Отиди на
Форум "Наука"

Джуно - мисия на НАСА до Юпитер


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

19-may-2017-junocam-photo.jpg

Джуно засне тази снимка на Юпитер на 19-ти май 2017 г. Photo credit : NASA/SWRI/MSSS

21 май 2017 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи своето пето сближаване с гигантската планета Юпитер на 19-ти май.

Всички научни инструменти на борда, в това число и камерата JunoCam, бяха включени и събраха ценни данни.

Моментът на най-голямото приближаване между "Джуно" и Юпитер настъпи в около 09:00 ч. българско време в петък, като автоматичната станция прелетя едва на 3 500 километра над облачната покривка.

Снимките от сближаването вече са публично достъпни и можете да ги свалите от сайта на мисията (натиснете тук, за да бъдете пренасочени натам и да ги разгледате).

Напомням на читателите, че "Джуно" пристигна в орбита около Юпитер на 4-ти юли 2016 година. Орбитата на автоматичната станция е силно елиптична, като "Джуно" прави една пълна обиколка около планетата за 53 дни. Първоначално НАСА планираше да бъде извършена маневра и орбитата да стане 14-дневна, но беше открит проблем с клапаните на горивната система и осъществяването на подобна маневра беше счетено за ненужен риск. Още повече, че "Джуно" може да изпълни научната си мисия без значение от това какъв е орбиталният период.

"Джуно" ще работи в околоюпитерианска орбита поне до февруари 2018 година, но НАСА може да удължи работата с още три години.

Следващото голямо сближение с планетата ще е на 11-ти юли.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1782-2017-may-juno-approach

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, но пък има имена, които са установени в българския отпреди да нахлуят английските. Като Вашингтон, например.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 18 часа, КГ125 said:

"Джуно" ли да й викаме, или "Юнона"?

 

Джуно. По стара традиция в българския език не превеждаме имената - ние казваме "Аполо 11", а не, както руснаците, "Аполон".

Иначе понякога и аз се дразня и ги превеждам.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

На 10-ти юли автоматичната станция на НАСА Джуно ще прелети над Голямото червено петно на Юпитер!

2000-red-spot-cassini.jpg

Тази снимка на Юпитер бе направена от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Касини" на 29-ти декември 2000 г. Credit : NASA/JPL-Caltech/SSI

5 юли 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера НАСА отбеляза една година от пристигането на автоматичната междупланетна станция "Джуно" в орбита около планетата Юпитер. А само след няколко дни, на 10-ти юли 2017, "Джуно" ще прелети директно над Голямото червено петно - огромна буря, широка 16 000 километра.

Това ще бъде първото близко посещение на Голямото червено петно от човешки космически апарат.

"Мистериозното Голямо червено петно на Юпитер е вероятно най-известната особеност на планетата", съобщава Скот Болтън, ръководител на мисията. "Тази величествена буря се разразява на най-голямата планета от Слънчевата система в продължение на векове. Сега "Джуно" със своите инструменти, които могат да проникват под облаците, ще се гмурне, за да види колко дълбоко навлизат корените на бурята и ще ни помогне да разберем какъв е нейният механизъм и какво я прави толкова специална".

Астрономите наблюдават Голямото червено петно на Юпитер от 1830 година и то може би съществува от поне 350 години.

Събирането на данни от него е част от шестото голямо сближение на "Джуно" с Юпитер. Очаква се космическият апарат да премине само на 3 500 километра над облачната покривка. Всички осем инструмента на борда на "Джуно" ще бъдат включени, за да съберат данни - в това число и камерата JunoCam.

Източник: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1830-2017-juno-to-fly-over-red-spot

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Автоматичната междупланетна станция на НАСА Джуно посети Голямото червено петно на Юпитер!

2017-11-july-great-red-spot.jpg

Една от необработените снимки, направени от "Джуно" на 11-ти юли по време на сближението с Голямото червено петно на Юпитер. Photo credit : NASA/SwRI/MSSS

12 юли 2017 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. На 11-ти юли в около 04:55 ч. българско време автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи своето първо близко посещение на Голямото червено петно на Юпитер. В момента на голямото сближение разстоянието между "Джуно" и облаците на планетата бе едва 3 500 километра.

Посещението даде възможност на учените да съберат уникални сведения за Голямото червено петно - огромен ураган с дължина цели 16 000 километра, който е наблюдаван с наземни телескопи от 1830 година и вероятно съществува в продължение на над 350 години. През последните десетилетия с изучаването на Юпитер посредством модерна телескопична техника и космически апарати изследователите стигнаха до извода, че то намалява размера си.

2017-11-july-great-red-spot-edited.jpg

Снимка на Голямото червено петно на Юпитер от 11-ти юли, но вече обработена с графичен софтуер. Credit : NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran

Всички инструменти, включително и камерата JunoCam, събраха данни. Както е част от традицията на мисия "Джуно", суровите снимки бяха публикувани по-малко от 24 часа след тяхното получаване на Земята на уебсайта на камерата : www.missionjuno.swri.edu

Както сами виждате, снимките са забележителни! Но колкото и да са впечатляващи, не те ще разкрият какви са тайните на тази гигантска вихрушка, близо два пъти по-голяма от Земята. Другите инструменти на "Джуно" имаха възможността да проникнат под облачното покривало, но анализът на данните ще отнеме седмици, месеци, а може би и години. Защо Голямото червено петно има червен цвят? Защо съществува в продължение на столетия? Защо през последните няколко десетки години е намалило размера си? Ние не знаем отговорите на тези въпроси - дано "Джуно" ги даде!

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1838-2017-12-july-juno-flies-by-jupiter-red-spot

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Джуно засне Юпитер и луните Йо и Европа в една снимка

2017-sep-jupiter-io-evropa.png

Тази снимка беше заснета от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" на 1-ви септември 2017 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko

7 октомври 2017 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Докато автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" изпълняваше осмото си близко прелитане край Юпитер в началото на септември, тя успя да заснеме не само планетата, но и луните Йо и Европа.

В момента на заснемането "Джуно" бе едва на 27 516 километра от облачната покривка на Юпитер. По-близката луна до планетата е Йо, към момента на заснемане разстоянието до нея беше 481 000 километра. Вляво в далечината е Европа на 730 000 километра.

Горната снимка е допълнително обработена с графичен софтуер от любителя Роман Ткаченко.

Камерата JunoCam на "Джуно" не се счита за един от основните научни инструменти на мисията. Тя е добавена изцяло с пиар цели. Всички сурови, необработени изображения се качват на този уебсайт: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam . Впоследствие любители, сред които можете да бъдете и вие, се занимават с графичната обработка на снимките и понякога НАСА качва вече готовите продукти на уебсайта си.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1926-2017-juno-jupiter-io-europa

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Вижте как луната Амалтея хвърля сянка върху Юпитер

23 октомври 2017 г. 08:08 ч. Юпитерианската луна Амалтея хвърля сянка върху Юпитер - това се вижда на тази снимка, заснета от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно". Продълговатата форма на сянката е резултат както от местоположението на луната, така и от неправилната й форма.

Снимката бе заснета на 1-ви септември, когато "Джуно" направи своето осмо сближение с Юпитер.

Източник: НАСА

2017-sep-amalthea-casting-shadow.png

Image Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt

 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1945-2017-amalthea-casts-shadow-jupiter

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Джуно се сближи за пореден път с Юпитер и изпрати успешно снимки и научни данни

2017-24-oct-jupiter-north-pole.jpg

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи тази красива снимка на Северния полюс на Юпитер на 24-ти октомври. Photo credit : NASA/SwRI/MSSS

7 ноември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи своето 8-мо сближение с Юпитер на 24-ти октомври. Учените не разполагаха с възможност да потвърдят своевременно успеха на облитането - орбиталните позиции на Земята и Юпитер бяха такива, че Слънцето се намираше точно между двете планети. Поради това нямаше как "Джуно" да излъчи радиосигнали и да изпрати своите научни данни веднага. Потвърждение, че автоматичната станция е прелетяла невредимо край планетата имаше чак на 31-ви октомври, а свалянето на научните данни и на снимките беше проведено през първата седмица на ноември.

Както винаги, снимките от сближението са публикувани в суров и необработен вид на уебсайта на камерата JunoCam : www.missionjuno.swri.edu

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" пристигна в орбита около Юпитер на 4-ти юли 2016 година. Орбитата е силно елиптична и станцията се сближава с планетата веднъж на 53 дни. Следващото голямо сближаване ще бъде проведено на 16-ти декември. Очаква се мисията да продължи до средата на 2021 година.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1959-2017-24-oct-juno-successful-flyby

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Великолепно откритие: мисия Джуно разгада колко дълбоко се простира Голямото червено петно на Юпитер!

2017-11-july-great-red-spot-edited.jpg

Снимка на Голямото червено петно на Юпитер от 11-ти юли с допълнителна обработка посредством графичен софтуер. Credit : NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran

12 декември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Юпитер е чудовищно голяма планета - толкова голяма, че всички други планети в Слънчевата система биха се побрали в нея. Сравнена с нея, нашата Земя е като мравка - повече от 1 300 планети с размера на Земята биха могли да се вмъкнат в Юпитер.

Но може би нито една структура на Юпитер не впечатлява хората толкова много, колкото ни изумява Голямото червено петно. То представлява гигантска буря, 1.3 пъти по-голяма от самата Земя, наблюдавана с наземни телескопи от 187 години, но учените предполагат, че съществува поне от 350. Мистериите около петното са много, но една изглежда, че е вече разгадана - а именно колко дълбоко в атмосферата на планетата се простира то.

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" пристигна в орбита около Юпитер на 4-ти юли 2016 година и оттогава до ден днешен изучава планетата. Вчера учените представиха интригуващи резултати на годишното събрание на Международния геофизичен съюз в Ню Орлиънс.

На борда на "Джуно" има прибори, които могат да проникват дълбоко под облачната покривка на Юпитер. В случая с Голямото червено петно откритията са дошли от микровълновия радиометър MWR. Данните от него показват, че корените на петното се простират на около 300 километра навътре в юпитерианската атмосфера.

"Джуно откри, че корените на Голямото червено петно навлизат от 50 до 100 пъти по-дълбоко в сравнение с дълбочината на океаните на Земята, и те са по-топли в основата, отколкото във върховите части", съобщава Анди Ингърсол, професор в областта на планетарните науки към Калтек и един от учените, работещи върху мисията. "Ветровете се асоциират с разликите в температурата, а топлината в основата на петното обяснява свирепите ветрове в горните части на атмосферата".

Учените обаче все още не знаят кога колосалната буря ще утихне. Макар и да знаем, че Голямото червено петно съществува от стотици години, модерни наблюдения с космически апарати и наземни телескопи доказаха, че през последните десетилетия е намалило размера си.

Не всички открития, представени от "Джуно", са свързани с Голямото червено петно. На събранието бяха показани и други резултати. Оказа се, че роботизираната космическа експедиция е установила наличието на нов радиационен пояс малко над атмосферата и около екватора. В зоната се намират йони на кислород, сяра, водород, които се движат със скорост, доближаваща тази на светлината.

"Колкото повече се приближаваме към Юпитер, толкова е по-странен", информира ни Хейди Бекер от екипа, отговорен за мониторинг на радиацията към "Джуно". "Знаехме, че радиацията вероятно ще ни изненада, но изобщо не си мислихме, че може да открием нов радиационен пояс толкова близо до планетата. Успяхме да го открием само защото уникалната орбита на "Джуно" около Юпитер позволява да стигнем много близо до облачните покривки по време на сближенията и ние буквално прелетяхме през него".

Новата радиационна зона е установена с инструмента JEDI (любопитното име, наподобяващо героите от светлата страна в "Междузвездни войни", всъщност е съкращение от Jupiter Energetic particle Detector Instrument). Учените смятат, че частиците произлизат от газа около юпитерианските луни Йо и Европа. Неутралните атоми се превръщат в йони, тъй като техните електрони се откъсват от тях след взаимодействието с юпитерианската атмосфера.

До този момент мисия "Джуно" е успяла да направи осем научни облитания на Юпитер. Следващото сближение с планетата ще е на 16-ти декември.

Източник: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1998-2017-juno-red-spot-discovery

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Автоматичната междупланетна станция Джуно засне завиващите се облаци на Юпитер

17 февруари 2018 г. 16:35 ч. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" засне завиващите се облаци на Юпитер по време на сближението си с планетата на 7-ми февруари. Това бе 11-тото близко облитане на Юпитер от началото на мисията през 2016 година. 

За да се подчертаят облаците, долната снимка е обработена допълнително с графичен софтуер. Суровите, необработени изображения са също достъпни за свободно сваляне на този уеб адрес: www.missionjuno.swri.edu/juno

За повече информация: НАСА

2018-feb-juno-clouds.jpg

Image credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2094-2018-juno-swirling-clouds

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Нова снимка на Юпитер показва къде се намира т.нар. зона на здрача

2018-twilight-zone-jupiter.jpg

"Джуно" засне тази снимка на Юпитер на 7-ми февруари 2018 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt

4 март 2018 г. 15:50 ч.

Светослав Александров. Когато автоматичната станция на НАСА "Джуно" засне тази снимка на Юпитер на 7-ми февруари, разстоянието между космическия апарат и горните облаци на планетата възлизаше на 120 533 километра. 

Снимката е обработена с помощта на графичен софтуер, като са използвани насочващи данни и данни от траекторията на "Джуно". Това изображение е едно от серията изображения, предприети с цел да се визуализират полярните характеристики на Юпитер по възможно най-добър начин. 

Изследователите искаха да заснемат подробно забележителностите в близост до терминатора - това е регионът, където денят среща нощта. Задачата е трудна, затова екипът на мисията настрои камерата да направи множество снимки на планетата с различни времена на експозиция. Всичко това се направи, за да може да се получи едно желано изображение с перфектния баланс на яркостта. Проблемът е, че ако времето на експозиция е достатъчно дълго, за да се видят структурите в "зоната на здрача", силно осветената дневна страна на Юпитер се визуализира преекспонирана. 

Напомням на читателите, че всички необработени снимки на Юпитер, заснети от "Джуно", могат да бъдат свалени от този уеб адрес: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam . Автоматичната станция изучава планетата от лятото на 2016-та година и учените очакват да работи поне до 2021 година. 

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2111-2018-twilight-zone-jupiter

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Джуно направи забележителни открития за Юпитер: планетата се върти около оста си като твърдо тяло!

2018-central-cyclone.jpg

На това съставно изображение на Юпитер, изготвено с помощта на данни от инструмента JIRAM, се вижда централният циклон на Северния полюс на планетата, обкръжен от осем други циклона. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

7 март 2018 г. 22:15 ч.

Светослав Александров.  Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно", която пристигна успешно в орбита около Юпитер на 4-ти юли 2016 г. и продължава да изучава планетата до ден днешен, направи забележителни открития, които тотално преобръщат представите ни за газовия гигант.

Резултатите ще бъдат официално публикувани утре, на 8-ми март, в рамките на четири научни статии на страниците на списание "Нейчър". Ето какви са най-важните акценти според прес-съобщението на НАСА. 

Събраните данни от инструментите на "Джуно" потвърждават, че атмосферните ветрове на Юпитер се простират дълбоко във вътрешността и съществуват по-дълго в сравнение с аналогичните атмосферни явления на Земята. Масивните циклони, които обкръжават Северния и Южния полюс на планетата, са устойчиви структури и са уникални. Няма никакви други формации в Слънчевата система, които да ги наподобяват. 

Колко дълбоко се простират прочутите зони и пояси на Юпитер? Тази мистерия стоеше неразгадана в продължение на десетилетия, докато "Джуно" не пристигна в орбита около планетата. Сега имаме яснота по въпроса благодарение на гравитационните измервания на автоматичната станция.

"Измерванията на "Джуно" на юпитерианското гравитационно поле показват съществуването на северно-южна асиметрия, която е сходна с асиметрията, наблюдавана в зоните и поясите", съобщава Лучано Йесс от Римския университет "Ла Сапиенца" и водещ автор на една от статиите в Нейчър. На една газова планета, каквато е Юпитер, подобна асиметрия може да се породи само от въздушни потоци, намиращи се дълбоко във вътрешността. Колкото по-дълбоки са те, толкова повече маса съдържат и толкова по-силно влияние оказват върху гравитационното поле. С други думи, самият магнитут на асиметрията представлява показател за дълбочината на потоците. 

"Галилео е наблюдавал ивиците преди повече от 400 години", съобщава Йохай Каспи от Института на науките Вайцман в Реховот, Израел и също водещ автор на една от статиите. "Досега имахме само повърхностно разбиране за тях и можехме да отнесем тези ивици към облачните структури около юпитерианските струи. Но сега, след като разполагаме с гравитационните измервания на "Джуно", знаем колко дълбоко се простират потоците и каква е тяхната структура под видимите облаци. То е подобно на това да преминем от наблюдения на 2-D снимка към наблюдения на 3-D вариант с висока дефиниция".

Резултатът е наистина шокиращ, защото се оказа, че метеорологичният слой на Юпитер е много по-масивен, отколкото се смяташе преди. Размерът на този слой от върха до разположения в дълбочината край е 3 000 километра и съдържа около 1% от общата маса на Юпитер, което обаче се равнява на три земни маси.

"За разлика от него атмосферата на Земята съдържа по-малко от една милионна част от общата маса на Земята", пояснява Каспи. "Фактът, че Юпитер притежава такъв масивен регион, който се върти в рамките на отделни източно-западни ивици, е безспорно изненадващ".

Друго съществено откритие, направено от "Джуно", е че под метеорологичния слой самата планета Юпитер се върти почти като твърдо тяло. "Това е наистина забележителен резултат и бъдещи измервания на "Джуно" ще ни помогнат да разберем как функционира преходът между метеорологичния слой и твърдото тяло под него", съобщава Тристо Гийл от университета "Кот д'Азур" във Франция и водещ автор на друга от статиите в Нейчър. "Откритието на "Джуно" има приложения и за другите светове в Слънчевата система и отвъд нея. Нашите резултати загатват, че външният диференциално-въртящ се регион на Сатурн трябва да е поне три пъти по-дълбок, но на масивните планети-гиганти и кафяви джуджета би бил по-плитък".

Но вероятно най-поразяващите неща в статиите на Нейчър са тези нови изображения на Юпитерианските полюси (едно от които е показано в началото на публикацията). Изображенията са съставени с помощта на данни от инструмента JIRAM, който работи в инфрачервената област на електромагнитния спектър. JIRAM може да проучва метеорологичния слой на Юпитер до дълбочина от 50 до 70 километра под облачната покривка на планетата.

"Преди изпращането на "Джуно" ние не знаехме какво е времето в близост до полюсите на Юпитер. Сега имаме възможност да наблюдаваме полярната метеорология отблизо веднъж на всеки два месеца", съобщава Алберто Адриани от Института по космическа астрофизика и планетология в Рим и съответно водещ автор на своята статия в Нейчър. "Всеки от северните циклони е голям колкото разстоянието между Наполи, Италия, и Ню Йорк. Южните циклони са дори по-големи. Те имат много яростни ветрове, които понякога достигат до скорости 350 километра в час. И това, което е най-забележителното, те са много близко разположени едни до други и са устойчиви".

Полюсите на Юпитер са коренно различни в сравнение с известните оранжеви и бели пояси и зони, които обкръжават планетата при по-ниските ширини. Северният полюс е доминиран от централен циклон, обкръжен от осем други циклона с диаметри между 4 000 и 4 600 километра. Южният полюс също има централен циклон, но той е обкръжен само от пет циклона с диаметри между 5 600 и 7 000 километра. Впечатляващото е, че тези циклони съществуват отделно и притежават индивидуални морфологии.

"Истинският въпрос е защо те не се сливат?", пита Адриани. "Ние знаем от данните на "Касини", че Сатурн има единична циклонова вихрушка на всеки полюс. Започваме да осъзнаваме, че не всички газови гиганти са създадени по еднакъв начин". 

Източник: НАСА

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2116-2018-juno-solves-jupiter-mysteries

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Джуно направи нова прекрасна снимка на Голямото червено петно на Юпитер

24 април 2018 г. 19:20 ч. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи поредното си сближаване с Юпитер на 1-ви април. По време на облитането станцията проведе нови наблюдения на Голямото червено петно на планетата.

Долупосочената снимка представлява съчетание от общо три отделни кадъра, които бяха заснети от разстояния между 24 749 и 49 299 километра от горната облачна покривка на Юпитер.

2018-juno-red-spot.jpg

Image credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/ Gerald Eichstädt /Seán Doran

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2186-2018-juno-april-red-spot

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Автоматичната междупланетна станция Джуно откри топлинен източник на юпитерианската луна Йо - може да е вулкан

17 юли 2018 г. 17:30 ч. Преди броени дни НАСА оповести, че благодарение на получени данни от инструмента JIRAM на автоматичната междупланетна станция "Джуно", на юпитерианската луна Йо е открит нов топлинен източник. Учените предполагат, че това може да е неоткрит досега вулкан.

"Все още не отхвърляме възможността за движение или промяна на горещ регион, известен от преди, но е трудно да си представим как такъв би могъл да се придвижи на такова голямо разстояние и да си остане същият", коментира Алесандро Мура, един от изследователите на "Джуно", работещ в Националния институт по астрофизика в Рим. Тук е любопитно да съобщя, че инструментът JIRAM е построен и финансиран от Италианската космическа агенция. 

Автоматичната станция на НАСА "Джуно", която пристигна в орбита около Юпитер през 2016-та година, продължава да работи до ден днешен. Очаква се мисията й да продължи поне до 2021 година. 

2018-juno-hot-spot.jpg

На тази инфрачервена снимка от "Джуно" е отбелязано мястото, където е открит новият топлинен източник на Йо. Photo credit : Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

 
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Мисията на НАСА Джуно засне залязващата луна Йо зад Юпитер

2018-io-behind-jupiter.png

Снимка на залязващата луна Йо зад планетата Юпитер. Photo credit : NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Justin Cowart

6 ноември 2018 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Американската роботизирана мисия "Джуно" проведе поредното си успешно сближение с гигантската планета Юпитер на 29-ти октомври тази година. Вчера суровите снимки от облитането бяха качени на официалния уебсайт на камерата JUNOCAM

Оказа се, че сред снимките има невероятна изненада: фотография на луната Йо, която залязва зад диска на Юпитер! Новината бе съобщена в Туитър от изследователя, докторант и популяризатор на науката Джъстин Кауърт, който е успял да обработи изображението. Резултатът е зашеметяващ. 

Напомням на читателите, че "Джуно" влезе в орбита около Юпитер през юли 2016 година. Очаква се мисията на роботизираната станция да продължи поне до 2021-ва година. "Джуно" обикаля около газовия гигант по силно елиптична орбита, като от началото на научната програма до ден днешен са проведени общо 17 сближения с планетата. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2442-2018-juno-photographs-setting-io-jupiter

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Джуно засне гигантските бури на Юпитер

2019-storms.jpg

"Джуно" засне тази снимка на Юпитер на 21-ви декември 2018-та. Image Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

21 януари 2019 г. 17:52 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА "Джуно", която обикаля около Юпитер от 2016-та година до ден днешен, успя да заснеме  на 21-ви декември тази забележителна снимка на турбулентното южно полукълбо на планетата. 

На снимката ясно се виждат Голямото червено петно, както и още една буря, известна под името Овал ВА. Тази буря възникна след като три по-малки петна се сблъскаха и сляха през 2000-тната година. Голямото червено петно може да се е образувало по същия механизъм преди няколко столетия. Това са чудовищни формации - цели две планети с размера на Земята могат да се вмъкнат в рамките на Голямото червено петно, а Овал ВА е с размер една трета от този на Голямото червено петно, което пак е доста внушително. 

"Джуно" и преди е заснемал Овал ВА. Данните от автоматичната междупланетна станция показват, че околните турбулентни райони и дори формата на бурята са се променили в рамките на няколко месеца. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2559-2019-juno-photographs-jupiter-storms

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската космическа мисия Джуно засне мистериозно тъмно петно на Юпитер!

2019-dark-spot-jupiter.jpg

Снимката на мистериозното тъмно петно, заснета от американската мисия "Джуно" на 29-ти май. Image Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

15 юни 2019 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Великият научнофантастичен писател Артър Кларк правилно е описал Юпитер в своята книга "Една одисея в космоса през 2001-та година" като чудовищна планета.

Юпитер е петата подред планета в нашата Слънчева система. В сравнение със Слънцето тя може да се възприеме като джудже - масата ѝ е една хилядна от тази на звездата ни. Но в сравнение със Земята масата на Юпитер е 317.8 пъти по-голяма - т.е. за нашите мащаби това е същински гигант! Съответно юпитерианските метеорологични явления са колосални - в някои от мощните вихрушки биха могли да се поберат цели планети с размерите на нашия дом. 

Горната снимка бе заснета на 29-ти май 2019 г. от американската космическа мисия "Джуно" и тя показва мистериозно тъмно петно в юпитерианската атмосфера. 

Към момента на заснемането на изображението "Джуно" провеждаше своето 20-то научно облитане на Юпитер. Разстоянието между горните облачни слоеве и космическия апарат възлизаше на 14 800 километра. Изображението е обработено допълнително с графичен софтуер от двама космически ентусиасти.

Тъмното петно представлява странна въздушна вихрушка. Околните области притежават светли облаци, намиращи се на голяма височина, което ги прави ясно осветени от слънчевите лъчи.

Напомням на читателите, че американската космическа мисия "Джуно" пристигна в орбита около Юпитер през юли 2016-та година и от тогава до сега работи без проблем. Ръководството на проекта очаква автоматичната междупланетна станция да продължи да изучава газовия гигант поне до юли 2021-ва година.

Всички сурови изображения, заснемани от камерата JunoCam на борда на "Джуно", са достъпни на този уеб адрес: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2817-2019-juno-mysterious-dark-spot

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската космическа мисия Джуно засне слънчево затъмнение на Юпитер!

17 септември 2019 г. 17:05 ч. На 12-ти септември, когато автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" направи своето 22-ро сближение с Юпитер, тя успя да заснеме нещо изумително. Това е истинско слънчево затъмнение, при което се вижда как вулканичната луна Йо хвърля сянка върху газовия гигант! 

Напомням на читателите, че мисия "Джуно" бе изстреляна на 5-ти август 2011-та година. Тя пристигна успешно в орбитата на Юпитер на 5-ти юли 2016-та година и продължава да работи до ден днешен. Очаква се основната научна мисия да приключи официално през юли 2021-ва година.

"Джуно" е вторият апарат в историята на човечеството, който е успял да се превърне в изкуствен спътник на планетата - първият бе "Галилео" през 1995-та година. Но за разлика от него, както и от предишни мисии, прелетяли край планетата като "Пайъниър" и "Вояджър", "Джуно" е единственият апарат, който дори и при такова колосално разстояние от нас може да работи със слънчеви батерии. Всички останали роботизирани експедиции до Външната слънчева система са разчитали на ядрен източник. 

2019-12-september-jupiter-io-shadow.jpg

Снимката на сянката на Йо върху Юпитер. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2984-2019-juno-io-shadow

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската космическа мисия Джуно засне луните Ганимед и Йо

2020-juno-ganymede.png

Сърповидна снимка на Ганимед, заснета от американската мисия "Джуно". Photo credits : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

11 януари 2020 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА "Джуно" направи поредното си сближаване с Юпитер на 26-ти декември, но поради факта, че планетата се намираше от другата страна на Слънцето и радиокомуникациите между Земята и автоматичната станция не бяха възможни, снимките бяха получени чак в началото на Нова година. 

Получени са доста интересни фотографии - включително и такива на луните Ганимед и Йо. 

2020-juno-io.png

Снимка на Йо, заснета от американската мисия "Джуно". Photo credits : NASA / JPL-Caltech/ SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

2020-ganymede-sequence.png 

Поредица от четири нови изображения на Ганимед. Забелязва се северният полярен регион. Photo credits : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt

 

"Джуно" се намира в полярна орбита около Юпитер, която не позволява близко облитане на Галилеевите спътници, така че детайлни снимки на Йо, Ганимед, Европа и Калисто не могат да се очакват. Въпреки това понякога получаваме любопитни фотографии. Например едва сега учените сполучиха да направят снимки на северния полярен регион на Ганимед - най-голямата луна на Юпитер, най-голямата луна в Слънчевата система изобщо и по-голяма дори от Меркурий. 

2020-jupiter-kevin.jpg

Нова снимка на Юпитер. Credits : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Kevin M. Gill

 

Разбира се, по време на сближаването на 26-ти декември, бяха получени снимки и на самия Юпитер - като показаната по-горе.

Източник: Missionjuno.swri.edu

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3137-2020-juno-images-galilean-moons

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Мисията на НАСА Джуно извърши поредното си успешно сближение с Юпитер

22 февруари 2020 г. 12:20 ч. На 17-ти февруари мисията на НАСА "Джуно" извърши поредното си успешно сближение с планетата-гигант Юпитер. Всичко е преминало нормално, а камерата JunoCam засне нова порция прекрасни снимки. Напомням на читателите, че основната мисия на "Джуно" е свързана с работата на прибори, които изучават явленията дълбоко под облачната покривка на Юпитер, а камерата е монтирана главно с цел ангажирането на обществеността. Любители, имащи познания по графичен софтуер, редактират изображенията, след което те биват качвани на официалния уебсайт на JunoCam.

Подбраните и любими снимки на екипа на "Джуно" са достъпни на този линк: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?featured=1

Всички обработени изображения са налични на тази връзка: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?source=public 

Суровите и необработени изображения са ето тук: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?source=junocam

Ето избрана селекция изображения: 

2020-20-feb-juno-color-enhanced-contrast

Photo credits : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

2020-juno-k-mg-1.jpg

Credits : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

2020-juno-k-mg-2.jpg

Credits : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3204-2020-juno-february-flies-by-jupiter

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Джуно се сближи успешно с Юпитер, засне луните Европа и Йо

15 април 2020 г. 09:35 ч. На 10-ти април американската космическа мисия "Джуно" се сближи успешно с газовия гигант и най-голяма планета в Слънчевата система - Юпитер.

Това бе 26-тото научно сближение, изпълнено от "Джуно". Космическият апарат успя да снима Юпитер, както и луните Йо и Европа.

Суровите снимки са вече качени на този линк: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?source=junocam 

Обработените към настоящия момент изображения са достъпни тук: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?source=public 

2020-juno-io-color.jpg

Снимка на вулканичната луна Йо, заснета от "Джуно" по време на сближението с Юпитер на 10-ти април. Credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

2020-europa-salexandrov.jpg

Снимка на спътника Европа, заснета от "Джуно" по време на сближението с Юпитер на 10-ти април. Credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Svetoslav Alexandrov

2020-14-april-jupiter-color-enhanced-sal

Снимка на Юпитер, заснета от "Джуно" по време на сближението с планетата на 10-ти април. Credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Svetoslav Alexandrov

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3298-2020-juno-april-jupiter

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Джуно започна 2021-ва година с успешно сближение с Юпитер

PJ-31-Red-spot-zooming.png

Голямото червено петно на Юпитер в близък план, заснето по време на 31-вия перийов от американската космическа мисия  "Джуно". Photo credit : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

4 януари 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа мисия "Джуно", която обикаля около Юпитер в полярна орбита от 2016-та досега, започна новата година с нови снимки. 

На 30-ти декември "Джуно" изпълни своето 31-во сближение (или перийов) с планетата. В началото на 2021-ва снимките пристигнаха на Земята и бяха качени на уебсайта на камерата на мисията JunoCam:

https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing?source=junocam&phases[]=PERIJOVE+31

Ето някои от тях след обработка:

PJ-Jet-N6.png

pj31-equatorial-zone.png

PJ-31-Red-spot.png

Credits NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3736-2021-jupiter-completes-perijove-31

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА удължи работата на ИнСайт на Марс до 2022 и на Джуно около Юпитер до 2025 година

PJ-31-Red-spot-zooming.png

Голямото червено петно на Юпитер в близък план, заснето по време на 31-вия перийов от американската космическа мисия  "Джуно". Photo credit : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

8 януари 2021 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Страхотна новина пристигна току-що от НАСА! Срокът на работа на американските мисии "ИнСайт" (на Марс) и на "Джуно" (около Юпитер) се удължава. Нещо повече - планира се през близките месеци и години "Джуно" да започне да посещава отблизо луните Ганимед, Европа и Йо! 

Очаква се "Джуно" да направи своето първо сближение с Ганимед още през тази година, след около пет месеца, като космическият апарат ще прелети на 1 000 километра от повърхността на луната. 

Към настоящия момент юпитерианската мисия е направила открития, касаещи вътрешната структура на планетата, магнитното поле и атмосферата. "Джуно" ще продължи до работи до септември 2025-та година или докато космическият апарат се повреди окончателно. Фактът, че разширената научна мисия ще включва близки посещения и на луните, е много вълнуващ. НАСА планира да изстреля специализирана мисия до Европа през 2024 година, но датата е под въпрос не толкова заради готовността на хардуера, колкото заради натиска от Конгреса да се използва ракетата на Боинг "Спейс Лонч Систъм". Но сега няма да се налага да чакаме дълго - разполагаме с работеща автоматична междупланетна станция около Юпитер, която може да се пренасочи да посещава и луните на планетата, въпреки че се намира в полярна орбита! 

Работата на автоматичната спускаема станция "ИнСайт", която кацна на Марс в края на 2018-та година, се удължава до декември 2022 година. Към настоящия момент тя е направила сериозни открития за тектоничната активност, атмосферната динамика и магнитното поле на планетата. Единствено има трудности при работата на пробивната машина, но по последна информация от ръководството на мисията дълбаенето отново ще започне в близко бъдеще. 

Благодарение на взетото днес решение, НАСА ще продължи да бъде лидер в изучаването на Червената планета и на външната Слънчева система. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/portal/2014-10-24-20-54-26/3743-2021-juno-insight-extended

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...