Отиди на
Форум "Наука"

Петте най-скъпи картини на търг у нас и пет в чужбина


Recommended Posts

  • Потребители

Бърз мониторинг на рекордите в родния и световния арт пазар

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА/МОНИТОР, 28 февруари

Тиха лудост или умна инвестиция е да вложиш парите си в картини? Актуален въпрос преди края на първата изложба на гения Пикасо в България, която продължава до 15 март в Галерията за чуждестранно изкуство.

Арт гилдията се раздвижи не само заради тази експозиция, а и защото започва сезонът на търговете.

Тези дни мина наддаването на столичната галерия  GreenCat, на 5 март иде аукционът на „Виктория”, а на 26 март „Аполон и Меркурий” организират надпреварапод мотото „Съвременници”.  В култовата ни рубрика „Пет плюс пет този уикенд” събрахме любопитни факти и статистика за най-скъпо продадените платна у нас и по света.  Бързият  преглед на рекордите от търговете води до тъжен извод. Цените на  всички картини, предложени на аукцион  у нас, едва стигат 1млн. евро. За водещите къщи на Запад тази сума е смешна.
 

1.     Вешин на „Конски пазар в София”

 962201-1(1).jpg

Този шедьовър на Ярослав Вешин влиза като изключение в нашата класация, защото не е продаден на търг. Настоящият му собственик го купува за 160 000 евро и това прави „Конски пазар в София” най-скъпата картина в България. Притежателят държи да остане анонимен за широката публика.

Вешин рисува тържището на атове през 1898-а – само година след като е дошъл в България. По онова време го вълнуват основно битови сюжети. След няколко години живописецът вече е щатен художник на Военното министерство и оставя като наследство баталните шедьоври „На нож” и „Битката за Орлово гнездо”. Десетилетия наред историците на изкуството приписваха чешки произход на майстора на четката. Преди 4 години обаче, на откриването на юбилейна изложба на класика във Военноисторическия музей, неговият внвук Ярослав Генов (син на голямата дъщеря на художника Корнелия) осветли, че Вешин всъщност е словак.

СНИМКИ: АРХИВ

„Конски пазар в София” е с размери  82х141 сантиметра и носи два подписа на художника – на български в долния ляв ъгъл, и на латиница в десния. Репродукция на емблематичната картина беше публикувана в рубриката „Арт азбука” на вестник „Монитор” преди две години.

2.     На „Ръченица” с Мърквичка

 962201-2.jpg

Чехът Ян Вацлав Мърквичка, тачен като родоначалник на българската живопис, рисува прочутото си платно „Ръченица” поне в два варианта. Единият е изложен в Националната художествена галерия, а другият беше в неизвестност през последните 80 години. Появи се сензационно на търг на аукционна къща „Аполон и Меркурий” в края на миналата година и беше откупено за 75 000 евро от бизнесмен. Името му се пази от организаторите на наддаването по-добре от държавна тайна. Мистериозни са и предишните собственици. Най-напред картина е принадлежала на известен българин, заминал с указ на Н.В. цар Борис Трети да открие търговско представителство в Швейцария през 1942-1943 г. Човекът повече не се връща у нас. През 1959-а обаче наша правителствена делегация заминава за страната на шоколадите „Милка". Ръководителят й се среща с емигранта и го скланя да му продаде картини на Мърквичка и други майстори на четката срещу златни наполеони. Така вторият  вариант на „Ръченица"преживява соцепохата като притежание на влиятелна комунистическа фамилия.

СНИМКА: АК „АПОЛОН И МЕРКУРИЙ”

В недовършената „Ръченица” с размери 64х99 сантиметра личат уникални детайли, които показват, че Мърквичка първо е нарисувал интериора, а след това е добавил фигурите. Това е най-скъпата картина, продадена на търг в България.

3.     Мърквичка и „Оплаквачката”

 962201-3(1).jpg

Арт експертите предполагат, че Мърквичка е рисувал „Оплаквачката” като ескиз към мащабната „Задушница”. Образът на една от тъжителките е разработен детайлно с маслени бои върху картон с размери 31х23 сантиметра. На търг през миналата година цената й скочи от първоначалните 19 900 евро на 32 000.

Битовата живопис не е единственото занимание на художника през всичките 40 години, прекарани в България. Подвизава се и като педагог и първи директор на Рисувалното училище в Пловдив. На него дължим и герба на Княжество България, използван неофициално между 1881-1927 г. Проф. Ян Мърквичка, когото тук побългаряват на Иван, го прави в тандем с археолога Вацлав Добруски.

СНИМКИ: АРХИВ

Арт експертите предполагат, че проф. Мърквичка рисува „Оплаквачка” като ескиз към мащабната картина „Задушница”.

4.      За Жорж Папазов всичко е  абстракция

 962201-4_1kartinata.jpg

Френският критик Жан Креспер казва за него: „Той бе сюрреалист преди сюрреализма на Бретон, Макс Ернст, Хуан Миро, Андре Масон, Пикасо... В България понеже не всички са наясно що е сюрреализъм и има ли почва у нас, обикновено изтъкваме, че е роден в Ямбол.

Самият Папазов, който е шестото и последно дете в семейството на търговец, определя родителите си като „прости, но силни духом хора”. И едва ли е предполагал, че ще се превърне в космополит и художник със световно величие. По собствените му признания Папазов не е виждал картина преди да отиде в Прага през 1913-а.

На един от търговете в България миналата година негов „Абстрактен пейзаж” с размери 50х61,5 см беше продаден за 22 500 евро.

СНИМКИ: АРХИВ

Жорж Папазов и най-скъпо продадената му картина на търг в България. „Абстрактен пейзаж” с размери 50х61,5 см беше продаден за 22 500 евро.

5.     Майстора и неговото „Момиче”

 962201-5_Maistora.jpg

Има някаква ирония във факта, че Майстора е бил пословичен със своята скромност, а към днешна дата е белег на престиж и богатство да се хвалиш с негова творба в сбирката си. „Беше кротък човек, много добър, с хората се носеше много добре, много помагаше на бедните, постоянно им даваше пари. Не се обличаше хубаво, понеже работеше с блажни бои”, разказва Тодорка Каменова – негов модел. Колекционерката клюка пък реди, че три месеца преди да го застрелят в Амстердам, Косьо Самоковеца купил за 50 000 долара „Копачки” – недовършена картина с образите на три селянки, нарамили кирки.

Миналата година на търгове излязоха няколко платна на Владимир Димитров-Майстора. Най-добре се продаде „Момиче” – почитател на художника я откупи за 19 100 евро при първоначална цена 6600.

Освен оригинали, на арт пазара циркулират и доста фалшиви рисунки на Майстора от престоя му в Сиракуза. Фалшификаторите пускат оригиналите на ксерокс като ползват стара хартия. Полученото копие пак се снима няколко пъти докато образът избледнее. Накрая мошеникът повтаря отгоре с туш рисунката. После смачква хартията и „Майстора” е готов.

СНИМКИ: АРХИВ

Владимир Димитров-Майстора рисува „Момиче” върху  платно с размери 39,5х33,5

 

...и пет в чужбина

 

1.     „Момче с лула” в ателието на Пикасо

 962201-6(2).jpg

В зората на миналия век е беден гений, който понякога гори картините си, за да се сгрее. Десетилития по-късно топлина не му липсва – остава си гений, но вече е признат и подплатен с милиони. Според изкуствоведите, Пикасо оставя наследство от 80 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата. С най-висока котировка към момента е платното му „Момче с лула”. На търг, организиран от „Сотбис” в Ню Йорк преди  пет години то беше откупено за 104 158 000 долара. Испанецът рисува картината през 1905-а. По онова време е на 24 години и тъкмо се е преместил в Монмартър – свърталището на парижките бохеми.  Момчето от картината понякога се отбивало в ателието му, а лулата и венецът били обичайните му аксесоари.

Съмнително е дали в София някога ще видим този шедьовър на живо. Благодарни сме обаче за шанса да видим оригинали на Пикасо в Галерията за чуждестранно изкуство. До 15 март там продължава първата изложба на гения вБългария „Аз не търся. Аз намирам”. Може и да звучи невероятно, но е факт, че заради тази експозиция сърби си правят автобусни екскурзии до София.

СНИМКА: АП

„Момче с лула” държи рекорда за най-скъпо продадена на търг картина с изумителните $104 милиона.

2.     Музата на Пабло – „Дора Маар с котка”

Хърватката Дора Маар – фотографка и художничка, е петата от  седемте музи на Пабло Пикасо. Споделя страстта му да прави изкуство и любов цели десет години. Интелектуалните и плътските им игри раждат някои от най-дръзките шедьоври на художника.  Пикасо рисува този портрет на Дора през 1941-а. На тъ рг на  „Сотбис” през 2006 г., анонимен купувач спечели шедьовъра за 95 200 000 долара. Наддаването беше по телефона, а после се чуха слухове, че ценителят е руски олигарх. Сумата е колосална и изненадваща – предварителните нагласи бяха, че таванът на платното ще стигне „едва” до 50 милиона в зелено.

СНИМКИ: ART.COM

Ето как Пикасо е запечатал за поколенията образа на любовницата си Дора Маар. Портретът „Дора Маар с котка” става притежание на руски олигарх срещу повече от $ 95 милиона.

3.     Климт и покровителката Адел

 962201-8(4).jpg

Ако се доверим на четката на Густав Климт, то тъмнооката Адел Блох-Бауер е най-изящното цвете на Виенския хайлайф в началото на миналия век. Дамата е дъщеря на влиятелен банкер, а неин съпруг е индустриалецът Фердинанд Блох-Бауер – основен спонсор на живописеца по онова време. Прекрасната Адел е единственият модел, който Климт рисува два пъти – през 1907-а и 1912 година. Второто платно беше разиграно на търг на „Кристис” през 2006-а и закова чукчето на 87 936 000 долара. И двата шедьовъра имат интересна съдба. Семейство Блох-Бауер са влиятелни евреи, които напускат Австрия след идването на нацистите. Адел умира още през 1925-а, но настоява в завещанието си съпругът й да дари картините на галерия в родината й. Фердинард обаче не се разделя с тях. Когато бяга отвъд Океана шедьоврите остават във Виена и попадат в ръцете на нацистите. След Втората световна война в продължение на 60 години красят изложбените зали в двореца „Белведере”.  През 1998-а че влезе в сила закон, според произведенията, иззети от нацисткия режим, трябва да бъдат върнати на притежателите си. Така портретите на Адел се озоваха в племенницата на мъжа й Мария Олтман. Единият беше разигран на търг, а другият след частна продажба осигури на наследниците на Блох-Бауер още 135 милиона долара.

СНИМКА: ART.COM

„Портрет на Адел Блох-Бауер” II е високо оценената на търг творба на Климт. След наддаване шедьовърът е продаден за 87 936 000 долара

4.     Ван Гог и утехата му д-р Гаше

 962201-9(4).jpg

Приживе Винсент ван Гог все пак успява да продаде десетина пейзажа и един автопортрет и да сподели за откупките в писмата до брат си Тео.  Но получените пари са на светлинни години от баснословните суми, броени от колекционери след смъртта му. Шедьовър на гениалния холандец не е излизал на търг от 1990-насам, когато японският бизнесмен Риоей Саито получава „Портрет на д-р Гаше”, рисуван век по-рано, за 82,5 млн. долара. Наддаването е организирано от „Кристис” в Ню Йорк и още тогава става ясно желанието на новия собственик – японецът толкова обожавал шедьовъра, че искал да бъде кремиран с него. Любителят на изкуството умира през 1996-а, но за щастие картината не отива с него в отвъдното.

Портретуваният д-р Гаше е последният лекар и приятел на Ван Гог. Художникът се сприятелява в него в Овер и той е най-близкият му човек в последните месеци от живота му. Именно д-р Гае чете слово на гроба на живописеца, но не успява да го довърши, защото гласът му се дави в сълзи.

СНИМКА: ART.com

Познати са два портрета на д-р Гаше, единият от които се пази в музея „Орсе” в Париж.

10. На танци с Реноар

962201-10(3).jpg

Шестото дете на шивач и обща работничка. Пътят му в изкуството започва във фабрика за порцелан и рисуване върху чинии, минава през Лувъра, където прави копия на картини, рисува дори украсите на ветрила. За да стигне върхове и прокара нови пътища в живописта. Излага за първи път картина през 1864 – става дума за „Танцуващата Есмерадла”. Голямото признание идва декада по-късно – след първата изложба на импресионистите. „Танци в Мулен дьо ла Галет. Монмартър” е най-скъпо продадения шедьовър на французина на търг. Японецът Рюей Саито я закупува през 1990-а заедно с платното на Ван Гог „Д-р Гаше”. Явно обаче не е обожавал така страстно Реноар, както Винсент, защото не се заканва да изгори платното му заедно със себе си. Освен това брои за него „само” 78 милиона долара.

СНИМКИ: ART.COM

За последен път платно на Пиер-Огюст Реноар излиза на търг през 1990. Тогава  „Танци в Мулен дьо ла Галет. Монмартър” е откупена за 78 млн. долара.

http://elenak.blog.bg/zabavlenie/2009/02/28/pette-nai-skypi-kartini-na-tyrg-u-nas-i-pet-v-chujbina.297118

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...