Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

Страната на невидимите данъци

Данъчният режим в България не е типичен за европейска държава: повечето данъчни индикатори я нареждат на полюсите по сравнение с другите страни членки. С най-голям дял в Европейския съюз на косвените данъци в данъчните приходи, с над 50% принос на данъците върху консумацията, с много ниска данъчна тежест за капитала и още по-ниска цена на труда, България би заела квадранта „ниски данъци – висока социална тежест“ на съответната графика.

Годишните обзори на Евростат за данъците в ЕС показват, че преките данъци през 2012 г. са дали едва 18.8% от данъчните приходи в България, при средно 33.4% за съюза. Обяснението на Евростат за по-високите преки данъци в Западна Европа е „електорален ефект”: по-високото данъчно облагане на богатото малцинство е инструмент за изборен популизъм.

В данъчната политика на България се вижда същия ефект, но с обратен знак. Ниските преки данъци се рекламират като начин за задържане на бизнеса, от който се очаква да избяга в чужди юрисдикции, ако бъде притеснен.  Затова управляващите партии преди избори неизменно обещават на бизнеса и международните партньори да не променят данъчния модел.

tax-1България е страната с най-ниски преки данъци в ЕС: 10% индивидуален при 39.4% средна ставка за най-високодоходните групи в ЕС. Корпоративният данък от 10% съответства на 30% средно за ЕС. Но тези ниски ставки трябва да се компенсират – и това се прави с невидимите, подмолни косвени данъци. Делът им в данъчната тежест в България е 55.3% при средно 34.5% за ЕС.

Оказва се, че като поддържа преките данъци демонстративно ниски, държавата се лишава от малко. Хората в България мислят, че плащат малки данъци от малките си заплати, а държавата всъщност им взима много повече с косвените данъци върху потреблението. Когато купуват храна, лекарства, учебници и т.н., обикновените хора компенсират бюджета за преките данъци, спестени на фирмите и на богатите.

Диференцираните ставки на ДДС се използват в цяла Европа за насърчаване и подпомагане. В Австрия има диференцирана ставка на ДДС за храни и преса. В България след 2007 г. дори този типично социален данъчен инструмент влезе в услуга на бизнеса – с 9% налог върху нощувките в хотели. В Румъния диференцираните ставки на ДДС от последната година се отчитат като успех, у нас се търсят аргументи защо те няма да проработят.

tax-2България събира с над 20 процентни пункта повече косвени данъци, отколкото е средното за ЕС. Тъй като данъците са инструмент за насърчаване или сдържане на една или друга икономическа активност, с високия дял на данъците върху консумацията и сравнително ниския товар на данъците върху труда българската държава сякаш заявява на своите граждани: „Работи, не яж!“

На практика, ниските заплати ограничават потребителските бюджети, свиват вътрешния пазар и спъват стопанската активност – кредитният ръст от години е нулев или негативен. Това прави спестяванията безсмислени. В 1% от банковите сметки у нас се държат около 35% от парите.

Данъчната структура в България не преразпределя тежестта в обществото и с това утежнява данъчния товар върху уязвимите групи. Не се прави данъчна разлика между пенсионери с най-ниските доходи в ЕС, ученици, студенти, социално слаби. Всеки, който участва в социалния живот, с всяка своя покупка внася ДДС и акцизи. В България няма и необлагаем минимум на доходите – такъв има в Белгия. Неслучайно неравенството на доходите в България е най-високото в ЕС.

Трудът в България се поддържа евтин по много способи, ниските данъци върху труда са още един. Социалните вноски с 25.8% от данъчната тежест у нас са по-ниски, но все пак съпоставими със средните за ЕС 32.4%. По-отчетливо е привилегированото онтошение на капитала, с 3.9% дял в данъчната тежест в България, при 8.2% средно за ЕС.

Общата данъчна тежест в България в периода 2000-2012 г. е намаляла с 15 пункта. Към 2013 г., от тогава са най-новите данни, тя е 28.1% от БВП, на предпоследно място в ЕС след Литва. За съюза от 28 държави, данъците и задължителните социални вноски дават средно 40% от БВП.

Прави впечатление, че енергийните данъци и данъците върху тютюна и алкохола в България са с най-висок дял в общите данъчни приходи спрямо останалите европейски държави. Не става дума за drink and drive, а че България с членството в ЕС е принудена да въведе минималните за ЕС акцизи за горивата и тютюните. При ниска обща консумация, тези проценти всъщност показват колко голям дял в домакинските бюджети имат потребителските стоки.  България отново е в несвойствена за ЕС данъчна ситуация. tax-3

Да имаш най-ниски преки данъци не означава да имаш най-ниски данъци. България събира значително по-малко данъци от средното за ЕС, но ги събира най-вече от потреблението на мнозинството от ниско заплатени работници, селяни, пенсионери, деца на издръжка.

Отказвайки на населението необлагаем минимум и диференцирани ставки за ДДС, българското управление влошава екзистенциалното положение на милиони души около и под линията на бедността. Това, което в българското данъчно облагане е спестено на най-слабите, заради липсата на прогресивен елемент е дадено като привилегия на компаниите и на хората с високи доходи.

Още една слабост на българската данъчна система е, че тя предоставя едва 3% от данъчните приходи на местната власт, при 11% средно претеглено за ЕС. Локалните средства постъпват в централния бюджет, след което от гледна точка на гражданина разходването им става невидимо,  точно както невидим е ежедневният човешки принос пред косвените данъци.

По-високите данъци допринасят за богатството на народите

На най-долната графика е показана зависимостта между данъчна тежест и икономически продукт на страните от ЕС (без Люксембург). С просто око се вижда, че страните, които имат по-нисък дял на данъците в БВП, имат също така и по-нисък БВП. И обратно: богатите държави имат високи данъци.

Статистическият анализ доказва, че 43% от размера на БВП на човек от населението на една европейска страна може да се обясни с размера на данъчните приходи.

tax-5

Зависимостта на практика е по-силна, тъй като в ЕС има редица случаи на малки периферни страни с ниски данъци като Естония, Латвия, Литва и Ирландия. Те тежат точно толкова, колкото икономическите колоси на Европа Германия, Франция, Великобритания и Холандия – страни с много висок  БВП на човек от населението и високи данъци.

Ако се използват данни на по-ниско териториално ниво, или данните за страните се претеглят през БВП, ще се окаже, че това дали даден регион в ЕС е беден или богат до голяма степен зависи от това дали той поддържа ниски или високи данъци.

Данъчната политика не е единственият фактор, който определя богатството на народите, но страните с по-високи данъци по правило имат и по-висок жизнен стандарт. Те създават институции, които оползотворяват по-голямата въвлеченост в обществените дела на обложените с високи данъци граждани и компании.

Не така стоят нещата в България – страната с най-ниски преки данъци в ЕС, най-ниска цена на труда – и най-тежък данъчен товар върху ежедневното потребление на обеднялото население.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 323
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 11 часа, nik1 said:

Не така стоят нещата в България – страната с най-ниски преки данъци в ЕС, най-ниска цена на труда – и най-тежък данъчен товар върху ежедневното потребление на обеднялото население.

Това е държавна политика и в елита ни има консенсус по поддържането на подобна система. България се рекламира като страна с екстремно ниска цена на труда и ниски преки данъци. Ето една картинка от официалната брошура с която се рекламира сектор машиностроене от Българската Агенцията за Инвестиции:

Labor.jpg.1b1120bdcb71893e33b6ea710cf2f294.jpg

 

Това пък е от сайта на Агенцията:

 

Цитирай

 

Average salaries in Bulgaria for the sector in BGN for 2013

 

  • In the sector "Manufacture of machinery and equipment for general and special purpose" are employed about 30.4 thousand people (5.8% of the industry). The level of wages in the sector is above the national average - the average monthly wage is estimated 849 leva
  • In the sector "Production of vehicles without car" are employed about 4.7 thousand people (0.9% of the industry). The level of wages in the sector is almost the national average - the average monthly wage is estimated 738 leva
  • In the sector "Production of cars, trailers" are employed about 12.7 thousand people (2.4% of the industry). The level of wages in the sector is almost the national average - the average monthly wage is estimated 702 leva


 

 

Този модел обаче е изчерпан. Има огромна разлика между поведението на средното поколение и очакванията на младите. Ако средното поколение се задоволява с горните нива на заплащане, то очакванията на младите са значително по-високи. Днес те биха започнали работа ако заплащането им на първото работно място е от порядъка на 1000 лева за  работници и 1300-1500 за специалисти с висше образование. И това са очаквани заплати от хора без опит.

Тази дупка в нагласите на поколенията не може да се запълни. В секторите където работят предимно млади хора няма проблем работодателите да плащат подобни нива, но в останалите сектори това е невъзможно. За да наемат нови хора работодателите трябва да им плащат 1,5 - 2 пъти повече отколкото на старите работници и служители с опит, а това няма как да се случи.  Т.е. или трябва да увеличат заплатата и на вече наетите служители и работници и то рязко или да останат без нови попълнения. Чисто психологически работодателите не са готови нито за едното, нито за другото. Единствената възможност която виждат работодателските организации за справяне на проблема е отваряне на пазара на труда за чужденци. Това обаче е една голяма илюзия. При тези нива на заплащане не виждам от къде ще се домъкнат чужденци, които биха работили за тези пари.

Между другото заплатите които искат младите не са стряскащи. Наскоро  Форбс публикува данни от проучване за нагласите на младите. В проучването участват над половин милион студенти по бизнес и инженерни специалности от 57 държави. Очакванията на българските студенти са следните:

Цитирай

 

Bulgaria

Business students: $8,877

Engineering students: $10,006

The Countries With The Highest And Lowest Salary Expectations

 

Става въпрос за годишни заплати. Приравнени към левове и на месечна база това прави около 1300 лева за бизнес студентите и около 1400-1500 лева за студентите по инженерни специалности. При тези нива българите се нареждат в топ 10 на нациите с най-ниски очаквани заплати  в една група със студентите от Малайзия, Русия, Колумбия, Казахстан, Индонезия и т.н. 

Т.е. дори и при тези нива България попада в топ групата с най-ниско заплащане и "конкурентното предимство" е налице и не се губи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 20.06.2017 г. at 9:25, Б. Киров said:

В тази класация по качество на образование, Фружине, сме с 16 позиции по-надолу от класацията ни по военни възможности. Но нещата са взаимно свързани, според мен.

Ако съм чужд инвеститор, тази класация е първото нещо, което ще погледна, преди да реша дали да инвестирам парите си в някакво производство в България. Същото важи и за домашен инвеститор.

Качественото образование става с пари, а в България за тези дейности пари не се отпускат. Ето една графика на разходите за образование на глава от населението. Сравнени са Коста Рика, за която образованието наистина е приоритет и България.

Edu.jpg.74ec84e39b585d63a06b51df6b0d6062.jpg

 

Графиката е красноречива и няма смисъл да се обсъжда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 6/21/2017 at 9:57, nik1 said:

Размитата статистика и многото и неясни, а често и противоречиви дефиниции, са една от причините тази класа да не може се дефинира и "самодефинира" добре, и респективно да заеме своето място (друга причина, пак според статията е, че хората  е че тази класа се сравняват с западните си събратя; трета причина е че голямата част от тази класа е зависима и несигурна; четвърта е че част от тази средна класа има малко или много "сив" произход, и др.)

Дали това е точно така, аз не се наемам да го твърдя, просто представям една гледна точка и възможност

ПС

Според една от "официално-стаистическите" гледни точки  (те са повече от една!), в средната класа влизат  хората с доходи 80 до 125 процента от т.н. медианни доходи,или над 40 процента от българите в средната класа

Точно така, размитата статистика.

Ще се аргументирам защо не приемам тези размити определения за средна класа в България и мисля, че някои статистици, социолози и политолози умишлено ги размиват, за да защитават статуквото, от което захлебват.

Тези, които се опират на статистиката, твърдят, че средна класа в България са хората в границата между 0.8 и 1.25 от средния доход. Това, според мен, обаче е манипулативно дефиниране.

Първо, защото, средния доход на наемния труд в България е много нисък, недопустимо нисък в сравение със средния доход в Европа.  

LabourCostsEULaender_2015.png.e9c8f1a7a98f45170464072e97675689.png

Той е точно 6.5 пъти по нисък от средния доход на наемния труд в ЕИ, 650 процента. Така че да се използва този аргумент като критерий за определяне границите на средната класа е спекулативно и неморално, по мое мнение.

Второ, което според мен е по-важно, навсякъде в Европа гръбнакът на средната класа е съставен от хората, които в нас се дефинират като „самонаети” – това е онази категория от дребния и средния бизнес, която не разчита на държавна или частна заплата от работодател, тя самата си е работодател. Това са хората, които могат да си позволят повече свободно време, повече свободно мнение, повече демокрация, повече свобода.

В България те са пренебрежително малко – едва 7.5 процента от наемния труд.

594cbcf71eb91_laborforceBg.jpg.db1a09e22c4a274c9111d4dfc9a0c2c6.jpg

В Европа и по света, където съществува силна и активна средна класа, това въобще не е така.

594cbd2323b9a_selfemploymentworld.jpg.b752f7b6137bb55d79ef84d1be2f18f4.jpg

Средно за ЕС този процент е 16, повече от два пъти по-висок, отколкото в България. В Турция е 34%, в Гърция 35.4%, във Великобритания 15.4 процента с тенденция да расте.

594cbd78218a8_Figure1-Numberofself-employedworkersGBr.png.33d86bddd038690c357f9888c68b368d.png

В Италия и Португалия, за които Андрей Райчев твърди, че имат по-малка средна класа процентите на самонаети хора са съответно 24.9% и 19.9%.

И ако някои наши статистици, социолози и политолози си мислят, че могат да размият границите на средната класа в България и да я направят почти невидима и илюзорно понятие, отвън нещата се виждат много ясно:

The situation in Romania is similar to that in other countries in southeast Europe. Around 10 percent of the population in Serbia and Croatia are classified as middle class. The middle class in Bulgaria is often referred to as the "invisible" class, making up just four to eight percent of the total population - that amounts to only 100,000 to 200,000 people among a population of 7.5 million. They are mostly well-paid employees of foreign businesses, banks and insurance companies. But their social status hinges on their employers remaining in Bulgaria.

 

http://www.dw.com/en/uncertainty-for-southeast-europes-middle-class/a-16547646

Това е оценка на Дойче Веле от преди няколко години, не е моя, но съвпада с това, което съм очертал в първия си постинг:

„...в България често наричана „невидима”, средната класа е между 4 и 8 процента от българското населениетова прави между 100 000 и 200 000 от население от 7.5 милиона /вече е 7.1 млн./ Тези хора са предимно добре заплатени служители в чужди компании, банки и застрахователни компании. Но техния социален статус е зависим от оставането на техните работодатели в България.”

Ето защо, не мисля, че в България средната класа е по-голяма от тази в Португалия и Италия, нито даже, че въобще е по-голяма от 10 процента.

Но тя не е невидима, не е срамежлива и не е илюзорно понятие.

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 35 минути, Б. Киров said:

Но тя не е невидима, не е срамежлива и не е илюзорно понятие.

Според мен е средната класа е "срамежлива" - т.е. не е политически активна, за съм напълно съгласен с теб (преосмилих си мнението)

Говоря от пряк личен опит: Аз също познавам много хора от средната класа и съм приятел с много от тях.  /Мой съученик и приятел е бранша ти, може да го познаваш.... Инженерите и програмистите - собственици и предприемачи, респективно на свободна практика, които познавам са десетки; Брат ми и големия ми племенник са едни от тях/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 58 минути, Б. Киров said:

Точно така, размитата статистика.

Ще се аргументирам защо не приемам тези размити определения за средна класа в България и мисля, че някои статистици, социолози и политолози умишлено ги размиват, за да защитават статуквото, от което захлебват.

Тези, които се опират на статистиката, твърдят, че средна класа в България са хората в границата между 0.8 и 1.25 от средния доход. Това, според мен, обаче е манипулативно дефиниране.

Първо, защото, средния доход на наемния труд в България е много нисък, недопустимо нисък в сравение със средния доход в Европа.  

LabourCostsEULaender_2015.png.e9c8f1a7a98f45170464072e97675689.png

Той е точно 6.5 пъти по нисък от средния доход на наемния труд в ЕИ, 650 процента. Така че да се използва този аргумент като критерий за определяне границите на средната класа е спекулативно и неморално, по мое мнение.

Второ, което според мен е по-важно, навсякъде в Европа гръбнакът на средната класа е съставен от хората, които в нас се дефинират като „самонаети” – това е онази категория от дребния и средния бизнес, която не разчита на държавна или частна заплата от работодател, тя самата си е работодател. Това са хората, които могат да си позволят повече свободно време, повече свободно мнение, повече демокрация, повече свобода.

В България те са пренебрежително малко – едва 7.5 процента от наемния труд.

594cbcf71eb91_laborforceBg.jpg.db1a09e22c4a274c9111d4dfc9a0c2c6.jpg

В Европа и по света, където съществува силна и активна средна класа, това въобще не е така.

594cbd2323b9a_selfemploymentworld.jpg.b752f7b6137bb55d79ef84d1be2f18f4.jpg

Средно за ЕС този процент е 16, повече от два пъти по-висок, отколкото в България. В Турция е 34%, в Гърция 35.4%, във Великобритания 15.4 процента с тенденция да расте.

594cbd78218a8_Figure1-Numberofself-employedworkersGBr.png.33d86bddd038690c357f9888c68b368d.png

В Италия и Португалия, за които Андрей Райчев твърди, че имат по-малка средна класа процентите на самонаети хора са съответно 24.9% и 19.9%.

И ако някои наши статистици, социолози и политолози си мислят, че могат да размият границите на средната класа в България и да я направят почти невидима и илюзорно понятие, отвън нещата се виждат много ясно:

The situation in Romania is similar to that in other countries in southeast Europe. Around 10 percent of the population in Serbia and Croatia are classified as middle class. The middle class in Bulgaria is often referred to as the "invisible" class, making up just four to eight percent of the total population - that amounts to only 100,000 to 200,000 people among a population of 7.5 million. They are mostly well-paid employees of foreign businesses, banks and insurance companies. But their social status hinges on their employers remaining in Bulgaria.

 

http://www.dw.com/en/uncertainty-for-southeast-europes-middle-class/a-16547646

Това е оценка на Дойче Веле от преди няколко години, не е моя, но съвпада с това, което съм очертал в първия си постинг:

„...в България често наричана „невидима”, средната класа е между 4 и 8 процента от българското населениетова прави между 100 000 и 200 000 от население от 7.5 милиона /вече е 7.1 млн./ Тези хора са предимно добре заплатени служители в чужди компании, банки и застрахователни компании. Но техния социален статус е зависим от оставането на техните работодатели в България.”

Ето защо, не мисля, че в България средната класа е по-голяма от тази в Португалия и Италия, нито даже, че въобще е по-голяма от 10 процента.

 

 

 

Подкрепям на 100.0 процента написаното от теб.
Е аз също не съм фен на размитите определения (професионално изкривяване е  :), но никой не ме пита..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 42 минути, nik1 said:

Според мен е средната класа е "срамежлива" - т.е. не е политически активна, за съм напълно съгласен с теб (преосмилих си мнението)

Говоря от пряк личен опит: Аз също познавам много хора от средната класа и съм приятел с много от тях.  /Мой съученик и приятел е бранша ти, може да го познаваш.... Инженерите и програмистите - собственици и предприемачи, респективно на свободна практика, които познавам са десетки; Брат ми и големия ми племенник са едни от тях/

Играта със статистиката, която вкарва 46 процента от работещите в категория „средна класа” е доста прозрачна. Само наетите в обществения сектор са повече от 25 процента от наетата работна сила в България, а там средната заплата е около средната работна заплата; останалите около 20 процента идват от други наемници в частния сектор, но пак трябва да се гледа базата, върху която се прави дефиницията.

Не може да бъде, поне според мен, меродавен критерий за определяне на „средна класа” границата 0.8-1.25 от „среден доход”, след като този среден доход е 6.5 пъти по-нисък от средноевропейския. По този критерий, средната класа във Виетнам трябва да бъде процент от хората, които получават доходи по 100 долара месечно, но никой не може да ме убеди, че тези хора са „средна класа”. Нито пък, че един клошар с висше образование или такъв, който си изкарва хляба с неквалифициран труд е „средна класа”.

По критерий обаче процент работна ръка, заети в обществения сектор, за разлика от този по „самонаети”, България значително превъзхожда средно европейското ниво. По този критерий страната би могла да се сравнява с богатите скандинавски държави и социалната Германия.

594cd106ac398_publicsect.jpg.44adc23266905fc7fde6c1e854e1a0f2.jpg

Дори Гърция с нейната прочута бюрокрация е с 4 пункта по-ниско, 21 процента.

Но това е за друг постинг – неефективното държавно управление и корупцията в него, а оттам и липсата на чужди инвестиции. По-малко такива имаме дори от Монголия, която явно не се прие сериозно като база за сравнение.

Продължавам да твърдя, че монголското образование е структурирано по-целесъобразно от българското и има по-добри перспективи с оглед създаване на квалифицирана работна ръка. И това е постигнато с дълбока реформа през последните 15-на години, нещо което се отлага в България.

Не всичко е пари, както се казва, но някои действия и бездействия водят до загуба на пари.:)

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, nik1 said:

Второ, което според мен е по-важно, навсякъде в Европа гръбнакът на средната класа е съставен от хората, които в нас се дефинират като „самонаети” – това е онази категория от дребния и средния бизнес, която не разчита на държавна или частна заплата от работодател, тя самата си е работодател. Това са хората, които могат да си позволят повече свободно време, повече свободно мнение, повече демокрация, повече свобода.

Не ме разбирай погрешно, ти си моят герой, както се казва  (казвам го сериозно), опитът и личните ми познания за средната класа у нас са следните:

Дребните предприемачи и самонаетите, и независмите от държавата хора с стабилни или не толкова стабилни. но достатъчни доходи, имащи своя професия и опит (да, те са със свободно мнение!) ,мнозинството от тях, не всички разбира се, не си губят времето с политика (дали защото тук политиката е превърната в мръсна дума, или пък е невъзможна кауза, или заради друго, не знам), и предпочитат в свободното си време да са активни в друга посока..

Казано и по друг начин, за мен и според опита ми: типичният млад интелигентен, образован и свободен човек  от средната класа (а и не само млад) не излиза на протести, а например ходи в чужбина на екскурзия, или си по просто "си гледа живота и интересите"..

Както и да е..

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, nik1 said:

Не ме разбирай погрешно, ти си моят герой, както се казва  (казвам го сериозно), опитът и личните ми познания за средната класа у нас са следните:

Дребните предприемачи и самонаетите, и независмите от държавата хора с стабилни или не толкова стабилни. но достатъчни доходи, имащи своя професия и опит (да, те са със свободно мнение!) ,мнозинството от тях, не всички разбира се, не си губят времето с политика (дали защото тук политиката е превърната в мръсна дума, или пък е невъзможна кауза, или заради друго, не знам), и предпочитат в свободното си време да са активни в друга посока..

Казано и по друг начин, за мен и според опита ми: типичният млад интелигентен, образован и свободен човек  от средната класа (а и не само млад) не излиза на протести, а например ходи в чужбина на екскурзия, или си по просто "си гледа живота и интересите"..

Както и да е..

+ Точно така е, както го пишеш, и по моите наблюдения: типичният млад /и не толкова/, образован и свободен човек от средната класа не излиза на протести /само в краен случай, последният продължи месеци наред/.

Според мен не може да се очаква от тази група хора да са много активни политически. Те си имат своите професии, бизнес, семейства и необходимост да се усъвършенстват в това което правят, както и да се забавляват и живеят добре, както го разбират.

Същинската средна класа на страната я напусна и сега работи и живее пак като средна класа в други държави. Че тези хора обичат страната говори размера на ежегодните помощи за близките им, които изпращат - 1 млрд евро годишно, това е средно по 1000 евро на човек всяка година, най-голямата "чужда инвестиция" от няколко години в българската икономика.

Но ако те бяха тук...

Тези, които сме останали, някак си сме претръпнали и сме се примирили. Нагледахме се на толкова много абсурди, че вече нищо не ни учудва. Но не обичаме да ни казват, че свободата е робство, а истината лъжа.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Средната класа, както и всяка друга социална общност няма нужда масово да участва в политическия живот. Достатъчно е да има свои представители, които да защитават нейните интереси и които тя да подкрепя. А такива представители биха били силни, ако самата класа е силна - по-многобройна, с по-голям финансов ресурс и по-осъзната.

Аз мисля, че задължително към средната класа трябва да бъдат причислени и част от емигрантите. Едно, защото някои от тях пращат пари в България, имат и купуват имоти, даже имат и бизнес тука. Също и защото част от емигрантите се стремят да запазят връзките си с България и да  участват в политическия живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
 
Преди 11 часа, Doris said:

Аз мисля, че задължително към средната класа трябва да бъдат причислени и част от емигрантите. Едно, защото някои от тях пращат пари в България, имат и купуват имоти, даже имат и бизнес тука. Също и защото част от емигрантите се стремят да запазят връзките си с България и да  участват в политическия живот.

Съгласен съм Doris, макар че аз лично не правя разграничение между хората тук, и емигрантите, които не са прекъснали връзките си с България - част от хората от средната класа, които познавам са от втория тип, или просто са космополитни.
 

Преди 11 часа, Doris said:

Средната класа, както и всяка друга социална общност няма нужда масово да участва в политическия живот. Достатъчно е да има свои представители, които да защитават нейните интереси и които тя да подкрепя. А такива представители биха били силни, ако самата класа е силна - по-многобройна, с по-голям финансов ресурс и по-осъзната.

Doris, според мен не се чува (не се казва) гласа на хората от средната класа, няма го, не се казва, и това мисля не опира до брой или  масовост.

Какво имам предвид - тези трябва да са лидери, да изразяват лидерски идеи и позиции, да са локомотиви на промените, да обясняват тези идеи и дори да ги отстояват, да се опитват да налагат принципи и принциност (както някои от тях го правят във форума,тук, помня и Невски), но това за мен е в дефицит в обществото ни и при тези хора по специлано (познавам лично десетки хора от средната класа и съм приятел с много от тях)

Либерални,  със свободно мнение да кажем (50 процента от самонаетите у нас, според статистиката на Киров, са хомофоби и предполагам женомразци и  ксенофоби - не знам как това се връзва с либералното, или със "сребърния принцип"  - не прави на другите това, което не искаш да правят на теб, но както и да е), но къде се казва това мнение , или - къде и кога се казва се казва, така че да се чуе? Или какво е то по-точно??  Трибуни смятам винаги могат да се намерят ако има интерес и желание (клубове, форуми, медии, блогове и др.)

Ще го кажа и илюстрирам по друг начин,

Защо аз, който изобщо не съм средна класа, а обикновен  наемник,  пиша и пускам теми във подфорума "етика и право" и не само в този пофорум- за "Върховенство на закона", за "Венецианската комисия", за "устройство на съдебната ни система" , за "механизмът за сътрудничество и проверка", а не да кажем нашите форумни адвокати на свободна практика? ( ще стигна и по натататък - мога да се  обзаложа  с чисто сърце че някои от тях не са чували за Венецианската комисия, и не знаят какво е това върховенство на закона според Венецианската комисия)

Защо най-много аз пиша в "икономика", и съм привърженик на икономическия либерализъм, а не са такива типичните представители на средната класа във форума ни, за които - той, либерализмът  е жизнено важен като въздуха и водата?

 

Аз ли съм най-"осъзнатия" във форума аджаба? Не съм нито юрист, нито икономист, и в една друга "нормална" ситуация щях да пиша други неща (антропология, история, праистория, ловци и събирачи, Пакс Номадика, Централна Азия, социологична антропология, Македония, Тракия, неща за които имам интереси, чел съм много, и съм писал години в различни форуми) ......... За случая има една приказка, която ми се струва подходяща "е..ти и държавата, щом аз и министър". Комично или трагично - изберете вие..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, nik1 said:

Какво имам предвид - тези трябва да са лидери, да изразяват лидерски идеи и позиции, да са локомотиви на промените, да обясняват тези идеи и дори да ги отстояват, да се опитват да налагат принципи и принциност (както някои от тях го правят във форума,тук, помня и Невски), но това за мен е в дефицит в обществото ни и при тези хора по специлано (познавам лично десетки хора от средната класа и съм приятел с много от тях)

Либерални,  със свободно мнение да кажем (50 процента от самонаетите у нас, според статистиката на Киров, са хомофоби и предполагам женомразци и  ксенофоби - не знам как това се връзва с либералното, или със "сребърния принцип"  - не прави на другите това, което не искаш да правят на теб, но както и да е), но къде се казва това мнение , или - къде и кога се казва се казва, така че да се чуе? Или какво е то по-точно??  Трибуни смятам винаги могат да се намерят ако има интерес и желание (клубове, форуми, медии, блогове и др.)

Ще го кажа и илюстрирам по друг начин,

Защо аз, който изобщо не съм средна класа, а обикновен  наемник,  пиша и пускам теми във подфорума "етика и право" и не само в този пофорум- за "Върховенство на закона", за "Венецианската комисия", за "устройство на съдебната ни система" , за "механизмът за сътрудничество и проверка", а не да кажем нашите форумни адвокати на свободна практика? ( ще стигна и по натататък - мога да се  обзаложа  с чисто сърце че някои от тях не са чували за Венецианската комисия, и не знаят какво е това върховенство на закона според Венецианската комисия)

+ Правя разлика между интелигентни хора, интелектуалци и хора от средната класа.

Понякога едно лице може да е всичко от трите, но по-често не е. Средната класа у нас не бива да се идеализира - не всички от тези хора са образовани, малко от тях са са интелигентни, а съвсем малко интелектуалци. Това че задръстеното социално устройство е извадило принудително чрез ниските доходи мнозина български интелектуалци и ги е декласирало в класата на крепостните селяни наемници с ниски доходи, според мен, не отнема качествата на такива хора да мислят самостоятелно и задълбочено, тоест да са интелектуалци.

Ще разкажа нещо конкретно. Когато трябваше да сменяме мястото на книжната борса принудително, защото ни изхвърлиха от там без предизвестие, всички книгоиздатели, а бяхме над 100, направихме събрание и избрахме едно от най-меркантилните лица за общ представител, на който възложихме да наеме сграда за обща борса. И досега не мога да си обясня защо? В крайна сметка този човек не направи нищо, защото при преговорите за наем си правеше сметка колко ще бъде неговата комисионна, но междувременно колегите, несъмнено хора от средната класа, един през друг и тайно един от друг, в индианска нишка един по един, направиха пътека до сградата на друга книжна борса, за да си резервират там щандове. Това ставаше с интриги, прецакване на другарчето и наддаване с цел да се "хване капия" за сметка на друг колега, тъй като местата не стигаха. Резултатът бе, че собственикът на сградата за онази книжна борса се възползва добре от тази колективна черта на хората в бранша и вдигна наемите колкото можа. Това за манталитета на хората от средната класа у нас. Сигурен съм, че германци или британци нямаше да подходят по този тъп начин. За гърци и турци не знам.

Задавал ли си си въпроса защо Невски, който нямах честта да заваря в този форум, но чиито постове изчетох, е напуснал по собствено желание, самоизключил се е? Аз имам свой отговор.

Това беше офтопик, но конкретно за средната класа в България - според мен, повечето от хората принудително декласирани с ниски доходи от работодателите си робовладелци в категорията наемни работници са образовани и интелигентни, някои от тях интелектуалци, но по силата на цифрите и зависимостта си от с нищо не превъзхождащи ги работодатели, не могат да си позволят свободата и независимостта, която е характерна за средната класа в Европа и по света. Да имат тази свобода и независимост, според мен, въобще не означава, че ще се възползват от нея - това вече е на индивидуално ниво, - но те дори нямат избор.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Дайте да се разберем. В България живеят около 6 милиона души или около 5,5 милиона, останалото са емигранти.

Второ. Кой ви излъга, че имигрантите са от средната класа и в чужбина пак са средна класа? Аз знам за много млади бедни хора, които просто не бяха съгласни да мизерстват за 300 лв в България. Те отидоха в чужбина и сега там имат малко по високи доходи. Но социално как стоят нещата? По зле! Живеят в общежития с общ хладилник и баня, пазаруват от най евтините магазини... с две думи живеят като скотове, даже по зле отколкото биха живели в България. Друг е въпроса, че там работа има, а в България няма. Това което аз съм чувал от познати емигранти е, че българите в ЕС масово работят най ниско квалифицираната работа и им плащат даже по малко отколкото на емигрантите от Африка.

Така че пичове, мит е че всички български емигранти в чужбина са от средната класа, да има и такива, но са много малко. А ако следваме дефиницията на Киров, че средна класа означава да имаш свой бизнес, а не да получаваш висока заплата, то % а българи станали средна класа в чужбина би бил чудовищно мизерен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
On 21.06.2017 г. at 23:11, nik1 said:

Страната на невидимите данъци

Не така стоят нещата в България – страната с най-ниски преки данъци в ЕС, най-ниска цена на труда – и най-тежък данъчен товар върху ежедневното потребление на обеднялото население.

Ники, не мога да повярвам, че това си го пуснал ти!

България е страната на олигархията. Нашите олигарси тази държава ги устройва просто перфектно. Те никога няма да увеличат заплатите на своите работници-НИКОГА! По скоро ще си внесат някакви диви съмнителни субекти или ще си закрият бизнеса. Или ще призоват държавата да ги защити (и тя разбира се ще го направи).

Ще ти дам конкретен пример. В моя град има много шивашки фирми. Заплащането е по 300-400 лв. Като са на разценка-която жена колкото си изработи, няма такова нещо като минимална работна заплата, имало е месеци, когато няма работа и няма и заплатата не покрива даже осигуровките. Обаче, започнаха да вземат хора във ВМЗ и много жени отидоха да работят там. Във фирмата в която работеше моя близка бяха към 20 жени. Сега са останали 8. Работи даже съпругата на шефа. За да не избягат и тия работнички шефа е започнал да им дава по 200 лв на месец, но разценките не е увеличил. Сега получават по 400-500 лв приблизително на месец. В момента са престанали да вземат нови работници в завода. Чува се обаче, че ще пенсионират доста хора и ще вземат други на тяхно място. Та при тази новина някой от работничките са се изказали, че може да се пробват да идат там. Шефа е бил крайно разочарован и е намекнал, че при тази ситуация по скоро ще затвори фирмата. С две думи ЗАПЛАТИ НЯМА ДА УВЕЛИЧАВА!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 26 минути, Frujin Assen said:

Дайте да се разберем. В България живеят около 6 милиона души или около 5,5 милиона, останалото са емигранти.

Второ. Кой ви излъга, че имигрантите са от средната класа и в чужбина пак са средна класа?

Българите, които на Запад са лекари , програмисти и високоплатени специалисти попадат в средната класа и там..Аз лично визирам тях, Процентното им съотношение спрямо българите емигранти не е пренебрежимо малко: 5-8-10 процента или дори повече, от българите в чужбина ,са високообразовани и достатъчно високоплатени. Познавам поне 10 такива човека

(Не знам какъв е делът на предприемачите и самонаетите, които имат доходи на средна класа, предполагам е много малък)

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 31 минути, Frujin Assen said:

Ники, не мога да повярвам, че това си го пуснал ти!

България е страната на олигархията. Нашите олигарси тази държава ги устройва просто перфектно. Те никога няма да увеличат заплатите на своите работници-НИКОГА! По скоро ще си внесат някакви диви съмнителни субекти или ще си закрият бизнеса. Или ще призоват държавата да ги защити (и тя разбира се ще го направи).

Ще ти дам конкретен пример. В моя град има много шивашки фирми. Заплащането е по 300-400 лв. Като са на разценка-която жена колкото си изработи, няма такова нещо като минимална работна заплата, имало е месеци, когато няма работа и няма и заплатата не покрива даже осигуровките. Обаче, започнаха да вземат хора във ВМЗ и много жени отидоха да работят там. Във фирмата в която работеше моя близка бяха към 20 жени. Сега са останали 8. Работи даже съпругата на шефа. За да не избягат и тия работнички шефа е започнал да им дава по 200 лв на месец, но разценките не е увеличил. Сега получават по 400-500 лв приблизително на месец. В момента са престанали да вземат нови работници в завода. Чува се обаче, че ще пенсионират доста хора и ще вземат други на тяхно място. Та при тази новина някой от работничките са се изказали, че може да се пробват да идат там. Шефа е бил крайно разочарован и е намекнал, че при тази ситуация по скоро ще затвори фирмата. С две думи ЗАПЛАТИ НЯМА ДА УВЕЛИЧАВА!

Вие пенсионерите и лузърите (загубеняците) си я избирате тази олигархия десетки години,  Освен това, вие си я подържате с подръжката ви за проекти като Белене, Цанков Камък, КТБ (в която от балканска алчност си внесохте парите си!) и т.н. от които проекти олигарсите се усилват и "дебелеят" - в преносния и буквален смисъл .

айде моля ти се, кой ми с...ра в гащите, аман от балканско лицемерие ..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПС

Това го казват го по-умни хора от мен и теб (е дано нещо ти "влезне", макар че, като те познавам, малко съм скептичен)

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-izbori2013-15012450

Плевнелиев: Олигархията богатее от 4 източника

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, nik1 said:

Българите, които на Запад са лекари , програмисти и високоплатени специалисти попадат в средната класа и там..

ПС

Разликите в доходите на Запад (визирам Зап. Европа) между самонаетите и наетите лекари, юристи (снахичката ми е завършила европейско право на запад), и програмисти не са такива каквито в Българи.. Освен това и във връзка с горното , мисля по-лесно се преминава от "наетост" към "самонаетост" (фрийлансърство)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Фрийлансър

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ники, ти обясняваше, че българите в чужбина били "липсващата средна класа" в България. Сам ти се съгласи, че получаващите средни доходи (не средна класа) са 5-10% от емигрантите. Тоест, ако емигрантите се върнат в България средната класа и хората със средни доходи като % ще си останат на същото равнище. Това прочее противоречи на идеята, че "всичко свясно избяга от България". По принцип е така, но всичко зависи от коя класа е емигранта. Ако е от лузарите, то той най вероятно ще продължи да блъска по 10 часа като общ работник, а няма да стане програмист.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 49 минути, nik1 said:

ПС

Това го казват го по-умни хора от мен и теб (е дано нещо ти "влезне", макар че, като те познавам, малко съм скептичен)

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-izbori2013-15012450

Плевнелиев: Олигархията богатее от 4 източника

 

Като казвам че "човекът е умен", не изполвам шаблон, а имам предивид контретни неща:

- бизнес + полика (той е политик преди да стане президент, и е бизнесмен, преди да стане политик );

-има способност да излага идеи пред разнородна по политическа принадлежност аудитория, която да ги разбира и да ги одобрява, (Не говоря за разделената и видиотена от цинизъм и популизъм истерична българска аудитория, разбира се)  . Това е знаково за мен, колко политици в България, или хора го умеят?.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 1 час, nik1 said:

Вие пенсионерите и лузърите (загубеняците) си я избирате тази олигархия десетки години,  Освен това, вие си я подържате с подръжката ви за проекти като Белене, Цанков Камък, КТБ (в която от балканска алчност си внесохте парите си!) и т.н. от които проекти олигарсите се усилват и "дебелеят" - в преносния и буквален смисъл .

айде моля ти се, кой ми с...ра в гащите, аман от балканско лицемерие ..

Ники, специално за КТБ не си прав. Бедните хора нямат спестявания по принцип... Моето семейство например няма и 1 лев в банката, а моя личен опит с банката е, че ходя там барабар с всичкото роми да си вземам социалните помощи.

Какво значи бедните поддържат олигархията? По този въпрос сме говорили, бедните и неграмотни хора се контролират най лесно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 минути, Frujin Assen said:

Ники, ти обясняваше, че българите в чужбина били "липсващата средна класа" в България.

Аз лично това не съм го казвал, Фружине, не го мисля..Някой друг го обясняваше, или беше написано от някои автор в статия, аз не взех отношение, но не го мисля

 

Преди 5 минути, Frujin Assen said:

Това прочее противоречи на идеята, че "всичко свясно избяга от България".

Мисля че не може да се твърди със сигурност нито едното, нито другото, Не знаем колко светсни хора бягат,но има такива от тях наистина  "бягат".

Твърдя и наблягам на следствието  и то е че "нацията се обезкървява" (казвал съм много често), надявам се че ще се съгласиш с този извод.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 3 минути, nik1 said:

Като казвам че "човекът е умен", не изполвам шаблон, а имам предивид контретни неща:

- бизнес + полика (той е политик преди да стане президент, и е бизнесмен, преди да стане политик );

-има способност да излага идеи пред разнородна по политическа принадлежност аудитория, която да ги разбира и да ги одобрява, (Не говоря за разделената и видиотена от цинизъм и популизъм истерична българска аудитория, разбира се)  . Това е знаково за мен, колко политици в България, или хора го умеят?.

Точно па Плевнелиев да слушам....

Аз харесвам малко по друг тип хора. Любимци са ми Волен Сидеров, Магдалена Ташева, Валентин Вацев, Иво Христов, Александър Симов, Петър Волгин, Боян Чуков, Нако Стефанов, Николай Михайлов, Ивелин Цанов... от този род.

От руските слушам Дмитрий Пучков, Николай Стариков, Михаил Хазин, Артьом Войтенков, Андрей Фурсов, Борис Юлин, Яков Кедми, Марк Соркин, Клим Жуков.

Кратко представяне на руснаците, които ти сигурно не си чувал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И един бонус професор Нако Стефанов

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 минути, Frujin Assen said:

Точно па Плевнелиев да слушам....

Аз харесвам малко по друг тип хора. Любимци са ми Волен Сидеров, ...

Нямам против, и очаквах че така ще реагираш..

С една забележка: твоят човек  показва скандалжийство и желание за ръкопопашни схватки, Аз не мога да бъда убеден, че това е признак на голяма природна интелигентност :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 29 минути, nik1 said:

Аз лично това не съм го казвал, Фружине, не го мисля..Някой друг го обясняваше, или беше написано от някои автор в статия, аз не взех отношение, но не го мисля

 

Мисля че не може да се твърди със сигурност нито едното, нито другото, Не знаем колко светсни хора бягат,но има такива от тях наистина  "бягат".

Твърдя и наблягам на следствието  и то е че "нацията се обезкървява" (казвал съм много често), надявам се че ще се съгласиш с този извод.

ПС

Аз съм националист (някои хора вероятно нещо подозират, други вече се досещат),и за няма пак неразбиране,шокови ситуации, и обвинения (хем си такъв , хем си онакъв -значи си луд) ще обясня за всички:

Националист съм по френския (или американския) тип национализъм, който не е етнически  - както германския, а политически национализъм. Ще илюстрирам: Добрият франзузин няма цвят на кожата, или етническа принадлежност.. Добрият французин е този които е верен на Републиката, и на принципите и...

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...