Отиди на
Форум "Наука"

„Козлодуй” и „Белене” (Булат Нигматулин)


Recommended Posts

  • Потребители

„Козлодуй” и „Белене” (Булат Нигматулин)

http://ime.bg/bg/articles/kozludui_and_belene_bn/

 

Извадки от изказване пред една от комисиите на Народното събрание от заседание на 22 януари 2013 г., със съкращения.

 

Булат Нигматулин (експозе)

„Въпросът за „Белене“ е тема, с която аз съм добре запознат.

Аз смятам, че още отпреди 12 години се занимавам с тема, свързана с българската атомна енергетиката, тогава аз на пост заместник-министър на атомната енергетика в Русия се сражавах до кръв за това да не бъдат затворени трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Аз самият съм участвал във въвеждането в експлоатация на трети и четвърти блок в Нововоронежката атомна електроцентрала в Русия, а трети и четвърти блок в „Козлодуй“ са огледални блокове, същите като трети и четвърти в Нововоронежката атомна електроцентрала.

Тогава аз получих обещание от министъра на енергетиката на България, че трети и четвърти блок няма да бъдат затворени, но каквото се случи, то вече е станало и няма защо да се връщаме назад.

Тези два блока в Нововоронежката електроцентрала ще работят още 18 години или те ще работят до 18-та година, а вашите блокове в „Козлодуй“ бяха затворени. Но нека да се върнем към темата „Белене“.

Ще представя няколко теореми.

Първо, не сме против самата атомна електроцентрала като обект. Изхождаме от презумпцията, че нашите, руските атомни реактори са сигурни, ефективни и проектът е добър. Постави се въпросът за какво се строи електроцентралата? Тя се строи, за да произвежда електроенергия, която да бъде продавана. Теоремата се състои в това, че днес и за следващите двадесет години като минимум България е осигурена с електроенергия, електроенергия, която даже е в излишък. На глава от населението в България произвеждате един път и половина, два пъти електроенергия, отколкото в съседните ви страни. Това е първата теорема.

Втората теорема, започвам с въпроса може ли електроенергията от АЕЦ „Белене“ да се продава в чужбина? Това може да бъде решено в рамките на един отделен проект, който не е бил разработен заедно с проекта за строителството на АЕЦ „Белене“ и той засега не се разглежда в рамките на този проект. Еднозначно може да се каже, че при сегашните условия, при които се проектира АЕЦ „Белене“, цената, която ще бъде постигната, а това са 10 евроцента за изкупуване, като възвръщаемост на проекта. И ако се говори за създаването на мрежите за включване на електроцентралата към електроразпределителната мрежа, цената стига до 14 евроцента за следващите 20 години. Тази цена прави електроенергията от „Белене“ непродаваема.

Следващият въпрос е необходима ли е електроенергията на съседните ви страни? Преди един месец беше подписан договорът по проекта „Южен поток“. Това са доставки на газ за съседните на България страни. Този газ ще бъде доставен в съседните ви страни, за да задоволи потребността от гориво на строящите се газови електроцентрали в тези страни. И тези страни, дори ако сега изпитват дефицит, тогава ще постигнат една енергийна независимост. Това дори не зависи вече от цената. Става въпрос за това, че цената на газта ще бъде по-ниска от цената на електричеството от „Белене“ през този период, за който ние говорим – периодът, когато трябва да бъдат върнати инвестициите.

Да поставим въпроса и по друг начин. Намерен е инвеститор, който е готов да вложи своите пари в строителството на АЕЦ „Белене“. Половината от инвестициите се предоставят от този инвеститор, другата половина предоставя България. Но ако се окаже, че проектът не е ефективен за този период, за който се предвижда, това са 50 – 60 години. Не става въпрос за някакъв търговски обект – за хотел или за магазин. Когато този проект се окаже неефективен за едната от страните, дори в един кратък период, такъв проект ние не смятаме, че може да бъде устойчив.

Възможни са различни сценарии в този случай. Централата не може да бъде продадена, произвежданата от нея електроенергия не може да се продава, централата не е ефективна, проектът не е ефективен, това води до разваляне на отношенията. Днес проектът предлага определени предимства, осигуряват се работни места, става въпрос за 5 – 6 000 души, които могат да бъдат ангажирани, работа в продължение на 7 – 8 години, но по-нататък какво се получава? Получава се една преобърната Хеопсова пирамида.

Аз като руснак, като специалист, като експерт съм заинтересован отношенията между нашите страни да не се развалят. Ще дойдат нови хора, това ще стане след пет, шест, след седем години, ние вече няма да заемаме тези постове, ще дойдат млади хора и ще зададат въпроса: „Защо ни е била натрапена тази електроцентрала? Защо този неефективен проект е бил осъществен?“, тогава младите специалисти, които ще бъдат на нашите места в Русия ще кажат: „Ами не знаем“. Същото, което казваме по повод трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Преди 12 години ние си спомняме за тези фамилии, които ни обещаха тогава, че няма да бъдат затваряни трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава и в България ни обещаха, аз лобирах за този проект и в България, и в Европа, в европейските надзорни органи.

Четвъртото, което искам да отбележа, преди да се постарая да отговоря на вашите въпроси е това, че днес българската електроенергетика е много добре балансирана. Пети и шести енергоблокове на „Козлодуй“ дават електроенергия при цена 2,2 евроцента за киловат. Ако сравним с продукцията в електроцентралите на съседните страни, там става въпрос за 4,5 – 5 евроцента на самата електроцентрала.

Следващият въпрос е свързан с това, че експлоатацията на тези енергоблокове може да бъде удължена за следващите 15 – 20 години. Това ние вече го направихме с пети енергоблок на Нововоронежката атомна електроцентрала. Същото вече се прави в електроцентралите, атомните електроцентрали в Украйна и в Русия. Става въпрос за други електроцентрали освен Нововоронежката.

Следващият въпрос. През следващите 20 години потреблението, консумацията на електроенергия във вашата страна няма да се увеличава. Ако обаче, не дай Боже, в някакъв момент в България бъдат изградени някакви производствени мощности с голяма консумация на електроенергия, вие разполагате с един резерв от електроенергия, която сега вие изнасяте. Това е един почти 15-процентов резерв.

В краен случай, ако през следващите 15 – 20 години възникне необходимост от допълнителни количества електроенергия, вие така или иначе разполагате с минаващия през вашата територия газопровод „Южен поток“. Могат да бъдат прокарани и други газопроводи в бъдеще, така че вие за една – две години можете да построите паро-газови електроцентрали. Но тук става въпрос за период от след 20 години. Тогава може би все още ще бъдем живи.”

 

Въпроси и отговори.

Диан Червенкондев: „…Каква би била цената на проекта АЕЦ „Белене“?

През минали наши заседания ние разгледахме докладите на независимия експерт „Ейч Ес Би Си“, в който той прогнозира, че проект като АЕЦ „Белене“ така, както е започнат, цената би била над 10 милиарда евра – 10 350 000 000 евро. В кореспонденцията, която разгледахме през миналите заседания в Комисията „Белене“, с нашия стратегически инвеститор, който трябваше да влезе с 49% в проекта „Белене“, в проектната компания, това е немският концерн „РВЕ“. Той също прогнозира, че цената на тази централа би била над десет цяло и пет, шест, осем милиарда евро.

Договорът в споразумението, което е подписано за изграждане от руската страна, без да е уточнена добре ескалацията, е записано, че тази централа ще струва около 4 милиарда евро и това е нашият основен спор с колегите и това трябва да бъде изяснено и пред обществото.

… Според Вашата експертиза и Вашия опит в аналогични такива компании, и съответно в момента, на база реалните пазарни условия, каква е Вашата прогноза за цената на проекта АЕЦ „Белене“?

Булат Нигматулин:Благодаря Ви, разбрах въпроса. Нека да погледнем как стоят нещата. В началото, в договора с „Росатом“, беше предвидена цена за проекта 4 милиарда. След това за строителството на електроцентралата бяха предвидени 6,3 милиарда. Като става въпрос само за електроцентралата без електропреносната мрежа и инфраструктурата. Обикновено тази останала част струва около половината на цената на електроцентралата. Тук виждаме, че  нещата стигат до 10 милиарда. Целият проект като сума излиза 10 милиарда евро.

Обикновено как изглеждат нещата със строителството на атомната електроцентрала? Става въпрос за големи мощности, става въпрос за 2,4 гигавата. След това трябва да се изгради мрежовото стопанство. Започваме със 500 – 750 киловолтови мрежи, докато стигнем до потребителската мрежа от 10 киловолта. Мрежовото стопанство е по-скъпо, отколкото самата електроцентрала, защото е необходимо създаването на цялата тази инфраструктура с каскада от понижаващи трансформатори.

Освен това лихвите по кредитите. Това не са безлихвено предоставени пари. Няма да говорим за конкретна страна, но минималните лихви са 4%. Минималното ниво на лихвите е 4%, 3,92% това е минималното ниво на лихвите за такива кредити, а нормално е 5 – 6% лихва. Става въпрос за сложна лихва в рамките на един период от 15 – 20 години. И виждате, че тук се стига отново до едни суми от милиард и половина – два и половина милиарда, които допълнително се натрупват към тези 9 – 10 милиарда евро. Това са повече от 10 милиарда.

Искам да кажа и нещо парадоксално. Дори два пъти по-евтино да струва тази електроенергия, тя не е необходима за вашата икономика. Тук не виждаме консуматори, които да потребяват тази електроенергия.”

Мартин Димитров: „…Един от важните въпроси във връзка с „Белене“ е цената на тока. Във Вашата презентация казахте, че цената на евентуалния бъдещ ток от „Белене“ би била между 10 и 14 евроцента. Различни български експерти, които настояват за строителството на централата, говорят за цена от порядъка на 4 – 5 евроцента. Тоест, те едва ли не казват, че „Белене“ би имало цена на тока, подобна на пети и шести блок на „Козлодуй“ и това е голям дебат в България.

Вие като човек, който е бил на важно политическо ниво в Русия по времето на стартирането на проекта „Белене“, е важно да аргументирате за нас, защо цената е 10 – 14 евроцента. Защото Вие ако сте прав, че цената на „Белене“ е толкова висока, то наистина се обезсмисля проектът.

Хората, които настояват за „Белене“ в България твърдят, че цената ще бъде колкото пети и шести блок на „Козлодуй“, а Вие казвате три, четири, пет пъти по-висока цена. За нас е много важно да се аргументирате. Аз смятам, че сте прав, но е важно Вашите аргументи да бъдат чути от моите колеги.”

Булат Нигматулин: Дайте да пресметнем. Първо, нека да се върнем към 2002 година. В Русия строителството на електроцентралите в 2001 – 2002 година струваше 1,2 – 1,5 – 1 200 – 1 500 долара за киловат. Тоест, вашият хилядник в „Козлодуй“ би струвал 1,2. Сега цената на един такъв блок, тъй като всичко навсякъде поскъпва по света в атомната енергетиката, е 3,5 – 4.

За да не правим аритметични упражнения, аз ще се обърна и ще приведа данните за един аналогичен проект. Турската електроцентрала, руска, която ще се строи в Акуя, там се строят 4 енергоблока. Не 2 като в проекта „Белене“, а 4. Там се предвижда и в договора е фиксирано, че възвращаемостта на инвестицията предвижда цена за следващите 15 години на електроенергията, една втора, от която ще купува турската страна, на ниво 12 щатски цента. Там се предвижда и едно горно ниво на цената, което е от 15 американски цента, цена при която турската страна, турската държавна организация ще изкупува електроенергията от построената от руската страна турска атомна електроцентрала „Акуйо“.

Ситуацията със строителството на тази електроцентрала, тя е същата, тя е симетрична на централата „Белене“ с едно „но“ обаче. Там се произвежда два пъти по-малко електроенергия, отколкото в Българя на глава от населението…

Но дори да се откажем от разглеждането на тези въпроси, колеги, приятели, вие разполагате с море от електроенергия. През следващите 20 години вие няма да развивате икономика, която да се нуждае от голямо количество електроенергия. Структурата на икономиката на страната е променена. Вие развивате сферата на услугите.

Искам да повторя нещо. Защо аз, атомен специалист, човек и с икономическо образование съм против един такъв проект, против атомната енергетиката? И аз не съм против атомната енергетиката, а съм против строителството на АЕЦ „Белене“. Ако, не дай Боже, построите тази електроцентрала, след време ще се развалят отношенията между нас. Ще ни кажете: „Върнете парите“, а парите ние няма да ги имаме. Това ще доведе до разваляне на отношенията между нашите страни.

Петър Димитров: „Казах, като се махне инвестицията, можете да погледнете доклада, това е на страница 19 в доклада, и да видите колко е себестойността. Така, че аз Ви питам, как от 2,2 евроцента го докарахте до 14 евроцента? И ако направите сметка за колко години ще се откупи това, което се изгражда в „Белене“, как сте установили, че до 20 години България няма да има нужда от електроенергия? Най-големите ни топлинни централи, срокът им свършва, на четирите най-големи от петте, срокът свършва до 18-та, 20-та година. Как определихте, че няма да имаме нужда от електроенергия? Как ще се случи това нещо?”

Булат Нигматулин:Първо, преди 12 години, когато аз пристигнах тук в качеството си на заместник-министър, това беше направено, за да обсъждаме ситуацията с първи, втори, трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй“, не ставаше въпрос за проекта „Белене“. Тогава потреблението беше паднало и във вашата страна, и в Русия промишлеността потребляваше много по-малко електроенергия. Аз пристигнах като специалист, за да предложа помощта си, не само личната си, но и като представител на министерството със своя авторитет, да можете да заимствате опита, който ние имахме в работата си по трети и четвърти енергоблокове на Нововоронешката електроцентрала и първи и втори енергоблокове на Колската атомна електроцентрала.

Нещо повече, аз тогава се срещнах с министър-председателя на страната с цел да го убедя да бъдат запазени трети и четвърти енергоблокове в „Козлодуй“. Срещнах се и с президента на страната, за да го убедя в необходимостта от това. Аз дори представих писмено предложение за съдействие от страна на „Минатом“, на Русия за развитието на трети и четвърти енергоблокове. Аз тогава се срещах лично с министър Ковачев и ми беше дадено обещание, че те няма да бъдат затворени.

Ще отговаря на всички ваши въпроси. Що се отнася до „Газпром“. Вие нямате нужда и от газови електроцентрали. Нямате нужда и от ТЕЦ-ове. Вие трябва да извършите реконструкция в рамките на три до пет години на пети и шести енергоблокове, за да разполагате с море от електроенергия.

Що се отнася за след това. Това е един добър въпрос. Искам да кажа за след това. Ние строим електроцентралите за 15-годишен период. Остават 7 години, ако започнем отброяването на времето от момента на построяването, тоест става въпрос за 2025 – 2027 година. Тогава сигурно аз, сигурно и вие ще сме живи, аз във всеки случай се надявам на това, тогава младите хора, които присъстват тук в тази зала, ще трябва да взимат решение за осигуряване на горивно-енергийния баланс на страната. Тази грижа тогава ще е тяхна. А какво ще стане, ако се построи сега „Белене“? В рамките на следващите 10 години кой ще връща парите, които ще бъдат предоставени във вид на кредит за строителството на тази електроцентрала?

Следващият въпрос относно цената, която аз прогнозирам и за която стана въпрос, че ще е на ниво 4,5 – 5 евроцента. Когато в Русия започват спорове относно цената, аз взимам опонента си и го изправям пред дъската. Заставаме с него пред черната дъска или пред лист хартия и започваме да правим изчисления. Аз съм готов да се подпиша под своите думи. Аз залагам репутацията си, че цената, за която става въпрос, е на нивото 14 евроцента. Това е два пъти повече от цената, на която сега промишлените предприятия изкупуват електроенергия. Бих искал да погледна в очите човека, който е написал, че цената от нова атомна електроцентрала ще бъде на нивото 4,5 – 5 евроцента. Аз съм готов да го улича публично във фалшифициране на данните. Това са сериозни неща, това са сериозни въпроси. Кажете ми фамилията на този човек, който твърди това. Аз съм готов в университета, в министерствата, в Академията на науките да докажа, че това е нещо несъстоятелно и че става въпрос за фалшифициране на данните.

Нещо повече, аз съм готов да дойда в България за своя сметка, да участвам във ваше присъствие в анализ, който ще направим, и ще ви докажа, че този ваш експерт ви заблуждава.”

Румен Овчаров: „Отричате ли, господин професоре, че подписаната цена по договор е 3 997 000 000? Спокойно. Подписаната по договор цена е 3 997 000 000 евро?...”

Булат Нигматулин: „Първоначалната цена беше 4 милиарда. Но в публикации и в нашата, и във вашата преса беше за 4 милиарда, но това беше информацията, която първоначална, а после ставаше въпрос за 6 милиарда и повече.”

Румен Овчаров: „…Вярно ли е, че в България по индексите на „Евростат“ е 34% за тези шест години, откакто е подписан контракта? Вярно ли е, че цената в Еврозоната е 13% за тези шест години.”

Булат Нигматулин: „Вие сте абсолютно прав, но нека да продължа.”

Румен Овчаров: „Не, благодаря. Първо аз ще кажа, а после Вие.”

Булат Нигматулин: „Но нека да довърша. В началото беше 4 милиарда. Това е въпрос на споразумението преди и сега. Това е съгласието за вас и за нас. Вие се съгласихте на 4 милиарда, а когато „Росатом“ каза за 6,3 милиарда, вие не се съгласихте.”

Иван Иванов: „…Част от това лоби, което много държи да се реализира проектът „Белене“, заявява, че ако не се даде съгласие за реализиране на проекта „Белене“, руската страна ще накаже България като се противопостави на удължаване на срока на пет и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“…”

Булат Нигматулин: „…Аз съм експерт, аз съм професионалист в тази сфера и съм заинтересован за развитието на дългосрочни отношения между нашите страни. Отношения, които не отговорят само на примера, когато Живков и Брежнев се целуваха уста в уста. Аз съм заинтересован от това и ние с вас да можем да се целуваме и да се върнат онези отношения между нашите страни, които бяха в периода на сътрудничеството между нас. Аз съм заинтересован от това младите хора да се върнат към тези отношения, да знаят не само английски, но и руски.

Отговарям на въпроса, конкретно на Вашия въпрос за удължаването на срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове в АЕЦ „Козлодуй“. Примерната цена за една такава дейност е от порядъка на 300 милиона лева. И това е за следващите 20 години експлоатация на тези енергоблокове.

Аз разбирам, че в този случай при удължаване на срока на експлоатация на тези енергоблокове за следващите 20 години от това ще бъдат заинтересовани руските инженери, руските мениджъри, заводите „Ижорският завод“, който между другото не влиза в структурата на „Росатом“, и който е произвел корпуса на реакторите. И те няма да се откажат от възможността за участие в един такъв дългосрочен проект.

Тук става въпрос за имиджа, за престижа на руската технология. Да покажем, че един проект, който е планиран за експлоатация в рамките на 30 години, може неговата експлоатация да бъде удължена още с 20 години. Това доказва качеството на руската технология, качество, в което аз съм убеден.”

Марио Тагарински: „…Понеже засегнахте какво ще се случи и в 2030 година, 2027 година, запознат сте явно с пазарите. Бихте ли ни казали, осветлили по този въпрос, защото той нас ни интересува, в контекста, разбира се на руската стратегия, не само касаеща вътрешния пазар на Русия, но и външния пазар по отношение на основните параметри и енергийни ресурси, които са приоритетни. Тоест дали въглеводородните ресурси, атомната енергетиката, възобновяемите? Примерно за мен е неясно и поне не е достатъчно публикувано у нас по този въпрос, как се развиват възобновяемите източници, имаме предвид и глобалните процеси с климата, които протичат, и Протоколът от Киото, Програмата 2020 на Европейския съюз и не само на Европейския съюз.

И в този контекст, понеже Вие наблегнахте на газта, дали тя е основният приоритет, тъй като доколкото имаме информация, в Русия върви консолидация на газовата и особено на нефтената индустрия, окрупняване. Има нови находища и така нататък. Тази информация, мисля, че ще бъде по-полезна за нас. Разбира се, тъй като Вие ги засегнахте тези неща, ще Ви благодаря ако отговорите на този въпрос и къде България стои в тази стратегия?”

Булат Нигматулин:Ще се постарая да бъда наистина кратък, в рамките най-много на една минута.

Ако става въпрос за Русия, Русия се сблъсква с един основен проблем. Ние горим варварски газ в нашите газови електроцентрали. Ние трябва да извършим реконструкции, не да строим нови електроцентрали газови, а да извършим реконструкция от газо-турбинните на паро-газови електроцентрали. Това е целият проблем.

Атомната енергетика на Русия се свежда, развитието ѝ до 30-та година, със смяна на старите реактори. Това е основната линия за развитие на атомната енергетика на Русия, смяна на енергоблоковете от чернобилски тип.

Що се касае за работата ни в чужбина, ние сме заинтересовани в продаването на нашите атомни технологии в чужбина. Но това трябва да се прави по начин, който да не пречи на по-нататъшното развитие на нашите взаимоотношения. Това трябва да бъде взаимно изгоден процес.”

Председател Диан Червенкондев: Благодаря Ви, професор Нигматулин. Последен въпрос от господин Лаков.

Венцислав Лаков: „…Вашите изчисления за скъпата ядрена енергия могат ли да се съпоставят с постоянно растящите такси за парникови газове и невероятно скъпата енергия от възобновяеми източници? И ако направите едно такова сравнение, няма ли да стигнем до извода, че ядрената енергетика дори и в най-лошите Ви предвиждания е по-евтина от алтернативата да плащаме за парникови газове и за възобновяеми източници, за зелена енергия?”

Булат Нигматулин: „…Аз бях един от двигателите на приемането на закона за внасяне на облъчено атомно гориво, отработено атомно гориво. Закон, който в рамките на осем години ние се старахме да прокараме през Държавната дума и благодарение на който българското отработено атомно гориво се вкарва в Русия. Това е първото.

Това са разни дреболии, които са свързани с изнасянето на отработено атомно гориво от България през Молдова за Русия. Когато възникваха трудности и когато аз звънях лично на президента на Молдова, за да може да бъде прекарано това гориво, изведено от България. Това са дреболии, на които аз няма да се спирам.

Що се отнася до парниковите газове. Искам всички вие да разберете едно нещо. Най-големите емисии от парникови газове се излъчват от въглищните ТЕЦ-ове. Има две страни, които произвеждат почти 60% от парниковите газове в света. Става въпрос за емисиите от ТЕЦ-овете, това са САЩ и Китай. И когато ние в Европа говорим за намаляване на емисиите на парниковите газове, тези две страни, особено Китай, не спират развитието на своите въглищни ТЕЦ-ове. Те решават самостоятелно да решават тези проблеми.

В такъв случай какво ние бихме могли да направим? Така че ефектът от емисиите, които излъчват ТЕЦ-овете в малка България и Русия, където те не са чак толкова много, ефектът от работата на ТЕЦ-овете е минимален. Смятам, че народите на Европа и нашите народи – на Русия и България - могат да преживеят емисиите, които се отделят в тези ТЕЦ-ове.”

Булат Нигматулин (в отговор на обвинения):

„Аз ще ви подаря своя труд, предполагам, че четете на руски, това е нашият анализ – стратегия за следващите 20 години. У нас има такива съотношения ново строителство и прилежаща инфраструктура. Съотношението между стойностите на ново строителство и инфраструктурата е в съотношение 50 – 60% от централата. Това е съотношението. 60% от стойността на електроцентралата е стойността на далекопроводите. Това не се касае толкова до атомната, а се касае за всичко след това. Каква е особеността на атомната централа? Че трябва да се изградят допълнителни подстанции. Това е важно да се знае и аз ще ви дам да се запознаете с този материал.”

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 65
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

АЕЦ "Белене" е невъзможна и като частен проект за износ на ток*

http://www.mediapool.bg/aets-belene-e-nevazmozhna-i-kato-chasten-proekt-za-iznos-na-tok-news207216.html

 

 Правда об АЭС «Белене»

http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=4317

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

АЕЦ "Белене" е невъзможна и като частен проект за износ на ток*

 

За съжаление, който трябваше  си постигна целта

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам защо е за "съжаление"?

Вих посъветвал, тези които имат пари за хвърляне на вятъра , да ги дадат за SOS селища, за лечение на деца в чужбина, за старчески домове и програми, за по добро-обазование на талантливи, нои бедни деца и други, вместо за построяване на нов паметник на глупостта и корупцията

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, nik1 said:

Не знам защо е за "съжаление"?

 

 

За съжаление, защото както след година-две ще се молим на султана за газ, след 20-30 ще му се молим и за ток. Нещата в стратегическите отрасли не се прогнозират за 2-3 години напред, а най-малко за 30-40, но сегашните политици гледат да изкарат мандата....да видим дали пожарникара ще успее от третия опит

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, JImBeam said:

За съжаление, защото както след година-две ще се молим на султана за газ, след 20-30 ще му се молим и за ток. Нещата в стратегическите отрасли не се прогнозират за 2-3 години напред, а най-малко за 30-40, но сегашните политици гледат да изкарат мандата....

 

Не мисля така.

В момента производствената цена (себестойността по-точно ) на електроенергията добита от ВЕИ е по-ниска от прогнозираната на АЕЦ Белене от 10 евроцента,

След 20 години фотоволтаиците ще  да станат конкурентни на топлинните централи с изкопаеми горива, и на ядрените централи.

Което за мен значи (заедно с фактора наляване на потребелението), че след 20-30 години теоретично няма да се налага да внасяме електроенергия.

Освен всичко -  хипотетично ще след 20-30 години може да имаме резервни топлинни мощности, които ще бъдат бъдат използвани,
(А то и сега има такива, фактът че държавната НЕК/БЕХ се провали тази зима и се наложи да внасяме ток по 18 евроцента от Румъния е нов признак за това че моделът на "държавна електропроизводителна компания" у нас е дисфункционален!!)

Пак хипотетично: можем още сто години да караме на топлинни централи със собсвени въглищаа, но всичко е въпрос на оценки и анализи - колко ще струват новите такива, и/или допълнителните съоръженията за  очистване, и екотаксите.

 

Цитирай

да видим дали пожарникара ще успее от третия опит

 

На грешен път си. Това дали ще имаме АЕЦ Белене, зависи единствено от това дали ще се намерят частни инвеститори, желаещи да инвестират в в проекта, и в крайна сметка наистина инвестиращи в него

Познайте има ли такива, и имало ли е някога?

Цитирай

За съжаление, защото както след година-две ще се молим на султана за газ, след 20-30 ще му се молим и за ток.

А схващащ ли че с ВВЕР-те от типа на Белене не ставаме енергийно независими?

Казано в твоя стил: Тъй като не произвеждаме произвеждаме ядрено гориво, в момента се молим на Великия Хан за него, както и за газ и нефт

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

 

1 hour ago, nik1 said:

Нещата в стратегическите отрасли не се прогнозират за 2-3 години напред, а най-малко за 30-40

Добре звучи, само че е нонсенс.

Козлодуй е построен, защото икономиката е имала нужда от електронергия, разбира се, не заради това че днес себестойността му е 2,5 цента!

Идеята държавата да гарантира изкупуването на нещо за което няма пазар (или да построи завод които произвежда нещо за което няма пазар) , с идеята че след 30 години изкупните цени ще паднат репективно ще има пазар, не е прилагана и при сталиновата командно-административна ситема

(Не е ли много по-добре тези хвърлени пари да се мултиплицират в икономиката, въртейки се в нея, а след 20-30 години, ако се наложи да се построи нова електроцентрала?)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами у нас напоследък икономиката расте май само на енерго-производство. Заради далаверата със "зелена енергия" се направиха едни слънчеви и вятърни "ферми" ... но общо взето това е всичко, което е направено като промишленост. Само дето токът не е банани, та да го натовариш на кораба и да го пратиш в Боливия, че там се намерил купувач.

Ако няма пазар, новите мощности от Белене може да се превърнат в сериозен проблем, в смисъл да си имаме поредното нерентабилно предприятие от рода на оловноцинковия комбинат Кремиковци. Сиреч държавата ще трябва да изкупува ток, за който няма да има купувачи и евентуално да го вкара в сметките за ток, които да набъбнат доста, а с това да оредеят още потребителите на ток, сиреч проблемът да стане още по-голям.

За изграждането на големи консуматори на ток са необходими кажи-речи толкова години, колкото и за направата на АЕЦ. Даже за първите е малко по-сложно, защото те трябва да си намерят пазари за да са рентабилни, а ако се появят те за АИЦ-а ще е лесно, защото те ще са един готов пазар. Но кой и защо ще дойде в България да развива огромно производство?!? България е икономически и политически нестабилна държава. Тук законите се менят всеки ден и е абсурд в такава държава да правиш завод, строежа на който ще ти отнеме поне 5г. Тук сега вървят разни офшорки, за които най-много да трябва ток за крушка от 40 вата. Но да сме доволни, че при това положение поне тях ги има, защото ако БСП беше спечелила и беше махнала десятъка щеше да изчезне всичко що е икономика. А пък и от тяхната дейност нещо влиза в хазната.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

 

Едно историческо изказване!

Какво стана от нещата които говореше тогава Борисов? Вече сме 2017, какво става с 5 блок на АЕЦ Козлодуй? Удължен ли е, не е ли? Какво става с цените на американските марици, слънцето и вятъра? По колко е?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Нещо което сега се сетих. Ники, Киров, всичко което пишете за Белене няма НИЩО, ама тотално нищо общо с действителността. Не че не е вярно. Може и да е вярно-в спор няма да влизам. Само ще ви разкажа един хубав виц който много точно определя ситуацията.

Синко, довел съм ти две моми, коя ще си избереш за булка, умната или богатата? Тази с по големите цици тате!

Работата с Белене е чисто политическа и няма никаква допирателна с икономиката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Фружине,няма никакви теории на конспирацията при Белене, всичко е просто, и  опира до далаверата  и парите, "чистата икономика"

Не ми се търсят докладите на Агенция за държавна финансова инспекция, Чел съм два доклада от 2009, и този от 2012 - самия проект Белене е една гигантска далавера, строи се в неспазване на Закона за Общестените поръчки , без обществена поръчка и без подписан  договор с "Атомекспортстрой" (затова не платихме лихви върху 620 милиона евро за реакторите)

-----------------------

Корупцията и далаверата е част от икономиката, нали се сещаш, и то много сериозна. У нас корупцията е движеща за икономиката ни, четете и Румен Арамов, Стопанския 20 век на България, постнал съм го, Самия автор го пише, корупция и етатизъм,  това са особеностиоте на бългасркия икономически модел. Та няма никакви теории на конспирацията, не си пълненете главите с глупости.

ПС

 А ето го и докладът от 2012 , четиво, което може да влезне в енциклопедиите по корупция и далавери..(Солунското метро, което се строи десетки години, е само бледа  сянка на  далаверата Белене)

 
Цитирай
По Точка 1. Националното законодателство в областта на обществените поръчки към момента на провеждане на процедурата, както и след тази дата ,не допуска възможност след вземане на решение за избора на изпълнител , възложителят да продължи преговори те със същия с цел определяне  на условията  на  бъдещ  договор. В  този  смисъл действията  на главния  изп.директор Любомир  Велков  и изп. директор  Мадрик  Папазян, свързани  с  подписването  на Споразумението , са в противоречие с принципите, реда и условията в ЗОП.
------------------------------------------
По Точка 2. Националното законодателство в областта на обществените поръчки към момента на провеждане на процедурата, както и след тази дата, не допуска възможността,преди да са приключили преговорите в процедура на договаряне с обявление,да бъдат възлагани за изпълнение част от обема на поръчката на кандидат изпълнителя.В този смисъл действията на главния изп. директор Любомир Велков и изп. директор Мадрик Папазян, свързани с подписването на Споразумението и извършените разходи във връзка с него, са в противоречие с принципите, реда и условията, предвидени в ЗОП.
----------------------------------------------

Към  31.03.2012  г.  НЕК  ЕАД  няма  сключен  договор,  с  който  да  е  възложено цялостното  изпълнение  по проектиране,  изграждане  и  въвеждане  в  експлоатация  на блокове 1 и 2 на АЕЦ Белене, така както е било обявено при откриване на обществената поръчка с Решение No 19 от 10.05.2005 г. За възложителя не е известно каква ще бъде цената за построяването и въвеждането в експлоатация на атомната централа, поради това , че не е до говорена формулата за ескалация като елемент, формиращ цената на поръчката.
 
Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Паралелната държава "Белене"

След като се превърна в символ на злото по време на комунизма, сега Белене е вече и символ на пленената държава. България е заробена, а данъкоплатците се готвят да подарят на завоевателите си поредния милиард.

default

 

Коментар от Иван Бедров:

През 1981 година тогавашната комунистическа власт определя Белене за мястото, където да се изгради втора атомна електроцентрала в България. Едва ли тогава някой е търсил специалния символ. В онези дни в Белене все още „работи” затворническият лагер, в който са изпращани противниците на режима. Дори предстои разширяването му - само три години по-късно комунистическата власт ще реши да смени масово и насила имената на турците, а оказващите съпротива да изпрати именно в Белене. В онези години името на това 8-хилядно градче с богата история носи само една асоциация - на насилническия тоталитарен режим от съветски тип, който отне свободата на българите, а противниците си предпочете да бие не на избори, а да ги бие буквално.

После обаче парите за авантюри свършват, проектът за АЕЦ е замразен, а Белене още цяло десетилетие си остава само „лагерът Белене“. До началото на 21 век, когато фунията изведнъж се отваря и от нея изтичат близо 2 милиарда и 500 милиона лева. Толкова е сметката (засега), която българският данъкоплатец получи срещу аферата „Белене“. От момента на „съживяването“ на проекта от правителството на Симеон Сакскобургготски, през ускоряването му от кабинета на Сергей Станишев, та чак до често променящата се позиция „за“ и „против“ на Бойко Борисов, който все пак предложи на Народното събрание официално да спре проекта - през цялото това време беше ясно, че в Белене няма да има ядрена централа. През цялото време беше ясно, че никой не знае колко е крайната цена на този проект. През цялото време беше ясно, че няма частен инвеститор, който да иска да си даде парите без държавни гаранции. И през цялото време премиери, министри, директори на държавни предприятия и обикновени лобисти насърчаваха държавата да троши още и още пари.

 

Преди дни Министерският съвет внесе експресен проектозакон, а Народното събрание също толкова експресно го прие. Законът казва само едно: държавният бюджет да отпусне безлихвен кредит на Националната електрическа компания (НЕК), която да плати веднага на руската държавна „Атомстройекспорт“, след като бе осъдена от Международния арбитражен съд заради поръчано и отказано оборудване за два реактора в „Белене“. В закона не е посочена сума, но в мотивите към него пише, че до края на годината това задължение ще възлиза на 646 230 132 евро. Управляващите не обясняват защо така изведнъж, защо цялата сума, има ли други варианти, има ли изобщо произведено оборудване, предстои ли някаква доставка и т.н. В мотивите към закона единствено плашат, че ако не платят сега, веднага и всичко, "Атомстройекспорт" може да запорира активи и сметки на НЕК, а това ще застраши сигурността на енергийната система на България. Е, преди години Борисов плашеше, че ако не построим „Белене“, токът ще поскъпне 18 пъти...

Проблемите с това експресно решение са поне три. Първо, управляващите отказват да покажат на българите решението на Международния арбитражен съд. Какво пише в него? Какви са процедурите след това решение? Има ли връзка между плащане и предаване на оборудване? И изобщо: защо българите трябва просто да повярват и да платят, след като много пъти досега са си купували котка в чувал за много пари? КТБ не беше толкова отдавна.

Второ, не се споменава за постигнати договорки с руската страна, които да обяснят при какви условия тя си получава парите веднага. Българското правителство има ли някакви гаранции, че „Атомстройекспорт“ ще съдейства за препродаване на оборудването? Това ли ще е краят на отношенията или може да има още искове за още пари? Търсени ли са варианти за реализация на произведеното (ако има такова), за да бъде компенсирана поне част от сумата? Последното, което българската публика помни, е как половината правителство замина за Иран, за да продава реакторите.

Трето, разхищението се върши с огромна лекота и без никакъв знак, че ще се потърси отговорност от онези, които вкараха милиарди в тази черна дупка. Кой е взимал решенията? Кой е подписвал поръчките? Всичко ли е било спазено? Имало ли е конфликт на интереси? Ще понесе ли някой отговорност за поредната многомилиардна афера на сметката на българите? Съвсем отделен е въпросът дали са правени предварителни консултации с Европейската комисия за подобна безлихвена държавна помощ. Този път от Брюксел бяха любезни и обявиха, че не са информирани. Казаха го още преди в София някой да се оплете в лъжи.

Организиран грабеж

Политиците носят само политическа отговорност за управленските си решения, колкото и погрешни и скъпи да са те. Но в случая с АЕЦ „Белене“ има поредица от фатални действия на конкретни лица. Първо, през 2008 година двама шефове в НЕК поръчват на „Атомстройекспорт“ оборудването без решение на Съвета на директорите и на министъра на икономиката и енергетиката. Това става и без да има подписан окончателен договор за централата. Второ, през 2011 година друг шеф на НЕК подписва поредния обвързващ документ, а министърът на икономиката и енергетиката отново не е информиран. Трето, дори година след като парламентът е решил да сложи край на проекта, държавни фирми и общини продължават да изграждат далекопровод, който да пренася тока от несъществуващата централа. Четвърто, дори година след края на проекта, държавните енергийни фирми изплащат милиони за консултантски услуги. Нима не е ясно за какво става дума?

Иван Бедров

Иван Бедров

АЕЦ „Белене“ е паралелна държава. С интереси за милиарди, с консултантски фирми, с директори в държавната енергетика, със свои министри, със свои партии, с партньорите в Москва, които винаги знаят, че могат да разчитат на някой милиард от българския данъкоплатец срещу прилична комисионна. И със свои прокурори. Държавното обвинение започва разследване през 2012 година след публикуването на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, чийто тогавашен председател днес е министър на енергетиката - Теменужка Петкова. После тихомълком разследването е прекратено. Сега било подновено, но чак след поредните изнесени данни от министърката. Знаем как ще приключи тази история - няма да има търсене на отговорност, няма да има виновни. Организираният грабеж продължава по план. Министрите от БСП, по чието време е поръчано оборудването, днес, при управлението на ГЕРБ, са на високи позиции в държавната енергетика. А бившите шефове на НЕК са някъде по върховете на паралелната държава - независимо дали в частния или държавния ѝ сектор. Българската държава е пленена, а данъкоплатците се готвят да подарят на завоевателите си поредния милиард.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Интересно Ники, защо все говориш колко лош е Белене, а не ни запознаеш с обратното мнение? Аз ще се въздържа, защото пак ще избие на политика, а съм обещал да не се занимавам с политика.

От мен само това.

http://www.alfa.bg/видео/сагата-аец-белене-какво-ще-е-бъдещето-на-проекта-15-12-2016-г-c20756.html

А то се получава, че ти говориш едно, а никой не ти опонира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Frujin Assen said:

Интересно Ники, защо все говориш колко лош е Белене, а не ни запознаеш с обратното мнение? Аз ще се въздържа, защото пак ще избие на политика, а съм обещал да не се занимавам с политика.

От мен само това.

http://www.alfa.bg/видео/сагата-аец-белене-какво-ще-е-бъдещето-на-проекта-15-12-2016-г-c20756.html

А то се получава, че ти говориш едно, а никой не ти опонира.

Интересен си ти.. И какво е интересно тук?. Фактите и числата говорят, аз само ги представям. (ма вземи прочети поне заглавния пост,  голям си дръвчо май:)

Числа, числа и факти трябват (тук сме форум наука и икономика), не клипчета, приказки  и политика.

(Аз знам си привърженик на АЕЦ Белене, но аз нямам вина за това че си се подвел и вярваш в нещо, което е всъщност е съвсем друго)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И ще кажа още нещо неприятно Фружине

Цената от 10 милиарда евро за двата блока заедно с инфраструктурите, и съответно себестойността от 10 евроцента за киловатчас  (руснакът го казва,  Правда об АЭС «Белене» http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=4317 не само от одиторската компания HSBC) е занижена (или по точно е най-ниската теоретична)

Защо Фружине? 

Има нещо, което се казва забавяне, и оскъпяване на проектитете поради забавяне (това най-малко всички  инженери и и иконимисти го знаят, ама кака ти Корни и батко ти Волен не са такива, нито ти, аз обаче съм инженер по професия, не само по образование) , Има и още нещо, което е известно като оскъпяване поради "корупционен натиск" (това го знаят всички които се занимават с икономика) ,

И слепите и нечетящите в България знаят, че забавянията и корупционния натиск ги има, и са значителни при всички проекти с държавно участие (вижте "Цанков Камък" .Той се осъпи повече от.. 2 пъти! При 210 милиона евро проектна цена крайната му излезна  490 милиона евро), 

И какво следва от това в числа, ти ми кажи, за да не излезне че само аз пиша..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/mezhdunaroden-doklad-tokyt-ot-vqtyren-park-v-bylgariq-shte-e-po-evtin-ot-tozi-ot-aec-belene-1029888

Международен доклад: Токът от вятърен парк в България ще е по-евтин от този от АЕЦ „Белене”

640-420-mezhdunaroden-doklad-tokyt-ot-vi

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/mezhdunaroden-doklad-tokyt-ot-vqtyren-park-v-bylgariq-shte-e-po-evtin-ot-tozi-ot-aec-belene-1029888

Международен доклад: Токът от вятърен парк в България ще е по-евтин от този от АЕЦ „Белене”

640-420-mezhdunaroden-doklad-tokyt-ot-vi

Вятър работа. И ние повярвахме ) Но хубав бизнес с паричките на данъкоплатците. Хем ни бият по джоба хем се радваме. Идеално. В по - малко развитите страни както Австрия вятърните мелници са на дотация , но ние технологично сме по - напред и на нас ще ни излезне евтино. 

 

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

Въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната, твърди тя

http://www.segabg.com/article.php?sid=2017062200019985006

Добрия стар кюмюр. АЕЦ-овете са за изостанали безперспективни страни както КНР, САЩ, Индия, Корея, Иран, Турция , Пакистан, АСЕАН .

 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, Du6ko said:

Добрия стар кюмюр. АЕЦ-овете са за изостанали безперспективни страни както КНР, САЩ, Индия, Корея, Иран, Турция , Пакистан, АСЕАН .

 

Ми не е точно така: АЕЦ-овете си имат проблеми: цена и безопасност. Цената за построяването им расте с оглед на подобряване на безопасността, (в много от развитите страни има забрана за строеж)


Ще коментирам САЩ, и ще стане ясно: САЩ имаше 30 годишна забрана за строеж (заради инцидента в Лонг Айлънд), в момента се строят 4 нови централи (за първи път от 35 години), освен това има четири неща, които ги няма при нас:

1) В САЩ има дотации за АЕЦ-овете
2) Строят се от частни инвеститори
3) Американскатра икономика потребява много енергия
4) Има англосаксонско правораздаване и върховество на закона

Е, при Белене и България тези неща ги няма,

Защо, Много просто: не сме САЩ, ами сме бедна, корумпирана и беззаконна България, Потреблението ни спада, а имаме в излишък топлинни мощности

(единия от тези които ти е  сложим плюс е пенсионер по болест, Не се ли усещате малко малко, че се  ако бяхме продължили да  "строим" Белене, човекът и такива като него няма да има какво да ядят, какво да говорим за лекарсвата. После не ми разправяйте че сте големи пичове, щото това дето го желаете на другите е чекиджийство и лайнарство)

-----------

Апропо

В Китай играта е малко по друга: строят АЕЦ- ове ("Китайски" ВВЕР-и) но на цена на 1/4 от тази която се строи в САЩ или наполовина колкото в Русия. (спестяват от всичко дори и от безопасност), Китайската икономика също се развива (развиваше в последните 15 години) и има нужда от електронергия; Освен това, в Китай имат проблем с въгледобива: въглищата им са в региони които са далече от "цивилизацията", или нямат достатъчно въглища за да се задоволят, та се налага да внасят въглища

Турция доколкото знам не строи нищо, отказа се

Корея може да си позволи високата цена и дотациите, защото е Корея, защото няма евтин и гарантиран достъп до други енергоносители (едно е газта да ти ида по тръба и въглищата да са ти у дома, друго е да ти идват с кораби от незнам си къде, които кораби могат да бъдат бомбардирани от малкия и лош брат от Север)

При Индия и Пакистан има намесени и други фактори, но за това друг път

За Индия има още един  фактор- тя има най-големите залежи в света от торий, и има много големи залежи от уран. (освен това населението и расте, след сто години ще стане 2 милиарда според прогнозите, икономиката и се развива, и внася енергоносители)

За нея е жизнено важно да си развие ядрената енергетика и производството на ядрено гориво, без значение цената . Освен всико Индия има и контра с Пакистан, и двете се надпреварват в ядреното въоръжаване та за тях е жизненои важно да имат централи и да могат да добиват плупонии или уран 234 , който е краен продукт на деленето на тория пори брийдинг- процесите
Индия доколкото си спомням има само една "допотопна" с вода под налягане АЕЦ, Пакистан строи първата си

Та това е..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

В САЩ ядрената енергетика се субсидира още от проекта Манхатън, а сега субсидиите са повечко, защото я водят зелена.

Ето ви числа за размисъл:

Using conservative capital cost estimates ($7,085/kW including financing) and assuming eight new reactors are built over the next 15 years,we estimate that the nuclear industry could obtain new subsidies worth in excess of $40 billion, or $5 billion per reactor, if a broad range of industry handouts are included in pending climate and energy legislation.

http://instituteforenergyresearch.org/analysis/illinois-new-york-rescue-nuclear-plants-states-may-follow/

Illinois and New York approved as much as $10 billion in subsidies to keep their nuclear reactors open for the next decade, limiting emissions that would have come from new fossil fuel consumption since natural gas plants would likely replace them. 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Du6ko said:

 

 

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

Въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната, твърди тя

http://www.segabg.com/article.php?sid=2017062200019985006

Добрия стар кюмюр. АЕЦ-овете са за изостанали безперспективни страни както КНР, САЩ, Индия, Корея, Иран, Турция , Пакистан, АСЕАН .

 

М-дааа.. Уловка и приказки като за пълни идиоти..(другия път ядец за тези, защото много им стана да ни правят на идиоти, ако ще изметта да дойде на власт с помощта на идиотите които вярват на тези приказки, и да доунищожи България)

Росаатом няма да участва никъде, ако не му се гарантира изкупуването на електроенергията, и на подходящата цена..Kака ти Теменужка много добре знае това, защото докладът, които подиграваш, е пред нея откакто е министър на енергетиката във второто правителствао на ББ.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турция всъщност не се отказала от АЕЦ Аккуя, Росатом се отказа, защото почти всички предварителни "сметки" и разчети не излизат

Идеята за фиксирана цена в побобен случай на строеж на нова централа (в друга страна, с която се подписва договор) все повече ми изглежда че е нон-сенс, защото няма как да се предвиди движението и курса на валутата, както и големината на ифлацията за периода на строителство (примерно 10 години от скл/чване на споразумението до изграждането  и пускането в екаполатация) + периода на експлоатация, или част от този период (10 години + 20 години = 30 години)

http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=3715

Така ще стане и с АЕЦ в Синоп, ако някой си мисли друго, значи нищо не е разбрал дотук..

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ники, няма да влизам в спор, само ще кажа, че съм чувал и чел цифри които са ме убедили, че Белене е полезна за България, а е спряна по пряка заповед от Вашингтон от Орешарски. Тоест въпросът е чисто политически. САЩ са в борба с Русия и не можеха (и не могат) да позволят на един техен васал да прави бизнес с Русия. По пряка заповед от Вашингтон, без да се дава възможност на нашите политици да мислят бяха спряни 3 руски проекта, Южен поток, Белене и петролопровода Бургас-Дедеагач.

Колкото до това, че проекта бил корупционен... че то други в България има ли?

Знам, че си почитател на крайнодесните фанатици и пазарните фундаменталисти. Проблема при тях е, че са на ръчно управление и котлова храна от американското посолство и никога няма да кажат нищо което не им е заповядано.

Аз бях дотук.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, nik1 said:

1) В САЩ има дотации за АЕЦ-овете
2) Строят се от частни инвеститори
3) Американскатра икономика потребява много енергия
4) Има англосаксонско правораздаване и върховество на закона

Значи АЕЦ в САЩ както ФОТОВОЛТАЦИТЕ в България ? 

Ужким частно от некои хора няма да посочваме с пръст кои , а се плаща от държавата = бюжета = данъкоплатеца.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, nik1 said:

Защо, Много просто: не сме САЩ, ами сме бедна, корумпирана и беззаконна България, Потреблението ни спада, а имаме в излишък топлинни мощности

(единия от тези които ти е  сложим плюс е пенсионер по болест, Не се ли усещате малко малко, че се  ако бяхме продължили да  "строим" Белене, човекът и такива като него няма да има какво да ядят, какво да говорим за лекарсвата. После не ми разправяйте че сте големи пичове, щото това дето го желаете на другите е чекиджийство и лайнарство)

Значи заради корупцията трябва да затворим държавата ? Да нарежем машини, самолетии каквото още е останало. В Първобитно Общинното общество не е имало корупция и подкупи. Всичко налично за ядене се е изяждало , няма излишъци и съответно  подкупи и корупция не е имало . Това ли е новата линия ? Ние сме корумпирани няма да строим ?

При комунизма строяхме както бесни разни заводи - химия, металургия, и какво ли не. Сега обратното. От едната крайност в другата. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...