Отиди на
Форум "Наука"

Периодът на социализма (Действително ли България и българите са ощетени от историята 6)


Warlord

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки
1 hour ago, resavsky said:

Телевизорите бяха основно Електрон и Рубин.Съветски.

Предполагам за цветни говориш. И български се появи - Велико търново 85. Имаше 8 канала, японски кинескоп и първият у нас дето каналите се превключват като натиснеш и задържиш едно копче. Също така беше и първият със знаков генератор - в горния десен ъгъл на екрана се появяваше числото на канала. Без дистанционно! Както бе и Електрон, между другото. После се появи друга недомислица наречена Респром. Тва бе черно-бял телевизор изцяло с интегрални схеми вътре, и настройката на каналите бее цифрова  -с памет, а не с врътки. Цифрови еквалайзери и енергонезависима памет. Нещо много високотехнологично за 89, което днес се ползва в потребителската и индустриалната електроник и въпреки това поставено бе черно-бял телевизор. А кому е нужено производството на черно-бял телевизор през втората полвина на осемдесетте?

Малко хиперболизирам, но с половин век България изостава в техниката в сравнение с останалия свят извън нашите граници. Когато у нас навлизат черно-белите телефизори (телефизията) хората в нормалния свят вече управляват телевизорите с дистанционни. От българия до края на реима така и не излезе елевизор с дистанционно, поправете ме ако греша.

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 97
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

Ами аз такава допотопна пералня не съм виждал, но най-ранните ми наблюдения са от края на 80-те началото на 90- те. Нашата си беше автоматична. Е вярно че като й включиш центрофугата и почваше сама да се разхожда из апартамента, както и че като пуснеш прахосмукачката 'Чайка' чак в съседния квартал разбират, че чистиш защото издава звук като от турбореактивен двигател. Както и че тия бангии наред с телевизорите и хладилниците постоянно се чупеха. Но хората или сами си ги оправяха или викаха познати техници или платени такива, които не помня да са взимали скъпо. Нещата някакси вървяха без хората да са недоволни като цяло.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

За сметка на това, днес производството на телевизори и перални в България е в крак със световните стандарти! Такова просто няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не съм го казвал. Като гледам - по-добре и да не прави. Един примитивен селски тарикат искаше Правец да вуъзражда.. Но имаш избор, не е нужно да се записваш, да търсиш връзки... Велико търново бе 500 лв.. 2.5 учителски заплати и даже повече. Сега това осначава 1 800 - 2 000 лв

Но днес не е нужно да търсиш неведоми начини (свако, чичо владика и т.н.) да си купиш телевизор. Сега за 1 800 - 2 000 лв ще си купиш (приравнявам учителските заплаи)... Това са най-големите телевизори дето ги има във веригите и малцина ги купуват. Непрактично големи и сложни са. Масово се купуват телевизори за 600 до 1000 лв.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е аз не мисля че и във Федерална Република Германия през 80 те години /например/  с една месечна  учителска заплата можеше да си купиш няколко телевизора.Тогава цветния телевизор все още си беше екстра и скъпа техника.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И в това не съм сигурен, въпреки, че техниката се развива и поевтинява.

Сега пложението е по-различно доколкото всеки може да реши къде да иде да работи иначе пак сме на опашката. Не е малко. Едно свясно нещо направиха политиците за  за близо 30 години. Освен че сме най-зле по доходи, при нас се продават боклуци за исински пари. Тези неща които се продават тук с разни странни мена и които евентуално биха били по-евтини околкото навън), въобще не отиват в магазините там (наблюденията мис са за само за 4 страни УК, Швейцария, Авсрия и Германия). Предполагам има причина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Черноморец, локум, халва/ако може от ябланица/, Плиска, сирене/ако може овче в зелените консерви/, това което си купувахме. А и суджук/горно оряховски/ и луканка.....Маслини....Стоки безпари бяха за нас.....Само дето митничарите на Калотина се базикаха с нас.....

ей малко ретро....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 19 часа, Frujin Assen said:

Кума Лиса не беше шоколад, а марципан. Фин млечен почти не съм виждал в детството си. Корекомски ептен. Доколкото си спомням улиците бяха чисти.

 

Улиците са били чисти по селата и малките градчета, защото хората си чистеха сами пред къщите. В големите градове държавата я нямаше никаква. В събота се правеше ленински съботник за почистване на междублоковите пространства. Също водеха учениците да чистят между блоковете. Държавата общо-взето само извозваше казаните. Те бяха едни грамадни и циганите за да могат да ровят в тях трябваше да влизат вътре. Тъй като тези казани мязаха на танкове викахме на циганите дето ровят вътре танкисти. 

В един по-ранен период хората от блоковете бяха обърнали междублоковите пространства на селскостопански площи - сееха се марули, лук и разни други неща. Тогава държавата се намеси, в смисъл, че започна насред стопанския сезон да праща трактор, който да разорава междублоковото пространство. Хората спряха да сеят, заедно с това и да чистят и тези пространства станаха сметища. То и при ленинските съботници държавата пак я нямаше никаква, защото нямаше транспорт за извозване на събрания боклук, а той беше огромен. Тъй че се събираше на купища и се палеше. Само дето много от хората се покриваха и не излизаха да чистят, а излезлите не се престараваха кой знае колко. Като излезеше вятър и се вдигаха вихрушки от найлонови торбички и други подобни боклуци.

В един блок примерно бяха направили проверка и се оказало, че над 50% нямат кошче за смет - всичкия боклук през балкона. 

По-чистичко беше там, където реалния социализъм не беше успял да наложи комуналките и хората бяха със съзнанието на собственици , т.е. там, където се живее в къщи. Тези вече освен двора, почистваха и тротоара пред къщата и дори пътното платно. Но иначе беше мазало.

Преди 9 часа, resavsky said:

Но за да не бъдем съвсем черногледи трябва да кажем че по времето на социализма съществуваше чувствителна разлика между България Румъния в наша полза.Стандарта на живот в България беше несравнимо по висок.Иначе до 1989 година улиците в България не смятам че са били мръсни и немити.И почти нямаше дупки по пътищата.Животът беше сравнително скучен без особени развлечения но пък нещата бяха по спокойни.

Румънците я окъсаха първо защото Чаушеско реши да изчисти външния дълг, за да няма външна зависимост, а второ защото обтегна отношения със СССР, но и на Запад не го харесваха много, та Румъния се оказа в изолация. Но пък когато Реалният социализъм се срина тук и у нас и настъпи сегашната ера на Упадъчен социализъм България се оказа затънала в дългове, а Румъния стартира на чисто. Разликата също може да се види - сега по селата всичките им къщи са реновирани, докато в нашите в момента е пълна мизерия.

Преди 9 часа, Warlord said:

Ами странно, по-нагоре в темата не беше ли писал самият ти, че "цяла югоизточна Сърбия идваше да пазарува в супера на ЦУМ кашкавали и сирена на смешни цени." Сега пък изведнъж смешните цени станаха мит.

Идваха да пазаруват кашкавал по време на войната. То и в момента всяка седмица у нас има екскурзия до Турция за да са пазари сирене и прах за пране, нищо че там минималната пенсия е 460лв. (600лири при курс 80ст, като стане курса 1:1, съответно 600лв.)

Цените може да са смешни за сърбите, ама заплатите бяха направо трагични. Заплатата беше средно около 200лева. Краве сирене 2.60, сместа беше около 2.90-3 и овчето 3.60. Т.е. една средна заплата не стигаше за 100кг сирене от най-евтиното. Сега с минималната заплата може да се купи трошено сирене (не говоря за имитиращия продукт) примерно за 4лв., т.е. може да се купят 110кг.

Преди 9 часа, resavsky said:

Имаше и парадокси разбира се.Днес когато ресторанти масово затварят или поне изпитват сериозни финансови затруднения поради липса на работа тогава ситуацията беше точно обратната.Всички ресторанти се пълнеха всяка вечер и беше сериозно предизвикателство да си намериш свободна маса.Хората разполагаха с пари но нямаше къде да ги харчат.нещо уникално в световен мащаб.

Във форума имаме тема по въпроса за кръчмите. Сиреч имаше законово положение - 1 квартал:1 кръчма - борба с алкохолизма. Тъй като кръчмите бяха малко, бяха пълни. После като започна Упадъчния социализъм станаха много, ама нямаше клиенти за всички и започнаха да затварят. Сега долу-горе се стигна до баланс на търсене и предлагане. Имаше и един друг феномен - когато много българи работеха за по няколко месеца в чужбина и като се връщаха караха тук по няколко месеца без да работят по кафенетата. Но сега не се връщат, тъй че доста от заведенията затвориха.

А социалистическите заведения бяха талашит, ламарина, стъкло, под от улични плочки или мозайка, маси от талашит и винкел и столове от траби и шперплат. Имаше по няколко по-читави заведения, разбира се като изключим местата където имаше чужденци - там вече имаше повечко и по-читави заведения за да харчат и да влиза валута.

Днес се чудех дали да не снимам една "почивна база" от оная епоха, преди да са я бутнали. В смисъл това си е по-скоро барака от 

Преди 9 часа, Warlord said:

Аз в Югославия не съм ходил, но в/през Сърбия ходя често и впечатленията ми са точно обратните.  Кривнеш ли встрани от магистралата са такива кратери, че имаш чувството, че натовските бомбардировки още продължават. Самата магистрала е най-скъпата и най-скапаната по целия маршрут от тука до Германия, а на места и изобщо липсва, до скоро тунелите между Пирот и Ниш бяха просто дупки в скалата и дори все още нямат осветление отвътре.
Що се отнася до това, че нашите вагони били мръсни. Не знам виждал ли си въобще сръбските, ръждясали, омазани в нафта и вечно закъсняващи с часове, изпускане на свръзки, няколко пъти ми се е налагало да спя на гарата в Ниш, веднъж даже без никой нищо да каже разделиха през нощта половината вагони от влака от Белград с друг локомотив и той отпраши към Скопие, аз на късмет останах в тия, които продължиха за София. С автобусните превози положението е малко по-добре, ама пак плачевно в сравнение с у нас.

Сърбия в момента влезе в азиатската сфера на влияние, тъй че нещата се влошават. Но в останалата част на Югославия, колкото е по-проевропейска и по-малко проазиатска, толкова е по-добро положението. Напр. в Хърватска нещата са доста по-добре от България.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Цитирай

Улиците са били чисти по селата и малките градчета, защото хората си чистеха сами пред къщите. В големите градове държавата я нямаше никаква. В събота се правеше ленински съботник за почистване на междублоковите пространства. Също водеха учениците да чистят между блоковете. Държавата общо-взето само извозваше казаните. Те бяха едни грамадни и циганите за да могат да ровят в тях трябваше да влизат вътре. Тъй като тези казани мязаха на танкове викахме на циганите дето ровят вътре танкисти. 

В един по-ранен период хората от блоковете бяха обърнали междублоковите пространства на селскостопански площи - сееха се марули, лук и разни други неща. Тогава държавата се намеси, в смисъл, че започна насред стопанския сезон да праща трактор, който да разорава междублоковото пространство. Хората спряха да сеят, заедно с това и да чистят и тези пространства станаха сметища. То и при ленинските съботници държавата пак я нямаше никаква, защото нямаше транспорт за извозване на събрания боклук, а той беше огромен. Тъй че се събираше на купища и се палеше. Само дето много от хората се покриваха и не излизаха да чистят, а излезлите не се престараваха кой знае колко. Като излезеше вятър и се вдигаха вихрушки от найлонови торбички и други подобни боклуци.

В един блок примерно бяха направили проверка и се оказало, че над 50% нямат кошче за смет - всичкия боклук през балкона. 

По-чистичко беше там, където реалния социализъм не беше успял да наложи комуналките и хората бяха със съзнанието на собственици , т.е. там, където се живее в къщи. Тези вече освен двора, почистваха и тротоара пред къщата и дори пътното платно. Но иначе беше мазало.

На село беше така, чистеше се и тротоара пред улицата. Не знам защо им викаш "казани", при нас им викахме "контейнери". И досега си ги спомням, огромни, жълти (превозваше ги газка с подемник), имаха по 4 или 6 отвора отгоре, които се затваряха с големи тежки врати. Те обаче или липсваха, или не можеха да се затворят. Много хора ги беше гнус да ги пипат въобще. Не си спомням да съм виждал, нито да съм чувал по това време циганин или който и да било да рови в контейнерите. Дори и в града се чистеше пред и зад блока.

В моя град си сееха в междублоковите пространства (при нас им казваха градинки) чак до 21 век. Садяха се и плодни дръвчета. Причината да престанат да се садят бяха братята роми. Те крадяха всичко по нощите и хората престанаха. Иначе градинките бяха разпределени. На това семейство този парцел, на другото този... Разделяше се на всички, а в парцелите на тези които не садяха зарзават се садяха плодни дръвчета, вишни, череши, лешници, праскови, ябълки (круши незнам защо, но нямаше). Прочее по този въпрос имам спомени... от кметството искали да посадим пред блока райграс. Обаче нашите хора отказали. Чак идвала милиция). Нищо не се промени де. Спомням си скандали кой колко череши и ябълки е набрал, на нас хлапетата все ни се караха, като си берем плодове. Парцелите бяха обозначени с колчета и опънат сизал, като често имаше спорове на кой му се пада 1 ред повече. И досега си спомнял като вчера бай Динко от бандата на Шаро (кварталните алкохолици). Всяка вечер като се върнеше от работа отваряше стаята (гаражите са зад блока, отпред са градинките и там имаше просто стаи, а не гаражи на приземния етаж), пускаше магнета със сръбско, вадеше лимонадена или по често бирена бутилка с анасонлийка, разпъваше маркуча (на приземния етаж нямаше водомери) и дълго и с упоение поливаше с безплатната вода градинките. В едната ръка маркуча, в другата бутилката ... Идилия... Пристигаха и другите бандити, кой носи ракия, кой мезе, сядаха на каси от бира, застилаха с хартия или вестник една каса, нарязваха мезето и се почваха лакърдийте... Апропо помня добре и най тежкия случай, дядо Йоско, който правеше по два тура. Сутринта ходеше до Барбата (кварталното кръчме), там се напиваше, прибираше се да спи (често заспиваше на алеята пред блока под асмата) и втория тур вечерта с останалите. Щях да забравя, алеите пред блоковете бяха с плочки, отстрани всичко бе засадено, а се правеше желязна конструкция над алеята където се пускаха лози, та имаше и грозде. Останалите поливаха набързо, но при бай Динко беше ритуал... Накрая и градинката и всички бандити бяха "мокри" (разбирай пияни).

Найлонови торбички през социализма? Ти сериозно? При нас такива екстри нямаше. Някой стоки се завиваха в кафява опъковачна хартия и ти се връчваха-ако щеш на главата си ги носи-торбички не даваха. Имаше едни плетени пластмасови, но те бяха рядкост. Огромната част работеше с платнени пазарски чанти, които жените си шиеха сами.

Нямало кошче, сметта през прозореца???????? За такова нещо при нас щеше да има диви сигнали, че и викане на милиция. Никога не съм виждал, нито чувал някой да си изхвърли боклука ДО контейнера, та какво остава за през терасата.

... Носталгията е страшно нещо, така както се отдадох на спомени, ако ме питат дали искам да се върне онова време веднага ще кажа "да"...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, Galahad said:

Като излезеше вятър и се вдигаха вихрушки от найлонови торбички и други подобни боклуци

Тука те хванах! :) Нямаше найлонови торбички тогава, а мрежести или платнени за многократна употреба, които всеки си ги носеше натъпкани в джоба на отиване на пазар :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

През късния социализъм - 87, 88 и 89 г май се появиха. Едни абсолютно еднакви шумящи, жъленикави и розови.

Link to comment
Share on other sites

От моя идейномораломоделна гледна точка нещата стояха така: желаехме нов световрн път в който нациите постепенно щяха дс западнат претопени в комунистическстс идеология. Ние бяхме натоварени със задължението да търсим развитие по няколко пътя,общото в тях беше изграждане нс гъвксв режим. Съветските отгпворни другари нямаха интерес , върхушката в нрб беше обладана от  неутолим глад,порив за разчищовяне, но пък лукаво наблягаха на снижаването. Работстс ни беше обречена от заветите и наследството на Сталин. Бяхме предадени , до последно предците рабптиха за нрб с надежда за Нов свят.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Няколко графики за икономиката на бивша Югославия. Има и съпоставки с тези на останалите балкански страни. Сравнението е по БВП на глава от населението в стойността на долара към 1990 г.

Та помня, че някой по-горе твърдеше, че било пълен абсурд да се сравняваме с Югославия. Е според долната графика през целия период 1950-1984 общо взето сме над Югославия, изпреварват ни закратко в средата на 80-те след което заедно се сриваме с перестройката и пак те отиват доста по-надолу през 90-те и нататък. Румъния през целия период е отчайващо по-надолу, за Албания - ясно. Полша дори е под нас през 70-те и 80-те. Гърция като цяло върви с нас докъм края на 70-те и впоследствие след приемането й в ЕС (1984) дръпва решително нагоре. Точно както бях писал в началото на темата преди време :)

източник: https://mises.org/library/why-nostalgia-old-communist-economy

статсоц5.jpg

статсоц4.jpg

статсоц3.jpg

статсоц2.jpg

статсоц.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Още нещо за "феновете" на Югославия - Хора, (не от Бела паланка или някъде), а от Белград, чакащи на опашка за ограничени дажби кафе, ул. Кнез Михайлова, 1983.
Вярно, че и тук имаше опашки за всевъзможни елементарни глупости, ама чак па за кафе не знам да е имало.

117585852_162075562128561_7738223850760245189_n.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Още - Бон за бензин. 20 литра на месец.
Доколкото знам, у нас към началото на 80-те, е бил 20 стотинки литъра и колкото платиш, толкова ти сипват.

117306983_162078375461613_2626640544319904740_n.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Warlord said:

Хора, (не от Бела паланка или някъде), а от Белград,

Не може да става и дума за сравнение на живота в Югославия и този в комунистическа България. Просто не може. Те пътуваха свободно по света. Ние бяхме затворени като в концлагер. В Югославия издадоха "Архипелагът ГУЛаг". Тук вкарваха в затвора тези,които се опитваха чрез самиздат да го чета. По югославската телевизия даваха порнофилми след полунощ. У нас това беше немислимо. Югославяните бяха неизмеримо по-добре от нас,включително и икономически. И днес също са по-добре. Пример. В Пирот има само един магазин за дрехи втора употреба внос от Западна Европа. И той се намира на края на града на битака. И почти никой не влиза в него. В България само в моят провинциален град с население 70 000души има поне десет магазина за дрехи втора употреба и те се намират в центъра. И постоянно има множество клиенти.

Или пример от бивша Югославия. Много от югославяните работеха в Западна Германия. И в други страни там като Швейцария. Получаваха ЦЯЛАТА си заплата разбира се. Плюс им течеше трудов стаж за пенсия. И днес те получават по $1000 пенсия от Германия. А у нас беше направо казано гавра... Много българи работеха в Либия например. Но Партията им ограбваше по-голямата част от заплатата и не им даваше долари,а талони вместо тях с които можеха да пазаруват в Кореком. (В Югославия нямаше Кореком-и,просто защото западните стоки можеха да се купят от обикновени магазини при това с денари!) За капак на това,след "10-ти" незнайно как се изгубиха документите на българите работили в Либия и на тях не им беше признат трудовият стаж там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.08.2017 г. at 15:49, resavsky said:

Е аз не мисля че и във Федерална Република Германия през 80 те години /например/  с една месечна  учителска заплата можеше да си купиш няколко телевизора.Тогава цветния телевизор все още си беше екстра и скъпа техника.

В един американски игрален филм направен през 80-те години,(не си спомням как му беше заглавието),имаше кадър в магазин за електроника. Успях да мерна етикета с цената на един телевизор с голям екран - $250.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Warlord said:

Вярно, че и тук имаше опашки за всевъзможни елементарни глупости, ама чак па за кафе не знам да е имало.

Вярно, нямаше опашки за кафе, ама защото го нямаше по магазините. Купувах от Корекома или поръчвах на тираджиите да ми носят.

 

Преди 5 часа, Warlord said:

Доколкото знам, у нас към началото на 80-те, е бил 20 стотинки литъра и колкото платиш, толкова ти сипват.

Бензина беше евтин защото колите бяха кът.   Нафтата пък беше няколко пъти по евтина от бензина, защото частни дизелови автомобили нямаше.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, vvarbanov said:

Бензина беше евтин защото колите бяха кът. 

През 60-те и 70-те години в САЩ легендарният Форд "Мустанг" е бил по-евтин от Волга-та в СССР!!! Изчислено по всякакви възможни начини...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Warlord said:

Още нещо за "феновете" на Югославия - Хора, (не от Бела паланка или някъде), а от Белград, чакащи на опашка за ограничени дажби кафе, ул. Кнез Михайлова, 1983.
Вярно, че и тук имаше опашки за всевъзможни елементарни глупости, ама чак па за кафе не знам да е имало.

117585852_162075562128561_7738223850760245189_n.jpg

Млад си.😉

Пред цум двама мошенника от една хамалска или каква двуколка продават за аламинут нескафе. То било препечено брашно. Докато първите купувачи си отидат и слажат да си свърят кафенце и виждат какво е, тези разпродават всичко и изчезват....Дали е урбан легенд или не? Незнам.... 🤣

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, vvarbanov said:

Вярно, нямаше опашки за кафе, ама защото го нямаше по магазините. Купувах от Корекома или поръчвах на тираджиите да ми носят.

 

Помните ли саморъчно написаните табелки по кафенетата "турското кафе е виетнамско"

То се оказва, че виетнамското кафе се смята за много качествено, но онова си миришеше на лисици и дори ром не го оправяше.

виетнамско айс-кафе

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-добре бяха Унгария, Чехословакия и Полша (те и сега са по-напред от нас ), румънците си бяха доста зле, аз не съм ходил тогава но родителите ми ходиха няколко пъти. Много се котираха нашите цигари, особено БТ-то, но и Стюардесата купуваха (за нас беше изгодно и отиващите на екскурзия там, както и в бившия СССР, задължително мъкнеха стекове; коняка също ).

За икономиката бих казал че големи грешки се правеха в разпределянето на парите. Даваха се ниски надници и заплати и се икономисваше от жизнен стандарт със надеждата спестените пари ( и съсредоточени в ръцете на държавата ) да се влагат в нужните направления, често се получаваше дотиране на губещи предприятия само заради престижа и заради студената война със Запада..Някои откровено крадяха (говоря за хора на високи позиции). Финансирахме и много ,,братски страни" от Третия свят, за да им помагаме да строят социализма.. Така че били сме сравнително добре ( поради различни причини ), но мисля че можеше да бъдем на нивото на Чехия и Унгария, имахме такъв потенциал...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...