Отиди на
Форум "Наука"

Демитологизиране на митологизирани герои


Thorn

Recommended Posts

  • Модератор История

Ако искаш да знаеш, знам го наизуст.

В този миг Столетов, НАШИЙ ГЕНЕРАЛ.....

 

Пак е за момент от Освободителната война.

 

Но правилно си се сетил за това стихотворение. Обърни внимание на "нека таз свобода да ни бъде дар!"

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Модератор История
Преди 3 часа, boilad said:

Пак започваш с фантазиите!

Става въпрос за изнудването на Петраки Симов.

Аз пак ще ти кажа - Захари не ги е писал тези работи за да компрометира Ботев, а защото е нямало как да ги пропусне.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Панайот Хитов.

Панайот Хитов си е айдутин. С мустаки. Той е щял да е айдутин и без всякакви комитети, идеали и борби за независимост, но все пак когато се запознал с "идеалистите" е бил наистина силно повлиян от тях. Определено е имало промяна и той определено не е останал хайдутин от стар тип. Получил е цел. Независимост и свобода. И наистина се е борел за тях.

Не през цялото време, но все пак наистина се бил за тази свобода и наистина той (и мустаките му) са станали един важен и необходим за този конкретен период символ. Обаче все пак и хайдутин разбойник си е бил.

http://macedonia.kroraina.com/bmark/ph/ph_nh_3.htm

На другия ден седнахме да вардиме край пътя и ето зададе се един богаташ, който ме познаваше, защото беше българин от „Гергина махала” на име Тотю Кюзлиев от махалата „Клуцохор”. Георги Трънкин не познава търговеца, нито пък търговецът познава Георгя. Аз отдалеч показах пушката на пътника и му извиках по турски „Стой!”. Търговецът обърна коня да бяга назад, но Георги беше вече до него, хвана го, оттегли го от пътя настрана, взе парите му и го пусна да си ходи, като му заръча да не казва никому, че после ще има да пати. Парите му не бяха много — около 20—25 алтъна.


http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 3#_ednref4

Панайот Хитов се отнесе, все по това време, още по-унизително. Той докопчил от комитета около 250 жълтици, уж да събира чета, с които избяга в Сърбия, като си купи от Румъния лозови пръчки, да си сади лозе в Белград!
Това същото се случи и в 1876 година. Когато патриотите си блъскаха главите по кой начин да минат тихия бял Дунав, Тотю войвода подкопаваше стената на една кръчмарница с грабителска цел; а Панайот Хитов, след като накара комитета да му купи оръжие, първо качество, скъпи бииокли, тасче с изкуствена машинка, да пие на Балкана вода и пр.,стана невидим из Румъния. Колкото за действията му в сръбската и руската война, аз не можа да кажа нищо определително. За дяда Панайота нека кажат сливенци. Старите войводи имаха значение и кураж дотогава, докогато минуваха за хайдути и докогато турските аени ги имаха за бабаити на равна степен с турците. Щом думата комита доби право на гражданство, щом бесилките се устроиха из България, мисията на старите войводи престана вече. Нови идеи - нови хора!
Аз съм бил много пъти очевидец, че когато ястъклиите мустаци обират паяжината, младите момчета са се сражавали с левска решителност. Причината на това е твърде проста. Хора, които са спечелили веднъж името войвода или друго някое прилагателно от юнашкия катехизис, по само себе си се разбира, че не им се умира твърде лесно, защото ги блазни бъдещето. Помня, когато Панайот пишеше от Белград до русчукския комитет, във всяко писмо загатваше: "Нужно е да се поразмисли за избиранието на един народен главатар."

При режима на пълномощията Хитов командва шайка чомагани (вид къси тояги - тогавашния аналог на беизболни бухалки) която не позволява на опозиционните депутати да вземат участие във фарса, наречен Второ ВНС. 

През нощта, разказва дядо Цанков, квартирата ми бе обиколена от една бясна шайка, която до съмнуване викаше: Долу! – и стреляше във въздуха. Шайката бе организирана от д-р Цачев, а командуваше я Панайот Хитов. Още щом пристигнахме, бе ни изпратено съобщение да не се опитваме да влазяме в Народното събрание, защото на улицата ще ни претрепят. Но ние бяхме решили да си изпълним дълга, па каквото ще да стане. На утрото станах рано, донесоха ми и кафето, сетне пратих да викат отсреща Каравелова и Славейкова. Момчето се връща и ми казва: "Няма ги." "Къде са?" "Заминали тази сутрин, на часа 5 за Гюргево."
Останал сам, Цанков мислеше да отиде по какъвто и да е начин в Събранието, за да издигне против пълномощията ако не гласа си, защото не бе вероятно, че ще го оставят да говори, то поне своята ръка. Но и това не можа да направи: шайките блокираха къщата му и той целия ден стоя обсаден.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... orkID=4194

Между другото, режимът на пълномощията е изключително грозна картина, особено началото му. Страната е във властта на неопитно, но амбициращо се князче, което хем му се иска да се еманципира от императора, хем подвива опашка като бито куче, ако от Петербург го нахокат, с министър-председател руснак (швед, де, но пак руснак) с повечето министри руснаци, с командване на армията само от руснаци от рота нагоре, с полицейски началници руснаци, с безскруполни "руски" бизнесмени (Гинзбург), с посланик (Хитрово), който се е държал като губернатор или по-скоро като представител на колониална държава в протекторат при някакви си туземци. Било си е истинска Задунайска губерния, камшикът яко е играл, руснаците са биели българи без да се преструват и притесняват и фактът, че няколко години след това, всичко описано по-горе е било само спомен е едно малко чудо, реализирало се най вече поради странния характер на Александър III, който бих определил с трудно преводимата дума "самодур". Именно в онази обстановка и Захари и ИВан Вазов започват възвеличаването на героите. И е ясно с какви критерии за подбор. 

Е, Панайот Хитов е участвал активно в установяването на този режим. Първия, но не последния "русофил", когото засягам в тази хубава серия постинги.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Thorn said:

За онези, които намесват поезията на Ботев:

Аз за поезията му не пиша. Тя е въпрос на харесване или не. Някои неща от нея ми харесват, други не толкова, но не сме в литературен форум за да им правим анализи.

Внимание обръщам на дейността му като революционер, конспиратор, организатор на въстание. 

А тя вече е пълен провал и при това напълно закономерен.

Торн, Христо Ботев, поема ръководството на четата, защото просто няма кой ! Ботев не е военен, няма никакъв боен опит, за разлика от Хитов и Тотю, които обаче свиват опашки..Ботев има авторитет сред бъларската емиграция, заради поезията си и публицистиката си...Но, Българскта нацоналноосвободително движение страза от много недостатъци, като след тях се наредат липсата на достатъчно подготвени кадри, недобър организационен опит, невъзможсно за военно обучение на основните кадри, ядрото на  военните сили при въстанието...

Най-правилният избор / от чисто военна, тактическа гледна точка /, е бил Никола Войновски да формулира и взема решенията за оперативното ръководство на Ботевата чета...Единствен войновски има класическо военно обръзование,макар и на ниско равнище! Не бива да 9се забравя и неопитността на самите четници. Те не са обучени. За разлика от четниците на Хаджи Димитър и Стежан Караджа..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не е само четата. Цялостната "подготовка", в която Ботев е един от най-активните. Шампионат по некомпетентност и некадърност. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 33 минути, Thorn said:

Не е само четата. Цялостната "подготовка", в която Ботев е един от най-активните. Шампионат по некомпетентност и некадърност. 

Q. E. D.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Призовавам всички повече да не пишем в тази тема. Бойкот на демитологизатора! Нека сам си демитологизира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 57 минути, Frujin Assen said:

Призовавам всички повече да не пишем в тази тема. Бойкот на демитологизатора! Нека сам си демитологизира.

Прав си.

Представи си унгарският Шандор Петьофи в битката при Шегешвар моли Бем да му позволи да участва в битката. Представи си едно човече около 50 кила заедно със сабята, без никакво военно обучение и физическа сила изка да се бие срещу казаците на руският цар. Бем многократно му забранява, но накрая му разрешава да стане куриер между воюващите части. Тогава го виждат за последен път. И до ден днешен не се знае как е убит, къде е погребан.....Поетът на унгарската революция с нищо не става по-маловажен с това, че със своята некомпететност–става за смях като си представиш този поет как се преплита в калъфа на сабятя си когато е бягал– към военните дела дава живота си за свободата....

Срам за тези които сега се опитват да се гаврят с това.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Thorn said:

Изброените са направили едно въстание, което се е провалило. Факт.

Александър е освободил България - също факт.

Ако това не ви харесва, този факт характеризира вас, а не историческата ситуация тогава.

Изброените са направили много повече от "едно въстание" , те събуждат българите, и им показват пътя, заради тях сега имаме държава и народност. Умрели са, за да можеш сега да ги плюеш на спокойствие, на чист български. Звучиш все едно не разбираш това, ти всъщност какъв си ? Чужденец, добре говорещ български? 

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, Thorn said:

Защо смяташ, че без тях нищо е нямало да направи? Те без него нищо не са направили, освен че с пролятата кръв на едно предваритело обречено въстание са му дали повод да воюва. Русия е водела поне десет войни с Турция преди това и една след това без да са и били необходими "Левски ,Раковски и Ботев"  за да направи "нещо".

Ехеей, ако не беше това въстание нямаше да има Руско-Турска война, Русия още е под клаузите на Кримската война.Никой не е съгласен да види голяма Русия, нито даже Австрия и Германия. А,те тогава са съюзници на руснаците, нали си чувал за "Съюза на тримата императори" . Та Русия не може да воюва е така с Турция и те под предлог защита на българите от турските зверства успяват да воюват. Та ако не бяха тия харамий никога нямаше да има война. 

Той проблема идва после, след войната дето руснаците тръбят ,че е освободителна приключва, ама те малко забравят да се изтеглят от " Свободна България" , и тогава другите велики сили им казват, "ей нали сте освободители, какво става", и свикват Берлинския конгрес. Та незнам защо сега се пропуска ролята на Англия и Германия в тези събития ? Ако не бяха Бисмарк и Солзбъри историята щеше да е друга. Тия и двамата са за паметници, в центъра на София.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, Thorn said:

Ако искаш да знаеш, знам го наизуст.

В този миг Столетов, НАШИЙ ГЕНЕРАЛ.....

 

Пак е за момент от Освободителната война.

 

Но правилно си се сетил за това стихотворение. Обърни внимание на "нека таз свобода да ни бъде дар!"

Ами не, не е дар. Платили сме си до стотинка, че и оттатък, мисля, че е двойно,поне.:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Thorn said:

Панайот Хитов.

Панайот Хитов си е айдутин. С мустаки. Той е щял да е айдутин и без всякакви комитети, идеали и борби за независимост, но все пак когато се запознал с "идеалистите" е бил наистина силно повлиян от тях. Определено е имало промяна и той определено не е останал хайдутин от стар тип. Получил е цел. Независимост и свобода. И наистина се е борел за тях.

Не през цялото време, но все пак наистина се бил за тази свобода и наистина той (и мустаките му) са станали един важен и необходим за този конкретен период символ. Обаче все пак и хайдутин разбойник си е бил.

http://macedonia.kroraina.com/bmark/ph/ph_nh_3.htm

На другия ден седнахме да вардиме край пътя и ето зададе се един богаташ, който ме познаваше, защото беше българин от „Гергина махала” на име Тотю Кюзлиев от махалата „Клуцохор”. Георги Трънкин не познава търговеца, нито пък търговецът познава Георгя. Аз отдалеч показах пушката на пътника и му извиках по турски „Стой!”. Търговецът обърна коня да бяга назад, но Георги беше вече до него, хвана го, оттегли го от пътя настрана, взе парите му и го пусна да си ходи, като му заръча да не казва никому, че после ще има да пати. Парите му не бяха много — около 20—25 алтъна.


http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 3#_ednref4

Панайот Хитов се отнесе, все по това време, още по-унизително. Той докопчил от комитета около 250 жълтици, уж да събира чета, с които избяга в Сърбия, като си купи от Румъния лозови пръчки, да си сади лозе в Белград!
Това същото се случи и в 1876 година. Когато патриотите си блъскаха главите по кой начин да минат тихия бял Дунав, Тотю войвода подкопаваше стената на една кръчмарница с грабителска цел; а Панайот Хитов, след като накара комитета да му купи оръжие, първо качество, скъпи бииокли, тасче с изкуствена машинка, да пие на Балкана вода и пр.,стана невидим из Румъния. Колкото за действията му в сръбската и руската война, аз не можа да кажа нищо определително. За дяда Панайота нека кажат сливенци. Старите войводи имаха значение и кураж дотогава, докогато минуваха за хайдути и докогато турските аени ги имаха за бабаити на равна степен с турците. Щом думата комита доби право на гражданство, щом бесилките се устроиха из България, мисията на старите войводи престана вече. Нови идеи - нови хора!
Аз съм бил много пъти очевидец, че когато ястъклиите мустаци обират паяжината, младите момчета са се сражавали с левска решителност. Причината на това е твърде проста. Хора, които са спечелили веднъж името войвода или друго някое прилагателно от юнашкия катехизис, по само себе си се разбира, че не им се умира твърде лесно, защото ги блазни бъдещето. Помня, когато Панайот пишеше от Белград до русчукския комитет, във всяко писмо загатваше: "Нужно е да се поразмисли за избиранието на един народен главатар."

При режима на пълномощията Хитов командва шайка чомагани (вид къси тояги - тогавашния аналог на беизболни бухалки) която не позволява на опозиционните депутати да вземат участие във фарса, наречен Второ ВНС. 

През нощта, разказва дядо Цанков, квартирата ми бе обиколена от една бясна шайка, която до съмнуване викаше: Долу! – и стреляше във въздуха. Шайката бе организирана от д-р Цачев, а командуваше я Панайот Хитов. Още щом пристигнахме, бе ни изпратено съобщение да не се опитваме да влазяме в Народното събрание, защото на улицата ще ни претрепят. Но ние бяхме решили да си изпълним дълга, па каквото ще да стане. На утрото станах рано, донесоха ми и кафето, сетне пратих да викат отсреща Каравелова и Славейкова. Момчето се връща и ми казва: "Няма ги." "Къде са?" "Заминали тази сутрин, на часа 5 за Гюргево."
Останал сам, Цанков мислеше да отиде по какъвто и да е начин в Събранието, за да издигне против пълномощията ако не гласа си, защото не бе вероятно, че ще го оставят да говори, то поне своята ръка. Но и това не можа да направи: шайките блокираха къщата му и той целия ден стоя обсаден.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... orkID=4194

Между другото, режимът на пълномощията е изключително грозна картина, особено началото му. Страната е във властта на неопитно, но амбициращо се князче, което хем му се иска да се еманципира от императора, хем подвива опашка като бито куче, ако от Петербург го нахокат, с министър-председател руснак (швед, де, но пак руснак) с повечето министри руснаци, с командване на армията само от руснаци от рота нагоре, с полицейски началници руснаци, с безскруполни "руски" бизнесмени (Гинзбург), с посланик (Хитрово), който се е държал като губернатор или по-скоро като представител на колониална държава в протекторат при някакви си туземци. Било си е истинска Задунайска губерния, камшикът яко е играл, руснаците са биели българи без да се преструват и притесняват и фактът, че няколко години след това, всичко описано по-горе е било само спомен е едно малко чудо, реализирало се най вече поради странния характер на Александър III, който бих определил с трудно преводимата дума "самодур". Именно в онази обстановка и Захари и ИВан Вазов започват възвеличаването на героите. И е ясно с какви критерии за подбор. 

Е, Панайот Хитов е участвал активно в установяването на този режим. Първия, но не последния "русофил", когото засягам в тази хубава серия постинги.

Хе хе затова им викат харамий, щото са били такива. Хайдутина винаги е поставял и обогатяването си сред целите си.Панайот Хитов обаче израства с времето и започва да милее за българското. И точно последния цитат ярко илиюстрира това, когато Русия принуждава българските патриоти да застанат срещу домогванията и. Да жертват отново живота си в борбата за българското точно тогава стария войвода избира да е българин а не шпионин на заплата към руския консул. Щото повечето са били такива. Поклон пред него. 

А за борбата ба Александър Батемберг с руското влияние може да се пише много . Истината е, такава княза е, и умира. като български патриот.

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Thorn said:

Не е само четата. Цялостната "подготовка", в която Ботев е един от най-активните. Шампионат по некомпетентност и некадърност. 

Господи ела си прибери вересийте.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, bulgaroid said:

Изброените са направили много повече от "едно въстание" , те събуждат българите, и им показват пътя, заради тях сега имаме държава и народност. Умрели са, за да можеш сега да ги плюеш на спокойствие, на чист български. Звучиш все едно не разбираш това, ти всъщност какъв си ? Чужденец, добре говорещ български? 

Изброените са провокирали само едно кърваво клане, което е вдигнало достатъчно медиен шум, че да предизвика или оправдае война между Русия и Турция.  Ако не са съзнавали, че това ще е резултата, то това е потресаваща самонадеяност при пълна некомпетентност. А ако са го планирали (има податки за Бенковски), то също изпълнението е много зле. Резултатът (войната), въобще не е бил гарантиран и ако не е била руската намеса, щяло да си остане просто едно кръвопускане с доста лоши последици за българския народ. Хитов някъде в спомените ясно си го пишеше това усещане, което са имали в края на 1876.

 

По-склонен съм да се възхищавам на църковното и просветното движение като "събуждане" на българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, Skubi said:

Прав си.

Представи си унгарският Шандор Петьофи в битката при Шегешвар моли Бем да му позволи да участва в битката. Представи си едно човече около 50 кила заедно със сабята, без никакво военно обучение и физическа сила изка да се бие срещу казаците на руският цар. Бем многократно му забранява, но накрая му разрешава да стане куриер между воюващите части. Тогава го виждат за последен път. И до ден днешен не се знае как е убит, къде е погребан.....Поетът на унгарската революция с нищо не става по-маловажен с това, че със своята некомпететност–става за смях като си представиш този поет как се преплита в калъфа на сабятя си когато е бягал– към военните дела дава живота си за свободата....

Срам за тези които сега се опитват да се гаврят с това.....

Тука нямаме различия, не е ясно защо се заяждаш. Още в първия постинг за Ботев написах, че той е харизматичен и силно напомня именно Петьофи. Върни се назад да си го прочетеш. Като поет и като символ Ботев си е Ботев, при това си е българин, а на маджареещ се словак като Александър Петрович. Говоря за способностите му като военен организатор. Нали няма да го сравняваш с Кошут? Че и с Бем?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, bulgaroid said:

Панайот Хитов обаче израства с времето и започва да милее за българското. И точно последния цитат ярко илиюстрира това, когато Русия принуждава българските патриоти да застанат срещу домогванията и. Да жертват отново живота си в борбата за българското точно тогава стария войвода избира да е българин а не шпионин на заплата към руския консул. Щото повечето са били такива. Поклон пред него. 

 

Нещо май не си разбрал. Режимът на пълномощията е апогей на руското влияние в България. По това време княжеството е един руски протекторат. И Панайот Хитов е един от хората, които с бандата си бухалкаджии (чомагани по тогавашному) сериозно е допринесъл за това.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, bulgaroid said:

Ами не, не е дар. Платили сме си до стотинка, че и оттатък, мисля, че е двойно,поне.:ag:

Звучи, като българите да са наели компания от типа на Блекуотър, за да им свърши работата, но не се е казвал Блекуотър, а "Российская империя" :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, bulgaroid said:

Господи ела си прибери вересийте.

Да го разбирам ли, че въстанието през 1876 и особено това през 1875 е идеално подготвено?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, bulgaroid said:

Хе хе затова им викат харамий, щото са били такива. Хайдутина винаги е поставял и обогатяването си сред целите си.Панайот Хитов обаче израства с времето и започва да милее за българското. И точно последния цитат ярко илиюстрира това, когато Русия принуждава българските патриоти да застанат срещу домогванията и. Да жертват отново живота си в борбата за българското точно тогава стария войвода избира да е българин а не шпионин на заплата към руския консул. Щото повечето са били такива. Поклон пред него. 

А за борбата ба Александър Батемберг с руското влияние може да се пише много . Истината е, такава княза е, и умира. като български патриот.

Между другото "цитатът" с червеното не е цитат. Мой текст си е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Thorn said:

Изброените са провокирали само едно кърваво клане, което е вдигнало достатъчно медиен шум, че да предизвика или оправдае война между Русия и Турция.  Ако не са съзнавали, че това ще е резултата, то това е потресаваща самонадеяност при пълна некомпетентност. А ако са го планирали (има податки за Бенковски), то също изпълнението е много зле. Резултатът (войната), въобще не е бил гарантиран и ако не е била руската намеса, щяло да си остане просто едно кръвопускане с доста лоши последици за българския народ. Хитов някъде в спомените ясно си го пишеше това усещане, което са имали в края на 1876.

 

По-склонен съм да се възхищавам на църковното и просветното движение като "събуждане" на българите.

Значи ще ти го кажа така, сядаш и четеш , кеф ти Захари Стоянов, кеф ти история на България, каквото пожелаеш.Там ясно е написано кой какво и защо е искал и направил, какво са целели организаторите, с какво тяхната идея се отличава от тази на Левски и Раковски, и защо. Щом с това не си наясно, а ми разтягаш лукуми, аз какво да ти кажа ? Писането на собственни пространни умозаключения, без документална подплата е меко казано неуместно.

Направо не мога да повярвам даваш оценка на Възрожденците, а незнаеш какво са искали да постигнат!!!:ai:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Thorn said:

Нещо май не си разбрал. Режимът на пълномощията е апогей на руското влияние в България. По това време княжеството е един руски протекторат. И Панайот Хитов е един от хората, които с бандата си бухалкаджии (чомагани по тогавашному) сериозно е допринесъл за това.

 

Хаха, а, дали е така. Батемберг защо предприема тази стъпка наясно, ли си ?Дали търси усилване на Русия в България, или собственно усилване и концетрация на власт ? Дали успява да излъже русите, и после да започне съвсем друга политика? Ех, поне виж кой какво иска да постигне кой го подкрепя и защо? Защо най-отявлените русофили са против ? Защо ,защо, няма кой да ти каже.......:af:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Thorn said:

Звучи, като българите да са наели компания от типа на Блекуотър, за да им свърши работата, но не се е казвал Блекуотър, а "Российская империя" :)

Ами точно така си е, ето ти го на руски ако не разбираш,ще преведа.

 никакой "войны за независимость Болгарии" не было. Россия решала свои, очень важные вопросы, и "освобождение братушек" было, в основном, очень успешной технологией раскачки общественности;

никакой "подаренной независимости" не было. Все посчитали, независимой Болгарии выписали счет, и каждая пуля, каждый сапог, каждое ядро, каждая лошадь, каждый сухпай и каждая копейка, израсходованные на ее освобождение, были оплачены, ради чего нищей Болгарии пришлось залезть в немалые долги, - причем, к Вене, что многое определило на будущее;

 колоссальный ресурс болгарской "русофилии" первый раз подвергся испытанию в 1879-м, когда СПБ, чтобы повысить ставки на Берлинском конгрессе, спровоцировал Кресно-Разложенское восстание, гарантировав повстанцам помощь, но, повысив ставки, бросили их на съедение, объявив, что офицеры-переговорщики "действовали на свое усмотрение";

От мен ще добавя, Сан Стефано по същество е създаване на Задунайская губерния, и само Берлинския конгрес помогна това да не се случи. Всички се чудят защо аджеба България е толкова орязана в Берлин, ами защото Русия вече няма интерес от голяма България,е за това.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...