Отиди на
Форум "Наука"

Textron и Rheinmetall с оферта да произвеждат бронирани машини в България


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Две от най-големите фирми за производство на военна техника в света - щатската Textron Systems Marine & Land Systems и германската Rheinmetall Defence Electronics се обединяват, за да предложат на правителството ни бронирани машини за пехотата, които да се произвеждат у нас.

Съвсем скоро трябва да завърши процедурата, започната от Министерството на отбраната и правителството за купуването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им жизнен цикъл (поне 20-25 години).

С бронетранспортьорите се планира да бъде оборудвана една механизирана бригада (с три батальонни бойни групи), какъвто е ангажиментът ни по линия на колективната отбрана в НАТО.

Проектът е на стойност около 1.2 млрд. лв.

От обединението на двете компаннии предлагат 100 бойни бронирани машини и 138 специални и осигуряващи машини (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.). Очаква се машината, която предлагат да бъде създадена специално за българската армия. Преди година Textron Systems предложиха на българското правителство COMMANDO Select, както и по-тежка машина, разработена по заданията на армията ни.

Освен Textron и Рейнметал, до сега интерес са проявили мултинационалната компания General Dynamics, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. До сега само Patria и Textron са заявявали публично намерението си да участват в "надпреварата", като финландците от Patria дори направиха демонстрация. През 2007 г. Textron доставиха 7 четириколесни бронирани машини Guardian за нуждите на нашите контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 г. Guardian бяха заместени от десет COMMANDO Select, доставени по програмата FMS (foreign military sales), финансирана и управлявана от правителството на САЩ. Plasan е производител на бронираните джипове "Пустинна котка", закупени преди време за военната полиция.

Според източници на "Дневник" компаниите, проявили желание да доставят машини за сухопътните войски, са към 20, след като служебното правителство е поканило още производители, сред които - и някои "екзотични" такива и е удължило срока за подаване на предложения.

http://dnevnik.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 7 часа, ISTORIK said:

Рхеинметал

*Райнметал

Като за начало е много добре. Глей кво нещо компаниите се избиват да ни засипват с предложения, че и нов модел бронирана машина да създадат специално за нас и тук да се произвежда. А ние както винаги се шикалкавиме и повтаряме, че нямало пари.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако се приеме подобна оферта на тези чужди фирми ще се изгуби смисъла от всичко. Идеята военните машини да се произвеждат в България е създадена за да останат изхарчените милиарди пари в Българската икономика, тоест българска фирма да ги получи и да произведе оръжията. Така парите остават тук. Чуждите фирми ще ги изнесат, и единствено ще платят на 100 работника да сглобят машините на място в България. Има достатъчно български фирми които ще могат да произведат тези машини, като единствено трябва да се купи лиценз от някоя фирма производител, или да направят изцяло българска бронирана машина. Последното не е невъзможно, но е по-трудно. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 14 часа, ISTORIK said:

До сега само Patria и Textron са заявявали публично намерението си да участват в "надпреварата", като финландците от Patria дори направиха демонстрация. През 2007 г. Textron доставиха 7 четириколесни бронирани машини Guardian за нуждите на нашите контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 г. Guardian бяха заместени от десет COMMANDO Select, доставени по програмата FMS (foreign military sales), финансирана и управлявана от правителството на САЩ. Plasan е производител на бронираните джипове "Пустинна котка", закупени преди време за военната полиция.

Patria предлагат по-тежка и универсална бойна машина от Guardian на Textron, но по-скъпа - цената на 1 финландска машина е около 3 млн. щатски долара, базовия модел на Guardian е 1.2 млн. долара.

https://en.wikipedia.org/wiki/Patria_AMV

http://www.army-guide.com/eng/product4961.html

Същевременно обсъжданата сума от 1.2 млрд лева е около 700 млн. долара, покриваща напълно съответната бройка на Патриа, докато в случая с Гардиан се получава някъде към 250 млн. - пита се в задачата, какво правим с остатъка от 450 млн., ако се приеме офертата за Гардиан.

Патриа се произвеждат в Полша в големи количества за нуждите на полската армия под името Росомаха, мисля, че поляците имат и право да ги продават на трета страна, което е инвестиция в икономиката им.

https://en.wikipedia.org/wiki/KTO_Rosomak

При всички случаи офсет на производство в българско предприятие е нещо добро за нашата икономика - работни места и инвестиция.

Финландците са заявили ясно, че са готови да започнат такова производство без някакви специални условия:

"По отношение на нужните условия, те са, бих казал, прости - промишлена сграда, захранена със съответните комуникации и източници на енергия и вода, опит в индустриалното производство на партньора, може дори да не е във военното производство“.

http://www.pan.bg/view_article-4-377708-showimg4-Patria-otgovori-na-vsichki-iziskvaniya-na-RfI-za-novi-bojni-mashini-na-bylgars.html#showimg

И още оттам:

"По отношение на машината - тя е високотехнологично съчетание от мобилност, огнева мощ, защитеност и дава най-доброто качество за цената. Това се доказва от факта, че Patria AMV е доставена в 7 държави (Полша, Словения, Хърватска, ОАЕ, ЮАР, Финландия и Швеция) в над 1600 бройки“.
На въпрос дали машината е амфибийна (бел. ред. плаваща), Маркус Койвисто отговори, че машината отговоря напълно на изискванията, заложени в RfI на българското МО. По принцип машините на Patria са амфибийни, но ако някой поиска този способност да отпадне, за сметка на допълнителен боен товар, това е възможно. Подобни искания са били реализирани за машини действали в Афганистан.
На въпрос, какво ще прави заводът, след като бъдат произведени необходими бройки, Маркус Койвисто отговори: „Едно от предимствата, които Patria предоставя на своите партньори, освен ноу-хау за серийното производство, е че партньорът получава способност сам да проектира и произвежда нови варианти. Това е особено важно, защото никой не може да предвиди след 10-15 години какви нужди ще възникнат пред българската армия. Имайки способност за създаване на нови варианти, партньорът ни в България би могъл лесно да отговори на бъдещи нужди на БА. Освен това, след серийното производство следват поддръжка, ремонти, модернизация по средата на жизнения цикъл. Партньорът ще получи в допълнение ноу-хау за управление на индустриално предприятие; създаване на бизнес модели; създаване на вериги от доставчици и сигурност на доставките, което е особено важно по време на криза; ще има възможност да създаде експортен потенциал от продукта и в координация с Patria да го изнася в трети държави. Защото концепцията на Patria за местно производство гарантира високо качество на машините, същото като на тези, произведени във Финландия. Вече имаме примери с машини Patria AMV, произведени в Полша и закупени от Patria за клиент в район на Персийския залив. Към това се прибавя и предимството, че нашият партньор на база придобитите умения и ноу-хау, може да ги използва и в други типове производство“.

Тук можете да гледате видео за демонстрации на Патриа в Казанлък:

За офертата на Текстрон не съм чел нищо.

Дано този път политиците и военните експерти вземат най-доброто решение за България.

А дано, ама...

Ще видим.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да добавя и аз няколко ценни по мое мнение коментара след цитираната в първия постинг статия:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/18/2990807_textron_i_rheinmetall_s_oferta_da_proizvejdat/

Всеки иска да се компенсира при такива сделки, дали с военно производство в страната или с офсетно споразумение... Не знам дали знаете, но възхода на Нокиа до голяма степен се дължи на офсетно споразумение между САЩ и Финландия за покупка на 72 броя Ф-18

 

Кой БТР произвеждан в САЩ струва $1.3 млн. ? САЩ произвеждат в момента Страйкър, който струва около $3 млн. долара и армията на САЩ има около 3000 бройки от тях. Текстрон, които искат да произвеждат в България изобщо не произвеждат тежки машини, а охранителни бронирани джипове, които са добри за охрана, но нищо повече. Тилови машини, които не са пригодени за бойни действия на предна линия. Цената им не е 1.3 млн, а около $700 000. Ако трябва да превозиш 10 войници, ще ти трябват 3 Гардиъна, вместо 1 Патрия. Около $3 милиона е и "Патрия", независимо дали се произвежда във Финландия или Полша.Заради специалните изисквания, полската версия е малко по-скъпа, около 10%.

 

На България са и необходими именно машини от класа на Патрия и АРТЕК Боксер защото съюзният ни ангажимент в силите за колективна отбрана изисква да можем да предоставим една механизирана бригада в състав от три батальонни бойни групи.

 

И текстронската конвойна машина не се вписва в тия параметри.За охрана, като разузнавателно-дозорна става, но за непосредствено участие в бойни действия на европейския ТВД не става, колкото и да е модернизирана базата и си е машина от времето на войната във Виетнам. Селекта го правят във медицинско-евакуационен вариант, но не виждам как на негова база ще предложат инженерни машини, КЩМ, ремонтни.Примерно литовците купиха миналата година 88 Боксера за 386 млн. евро, с които оборудваха две батальонни бойни групи и тази година подготвят договор за покупка на още толкова. И Текстрон/Рейнметал въобще не са участвали в конкурса.

 

Да, американците ползват в армията много джипове като Хъмви, но имат отпред БТР-и и танкове, който разчистват пътя, а джиповете вървят отзад в тила. Когато няма тежка техника отсреща, джиповете вършат работа, но никой не хвърля на заколение армията си с джипове.

Джиповете са подходящи за транспорт, конвои и охрана, но не и за бойни действия с армия отпред. Бронираните джипове спясяват от някоя слаба самоделка на пътя, а на небронираните Хъмвита войниците сами слагат плочи за защита, която наричат "калташка броня", щото не им се умира напразно само, защото някой си мисли, че трябва да се спести някой лев на данъкоплатеца.

За справка, американците само БТР Страйкър имат около 3000, от по-старите модели имат още толкова. Ние джипове също имаме 900 Мерцедес и 50-тина Хъмвита.

 

впредвид терена и численоста на нашата войска ни трябва най-доброто и качествено ,тоест по добре малко но супер нови и модерни от колкото много и безполезни консерви,а това с джиповете е смешно...господина е много далече от армия,особено американска...въоръжени с джипове съхопътни бргади няма..всичките имат бойна машина разликата е механизирана(верижна) и пехотна (колесна)...а тия с джиповете са разузнавачи ,охранителни патрули ,дозорни и военнополицейски като командо селект или гардиън както е позната у нас..това са спомагателни машини не бойни...едно старо руско бмп ще разбие няколко хамъра в пряк сблъсък...

 

колега,разсмиваш ме сериозно...армията ни като облекло оборудване материална част е в миналия век ,има над 50% некомплект из бойните части(може и по голям) ,говориш за ракетен комплекс с цена около 180 000$ ....ми те са с железните каски и калашници по на 40-50г...и най доброто оръжие да се закупи или произведе у нас като няма кой да работи с него си е парче желязо и пластмаса...според мен нямаш ли мотивирани и обучени военни всяка похарчена стотинка е хвърлена на вятъра......

 

Другото, което не ми е ясно е какво става с БМП-тата, които имаме? Купили сме над 500, което е достатъчно за 2 бригади. БМП-1 се използва в цяла Изт. Европа (Полша има над 1000). Дори и Гърция има няколкостотин. Та защо не се поддържа тази техника? Тази поддръжка дори може да става в България, та парите няма да напускат страната.

 

Искам да кажа, че американците плащат последствията от грешни решения в миналото. Там където се воюва активно хъмвитата бяха заменени с други машини, отделно минаха няколко програми за модернизация с цел повишаване на защитеността им. Създаде се нов тип машина по програмата MRAP. Морската пехота ги замени в първоешелонните си амфибийни сили, предстои замяна и на други места. Просто нещата ще се върнат в нормалното си русло и хъмви ще се използва за това, за което е бил проектиран и поръчан от армията - високопроходимо, небронирано колесно транспортно средство, което заменя старите джипове и пикапи, а не машина за непосредствено участие в боя.

 

доста грешно разсъждение...в здравната система потъват в пъти повече пари от колкото за отбрана и сигурност,бюджета за здравеопазване е увеличен в пъти за последните няколко години и както всички виждаме въпреки намаляващия брой на хората и значителното увеличаване на парите нещата стават все по зле...проблема не е само в парите а в начина по който се изразходват...а това НАТО ни пази е доста наивно...и виж преди член 5 има член 3...

 

Другото е, че моделът ни е сбъркан. От една крайност (наборна армия) минахме в друга (изцяло професионална). Такива крайности на Запад няма. В САЩ около 50% от щатът е професионален. Останалите са непрофесионални (National Guard, Army Reserve) - това са хора с цивилни професии, които служат и участват в учения няколко седмици в годината, но при нужда могат да бъдат мобилизирани. Това е икономичен начин да се поддържа бойна готовност. Щом САЩ опират до такива икономии защо ние не го правим? Ако половината щат на БА стане непрофесионален веднага ще се освободят пари за по-високи заплати и за превъоръжаване. Сега за заплати, храна и облекло отива над 90% от бюджета на МО.

 

Какво произвеждаме бе фантазьор? Вече и ремонти не се правят в Търговище и Червен бряг на тотално остарелите БТР-и. Виж, ако стане сделката да се сглобяват у нас нови бронирани машини, тогава може и да се възродят тези заводи. Имаме някаква база, а и все някой е останал от квалифицираните кадри.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, ДеДо Либен said:

Като си почнал добави и коментар №4 от статията в Пан.бг , че моя цитат гледам е анихилиран.

Анихилиран е заради та-та-та.

Ще го преразкажа: разбирачът №4 си иска руски машини, той си е фен на най-доброто, според него, но го казва много тири-рам :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.filmi2k.com/battle-los-angeles-bitka-los-andzhelis-svetovna-invazia-2011/

1:27 - 1:30 , класическа постановка Страйкър отпред + Хъмви

М1117 има своето място, но според мен не е машината, която е необходима за пехотата ни.

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 19.06.2017 г. at 9:11, Б. Киров said:

Patria предлагат по-тежка и универсална бойна машина от Guardian на Textron, но по-скъпа - цената на 1 финландска машина е около 3 млн. щатски долара, базовия модел на Guardian е 1.2 млн. долара.

 

On 19.06.2017 г. at 9:42, Б. Киров said:

Цената им не е 1.3 млн, а около $700 000.

Аз не виждам нищо хубаво във тези оферти, за съжаление! Ако се вгледате във заданието на Министерство на отбраната, какви аджеба ББМ иска, ще разберете какви ни предлагат. Примерно искането за плаваща машина - ние какво , Ламанша или Неман ще форсираме?! Това си е едно ограничаващо откъм защитеноста на бронираната бойна машина условие.

Ние такива машини като базовите им весии си имаме и сега - БМП 23  - не му достига 15 мм брониране във челна проекция и във опасните курсови ъгли -30,+35 градуса - има леки алуминиеви броневи сплави - продават се свободно и спокойно, поръчваш размера и го монтираш. Имаме все още достатъчно мощности да ги модернизираме до най-доброто ниво на цитираните Патрии.Ще струва до 1/2  за комплексна  модернизация и голяма част от парите ще останат в България. Имаме огромно количество бойна техника която е с огромни заложби за модернизации, от такава техника са правени модернизирани ББМ , които са на ниво  световно ...

. А я вземете проверете каква е финската машина ; 

Максимално ниво на защита във челна  проекция се  обезпечава при монтиране на допълнителни  броневи модули пасивна защита - от 30-мм БОПТС, съответства на ниво 6 STANAG 4569.

Сега да видим какво Полша произвежда по лицензия ;

модификация за въоръжените сили на Полша се явява   лек базова модификация (по.рано обозначена като  AMV XC-360P), без дополнително брониране на  корпуса и с възможност да плава.

Няма на какво да се радвате , да Патрия е хубава машина но при нас не идва във Финския си вариант. 

Зададеното от МО задание за оферта на ББМ и осигуряващи машини е сбъркано или е предателски некомпетентно. Защо:

Ние търсим машина с бронеустойчивост на 14.5мм. патрон от крупнокалибърна картечница, със допълнителна навесна ДЗ противокомулативна тип РПГ 7. Нашите евентуални противници по блок - това е Русия са въоръжени със 30 мм малокалибрено оръдие на БМП и БТР, което на всяка тактическа дистанция ще прави на решето и базовата версия на Патрията и Командото и Гуардиана.

Другите ни евентуални противници - всички съпределни държави във въоръжените си сили поддържат БМП и БТР със 25-30мм оръдие Бушмастер или Маузер / или техни лицензионни копия/ за тези малокалибрени оръдия бронята /базовата/ на цитираните машини също е прозрачна.

За нашето родно МО и неговите експерти - войниците ни не са даже пушечно месо а обикновена касапска стока.

Искането за боен модул с 30мм оръдие си е същото некомпетентно предателство. руснаците готвят превъоръжаване със нов боен модул 57 мм автоматично оръдие. Шведите направиха с 40мм оръдие Бофорс. Немците направиха новата си машина с двоен калибър 35 -50мм единия за мирно време за учения, втория за война. Англичаните направиха боен модул с 40 мм оръдие с телескопичен боеприпас и увеличена огнева мощ. Американците също.

Защо нашето МО се натиска да купува модели от времето на Студената война?! Заради проклетите комисионни, заради рушвета. Цялото задание за ББМ е опорочено. ПТРК на ББМ с далекобойност 2000м. и възможност за стрелба по нисколетяща зависнала цел - дрън, дрън. Хеликоптерите гърмят от 8хил. метра тактическа дистанция.

Войниците са малко! Именно заради това трябва да са максимално защитени.

Следва да бъдат преразгледани исканията за офертата или да бъде замразена от НС.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, Capitainofmarine said:

Ние такива машини като базовите им весии си имаме и сега - БМП 23  - не му достига 15 мм брониране във челна проекция и във опасните курсови ъгли -30,+35 градуса - има леки алуминиеви броневи сплави - продават се свободно и спокойно, поръчваш размера и го монтираш. Имаме все още достатъчно мощности да ги модернизираме до най-доброто ниво на цитираните Патрии.Ще струва до 1/2  за комплексна  модернизация и голяма част от парите ще останат в България. Имаме огромно количество бойна техника която е с огромни заложби за модернизации, от такава техника са правени модернизирани ББМ , които са на ниво  световно ...

+++

Това сме го имали през всичките 27 години на "преход",  защо не сме го направили? -

Преди 3 часа, Capitainofmarine said:

Защо нашето МО се натиска да купува модели от времето на Студената война?! Заради проклетите комисионни, заради рушвета. Цялото задание за ББМ е опорочено. ПТРК на ББМ с далекобойност 2000м. и възможност за стрелба по нисколетяща зависнала цел - дрън, дрън. Хеликоптерите гърмят от 8хил. метра тактическа дистанция.

Войниците са малко! Именно заради това трябва да са максимално защитени.

Защо през цялото това време от 27 години политиците и военните експерти от министерството не са привлекли нито един сериозен чужд производител за производство под лиценз на военна техника?

Заради проклетите комисионни, и по мое мнение.

По-малкото зло, според мен, е вместо да се купуват някакви направени изцяло извън страната бройки машини, да се направи българско производство /то ще е само монтаж, какъвто сега прави за китайски производител завода за автомобили в Ловеч/ с възможност за продажба и на трети страни, без това да изключва модернизация и възобновяване на производството на българското БМП-23, дори на същото място, където се асемблират договорените чужди машини.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е малко драматизирате, иначе съм съгласен че случващото се мирише много на пари.

Ясно че имаме нужда от бързи колесни машини (армията ни е в НАТО), но това се преекспонира - какви са тези 250-300 бройки AFV/ASV (?), след като Румъния има само 30 бр LAV III и 60 бр. URO VAMTAG?

-------------

И още един въпрос за размисъл: А защо да не купим на старо, втора ръка, такива машини - те ще са два, три пъти по-евтини? 

(М1117 Second Hand, в движение, вървят по 250 000 долара.. Гледал съм продажби на военни хъмвита за 20 000 долара)

Ново се купува от най-богатите страни, така е и в живота- бедните си купуваме дрехи втора ръка. а нашите военни стратези искат на "гол задник да имат чифте пищови"! Е не може така..

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вижте, става дума за бронетранспортьори, пише го в текста на заглавието  (авторът на статията е за ...не, че не обяснява нищо, а линкът не работи).

Значи цялата дандания е за т.н. "таксита" до бойната линия(бойни таксита или бойни автобуси). Изискванията са високи (и не знам кой, защо и как ги поставял), което значи че трябва да се спрем на модерни и скъпи машини.

Tова е.. Нямаме възможност да ги произвеждаме;

/не, не става дума за БМП-та, (AFV), бойни машини на пехотата, а за БТР (APC)/:

Избирайте си APC-та , "таксита",  'battle taxis' or 'battle buses' - от 5 милиона до 2,7 милиона долара единия..

Командото M 1117 изобщо не е APC, а ASV, ама това е още една глупост (в случая има недоказан,но все пак има широко известен корупционен интерес)

https://www.google.bg/search?q=World's+Ten+Best+Armoured+Personnel+Carriers+&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=uOhKWd-bLO2v8wf6qo-oAQ

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, nik1 said:

Ясно че имаме нужда от бързи колесни машини

Ники сега ще те плюсна заради мириса на пари, ама много пари.

Ники ако си направиш да погледнеш броневата защита на Командото е устроена от; 

Armor IBD Modular Expandable Armor Syste Керамическая композитная броня обеспечивает защиту машине от 12.7 мм бронебойных пуль.

въоръжението е ;

Main armament 40 mm Mk 19 grenade launcher, .50 caliber M2HB 

Secondary armament M240H Medium Machine Gun

 ще рече базата му е същата тенекия като БТР 60 ПБ, тоест противокуршумена 7.62мм във тактическите дистанции. Скороста му е висока но по шосе, защото по пресечена местност никоя ББМ не може да развие скорост по-висока от 25-40км без риск от самоунищожаване на ходовата част.
Speed 63 mph (101 km/h) 

БТР 60 ПБ

Броня и въоръжение

Броня (челна)9 мм

Броня (странична)7 мм

Броня (задна)7 мм

Основно въоръжение1 х 14.5-мм картечница КПВТ

Допълнително въоръжение1 × 7.62-мм картечница ПКБ

Макс. скорост80 km/h (по шосе)

Не коментираме по-високата скорост по шосе !!! Факт е! Но я си представи една бойна колона /ротна/от 10 машини и допусни с каква максимална  скорост може да се движи безопасно , каква трябва да е дистанцията между машините при 100км в час и на колко се разтяга колоната, каква е при 60 км в час и на колко се разтяга колоната. 

За бойната скорост при пресечена местност не си струва да говорим. Може и да не повярваш но е такава каквато ти написах по-горе.

 Та мисълта ми е ;

БТР - а е един камион / брониран / нашия БТР 60 е Боевая масса, 9,9  тон без претоварване може да носи до 12 тона.

и е с Тип подвески - индивидуальная торсионная с гидравлическими амортизаторами 

а Екипажът се състои от шофьор и двама картечари, а максималният брой пътници е 14.   срещуКомандо Бронетранспортер (водитель, командир + 8 десантников)

Двигателя на Командото и на БТР 60 ПБ МД1 - българската модификация е   Къминс 260 к.с.

Двете машини са със неудобни в бойна обстановка странични десантни люкове.

Е , какво излиза плащаме 700 000 без боекомплекта  за база, каквато имаме, че и по-добра , защото нашата преодолява два метра ров, и защото при подрив на 5 кг тротилова мина къса колелото и си продължава на останалите 7 колела.

А, да, продавааат я с автоматичен гранатомет в повече и с Мексас пасивна бронева вградена защита. 

Само, че гранатомета струва нов около 2-5 хил. долара а Мексаса да речем 350 долара за кв. метър - наизуст говоря за мексаса / при добронирането на М 1113. Е  за какво ручат жабетата нашите експерти генерали ?!

Например М 113 - който е също още толкова древен като нашите БТР и МТЛБ е със почти същата прозрачна броня, доброниран е със Мексас и е с вътрешна защита от кевларова тапицерия. Да сложен му е нов двигател на Детройт дизелс. И тонажа му от 10.2 тона нараства до 12.32 тона а със товароносимоста до 14.04тона0. Тоест увеличават товароносимоста с 2 тона , и ги полват за нов по-голям силов блок и допълнителноброниране. 

На нас кой ни пречи. Можахме да направим от ПБ - ПБ МД а сега какво, не можем ли?! Щом  въпроса е генералитета да си вземе рушвета - нека по-добре да си купим още 7 Спартана и 14Кугара и още 900 Мерцедеса  G клас. Че поне ще сме в класацията Рич Арми , на боец по джип G клас.

А ааааа, пропуснах осигуряващи и подържащи машини. Ами миномети, евреите слагат на БТР- съветско производство за съветските републики и то миномети тип Кардом - автоматични с компютърно командване и сварзване в единна бойна мрежа. Е да наложи се да укрепват дъното , защото иначе миномета криви ,деформира дюшемето на БТР-а ама ние като правихме Тунджата навремето се  сблъскахме със същия проблем и му знаем лека. Не че евреите не го намериха набързо. А да гаубици и противотанкови ракетни пускови установки.  Ми за гаубиците , те вече ги товарят на камион , например татра или Мерцедес зетрос - каквито(маме 350 и става автомобилна САУвиж за образец САУ ЕВА - производител Словакия член НАТО, а от БТР -а отдавна още товарищите направиха мобилна ПТРК. Че даже и ЗРК втономен, но ако искаме да е съвременен с по-добри възможности можем да си купим от израел нато-американския модел поеврейчен нарича се Мачбет ЗРАК и е с идея по.добър от стара стрела 10 .  Ето ти за 120 милиона доларес нато съвместима бригада на колеса. А да трябва да сменим калибъра от 14.5 х 114мм на 12.7 х 99мм за да сме НАТО стандарт.


 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Б. Киров said:

Това сме го имали през всичките 27 години на "преход",  защо не сме го направили? -

 

Преди 7 часа, Б. Киров said:

Заради проклетите комисионни, и по мое мнение.

Как знаеш, :ag:. Нали разбираш , дори нищо да не направиш заплатата върви. А като купиш вместо да направиш и да си имаш труда, имаш безгрижието да получиш рушвет плюс законни комисионни. 

Става въпрос за едни пари и за едни алчни хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Пичове, престанете да бъркате типовете техника.

Имаме разузнавателни машини, бронетранспортьори и бмп та. Командото е разузнавателна машина, не бронетранспортьор, още по малко бмп.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Frujin Assen said:

Командото е разузнавателна машина, не бронетранспортьор, още по малко бмп.

Не е баш така приятелю.

Ето какво казва интернета за М 1117 или познато ни като Командо и още Гуардиан  ;

Variants[edit]

The following variants are known to be in production/service:[16]

  • Command & Control
  • Recovery Vehicle (Each ASV can flat tow another ASV or HMMWV)
  • Reconnaissance Surveillance & Target Acquisition (RSTA)
  • Ambulance
  • 90mm Direct Fire Vehicle
  • Infantry Carrier Vehicle (ICV, alternate name for an Armored Personnel Carrier (APC)) – 24 in longer than ASV, armed with cupola mounting for a machine gun or grenade launcher instead of a turret, carries 3 crew and 8 troops.[17]
  • M1200 Armored Knight FiST-V
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 12 часа, Capitainofmarine said:

Ники сега ще те плюсна заради мириса на пари, ама много пари.

Ники ако си направиш да погледнеш броневата защита на Командото е устроена от; 

Armor IBD Modular Expandable Armor Syste Керамическая композитная броня обеспечивает защиту машине от 12.7 мм бронебойных пуль.

въоръжението е ;

Main armament 40 mm Mk 19 grenade launcher, .50 caliber M2HB 

Secondary armament M240H Medium Machine Gun

 ще рече базата му е същата тенекия като БТР 60 ПБ, тоест противокуршумена 7.62мм във тактическите дистанции. Скороста му е висока но по шосе, защото по пресечена местност никоя ББМ не може да развие скорост по-висока от 25-40км без риск от самоунищожаване на ходовата част.
Speed 63 mph (101 km/h) 

БТР 60 ПБ

Броня и въоръжение

Броня (челна)9 мм

Броня (странична)7 мм

Броня (задна)7 мм

Основно въоръжение1 х 14.5-мм картечница КПВТ

Допълнително въоръжение1 × 7.62-мм картечница ПКБ

Макс. скорост80 km/h (по шосе)

Не коментираме по-високата скорост по шосе !!! Факт е! Но я си представи една бойна колона /ротна/от 10 машини и допусни с каква максимална  скорост може да се движи безопасно , каква трябва да е дистанцията между машините при 100км в час и на колко се разтяга колоната, каква е при 60 км в час и на колко се разтяга колоната. 

За бойната скорост при пресечена местност не си струва да говорим. Може и да не повярваш но е такава каквато ти написах по-горе.

 Та мисълта ми е ;

БТР - а е един камион / брониран / нашия БТР 60 е Боевая масса, 9,9  тон без претоварване може да носи до 12 тона.

и е с Тип подвески - индивидуальная торсионная с гидравлическими амортизаторами 

а Екипажът се състои от шофьор и двама картечари, а максималният брой пътници е 14.   срещуКомандо Бронетранспортер (водитель, командир + 8 десантников)

Двигателя на Командото и на БТР 60 ПБ МД1 - българската модификация е   Къминс 260 к.с.

Двете машини са със неудобни в бойна обстановка странични десантни люкове.

Е , какво излиза плащаме 700 000 без боекомплекта  за база, каквато имаме, че и по-добра , защото нашата преодолява два метра ров, и защото при подрив на 5 кг тротилова мина къса колелото и си продължава на останалите 7 колела.

А, да, продавааат я с автоматичен гранатомет в повече и с Мексас пасивна бронева вградена защита. 

Само, че гранатомета струва нов около 2-5 хил. долара а Мексаса да речем 350 долара за кв. метър - наизуст говоря за мексаса / при добронирането на М 1113. Е  за какво ручат жабетата нашите експерти генерали ?!

Например М 113 - който е също още толкова древен като нашите БТР и МТЛБ е със почти същата прозрачна броня, доброниран е със Мексас и е с вътрешна защита от кевларова тапицерия. Да сложен му е нов двигател на Детройт дизелс. И тонажа му от 10.2 тона нараства до 12.32 тона а със товароносимоста до 14.04тона0. Тоест увеличават товароносимоста с 2 тона , и ги полват за нов по-голям силов блок и допълнителноброниране. 

На нас кой ни пречи. Можахме да направим от ПБ - ПБ МД а сега какво, не можем ли?! Щом  въпроса е генералитета да си вземе рушвета - нека по-добре да си купим още 7 Спартана и 14Кугара и още 900 Мерцедеса  G клас. Че поне ще сме в класацията Рич Арми , на боец по джип G клас.

А ааааа, пропуснах осигуряващи и подържащи машини. Ами миномети, евреите слагат на БТР- съветско производство за съветските републики и то миномети тип Кардом - автоматични с компютърно командване и сварзване в единна бойна мрежа. Е да наложи се да укрепват дъното , защото иначе миномета криви ,деформира дюшемето на БТР-а ама ние като правихме Тунджата навремето се  сблъскахме със същия проблем и му знаем лека. Не че евреите не го намериха набързо. А да гаубици и противотанкови ракетни пускови установки.  Ми за гаубиците , те вече ги товарят на камион , например татра или Мерцедес зетрос - каквито(маме 350 и става автомобилна САУвиж за образец САУ ЕВА - производител Словакия член НАТО, а от БТР -а отдавна още товарищите направиха мобилна ПТРК. Че даже и ЗРК втономен, но ако искаме да е съвременен с по-добри възможности можем да си купим от израел нато-американския модел поеврейчен нарича се Мачбет ЗРАК и е с идея по.добър от стара стрела 10 .  Ето ти за 120 милиона доларес нато съвместима бригада на колеса. А да трябва да сменим калибъра от 14.5 х 114мм на 12.7 х 99мм за да сме НАТО стандарт.


 

 

Плюс и от мен!

Май вече нямаме и БТР60 на въоръжение, след 2015? Ще ги пенсионират заради Командото на генерала на Президента изглежда , информацията е от министерството на отбраната:

http://armymedia.bg/archives/41460

Някой да се изненадва?

--------------------

Имали сме машини "бол" допреди 3 години, 

http://www.moddb.com/members/bulgarianarmy/images/bulgarian-btr-60-modernized

Сега "йок" ? Не знам, нека Киров и Фружина кажат къде са ни БТР60, може онази информация от Министерството на да не е актуална вече

(в България всяка информация е "предпоследна")


 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 22.06.2017 г. at 14:15, nik1 said:

Май вече нямаме и БТР60 на въоръжение

Ники, имаме!

На прима виста ще се опитам да ти отговоря къде са - дедуктивен анализ.

Bulgaria[edit]

 
A BTR-60PAU
  • BTR-60PAU – BTR-60PA converted into an artillery command vehicle equipped with 4 whip antennas.
  • BTR-60PB experimentally fitted with the Polish WAT turret from SKOT-2AP. Only a prototype was made.[12]
  • BTR-60PB-MD (bronyetransport’or moderniziran ) – BTR-60PB modernization fitted with the VAMO DT3900 or Rover TD-200 diesel engine, four MB smoke grenade launchers on the turret (two on each side), "Melopa" night sight, new day sight, new NBC protection system, modern radios. It also has a rear view mirror on the left hand side of the hull and side hatches. Only a prototype was made.[12]
    • BTR-60PB-MD1 – BTR-60PB-MD variant developed for the Bulgarian army, fitted with the Cummins ISB 25.30 turbocharged diesel engine developing 250 hp (186 kW), additional protection for its headlights and eight smoke grenade launchers on the turret (four on each side). 150 in service.[12][37]
    • BTR-60PB-MD3 – Export BTR-60PB-MD variant fitted with the KamAZ diesel engine, different sights, eight smoke grenade launchers in right-hand corner of the front of the hull and six on the turret (three on each side). It is also known under the designation BTR-60PB-MD2.[12] The prototype, shown in 2004, was based on the BTR-60PA.

Подертал и подчернил съм ти, че имаме и колко на въоръжение. Понеже са по-слабо бронезащитени от БМП 1 и БМП 2 и са по-слабо въоръжени от беемпетата значи не са във двете бригади механизирани. Няма логика да е друго въпреки митологията, че колесните бетери са с по-евтина поддръжка - тази митология е създаде нашия генералски експеретен мозъчен тръст. Освен това имаме по около 90 беемпета от двата ни вида БМП 1 и БМП 23 и те са тъкмо за формиране на две бригади с по три линейни батальона.Четвъртия батальон на МТЛБ - предполагам той е от така наречения маршеви - тоест на негова база в случай на война се формира ново войсково съединеие / бригада или полк/.

Остава да са във бригада специални сили / или / И / във отделните механизирани батальони. Като бройката пасва / 4 х отделни механизирани батальона х 3 роти = 12 роти х 10 ББМ във рота излиза 120 бройки. Останалите 30 бройки ще са в трите роти на планинския батальон на бригадата специални сили - другите два батальона - диверсионния и десантния трябва да са на джипове G  клас.

Мам.. му! А бе не ми го побира в главата, защо имаме 900  бронирани джипа Мерседес  G клас? Каква е бойната им стойност? Кой се вози на тях ? За какъв чеп са ни?

Ники подскажи - може ти да се досещаш !

А като се замисля какви модернизационни заложби има нашата техника и как евтино може да стане и при това - модернизацията може да се осъществява в България с български производни и даже да купим някакви лицензии - с нов продукт модернизиран БТР 60 ПБ МД Мк BG можем да излезем на пазар и продажби и услуги /модернизация/ - та това са  работни места , заплати, повишаване на жизнен стандарт !!!

И за да не съм голословен ето една модернизация която ние можем да направим :

btr60m.jpg

Ако погледне човек, направо бетера е излекуван от детската му хронична болест - задно силово отделение. Става въпрос за размяна местата на десантното и силовото отделение /диверсификация/ като махнем  картечницата и му сложим на същата купола 23мм оръдие което имаме и правим за БМП 23  и за ЗУ 23 х 2, стабилизираме оръдието в двете плоскости, поставим нови мерни прибори ден и нощ  /ама съвременни тип Ладар/, като му сменим торсионите с малко  по-яки и му сложим по-твърди хидравлически амортисьори от сегашните - за да може да носи повече тонове и като му занитим една допълнителна /алуминиева или нещо по-така - леко и комбинирано/ броня с еквивалент 70 мм хомогенна стомана  - това чудо става . Имаме законен лиценз да го произвеждаме и продаваме във вариант ПБ а като му направим тази диверсификация става нов патентен наш български продукт и го продаваме свободно. Сега след като се активизира противопоставянето САЩ - Русия и както почна войните във арабския свят, ще мръдне здраво и пазара на въоръжение... 

А ние къде сме?!

А пропо имаме и лиценз за производство на 30 мм автоматично оръдие с което е и БМП 2 ...

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Плюс от мен.

С едно вметване: Погледнах източника [12]- от 2008 година ще да е, а източникът [37] Czołgi Świata, Issue 41, pp 3, 4,  е от 1999 година:

[12] Military Equipment Directory". Archived from the original on 27 January 2008.

[37] http://amercom.com.pl/kolekcja-czolgi-swiata/1836-nr-41-kolekcja-czolgi-swiata.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сега, да дам още малко светлина: Доколкото успях да проуча, БТР 60 ПБ -МД (модернизиран) се модернизира не къде да е, а в ТЕРЕМ - това е работеща компания, държавната компания за ремонти и реновиране на военна техника, за разлика от "Бета" Червен Бряг, която вече не работи.

Ако наистина са  "пенсионирали"  БТР 60 в 2015 това е "кофти"(грозна), а  и тъжна история.

Ако пък не са го "пенсионирали" и искат да купуваме 250 нови БТР-а за стотици милиони или милиард лева, пак е "кофти"(грозна) история .Според мен БТР 60 може да се "до-модернизира" до какво си желаем - имаме работещ ТЕРЕМ, те си имат и специалисти с опит в модернизацията на му.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...