Отиди на
Форум "Наука"

Под игото на шльoкавицата


Recommended Posts

  • Администратор

Едва ли това ще те изненада, но огромен брой хора пишат на шльокавица. Пишат абсурдни съчетания от латински букви, цифри и препинателни знаци. Затова издадохме книга специално за тях. За да покажем на всички в какво ще се превърне езикът ни, ако не направим нищо по въпроса.

Виж как можем да спрем шльокавицата:

 

За 24 май пуснахме в книжарниците първата в България книга на шльокавица.

Избрахме вечния роман „Под игото“, защото знаем, че той заема специално място в съзнанието на българите и само така можехме да привлечем вниманието на всички. Само така можехме да им покажем колко много губим, пишейки на шльокавица. Губим езика си, с него губим културата си. А в крайна сметка губим и идентичността си.

Ние от Издателство „Жанет 45“ повече от четвърт век активно подкрепяме българската литература и култура. И вярваме, че за да ги запазим и развием, трябва особено високо да ценим езика си. И точно поради тази причина за всяко закупено издание от „Pod igoto”, което изчезва от книжарниците завинаги, ние ще дарим две български книги на училища, читалища и библиотеки. За да могат повече хора да се докоснат до езика и азбуката ни, и да ги ценят като единственото наше, останало ни от векове.

Желаещите да се включат в инициативата ни и да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с нас на booksj45@gmail.com

http://podigoto.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хората, четящи книги, не пишат на 6liokovic@, а людете, пишещи по този начин, книги не четат. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зорлем хубост не става, едни лай.а колкото повече ги ровиш - повече миришат.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът с шльокавицата всъщност започна от хората, чиято обща и техническа грамотност е достатъчно ниска, за да не могат да сменят настройките на мобилното си устройство или всеки друг софтуер, който ползват, за да пишат на кирилица.

Решението сравително просто. Повечето мобилни устройства днес имат достъп до интернет и услуги за местоположение. Това означава, че с включването си могат да разбират къде се намира използващият ги и да променят интерфейса си директно на съответния език. В случая български.

За тези, които нямат, е достатъчно за продаваните в България модели настройката по подразбиране да бъде български.

По отношение на социалните мрежи, достатъчно е да се отбележи, че докато услугите за автоматичен превод разчитат кирилицата, те не разчитат шльокавицата. Следователно от съображения за сигурност, напр. борба с тероризма, съобщенията, изписани на език или код, който не може да се преведе с гугъл транслейт, следва да се трият, а потребителите - да бъдат блокирани, защото от гледна точка на инстументите за автоматичен превод те пишат на неразличим код и това може да се използва за целите на организираната престъпност и тероризма.

Това не е и толкова трудно за изпълнение, защото не е невъзможно да се създаде софтуеър/скрипт, който да следи за текстове, съставени от букви и цифри и те да бъдат блокирани. Или просто на администраторите да се сигнализира за потребители, които пишат така.

Повечето модерирани форуми, за които се сещам, не допускат шльокавица така или иначе.

За тези, които не желаят да се научат да пишат - ако познаването на езиковата норма (грамотността) се наложи като задължителна за достъп до образование отвъд основното - тоест, ако не им се поволи да преминават в по-високи образователни степени, ако не е я владеят, то пазарът на труда ще ги изхвърли сам. Щото с незавършен трети клас никой няма да ги наеме на работа.

С което ще им се наложи да се понаучат.

За целта обаче се налага образователните институции да не пускат в по-горен клас или следваща степен хора, които не владеят езиковата норма.

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 55 минути, dora said:

Проблемът с шльокавицата всъщност започна от хората, чиято обща и техническа грамотност е достатъчно ниска, за да не могат да сменят настройките на мобилното си устройство

Това не е вярно. Шльокавицата, известна още като чатица, възникна по времето когато интернет чатовете приемаха само латиница. Писането с кирилица беше невъзможно, а не въпрос на избор. С кирилицата бяха скарани и различни операционни системи. Имам компютър от едва 11 години, но помня, че в началото бях принуден да именувам файловете си на латиница, а даже интервалите в имената създаваха проблеми, та пишех долна черта на поразия. Същата долна черта също е наследство от тези времена и е масово използвана днес за електронните пощи, например. Ако се замислите имаме още наследство в йерархията на ОС. Може да преименуваме дялът C: на Z: без никакви проблеми, но е невъзможно да го преименуваме на Ц: Същото важеше и за телефоните. Кой е можел да прати SMS на кирилица? Никой.

Вида на клавиатурите също е дискриминиращ. С по-добър контраст е латиницата. Аз съм с бяла клавиатура, където латиницата е черна, а кирилицата червена. Какво правят в българския стандарт буквите э и ы е друг въпрос.

1 hour ago, dora said:

За целта обаче се налага образователните институции да не пускат в по-горен клас или следваща степен хора, които не владеят езиковата норма.

Според мен това е грешка. Вече знаете, че аз защитавам отпадането на ръчната грамотност като ненужно и лесно заменимо познание. Но ще дам пример. Климент охридски сгрешил ли е, че е създал кирилицата? Защо прехода от глаголица към кирилица го приемаме за нещо, с което се бием в гърдите, а от кирилица на шльокавица - не? Шльокавицата вече Е българската азбука. Нещата вече са изпуснати, не говорим за някаква заплаха или тенденция, а за масовост, а норма е тъкмо онова, което е масово. Примерно ако българското население приема педофилията за нещо нормално, то най-вероятно законите няма да осъждат това явление. Това е факт в други държави. С тези примери исках да покажа, че проблемът го виждаме ние, т.е. ние го правим проблем. Отбелязвал съм и че героичното създаване на кирилица е послужило в религиозната борба за независимост, което е реалния принос на Охридската школа, но ни е отделило от прогресивната част на Европа. И ако господ е създал различните езици за да не се разбираме, то хората са създали различните азбуки за да ни таковат мамата. Може да звучи цинично, но е истина. Западноевропеец в България не може да се оправи. И ние не можем там, та затова учим двойно колкото тях - хем собствен език и собствена азбука за помежду ни, хем чужд език и чужда азбука за да разбираме другите народи и да имаме достъп до най-голямата библиотека и свободно общество в света - Интернет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност някой може ли да посочи защо българското население, което изоставя кирилицата, а колкото я знае е по задължение в училищата, трябва да пише на кирилица? Предполагам, че могат да се изтъкнат причините, че (уж) е българска азбука, че е културно наследство и трябва да повтаряме предците си или че просто братската дружба с Русия ни е твърде скъпа, защото освен нея и нейни бивши републики, явни и неявни, друг почти не я ползва.

Кирилица.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това което е написал Ворфакс, разбира се е поредната му простотия.

Навремено Византия е била "прогресивната част на Европа", ама Климент охридски не е имал кристална топка да види бъдещето. Ти обаче като такъв голям акънлия предполагам ще успееш да се върнеш в миналото да му кажеш за тази грешка. Знанието на латиница по никакъв начин няма да помогне за изучаването на португалски, или италиански- вервай ми.

Шльокавицата трябва да бъде изкоренена с най жестоки мерки- примерно като държавата изисква латиницата да се премахне от телефоните внасяни у нас- да може да се работи само на кирилица. За да се мине на латиница да се изисква борба с настройките, която да е непосилна за 98% от идиотите пишещи на шльокавица.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 15 минути, vorfax said:

 просто братската дружба с Русия ни е твърде скъпа, защото освен нея и нейни бивши републики, явни и неявни, друг почти не я ползва.

 

 

Реч на Ворфакс относно необходимостта за отказване от кирилицата

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо ме обиждаш, че пиша простотии? Аз пък мога да ти кажа, че това е проява на твоята поредна простащина!

Много ясно съм написал и сега и в други теми, че въвеждането на кирилицата в България е правилно решение и ние изиграваме важна политическа и книжовна роля с инвестициите си в това дело. Но днес, в днешната конюнктура и в днешната епоха, аз опитвам да представя една друга страна. Написах дебело "според мен" за една алтернатива, която не е обложена с емоционален заряд, а с практически такъв. Дадох пример и с Казахстан, където кирилицата се изоставя като непрактична азбука. Дадох пример и с изоставянето на глаголицата за сметка на кирилицата. Ти, модераторе, определяш ли Климент Охридски като идиот, родоотстъпник или някое от твоите простотии?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Frujin Assen said:

 

Реч на Ворфакс относно необходимостта за отказване от кирилицата

Frujin Assen, твоето държание, особено от позицията, която заемаш във форума, е вулгарно и просташко! Нека ти припомня, че България я има такава, каквато е, защото на безброй племена и народи, предимно с меч и по-малко с дипломация, са променяни и езика и вероизповеданието и народността и територията. Промяна не е мръсна дума, а неизбежното, на което са били подложени всички и всичко на нашата планета.
И това, което аз допринасям в тази тема е да я изкарам от плоскостта на едностранчивото разглеждане на въпроса. Аз пиша на български език и на българския стандарт. Ненавиждам и почти не мога да чета на шльокавица. Но не съм и идиот, който защитава едно статукво само защото е статукво. Това се нарича липса на лична позиция, а хора без лична позиция не са личности, а хор. И ако аз виждам възможност за някаква промян, то тя няма да засегне мен и няма да изтрие наученото вече от мен, а е някакъв взор в бъдещето.
Всеки форум е място за обмен на различни мнения и позиции и в това е неговата стойност. Това, че ти не можеш да ми отговориш защо твоите деца трябва да пишат на кирилица е срамно, но и издава, че и ти не знаеш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, Frujin Assen said:

Защото е вярно!

Не, това не е вярно. Трябва да признаеш пред себе си, че причината за острото ти поведение е една тема за митове, която ранява твоето честолюбие и чувството за безпомощност да опровергаеш истините, които са нелицеприятни за заблудените българи, те кара да търсиш реваншизъм. Клепането няма да те направи по-прав, прави те само простак.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, vorfax said:

Защо ме обиждаш, че пиша простотии? Аз пък мога да ти кажа, че това е проява на твоята поредна простащина!

Много ясно съм написал и сега и в други теми, че въвеждането на кирилицата в България е правилно решение и ние изиграваме важна политическа и книжовна роля с инвестициите си в това дело. Но днес, в днешната конюнктура и в днешната епоха, аз опитвам да представя една друга страна. Написах дебело "според мен" за една алтернатива, която не е обложена с емоционален заряд, а с практически такъв. Дадох пример и с Казахстан, където кирилицата се изоставя като непрактична азбука. Дадох пример и с изоставянето на глаголицата за сметка на кирилицата. Ти, модераторе, определяш ли Климент Охридски като идиот, родоотстъпник или някое от твоите простотии?

За нашия език кирилицата е доведена до съвършенство. И изобщо не е практично да се заменя, иначе ще стане като английския дето до 8 клас ги учат да четат, а мани недей. Иначе тия дето ми пишат на латиница изобщо не ги чета.Изобщо не се напрягам, ако очакваш отговор от мен пишеш на кирилица .  Действа безоткатно.:ag:

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно защо повечето простотии и то в ущърб на нас самите са все българско дело.. Също така ми е интересно дали гърците  шльокат ?

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, JImBeam said:

Интересно защо повечето простотии и то в ущърб на нас самите са все българско дело.. Също така ми е интересно дали гърците  шльокат ?

Да! Гърците също сльокат!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, stinka (Rom) said:

Да! Гърците също сльокат!

Сетих се че имам приятели там и току що ги попитах - ето  част от диалога:

Здрасти Яворе, използвам че си на линия и да те пита нещо.  интересно ми е гърците дали пишат на шльокавица?

в това отношение са абсолютни шовинисти
абсолютно неприемливо е ти казвам
единични са случаите когато някой пише и няма гръцка азбука
и самите те не обичат да го правят
Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, vorfax said:

не мога да чета на шльокавица

Моля ,снизходително някой да ми обясни какво е "шльокавица",първо мислех, че е нещо производно на сръбската "плескавица" , но като попрочетох, оставам впечатление, че е нещо като, това което наричат " маймуница" ?!

Далече съм от родината, като физическо разстояние и единствената ми комуникация с българи е  във два форума. В семейството ми даже не говорим на български.

Така че просветете ме моля!

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, Capitainofmarine said:

Моля ,снизходително някой да ми обясни какво е "шльокавица",първо мислех, че е нещо производно на сръбската "плескавица" , но като попрочетох, оставам впечатление, че е нещо като, това което наричат " маймуница" ?!

 Погледни клипчето в началото, субтитрите по-точно

То си е маймуница, ама от Антибългарския хелсингски комитет се разсърдиха че ги обиждаме на "расова" основа и за това  от маймуница стана на шльокавица :ag:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, JImBeam said:

Сетих се че имам приятели там и току що ги попитах - ето  част от диалога:

Здрасти Яворе, използвам че си на линия и да те пита нещо.  интересно ми е гърците дали пишат на шльокавица?

в това отношение са абсолютни шовинисти
абсолютно неприемливо е ти казвам
единични са случаите когато някой пише и няма гръцка азбука
и самите те не обичат да го правят

Срещал съм да пишат, да рядко, да другите ги критикуват. Но не веднъж съм виждал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 часа, Р. Теодосиев said:

Едва ли това ще те изненада, но огромен брой хора пишат на шльокавица.

Това така написано може да остави впечатлението, че този огромен брой хора винаги пишат само на шлокавица. Което най-вероятно не е така. Невиждам какъв е проблема, че толкова хора се възмущават, ако някой в дадена ситуация не изпозлва кирилицата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Gravity said:

Това така написано може да остави впечатлението, че този огромен брой хора винаги пишат само на шлокавица. Което най-вероятно не е така. Невиждам какъв е проблема, че толкова хора се възмущават, ако някой в дадена ситуация не изпозлва кирилицата. 

Мен ме дразни и не чета. Подигравам се ги карам да ходят да си връщат дипломите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 28 минути, JImBeam said:

 Антибългарския хелсингски комитет

+1 от мен. Тия национални предатели трябва да бъдат съдени и пратени в затвора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, bulgaroid said:

Мен ме дразни и не чета. Подигравам се ги карам да ходят да си връщат дипломите. 

Точно така, ако не ти харесва не го четеш. Но ако двама са решили да си пишат по някакъв нестандартен начин, това си е тяхна работа. 

Защо да си връщат дипломите? Това, че при определени уславия използват символи, които не са част от кирилицата, за да пишат на български, не означава, че не могат  да изпозват кирлицата (и че не го правят в други ситуации).

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 12 минути, bulgaroid said:

Мен ме дразни и не чета. Подигравам се ги карам да ходят да си връщат дипломите. 

Ма те имат ли? Аз съм имал случаи, когато се карам на хората да не пишат на шльокавица да ми се обиждат (както и Ворфакс сега, вместо да се засрами, той става агресивен).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Frujin Assen said:

 Аз съм имал случаи, когато се карам на хората да не пишат на шльокавица да ми се обиждат.

Когато пишат на теб или помежду си?

Ако е второто защо им се караш, какво те засяга?

Ако е първото за какво става дума? За кратко съобщение от три думи или за текст няколко страници? Ако някой ти прати съобщение "tuk sum" или нещо подобно какъв точно е проблема, че им се караш?

п.п. Ти се караш на хората за тези дреболии, пък се възмущаваш, че някой бил агресивен!!!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...