Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 1 час, Б. Киров said:

Видя ми се невероятно, но прочетох така е: и то ще се "придобиват" в течение на 7 години. Средно един брой излиза за 3.2 млн. щатски долара. При разсрочена доставка за 7 години, за които 7 години трябва да се изплатят 60 процента, тоест по 1.8 млн. щатски долара, докато ги придобие армията, останалите пари за следващите 5 години.

Горе цитирах източник за сделка на армията на Оман, която придобива машини от същата фирма и същата модификация по 1 млн. долара за брой, доставени веднага. Миналата година, 2016.

Но комент, както се казва.

А, и нещо интересно като детайл, щели да бъдат включени и български фирми за ремонтни дейности, разбираш ли.

От производство тук до фирми за ремонтни дейности. Ние още не сме ги купили и се налагат ремонти - баси машините бойни!!!!

Пфу предателство, все съм бил с недобро отношение към македонстващите ама КК ще загроби армията. Иде ми да открия тема - те затриха България. Снимка и  факти! Ето Никито писал писмо за Грипените, за това шапка му свалям! Да ама на кой му пука, мириса на пари притъпява моралната чувствителност  на политика!

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 237
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители
Преди 37 минути, Capitainofmarine said:

баси машините бойни!!!!

И аз го повторих в други варианти поне пет пъти:aggressive:

Цитирам без коментар точно от източника:

"Отчитайки текущото икономическо състояние на страната, цялостното изпълнение на проекта в кратък срок ще има значителна финансова тежест, поради което е предвидена възможност процесът на придобиване да се осъществи за по-дълъг период от време. Инвестиционният проект, е записано в доклада,  е

разработен за времеви интервал от 12 години, като в рамките на 1220 млн. лв. е предвидено придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи. В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти.

Препоръчва се вариант за финансирането на проекта.

По 100 млн. лв. от 2018 до 2027 г. и по 110 млн. лв. за 2028 и 2029 г. Уточнява се, че необходимите единици техника и оборудване следва да бъдат доставени за по-кратък период от време /до 7 години/, а изплащането им да се извърши съгласно прогнозните финансови разчети. И още едно уточнение - реализация на проекта може да се извърши чрез придобиване на нови бойни и специални машини, произведени от международни производители с участие на български фирми от отбранителната промишленост в доставката на отделни елементи и поддръжката на машините."

http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_10227

п.с. Обаче два месеца преди това министърът казва следното пред ТАСС:

„Смятам, че техниката за флота и пехотата на България трябва да се произвежда самостоятелно, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим в бъдеще. А бойни кораби и бронирани машини ние можем и сме длъжни да произвеждаме сами, решавайки едновременно и проблемът за превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото ситуацията по света е много неспокойна“, категоричен е Красимир Каракачанов.

https://trud.bg/каракачанов-пред-тасс-трябва-да-произ/

Голяма промяна:ag:

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпрос към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и към главнокомандващия ВС на България президента на България  Румен Радев

Индийското правителство обяви своето намерение за отказ от отбранителни контракти на обща стойност повече от 3 милиярда долара. Това решение ще засегне програмите за покупка на военноморски вертолети, бронетехника и торпеда. Министъра на отбраната на Индия Арун Джайтли огласи отказа от продължителни покупки в полза на на реализация на програмата «Make in India» (Направи в Индия).http://www.army-guide.com/rus/article/article_3205.html

След като случайно срещнах в информационните средства горната информация в мен българския гражданин възникват няколко въпроса, които искам да отправя към въпросните господа.

Господа , воден от презумпцията че вие сте честни хора  искам да разбира, защо е необходимо днес да се хвърлят милиярди левове за едно превъоръжаване с изисквания към доставчиците  за тактико-технически данни на машините от времето на студената война? 

Защо това се прави тихомълком и под сурдинка?!

Не е ли по-добре да създадем свои национални програми за превъоръжаване във Сухопътни Сили и Военноморски сили под мотото "Направено в България" - както добре и красиво говори вече министър Каракачанов - https://trud.bg/каракачанов-пред-тасс-трябва-да-произ/ както направиха и правят  в Турция а сега виждаме и в Индия?

Няма ли това да даде осезаем тласък на икономиката, заетоста и ръста на заплатите в България?

Няма ли това да създаде нови пазари за нашата отбранителна индустрия в сферата на модернизацията на остаряла съветска бойна техника?

Защо са ни нужни БТР - БМП и поддържащи и спомагателни машини от Текстрон на база LAV-300 или както и там да е модернизираната версия,  след като  БТР 60 ПБ МД по нищо не отстъпва на модернизирания  текстронски БТР LAV-300 с изключение на електронния пълнеж и допълнителната навесна немска броня - защо ни е да купуваме тази машина по 6 и кусур милиона лв. парчето?!

Нима не можем сами да заменим разположението на десантното и машинното отделение, така че пехотата  да се спешава безопасно?

Нима не можем да поръчаме, купим и монтираме допълнителни компоненти - немска навесна композитна броня и да я монтираме на нашата машина?

Нима не можем да закупим немската компютърна система и да я монтират немските специалисти ако ние нямаме такива?

Нима не можем да произведем наше 30 мм оръдие и да заменим крупнокалибрената картечница - какво отказахме се от лицензите си ли?

Нима не произвождаме съвременни Радари, Ладари, армейски оптически и електронни прицели , лазарни и електронни далекомери , прибори за нощно виждане и прицелване, термовизионни камери и прицели и прочие и не можем да ги адаптираме за нашата си техника?

Не е ли по-добре сумите, които можем да икономисаме, изпълнявайки модернизация на БТР 60  да вложим и модернизираме останалата част от нашите сухопътни бойни бронирани машини и танкове , а за националното ПВО забравихме ли? Или то ще кара на старите  С  200 и С 125?

 Защо след като до този момент сме вложили по над 600 000 лв във модернизации на БТР 60 ПБ до ниво БТР 60 ПБ МД изведнъж се отказваме от него /от единствената ни модернизирана машина и  то със свои сили / и тези милиони левове изхвърляме на бунището?!

Не е ли по-добре да модернизираме наличните ни 150 бр БТР 60 ПБ МД 1  и да ги доведем до състояние на пълно превъзходство тактико техническо от това на текстронската машина, до състояние  в което да удовлетворяват съвременните потребности на въоръжените сили?!

Не е ли време за национални програми за превъоръжаване на сухопътни войски и военноморски сили  - Произведено в България?

Не е ли време за отказ и противопоставяне на досегашните корупционни практики, нима не е време за рестартиране на Българското начало на демокрацията?!

За да не бъда голословен  в следващия си  пост ще разгледам и съпоставя машината на Текстрон 6 х 6 и БТР 60 ПБ МД.

Между другото,  не само БТР 60 , подлежи на модернизация , такива може да се извършат на база МТЛБ за леки верижни бронирани бойни машини , Т 54 и Т 55 за тежки верижни бойни бронирани машини за механизираните бригади.

Господин президент, господин министре, вашето избиране е резултат от антикорупционното желание на българската общественост, поне вие опитайте да оправдаете доверието на избирателите си , вие имате шанса да сте първите.

Този пост и въпросите повдигнати в него могат да се ползват от всеки един български гражданин, публикуват от всеки един човек навсякъде из информационните средства без да имам и не изразявам претенции за авторство, иска ми се да стане обществено достояние да се създаде обществен натиск...

Така че копирайте и пествайте уважаеми съфорумци,  където и както намерите за добре, включително и от свое име, даже и тук на този форум, все още имаме шанс да променим нещо.

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Capitainofmarine said:

Този пост и въпросите повдигнати в него могат да се ползват от всеки един български гражданин, публикуват от всеки един човек навсякъде из информационните средства без да имам и не изразявам претенции за авторство, иска ми се да стане обществено достояние да се създаде обществен натиск...

Така че копирайте и пествайте уважаеми съфорумци,  където и както намерите за добре, включително и от свое име, даже и тук на този форум, все още имаме шанс да променим нещо.

+++ Капитане, възхищавам се на оптимизма ти. Лично аз съм скептик по рационални причини - натиск да, но когато има върху какво, натиск върху въздух? За мен има някаква черта, зад която думите стават без смислени, те не струват нищо.

Ние можем да продължим да обсъждаме предимствата, недостатъците и възможностите за модернизация на наличната техника в българската армия, но това ще бъде само приятно общуване между хора, които са любознателни. Каквото и да мислим, каквото и да пишем или говорим, това няма да има ни най-малко значение за решенията на овластените от нас: "Говори си не ми пречиш" е тяхното демонстрирано поведение.

Тогава...

Не е ли по-достойно да замълчим, защото "...останалото е Мълчание."

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Capitainofmarine said:

Въпрос към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и към главнокомандващия ВС на България президента на България  Румен Радев

Индийското правителство обяви своето намерение за отказ от отбранителни контракти на обща стойност повече от 3 милиярда долара. Това решение ще засегне програмите за покупка на военноморски вертолети, бронетехника и торпеда. Министъра на отбраната на Индия Арун Джайтли огласи отказа от продължителни покупки в полза на на реализация на програмата «Make in India» (Направи в Индия).http://www.army-guide.com/rus/article/article_3205.html

След като случайно срещнах в информационните средства горната информация в мен българския гражданин възникват няколко въпроса, които искам да отправя към въпросните господа.

Господа , воден от презумпцията че вие сте честни хора  искам да разбира, защо е необходимо днес да се хвърлят милиярди левове за едно превъоръжаване с изисквания към доставчиците  за тактико-технически данни на машините от времето на студената война? 

Защо това се прави тихомълком и под сурдинка?!

Не е ли по-добре да създадем свои национални програми за превъоръжаване във Сухопътни Сили и Военноморски сили под мотото "Направено в България" - както добре и красиво говори вече министър Каракачанов - https://trud.bg/каракачанов-пред-тасс-трябва-да-произ/ както направиха и правят  в Турция а сега виждаме и в Индия?

Няма ли това да даде осезаем тласък на икономиката, заетоста и ръста на заплатите в България?

Няма ли това да създаде нови пазари за нашата отбранителна индустрия в сферата на модернизацията на остаряла съветска бойна техника?

Защо са ни нужни БТР - БМП и поддържащи и спомагателни машини от Текстрон на база LAV-300 или както и там да е модернизираната версия,  след като  БТР 60 ПБ МД по нищо не отстъпва на модернизирания  текстронски БТР LAV-300 с изключение на електронния пълнеж и допълнителната навесна немска броня - защо ни е да купуваме тази машина по 6 и кусур милиона лв. парчето?!

Нима не можем сами да заменим разположението на десантното и машинното отделение, така че пехотата  да се спешава безопасно?

Нима не можем да поръчаме, купим и монтираме допълнителни компоненти - немска навесна композитна броня и да я монтираме на нашата машина?

Нима не можем да закупим немската компютърна система и да я монтират немските специалисти ако ние нямаме такива?

Нима не можем да произведем наше 30 мм оръдие и да заменим крупнокалибрената картечница - какво отказахме се от лицензите си ли?

Нима не произвождаме съвременни Радари, Ладари, армейски оптически и електронни прицели , лазарни и електронни далекомери , прибори за нощно виждане и прицелване, термовизионни камери и прицели и прочие и не можем да ги адаптираме за нашата си техника?

Не е ли по-добре сумите, които можем да икономисаме, изпълнявайки модернизация на БТР 60  да вложим и модернизираме останалата част от нашите сухопътни бойни бронирани машини и танкове , а за националното ПВО забравихме ли? Или то ще кара на старите  С  200 и С 125?

 Защо след като до този момент сме вложили по над 600 000 лв във модернизации на БТР 60 ПБ до ниво БТР 60 ПБ МД изведнъж се отказваме от него /от единствената ни модернизирана машина и  то със свои сили / и тези милиони левове изхвърляме на бунището?!

Не е ли по-добре да модернизираме наличните ни 150 бр БТР 60 ПБ МД 1  и да ги доведем до състояние на пълно превъзходство тактико техническо от това на текстронската машина, до състояние  в което да удовлетворяват съвременните потребности на въоръжените сили?!

Не е ли време за национални програми за превъоръжаване на сухопътни войски и военноморски сили  - Произведено в България?

Не е ли време за отказ и противопоставяне на досегашните корупционни практики, нима не е време за рестартиране на Българското начало на демокрацията?!

За да не бъда голословен  в следващия си  пост ще разгледам и съпоставя машината на Текстрон 6 х 6 и БТР 60 ПБ МД.

Между другото,  не само БТР 60 , подлежи на модернизация , такива може да се извършат на база МТЛБ за леки верижни бронирани бойни машини , Т 54 и Т 55 за тежки верижни бойни бронирани машини за механизираните бригади.

Господин президент, господин министре, вашето избиране е резултат от антикорупционното желание на българската общественост, поне вие опитайте да оправдаете доверието на избирателите си , вие имате шанса да сте първите.

Този пост и въпросите повдигнати в него могат да се ползват от всеки един български гражданин, публикуват от всеки един човек навсякъде из информационните средства без да имам и не изразявам претенции за авторство, иска ми се да стане обществено достояние да се създаде обществен натиск...

Така че копирайте и пествайте уважаеми съфорумци,  където и както намерите за добре, включително и от свое име, даже и тук на този форум, все още имаме шанс да променим нещо.

 

Преди 57 минути, Б. Киров said:

Не е ли по-достойно да замълчим, защото "...останалото е Мълчание."

Не! Не е по-достойно, с мълчание и с търпение сме стигнали до това дередже. Помниш ли Пламен, който се самозапали, защото обществото си траеше, кагато Бойко вдигана цената на тока, и чак  после обществото реагира и се стигна до първата оставка на Бойко?  Ако Пламен беше замълчал, ако не се саможертва, днес какъв ток щяхме да плащаме? А помниш ли от Римската история " Прочее Картаген трябва да бъде унищожен" - Марк Порций Катон? Упоритото повтаряне на тази теза доведе до третата пуническа война и до световната хегемония на Рим! 

Та прочее капката пробива камъка не със сила а с постоянство, - не бива да даваме повече скъпи жертви, не  бива Пламен пак да гори, трябва всички да сме упорити и да правим така, както направих по-горе над написанато до тебе! Политиците трябва да разберат че търпението ни е изчерпано.

Вярвам ако го направи всички ще има ефект!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"...Не ще съм жив да чуя новините

от Англия, но знам, че за престола

избраният ще бъде Фортинбрас.

За него е и моят гаснещ глас.

Кажи му го и обясни му всички

причини — ти познаваш ги, — които

ме караха… останалото е

мълчание."

The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, 1601, Превод от английски Валери Петров, 1985

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бългаpия щe бъде домакин на най-голямото учение а НАТО за тази година.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308394

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, Capitainofmarine said:

За да не бъда голословен  в следващия си  пост ще разгледам и съпоставя машината на Текстрон 6 х 6 и БТР 60 ПБ МД.

Сравняем        

параметър

БТР 60

БТР  LAV 300 MK II and LAV 600 models.

Тегло

9.9 t

 

14,696 kg.

брониране

Броня (челна)

9 мм

Броня (странична)

7 мм

Броня (задна)

7 мм

Ще рече противокуршумена брона в тактическите дистанции – не са правени опити за официална модернизация , при действия в Афганистан по гаражен способ са увеличавали дебелината на бронята с допълнителни листове броня – без допълнително усилване машината се е справяла с увеличеното тегло без да зажуби проходимост и маневреност-

The LAV-300's armor is composed of a high-hardness steel armor employed on a minimum silhouette hull capable of withstanding impacts of 7.62 mm caliber bullets at point-blank range and from any angle. Upgradeable armor floor plating protects the crew from landmines and hand grenade blasts. Ще рече противокуршумена 7.62мм от всички ъгли и дистанции издържа на взрив от ръчни гранатати – в модернизирания вариант с немска на Мексас пасивна броня от 12.7мм куршуми в тактическите дистанции. IBD Modular Expandable Armor System

 

въоръжение

Базовия модел с 14.5мм картечница и синхронна 7.62мм картечница има модификации с купола на БМП 1 и 2 както и с 23мм оръдие както и необитаеми куполи с 30мм оръдие,

·         Базовия модел 7.62 mm machine gun combined with 12.7 mm or 25 mm or  30 mm or 40 mm guns

 

Двигател и трансмисия

Българския вариант на БТР 60 - един дизелов CUMMINS, модел ISB 250.30, редови, 6-цилиндров с работен обем 5,9 литра с турбинно пълнене и междинно охлаждане на свежия въздух интеркулер, с петстепенна автоматична скоростна кутия на фирма ALLISON

Многотопливен дизел Cummins 6 CTA 8.3 diesel turbo charged engine
260 bhp

Окачване

индивидуално торсионно с хидравлични амортизатори

The front suspension is a swing-mounted solid axle, with rear suspension independent with coil springs at each wheel station.

На пружинно окачване  си е

Максимална скорост

95 км /час  - разрешена 80 км по шосе

100 км /час

Габарити

Дължина

7.560 m

Ширина

2.830 m

Височина

2.235 m с куполата

 

дължина

6.40 m

широчина

2.54 m

височина

2.7 m (купол покрив), 1.98 m (корпус горе)

 

 

 

 

Екипаж и десант

Екипаж 2 + Десант 10 реално 8-9  първоначално 14

Екипаж 2 + десант 9

Модификации

БТР , комадна машина, щабна вашина, техническа помощ, разузнавателна, артилерискоразузнаване и насочване самоходен 81мм миномет /румънски/ 23мм ЗУ , ЗРК Стрела 10, мобилен ПТРК, кубински модификации с 122мм гаубица и 100 ПТО. И така нататък много са. Машина техническа подръжка

БТР, командна машина, разузнавателна, машина за артилерийскоразузнаване и насочване, 81мм и 120 мм миномет, ПТО 105мм и 90мм, мобилна ПТРК,  има и проект неизпълнен за линейка и машина техническа помощ

Разположение десанта

В средата на машината – неудобно и опасно спешаване в бойна обстановка

В задната част на машината има и задни врати

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, ISTORIK said:

Бългаpия щe бъде домакин на най-голямото учение а НАТО за тази година.

Приготвят ни !:bg: Да сме боеготови.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Четиво за министър-председател, военен министър и държавни мъже - какво значи да наследиш армия със остаряло въоръжение , и да изготвиш национална програма за превъоръжение - разчитана на собствено производство.

Правительство Турции приступило к реализации кампании «агрессивного маркетинга» для увеличения экспорта продукции национальной промышленности на уже имеющихся и новых рынках.

В рамках ежегодной конференции послов, организованной в Анкаре с 8 по 14 января, были проведены соответствующие мероприятия с турецкими дипломатами, работающими в более чем 150 столицах мира.

В ходе конференции министр иностранных дел Турции Мевлут Чавушоглу призвал послов наращивать коммерческие связи со странами, в которых они работают, и, в частности, в свете интересов оборонной промышленности.

«Сигнал был весьма понятный, - заявил американскому еженедельнику «Дифенс ньюс», один из турецких послов. - Мы ожидаем, что будем выполнять такие же функциональные задачи, в дополнение к нашим стандартным обязанностям, как агентства по продвижению экспортной продукции оборонной промышленности за рубежом».

Турецкий экспорт ПВН стабильно возрастает с 2011 года, когда правительство решило «национализировать» системы вооружений и дало старт нескольким национальным программам, включая вертолеты, беспилотные летательные аппараты, фрегаты и корветы, танки, ракетные системы и реактивные истребители.

С этого момента экспорт оборонной и аэрокосмической промышленности почти удвоился, с 883 млн дол в 2011 году до 1,68 млрд дол в 2016 г. Однако по сравнению с 2015 годом объем экспорта в 2016 году вырос весьма незначительно, с 1,65 млрд дол в 2015 г. до 1,68 млрд дол по итогам прошлого года, что соответствует увеличению всего на 1,4%.

Наибольший объем турецкого экспорта в 2016 году пришелся на США, составив 587 млн дол или третью часть от всего экспорта страны. Другими покупателями турецкой экспортной продукции стали Германия (185 млн дол), Малайзия (99 млн дол), Азербайджан (83 млн дол), Саудовская Аравия, Великобритания, Катар, ОАЭ и Тунис.

По мнению старшего аналитика стамбульской компании C4 Defence Осгура Экзи, у страны есть весьма серьезные перспективы увеличить объем экспорта ПВН в следующие 5 лет. Ежегодный объем экспорта в 3 млрд дол вполне реалистичен, особенно если турецкие компании будут участвовать в интеграции систем и подсистем, а также начнут производить двигатели для воздушных, морских и наземных платформ.

По мнению экспертов, наилучшие перспективы продаж продукции зарубежным покупателям складываются для наземных и морских платформ.

«Производители (наземных и морских платформ), особенно бронемашин, имеют хорошие шансы на выигрыш новых сделок, особенно в туркоязычных странах в Центральной Азии, а также в регионах, ранее относившихся к Оттоманской империи (регионы между Кавказом и Балканами, Средний Восток и Северная Африка», - подчеркнул один из экспертов.

Некоторые Балканские страны заинтересованы в использовании турецких верфей для реализации кораблестроительных программ и программ модернизации в дополнение к некоторым странам, рассматривающим приобретение турецких корветов и фрегатов. Кроме того, некоторые азиатские страны, как Пакистан и Малайзия являются потенциальными покупателями турецких морских систем. В 2016 году Турция и Пакистан анонсировали свой первый военно-морской контракт стоимостью 90 млн дол на поставку танкеров водоизмещением 15600 тонн. Разработчиком и основным подрядчиком по этому контракту является турецкая правительственная оборонно-промышленная компания STM.

По словам источников в промышленности, ведущие производители бронетехники в Турции («Отокар», BMC, FNSS и RBSS (совместное предприятие турецкой компании BMC, германской «Рейнметалл» и малайзийской «Этика» - BMC, Rheinmetall, Etika) проводят агрессивный маркетинг в поисках контрактов в регионе Персидского залива и среди азиатских стран.

Активизировались на рынке турецкие компании-экспортеры - разработчики электронных и электромеханических систем, программного обеспечения и систем управления, средств кибербезопасности и пилотажных тренажеров. Ведущими турецкими экспортерами в этой сфере являются «Аселсан» (Aselsan), «Хавелсан» (Havelsan) и STM.

«Мы увидим конкуренцию (в основном на нишевых рынках) между традиционными поставщиками, которые не желают делиться технологиями, и быстро развивающейся группой турецких конкурирующих компаний, которые готовы поделиться ими», - сказал изданию один из базирующихся в Лондоне специалистов по Турции.

«Турецкая индустрия стоит перед многими вызовами, от технологий до конкурентоспособности», - полагает один из экспертов, хотя, по его мнению, «турецкие компании имеют определенные конкурентные преимущества в инженерной квалификации и низкой стоимости труда». Но, по его словам, турецкие решения и контракты могут переманить некоторых клиентов по «стратегическим» соображениям.

«У нас будут хорошие шансы, чтобы проникнуть на определенные рынки или развиваться на этих рынках несмотря на эмбарго западных компаний и жесткие ограничения в передаче технологий», - сказал он. «Есть обычные поставщики, которые рассматривают эти нишевые рынки как простые рынки, в то время как турецкие компании предлагают им различные формы партнерства, включая долю работы, местное развитие, возможности совместного производства и передачи технологий. Наша точка зрения в сопоставлении с западными компаниями такая - давайте развиваться вместе», - подчеркнул эксперт.

http://mk-turkey.ru/blog/tass/2017/01/20/turciya-nachala-agressivnuyu-kompaniyu-po-eksportu-oruzhiya.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еми точно това трябва да се направи и у нас. Иначе четивото е и за главни прокурори, военни прокуратури и др.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 20.07.2017 г. at 19:15, КГ125 said:

Еми точно това трябва да се направи и у нас

За съжаление у нас се прави точно обратното , и за да не съм голословен , ще ти разкажа една история...

Преди години у нас пристигна на посещение президента Елцин. Яде, пи и се весели. Както винаги го правеше до края на мандата си - по Елциновски. Няма СИВ , няма Варшавски договор, но нашите държавни мъже по стар навик крънкат съветския пардон руския вожд за помощи за пари за квот даде.

И на пияна глава Елцин даде , даде 100 танка Т 72 А и 100 БМП 1 П. Това бяха значително по-добри танкове от българските Т 72 М - експортен вариант и при желание могат да се модернизират с КУВ /комплекс  управляемо въоръжение/. Това бяха танковете с най-голямо огнева мощ на българските въоръжени сили.

И знаеш ли какво стана преди време - по  Бойковото време -  се заговори, че продават танкове по 40 хил. лв., а БМП 1 по 5- 10 хил. лв. И наистина писаха вестниците , танковете и братските могили на пехотата били така негодни, че и за старо желязо не ставали и ако трябвало държавата да ги нареже , щяла да плати повече пари за нарязването, Продадоха ги тия танкове и беемпета на цената под цена за старо желязо - купиха ги някакви хора и мълчание какво стана нататък...

Обаче тия дни попадам на информация ...

Bulgarian BMP-1s infantry fighting vehicles delivered to Iraq

According to Iraqi media, the country’s army has received 10 BMP-1 Infantry Fighting Vehicles (IFV) from Bulgaria.

Earlier, in December 2015, the Iraqi Ministry of Defense had announced that several T-72 tanks and 12 BMP-1s were delivered from Bulgaria as well.

 

Bulgaria had purchased 100 T-72A tanks and 100 BMP-1Ps from Russia in 1996. These were former Soviet Army equipment that were stored on the territory of Bulgaria since the 1980s.

The Iraqi Army has stepped up its purchasing activity. Most equipment that have been acquired recently are ex-Soviet from Eastern Europe.

Bulgarian BMP-1s infantry fighting vehicles delivered to Iraq

http://defense-watch.com/2016/11/23/iraq-receives-bmp-1-ifvs-bulgaria/

И за да стане ясно, това са машини , ремонтирани и модернизирани в български военни заводи - държавни при това. 

БМП-тата модернизирани до модификация S каквото и да значи това а танковете ?!

Та говорят ни тука някои наши форумни експерти - не можем да ремонтираме и модернизираме - нямаме мощности и специалисти. по добре да купуваме Текстронски машини.

Де пусто дърво неодялано , де пусти несглобени бесилки за предатели!

 

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...