Отиди на
Форум "Наука"

Руски учени твърдят, че от външната страна на МКС може да има следи от извънземен живот


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Има ли извънземен живот? Според руски учени отговорът се намира на Международната космическа станция!

3-feb-2016-russian-spacewalk.jpg

На снимката - руски космонавт по време на "разходка" в открития космос. Credit : Roscosmos

27 май 2017 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Има ли извънземен живот? Това е въпрос, който вълнува всеки космически ентусиаст. След близо шест десетилетия от съществуването на космонавтиката еднозначен отговор все още няма. Автоматични междупланетни станции кръстосват пространството от Земята до отвъд Плутон, а мощни наземни и космически телескопи се опитват да намерят земеподобни планети, които обикалят около други Слънца.

Но отговорът на въпроса може да се намира по-близо до нас - на "Международната космическа станция".

Орбиталната станция често пъти попада под потока на кометното вещество, което пристига в земните околности по време на метеороидните дъждове. Този кометен прах обикновено изгаря в земната атмосфера, а явлението, което наблюдаваме от Земята и което наричаме метафорично като "падащи звезди", е изключително красиво. За съжаление метеоритите, които достигат до земната повърхност, претърпяват промени поради високите температури от триенето в атмосферата и дори да има органични съставки, те трудно биха могли да се съхранят. От друга страна кометният прах, който попада на външната повърхност на "Международната космическа станция", е естествен и би могъл дори да съдържа материал с извънземен произход.

Руският космически експеримент "Тест" се провежда от 2010 година до сега. Създадено е просто устройство, което е достъпно за експлоатация от космонавтите в открития космос и то позволява стерилност и хермоизолация от момента на събирането на кометния прах до доставката му на Земята и по-нататъшния анализ в лаборатории. До този момент по време на своите космически "разходки" космонавтите на Роскосмос са събрали общо 19 проби с прах, след което те са били доставени на Земята.

Напомням на читателите, че експерименти, проведени с микроорганизми, семена на растения и други биологични обекти от външната страна на "Международната космическа станция", са доказали, че земният живот е изключително издръжлив и може да оцелее в космоса в продължение на месеци, дори години. Ако кометите от своя страна пренасят извънземен живот, напълно е възможно техният прах да съдържа следи от този живот.

За повече информация: Роскосмос

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1789-2017-roscosmos-alien-life-iss

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...