Отиди на
Форум "Наука"

„Козлодуй” и „Белене” (Булат Нигматулин)


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 6 часа, nik1 said:

В Китай играта е малко по друга: строят АЕЦ- ове ("Китайски" ВВЕР-и) но на цена на 1/4 от тази която се строи в САЩ или наполовина колкото в Русия. (спестяват от всичко дори и от безопасност), Китайската икономика също се развива (развиваше в последните 15 години) и има нужда от електронергия; Освен това, в Китай имат проблем с въгледобива: въглищата им са в региони които са далече от "цивилизацията", или нямат достатъчно въглища за да се задоволят, та се налага да внасят въглища

В Китай строят главно руснаците и се плаща на Русия. 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 65
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 6 часа, nik1 said:

Турция доколкото знам не строи нищо, отказа се

Турция за да си спаси АЕЦа , Ердоган ходи да се моли и унижава пред Путин в Санкт Петербург, Москва и Сочи и го наричаше скъп приятел. Турция купи 49  % от акциите на турската АЕЦ , останалите 51 % са на Росатом. За всеки по 10 Милиарда американски пари. Русия ще обучава турци и ще им предаде и технологии. Турски фирми са подпорядъчници. После може Турция да ни построи АЕЦ с купени от Русия технологии и специалисти, ако някой ден се оправим и намалим корупцията и решим да строим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Frujin Assen said:

Знам, че си почитател на крайнодесните фанатици и пазарните фундаменталисти. Проблема при тях е, че са на ръчно управление и котлова храна от американското посолство и никога няма да кажат нищо което не им е заповядано.

Тия са от ПАЗАРА толкова далече колкото даже комунистите никога не са били. По сравнение с тях Бай Тошо си е направо супер комерсант. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Du6ko said:

Значи заради корупцията трябва да затворим държавата ? Да нарежем машини, самолетии каквото още е останало. В Първобитно Общинното общество не е имало корупция и подкупи. Всичко налично за ядене се е изяждало , няма излишъци и съответно  подкупи и корупция не е имало . Това ли е новата линия ? Ние сме корумпирани няма да строим ?

При комунизма строяхме както бесни разни заводи - химия, металургия, и какво ли не. Сега обратното. От едната крайност в другата. 

Недей демагогствай, че ми писна 
Написал съм ясно какво имам предвид: трябват ни частни инвеститори като в САЩ да кажем,  които няма да се "самокрадат".

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Du6ko said:

В Китай строят главно руснаците и се плаща на Русия. 

В Китай руснаците строяха , докато Китайците не им "прекопираха" ВВЕР-ите...

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Ники, няма да влизам в спор, само ще кажа, че съм чувал и чел цифри които са ме убедили, че Белене е полезна за България,

 

Във вестник Атака или вестник Дума, си чел тези "цифри". Други анализи и доклади за Белене няма, така че внимавай да не лъжеш и заблуждаваш останалите

 

Цитирай

а е спряна по пряка заповед от Вашингтон от Орешарски.

Фружине не вярвах, че си толкова неук и прост..   АЕЦ Белене "потъна", когато основния кандидат инвеститор, германската RWE се изтегли!

 

Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Проблема при тях е, че са на ръчно управление и котлова храна от американското посолство и никога няма да кажат нищо което не им е заповядано.

Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Аз бях дотук.

Ти май винаги си бил "дотук" щом стане дума за факти, икономика и политика, иначе на политиканстването нямаш грешка

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Du6ko said:

Турция за да си спаси АЕЦа , Ердоган ходи да се моли и унижава пред Путин в Санкт Петербург, Москва и Сочи и го наричаше скъп приятел. Турция купи 49  % от акциите на турската АЕЦ , останалите 51 % са на Росатом.

Ццц, още търсят се частни инвеститори, които да изкупят за тези 49 процента от АЕЦ-а.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 39 минути, nik1 said:

Фружине не вярвах, че си толкова неук и прост..   АЕЦ Белене "потъна", когато основния кандидат инвеститор, германската RWE се изтегли!

ПС

RWE се оттегли защото нямаше договор, с който да се гарантира изплащането на инвестицията си  (както се вижда всичко е ставало със споразумения, които противоречат на законите, т.е под масата) и тук ББ е напълно прав - вина за провала на АЕЦ белен (абстрахираме се от въпроса дали е нужен) е на  управялващите от това време.

---------------------------------------------

Дали АЕЦ Белене е бил нужен?
Мислете сами малко, поне малко :

(Факти, факти, факти)

- Имаме 10 100 МW разполагаема мощност и 13 200 МW инсталирана, а пиковите  мощности в най-студените дни на някои от зимните месеци,  са около 7 000 МW.

-намаляващо потребление през последните години, с тенденция да намалява (1) нараства енергийната ефективност, 2) делът на услугите в икономиката се увеличава 3) населението намялва,  4) делът на бедните пенсионери потребяващи по-малко се увеличава,  (жалко че хората с възрастта оглупяват и започват да вярват в небивалици и фантазии като Белене, БСП и Атака); 5 ) делът на газифицираните обекти ще се увеличава

Не ми се търси оригинала на изследването, ето го в резюме http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2014-10-20/do-2025g-balgariya-nyama-nuzhda-ot-stroitelstvoto-na-novi-generirashti-moshtnosti-smyata-dots-ivanov
http://www.bgonair.bg/bulgaria/2014-10-20/balgariya-nyama-nuzhda-ot-novi-energiyni-moshtnosti-spored-energiyni-eksperti

- себестойността на на произведената от новопостроени АЕЦ- ве електроенергия, съответно изкупните цени които гарантират изплащането на инвестицията са по високи от тези на топлинните и ВЕИ-та, а след години няма да са конкуретни и на тези от фотоволтаиците

Апропо, при гарантираната изкупна цена от 12 до 15,3 щатски цента (около 28 стотинки) до 2027 година на инвеститора и собственика на АЕЦ Аккуя -Росатом,  той (Росатом) има опасения че няма да може да си изплати инвестицията.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 31 минути, nik1 said:

Дали АЕЦ Белене е бил нужен?

За някои е бил.

Гърция, Турция и Македония са изкупували нашия ток за 0,06 лв. за киловатчас, докато ние сме плащали по 0,17 лв.

http://zabylgarite.blog.bg/politika/2009/08/16/gyrciia-turciia-i-makedoniia-sa-izkupuvali-nashiia-tok-za-0-.380680

- Адвокат Бабучев, за потребителите не е особено ясно - как всъщност се формира цената на тока? Колко би следвало да струва токът на българските потребители?

- Себестойността се формира въз основа на различни показатели, които са посочени изчерпателно в Закона за енергетиката и в наредбите, но енергийният регулатор (б.а. ДКЕВР) не се съобразява с тях. Пред мен е един доклад на Националната електрическа компания, който е приложен към делото (б.а. №3953/2006) от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, тъй като по мое искане беше представена цялата финансово-счетоводна документация на всички значими енергийни компании в България. От АЕЦ до последния ВЕЦ... Установява се, че НЕК изнася български ток за периода (от 1 юли 2004 г.) на обжалваното решение (б.а. С-010/2004) и е получила от продажбата на ток 330 624 000 лева. За тези пари е продала 5 494 955 000 киловатчаса. Като разделим сумите, виждаме, че всъщност цената на един киловатчас, изнесен в Гърция, Турция и Македония, е шест стотинки. А българите през този период сме плащали киловатчаса по 17 стотинки...

- Та това е около 300 % увеличение!

- По-малко от триста, но почти. Документите по това дело са в три дебели тома. ДКЕВР не ги представяше две съдебни заседания умишлено... Съдът беше принуден да ги изисква пак и пак, и пак...

Енергийната мафия - мит или реалност

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1997/11/29/241957_energiinata_mafiia_-_mit_ili_realnost/

На 11 ноември 1994 г. турчинът Джабар Атак, занимаващ се с търговия на въглища, разстреля в мерцедеса им Николай Петев, главен диспечер в НЕК, Нико Керенски, Георги Халачев и Петко Кацаров от частната българска фирма “Фльорир”. Една от версиите беше, че българите от “Фльорир” дължали крупна сума на турския търговец. Това така и не бе доказано при следствието.

НЕК оповести официално, че Никола Петев като началник на Централното диспечерско управление е бил командирован в Анкара, за да осъществи рутинни преговори за обмен на електроенергия. За недостоверни бяха обявени взаимоотношенията на Петев с фирмата “Фльорир”, с фирмата на Джабар Атак и с която и да е друга частна фирма, обяви пресцентърът на НЕК по повод на публикации в печата, опитващи се да тълкуват случая.

И днес в НЕК и КЕ виси некролог, който за трета поредна година напомня за нелепата смърт на главния диспечер. И досега не знаем причината, поради която бе отнет животът ти, пишат близките на Петев. Търсенето на обяснение за насилствената смърт на четирима души няма нищо общо с ровенето за евтини сензации. Този случай твърде много прилича на показно убийство, за да се приеме версията, че е някаква грешка.

Един месец по-късно стана известно, че фирмата на убитите нашенци в Турция е поискала от Софийския градски съд да я обяви в несъстоятелност, защото търговията с въглища вече не вървяла. Братът на убития Керенски декларира в съда 78 млн. лв. задължения, с които изгоряха Стопанска банка, фирмите “Полимед” и Украинското дунавско пораходство, което превозвало въглищата от Украйна.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

Ццц, още търсят се частни инвеститори, които да изкупят за тези 49 процента от АЕЦ-а.

 

Грешка. Турското правителство даде гаранция за тия 10 милиарда . За разлика от нас азиатска изостанала Турция развива много мощно строителство сравнимо с това в Китай. Турските строителни фирми са 2 в света след КНР заедно сьс САЩ.

Прави се 3 мост над Босфора , мост над Дарданелите , 3 то летище в Истамбул - НАЙ ГОЛЯМОТО летище в Европа по голямо от Лондон , Париж или Франкфурт.

Вьобще Туция е гладна за енергия и лапна втората  дебела дьлга руска трьба след Синия Паток - Южния Турски паток.

Покрай Турция можем и ние да намажем. Чтре Турският Паток да получим газ и даже хъб. 

След като получат лицензия то турците ще могат да направят АЕЦ и у нас без да има нужда от руска зависимост. 

Трябва да се възползваме от простотията на немци и турци които се възаха глупаво с руската тръба и да получаваме евтино енергия от тях .

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 минути, Du6ko said:

Грешка. Турското правителство даде гаранция за тия 10 милиарда .

Не знам каква информация имаш, но допреди няколко дни се търсеха инвеститори, и днес чета че вече са се намерили такива. Три консорциума изкупуват 49- те процента от АЕЦ-а. 

 

Преди 12 минути, Du6ko said:

За разлика от нас азиатска изостанала Турция развива много мощно строителство сравнимо с това в Китай.

Айде пак, не си си пил хапчетата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Б. Киров said:

За някои е бил.

Гърция, Турция и Македония са изкупували нашия ток за 0,06 лв. за киловатчас, докато ние сме плащали по 0,17 лв.

http://zabylgarite.blog.bg/politika/2009/08/16/gyrciia-turciia-i-makedoniia-sa-izkupuvali-nashiia-tok-za-0-.380680

 

 

- Адвокат Бабучев, за потребителите не е особено ясно - как всъщност се формира цената на тока? Колко би следвало да струва токът на българските потребители?

 

- Себестойността се формира въз основа на различни показатели, които са посочени изчерпателно в Закона за енергетиката и в наредбите, но енергийният регулатор (б.а. ДКЕВР) не се съобразява с тях. Пред мен е един доклад на Националната електрическа компания, който е приложен към делото (б.а. №3953/2006) от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, тъй като по мое искане беше представена цялата финансово-счетоводна документация на всички значими енергийни компании в България. От АЕЦ до последния ВЕЦ... Установява се, че НЕК изнася български ток за периода (от 1 юли 2004 г.) на обжалваното решение (б.а. С-010/2004) и е получила от продажбата на ток 330 624 000 лева. За тези пари е продала 5 494 955 000 киловатчаса. Като разделим сумите, виждаме, че всъщност цената на един киловатчас, изнесен в Гърция, Турция и Македония, е шест стотинки. А българите през този период сме плащали киловатчаса по 17 стотинки...

 

- Та това е около 300 % увеличение!

 

- По-малко от триста, но почти. Документите по това дело са в три дебели тома. ДКЕВР не ги представяше две съдебни заседания умишлено... Съдът беше принуден да ги изисква пак и пак, и пак...

 

 

Енергийната мафия - мит или реалност

 

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1997/11/29/241957_energiinata_mafiia_-_mit_ili_realnost/

 

 

На 11 ноември 1994 г. турчинът Джабар Атак, занимаващ се с търговия на въглища, разстреля в мерцедеса им Николай Петев, главен диспечер в НЕК, Нико Керенски, Георги Халачев и Петко Кацаров от частната българска фирма “Фльорир”. Една от версиите беше, че българите от “Фльорир” дължали крупна сума на турския търговец. Това така и не бе доказано при следствието.

 

НЕК оповести официално, че Никола Петев като началник на Централното диспечерско управление е бил командирован в Анкара, за да осъществи рутинни преговори за обмен на електроенергия. За недостоверни бяха обявени взаимоотношенията на Петев с фирмата “Фльорир”, с фирмата на Джабар Атак и с която и да е друга частна фирма, обяви пресцентърът на НЕК по повод на публикации в печата, опитващи се да тълкуват случая.

 

И днес в НЕК и КЕ виси некролог, който за трета поредна година напомня за нелепата смърт на главния диспечер. И досега не знаем причината, поради която бе отнет животът ти, пишат близките на Петев. Търсенето на обяснение за насилствената смърт на четирима души няма нищо общо с ровенето за евтини сензации. Този случай твърде много прилича на показно убийство, за да се приеме версията, че е някаква грешка.

 

Един месец по-късно стана известно, че фирмата на убитите нашенци в Турция е поискала от Софийския градски съд да я обяви в несъстоятелност, защото търговията с въглища вече не вървяла. Братът на убития Керенски декларира в съда 78 млн. лв. задължения, с които изгоряха Стопанска банка, фирмите “Полимед” и Украинското дунавско пораходство, което превозвало въглищата от Украйна.

 

 

 

 

 

Мафията не е мит, защото пак ни подгряват манджата Белене.

То всъщност Росатом не искал да ивестира в АЕЦ, а само да строи http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/20/2992881_rosatom_iska_da_uchastva_v_izgrajdaneto_na_iadrena/, но в зависимата преса излизат други послания  - че все едно РосАтом искал да инвестира в Белене..

РосАтом не са глупаци и се учат от опита си и грешките си (евала!), само ние не можем..

(Явно турците са били много милостиви към нас и малко са на били, защото ествественият отбор хич го няма при нас- трудно се събира "две и две" от немалка част от българите, и то от тези, които са най-пострадали от мафията- емигрантите и пенсионерите)

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, nik1 said:

Апропо, при гарантираната изкупна цена от 12 до 15,3 щатски цента (около 28 стотинки) до 2027 година на инвеститора и собственика на АЕЦ Аккуя -Росатом,  той (Росатом) има опасения че няма да може да си изплати инвестицията.

Мой лапсус, както написах по-рано, периодът на гарантирано изкупуване на от турския оператор TETAŞ е 15 години след пускане в експлоатация на АЕЦ-а Аккую, което значи да кажем, до след 2040-та година..Очаква се първият блок да се пусне 2023 година, а следващите по-късно

Не знам дали изкупната цена не е коригирана в актуалния договор на РосАтом с TETAŞ, защото цената 12,3-15,3 щатски цента на киловатчас (както е според първоначалното споразумение) за гарантиран период на изкупуване от 15 години е нон-сенс (инвеститорът не може да си въвърне инвестицията)

 

http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=3715

Цитирай

.

Собственно, беспроцентное кредитование Проектной компании деньгами российского бюджета, до сих пор не встречалось в практике международных инвестиционных контрактов. Обычно для таких  долговременных инвестиций, как строительство АЭС «Аккую», принимается минимум 5% годовых. Тогда, при стоимости продажи электроэнергии – 12,35 центов США за кВт.ч., эта АЭС окупится только через 33 года (вместо обещанных Росатомом 15 лет), при  этом, возврат средств должен составить $49 млрд, а не $20 млрд.

 

 

И ето нещо, за което бях писал

http://www.proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=3715

Цитирай

В марте сего года Южная Корея отказалась строить АЭС в Синопе на условиях, по-видимому, аналогичных тем, на которых Россия строит АЭС "Аккую".

 

ПС

Нямам нищо против хората да си вярват в "евтиният ток от Белене" и "изгодното Белене", само че имам против да се гласува на рефендуми,..Не може всяка нахакана и натопорчена "селска пръчка", чула-недочула, чела-недочела, да се изказва за неща, които не вдява нищо, дори и зорлен, не съм ли прав? За това имаме представителна демокрация, да решава нещата, за които се иска компетентност и грамотност, а в тази сфера иска немалко такава.........................

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно в Росатом са глупаци и не могат да си правят сметката . Отделно че за разлика от нас не разбират от атоми , молекули и ядра. Китай ги е излъгал , Турция ги е излъгала понеже са бедни малки държавици и нямат пари. Искаха нас богата европейска държава да излъжат да ни вземат парите ама Макейн и еврокомисарите ни защитиха.

Днеска хеликоптера на Путин заедно с ядреното (или според други източници атомното) му куфарче кацна на най- големия кораб в истооията  на човечеството. Под погледа на Путин капитана на кораба започна да полага огромни дебели дълги тръби по дъното на Черно Море в посока берег турецкий. 

Трасете е грубо 980 км кораба полага приблизително 4 км тръби на ден.

След 2 години ще можем да си направмюим хъб за турска газ.

Освен ако не дойде армада със сгъстена газ от Луизияна тогава можем да ползваме и сгъстена газ. Ако се раучим да я разгъстяваме.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Du6ko said:

Явно в Росатом са глупаци и не могат да си правят сметката .

Напротив. РосАтом си правят добре сметката и затова не искат да инвестират в АЕЦ Белене, а само да строят. Не са глупаци и защото успяха да прехвърлят половината си финансов риск от Акую на консорциум от 3 турски компании..

Споразумението от 2010 година за строежа на Аккую е междуправителствено, и РосАтом не участва в него (вижте го в прикачения файл)

=====================

Тези които наистина са глупаци,  и не могат да си направят сметката , са същите тези  които смятат че 30 стотинки за киловатчас са по- малко от 10 стотинки........................

 

 

 

 

 

sogl_tur_rf.doc

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 14 часа, Du6ko said:

В Китай строят главно руснаците и се плаща на Русия. 

И двамата имаме погрешни информации за китайската ядрена енергетика

Ето какво се строи в Китай и от кого:

http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-a-f/china-nuclear-power.aspx

Русия (VVER-XXXX):

2 от 36 пострoени до момента:  Tianwan 1&2

2 от 60 в процес на строеж или планирани:Tianwan 3&4

2 от 98 предложени за в бъдеще:Tianwan 7&8

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Едно нещо знам аз. Страна като България може да направи някой лев, ако има технологичен потенциал и ако го развива. Технологичен! Т.е целият комплекс от кадри, култура и технология... 

Страна като България като няма нефт, трябва да има атомни централи за износ на ток и за обезпечаване на вътрешните си нужди - а те варират много, защото може един ден вместо с изчезващия газ да се топлим с наш си ток... Или да не се, както е тръгнало. 

Турция защо строи АЕЦ, бе другари? 

Румъния защо? 

Китай и Русия защо? 

За нас неизгодно, а за Турция - да? 

Ами ако всички тези, дето се скъсаха да осуетят Белене от 30 години насам, са нечии агенти? А? 

Затова Белене трябва да го има: 

А/ Руско, китайско, вестингхаузко, японско или квото щете; 

Б/ трябва да е държавно! sic! държавно, собственост на всички, управлявано добре с политическа воля, както се управляват тези неща и както, ако щете, се управлява досегашния ни АЕЦ, чиито ток май пак се оказа най-евтин от всички... 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако се чудите какво е технологичен потенциал  - ей тез неща и тез хора е това - като го гледа човек по друг начин го усеща:

 

Taishan-Nuclear-power-plant-Phase-I-Unit-2-Nuclear-Island-Guangdong-China.jpg

Ling_Ao_II_1_critiality_15_July_2010-(CGNPC).jpg

aec.kozlodui.jpg

Haiyang_future_(CEA).jpg

Daya-Bay-(CGN).jpg

RTR4S9SY.jpg

65495325.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво генерират такива проекти за една държава? Генерират култура и богатство. Защото само да го построиш това нещо какви пари се въртят. И АКО си умен да го направиш така, че повечето от тях да останат в страната  - ................ 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, КГ125 said:

Едно нещо знам аз. Страна като България може да направи някой лев, ако има технологичен потенциал и ако го развива. Технологичен! Т.е целият комплекс от кадри, култура и технология... 

Страна като България като няма нефт, трябва да има атомни централи за износ на ток и за обезпечаване на вътрешните си нужди - а те варират много, защото може един ден вместо с изчезващия газ да се топлим с наш си ток... Или да не се, както е тръгнало. 

Турция защо строи АЕЦ, бе другари? 

Румъния защо? 

Китай и Русия защо? 

За нас неизгодно, а за Турция - да? 

Ами ако всички тези, дето се скъсаха да осуетят Белене от 30 години насам, са нечии агенти? А? 

Затова Белене трябва да го има: 

А/ Руско, китайско, вестингхаузко, японско или квото щете; 

Б/ трябва да е държавно! sic! държавно, собственост на всички, управлявано добре с политическа воля, както се управляват тези неща и както, ако щете, се управлява досегашния ни АЕЦ, чиито ток май пак се оказа най-евтин от всички... 

 

Ебати и глупостите..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, КГ125 said:

Какво генерират такива проекти за една държава? Генерират култура и богатство. Защото само да го построиш това нещо какви пари се въртят. И АКО си умен да го направиш така, че повечето от тях да останат в страната  - ................ 

То много хубаво всичко ама кво да го правим толкоз ток , на нас не ни трябва и няма на кой да го продадем ? Решението е в буркани, друго ако има, казвайте?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, КГ125 said:

Турция защо строи АЕЦ, бе другари? 

Румъния защо? 

Китай и Русия защо? 

За нас неизгодно, а за Турция - да? 

И четирите изброени държави строят, за да задоволяват предимно вътрешните си нужди, защото имат развита и развиваща се промишленост. България се явява един от най-големите износители на електроенергия в света, мери се с колоси като Русия и Китай. Но в този износ няма голяма добавена стойност за държавата, а лесни пари са мафията.

Electricity exports by country totaled US$31.1 billion in 2015. That amount represents a -23.8% drop since 2011 and a -7.6% decline from 2014 to 2015.

The 4-digit Harmonized Tariff System code prefix for electrical energy is 2716.

Electricity Exports by Country

Below are the 15 countries that exported the highest dollar value worth of electricity during 2015:

 

1 France: US$4.5 billion (14.3% of total electricity exports

2 Germany: $4 billion (12.7%)

 3 Canada: $2.4 billion (7.7%)

4    Switzerland: $2.2 billion (7%)

  5  Paraguay: $2.1 billion (6.6%)

6. China: $1.4 billion (4.5%)

7 Czech Republic: $1.3 billion (4.1%)

8    Netherlands: $1.1 billion (3.5%)

  9  Austria: $1 billion (3.1%)

 10  Sweden: $783.6 million (2.5%)

11  Hungary: $748.4 million (2.4%)

 12. Russia: $744.1 million (2.39%)

13  Spain: $724 million (2.33%)

14. Bulgaria: $601.3 million (1.93%)

15 Poland: $596.1 million (1.91%)

Among the above countries, the fastest-growing electrical energy exporters since 2011 were: Netherlands (up 62%), Canada (up 17.4%), China (up 13.9%) and Spain (up 10.6%).

Leading the decliners were: Switzerland (down -65.8%), Czech Republic (down -42%) and Austria (down -41.5%).

The listed 15 countries accounted for 77.1% of all electrical energy exported in 2015.

http://www.worldstopexports.com/electricity-exports-country/

България от години наред има излишък от почти толкова, колкото изнася, това може да се види в статистиката: но характерното за България е, че изнася най-евтиния ток от атомната електроцентрала в Козлодуй, а продава на гражданите си най-скъпата от ТЕЦ-овете с въглища и Топлоцентралите /които продават топлото като отпадъчен продукт от производство на ток, сиреч двойна печалба от джоба на хората/.

Количествата, които изнася НЕК почти напълно съвпадат с количествата, които произвежда Козлодуй.

Това обаче не им стига на бюрократите от губещата НЕК и обръчите около тях, те искат Голям шлем с още една атомна електоцентрала - колкото повече толкова повече, както казва Мечо Пух, облизвайки гърнето с медец.:aggressive:

п.с. ето статистиката за производство, износ и внос на електроенергия за България през 2016:

Electricity access:
electrification - total population: 100% (2016)
Electricity - production:
44.35 billion kWh (2016 est.)
country comparison to the world: 55
Electricity - consumption:
33.91 billion kWh (2016 est.)
country comparison to the world: 59
Electricity - exports:
10.94 billion kWh (2016 est.)
country comparison to the world: 19
Electricity - imports:
4.566 billion kWh (2016 est.)
country comparison to the world: 43
Electricity - installed generating capacity:
12.13 million kW (2016 est.)
country comparison to the world: 57
Electricity - from fossil fuels:
36.3% of total installed capacity (2016 est.)

country comparison to the world: 168
Electricity - from nuclear fuels:
17.3% of total installed capacity (2016 est.)
country comparison to the world: 11

Electricity - from hydroelectric plants:
30% of total installed capacity (2016 est.)
country comparison to the world: 78
Electricity - from other renewable sources:
16.4% of total installed capacity (2016 est.)

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html

Обърнете внимание колко електроенергия от атомно гориво се произвежда, колко от въглища, колко внася България и колко изнася.

Ше ви улесня, България е 11-та в света по производство на атомна електроенергия и изнася толкова ток, колкото такава електроенерегия произвежда. Това никъде не го пише, вероятно е чиновническа тайна, но ако проследите статистиките през минали години, ще видите, че това количество на износ винаги варира около тези цифри.

В същото време България внася почти 15 процента от необходимия й ток, за мен това е висша търговска мъдрост, след като произвеждаш повече и то много, да внасяш пак много, не съм квалифициран да го разбера, прави ми впечатление, че при други страни няма такива акробатични скокове на внос-износ.

И последно - 36 процента от въглища. Ами сега? Като се налага вече да се плаща за пречиствателни устройства по условията на ЕС. И чуйте какъв боен възглас се надига от профсъюзите, които искат България да променя европейските изисквания. Но доколкото си спомням, профсъюзите трябваше да се грижат за трудещите се, а не за производителите. Няма значение, така е в корпоративните държави.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Теменужка каза май 44 % дават въглищата , тя нали уж е главен ерергетик ? Добре че се освободихме благодарение на нашите прияттели - сенатори и комисари от проклетата енергетика.  Вместо да произвеждами електроенергия и да я продаваме на ниски цени на загуби, ще купуваме електроенргия от Румъния и Турция , на ниски цени и те а не ние ще сме на загуба ! Нека те да строят АЕЦ или газовицентрали от тръби. Ние сме едни гърди напред в постиндустриалното общество. Когато освобождаваш ниша - други веднага я заемат. Едва ли някой ще иска България да изнася електроенергия. Това че освобождаваме място за други ги радва и те стават наши приятели.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, bulgaroid said:

То много хубаво всичко ама кво да го правим толкоз ток , на нас не ни трябва и няма на кой да го продадем ? Решението е в буркани, друго ако има, казвайте?

Ще си правим селфита от покрива на Белене?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, bulgaroid said:

То много хубаво всичко ама кво да го правим толкоз ток , на нас не ни трябва и няма на кой да го продадем ? Решението е в буркани, друго ако има, казвайте?

А, няма. Има ли стока - ще има и купувач. Особено пък ток.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...