Отиди на
Форум "Наука"

Демитологизиране на митологизирани герои


Thorn

Recommended Posts

  • Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 11 часа, stinka (Rom) said:

Какво предлагаш да няма идеологии?

Друга идеология?

Какво става при тези два варианта? Щото тези неща се правят с причина, те имат функция, какво става когато тя отпадне?

Всичко съм написал, как въобще твърдиш че съм бил обстоятелствен а пък ти не четеш. Нито можеш да цитираш нито да четеш. Кривия все намира някой да е причината и с тия криви догми така си ги представяш, щото така си ги нагълтал. Не разбираш и това е, приеми го и се оправяй.

Варианта с идеологиите е реален досега. Но е проблем. Компетентните хора по света ползват компромиса - щом не могат без идеология и е огромна инерцията от нея - една идеология се заменя с друга. Точно както маймунката й трябва клони за да живее - на земята вече отдавна няма хищници, но тя си е свикнала по клоните и ако един клон се умори да се хваща за него, задължително идва друг клон. винаги да има клон. ДОКАТО ИМА МАЙМУНКА, винаги ще й е нужен клон.

Докато има потребители и нуждаещи се от идеологии - винаги ще ги има. Не е въпроса в идеологиите и не те са проблема - те са само симптома за нивото в развитието на личностите и от това - социалната група. Каквато и идеология да се сменя, основните й проблеми и ограничения си остават и с времето се натрупват. Отново компромиса - да се състави нова идеология. И пак цикъла... и пак... и пак. Това създава впечатление че "само така е възможно" и това си е "човешко". Но не е. Не е човешко "вече" да се живее в пещера или по дърветата. Човешко ще стане и отпадането на идеологията - въпрос е на израстване и развитие.

Съществуват подходи за отпадане на значението на идеологията за битието защото отпада нуждата от нея за идентификация. Механиката на репликацията на идеологията следва инстинктивни процеси. Възможно е те да се прекъснат и внимателно и систематично да се трансформират в друга посока.

Репликацията на идеологията е важна заради това че продължава да се ползва за готова идентификация на личностите, които я употребяват. Вкопчването е заради личностни дефицити и проблеми при асимилацията и адаптацията в непрекъснато изменящите се условия. А в днешно време, определени хора по планетата от които зависи "растежа" внимателно са задействали схема, при която условията на живот все по-бързо се изменят. И това е точно днешната реалност...

ВЪЗМОЖНО Е БИТИЕ при което идентификацията НЕ е на основата на идеологична приказка. На този етап това не може да се постигне групово - защото основната маса не е съответствена на това и инерцията за нея е основния фактор... Но именно в днешното време, който съумее по-рано да се усети и поне да намали влиянието на идеологичното в самия себе си - би му донесло облекчение от това че обратното въвежда в сериозни кризи и сътресения вътрешния му психичен личностен свят.

Приказката е била адекватна в исторически и културни процеси, които векове са били сравнително повторяеми. Народната колективна приказка за живеене, разчита на механизми, които в днешно време просто не е възможно да се пренесат и това вкарва в тежки кризи онези, които са основани на тях. В някакъв смисъл може да се предположи с достатъчна висока вероятност, че това се "помпи" преднамерено. Дори и да не е така - процесите са в ход и условията на живот непрекъснато и забързващо се сменят. Адаптацията вече е проблем, а вкопчването в идеологията е основния проблем за нея.

Както и в темата, кризата на настоящите идеологии, непрекъснато дърпа "маймунките" за призива - дайте нова. търси се новия тип идеология - адекватна на днешното време, чрез която да се спрат кризите. Това още повече ще се изостря, новите типове идеологии се подготвят и когато кризата е достатъчно остра и сериозна и взривоопасна, ще се подаде "спасението" и то ще бъде прието - като че е програмирано. В някакъв смисъл - за който познава механизмите и умее за синтезира - то е точно такова - програмирано.

Това е колективното "бъдеще" (разбира се опростено, условно и изкуствено контрастирано) за групите основани на идеологиите, валидни досега.

Съществува подход всичко това да бъде избегнато. Но не и в група. само редки хора с по-висок потенциал и специфични дадености - могат всичко това да го решат при себе си, вътре в себе си. Но това няма как да стане на нивото на което е колективното съзнание в този етап.

Заради това генералното решението на проблемите с идеологията не стои в колективен план, а в индивидуален. При нужните процеси отвътре, при нужната за тях работа, систематичност, дадености и качества, се решава проблема с принадлежността по напълно друг начин и той е генерално решение. Но има "цена" - "лична цена"...

От друга страна - при достатъчно натрупване на такива "индивиди" груповото съзнание ще претърпи известни изменения... в тази посока. Но чак тогава, на цената на множество социални сътресения от множеството кризи и задължителните драми от това, които както историята показва чудесно - не се разминават без кръвопролития и много смърт... И още драми... и още смърт... и още драми... и пак, и пак... в един повторяем затворен цикъл...

-----------

Възможни са дискусии по тия въпроси... но е нужно поне да е налице известна основа за тях. На първо място - непрекъснатото инстинктивно отрицание, подавано от страховите процеси и сработването на защитните реакции. Именно тук идва ролята на възпитания, отработен и организиран интелект - дали е достатъчно трениран и дисциплиниран за да не чака "несъзнателното" да му позволява и да го подчинява... а той самия да взима управлението, насред овладяна и спокойна емоционална вътрешна среда... Едва тогава, при такова условие е възможно да се обменя информация без непрекъснатите скрити или явни истерии и породените от това "защитавания".

Непрекъснато маймунката й е внушавано че... трябва да има клон... Тя живее с тази идея и направо е срасната със самата нея. А тя има крака - и е отдавна с изправена стойка, за да слезе на земята. Ако слезе - не й трябва вече клон. Не й трябва задължително утехата и защитата на "пещерата" и "клоните". Може да открие дори че отдавна не е и "маймунка". Докато това се случва в самата нея - заедно с него всичко се променя... (щото от това бележи маймунката да се превръща в човек... после в сапиенс... )

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 11 часа, Galahad said:

 

На второ място т.нар. демитологизиране е опит да се подменят истини с откровени лъжи. Когато се каже Левски, никой не си го представя да сменя памперси или да редактира "Чичотомовата колиба", като заменя в нея негър с афроамериканец. Левски го свързваме с ножа и пистолета. Раковски също си го спомняме първо на оная картина, дето е с оръжие в ръка. Та след като техните тъй да се каже атрибути на герои (отличителни белези) са точно оръжията, то какво по-типично от това да ги използват? Ако майка Тереза беше гръмнала някой е едно. Или пък Ганди. Е, разбира се всички плачем, ако при операция на армията на САЩ има цивилни жертви, но ако те са убити при операция на руската армия, то това е нещо ако не съвсем редно и даже похвално, то поне съвсем маловажно и незначително да му обръщаме внимание.

Съществено е срещу кого ги използват. Когато ги използват, за да обират българи, се получава хмммм, малко конфузно :)

 

Преди 11 часа, Galahad said:

Щото предполагам забелязвате, че като се демитологизира, няма вайкане дали след баташкото клане падишахът е трябвало да бъде пратен пред някой аналог на трибунала в Хага. Е, тогава нямала, ама то и до края на ВСВ не е имало.

19 век. :)

Преди 11 часа, Galahad said:

За Поморие - като са виновни българските власти, как пък се случва тъй, че пак тогава са подпалени и много български квартали в Гърция (точно тогава изгаря "Свети Димитър" и затова някои от фреските и мозайките сега ги има само на рисунки). Измир е чак в Мала Азия, ама и той гори. Три държави, но все горят точно градовете и селата с гърци. Не горят нито градовете с турци в България, нито градовете и селата с българи в Турция.

Българските власти - допуснали, ненаказали, възползвали се - ликвидират гръцката църква в България, присвояват имотите и.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 21 часа, Thorn said:

А за Анхиало не е случайно. Анхиалския погром върху гръцки град - гръцки от две хиляди и петстотин години знам, че ти ще го пропуснеш. :)

 

 

Гърците почват първи.............

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 21 часа, Thorn said:

Апостол Петков е "изкоренявал гърцизма" в района на Енидже Вардар/Яница с точно същите методи, като враговете си. Убийства, заплахи (включително към екзарха), прогонване и убиване на всички по-видни гръцки фигури, насилствено записване на патриаршистите към екзархията, забрана да се говори гръцки в района. Насилствено ембарго на бизнеси, убиване и на жени и деца също.

 

 

За ембаргото си прав - но за убийството на жени и деца не.Четите на ВМОРО не правят такива неща.Има ли гръцки вариант на Загоричане - просто няма.А патриаршиските свещеници /гърци или гръкомани/ откровено проповядват геноцид срещу всичко българско.Дай ми пример един български екзархийски поп да е правил нещо подобно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, resavsky said:

Гърците почват първи.............

Жителите на Анхиало са нападнали и опожарили съседните български села ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Жителите на Анхиало не пускат българите от околните села в манастира "Свети Георги"като откриват по тях огън.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, resavsky said:

За ембаргото си прав - но за убийството на жени и деца не.Четите на ВМОРО не правят такива неща. 

Сигурен ли си?

Цитирай

По-късно Ичко Димитров отива в Крушари, за да накаже предателството на Тодор Чифтеов, избива братята с целите им семейства и запалва къщата им. 

Велика Трайку нещо говори ли ти? Убита с децата и.

250px-Velika_Traikova_Greek_revolutionar

 

28 августа 1904 года убита учительница Греческой Школы в селе Караджова (севернее Эдессы) Велика Трайку: 

http://aktines.blogspot.gr/2010/10/blog-post_2349.html 

Фотография убиенной учительницы Велики Трайку (она была греческим агентом на службе греческого консульства): 

https://scontent-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/p552x414/398252_3664686226790_166990261_n.jpg?oh=e1ff271798766bdbaefc23fb70b88ddd&oe=560565D5 

Екатерина Хаджигеоргиу сожжена заживо в доме на селе Гричиста (чуть южнее Гевгели), который подвергся нападению отряда комитетчиков 14 октября 1904 года (последовал бой и перестрелка между защитниками дома и осаждающими их болгарами): 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/03/%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84/ 

Ангелики Филиппиду, преподавательница в селе Клепусна близ Серрес, убита в 1906 году: 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/02/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC/ 

Ещё одна убитая болгарами греческая учительница - Лили Влаху, сестра греческого борца за Македонию Иоанна Влахоса или Циски. Управляла Греческим Институтом Благородных Девиц в Эдессе. Её брат погиб в бою в 1906 году. Она сама работала связным у греческих отрядов. Убита прямо в своей школе в 1907 году болгарскими комитетчиками. 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/05/%CE%BB%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BA/ 

Фотография Лили Влаху: 

https://antexoume.files.wordpress.com/2013/10/valkanikoi-polemoi-103.jpg 

Все четыре они погребены на кладбище Эвангелистрии в Салониках.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Thorn said:

Сигурен ли си?

Велика Трайку нещо говори ли ти? Убита с децата и.

250px-Velika_Traikova_Greek_revolutionar

 

28 августа 1904 года убита учительница Греческой Школы в селе Караджова (севернее Эдессы) Велика Трайку: 

http://aktines.blogspot.gr/2010/10/blog-post_2349.html 

Фотография убиенной учительницы Велики Трайку (она была греческим агентом на службе греческого консульства): 

https://scontent-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/p552x414/398252_3664686226790_166990261_n.jpg?oh=e1ff271798766bdbaefc23fb70b88ddd&oe=560565D5 

Екатерина Хаджигеоргиу сожжена заживо в доме на селе Гричиста (чуть южнее Гевгели), который подвергся нападению отряда комитетчиков 14 октября 1904 года (последовал бой и перестрелка между защитниками дома и осаждающими их болгарами): 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/03/%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84/ 

Ангелики Филиппиду, преподавательница в селе Клепусна близ Серрес, убита в 1906 году: 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/02/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC/ 

Ещё одна убитая болгарами греческая учительница - Лили Влаху, сестра греческого борца за Македонию Иоанна Влахоса или Циски. Управляла Греческим Институтом Благородных Девиц в Эдессе. Её брат погиб в бою в 1906 году. Она сама работала связным у греческих отрядов. Убита прямо в своей школе в 1907 году болгарскими комитетчиками. 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/05/%CE%BB%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BA/ 

Фотография Лили Влаху: 

https://antexoume.files.wordpress.com/2013/10/valkanikoi-polemoi-103.jpg 

Все четыре они погребены на кладбище Эвангелистрии в Салониках.

 

Взе да дразниш с вродената или с нарочната си тъпота. Какво използваш евтини плиткоумни внушения да предизвикат вайкане у полумалоумни селски идиоти.

Учителите и поповете в Македония са първа линия на войната между българи и гърци!!! Първа линия, въоражените чети са след тях... въоражените чети и от българска и от гръцка страна са ръководени пряко или косвено от попове и учители. Така че драматичните сценки с убити жени, учителки...вах... са първа линия на фронта в тая война. При все за "дамата" пише че е агент... пък всичките учителки като ги гледам в места, където няма гръцкоговорящи...

Та в един от предните постове те попитах, да ми кажеш в кое гръцкоговорящо село в оттоманската империя има български попове и учители, които учат етнически гръцки деца че тяхният собствен народ е варварски, трябва да го мразят и трябва да си сменят майчиният език? Та да видим кой се защитава и кое е агресор?

... но ти като отвеяна "демитологизираща" пеперудка го пропусна това...защо... 

Вайкаш се ох как може във война, революция или гражданска война българите да убивали противника... как било възмоно това???? Ужас...шок... невиждано в историята... обаче внушенията са винаги в антибългарска посока... Да не са отишле българите в Босна или Тесалия да ги превръщат местните в българи? Не! Ама гърците и сърбите дошле в Македония да правят българите гърци и сърби. И когато нашите се защитават... сакън...изроди...убийци...на жени и деца... ужас. Гнусарите от Босна и кюрдистанските цигани християни дошли в Македония от хиляда километра да правят етнически чиста гръцка и сръбска империи в Македония... и що българите доброволно не го приели това, че чак се защитавали...въоражено... при това, как са посмяли...да не оценят светлината на свинарите от Босна и кюрдистанските цигани с шалварите...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колега, вие с този си пост, току-що доказахте че си живеете още някъде сред "защитаването и агресорите". Чудесен пример сте байдъуей - за вкопчения в идеологията и как чрез нея умело се прикрива личната войнственост и стаената агресия.

Знаете ли кое е най-смешното - откровената лъжа как се обръщате с различните си лица. Кого точно лъжете - себе си ли? Може би, но е смешно как "обръщате топологично ръкавицата отвътре навън" (може би ви е ясно и това какво означава), и обратно - спрямо духането на вятъра отстрани...

Мога с лекота да ви цитирам думичките с които се пъчете че 'всичко било ясно' - идеологията била нужна, какво щяло да стане без идеологии... и това главно заради вас самия - защото сте си обикновено дете стиснало възпитаната си идеология и заедно с няколко други тук, направо си показвате готовността си за война под предлога че се защитавате и дори сте готов да го играете на защитник. Още един такъв ник е налице тук - той също с лекота му се пали фитила...

Иначе сте много интелигентен и всичко ви е ясно. Обаче като се подаде нужния стимул и точно като маймунка си реагирате и почвате да удряте войнствено по гърдите. :) Чудесно е за цирка...  А, щях да пропусна - разбира се че вие точно сте историк отвсякъде. Всичко знаете, всичко сте чел - и сте пример колко е жалко за резултатите от това "четене" - накрая вместо науката е спечелила идеологията... Но няма как... няма как да е друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Рамусчо, не бой се от агресията. Стинката говори мъжки приказки, а историята се повтаря. Ако се случи пак патаклама, ти и Торн няма да се омърсите. Ти ще си стоиш в тила с джендърите да се вайкаш за идеологиите и маймунката, а Торн ще заиграе чуждоман.:bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според  текстовете за Велика Трайкова, тя е била на 21 години, когато е умряла. А разголената  жена на снимката изглежда поне на петдесет.  Според мен тази снимка е фалшификат . Мисля че мивава само защото никой няма особено желание да се заглежда в снимки на трупове.

Вярно е, че смъртта не разхубавява, но само животът оставя бръчки и то когато е по-дълъг.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

.От пост на Музовир във Феникс

 

Темата с екзекуциите е неприятна, но ако трябва да сме точни Велика Трайку не може да е била на 21 години. И двата ѝ сина са били женени мъже. По-малкият син е бил на 24 години, а мъжът ѝ - на 60. Възрастта на убитите е посочена в писмо на солунския митрополит до Цариградската патриаршия от 17 август 1904. В писмото Трайку е спомената като "стара жена".

Писмото е публикувано в гръцката пропагандна книга "Official documents concerning the deplorable condition of affairs in Macedonia".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и така да е, значи "детето" пак се оказа 24 годишен мъж. :af:

Тогава излиза, че гръцката пропаганда силно е подмладила Велика Трайкова . В първият линк, който даваш след снимката я описват като девойка. Според текста през 1901 , когато се изявила на някакъв  конгрес била на 18. Вторият не се отваря.

Ето и тука:

http://www.makeleio.gr/επικαιροτητα/βελίκα-τραΐκου-η-ηρωΐδα-δασκάλα-του-μα/

заглавието е ... убита на 21 години. Пише, че е родена в 1883, завършила училище през1900...

Тук пак същото:

http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/agnwstes-morfes-tou-ellhnismou-belika-traikou

И се вижда причината да се гърчее - останала е сираче от малка и е отгледана от гърци.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ако ти е интересно, изследвай въпроса. Нямам идея на колко години е. Ако е убита на 21 , двете и деца са били на по няколко години. Малко вероятно да е така.

 

Впрочем, ето какво казва гръцката пропаганда:

 

Пожарът, унищожението и смъртта, които сеят в Македония тези „богопроклети“ 72 хора (с. 160), не могат да се дължат на нищо друго, освен на расовите им характеристики. „Те са безчестни, клети, безчовечни, лъжци, маскари, убийци, предатели, животни, неверни чудовища, кръвожадни, мъчители и кръвопийци“ (passim), защото „имат проклятие в кръвта си“, защото „Бог ги е направил кръвожадни“ (с. 156). Затова могат да изваждат очи, да режат езици, да измъчват жестоко, дори жени (с. 55). Веднъж се намира „едно обезглавено тяло, друг път жена е намушкана с нож, понякога цяло семейство заклано или изгорени развалини с овъглени трупове...“ (с. 324). И престъпленията им нямат край:

Понякога убиват селяните, когато работят на нивите, понякога застрелват момиченца в двора на гръцкото училище, понякога измъчват и умъртвяват жени, които не желаят да предадат мъжете си, или заколват цели стада овце и изгарят кошарите. Особено обаче гонят поповете и учителите, които пазят гръцкия дух в селата (с. 367).

Жестокостта на българите е невиждана:

Осем от най-смелите юнаци от Техово, най-добрите в селото! Заведоха ги в планината, вързаха ги с гръб към дърветата и с ножове им отвориха гърдите и ги усмъртиха полека-лека, с хиляди мъчения (с. 226, 247).

Друг път отново българска чета комитаджии убиват и изгарят едно беззащитно семейство: след като ги наръгват с ножове, „им отрязаха главите и когато пожарът обхвана къщата и някакви деца изтичаха навън, ги хвърлиха обратно в пламъците. Една жена скочи от един прозорец и си счупи крака. Обезглавиха я и нея и хвърлиха главата ѝ обратно в пламъците“ (с. 392).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Сега прочетох нещо, което много ми хареса.

"Разбирам когато човек иска свобода, разбирам когато човек иска безопасност, но не мога да разбера когато човек иска и свобода и безопасност едновременно".

Та така и с героите борещи се за свобода, те не може да са хем морално чисти, хем да са страшилища за враговете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Frujin Assen said:

Та така и с героите борещи се за свобода, те не може да са хем морално чисти, хем да са страшилища за враговете.

Викаш може героят докато те освобождава да ти открадне парите или да убие сина ти който не ги дава.

Фружине сега България загива, топи се.Два милиона българи ги няма и с тоя темп през 2050 г. ще ни превземат циганите(това всеки го знае).

Не искат да раждат българките! Трябва да се изнасилват!Това е за доброто на нацията иначе ще се затрием. Сега  това е престъпление, но след време най големия насилник ще бъде признат за герой, стоящ рамо до рамо с Левски и Ботев.Важна е целта,  а хората които се борят за постигането и може да не са морално чисти.Поколенията със сигурност ще бъдат благодарни на серийните изнасилвачи.Без тях, те просто няма да съществуват.То е нормално и някоя жена да бъде убита ако вика и има опасност да издаде бъдещия нац. герой.За тая велика цел ще трябват пари за ядене и пиене по кръчмите.В реда на нещата е да се ограбват днешните чорбаджии които експлоатират народа.

Сега изнасилените финансово и сексуално може да не са доволни, но след време тия на които казват "престъпници" ще бъдат почитани и уважавани.

Тая възвишена логика е остатък от комунизма.Най големия пример  в тая насока са партизаните.И те извършваха кражби, обири и отвличания за откуп.Но сетне тия криминални престъпници станаха национални герои и то какви.Много бяха дали в борбата и много имаха да вземат.Цели 45 г. имахме да им даваме и краят му не се виждаше.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, vvarbanov said:

Викаш може героят докато те освобождава да ти открадне парите или да убие сина ти който не ги дава.

Фружине сега България загива, топи се.Два милиона българи ги няма и с тоя темп през 2050 г. ще ни превземат циганите(това всеки го знае).

Не искат да раждат българките! Трябва да се изнасилват!Това е за доброто на нацията иначе ще се затрием. Сега  това е престъпление, но след време най големия насилник ще бъде признат за герой, стоящ рамо до рамо с Левски и Ботев.Важна е целта,  а хората които се борят за постигането и може да не са морално чисти.Поколенията със сигурност ще бъдат благодарни на серийните изнасилвачи.Без тях, те просто няма да съществуват.То е нормално и някоя жена да бъде убита ако вика и има опасност да издаде бъдещия нац. герой.За тая велика цел ще трябват пари за ядене и пиене по кръчмите.В реда на нещата е да се ограбват днешните чорбаджии които експлоатират народа.

Сега изнасилените финансово и сексуално може да не са доволни, но след време тия на които казват "престъпници" ще бъдат почитани и уважавани.

Тая възвишена логика е остатък от комунизма.Най големия пример  в тая насока са партизаните.И те извършваха кражби, обири и отвличания за откуп.Но сетне тия криминални престъпници станаха национални герои и то какви.Много бяха дали в борбата и много имаха да вземат.Цели 45 г. имахме да им даваме и краят му не се виждаше.

 

 

Кои са тези жени изнасилвани в името на националното дело?... дайте ги...

Второ това с Левски е инцидент, а не постоянно повтарящо се. 

Трето не ги сравнявай с партизаните те никога не са имали по-възвишена цел от себе си... така и по докладите, дори на съветските комунисти.

Четвърто най-важното. Това са хора с недостатъци. Още повече това са хора във война. При крайно екстремна ситуация. Разбира се като хора с недостатъци те правят и неприемливи неща. Именно затова митологизацията и националната пропаганда не показва тези страни. Защото са с възпитателна цел и пропагандирайки положителните им качества и приноса им към националното дело се възпитават морални граници и т.н. Именно демитологизаторите пропагандирате техните негативни страни и по този начин вие подкопавате моралните норми, гонейки подкопаване на националните.

Войната е мръсна работа, винаги е била и ще бъде такава.От всички участващи страни. Но все пак има значение кой се защитава и кой е агресорът.Не са митологизирани изроди или светци. Повечето героизирани личности от националните революционни движения и преди 1878 и след 1878 са нормални хора със сравнително високи морални и идейни ценности, водили борба и отдали живота си за националното освобождение, повечето от тях. И междудругото пропагандирането на безгрешни и идеални герой има трайни и негативни последици, щото свръхидеалните примери са непостижими, което от своя страна демотивира и постига обратния ефект, когато един идеал почне да бъде възприеман като непостижим той спира да се преследва. Затова трябва да се внимава и с прекалената героизация и с прекаленото принизяване мизериите в екстремни ситуации. 

 

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Thorn said:

Ако ти е интересно, изследвай въпроса. Нямам идея на колко години е. Ако е убита на 21 , двете и деца са били на по няколко години. Малко вероятно да е така.

 

Впрочем, ето какво казва гръцката пропаганда:

 

Пожарът, унищожението и смъртта, които сеят в Македония тези „богопроклети“ 72 хора (с. 160), не могат да се дължат на нищо друго, освен на расовите им характеристики. „Те са безчестни, клети, безчовечни, лъжци, маскари, убийци, предатели, животни, неверни чудовища, кръвожадни, мъчители и кръвопийци“ (passim), защото „имат проклятие в кръвта си“, защото „Бог ги е направил кръвожадни“ (с. 156). Затова могат да изваждат очи, да режат езици, да измъчват жестоко, дори жени (с. 55). Веднъж се намира „едно обезглавено тяло, друг път жена е намушкана с нож, понякога цяло семейство заклано или изгорени развалини с овъглени трупове...“ (с. 324). И престъпленията им нямат край:

Понякога убиват селяните, когато работят на нивите, понякога застрелват момиченца в двора на гръцкото училище, понякога измъчват и умъртвяват жени, които не желаят да предадат мъжете си, или заколват цели стада овце и изгарят кошарите. Особено обаче гонят поповете и учителите, които пазят гръцкия дух в селата (с. 367).

Жестокостта на българите е невиждана:

Осем от най-смелите юнаци от Техово, най-добрите в селото! Заведоха ги в планината, вързаха ги с гръб към дърветата и с ножове им отвориха гърдите и ги усмъртиха полека-лека, с хиляди мъчения (с. 226, 247).

Друг път отново българска чета комитаджии убиват и изгарят едно беззащитно семейство: след като ги наръгват с ножове, „им отрязаха главите и когато пожарът обхвана къщата и някакви деца изтичаха навън, ги хвърлиха обратно в пламъците. Една жена скочи от един прозорец и си счупи крака. Обезглавиха я и нея и хвърлиха главата ѝ обратно в пламъците“ (с. 392).

 

Моето изследване приключва дотук, защото и в двата случая се вижда, че гръцката пропаганда, която ти използваш без да ти мигне окото като доказателство изобщо не държи на достоверността.  На всичко отгоре и претендираш да съдиш за "морална чистота". 

Преди 1 час, vvarbanov said:

.......

Тая възвишена логика е остатък от комунизма.Най големия пример  в тая насока са партизаните.И те извършваха кражби, обири и отвличания за откуп.Но сетне тия криминални престъпници станаха национални герои и то какви.Много бяха дали в борбата и много имаха да вземат.Цели 45 г. имахме да им даваме и краят му не се виждаше.

Партизаните не са криминални престъпници. И преди девети и сега те са политически престъпници. Преди девети, защото са се стремели да променят съществуващия политически ред с незаконни (тогава) средства. Сега - заради закона, обявяващ комунизма за престъпление. По времето на комунизма партизаните бяха герои наред с националните герои, защото и държавата ни беше такава, хем българска, хем комунистическа.

Хайде опитайте се поне малко обективност да вложите, а не чиста злоба.

Преди 50 минути, stinka (Rom) said:

Кои са тези жени изнасилвани в името на националното дело?... дайте ги...

Няма такива, те са само във въображението на форумните мислители.:ag:

Преди 17 часа, resavsky said:

Жителите на Анхиало не пускат българите от околните села в манастира "Свети Георги"като откриват по тях огън.

Ето тук е описано подробно какво се е случило в Анхиало:

http://nessebar-news.com/nessebar/пожарът-който-не-успя-да-достигне-месе/

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 17 часа, Thorn said:

Сигурен ли си?

Велика Трайку нещо говори ли ти? Убита с децата и.

250px-Velika_Traikova_Greek_revolutionar

 

28 августа 1904 года убита учительница Греческой Школы в селе Караджова (севернее Эдессы) Велика Трайку: 

http://aktines.blogspot.gr/2010/10/blog-post_2349.html 

Фотография убиенной учительницы Велики Трайку (она была греческим агентом на службе греческого консульства): 

https://scontent-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/p552x414/398252_3664686226790_166990261_n.jpg?oh=e1ff271798766bdbaefc23fb70b88ddd&oe=560565D5 

Екатерина Хаджигеоргиу сожжена заживо в доме на селе Гричиста (чуть южнее Гевгели), который подвергся нападению отряда комитетчиков 14 октября 1904 года (последовал бой и перестрелка между защитниками дома и осаждающими их болгарами): 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/03/%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84/ 

Ангелики Филиппиду, преподавательница в селе Клепусна близ Серрес, убита в 1906 году: 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/02/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC/ 

Ещё одна убитая болгарами греческая учительница - Лили Влаху, сестра греческого борца за Македонию Иоанна Влахоса или Циски. Управляла Греческим Институтом Благородных Девиц в Эдессе. Её брат погиб в бою в 1906 году. Она сама работала связным у греческих отрядов. Убита прямо в своей школе в 1907 году болгарскими комитетчиками. 

https://antexoume.wordpress.com/2013/10/05/%CE%BB%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BA/ 

Фотография Лили Влаху: 

https://antexoume.files.wordpress.com/2013/10/valkanikoi-polemoi-103.jpg 

Все четыре они погребены на кладбище Эвангелистрии в Салониках.

 

ВМОРО е издавала и зпълнявала смъртни присъди това никой не го отрича.Но пък цели села да бъдат преднамерено унищожавани - такова нещо няма.Тази гръкоманка Велика / типично гръцко име между другото/  е била ренегатка а такива никъде не ги гледат с добро око.Между впрочем гръцките андарти се появяват след въстанието от 1903 година .- дайте един пример за нападение на гърци преди това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Doris said:

Велика е била шпионин и куриер на андартите ( ако може да се вярва на гръцката пропаганда).

То не е само това. Цялата борба между българите и гърците започва в училищата и църквите. Учителите и поповете наистина са първа линия на тази борба. Учителите и поповете водят тази борба още преди да се появят въоражените чети и от двете страни. Така че да падне поп или учител в тази борба... не е нещо извънредно... те се главните замесени в това... те са инициаторите. То неслучайно голяма част от основателите и ръководителите на ВМОРО са учители, на заплата от църковна институция и вербуващи членовете си сред учениците. Към тях се присъединяват и локалните арамии и подобни, което води до проблеми и т.н. То пак повтарям учителите и поповете в тази война не са невинни... те са на върха и.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

 

Второ това с Левски е инцидент, а не постоянно повтарящо се. 

 Точно обратното. Рекетът и изнудванията са "постоянно повтарящи се", имаше и убийства на които той е поне поръчител. Бише постнато, препрочети си.

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

Трето не ги сравнявай с партизаните те никога не са имали по-възвишена цел от себе си... така и по докладите, дори на съветските комунисти.

Някои не са имали, други са имали.

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

Четвърто най-важното. Това са хора с недостатъци. Още повече това са хора във война. При крайно екстремна ситуация. Разбира се като хора с недостатъци те правят и неприемливи неща. Именно затова митологизацията и националната пропаганда не показва тези страни. Защото са с възпитателна цел и пропагандирайки положителните им качества и приноса им към националното дело се възпитават морални граници и т.н. Именно демитологизаторите пропагандирате техните негативни страни и по този начин вие подкопавате моралните норми, гонейки подкопаване на националните.

На мен ми е интересна историята. Ти искаш приказки за змейове и за юнаци, с които да "възпитаваш" малко деца. Извинявай, ама това е друг раздел в книжарницата. :) 

А и този цитат заслужава да си го копирам. Той чудесно илюстрира причините за почване на тази тема. Стинка, ти си като приказката за царя с "въдушните" дрехи. Няма да ти мине номера. Когато царят е гол, значи е гол. Точка.

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

Войната е мръсна работа, винаги е била и ще бъде такава.От всички участващи страни.

И-М-Е-Н-Н-О ! 

От всички! А ти искаш като в детска приказка - едните добрички, а другите - адови изчадия. В детските приказки, с които искаш да замениш историята, понякога е така. :) 

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

Но все пак има значение кой се защитава и кой е агресорът.Не са митологизирани изроди или светци. Повечето героизирани личности от националните революционни движения и преди 1878 и след 1878 са нормални хора със сравнително високи морални и идейни ценности,

Много спорно, особен с оглед на свидетелствата в тази тема и мнението на много от съвременниците им.  Като цяло изповядват удобен йезуитски морал, според който целта оправдава средствата и съответно нямат никакви скрупули в употребата и на най-неморалните средства. А иначе Идеи доста от тях имат. Но току що оплюха онези, при които "идейните ценности" са социалистически. А иначе "идейните ценности" на останалите, са достатъчно различни, че да оправдаят самоизбиване подобно на паяци в буркан.

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

водили борба и отдали живота си за националното освобождение, повечето от тях

 

Някои. А някои са ги избили своите.

Преди 2 часа, stinka (Rom) said:

 

И междудругото пропагандирането на безгрешни и идеални герой има трайни и негативни последици, щото свръхидеалните примери са непостижими, което от своя страна демотивира и постига обратния ефект, когато един идеал почне да бъде възприеман като непостижим той спира да се преследва. Затова трябва да се внимава и с прекалената героизация и с прекаленото принизяване мизериите в екстремни ситуации. 

 

Златни думи. Поддържам.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...