Отиди на
Форум "Наука"
insighting

Многолик конфликт

Recommended Posts

Представете си, че имате бизнес и разполагате с имот, чиято стойност можете да зачислите към уставния капитал на вашата организация. Като собственик делегирате това задължение на управителя, а той със заповед определя комисия по оценяване на имота, приемайки оферта за изгодна услуга от рекламираща дейността си организация в интернет-пространството. Услугата е извършена, като имотът е вписан на многократно по-ниска цена от неговата реална стойност.

След време случайно разбирате, че той повече не ви принадлежи. Искате да уволните управителя, но ви казват, че в момента е в болнични, опитвате да се свържете с него, а се включва само гласова поща. В паниката си се обръщате за помощ към специалист за арбитражно разрешаване на спора. От него научавате, че ще изгубите, тъй като вместо парична вноска в замяна предоствяте еквивалент - оценения имот, който сам по себе си не се отразява негативно на финансово-стопанската дейност на организацията.

Прочитате наново целия устав, като търсите в частта за увеличаване на основния капитал нещо, за което да се хванете, но накрая разбирате каква вреда нанася типовият устав, който любезно се предоставя от много посредници, които се занимават с регистации на фирми и които нямат познания да оценят високия риск от подобно решение. Защото клаузите, включени 'по подразбиране' не са подходящи за всеки един правен статут. Получавайки право на собственост върху имота, организацията може да оспори вашето право върху това, което съхранявате в него. И да ви излезе много по-скъпо. После именно вас ще наричат с криминалния епитет 'raider', а вашите жалби няма да бъдат разглеждани от следствените служби.

Какво решение ще предложите на тази ситуация?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Продаваш целия бизнес, тъй като явно не ставаш за бизнесмен щом бизнеса ти е с устав по типов образец, който явно дори и не си си направил труда да прочетеш. И ако не си си оставил вратички през които да уволниш всички управители и директори, които се правят на много умни, значи наистина не заслужаваш този бизнес и печалбата му.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Решавате да продадете бизнеса си, след като толкова години сте били на пазара. И без това за своите доставки чакате парите си твърде дълго. Понеже не ви се занимава с продажбата, търсите финансови обяви, където експресно изкупуват фирми. Договаряте се за подробностите и отписвате това като ангажимент. На същия ден обаче ви звънят и разбирате, че на практика няма какво толкова да продадете. Вашите активи са прехвърлени на друга фирма. Веднага се свързвате с "оценителите", които ви информират, че имотът е вписан в новосъздадено дружество, чийто контролен пакет (51%)  владеете вие и вашият съдружник - управителят, който сами сте назначили.

Какво ще направите?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ще си наточа гладиуса и ще му резна гръцмула, както се е правило в доброто старо време. :animatedwink:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Подготвяте се за физическа разправа, но не намирате вашия човек. Свързвате се със счетоводството, за да разберете кога изтича болничният му. От там ви казват, че е планирал отпуск. Искате отчет за състоянието на фирмата и стоковата наличност в склада. От него разбирате, че в последно време сделки не са извършвани. Отивате до склада, за да проверите наличността. Охраната ви казва, че той е празен. Посещавате имота, който сте преотстъпили на собствената си фирма, за да вземете компютрите и документацията, които се намират там. Установявате, че всичко е изнесено. Втрещени, решавате да поговорите с висококвалифициран юрист, специализиран в сферата на измамите. Той също потвърждава предишното становище, тъй като компетенциите на управителя в типовия устав са сформулирани по такъв начин, че не се изисква съгласие на Общото събрание за участие в други дружества, дори липсва клауза за изрично одобрение при извършване на крупни сделки. А сделката по отчуждението на имота в замяна на паричната вноска в уставния капитал не попада в границите на определението за крупна сделка. По документи всичко е законно. Връщате се в офиса и се затваряте в него. Мислите.

Какво измислихте?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тоест типовият устав разрешава тези неща, тъй че собственика няма от какво да се притеснява. Прима нещата спокойно, пие една студена вода, и си продължава живота. Щом сте делегирали подобни права на управителя, дори и да не сте знаели за това, то няма какво да направите. Управителя тъй като е имал такива права, и е чел по-добре устава, няма вина за това че е направил каквото е било полезно за него.

Ако поканите някой познат да спи в къщата ви за година-две, трябва да очаквате и да допускате, че ще преспи с жена ви, дори и да вярвате и на двамата.

Не е луд този който яде баницата, а е луд този който не си чете типовия устав.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наемате си добър, добросъвестен и не евтин адвокат. Дори повече от един, а те ви наемат одиторска кантора за експертни оценки. 

Често се среща горе изразът "не ви се занимава". Управлението на бизнес е треперене ден и нощ, а не "не ми се занимава". Често виждам и делегиране на трети лица на изконни права. Е, така става то. 

Затова - адвокати, дела и пр.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Решавате, че ще си търсите правата по всички възможни начини. Чудите се на кого от екипа може да се доверите, за да обсъдите станалото. Съжалявате, че сега жена ви не е до вас, за да ви помогне със съвет. Дори не сте сигурен в кой СПА-център е отседнала. Една лоша мисъл преминава набързо през ума ви, но вие твърдо я игнорирате. Вземате телефона и набирате номера на жена ви. Вместо нея отговаря операторът, че в момента абонатът е извън обхват. Нареждате на секретарката да ви свърже с госпожата при първа възможност. Обаждате се на приятел и му казвате, че сте затънали в неприятности. Уговаряте си среща. Получавате неочаквано обаждане от подчинения ви управител, че не се чувства добре и че е възможно да удължи отпуска си. Искате да го видите, но научавате, че е на лечение в чужбина. Обяснявате накратко ситуацията и го питате какви ги е свършил. Той ви напомня, че оценителите са препоръчали консултантска фирма, за да обсъдите стратегическите планове на бизнеса. Чак сега си спомняте онази импровизирана среща в ресторанта до вашия офис, на която подписвате договор за сътрудничество. Питате управителя къде е копието от този договор. Намирате го и застивате в недоумение защо сте делегирали всички юридически въпроси на тези консултанти. Веднага звъните в тяхната кантора, но администраторът ви казва, че тези двамата са напуснали фирмата отдавна.

Какво ще предприемете?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Шеф некъдърник. Създава си фирма с типов устав който не чете, делегира пълни права на външни фирми, не може да контролира управителя си... Най-добре за него ще е да тегли 100 млн заем от банката, да си ги присвои, да ги пише извънредни разходи на фирмата, да я обяви във фалит, и да си ходи. И да го хванат и да не го хванат ще си лежи все на топло или в затвора или на някой хубав остров. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Разбирате, че битката ще е тежка при тези обстоятелства. Упреквате се, че сте главният виновник за случилото се. Не успявате да се помирите със себе си, защото сте пропуснали да проучите консултантите. Досещате се, че половината ви бизнес е вече присвоен. Получавате обаждане от жена ви, която ви звъни от СПА-центъра, тъй като в бързината си е забравила зарядното устройство за телефона вкъщи. Уговаряте се кога да я вземете от летището. Отивате да се видите с вашия приятел, който пуска справка за дейността на консултантите. От нея разбирате, че нямат неспечелени дела. Бързате към летището и искате час по-скоро да уведомите жена си за постановката. След като я впечатлявате до припадък, я завеждате вкъщи да се възстановява. Завръщайки се в офиса, получавате известие за възбудено срещу вас наказателно дело. Звъните на висококвалифицирания юрист и го наемате да провери каква е ситуацията. Той ви информира, че ви обвиняват в извършване на икономическо престъпление. От последвалите обяснения ви става ясно кой стои зад това. Учудвате се как дългогодишният опит не ви е предупредил за опасността, за да може навреме да разпознаете сделките, целящи фирмени фалити. Чудите се откъде да вземете заем.

Как ще се измъкнете?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Отделям си два часа времето и го намирам. В случай, че е извън страната отделям осем часа и вкарвм малко повече ресурс в търсенето. След като го намеря си отделям половин, а може би час. След което се разпореждам с всичките му активи и цялата собственост (които ще са прехвърлени доброволно на мен) и си го изпращам. Междувременно той продължава и ще продължи и занапред да е изчзнал.

Редактирано от Joro-01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искате да откриете на всяка цена злосторниците и влизате веднага в действие, за да усетят техните камъни по тяхната глава. Свързвате се с вашия юрист и искате да проучи графиците им, за да ги пресрещнете в съда. Той ви съветва да не прибързвате. Казва ви, че може да има решение, но му трябва копие от договора за прехвърлянето на имота. Жена ви влетява в офиса и ви уведомява, че е намерила малко средства. Питате я как е получила заем, а тя ви обяснява, че за многоетажната къща в черноморския курорт вече има клиент, с който ще сключат тригодишен договор. Агенцията за недвижими имоти му е дала ключ и е получила капарото. Нареждате на секретарката да изпрати имейл с отсканирано копие от договора за прехвърлянето на имота, но жена ви настоява да го предадете лично. Вземате договора и тръгвате заедно към адвоката. По пътя жена ви изявява желание да го прочете. Изведнъж се сепва, че точно този имот сте вписали вместо паричната вноска. Напомня ви, че той е заложен в банката.

Какво следва?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×