Отиди на
Форум "Наука"

Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник

Ncube2.jpg

Спътникът NCUBE-2, създаден от норвежки студенти, е типичен CubeSat. Photo credit : Bjørn Pedersen

10 юли 2017 г. 17:31 ч.

Светослав Александров. Значи искате да си имате собствен спътник? Чудесно! Булсатком с техния геостационарен спътник BulgariaSat-1 успяха да вдъхновят много хора. Приложната космонавтика е вече достъпна и за компании от малки държави, каквато е България. При все това BulgariaSat-1 е голям геостационарен сателит, който е изработен по поръчка, очаква се да работи поне 15 години и за направата му са вложени сериозни средства. Но ако сте малък предприемач, просто любител и нямате досегашен опит, какви са Вашите възможности?

Има добри новини за Вас! Космонавтиката е извървяла дълъг път от изстрелването на "Спутник 1" през 1957 година до настоящата 2017 година. Вече не е необходимо да сте ръководител на държавна агенция като НАСА, нито да сте свръхбогат бизнесмен. Не е нужно да сте милиардер. Дори не е задължително да сте милионер! За направата и изстрелването на спътник ви трябват пари от порядъка на хиляди. А в случай, че не разполагате с тях, съвременният свят предлага възможности като груповото финансиране (или "краудфъндинг"), с помощта на които можете да съберете желаните от Вас средства - стига да убедите обществеността, че Вашият космически проект си струва усилието.

Но на първо време е необходимо да решите каква мисия ще изпълнява този спътник. Винаги се започва от мисията! Какво всъщност искате да правите в космоса? Вашата мисия може да е наблюдателна - например, желаете да снимате Земята или да наблюдавате звездното небе. Можете да проведете някакъв научен експеримент. Или пък спътникът може да е демонстратор на някакъв нов хардуер - например през 2015 година организацията The Planetary Society тестваше концепцията за слънчево плаване (авангардна технология, с която някой ден бихме могли да проведем междузвезден полет). Основателите на българския стартъп Space Sling желаят да изпробват нови технологии за въртящи се космически станции. Можете да искате да проверите как работи някакво софтуерно приложение в космоса. Не е задължително дори да изпращате нещо с научна или инженерна стойност. Можете да изстреляте знаме, произведение на изкуството, годежен пръстен - спътникът си е Ваш и Вие решавате!

Веднага щом решите каква ще е мисията, можете да пристъпите към изпълнението. Най-достъпният начин да изпратите спътник в космоса е като се доверите на стандарта CubeSat, който създаден от двама професори - Джорди Пуиг-Суари от Калифорнийския политехнически университет и Боб Туигс от Станфордския университет. За основата на тези спътници според стандарта CubeSat се използва базисна структура с формата на куб с дължина на ръба 10 сантиметра (оттам идва и името), а частите и комплектите можете да си ги поръчате от различни магазини в Интернет. Например CubeSatShop.com предлага всякакъв тип хардуер: структури (1U CubeSat, 1.5-U CubeSat и т.н.), бордови компютри, антени, датчици, камери, както и, разбира се, наземни станции за радиокомуникация с Вашия спътник. Възможно е до $100 000 долара да построите един чудесен малък и функционален спътник.

CubeSat-ите имат обаче и своите лимити, с които трябва да се съобразите. На първо място това са стандартизирани спътници и размерът при тях има много голямо значение, особено като стигнете до етапа на изстрелване. Мислете си за ограниченията за ръчен багаж на нискобюджетните авиокомпании, само където в този случай те са още по-строги :) За да Ви качат спътника на ракетата, размерът му в сгънато състояние трябва да е точно определен. Отклонение само от един милиметър ще Ви гарантира, че спътникът ще остане на Земята. "Не спазите ли стандарта, няма да летите", информира проф. Пуиг-Суари на 12-тата конференция за CubeSat-и в Калифорния.

Второ - дори и да успеете да съберете пари, да построите спътника и да е напълно тестван и готов за полет, това само по себе си няма да Ви осигури скорошно изстрелване. Да, познахте - не сте единствените желаещи - при това наличните ракети в световен мащаб са малко и за тях се чака ред. Прочие в космонавтиката чакането си е задължително, включително и при големите проекти (в случая с Булсатком също имаше отлагания от няколко месеца). Не е нужно да напомням, че дори и всичко със спътника да е наред, могат да настъпят отлагания поради редица технически проблеми с ракетата, като забавянията могат да се проточат с месеци и дори с години. Това е достатъчно да Ви скъса нервите. Никой не е застрахован от отлагания, но и никой не е специален в космонавтиката. Ако ще изпращате CubeSat, той най-вероятно ще бъде изстрелян като вторичен товар на ракетата - т.е. малките спътници са още по-малко специални в това отношение. Едно изстрелване на CubeSat като вторичен товар на борда на ракета на СпейсЕкс или АрианаСпейс ще ви струва около $100 000 долара. Това води до следващото ограничение...

... трето - орбитата. Можете да бъдете почти сигурни, че ако достигнете до етапа изстрелване, Вашият спътник ще се озове в Ниска околоземна орбита - регион, възлизащ на височина от между 150 и 600 километра над земната повърхност. Тази орбита е нетрайна, а CubeSat-ите нямат надеждни двигателни системи за маневриране - т.е. Вашият спътник ще работи средно между 3 и 16 седмици, след което ще изгори в атмосферата. Все пак разполагате с достатъчно време, за да свършите известно количество задачи.

За огромно съжаление CubeSat-ите все още не са намерили приложение в междупланетната космонавтика. Това е поради две причини - тъй като се извеждат най-вече като вторични полезни товари, създателите им нямат голям контрол върху това в каква орбита ще попаднат. За изстрелване на междупланетна мисия е нужно вмъкване в орбита с висока прецизност - сиреч, нужна е специализирана ракета. Хубавото е, че в тази област вече се работи - по-рано през годината Япония се опита неуспешно да изстреля малък CubeSat с модифицирана суборбитална ракета и добавена горна степен, а ракетите "Електрон" и "Вектор" проведоха свои първи изпитателни полети. Вероятно скоро ще настъпи епохата на малките ракети, които ще изстрелват малки сателити на специализирани мисии! Другата причина е, че на CubeSat-ите все още им липсва специализирана и надеждна двигателна система, която да им позволява сами да извършват корекционни маневри.

Четвърто - дори и да имате финансовите възможности и добър екип, който би помогнал да реализирате Вашия проект за изкуствен спътник, Вие пак не разполагате с опита, който имат дългогодишните космически агенции и частни фирми. Шансът за провал е голям. Космонавтиката винаги е била рисково начинание, но ето малка суха статистика за CubeSat-и (източник): 18% от новоизстреляните CubeSat-и никога не осъществяват контакт със Земята след навлизането в орбита. Грубо казано, един от всеки пет спътника претърпява катастрофална авария веднага след изстрелването. Тъй като тези "мъртви спътници" не успяват да предадат информация към екипите си, създателите им не могат да установят с точност каква е причината за провала.

Ако въпреки всички тези ограничения, пречки и трудности все още не сте се отказали и сте решили, че искате да си имате свой собствен спътник, следните съвети биха Ви свършили работа:

1. Помислете хубаво преди да решите, че искате да икономисате средства. Вярно е, че е възможно да се построи функционален CubeSat за по-малко от $25 000 долара, но определяща трябва да е мисията - какво искате да свършите в орбита? Ако можете да си позволите да създадете  спътник за повече пари, а ползите от това биха били по-големи, по-добре е да не се скъпите при разработката.

2. Мечтайте си за успех, но никога не подценявайте възможността за провал. Провалите са част от космонавтиката. Дори и спътникът да достигне орбита и да се провали, дори даже никога да не бъде изстрелян, голяма част от красотата на работата идва от сглобяването и тестването на космическия апарат. За Вас позитивите, че придобивате опит в конструирането на спътници, остават!

3. Въоръжете се с търпение. "Търпението е добродетел" не е просто клише, търпението е задължително качество, което трябва да притежавате. Независимо коя фирма ще изберете да ви превозва малкия спътник - дали ще е СпейсЕкс, АрианаСпейс или някоя друга, ще трябва да се съобразите с нейните критерии. Вие зависите от тази фирма и ако отговорът дали могат да Ви изстрелят товара е "Не", много трудно ще им промените мнението. Ще се наложи да попълвате километрична документация и да доказвате, че Вашият спътник по никакъв начин не би застрашил работата на другите спътници и апаратурата на борда на ракетата. Има строги изисквания - например, батериите трябва да са частично заредени - на около 50%, вашият спътник не може да е екипиран с пренавити пружини, не може да превозва високо реактивни химикали (ще ви е особено трудно да получите одобрение, ако на борда на спътника има гориво и тествате авангардни двигателни системи). Но дори всичко да протече гладко, ще минат поне една-две години, докато спътникът Ви най-накрая полети.

Успех в начинанието!

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1836-2017-your-own-satellite

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Само да вметна - ето го българския CubeSat - https://www.endurosat.com/

Не обича думата "българско", но тези изглежда се справят.

Аз бих тествал няколко вида йонни двигатли + истеми за подгряване и охлаждане на електрониката, както и оптична комуникация.

150 km трябва да се достигат от стратосферен балон. Защо да плащам за ракета?

Може да се изстреля по-малка ракета от балон.

От това, кето виждам, си затвърждавам мнението, че малките (микро) сателити за ник'ъв чеп не стават. За наблюдения и шпионаж - най-напредниавите технологии днес не могат да вкарат само оптиката в обем от1 - 1,5 l. За комуникация - абсурд. За системи като Иридиум (сателитната телефония) стратосферни балони ще се справят по-добре. Даже по-ниски стацинарни балони може да покритят големи територии с WiFi. Да се прати животно на смърт, срещу никаква нова ингормация. В този обем (на стандартните CubeSat) не е физически възможно да се тества и EmDrive.

Това което може (изброих без претенции за изчерптелост) се прави - теестват се разни комуникации, тестват се малки йонни / плазмени / електроспрей двигатели, някоя HD или инфрачервена снимка на земята...

Има явно смисъл да се праащат разни пилешки бургери, знамена и надписи. Хубавото на комерсиалните приложеия засега ще достигат ниски орбити и ще горят - няма да имат принос в космическия боклук. Лошото е, че от 150 км много неща могат да достигнат земята и са потнциални кинетични снаряди.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Третият български спътник ще е от типа CubeSat и може да лети още тази година

endurosat.png

ЕnduroSat One ще лети на 1-ви май 2018 г. с космически кораб "Сигнус". Photo credit : EnduroSat

9 февруари 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. България може да си има нов изкуствен спътник още тази година. Ако всичко мине по план, на 1-ви май 2018 г. EnduroSat One ще полети с ракета "Антарес" и космически кораб "Сигнус" до "Международната космическа станция".

Спътникът е създаден от българския стартъп EnduroSat и е представен на сайта на компанията като първата българска радиоаматьорска CubeSat мисия.

Проектът се реализира със сътрудничеството на Българската федерация на радиолюбителите.

За създаването на сателита е използвана стандартизирана единица 1U CubeSat. След като EnduroSat One бъде освободен от борда на "Международната космическа станция", той ще бъде управляван от специализиран център, разположен на територията на град София. Важен компонент от цялата мисия представлява образователна дейност - проектът обещава възможността хиляди хора да се свържат със спътника напълно свободно и да се запознаят с основите на сателитните комуникационни технологии.

Реализацията на мисията може да е важна стъпка към цялостно развитие на космически сектор в България. 

За повече информация, както и да научите честотите, за да можете да се свържете със спътника след изстрелването му: One.EnduroSat.com

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2082-2018-endurosat-one-set-to-launch

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Българският радиолюбителски CubeSat спътник EnduroSat One ще лети този месец с кораба Сигнус

17 май 2018 г. 17:00 ч. Космическият кораб на Орбитал "Сигнус" е предвиден да лети не по-рано от тази неделя, на 20-ти май в 14:04 ч. българско време. Сред списъка на полезния товар [1] присъства "EnduroSat One".

"EnduroSat One" е построен от българската стартъп компания EnduroSat. Това представлява спътник от типа "CubeSat", направен от една стандартизирана единица - 1U, 10 на 10 на 10 cm. Основната мисия на "EnduroSat One" е да популяризира радиолюбителските дейности в България.

endurosat.png

ЕnduroSat One ще лети на 20-ти май 2018 г. с космически кораб "Сигнус". Photo credit : EnduroSat

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2218-2018-endurosat-launching-on-cygnus

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическа ракета Антарес изведе в орбита кораба Сигнус. На борда е и българският спътник ЕндуроСат Уан.

2018-21-may-cygnus-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване на ракета "Антарес" с кораб "Сигнус". Photo credits : NASA/Aubrey Gemignani

21 май 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 11:44 ч. българско време от Средноатлантическия регионален космодрум излетя космическата ракета на Орбитал "Антарес". Ракетата благополучно изведе в орбита на път към "Международната космическа станция" товарния американски кораб "Сигнус".

Днес ракетата "Антарес" за трети път летя със своите нови двигатели "РД-181" (общо два на първата степен), които се строят от руското предприятие НПО "Енергомаш" за нуждите на американската фирма "Орбитал". Двигателите замениха старите "AJ-26", които представляват модифицирана версия на остарелите двигатели "НК-33", използвани навремето за ракетата "Н1" и целите на съветската лунна програма. Именно авария на "AJ-26" доведе до катастрофа на ракета "Антарес" и загуба на кораб "Сигнус" през 2014 година. Днес американската ракета "Антарес" е не само по-мощна благодарение на "РД-181", тя е и по-надеждна. Четири минути и 24 секунди след началото на днешния полет се запали двигателят на горната степен, американският твърдогоривен "Кастор 30XL", произвеждан от "Орбитал". Корабът "Сигнус" беше освободен в ниска околоземна орбита близо 9 минути и 6 секунди след старта на мисията. 

Днешният "Сигнус" е кръстен на името на Джеймс Томпсън, лидер в аерокосмическата индустрия и бивш директор на центъра на НАСА "Маршал". Корабът ще бъде захванат от роботизираната ръка на "Международната космическа станция" на 24-ти май, в четвъртък. На борда пътуват над 3 350 килограма полезен товар, в това число изследователско оборудване за над 250 научни изследвания на станцията. Прикачването ще бъде осъществено със сътрудничеството на астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Рики Арнолд, които понастоящем живеят на МКС. 

Петнадесет миниатюрни спътника от типа CubeSat също пътуват на "Сигнус". Те се превозват в рамките на договор между НАСА и НаноРакс, комерсиална компания, осигуряваща достъп до "Международната космическа станция". Любопитното е, че сред наноспътниците присъства и българският "ЕндуроСат Уан", построен от родната стартъп компания ЕндуроСат. Целта на "ЕндуроСат Уан" е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Това е първата българска CubeSat мисия, а повече за нея можете да научите на уебсайта One.EnduroSat.com. Специално за "ЕндуроСат Уан", това е спътник от типа 1-U, което ще рече, че за направата му е използвана една стандартизирана CubeSat единица, куб с размер на ръба 10 cm. 

CubeSat-ите са изключително популярни поради малкия си размер и факта, че са евтини (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ : "Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник"). Очаква се в бъдеще те да заемат все по-важна част от усвояването на космическото пространство. Два CubeSat-а от типа 6-U вече летят към Марс, след като бяха изстреляни успешно по-рано този месец. 

Но да се върнем на "Сигнус". Освен българския "ЕндуроСат Уан", има няколко други спътника, които също заслужават внимание. Един от тях се казва "RainCube" и името му е съкращение от "Radar in CubeSat". Това е първият спътник от типа CubeSat с радарна система. Спътникът "CubeRRT" ще тества нови методи за събиране на данни от космоса, а спътникът "Tempest-D" ще демонстрира нов петчестотен радиометър, на базата на който могат да се изучават облачните процеси, развитието на бури и точното определяне на валежите. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2222-2018-21-may-cygnus-launches 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фактически размерите на Рубик кубче muhold1.jpg

Догодина ще пуснат това кубче да мери радио смогът в космоса...Планират се вече и PocketQube което е 5х5х5 см кубче.

Така, че след Тесла и ние можем да си изтреляме нещо. Например от лютеницата или компота на баба Пена.

 

 

 

???

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият кораб Сигнус пристигна на МКС, а заедно с него и българският спътник ЕндуроСат Уан

24 май 2018 г. 14:44 ч. Днес в 12:26 ч. българско време астронавтът на НАСА Скот Тингъл успешно прихвана кораба "Сигнус" с помощта на роботизираната ръка на "Международната космическа станция". Тингъл беше подпомаган от своите американски колеги Рики Арнолд и Дрю Фойстел.

Напомням на читателите, че на борда на "Сигнус" пътуваха над 3 350 килограма полезен товар, в това число 15 миниатюрни спътника от типа CubeSat. Един от тях е българският "ЕндуроСат Уан", построен от родната стартъп компания ЕндуроСат. Целта на "ЕндуроСат Уан" е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Това е първата българска CubeSat мисия, а повече за нея можете да научите на уебсайта One.EnduroSat.com.  "ЕндуроСат Уан" е спътник от типа 1-U, което ще рече, че за направата му е използвана една стандартизирана CubeSat единица, куб с размер на ръба 10 cm.

За повече информация относно "Сигнус": НАСА

2018-cygnus-arrives-iss.jpg

На кадъра: роботизираната ръка "Канадарм 2" успешно прихвана кораба "Сигнус". Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2225-2018-cygnus-attached-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Моментът на истината за ЕндуроСат Уан наближава: през идните дни или седмици спътникът ще бъде освободен в космоса от борда на МКС

2018-nanoracks-deployer.jpg

Българският спътник "ЕндуроСат Уан" ще бъде освободен в космоса с помощта на специален разгръщач на Наноракс, какъвто е показан на тази снимка. Photo credit : NASA

31 май 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Как може да бъде изведен спътник в космическото пространство? Основният и предпочитан начин, по който това става, е чрез директно изстрелване. Така през 1981 година ракета "Восток-2М" извежда в орбита "България 1300", а на 23-ти юни 2017 г. "Фолкън 9" изпраща "BulgariaSat-1". По-малките спътници, които летят като вторичен полезен товар, също могат да бъдат пускани в целевите им орбити директно от горните степени на ракетата. 

Но това не е единственият начин. Родният сателит "ЕндуроСат Уан", който отпътува на 21-ви май към космоса, все още се намира на борда на "Международната космическа станция", след като беше доставен там с помощта на кораба "Сигнус". "ЕндуроСат Уан" все още не е станал самостоятелен изкуствен спътник на нашата планета. 

Очаква се това да се случи през близките няколко седмици. 

"ЕндуроСат Уан" представлява малък сателит от типа CubeSat, или по-точно е 1-U тип CubeSat, което ще рече, че за неговото създаване е използвана една стандартизирана единица, куб с размер на ръба 10 cm. Това е най-евтиният възможен начин човек да си направи спътник (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ: "Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник" [1]).

Строежът на спътник обаче е само част от предизвикателството - изпращането му в космоса е следващата стъпка. "ЕндуроСат Уан" полетя заедно с още 14 други наноспътника в рамките на договор между НАСА и частната космическа компания НаноРакс. Според описанието на страниците на НаноРакс компанията осигурява нискотарифни комерсиални извеждания от борда на "Международната космическа станция" [2], като цената за извеждането на един CubeSat от типа 1-U възлиза на $85 000 долара [3]. Може да предположим, че приблизително толкова са платили ЕндуроСат за изпращането на малкия спътник. 

Ето как се процедира, ако искаме да изпратим спътник чрез услугите на НаноРакс: преди полета всички CubeSat-и се поставят в специално устройство "Наноракс Кюбсат Разгръщач" (на англ. NanoRacks CubeSat Deployer). След това самият разгръщач се опакова във фолио с въздушни мехурчета, за да бъде предпазен от сътресенията при изстрелване. Следва излитането към "Международната космическа станция" с товарен космически кораб (напр. "Сигнус"). Последните етапи са монтирането на разгръщача със спътниците към японския модул "Кибо", което става чрез съдействието на астронавтите на станцията. Разгръщачът се позиционира от външната страна на орбиталния комплекс посредством роботизираната ръка на "Кибо" - т.нар. Japanese Experimental Module Remote Manipulator System (JEMRMS). Най-накрая спътниците се изхвърлят в открития космос чрез механизмите на разгръщача. 

Към настоящия момент (31-ви май) се знае, че спътникът е на борда на "Международната космическа станция", но все още предстои неговото прехвърляне от външната страна на "Кибо" и освобождаването му в открития космос.

Едва след това може да се потвърди със сигурност дали той функционира нормално и дали ще е в състояние да изпълни своята мисия. А мисията му, най-общо казано, е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Тя се координира съвместно между стартъп компанията ЕндуроСат и Българската федерация на радиолюбителите. Спътникът ще излъчва на такива честоти, които лесно могат да бъдат прослушвани от хора с радиолюбителски умения и нужната апаратура. 

За цялостна информация относно мисията: EnduroSat One

Вижте Youtube видео как НаноРакс освобождава спътници в космоса (Link).

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2233-2018-endurosat-to-be-deployed

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Моментът на истината за българския спътник ЕндуроСат настъпи: ще бъде освободен в космоса идната седмица

2018-nanoracks-deployer.jpg

Българският спътник "ЕндуроСат Уан" ще бъде освободен в космоса с помощта на специален разгръщач на Наноракс, какъвто е показан на тази снимка. Photo credit : NASA

8 юли 2018 г. 20:04 ч.

Светослав Александров. Българският CubeSat сателит "ЕндуроСат Уан", построен от стартъп компанията ЕндуроСат, беше изстрелян на 21-ви май с помощта на ракета "Антарес" и космически кораб "Сигнус". От тогава насам "ЕндуроСат Уан" се намира на борда на "Международната космическа станция" - т.е. той все още не е станал самостоятелен изкуствен спътник на нашата планета. Очакваме неговото пускане от външната страна на станцията. 

По информация от НАСА и CaSSIS, разгръщачът на НаноРакс беше монтиран от външната страна на японския сегмент на станцията в края на месец юни. Освобождаването на спътниците от типа CubeSat, сред които е и "ЕндуроСат Уан", е планирано за идната седмица (между 9-ти и 15-ти юли). Точният ден ще стане ясен по-късно с оглед на заетостта на астронавтите на "Международната космическа станция". 

"ЕндуроСат Уан" е от типа 1-U CubeSat, което ще рече, че за неговото създаване е използвана една стандартизирана единица, куб с размер на ръба 10 cm. Това е най-евтиният възможен начин човек да си направи спътник (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ: "Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник" [1]). Мисията му е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Тя се координира съвместно между стартъп компанията ЕндуроСат и Българската федерация на радиолюбителите. Спътникът ще излъчва на такива честоти, които лесно могат да бъдат прослушвани от хора с радиолюбителски умения и нужната апаратура. 

За цялостна информация относно мисията: EnduroSat One

Вижте Youtube видео как НаноРакс освобождава спътници в космоса (Link).


http://www.space-bg.org/ 

http://www.cosmos.1.bg/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

 

Българският спътник ЕндуроСат Уан ще бъде пуснат в космоса на 13-ти юли

12 юли 2018 г. 18:00 ч. Петък тринадесети ще е (надяваме се) щастливият ден за българската стартъп компания ЕндуроСат. Днес беше съобщено, че девет малки спътника от типа CubeSat, сред които е и "ЕндуроСат Уан", ще бъдат пуснати утре от външната страна на японския сегмент на "Международната космическа станция" [1].

Българският радиолюбителски спътник ще излъчва на честота 437.050 MHz (CW, 9.6 kB GFSK). Радиолюбители - вие сте на ход! 

2018-nanoracks-deployer.jpg

Българският спътник "ЕндуроСат Уан" ще бъде освободен в космоса с помощта на специален разгръщач на Наноракс, какъвто е показан на тази снимка. Photo credit : NASA

 
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Българският радиолюбителски CubeSat спътник ЕндуроСат Уан беше освободен в орбита

13 юли 2018 г. 17:40 ч. Днес в 17:20 ч. българско време от борда на "Международната космическа станция" беше освободен спътникът "ЕндуроСат Уан" на българската стартъп компания ЕндуроСат. Новината за успешното пускане в орбита бе съобщена от официалния Туитър акаунт на НаноРакс [1]

Българският радиолюбителски спътник ще излъчва на честота 437.050 MHz (CW, 9.6 kB GFSK). Очакваме нашите радиолюбители да потвърдят дали са успели да прихванат радиосигнал от спътника!

За повече информация относно мисията на "ЕндуроСат Уан": http://one.endurosat.com/bg/ 

2018-nanoracks-deployer.jpg

Българският спътник "ЕндуроСат Уан"  беше освободен в космоса с помощта на специален разгръщач на Наноракс, какъвто е показан на тази снимка. Photo credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2296-2018-endurosat-deployed-in-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Българският спътник ЕндуроСат Уан излъчи първи радиосигнали от орбита!

endurosat.png

"ЕндуроСат Уан" беше освободен в космоса вчера, на 13-ти юли. Photo credit : EnduroSat

14 юли 2018 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Първата българска CubeSat мисия е успешна! Това стана ясно, след като беше потвърдено, че след освобождаването си в космоса спътникът "ЕндуроСат Уан" е излъчил радиосигнали. 

Един от първите радиолюбители, прихванали сигнала, е Майк Рупрект. Той е засякъл спътника, докато преминавал над Африка. От България пък любителят Виктор Маринов е публикувал запис, от който става ясно, че "ЕндуроСат Уан" излъчва произведението на Бетовен и настоящ европейски химн "Ода на радостта". 

Напомням на читателите, че "ЕндуроСат Уан" е от типа 1-U CubeSat, което ще рече, че за неговото създаване е използвана една стандартизирана единица, куб с размер на ръба 10 cm. Това е най-евтиният възможен начин човек да си направи спътник (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ: "Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник" [1]). Мисията му е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Тя се координира съвместно между стартъп компанията ЕндуроСат и Българската федерация на радиолюбителите. Спътникът излъчва на такива честоти, които лесно могат да бъдат прослушвани от хора с радиолюбителски умения и нужната апаратура. 

За повече информация: ЕндуроСат Уан

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2297-2018-endurosat-transmits-signals

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой може ли да каже каква би могла да бъде силата на сигнала върху прост дипол? И евентуално как да го ориентираме?

Ако е по силен от -107 dBm , ще се опитам да го хвана с просто китайско модулче за 1,50 долара.  Дано да работи следващите 3-4 месеца. 

 Сред списъка успешни връзки има един българин. Дали не е възможно той или някой от екипа да сподели подробности тук?

  Не знам дали схващам правилно? -Някои от любителите са направили връзка чрез друг спътник? Как става? 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...