Отиди на
Форум "Наука"

Най-големият проблем на България в момента е демографският. Но решение има.


Recommended Posts

  • Модератор антропология
1 hour ago, Б. Киров said:

...държавата стимулира раждаемост на хора, които не искат нито да работят, нито да учат, и чиито деца от своя страна умножават в геометрична прогресия същия тренд.

Катастрофа.

Ако някой иска да има повече деца, нека поеме социалната отговорност за това си желание. Защо държавата да влиза в ролята на родител. Този модел означава пълна десоциализация на подобни индивиди и превръщането им в биологични единици. Никъде в цивилизования свят няма такова нещо и не се толерира.

Точно. Сами си копаем гроба.Да кажа, каквото написа Киров, но по друг начин. Не става въпрос за оцеляване на българския етнос или за изчезването му. Други да го мислят това. Става въпрос за това, че утре няма да има кой да плаща майчинските и заплатите на държавните служители и пенсиите и какво ли не, защото системата регулираща раждаемостта е направена така, че да стимулира серийната раждаемост на на-малограмотните и напълно неквалифицираните и да обезкуражава раждаемостта при специалистките, професионалистките и работещите жени. В резултат, с  всяка генерация те намаляват многократно, а неграмотните и неквалифицираните се умножават - ами -може и седемкратно. После още седемкратно и после...? Утре ще живеем в Бомбай. Създаваме една нова Бразилия. Икономическия успех в момента е къща върху пясък.

Не, не става  въпрос за това, че ромите щели да "скочат", както се изрази иронично един познат. Никога няма да "скочат. Става въпрос за това, че то и децата му след 10 г. ще живеят в гето. Ще живеят нещастно, независимо колко пари имат и колко хубава им е къщата. Кел файда :), като всичко наоколо е в руини и не могат да си подадат носа извън гетото.

Тия хубави западни компании с аутсорсинга утре ще си отидат поради липса на кадри. Тия, дето е трябвало да родят кадрите :0, са били твърде заети да работят в същите тези хубави аутсурсинг компании. Язък и за магистралите, като утре по тях ще подскачат трошляци и каруци. Образованието на един специалист отнема 12 години основно и средно образование, +между 4 и 6 години бакалавърска степен, + 2 магистърска, + още 3 докторантура - това прави ...21 години учене, няма заплата, докато започне и е чукнал/а 35-те, а е млад специалист - през това време ромката - или българката, етносът няма значение, с 4-ти клас ги е родила 5; след всичкото това учене специалистката като тръгне да ражда дете и ще получава пет пъти по-малко от ромката, след всичките тези ограничения, мазохизъм и кански мъки, на всичкото отгоре и заминава кариерата, така и не започва - конкуренция, ще има и такива, които ще прескочат раждането, за да и вземат мястото.

За това - пчд-то или докторката - с пет пъти по-високи помощи от тая с 4-ти клас. Иначе няма да стане. Още веднъж - толкова сме закъснели, че чак вече може и да е късно - лошо формулираните родителски помощи толкова увеличиха раждаемостта при неграмотните и ромите и толкова редуцираха тази при образованите, че има цифри, които подсказват демографска промяна само в рамките на една единствена генерация, за 10-тина години само подмяната е факт - процентът на неграмотната ромска общност скочи от около 5% до близо 40% в децата под- десет години....имате ли идея какво ще е след само още 5 години? А след още 5? Отново, *проблемът не е етнически*. Проблемът е демографски, в отсъствието на репродукция в образованите класи и свръхрепродукцията у напълно необразованите.

Промяна евъзможна, няма *никаква нужда от нарушаване на ничии права* (пу-пу-пу, сакън..), трябва да се започне от диференциация в помощите за деца като се вземат предвид пропуснатите ползи на образованите родилки.

Не знам дали би проработило като в Сингапур, нямам си и най-слаба идея, но - нещо трябва да се опита. Ясно е, че всяка партия, която го направи, би паднала от власт защото срещу това ще гласува цялата целокупност на необразованото население - а сигурно би имало и по-големи проблеми от това.......но политическата класа трябва да постигне консенсус и да го направи - и защити колективно. Има начини.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 244
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 2 часа, Б. Киров said:

+++

Иначе какво се получава - държавата стимулира раждаемост на хора, които не искат нито да работят, нито да учат, и чиито деца от своя страна умножават в геометрична прогресия същия тренд.

Катастрофа.

Ако някой иска да има повече деца, нека поеме социалната отговорност за това си желание. Защо държавата да влиза в ролята на родител. Този модел означава пълна десоциализация на подобни индивиди и превръщането им в биологични единици. Никъде в цивилизования свят няма такова нещо и не се толерира.

Според мен много съществена част от проблема е, че търсейки решения ние всъщност влагаме в тях собствения си начин на мислене, който не е начинът на мислене на тези, за които те са предназначени.

Посочвам това точно за да може тази пречка да бъде преодоляна. Ето един пример - казвате "който иска да има повече деца". Това също е проблемно. Когато човек е на 14, той не иска повече деца - според мен те просто му се случват. Заради нулева сексуална, а и каквто и да било друга култура. Тези хора са в плен на мизерията си просто. И многото деца са неизбежният резултат оттова, който пък после се използва за оцеляване, ако е възможно. Ако не, се захвърля на улицата - помните сигурно случая с горото дете с левкимия, изоставено от родителката си. Искала ли е да има деца тя? Не е ясно. Може ли да се грижи за тях? Твърдо не.  Защо тогава има деца? Вероятно и тя не знае. Ако не могат да се използват за поминък, те просто се изоставят, това не е от желание за деца. А и как у един човек да се възпита отношение към родителството, ако това опитът му със собствените му  родители? Ако не знаеш какво е обич и родителска грижа, как ще я проявяваш ти?

За да се намери решение, то трябва да изведе тези хора от ситуацията им. За да ги изведе от ситуацията им, трябва да промени начина им на мислене.  Двете обаче - ситуацията и начинът им на мислене - са неразделно обвързани, змията захапва опашката си.

Подобни проблеми са трудни за разрешаване дори когато става дума за единични случай - социалните служби на всички държави знаят това. Когато обаче става дума за немалка част от населението, трудността нараства експонентно. Защото освен конкретната ситуация на всяко подобно проблемно семейство се намесват и множество други фактори - групови, обществени...

------

http://btvnovinite.bg/video/videos/news/zashto-malkijat-mustafa-beshe-izostaven-ot-majka-si.html

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Южняк said:

Тия хубави западни компании с аутсорсинга утре ще си отидат поради липса на кадри.

Отивам в събуей, поръчвам си сандвич, сервират ми шунка със син цвят и вкус на умрял лебед.

Отивам в макдоналдс да си оправя вкуса с донат, сервират ми донат, правен от сякаш от гипс и с такъв вкус, нямащ нищо общо с продукта на фирмата в други държави: аутсорсинг.

Отивам обаче в кварталния дюнер на сириец и всичко е перфектно като качество и цена.

Искам да кажа - важно е кой работи и какво има в главата си като манталитет.

 

1 hour ago, Южняк said:

Не знам дали би проработило като в Сингапур, нямам си и най-слаба идея, но - нещо трябва да се опита. Ясно е, че всяка партия, която го направи, би паднала от власт защото срещу това ще гласува цялата целокупност на необразованото население - а сигурно би имало и по-големи проблеми от това.......но политическата класа трябва да постигне консенсус и да го направи - и защити колективно. Има начини.

Накратко как е проработило в Сингапур:

През 1965, когато партията на Ли печели изборите след оспорвани двубой с комунистите, безработицата в Сингапур е 24 процента, БВП на глава от населението е 800 долара годишно, или по-малко от 80 долара месечно. Никой западен икономист и политик не вярва, че страната може да оцелее самостоятелно и всички препоръчват на Ли Куан Ю да върне Сингапур в Малайзия като отделен щат. Липсват пазари, липсват природни ресурси, англичаните си заминават и страната няма собствена армия, заобиколена е от враждебни съседи.

И какво казва Ли куан Ю:

Предупредих нашите работници: “Светът не е длъжен да ни храни. Не можем да се храним с просия.”

Логиката ми бе проста. Първо, вътрешна стабилност. Отнасяме се към всички равнопоставено. Съдим за Вас по заслугите Ви. Такова равенство е възможно за всеки един. Не дискриминираме хората по етнос, език или религия. Ако си способен, получаваш работа.

Хората не са равни. Но аз не съм генетик и не мога да променям гените на хората. Затова им казвам: “Не съм бог, бог ви е създал такива, каквито сте. Не мога да ви променя, но мога да ви помогна да постигнете най-доброто.”

Ако Сингапур съумее да се издигне до стандартите на Първия свят в обществената и лична сигурност, здравеопазване, образование, телекомуникации, транспорт и услуги, то той би се превърнал в база за предприемачи и инженери, мениджъри и други професионалисти, желаещи да развиват бизнес в региона. 

Сингапур е длъжен да стане по-организиран, ефективен и енергичен от другите страни в региона. Ако е просто толкова добър колкото съседите, няма да даде никакво основание на предприемачите да останат в Сингапур.

Лидер, честно некорумпирано правителство и много работа за хората в страната - това е рецептата. Тук няма нищо азиатско или западно, прагматизъм в дестилиран вид.

После китайците копират този модел и го прилагат от 80-те години до сега, виждаме резултатите. Западна Европа и САЩ също има какво да научат от Сингапур, светът е глобус.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Да, привет, Дора, така е. Сега ще ти кажа нещо смешно, което съм сигурен, че не знаеш (мислене, различно мислене...). Кучешката тения и глистите увеличават фертилността у жените. Увеличават съществено вероятността за забременяване. Не се тревожи, почти никой не го знае -не си единствената.

Така е - влагаме собсвения си начин на мислене, а всъщност децата са биологичен феномен, те се "случват". Ето как "се случват" някои от тях.

Глистите го правят, разбира се, в свой интерес, а не в този на носителката им, като използват разни прости, базови механизми на човешкия организъм ,които манипулират, както и да е, резултатът е, че при две жени от една и съща популация (близначки, да кажем), заразената с глисти има средно 2 деца повече от незаразената. Нищо недемократично няма в обеззаразяването и обезпаразитяването на гетата и бедните квартали така, както е направено за по-богатите, а резултат парадоксално ще е средно с 2 деца по-малко на ромка. Само дето никой не го подозира. Имам предвид, никой на власт и повечето от останалите. Напълно демократично обезпаразитяване. Което без никакви законови промени ще доведе средно до две деца по-малко на ромка, респективно малограмотна българка, живееща в мръсотия и т.н. - глистите заразяват *недискриминативно*, но естествено, неграмотните и живеещите с кучетата барабар в гетата са по-рискови.

Така, че, о, има какво да се направи, и още как - една от причините за свръхраждаемостта в тези групи е, че масово имат глисти. Де го чукаш, де се пука, нали?

 

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, dora said:

Когато човек е на 14, той не иска повече деца - според мен те просто му се случват.

Според мен не е точно така, не му се случват случайно в повечето случаи. Има пазар на булки, където стоката се продава.

Гледах нещо подобно и във филм за американски роми - разликата обаче е, че там бащата продаващ дъщеря си се интересуваше най-напред от възможностите на младоженеца да печели достатъчно пари с труд, за да издържа дъщеря му и децата й. Самият баща работеше като квалифициран работник и издържаше цялото си многобройно семейство със заплатата си, хубава къща и т.н.

Тези хора имат своите традиции, въпроса е в каква среда ги поддържат. Когато алтернативата е булката да народи 7-8 и повече деца, които да й носят доходи от социални помощи, към детските се прибавят и по болест, защото тези хора са достатъчно светнати, че да освидетелстват децата си с разни болести в ТЕЛК, като се прибавят и приходите от просия, не е тайна, че децата се оставят по ъглите да просят, става ясно, че главният причинител на техния начин на живот е държавата. Това не бива да продължава, то съсипва най-вече хората, на които се случва. И не става въпрос за етнос, голям брой етнически българи деградират по същия начин.

1 hour ago, dora said:

Според мен много съществена част от проблема е, че търсейки решения ние всъщност влагаме в тях собствения си начин на мислене, който не е начинът на мислене на тези, за които те са предназначени.

Начинът на мислене се формира винаги от начина на живот, не се опитвам да налагам на никой своя начин на мислене, просто го излагам писмено.

 

1 hour ago, dora said:

За да се намери решение, то трябва да изведе тези хора от ситуацията им. За да ги изведе от ситуацията им, трябва да промени начина им на мислене.  Двете обаче - ситуацията и начинът им на мислене - са неразделно обвързани, змията захапва опашката си.

Змията захапва опашката си - веднъж ви предложих алтернативата, ще го повторя: змията сменя кожата си, излиза от старата си кожа.

За да променят начина си на мислене, не говоря за определен етнос, всички хора немотивирани сега да учат и работят, трябва да получат външна мотивация, а такава може да им предложи държавата, нейно задължение е. Тяхно право да се възползват от възможността или не.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, Б. Киров said:

Според мен не е точно така, не му се случват случайно в повечето случаи. Има пазар на булки, където стоката се продава.

Гледах нещо подобно и във филм за американски роми - разликата обаче е, че там бащата продаващ дъщеря си се интересуваше най-напред от възможностите на младоженеца да печели достатъчно пари с труд, за да издържа дъщеря му и децата й. Самият баща работеше като квалифициран работник и издържаше цялото си многобройно семейство със заплатата си, хубава къща и т.н.

Тези хора имат своите традиции, въпроса е в каква среда ги поддържат. Когато алтернативата е булката да народи 7-8 и повече деца, които да й носят доходи от социални помощи, към детските се прибавят и по болест, защото тези хора са достатъчно светнати, че да освидетелстват децата си с разни болести в ТЕЛК, като се прибавят и приходите от просия, не е тайна, че децата се оставят по ъглите да просят, става ясно, че главният причинител на техния начин на живот е държавата. Това не бива да продължава, то съсипва най-вече хората, на които се случва. И не става въпрос за етнос, голям брой етнически българи деградират по същия начин.

Начинът на мислене се формира винаги от начина на живот, не се опитвам да налагам на никой своя начин на мислене, просто го излагам писмено.

 

Змията захапва опашката си - веднъж ви предложих алтернативата, ще го повторя: змията сменя кожата си, излиза от старата си кожа.

За да променят начина си на мислене, не говоря за определен етнос, всички хора немотивирани сега да учат и работят, трябва да получат външна мотивация, а такава може да им предложи държавата, нейно задължение е. Тяхно право да се възползват от възможността или не.

Пазар на булки има само при някои цигани (Стара Загора) - не при всички - и те като цяло са заможните. Ето това е още един фактор - многообразието. Всяка общност - със собствени привички, език, религия. За да намерим решение, ние трябва да ги познаваме, а според мен не ги - не и в достатъчна степен. Или не изобщо, защото се ръководим само от външните си наблюдения от много ограничен брой социални поведения, там където има някакъв елемент на взаимодействие. Оттам и според мен трудността - не считам, че без познаване на конкретната проблематика на конкретните области е възможно да се намерят неповърхностни решения.

Въпросът е има ли обществото ресурса и желанието да се запознае, за да търси такива. Според мен това е колосална задача...

https://bg.wikipedia.org/wiki/Цигани_в_България

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 минути, dora said:

Пазар на булки има само при някои цигани (Стара Загора) - не при всички - и те като цяло са заможните. Ето това е още един фактор - многообразието. Всяка общност - със собствени привички, език, религия. За да намерим решение, ние трябва да ги познаваме, а според мен не ги - не и в достатъчна степен. Или не изобщо, защото се ръководим само от външните си наблюдения от много ограничен брой социални поведения, там където има някакъв елемент на взаимодействие. Оттам и според мен трудността - не считам, че без познаване на конкретната проблематика на конкретните области е възможно да се намерят неповърхностни решения.

Въпросът е има ли обществото ресурса и желанието да се запознае, за да търси такива. Според мен това е колосална задача...

От линка, по който ме насочихте, отидох към английската му версия, която е много по-конкретна:

Roma constitute the majority of prison population according to self-identification of inmates, with 7000 prisoners (70%) out of 10,000 in total. According to 2002 data, the poverty rate among Romani is 61.8%, in contrast to a rate of 5.6% among Bulgarians. However, they enjoy more financial aid than other citizens, especially for children, which may have prompt the higher birth rates of the Romani. Many live with humanitarian aid without working.

 

In 2011 the share of Romani with university degree reached 0.3%, while 6.9% have secondary education; the same share was 22.8%/47.6% for Bulgarians.

https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_in_Bulgaria

За мен цифрите са ужасяващи и при българите по отношение на завършено средно образование - по-малко от половината, това е социална катастрофа. Затова не искам да етнизираме темата.

Не е работата дали имат пазар на булки или традиция да се продава булката от родителите, не там е проблемът, а в това, че семейството на булката започва да се издържа главно от социални помощи, защото няма мотивация да го прави по друг начин.

Не са виновни хората от този етнос, има такива и сред българския етнос, а цялата система, която е погрешно дефинирана като "социална държава", но всъщност е една машина за производство на бедност и простотия, гарнирана с престъпност.

Познавам българи, които са професионални безработни - започват някаква работа, която им предлагат от бюрото за безработни, работят минималния законен срок, след което пак се нареждат за социални помощи. При това човекът беше от семейство на средната класа, брат му висшист с добра работа, майка му учителка - просто той се възползваше от вратичката в закона, както го правят огромно число тарикати, освиделствани като пенсионери по болест /не говоря за истински болните/ - затова има около 2 млн. пенсионери в България, но 2.7 млн. пенсии за изплащане.

Прекалено много е за работна ръка със същата численост: работещ - пенсионер на рамото му. В крайна сметка и двамата са недоволни и се мразят един друг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласна съм, Б. Киров - въпросът е какво да се прави.

Как да бъдат мотивирани хората да променят живота си. На този въпрос не може да се отговори, всъщност, защото за всеки човек поотделно важат различни фактори. Наказанието не е мотивиращ фактор, той дори не е възспиращ. Хората разполагаме с достатъчен брой когнитивни механизми, които да неутрализират негативните последствия от неблагоприятното ни поведение, за да продължаваме с него до безкрай. Ако нещо не става по един начин, намираме друг - само и само да не го променим. И това важи за вредните привички на всички ни. Вкл. за криминалното поведение.

Единственото общо е в надеждата за нещо по-добро и вярата в това, че то може да бъде постигнато  с прости, осъществими стъпки. У деморализираните и бедни хора точно това няма. Защото стъпките в никакъв случай не са прости, а най-често са и неосъществими в непосредственото бъдеще.

Как да им се вдъхне такава надежда? При сегашното положение няма как - дори и на тези образовани млади българи, които не считат, че подобна надежда е възможно да се открие в България и я напускат.

Ако някой ден станем развита страна, тоеа няма да е така. Но с оглед на утежняващата проблематика, за която говорим в тази тема, вероятността това да се случи продължава да се отдалечава.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 13 минути, dora said:

Съгласна съм, Б. Киров - въпросът е какво да се прави.

Как да бъдат мотивирани хората да променят живота си. На този въпрос не може да се отговори, всъщност, защото за всеки човек поотделно важат различни фактори. Единственото общо е в надеждата за нещо по-добро и вярата в това, че то може да бъде постигнато  с прости, осъществими стъпки. У деморализираните и бедни хора точно това няма. Защото стъпките в никакъв случай не са прости, а най-често са и неосъществими в непосредственото бъдеще.

Как да им се вдъхне такава надежда? При сегашното положение няма как - дори и на тези образовани млади българи, които не считат, че подобна надежда е възможно да се открие в България и я напускат.

Ако някой ден станем развита страна, тоеа няма да е така. Но с оглед на утежняващата проблематика, за която говорим в тази тема, вероятността това да се случи продължава да се отдалечава.

Може да стане само с енергични действия от страна на държавата и с много работа. Точно по този път са тръгнали румънците /които също имат много ромско население/ и точно в момента ни задминават осезателно по доходи с над 40 процента. Сами се измъкват от блатото на бедността.

Няма да стане с надежди и вяра. Единственият начин е с работа.:)

А хората навсякъде и винаги се мотивират с едно и също нещо да работят - с пари.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 30 минути, Б. Киров said:

Може да стане само с енергични действия от страна на държавата и с много работа. Точно по този път са тръгнали румънците /които също имат много ромско население/ и точно в момента ни задминават осезателно по доходи с над 40 процента. Сами се измъкват от блатото на бедността.

Няма да стане с надежди и вяра. Единственият начин е с работа.:)

А хората навсякъде и винаги се мотивират с едно и също нещо да работят - с пари.

Съгласна съм, всичко опира до доброто управление - не само в държавния сектор, навсякъде. Въпросът е коя е тази мярка - или набор от мерки - които биха били най-ефективни в кратък срок. Не съм сигурна, че такива са изнамерени.

И сега ще направя аналогия с една друга сфера - терапевтичните програми за аутизъм. Поколения терапевти се опитвали да създават терапии за всяко едно подлежащо на коригиране поведение поотделно, и да приучават децата с аутизъм на всяко едно отделно умение, което им липсва, което е адски трудоемко и много неефективно - защото никой не може да бъде пручен на всяко една от милионите възможни ситуации на ежедневието и на всяка една възможна комбинация от думи в езика. Докато не се появил ето този терапевтичен метод: https://en.wikipedia.org/wiki/Pivotal_response_treatment.

Той всъщност не се занимава с всяко едно поведение и всяка една ситуация, а с малък брой приоритетни области, постигането на промяна в които всъщност подпомага детето с аутизъм само да постигне напредък по всички други направления.

Който успее да измисли кои са тези едно-две-пет pivots, които да изведат ромската общност от положението й - а и всяка изпаднала във фатализма на бедността общност по света по принцип -  ще е за нобелова награда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, dora said:

Който успее да измисли кои са тези едно-две-пет pivots, които да изведат ромската общност от положението й - а и всяка изпаднала във фатализма на бедността общност по света по принцип -  ще е за нобелова награда.

+++:):)

Така си е, такъв човек заслужава напълно Нобел.

Сравнението Ви е блестящо като аналогия и много интригуващо. Заслужава си да се експериментира на практика такова асоциативно прехвърляне от една в друга сфера. Признавам - не мога да ходя върху вода, обаче, не съм човекът, който би се наел да се опита да го направи.:ag:

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Първо да разруша някой стереотипи.

Вие искате да вдигате раждаемостта сред образованите и успелите. Как? Като им давате пари! Тотална безсмислица. Този тип хора и така имат добри доходи, а ако искат още пари знаят и могат сами да си ги изкарат. Държавата ще бъде принудена да дава огромни суми за да ги стимулира.

Сега към Киров. Ти искаш да образоваш добре ромите, за да имат шанс да си намерят добра работа. Вече ти дадох примера с 5 адвокати и 50 общи работници. Пак ще ти го дам. Да кажем, че в един град всяка година има нужда от 5 адвокати и 55 общи работници. От училището излизат 5 човека с висше и 50 човека с основно образование. Ако започнат да излизат 55 младежи с висше образование, то всеки един от тях ще може да стане адвокат, но накрая пак ще имаш 50 общи работници, но този път с висше, а не основно образование. И каква е ползата от файдата накрая?

Дора пък иска да ги стимулира с пари. Тоест, да ги назначи на добре платени длъжности.Какви длъжности? В кои фирми? Виж примера от по горе.

Вие правите тази грешка, че разсъждавате от малкото към голямото. Трябва да разсъждавате от голямото към малкото. Например държавата привлича инвеститор, който построява фабрика за нещо и там могат да бъдат наети еди колко си души... Това разбира се няма как да стане и вие добре го знаете.

Пак към Киров.

Човече, кой те излъга, че България е уникална и това с храненето на лузърите никъде го няма? На запад много повече хора са на социални помощи. Вземи най елементарното-бежанците. Ти да не мислиш, че те работят нещо? На запад има толкова много хора на социални помощи, че ти е бедна фантазията.

Реалните варианти са два.

Първият е английския-ограждения. Бедните просто биват бесени по пътищата - в огромни бройки. А други пращани в колониите. Втория е тоталитарния- държавата управлява икономиката и в буквалния смисъл на думата дава работа на всички.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, Frujin Assen said:

Дора пък иска да ги стимулира с пари.

Получило се е малко недоразбиране. Не съм написала, че искам да ги стимулирам с по-високи длъжности, а защо идеята, че хей сега ще се втурнат да работят нискоквалифициран труд не изглежда вероятна.

Нещо сходно с вашата теза написах и аз: възможно ли е икономиката изневиделица да произведе толкова нискоквалифицирани места, че да осигури заетост на ромското населенине? - Не. Държавата няма нужда от нискоквалифициран труд. Търсене има за висококвалифицираните длъжности и то далеч не за всички.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Frujin Assen said:

Вие искате да вдигате раждаемостта сред образованите и успелите. Как? Като им давате пари! Тотална безсмислица. Този тип хора и така имат добри доходи, а ако искат още пари знаят и могат сами да си ги изкарат. Държавата ще бъде принудена да дава огромни суми за да ги стимулира.

Тотално неразбиране.

Не искаме да вдигаме раждаемостта сред образованите, а да ограничим раждаемостта сред необразованите.

И да спре изродството с търгуване и размножаване на човешка плът за продан - деца срещу пари.

Родителите да станат отговорни за децата си, да не търгуват с тях.

Как по-ясно да го напиша.

Държавата да предостави отговорността за ромските деца на родителите им, а не да играе ролята на касичка за лесни пари.

 

1 hour ago, Frujin Assen said:

Първият е английския-ограждения. Бедните просто биват бесени по пътищата - в огромни бройки. А други пращани в колониите. Втория е тоталитарния- държавата управлява икономиката и в буквалния смисъл на думата дава работа на всички.

Това е твоето виждане. Изцяло двупосочно и затова ограничено, според мен. Има безкрайно много по-добри решения, извън тези две.

1 hour ago, Frujin Assen said:

Пак към Киров.

Човече, кой те излъга, че България е уникална и това с храненето на лузърите никъде го няма?

Лузърите са такива, докато сами се дефинират като такива или им се отрежда такава роля от останалите. Социалните държави ги хранят, докато им дават всички възможности да излязат от позицията на губещи - образование и работа. Никой никъде не води политика да поддържа гета от лузъри - историк си, прочети. Виж как е било с негърските гета през 60-те и какво се е случило и се случва в следващите години с тяхното образование и социални възможности. Същият сценарий се повтаря на много други места.

Конкретно за идеята на Дора да се подходи към ромското малцинство, което се е капсулирало не без погрешната политика на държавата към него в изолирана общност от малоценни хора - без капчица ирония пиша, че идеята й да се подходи към тази общност като към страдащо от аутизъм дете е оригинална и реално осъществима, според мен.

Но наистина трябва да се намерят точно тези критични точки, които са основни като ценности за хората от общността и да се изтегли цялата верига от проблеми чрез най-важните от тях. Това е извънредно сложна задача, изисква много дълбоко познаване на техния манталитет и психика, ценностната им система и трябва да се приложи комплексно като държавна програма, за да има успех.

Който реши тази задача с ромското малцинство в България наистина заслужава нобелова награда.

Това го видях после и затова го цитирам по този начин:

Дора:

"Получило се е малко недоразбиране. Не съм написала, че искам да ги стимулирам с по-високи длъжности, а защо идеята, че хей сега ще се втурнат да работят нискоквалифициран труд не изглежда вероятна.

Нещо сходно с вашата теза написах и аз: възможно ли е икономиката изневиделица да произведе толкова нискоквалифицирани места, че да осигури заетост на ромското населенине? - Не. Държавата няма нужда от нискоквалифициран труд. Търсене има за висококвалифицираните длъжности и то далеч не за всички."

Държавата няма нужда от нискоквалифициран труд, но ако не пречи с административен рекет и не създаване на добри условия за дребен бизнес, самите хора ще си намерят добро препитание в сферата на услугите с такъв труд. Ако например не се изискват всякакви бумаги с отчети и плащане на задължителни осигуровки от самонаетите, мнозина необразовани хора ще упражняват някакъв занаят или дейност, от която ще живеят не зле семействата им. Сега обаче да сложиш една сергия или сандъче за лъскане на обувки никак не е лесно, затова по-лесно е да живееш от социални помощи - само че тези помощи не падат от небето, те се вземат от джобовете на други работещи и се дават на принудително сковани в безработица хора.

Трябва да се оставят хората да печелят със самонает труд максимално неограничени от държавата, даже държавата трябва да прави всичко възможно, за да ги подпомага за това, вместо да ги развращава с неизработени от тях помощи; тези помощи не са "помощи", те ги развращават нравствено и това се превръща в навик поколение след поколение.

Много от ромите и сега правят това, работят като самонаети, но са принудени да го правят нелегално.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, Frujin Assen said:

И по специално за гетото.

Та какво викаше там за шанса на хората от гетото?

As of the 2010 Census, black households had a median income of $32,068. 27.3% of black households earn an income between $25,000 and $50,000, 15.2% earn between $50,000 and $75,000, 7.6% earn between $75,000 and $100,000, and 9.4% earn more than $100,000.

Although the composition of the black middle class varies by definition, the black middle class is typically divided into a lower-middle class, core middle class, and an upper-middle class. The black lower-middle class is concentrated in sales, clerical positions, and blue-collar occupations, while the black upper-middle class (sometimes combined into the black upper class) is characterized by highly educated professionals in white-collar occupations, such as health care professionals, lawyers, professors, and engineers.

https://en.wikipedia.org/wiki/African-American_middle_class

Преброяването от 2010 показва, че средният доход на домакинство от чернокожи е $32,068.

1.

27.3 % от чернокожите домакинства печелят годишно между 25 000 и 50 000 долара.

2.

15.2 % печелят между 50 000 и 75 000 долара

3.

7.7 % печелят между 75 000 и 100 000

9.4 % печелят повече от 100 000 долара.

Въпреки че структурата на средната класа при чернокожите има различни дефиниции, средната класа от чернокожи е разделена на ниска средна класа, основна средна класа и горна средна класа. Ниската средна класа се състои предимно от търговци, свещеници и работници със сини яки. Средната част от средната класа на чернокожите /понякога преливаща с горната част на средната класа от чернокожи/ се състои от високо образовани професионалисти и служители с бели якички, като доктори, адвокати, професори и инженери.

Или, Фружине, около 60 процента от всички чернокожи са част от американската средна класа, като 18 процента от тях са високообразовани и квалифицирани специалисти с много високи доходи.

Това се е случило в годините между 1962 и 2010. Средната класа на чернокожото население е 60 процента средна класа по американските стандарти. Останалите 40 процента имат своя шанс за образование и работа, те могат да влязат в тази средна класа.

Колко процента е българската средна класа по българските ниски стандарти и колко процента от ромите влизат в нея, а колко процента са образовани и имат шанс с професиите си да влязат в средната класа.

Ти ми кажи.

Да те улесня малко - 0.3 процента от ромите в България са с висше образование. Какво мислиш за това?

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ето това се случва!

Миллионы семей пытаются свести концы с концами, многие семьи, ранее принадлежавшие к среднему классу, оказываются в положении, когда им впервые в жизни приходится обращаться за социальной помощью.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Frujin Assen said:

Ето това се случва!

Миллионы семей пытаются свести концы с концами, многие семьи, ранее принадлежавшие к среднему классу, оказываются в положении, когда им впервые в жизни приходится обращаться за социальной помощью.

Изместваш темата и я подменяш.

Темата, както е поставена, е за необразованото и без перспективи ромско малцинство в България.

Подменяш я с ипотечната криза в САЩ. Там действително милиони хора от средната класа загубиха домовете си, които изплащаха на ипотека, защото балона с цените на имоти се спука, имаше рецесия, някои загубиха работата си, не можеха да плащат скъпите си ипотеки с раздути цени и загубиха домовете си.

Това обаче не променя факта, че чернокожото малцинство е образовано и работещо за разлика от ромското малцинство в България, което нито е образовано, нито е работещо.

Избирателите от САЩ наказаха с вота си този тип "крони капитализъм" и дори черните изненадващо гласуваха за Тръмп, което преобърна вота. Сега всички под чертата на 25 000 долара годишен доход, което е границата на средната класа са въобще освободени от данъци, но това е съвсем друга тема.

Посочих чернокожите, които до 60-те години са били сегрегирани и лишени от възможности за качествено образование като пример как могат да се решат такива проблеми с необразовани малцинства. Ти го изби на пропаганда. Не е коректно.

Темата е за демографския проблем в България, породен от огромната раждаемост при необразованите и бедните, което чертае лоши перспективи, защото тези хора ще станат мнозинство.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Б. Киров said:

Държавата няма нужда от нискоквалифициран труд, но ако не пречи с административен рекет и не създаване на добри условия за дребен бизнес, самите хора ще си намерят добро препитание в сферата на услугите с такъв труд. Ако например не се изискват всякакви бумаги с отчети и плащане на задължителни осигуровки от самонаетите, мнозина необразовани хора ще упражняват някакъв занаят или дейност, от която ще живеят не зле семействата им. Сега обаче да сложиш една сергия или сандъче за лъскане на обувки никак не е лесно, затова по-лесно е да живееш от социални помощи - само че тези помощи не падат от небето, те се вземат от джобовете на други работещи и се дават на принудително сковани в безработица хора.

Еее, сега пък, ми то това за което говорите си го има в така наречените патенти, плащаш  си патент и лъскаш обувки, нищо друго не ти се иска, нито данъци , нито отчети, само патент и соц осигуровки. Приятели "Господ дава но в кошара не вкарва" - не като да няма това , въпросът е че системата на социално подпомагане на калпак, независимо от това дали си работил или не е правилна, пример - аз плащам социални осигуровки, от тях трябва да се натрупва така че един ден да получавам пенсия, да имам болнично осигуряване, безплатно, да имам отпускна заплата, при временна безработица да получавам някакви помощи, при трайна безработица получавам някакви минимални грошове но то е само за определен период от време и е някакви мизерни грошове, от това което внасям аз и всички останали и от държавния бюджет се изплащат еднократни помощи при раждане на деца, детски добавки и майчинско отпуск , който е мисля 6месеца и е в размер на минималната заплата,  - така е в Кипър и така се стимулират хората да работят не да седят на помощи. При положение че реша да седна на помощи - си ям от ставката за пенсия - помощите подяждат това което имам натрупване за пенсия.

Ние сега какво в България - не стимулираме хората да работят а стимулираме циганете да раждат деца и да живеят на гърба на работещия човек, освен това си вкарваме и втори автогол дебългаризираме България.

Проблемът е в българската политическа класа - съзнателно още при прехода към демокрация циганската общонст беше отделена от обществото и капсулирана , така се създава лесно манипулируемо, необразовано, етническо малцинство, което поради естеството на етническите си особености, барони , вождове на кланове , баро, царе и прочие, евтино и лесно продава вот на избори. Нашата политическа класа не желае и няма да промени статуквото, сложено след 10 ноември.

Въобще всички големи проблеми на България опират до желанието или нежеланието на българската политическа класа за промени, иначе както в началото Южняка каза - възможно е да се обърне листа и да очакваме положителни резултати.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Capitainofmarine said:

Еее, сега пък, ми то това за което говорите си го има в така наречените патенти, плащаш  си патент и лъскаш обувки, нищо друго не ти се иска, нито данъци , нито отчети, само патент и соц осигуровки.

Да, ама не.

И аз така си мислех, докато разбрах, че не е.

Патента си го плащаш в общината, но това не ти дава право да упражняваш занаята. Трябва да имаш майсторско свидетелство издадено от НЗК /национална занаятчийска камара/ - нямаш ли такова, спукана ти е работата, ако работиш без кетап, носиш наказателна отговорност и плащаш големи глоби.

За да ти издадат майсторско свидетелство от Камарата, трябва да вземеш 3 степени изпити - чирак, калфа и майстор. И между тези три степени нямаш право на самостоятелна работа, а всяка от двете до майстор е по 3 години.

Може да си завършил специализиран техникум, може да си сръчен като Кольо Фичето - твой проблем, нямаш ли кетап си под ударите на прокуратурата и данъчните.

Курсовете за чирак, калфа, майстор по фризьорство като съвкупност ти струват около 6000 лева - това го знам от позната на жена ми, коята скоро ги изкара.

Отделно патентния данък за едно столче в салона й струва 250 лева месечно /има-няма клиенти/, отделно ХЕИ, Пожарна, НОИ, касов апарат /той се купува и си плащаш периодично сервиза/; ако си вундеркинд си водиш сам счетоводството, ако не си, плащаш на счетоводител, подаваш декларации годишни, за които пак плащаш, най-сетне си плащаш и наема на салончето.

Та така с патентите и занаятите. Курс по сървайвър са.

Ето ти мнението на един неграмотен човечец от форумите за занаятчии /има и такива/, който си е изплакал мъката, може и да е много сръчен майстор човека:

"АБЕ ЗАЩО Е ТАЗИ ЗАНАЯТЧИИСКА КАМАРА ВЪОБЩЕ! ЗА ПАРИ!!!!
ЩОТО ОТРЕГИСТРИРАНЕТО ОТ НЕЯ НЕ СВЪРЗАНО С ЗДДС!
РЕГИСТИРАШ СЕ НА ПАТЕНТ, ПОСЛЕ СЕ РЕГИСТРИРАШ ПО ДДС, АМА СИ ОСТАВАШ ЧЛЕН НА ЗАНАЯТЧИИТЕ( ДРУГ Е ВЪПРОСА С Т.Н. ИЗПИТИ И СВИДЕТЕЛСТВА- ТО МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ ИМА.............). АМИ АКО СИ САМОУК ИЛИ ДРЕГ ЗНАЕЩ, КОЙТО Е [/МНОГО ,МНОГО ПО ЗНАЕЩ ОТ ТОЗИ,КОЙТО ЩЕ ТИ ДАДЕ КЕТАПА КАКВО ПРОВИМ!!!B]а И МА, АКО НАИСТИНА ИМА ИЗПИТ ТИ МОЖЕШ ДА НАУЧИШ НА МНОГО НЕЩА, ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ТИ ДАВА ДОКУМЕНТА!
ПОРЕДНИЯ АБСУРД В БЪЛГАРИЯ!!!!" - край на цитата

А друг му отговаря в същия тон:

"Е това е поредния абсурд в България!

Регестираш се, защто си на петент, след това тръгва ти бизнеса, ретистрираш се по ЗДДС, ама [оставаш член на тази камара! И ЗАЩО? ЗАЩОТО СИ ЖИВ! АКО УМРЕШ Е ДРУГО? А по въпроса за кетапите ОЩЕ ПО ПЪЛЕН АБСУРД-явявям се аз, учила съм се 2-3 години от БАШ МАЙСТОР ( без свидетелство за майстор от камарата) и видиш ли той НЕЗНАЕ ДОРИ 10 % ОТ ТОВА, ЗА КОЕТО ЩЕ МИ ДАВА СВИДЕТЕЛСТВО!

[/ТОВА Е АБСУРДИСТАН!B]" - край на цитата

И един вече по-образован коментар в сайт за фризьорки, но в друг аспект, за наказателната отговорност, която държавата налага, ако нямаш "майсторско свидетелство", описах как се взема, забравих да спомена, че за всеки изпит в Камарата пак си плащаш, отделно си плащаш за курсовете, отделно си плащаш задължителен членски внос, а при фризьорите те задължават да се абонираш за списанието, издавано от председателя на тяхната занаятчийска камара, който пък те изпитва и организира курсове:

"Напълно съм съгласна с теб Диди, това е поредният абсурден закон в България. Това изискване трябва да важи за занаяти за които няма учебни центрове, гимназии, колежи и пр., защото в случая се обезсмисля професионалното образование, т.е. можем на 16 години да приключваме у-ще, да чиракуваме няколко години, да се явим на изпит при някой "баш" майстор и да имаме право да работим самостоятелно. Всичко е за пари и представете си що пари ще се влеят в тази камара...Сега всеки, който си има фирма, квалификация и платени данъци, трябва или да чиракува или да се явява на изпит за някакво измислено "майсторско свидетелство".

И другия абсурд, въпросната камара писали писмо до прокуратурата да изискват наказателна отговорност от всички които не сме "майстори" и работим самостоятелно, защото сме били работили без да имаме правоспособност, според тях само майсторското свидетелство е миродавно, не се зачитат дипломите ни. Тогава какво излиза, че МОН издава дипломи, а НЗК не ги зачита...!?!?!?" - край на цитата

Това е положението със "свободата" да упражняваш занаят в България като самонает.

Нали си представяш как някой от неграмотните хора, които все пак са майстори в занаят, ще мине през всичките тези иглени уши, за да има законно право да работи, да не говорим, че дали ще има пари да се класира за това право.

 

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ли Куан Ю безспорно е забележителен човек, със сигурност е един от най-големите управленци на ХХ в., но това което прави в Сингапур в България не може да бъде повторено. Първо, той се вихри 60-те, 70-те и 80-те години, когато светът беше друг, отделно прави това в източноазиатска среда с всичките им нагласи към субординация.

В днешна свръхлиберална Европа, всякакво ограничение на раждаемост по имуществени или образователни признаци, както и така дискутираните в обществото рестрикции за гласуване, за съжаление са невъзможни.

Отделно, при сегашната свръхлиберална правораздавателна система, лишените от доходите си цигани ще се отдадат на битова престъпност в още по-голяма степен, както уместно е забелязала Дора. Просто няма никакъв респект към държавата и законите. Също така Фружин правилно е забелязал друго - че образованите хора не раждат деца, не защото нямат пари да ги гледат, а защото искат да градят кариера, да са хедонисти и т.н. Всяка амбициозна образована жена знае, че едно майчинство буквално я връща в първи клас. За да я мотивираме да започне да ражда деца, трябва да й даваме милиони, което няма как да стане.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, Михов said:

В днешна свръхлиберална Европа, всякакво ограничение на раждаемост по имуществени или образователни признаци, както и така дискутираните в обществото рестрикции за гласуване, за съжаление са невъзможни.

Не става въпрос за ограничаване на раждаемост по образователни признаци, а за ограничаване на помощи за деца по образователни признаци. Пишете "за съжаление", което ме води до заключение, че го намирате за резонно, но то съществува и сега в Румъния, фиксирано е в тяхното законодателство, където средното образование е задължително, а помощите за деца са обвързани със задължението на родителите им да спазват закона:

After the age of two, children receive an allowance up until the age of 18, although they must attend school in order to be eligible.

https://en.wikipedia.org/wiki/Welfare_in_Romania

Никой в ЕС и САЩ не критикува Румъния за този закон, а за брутално полицейско насилие и лошо отношение на администрацията към ромите - между другото, някои неправителствени организации изчисляват ромското население в Румъния между 1 и 2 млн., въпреки че официално е около 650 000, ситуацията с преброяването и процентите, са аналогични с тези в България. Почти същата ситуация е и в Унгария.

Моята теза е, че въпросът с ниското образование, престъпноста и бедността при ромите не е етнически за България, защото голяма част от етническото българско и турско население върви по същия път, при ромите тези неща са най-ярко изразени.

Според мен причината е само една, лошо управление, част от което е и както вие отбелязвате свръхлибералната правораздавателна система. За последното бих добавил, че тя е такава, защото обслужва мафията наречена Кой, която си има държава, но към дребните престъпници не е чак толкова либерална, защото за 1 хляб вкарва хора в затвора, но за 10 млн. не. Това е друга тема, макар че в нея е ключът и към демографския проблем, според мен.

Има няколко изключения с решаването на ромския въпрос, който е част от демографския, в България, едно от тях е Каварна.

Каварна, където булдозерите не влязоха в махалата

Политики, а не политиканстване

Каварна е пример за цялостен подход към интеграцията на ромската си махала - само преди 10 г. тя е изглеждала по много по-различен начин. Тогава ромският квартал е бил на прага на гетоизацията, но общината подема цялостна програма и инвестира във физическа, образователна и административна инфраструктура. Усилията на общината, и в частност на кмета Цонко Цонев, са само едната страна на монетата. Другата започва още през 1989 г. когато една голяма част от ромите в квартала, които са професионални строители, тръгват да търсят работа в чужбина. Първоначално го правят незаконно, но това се променя по време на предприсъединителния период на членството на България в ЕС, когато българските граждани имат право да работят по три месеца в държави-членки на съюза. Някои от тях стават строители и амбулантни търговци в Полша, където си "предават" работата - три месеца работи мъжът, след него отива жена му, брат му, братовчед… Спестяванията им се връщат в квартала, но това, което прави модела наистина устойчив, е инициативността на общината и политическата воля на кмета.

"Подобрете първо средата на живот на тези хора, накарайте ги да се почувстват граждани. А след това наблягайте на образованието и заетостта", казва пред колегите си кметове Цонко Цонев

Цонко Цонев успява да убеди както общинския съвет, така и местната общност, че политиката на интеграция е жизненоважна за просперитета на общината като цяло. Общината изгражда инфраструктурата, включително улици с канализация и водоснабдяване, газификация, телефони, интернет. За да не се строи хаотично, са наети архитекти, които правят макети на няколко еднотипни жилища, а ромите-строители ги строят собственоръчно. Незаконно строителство не се позволява. Сметищата са изчистени от безработните роми по програмите за временна заетост. Земята е култивирана и раздадена на парцели, като голяма част от подалите заявление са ромски семейства. Създаден е общински здравен фонд, в който участват както етническите българи, така и ромите. Местната администрация се грижи когато гурбетчиите си дойдат, да платят със стара дата здравните осигуровки на всички в семейството, които не са осигурени. За тези, които нямат роднини в чужбина и нямат работа, кметът се грижи да получат препоръки и когато започне сезонната работа, те да бъдат първите, които са назначени.

Проф. Томова разказва, че средствата за тези социални програми идват от отговорно управляваните общински активи. По думите й, за разлика от други малки общини, където общинските земи са разпродадени на безценица, в Каварна те се продват на инвеститори в ветроенергийни паркове, които изграждат вятърни генератори. С тях се сключват договори, които носят на общината доходи, които пък финансират интеграционните политики.

Сделките със собствениците на ветропарковете около Каварна и средствата от еврофондове служат за финансирането на инфраструктурните и социалните програми в града край морето

Кметът не забравя, че без образователна стратегия всички усилия отиват на халос. Затова ключови инвестиции се правят в десегрегацията на детските градини и училищата, както и във включването на ромските деца и родителите им в образователните процеси. В училището са наети като чистачки, лелки и готвачки ромски жени. Така родителите са спокойни, че там имат свои хора, които пък помагат на учителките да се справят с децата, които не знаят български език. За да разберат родителите, че образованието е ценно и нужно, те биват ангажирани с учебния процес активно - участват в родителски срещи, идват на концерти и виждат успехите на децата си, което рязко намалява риска от ранно отпадане от училище. Общински омбудсман следи за нарушения на правния статут на всички в градчето - независимо от етническата и верска принадлежност.

Годините общинска подкрепа и благоустройството на квартала дават своя плод - там вече се отварят къщи за гости и малки хотели, а тази година ирландски инвеститор отваря фабрика за рапани, която дава възможност за целогодишна работа в махалата. Това може да бъде шанс кварталът постепенно да излезе от цикъла на зависимостта от европейските и общински фондове.

"Подобрете първо средата на живот на тези хора, накарайте ги да се почувстват граждани. А след това наблягайте на образованието и заетостта... Няма как да очаквате от едни хора, които нямат електричество, живеят в мизерия, газят в кал, да ходят на училище или да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда", казва кметът Цонко Цонев на събрание на кметовете и представители на ромската общност. Разбира се, моделът на крайморския град не може да бъде копиран на сто процента навсякъде в страната поради различните особености на местата. Но отговорният подход към управлението на ромските квартали и приемането на всички хора за равни - може.

 

Според Ива Александрова, основните елемети за успеха на Каварна са следните:

- Цялостен подход към инвестициите, и то с публични средства в ключови за системата сектори;

- Развитие на общинския капацитет да кандидатства по европейски програми;

- Пропорционано разпределяне на общинския бюджет или, както казва кметът Цонко Цонев: "¼ от гражданите на Каварна са роми, следва ¼ от общинските средства да са насочени към тях.";

- Работа директно с ромската общност, техни общински представители, изнасяне на част от административните услуги в офис в квартала;

- Планиране на инвестициите в диалог с общността, като така се създава повече усещане за собственост у хората.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/vsichko_za_pravata_ni/2015/07/01/2563726_kavarna_kudeto_buldozerite_ne_vliazoha_v_mahalata/

 

 Цонко Цонев като кмет е направил в Каварна това, което българската държава можеше да направи през изминалите години и което все още може да се направи.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 30.06.2017 г. at 9:32, Южняк said:

Промяна евъзможна, няма *никаква нужда от нарушаване на ничии права* (пу-пу-пу, сакън..), трябва да се започне от диференциация в помощите за деца като се вземат предвид пропуснатите ползи на образованите родилки.

Не знам дали би проработило като в Сингапур, нямам си и най-слаба идея, но - нещо трябва да се опита. Ясно е, че всяка партия, която го направи, би паднала от власт защото срещу това ще гласува цялата целокупност на необразованото население - а сигурно би имало и по-големи проблеми от това.......но политическата класа трябва да постигне консенсус и да го направи - и защити колективно. Има начини.

Според мен проблема е в цялостния политико-икономически модел. Промяна и дифернциране на помощите е капка в морето от проблеми. А политическата класа няма да постигне консенсус - не само за помощите, а и за който и да било друг от тези проблеми - това е сигурно, щото това ще застраши самото съществуване на тая класа. Смисъла на либерастията не е да решава проблемите на обществото, а на едрия капитал. Даже напротив - тя създава проблеми ако някой намери начин да печели от това. Пример - бежанците

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6/30/2017 at 0:47, Б. Киров said:

Държавата ни всъщност ги унижава, като им дава помощи, стимулиращи ги да не работят - по този начин им казва, вие не ставате за нищо друго.

Това изказване директно Ви вкарва в графата праволинейни републиканци или както биха се изразили някои уважавани съфорумци - "крипто консверватори". :) 

Иначе по въпроса щях да пиша нещо, но се оказа, че уважаемият Михов ми е взел думите от устата, пардон - от клавиатурата. Виждам, че като контрааргумент е цитирана Румъния. Бих искал да попитам дали има някакви данни по въпроса доколко се спазва това: "After the age of two, children receive an allowance up until the age of 18, although they must attend school in order to be eligible."  Някакви статии, изследвания, коментари? Ако може, не на румънски, разбира се. Щото то и при нас уж образованието е задължително до еди колко си години, ама спазва ли се?

Редактирано от sir
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...