Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор антропология
Преди 11 часа, Last roman said:

Ancient Egyptians were closer to Armenians than to Africans; a new genetics study reveals

https://horizonweekly.ca/en/ancient-egyptians-were-closer-to-armenians-than-to-africans-a-new-genetics-study-reveals/

Роман, това взе да прилича на вица за Шимпанидзе и Орангутанян.... остана ли някой в евразия, който да не е произлязъл от арменците? Недей така, грузинците ще останат недоволни.....А какво ще кажат грекопитеците и чирпанопитеците? Тия арменци излязоха много плодовити, заселили цяла евразия и африка. Някакво обяснение за надигащата се вълна от арменци, разкривани най-редовно през всички епохи от марокански берберистан до охотско море?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Езикът на древен египет е от афро-азиатската макрогрупа,  тясно групиран с протоберберския, протокушитския и проточадския,  това са все африкански езици, откъде са ги научили тези арменски фараони от статията, няма ли да им отпуснем на тези египтяни и малко нативна северо-африканска кръв? :). Откъде се е взел тоя африкански език у "арменците"?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Езикът и произходът не е задължително да са свързани. Ей го перкаме на ингилизки, ма сме от изтока, :animatedwink: нали?

А за аменците - спандян ще ти разкаже кое какво е :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Дано, Римлянин, ама мисля, че и на Аспандиат му дойдЕ много, или съвсем скоро ще му дОйде много, както е тръгнало.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Еми, Римлянин, може и да си прав - отдавна ми е ясно, че на кавказците политиката им идва отръки и са много шавливи. Значи, по статията, група арменци мигрира в египет, където взема властта над местните и стават фараони, като вземат властта от властващата до тогава грузинска (предположението мое) династия.

Нищо ново, като се има предвид политическия афинитет на кавказците - Сталин взема властта в русия, друг кавказец - ердоган, всъщност е кавказки мингрел, сложил ръка на турция, а пахлавитата от иран са грузински род, взел властта над иран. Има нещо у тия кавказци. И на нас не ни се размина, да кажем така, Шеваршидзе, който беше минисът на енергетиката по костово време, беше потомък на грузински принцове. Отракани хора, нищо чудно, че са фараонствали и в египет, те го на една крачка от кавказ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, Южняк said:

Тия арменци излязоха много плодовити, заселили цяла евразия и африка. Някакво обяснение за надигащата се вълна от арменци, разкривани най-редовно през всички епохи от марокански берберистан до охотско море?

Бе то хубаво, ама в следния цитиран пасаж се говори за Армения в късната бронзова епоха.

Цитирай

The most direct evidence for the importance of Armenia in the development and manufacture of military chariots in the Late Bronze Age comes from Egyptian tombs. Since Egypt lacked the necessary woods, one assumes that the pharaohs regularly purchased from abroad either finished chariots or-after Egyptian woodworkers had perfected their skills-the requisite chariot wood. A tomb inscription from the reign of Amenhotep II declares that the wood for His Majesty’s chariot was brought from “the country of Naharin” (Mitanni). Since Mitanni itself was not wooded, we may suppose that the material come from the mountains to the north of Mitanni. In the case of the fifteenth century chariot now in Florance’s Museo Archeologico, studies of the wood done more than fifty years ago concluded that the chariot was made in Armenia, or quite precisely in the mountainous area bounded on the east by the Caspian, and on the south and west by a diagonal line extending from the southern shores of the Caspian to the Black Sea coast in the vicinity of Trebizond.

Само дето по това време (1400-1200 пр.Хр.) на територията на Армения (Арменското плато) още няма арменци, които тогава са още в Анатолия. И Урарту още го няма дори. Абстрахирам се от различните теории, създадени в Армения, които са повече или по-малко автохтонни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 30 минути, Южняк said:

Римлянин, казах ли ти, че са грузинците, а не арменците. Ето и Аспандиат го потвърди.

Арменците си имат няколко течения по темата за етногенезиса:

1. Изселници от Балканите, минали през Анатолия и през 14-13 век пр.Хр. под името Хайаса (на арм. и днес "арменец" е "хай") регистрирани в хетски надписи в района на Малка Армения (североизточно от Кападокия и северозападно от Ефрат).

2. Теория, че са засвидетелствани исторически в текстове още около 2200 г. пр.Хр. по името "урме, уруме". Проблемът тук е че, местоположението им нито е това от т.1, нито е на територията на стара Велика Армения, а района,където се доближават Горен Тигър и Горен Ефрат. Отделно досега не съм срещнал обяснение защо самите арменци се наричат Хай, а този етнос реално носи име, показващо връзка с арамеите. При тази теория голяма роля играе и етногенетичното родословие на арменците, дадено през 5 век от Мовсес Хоренаци, което започва от праотеца Хайк, но после сред потомците му се появяват разни вождове/владетели с имена като Арам, Араму.

3. Теорията на Иванов-Гамкрелидзе, че индоевропейците са се оформили като етнически факт на територията на Арменското плато. Следователно арменците са автохтонно население и никога отникъде не са идвали. Теорията на Иванов-Гамкрелидзе впрочем е на почит единствено в Армения.

4. Теорията на Капанцян, която вече се смята да остаряла, а именно, че арменците са древно анатолийско население, което се е придвижило по-късно на територията на Арменското плато.

Може да се се нароили и нови теории през последните 10-20 години. Аз поне за тези знам и съм привърженик на първата.

Редактирано от Aspandiat
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И понеже горе Романът е пуснал линк на египетско-арменска тема, ще коментирам нещо, което да служи като червена точка за прибързано приемане на интернетни писания. Става дума за древноарменския календар.

Пускам тук линк за ползващите руски.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Древнеармянский_календарь

Накратко:

Цитирай

Древнеармя́нский календа́рь (арм. Հին հայկական տոմար) или Айкидский календарь (арм. Հայկյան տոմար) — солнечный календарь, которым пользовались в Древней Армении до принятия христианства, основывавшийся на той же модели, что и древнеегипетский календарь и состоявший из 365 дней в году.

Цитирай

Согласно традиции, летоисчисление по древнеармянскому календарю начинается с победы Патриарха Айка над вавилонским царём Белом в 2492 году до н. э. Эта дата была вычислена Гевондом Алишаном на основе обратного отсчёта двух так называемых армянских циклов, взяв 428 год, когда новый год в движимом армянском календаре приходился на 11 августа. Вычтя из этой даты первый цикл (1460), он получил 1033 до н. э., после чего он вычел второй цикл и получил 2492 год, когда Патриарх Айк убил Бела. Согласно легенде, именно с победы Патриарха Айка началось не только армянское летоисчисление, но и было положено начало формирования армянского народа, а, по этой легенде, от имени Айка в качестве собирательного самоназвания армянского народа используются слова «hайк» и «hайказунк», и отсюда «hай», как форма единственного числа.

Тънкото внушение от подобни текстове е, че някога при някакви обстоятелства е имало преки контакти между египтяни и древни арменци. Само че в горния и други подобни текстове е пропуснато да се спомене една много важна подробност.

За религиозните си нужди персите при Ахеменидите въвели специален зороастрийски календар, в който основната новост в сравнение с традиционния ирански било това, че не само 12-те месеца, но и 30-те дни в месеца благочестиво били посветени на някое божество (точно както е и в древноарменския). Този календар от 360 + 5 добавени дни обаче не е собствено персийски, а като модел изцяло е зает от египетския и това заимстване от страна на персите според иранския учен Такизаде е станало около 441 г. пр.Хр.,  а по друго мнение новият календар измества древноперсийския (съставен от 355 дни) като религиозен календар по времето на Дарий І (522 - 486 пр.Хр.), а при Артаксеркс І (465 - 424 пр.Хр.) е възприет и като светски.

Следователно е съвсем логично след като Армения 200 години е била персийска сатрапия, този египетски календар да е преминал у арменците не директно от египтяните, а с персийско посредничество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Южняк said:

 

Нищо ново, като се има предвид политическия афинитет на кавказците - Сталин взема властта в русия, друг кавказец - ердоган, всъщност е кавказки мингрел, сложил ръка на турция, а пахлавитата от иран са грузински род, взел властта над иран. Има нещо у тия кавказци. И на нас не ни се размина, да кажем така, Шеваршидзе, който беше минисът на енергетиката по костово време, беше потомък на грузински принцове. Отракани хора, нищо чудно, че са фараонствали и в египет, те го на една крачка от кавказ.

Шеваршидзе, е абхазки принц потомък на Абхазките царе или както там се казват. Има разлика.абхазите не са грузинци.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...