бяха герои наред с националните герои, защото и държавата ни беше такава, хем българска, хем комунистическа.

Хората извършващи криминални престъпления се наричат криминални престъпници.

Сега внимавай, ако се занимаваш с политика може да си революционер, партизанин, депутат,.....и извършиш изнасилване ,ти си изнасилвач.Благородните цели на изнасилването не го правят политическо. Ако откраднеш парите на някого какъв си?Това не са политически престъпленияАма то и по време на война не трябва да се изнасилва и краде(мародерства).

Значи ако революционера пие и граби , това не е политическа дейност.

Кражбата, убийството и изнасилванията са обявени в цял свят за престъпления.Те са били престъпления в Османската империя по време на кражбата и убийството извършено от Левски.Такива са и сега. Морала и отношението към тях е същото.Значи не може да възвишените цели да анулират извършените от него престъпления.

 

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 2 часа, Doris said:

Партизаните не са криминални престъпници. И преди девети и сега те са политически престъпници.

През 1982 г. попаднах в с.Войника (врачанско?).Та един дядо от това село ми разказа как той и баща му са били отвлечени от партизаните за откуп.Били са заможни хора но успяват да съберат само половината сума.Тогава баща му казал да пуснат не него, а сина му (защото нямат достатъчно пари.)Та сина остава жив, дъртия го убиват, няма пари за него.

Мислех, че това е единичен случай, но преди време попаднах на много такива в сайта Държавна Сигурност. ком.

  Крадящите от хазната политици не са политически престъпници. Ангажираните с политика, революционери или депутати, ако крадат извършват криминални престъпления. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, resavsky said:

ВМОРО е издавала и зпълнявала смъртни присъди това никой не го отрича.

 Ти в предишния пост въобще отричаше, че са убивали жени. Сега стигна до "убивали са, но след като вражеската организация е решила да ги убива".

Преди 1 час, resavsky said:

Но пък цели села да бъдат преднамерено унищожавани - такова нещо няма.

Има. Например Нисо.

Преди 1 час, resavsky said:

Тази гръкоманка Велика / типично гръцко име между другото/  е била ренегатка а такива никъде не ги гледат с добро око.

Пълно е със българи със гръцки имена. И защо да е ренегатка - сменяла ли е вярата?

Преди 1 час, resavsky said:

Между впрочем гръцките андарти се появяват след въстанието от 1903 година .- дайте един пример за нападение на гърци преди това.

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гръцко_четническо_движение_в_Македония_(1896_–_1897)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Каква вяра, бре, нали с гърците сме еднакво православни. Гръкоманка е.

Вие, демитологизаторите, не разбирате понятието морал. Моралът да не би случайно да сте го измислили вие, та обяснявате кое е морално и кое - не. Правото и моралът се налагат принудително от държавата, защото в противен случай щяха да бъдат относителни и всеки да си ги определя сам, както правите вие. Но първо се гледа какъв е източникът на правото и морала - държавата. А когато държавата е прогнила теократична монархия, управлявана от брата на Слънчето и Луната, за никакъв морал не може да иде реч. Става въпрос за държава, която осъди Левски без да спазва собствените си закони. Демитологизаторите обсъждате навсякъде не морала, а нравствеността, само че тя се носи индивидуално, а не групово, както на вас ви се иска.

Международното право допуска войната като защитно средство. По време на война убийството не е престъпление. Но понеже в правото съществува правило, че наказания се носят само от физически лица, на Парижката конференция, например, се спори дали могат да се наказват държави, започнали война. Както е известно, там са наказани.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Цитирай

 

Апостол и неговите хора тръгнаха към горната част, а Лука със своите двадесет човека се отправи към долната част на селището. Всеки четник носеше шише с газ в лявата си ръка. Осем души тръгнахме няколко метра напред по главния път и залегнахме там, да не ни изненада аскерът, който беше на гарнизон в едно село, половин час далече.

Щом легнахме в праха на пътя, чух зачеващия лай на кучета, които усещаха наближаването на чужденци. Някъде в полето овчар подсвиркваше на стадото си. При пълната светлина на луната видяхме покривите на къщите, но никъде не можах да видя тъмните фигури, които знаех, че се движат из селото. Настъпиха мъчителни минути на очакване.

Сърцето ми трепна. Едно светло кълбо пропълзя по стената на някаква къща, разшири се, блесна и избухна в голям огън. Виенето на кучетата не оставяше да се чуят други викове. Последваха три залпа от манлихерови пушки.

В долния край на селото почна да гори друга къща; първата изгаряше в бесни пламъци. Покривът й падна глухо, като изпрати нагоре облак от искри. Чувахме ясно пращенето на пламъците и шумния рев на тая пещ. На зловещия фон се виждаха силуетите на бягащи хора. Запалиха се почти всички къщи. В една от тях почнаха да пукат с адски трясък взривни вещества. Избухнал бе един от складовете на капитан Коста. Над главите ни се носеше голям червен облак от дим и искри.

Времето не се усеща при такива събития. Може би бе изминал час. Цялото село гореше в един пламък, който гърмеше и се развяваше.

 

http://www.promacedonia.org/as/as_5.html

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 11 минути, Incorrectus said:

Каква вяра, бре, нали с гърците сме еднакво православни. Гръкоманка е.

По това време има схизма. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Thorn said:

 Точно обратното. Рекетът и изнудванията са "постоянно повтарящи се", имаше и убийства на които той е поне поръчител. Бише постнато, препрочети си.

Някои не са имали, други са имали.

На мен ми е интересна историята. Ти искаш приказки за змейове и за юнаци, с които да "възпитаваш" малко деца. Извинявай, ама това е друг раздел в книжарницата. :) 

А и този цитат заслужава да си го копирам. Той чудесно илюстрира причините за почване на тази тема. Стинка, ти си като приказката за царя с "въдушните" дрехи. Няма да ти мине номера. Когато царят е гол, значи е гол. Точка.

И-М-Е-Н-Н-О ! 

От всички! А ти искаш като в детска приказка - едните добрички, а другите - адови изчадия. В детските приказки, с които искаш да замениш историята, понякога е така. :) 

Много спорно, особен с оглед на свидетелствата в тази тема и мнението на много от съвременниците им.  Като цяло изповядват удобен йезуитски морал, според който целта оправдава средствата и съответно нямат никакви скрупули в употребата и на най-неморалните средства. А иначе Идеи доста от тях имат. Но току що оплюха онези, при които "идейните ценности" са социалистически. А иначе "идейните ценности" на останалите, са достатъчно различни, че да оправдаят самоизбиване подобно на паяци в буркан.

Някои. А някои са ги избили своите.

Златни думи. Поддържам.

Убийството на чирака е инцидент! Става веднъж, непреднамерено, не се повтаря, не е това целта и никога не е била. Изнудването за пари, обири на богати или отомански институции факт. Вдигането на въстание изисква много ресурси. Един от главните проблеми на българите в осм. империя почти през целият период е честите ограбвания на българите от мюсюлмански банди и липсата на сигурност. С освобождаването този въпрос почти се решава до идването на партизаните, което става нац. доктрина. 

Огромното мнозинство от партизаните са нямали никакви обществени цели освен лични. Това по оценка на съветските власти занимаващи се с тях. 85% дори нямат политически пристрастия...

Ти не се интересуваш от историята, а да нахраниш вътрешния си глад за антибългаризъм и интрига. Ти ако търсиш идеален човек за митологизация, който и да е, където и да е... такъв няма... щото е просто човек със недостатъци, слабости и грешки. Всички хора са такива, всеки един поотделно може да се отдаде на примитивни и брутални действия. Затова се създават и поддържат определени морални норми, с които да има поставена граница и да се удържа подобно поведение. Утопично е да заявиш, че само идеален и безгрешен човек може да бъде пример... то е антихуманно, то е екстремистко.

И все пак според общоприетите морални норми ако един човек е нападнат и прояви агресия в самозащита е приемливо, сравнение с агресора. И двете страни проявяват агресия, но има огромно значение кой е нападател и кой нападнат. Ти ги приравняваш двете? 

Има разлика в идейните ценности разбира се. То в детайлите е разликата. Само за пример базова идейна точка в комунистите е да се конфискува собствеността от капиталиста експлоататор. 1944г. огромен дял от българското население са селяни, собственици на производствения си капитал - парчето земя, което имат. Е от кой ги спасяват. Те комунистите твърдят, че това е основа на идеологията им и то е, да спасят пролетариата(нямащия нищо) от експлоатацията на капиталиста (собственика на капиатала). Ама в България 1944г. мнозинството от населението е собственик на капитала... то според това, което наричаш "социалистически ценности" изобщо не е трябвало да идва в България...как да не са неадекватнии и да не ги оплюеш... и то с катастрофалните последици от прилагането им. 

И какво се получава? Когато нямаш адекватна позиция, която да защитаваш и да предложиш... крайно лявата ти идеология... ти какво правиш... ами просто оплюваш  и се опитваш да подкопаеш противната. От всичките ти постове по темата разбрах, че никой не е достоен за национален герой, щото имал недостатъци и грешки. Добре, айде да видим твоите предложения за нац. герой...отговарящи напълно на твоите "ценностни" критерии за такива, моля?

 

ПС. И опожаряването на Ниси върви с предварително предупреждение, в което селяните имат възможност да напуснат селото... и го правят. А защо е опожарено? Защото е основна база на гръцките андарти за нападения над околните български села. И пак питам какво правят гръцките попове и учители в българските села? Българите правят ли го същото в гръцките? В кое гръцко село български учители и попове учат гръцки деца да си сменят майчиният език и народност и да мразят собственият си народ?

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 12.01.2018 г. at 22:13, Евристей said:

Молбата ми към теб Торн, е да кажеш има ли историческа личност достойна да бъде определена като герой ?  Не митологизиран, а заслужен, разбира се със съответната обосновка. Нека бъде с няколко думи, защото си скръндзав на дълги изречения. И нека за твое удобство да не е българин, а някой от античността до ...там където свършва историята и започва настоящето. Имам предвид - герой/херос,  не, учен, човек на изкуството и т.н.   И........ внимавай да не посочиш грешния 

 

 

On 12.01.2018 г. at 23:13, Thorn said:

Зададе ми сложен въпрос, имам какво да кажа, но вероятно ще бъде другата седмица.

:564da112d749c_wink(1):

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, stinka (Rom) said:

Когато нямаш адекватна позиция, която да защитаваш и да предложиш... крайно лявата ти идеология... ти какво правиш... ами просто оплюваш  и се опитваш да подкопаеш противната.

Е , какво очакваш от човек , който сам казва , че :

 

Цитирай

Thorn :

Имам дядо ятак. Имам и роднина на баба ми полковник от ДС

С формирани левичарски антиимпериалистически възгледи възгледи от Мюрид /Несмиян/ , чието споменаване на това от мен , моментално бе трито преди време от Thorn с права на модератор в друг форум.

 

П.П. Thorn , прости и извини ако те бъркам с друг , но случайно баща ти да е бил директор на кондензаторния завод в Кюстендил , а майка ти директор на Аско Деница в София.  

Редактирано от Христо Спириев
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
1 hour ago, stinka (Rom) said:

Убийството на чирака е инцидент! Става веднъж, непреднамерено, не се повтаря, не е това целта и никога не е била.

Определено. Целта е била да се обере шефа му. Пред тази велика цел убийството на някакъв слуга е нищо - все едно да убиеш кучето, което лае. Това ли искаш да кажеш?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, Христо Спириев said:

 

П.П. Thorn , прости и извини ако те бъркам с друг , но случайно баща ти да е бил директор на кондензаторния завод в Кюстендил , а майка ти директор на Аско Деница в София.  

Не са били нито едното нито другото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Христо Спириев said:

 

:564da112d749c_wink(1):

Хм...Авторът на темата се оказва несериозен. Че темата се разля и заприлича на ...нищо, това е тъжната констатация, но интерес за мен представлява позицията и на двете "фракции" - така наречените митоборци начело с Торн, Върбанов, Рамус и сие и отсрещната страна - Дорис, Бойлад, Спириев, Инкоректус, Стинка , Фружин и сие.  Сега аз , за да не дразня, няма да се спирам на БГ възрожденските герои, а на ..по-свободния диапазон даден от автора ( Демитологизиране на митологизирани герои ) - нали без да се уточнява географски и исторически/времево/ ?!!  Така ли е Торне ???  Сега дай да дефинираме понятието герой - херос.  Що е то ?  Ако някой постави рекорд в някаква дисциплина , отнема ли се постижението му, защото .....пикал накриво ?  Та,... тъпо да запитам - Херкулес - оня митичния, герой ли е ? 12 подвига извършил и още ред неща, ама е престъпник - убил е жена си и децата си в пристъп на.....шизофрения.  Па да не изреждам другите герои на Елада . Кой убил баща си, кой  е..л.  майка си. Василий II герой за Визанса ли е, или садист ?  Втората ни държавност легитимна ли е ?  Щото власите Асен и Петър бягат оттатък Дунав и изоставят хората си на милостта на войските на Исаака Ангел. Дийп, че империята е либерална и няма интерес да подложи всичко под ножа, а се задоволява да дръпне уши и да "предупреди". Ама ония, наште се връщат с банда професионални главорези-наемници / кумани/ , които идват не за да освободят братския народ, а заради плячката на тлъста Тракия. Е ?  Герой ли е Жана д' Арк ?  За французите светиня, за англичаните - вещунгер, за бургундците - пача. Герой е някой който побеждава ....врагът ! Кой е е героят и кой е врагът ? Гледната точка !!!  Герой ли е  рицарят, който убива змея и спасява принцесата ? Или престъпник, че не се е опитал да социализира животното ? Да го опитоми ?  Чингис - баща на монголите ли е, /обединил и консолидирал многобройните враждуващи племена/ или баща на геноцида (китайски сведения)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Евристей said:

 темата се разля и заприлича на ...нищо, това е тъжната констатация, но интерес за мен представлява позицията и на двете "фракции" - така наречените митоборци начело с Торн, Върбанов, Рамус и сие

Чиято позиция е основана на откровени лъжи, манипулации и безпочвени твърдения, ако все пак не си забелязал. Темата е безсмислена още с порочното й зачатие и съвсем основателно отиде в раздела където й е мястото. Няма никаква яснота какво разбираме под мит (и тук съм напълно съгласен с Atom), нито какво е герой, или дори национален герой (тук съм напълно съгласен с теб), а това води до методическа неяснота и произвол, т. е. нищо научно няма в митоборческите напъни, тъй като го няма най-важното мита, за да бъде оборен, но пък от пасквилите им става ясно, че не това е целта.

1 hour ago, Thorn said:

Евристей, нямам време бе. Сериозно - нямам.

Как пък да тиражираш лъжи намираш време? Последния пример е с гръкоманканката "со двенки дребни дечиня" по на 20 и кусур години. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 5 часа, boilad said:

  Темата е безсмислена още с порочното й зачатие и съвсем основателно отиде в раздела където й е мястото. Няма никаква яснота какво разбираме под мит (и тук съм напълно съгласен с Atom), нито какво е герой, или дори национален герой (тук съм напълно съгласен с теб), а това води до методическа неяснота и произвол, т. е. нищо научно няма в митоборческите напъни, тъй като го няма най-важното мита, за да бъде оборен, но пък от пасквилите им става ясно, че не това е целта.

 

Досада 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, Евристей said:

Хм...Авторът на темата се оказва несериозен. Че темата се разля и заприлича на ...нищо, това е тъжната констатация

Това не е прецедент, всяка тема тук се разлива по такъв начин.В случая, митолюбците се опитват да оспорват отделни думи и термини, та в опитите да се изяснят темата се разлива.Твоите уточняващи въпроси са пример в това отношение.Аз съм ги споменавал в някои от постовете си, но ще ми е драго да ги припомня на всички.

 

Преди 8 часа, Евристей said:

Ако някой постави рекорд в някаква дисциплина , отнема ли се постижението му, защото .....пикал накриво ?  Та,... тъпо да запитам - Херкулес - оня митичния, герой ли е ? 12 подвига извършил и още ред неща, ама е престъпник - убил е жена си и децата си в пристъп на.....шизофрения.  Па да не изреждам другите герои на Елада . Кой убил баща си, кой  е..л.  майка си. Василий II герой за Визанса ли е, или садист ?

Героите се подвизават в определени сектори.Те извършват само работата за която са назначени.През другото време почиват, не извършват геройства и могат да живеят като обикновени хора.Ще дам примери за да не питаш "тъпо".

 "Герой на социалистическия труд", се дава като бачкаш здраво.Може да пиеш, да пооткрадваш, да имаш любовница,.....На фронта може да станеш герой и да те наградят с медал за храброст.Пак може да пиеш, да биеш жена си,и т.н......Дилинжър и Пантуди са герои в своята област.

Сетне героя се признава за герой от определена група индивиди, за другите може да не е такъв.Героят на фронта се удостоява със това звание, но противника не го смята за лауреат.Дядо Мраз е демитологизиран от по възрастните.И т.н.

Да ти кажа не съм и предполагал, че ще трябва да обяснявам тия неща.

Та Херкулес е признат за герой заради 12-те подвига, не заради убийството на жена си.Гръцките богове също са профилирани.Те са митични, но не са идеализирани.Такъв е християнския бог той е който не прави нищо неморално. Митологизирането на нац. героите ги обожествява заради официалната религия(ако почитахме Зевс, работата щеше да е друга).Като такива на тях е забранено да извършват престъпления и морални прегрешения.Очаква се народа да ги следва в постъпките и морала, но това не може да стане заради престъпленията които са извършили.

 "Митологизирането на националния герой следва модела на библейския разказ за Спасителя.

Легендата не би била пълна, ако редом до подвига не стои предателството. Аналогията между Христос - Юда и Левски - поп Кръстьо разширява митологичната база на творбата и свързва контекстите на евангелския разказ, националната история и социалния момент, в който е създадено самото произведение. По този начин поетът сакрализира образа на героя, който със слово и дело, мъченичество и безсмъртие освещава българската история.

Образът на бесилото е приравнен с Христовия кръст и тека се постига сравнение между Левски и Спасителя. http://msevdalinova.dir.bg/_wm/library/item.php?did=537457&df=758328&dflid=3&GDirId=2965aa3fc53a27eec587c85bdcf6c11f

Значи, моралните прегрешения, нарушенията и престъпленията  на обикновените герои ,са забранени на националните защото те са митологизирани, обожествени.

Ако са обикновени герои, могат да си правят каквото си искат в свободното от геройства време.Ама докато са наети на работа за нац. герои, не трябва да се разсейват с престъпления, а да вършат само геройства.

"

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 47 минути, Thorn said:

Що - тя не е ли жена? Беше в отговор на твърдение на Ресавски, че не са убивали жени. Убивали са.

Що, да не би да не е лъжа, че е била на 21 години? По същия начин както не е лъжа, че Левски е убил "детето" "малолетно чираче". Не е лъжа, че Ботев две години след спирането на "Дума..." е "зарязал всякаква интелектуална дейност", че е присвоил печатницата на Каравелов и десетки други примери, които не са лъжи.

Преди 46 минути, Thorn said:

Досада 

Разбира се, че е досадно, особено когато научно обоснованата методология се явява пречка пред фантазията (вече не е, тука си на правилното място). Когато Incorrectus ти направи забележка в тази насока, отговорът беше

On 18.01.2018 г. at 9:20, Thorn said:

Поредните бла бла

но не се притеснявай, разбираемо е защо бягаш от научната методология като дявол от тамян. А от тук виждаме и голословността на твърдението за интереси в областта на историята. Твоят интерес е към всичко друго но не и към историята.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, vvarbanov said:

Аналогията между Христос - Юда и Левски - поп Кръстьо разширява митологичната база на творбата и свързва контекстите на евангелския разказ, националната история и социалния момент, в който е създадено самото произведение. По този начин поетът сакрализира образа на героя, който със слово и дело, мъченичество и безсмъртие освещава българската история.

Образът на бесилото е приравнен с Христовия кръст и така се постига сравнение между Левски и Спасителя.

Аха, значи опряхме до литературата, не до историята. Правилно съм се ориентирал значи, че тази тема не е за история.

Редактирано от boilad
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 2 часа, boilad said:

Аха, значи опряхме до литературата, не до историята. Правилно съм се ориентирал значи, че тази тема не е за история.

Тя изначално няма нищо общо с историята. Автора не изнася някакви нови факти (всички знаят, че Левски е убил чиракът), а в тяхното тълкуване. Торн чете историята като дявола евангелеето. За него всички са гадове, изроди, престъпници и прочее черно върху черно.

Според него очевидно борбата за освобождение на България следва да се води от някоя влашка кръчма, без да се прави нищо. Борбата пък с гръцките андарти и сръбските четници следва да се води в софийските кръчми.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Революция без кръв не може.Доказва го дори цивилизована страна /на хартия де/ като Франция.Или Англия от времето на Кромуел.Левски е революционен лидер и действа като такъв.Дори авторитарно - дори в отношение на на наистина заслужили дейци като Панайот Хитов например.Да и Левски раздава с лека ръка смъртни присъди - като тази на дякона Паисий с което шокира дори членовете на Ловешкия комитет.Поощрява рекета и обирите защото  е наясно че тази революция трябва да се финансира  а други източници няма.Но Левски си е такъв и това не намалява величието му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, boilad said:

Аха, значи опряхме до литературата, не до историята. Правилно съм се ориентирал значи, че тази тема не е за история.

Такаааа, дойде както винаги момента да се правим на умрели буболечки.Тукакси се губи пониманието.Изведнъж митолюбците започват да не разбират.

Ха задай си сега въпросчето, кой митологизира тия нац. герои?Вазов не е ли един от тях?Можем ли да говорим за него, като за митологизатор?Та в крайна сметка трябва ли да го споменем при демитологизирането,или историята забранява?Или само "историците" воглаве и вогъзе с боилад" не искат.

Ами чувствата на уважение, благодарност, преклонение към нац. героите какво общо имат с историята.Дреме ли и на науката за вашите чувства.Защо като обсъждаме делата на Левски,...говорите за морал.Философията разглежда моралните въпроси.Така че  историците трябва да подвият опашчица и да слушкат.

1 hour ago, Frujin Assen said:

Автора не изнася някакви нови факти (всички знаят, че Левски е убил чиракът), а в тяхното тълкуване. Торн чете историята като дявола евангелеето.

Ами като "всички знаят"  , що не участвате активно, като всеки постне такива факти?Другари митолюбци, като знаете всички факти ,които демитологизират нац. героите напишете ги тук.Нали за това е темата, участвайте активно в нея!Покажете ги тия знания!Давайте демитологизиращи факти, пък сетне всички с общи усилия ще ги разтълкуваме и опровергаваме. Щото сега хора ви пее в дисонанс на два гласа. Групата припява "без убийства и кражби не можеее", другият държи исо "това е лъжааа, това е лъжааа".Не става ясно дали всичко е лъжа или да граби е нормалното състояние на нац. героя.

 

1 hour ago, resavsky said:

Революция без кръв не може.Доказва го дори цивилизована страна /на хартия де/ като Франция.Или Англия от времето на Кромуел.Левски е революционен лидер и действа като такъв

Чакай сега, нали борбата е против поробителя.Революция не може без кръв, но всеки се старае да пусне кръв и ограби противника.  Не може вместо да убиваш и крадеш от турците, да грабиш,трепеш и пускаш кръв на тия които искаш да освободиш.Нека се разберем кой от кой отбор е .Нали сме против турците, що бастисваме нашите.Там е работата, че да се убиват, рекетират и обират българи  е по лесно и безнаказано.Защото да се трепят аги и бейове е  рисковано.А да се краде турската хазна е опасно.Героите трябва да си вардят кожата за това Левски обира и убива българи за тяхно добро.

Та революция не може без кръв, но всеки се старае да пусне кръв и ограби противника.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Върбанов, ти не правиш разлика между литература (Вазов), литературна критика (Милена Васева) и история. Поради което просташките ти злобоизлияния имат само един адресат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, Incorrectus said:

Върбанов, ти не правиш разлика между литература (Вазов), литературна критика (Милена Васева) и история. Поради което просташките ти злобоизлияния имат само един адресат.

   То ако трябва да съм честен,не съм се и надявал, че ще разбереш за какво става въпрос. Ти безспорно държиш монопола на всички глупости които се пишат във форума.Вземи прочети нещо по темата и друг път не се изказвай неподготвен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

https://bg.wikipedia.org/wiki/История_на_България

Приятно четене Върбанов, като се ограмотиш ще продължим.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...