Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 8 минути, Б. Киров said:

„Игла“ и „Игла С“ могат да свалят самолети и хеликоптери на височина 3500 м и на разстояние до 5-6 км.

За съжаление вече не произвеждаме Игла, съюзниците по НАТО са против. Не са против Румъния да си произвежда, не са против Полша, Чехия Словакия и Унгария да си произвеждат, против са ние да си произвеждаме и продаваме. Така че ПЗРК ще купуваме

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 237
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители
Преди 7 минути, Capitainofmarine said:

Не са против Румъния да си произвежда, не са против Полша, Чехия Словакия и Унгария да си произвеждат, против са ние да си произвеждаме и продаваме. Така че ПЗРК ще купуваме

Като искаме да играем наравно с "големите момчета" на пазара на оръжие, така ще е. Изглежда сме настъпили нечии пазарни интереси там.:af: После кой крив, кой прав - отнася го винаги по-слабия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Capitainofmarine said:

За съжаление вече не произвеждаме Игла, съюзниците по НАТО са против. Не са против Румъния да си произвежда, не са против Полша, Чехия Словакия и Унгария да си произвеждат, против са ние да си произвеждаме и продаваме. Така че ПЗРК ще купуваме

Капитане, имаш ли конктретна информация кога се е случило мистериозното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот?

Ще обясня по-долу защо питам..

Преди 2 часа, Б. Киров said:

Като искаме да играем наравно с "големите момчета" на пазара на оръжие, така ще е. Изглежда сме настъпили нечии пазарни интереси там.:af: После кой крив, кой прав - отнася го винаги по-слабия.

Тръгвам по логиката ти: Приемаме че американците не продават "там" :af: свои ПЗРК ("там" е "Сирия" в момента, по-скоро сирийската опозиция и..ИДИЛ). Нито руснаците продават "там"

Ще направя една скекулация: мистеризното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот може да е свързано... със зачестяването или започването въздушните удари на САЩ срещу ИДИЛ.......Ще е малко кофти, ако американски самолет бъде свален с българско ПЗРК, достинало там с благословията му..
http://pik.bg/руски-сайт-за-вмз-сопот-доларите-не-миришат-нали-наши-славянски-братя-news594287.html

Доколкото съм проучвал - една от схемите е следните: ние продаваме оръжие (директно или с посредничеството на САЩ) за Саудистка Арабия, а тя въоръжава опозицията и..разбира се ИДИЛ..

http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Покрай дискусията за закупуване на колесни бойни машини се появи идеята да разгледаме и възможностите за модернизация на БТР 60 , така че да отговаря на съвременните потребности и да е още 15 години в строя. Знаем че качествата на ББМ се определят от формулата, мобилност, защитеност, огнева мощ.

82.jpg

Ето това е вече модернизирания БТР 60 ПБ МД 1 на БА. Недостатъците на БТР 60 ПБ МД като Бойно-транспортна машина на пехотата  са :

1 Неудобно разположено десантно отделение - разположено е в средата на машината и си е потенциално опасно спешаването на десанта  в движение, да не говорим, че нищо не прикрива пехотата при спешаване във бойни условия под непосредствения вражески огън.

2 Слаба бронезащита - протипокуршумена - 4- 9мм

3 Слаба огнева мощ  - 14.5 мм картечница спарена с танкова картечница 7.62мм. Липса на противотанково въоръжение.

4 Нестабилизирано въоръжение - тоест машината може да води ефикасна стрелба само от статично положение /кратка/

Добрите страни са достатъчна мощност - 29 к.с. на тон - добра проходимост и маневреност. , устойчивост на мини - не поради бронезащитата а поради особеностите на конструкцията - случвало се е машина да попадне на мина и да се продължи движението си със едно и даже две липсващи колела, обширно десантно отделение -10 човека.

Модернизацията следва да бъде комплексна за да се преодобеят тези коструктивни /детски болести/ на остарялата вече машина така че още поне 15 години да е годна да носи служба за поддържане на мира и териториялната цялост и независимоста на страната ни. 

Предимства при извършване на модернизацията във България пред закупуване на чужди машини.. 

1 Машината ще повиши бойните си способности 

2 Модернизацията - най-малко в механичната част ще се извърши във български предприятия на отбранителната индустрияу това ще означава свежи български пари да се влият в българската икономика, раздвижване на българския бизнес, работни места и по-добри заплати за български работници, и съответно на принципа на скачените съдове това положително движение във отбранителната индустрия ще даде тласък на цялата българска икономика.

3 При извършване на такава модернизация за собствените въоръжени сили и патентоването й ,България ще разполага с готов пакет /собствен/ услуга - модернизация на БТР 60 ПБ до съвременен годен още 15 години да изпълнява с която услуга отбранителната ни индустрия може да стои крепко на международния пазар и да поддържа своя ниша в този сегмент от услуги - модернизация на БТР 60 ПБ.

Каква конкретно следва да е модернизацията.

Защитеност - увеличаване на защитеноста със съвременни леки комбинирани брони и довеждане на нивото на защита на фронталната проекция / отделение управление и бойно отделение/ до ниво Stanag 4569 level 5 увеличаване на бронезащитата на силовото отделение до ниво Stanag 4569 level 3  и довеждане на бронезащита на десантното отделение до  Stanag 4569 level 4. Защо така - имам в предвид че машината трябва да може успешно да превози до бойното поле пехотата да заеме мястото си в бойната линия зад пехотата и да я подкрепи с огън от оръжейните си системи. в този момент машината е уязвима на тактически дистанции от 1500 -500 м на противниковото въоръжение - малокалибрени автоматични оръжия. Прегледа на руските ситеми и на системите на съпределните държави показват почти еднаква бронепробиваемост на тези тактически дистанции. Допълнително следва да се монтират лека система за противоракетна Активна Защита  против системи тип РПГ 7 /особено в случаите когато се изпълнява съюзнически задължения по мироподдържащи операции зад граница/ При създаване на тактическа линия от модифицирани машини за бригадата въпросната защитеност е нужна само машините които участват непосредствено във формирането на бойния ред на пехотата и я поддържат непосредствено с огън. Останалите бойни бронирани машини - поддържащи и осигуряващи по мое скромно мнение не се нуждаят от толкова висока защитеност, тьй като не изпълняват непосредствени задачи на бойното поле, може би изключение следва да се направи единствено за медикосанитарната машина която евакуира ранени от бойното поле  със общо ниво на защитеност  Stanag 4569 level 3.

Повишаване огневата мощ чрез замяна на калибъра на въоръжението от 14.5 на 23мм родно стабилизирано във двете плоскости автоматичен гранатомет, 7.62ммкартечница и  ПУ за ПТУР и превръщането му в необитаемо чрез монтиране на видеокамера за наблюдение, термовизионна камера ,лазарен далекомер свързани в единна система за на наблюдение прицелване и стрелба чрез електронно изчислително устройство и изтегляне пултовете за управление в командирското място вдясно от водача на бетеера. Ако българската отбранителна индустрия не желае или не може да произведе тази модернизация следва замяна на бойното отделение /куполата/ с готова такава със по-мощно въоръжение  малокалибрено оръдие 25-30мм, сдвоена 7.62мм картечница, автоматичен гранатомет и  ПУ за ПТУР. на Самсон Израел

1496253778186891347.jpg

Диверсификация на машината и размяна местата на десантното отделение и силовото отделение  за бойните машини които транспортират пехота на бойното поле до нива задно разположено десантно отделение и безопасно спешаване на пехотата зад машината включително под непосредствен вражески обстрел въпросната. ъпросната диверсификация  е необходима само за бойните машини на пехотата  и за медицинско-транспортните машини

.btr60m.jpg

Запазване нивото на мобилност чрез замяна двигатела на машините с мощност до  около 350 к.с. , укрепване на торсионното и хидравличното окачване на машината.

Искам да подчертая че е необходимо модифициране на машината във линия от бойни и поддържащи машини

БМП , Командирска БМП, Командно щабна машина, бойно-транспотна машина , медико-санитарна машина, машина за въздушно прикритие на взвод, машина за въздушно прикритие на рота, машини за огнева поддръжка на рота, разузнавателна машина, машини за огнева поддръжка на батальон// мобилен ПТРК, самоходна арилерийска установка с противотанково оръдие, самоходна минометна установка машина за артилерискоразузнаване/,, самоходна ПВО установка на батальонно ниво. Така модифицираната линия от машини на база модернизиран БТР 60 ПБ ще даде възможност за създаване на оперативно тактическо съединение бригада от лек механизиран тип. По-тежките оръжейни системи могат да бъдат оборудвани на база 6 осен товарен камион мерцедес зетрос с каквито разполага БА / пример 155мм гаубица  и 160мм РСЗО/ Така бригадата от лек механизиран тип ще поддържа само две колесни платформи на  които на съвременен модулен принцип са адаптирани въоръжията.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 минути, nik1 said:

Капитане, имаш ли конктретна информация кога се е случило мистериозното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот?

Ще обясня по-долу защо питам..

Тръгвам по логиката ти: Приемаме че американците не продават "там" :af: свои ПЗРК ("там" е "Сирия" в момента, по-скоро сирийската опозиция и..ИДИЛ). Нито руснаците продават "там"

Ще направя една скекулация: мистеризното изчезване на "Игла" от каталожната листовка на ВМЗ Сопот може да е свързано... със зачестяването или започването въздушните удари на САЩ срещу ИДИЛ.......Ще е малко кофти, ако американски самолет бъде свален с българско ПЗРК, достинало там с благословията му..
http://pik.bg/руски-сайт-за-вмз-сопот-доларите-не-миришат-нали-наши-славянски-братя-news594287.html

Доколкото съм проучвал - една от схемите е следните: ние продаваме оръжие (директно или с посредничеството на САЩ) за Саудистка Арабия, а тя въоръжава опозицията и..разбира се ИДИЛ..

http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015

 

 

Горките сирийски дечица, но такъв е живота..


Бог да ги прости невинните жертви..Амин

(по-скоро това  не е повод за тупане в гърдите ала "Булгар, Булгар")

"Бъдещето на ВМЗ-Сопот е сигурно, има поръчки до 2018 г."

http://pik.bg/бъдещето-на-вмз-сопот-е-сигурно-има-поръчки-до-2018-г-news533848.html

"ВМЗ отбеляза 80-ата си годишнина с ръст в производството и нови работни места."

http://pik.bg/вмз-отбеляза-80-ата-си-годишнина-с-ръст-в-производството-и-нови-работни-места-news543229.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, nik1 said:

Капитане, имаш ли конктретна информация

Преди повече от  година се повдигна въпроса / руснаците/ относно спазването на договора за неразпространение на ПЗРК и недопускане използването му в терористични операции срещу граждански летателни апарати /Ники не помня как точно се казва договора / на ПЗРК във връзка с нарастналата в последните години терористична опастност . /Май след случая в Украйна с малазийския Боинг и свалените украински хеликоптери и самолети във гражданската война/ 

Та във връзка с антитерористичните операции и на НАТО и на Русия се е постигнало договореност изпълнение на договора за съкращаване на количествата ПЗРК на склад с цел да не попаднат в ръцете на терористите. Като част от това си мисля е и въпросното изчезване на Стрела и Игла от производствените листи на нашата отбранителна индустрия- / по искане на руснаците , американците ни спряха производството/ а ние сами си унищожихме излишъците които имахме на склад. Странно сега ми проработи преди няколко месеца имаше пак взривове на наши военни складове, -мисля че така се прикриват големите липси! :ae:

Възможно е да има и други причини - които са ми неизвестни. Само не ми е ясно защо точно ние а останалите не?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, nik1 said:

"ВМЗ отбеляза 80-ата си годишнина с ръст в производството и нови работни места.

+

Освен това с изтекла информация за въоръжаване на терористични кланове с нова българска продукция - мини, минохвъргачки и ПТРК. Добре че навреми ни отрязоха кранчето с Стрелите и Иглите, щото нашите Стрели бяха толкова древни че вече съвременните технологии не произвеждат щатна защита на авиацията от тях:ag:

Какво мислиш, възможна ли е модернизацията на БТР 60 ПБ ? Или как ?

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ще помисля и проуча въпроса как са преодоляни недостатъците  на БТР 60 в другите армии, в които на момента той е на въоръжение..

Като гледам ти вероятно си го направил проучването..Тогава ме питаш за възможностите на нашите предприятия?

Скептичен,  че всичко което си написал, може да се направи в ТЕРЕМ, но ще проуча..

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, nik1 said:

(по-скоро това  не е повод за тупане в гърдите ала "Булгар, Булгар")

Това, което си спомням, че изтече по медиите беше, че някакви американци проявили интерес към продукцията на Иглите. Дали въобще са били "американци", дали са били частни търговци на оръжие или подставени лица господ и те знаят, но съгласете се, че е донякъде нагло да имаш лиценз за нещо /не знам дали в това влиза лиценз за продажба/ и да го продаваш през главата на държателя на патента и то в доста деликатна военна ситуация меко казано.

Освен това, България въобще не е назад в продажбите на оръжие - по продажби на стрелково оръжие е в първата 20-ца. На времето /по Тошово време/ мисля, че сме стигали до първата седмица въобще - сега с оборотите годишно, доколкото видях статистика за 2015 се е случило нещо и от рязко вдигане продажбите са паднали. Та затова казвам, че не е добре да си мешаме капите с "големите момчета", румънци и поляци си гледат в паниците и никой не им е отнел лиценза за Игла. Сега може да купуваме от тях, както си ремонтирахме двигателите за миг-овете при поляците.

п.с. Най-интересното изречение от цитирания материал, което за мен обяснява какво се е случило, за да бъде спрян лиценза на Иглите:

"In the past year, the United States has also purchased arms from Bulgaria as part of a $500-million programme to train and equip Syrian opposition forces that has now been abandoned."

http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Аз ще ти отговоря капитане. Не може!

1 Конструктивно няма как да се направи заден апарел за пехотата.

2 Няма как да добронираш твърде много защото ще претовариш шасито.

3 Теоретически може да му се сложи друга купола с по мощно въоражение, но то също ще тежи.

БТР-60 е конструктивно изчерпан и всяка негова модернизация представлява само закърпване на положението. Допълнително, нашите машини са вече доста остарели. Ако ставаше въпрос за ново производство, тогава вече има смисъл от по дълбоки конструктивни промени, а така на 40-60 годишни машини ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, nik1 said:

Ще помисля и проуча въпроса как са преодоляни недостатъците  на БТР 60 в другите армии, в които на момента той е на въоръжение..

Като гледам ти вероятно си го направил проучването..Тогава ме питаш за възможностите на нашите предприятия?

Скептичен,  че всичко което си написал, може да се направи в ТЕРЕМ, но ще проуча..

 

 

Ники, наистина съм проучил,ако разгледаш снимките има и кубински има даже, въпроса ми е за обществените нагласи и политическата съставляваща.

Преди 38 минути, Capitainofmarine said:

2 Модернизацията - най-малко в механичната част ще се извърши във български предприятия на отбранителната индустрияу това ще означава свежи български пари да се влият в българската икономика, раздвижване на българския бизнес, работни места и по-добри заплати за български работници, и съответно на принципа на скачените съдове това положително движение във отбранителната индустрия ще даде тласък на цялата българска икономика.

3 При извършване на такава модернизация за собствените въоръжени сили и патентоването й ,България ще разполага с готов пакет /собствен/ услуга - модернизация на БТР 60 ПБ до съвременен годен още 15 години да изпълнява с която услуга отбранителната ни индустрия може да стои крепко на международния пазар и да поддържа своя ниша в този сегмент от услуги - модернизация на БТР 60 ПБ.

а това е мнението ми за икономическия ефект. ти като икономист с който често споря все пак ми е интересно твоето мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Just now, Б. Киров said:

Това, което си спомням, че изтече по медиите преди около година беше, че някакви американци проявили интерес към продукцията на Иглите. Дали въобще са били "американци", дали са били частни търговци на оръжие или подставени лица господ и те знаят, но съгласете се, че е донякъде нагло да имаш лиценз за нещо /не знам дали в това влиза лиценз за продажба/ и да го продаваш през главата на държателя на патента и то в доста деликатна военна ситуация меко казано.

Освен това, България въобще не е назад в продажбите на оръжие - по продажби на стрелково оръжие е в първата 20-ца. На времето /по Тошово време/ мисля, че сме стигали до първата седмица въобще - сега оборотите годишно, доколкото видях статистика са между 50-100 млн. долара годишно, като 2015 се е случило нещо и от рязко вдигане до 100 млн. продажбите са паднали до 50. Та затова казвам, че не е добре да си мешаме капите с "големите момчета", румънци и поляци си гледат в паниците и никой не им е отнел лиценза за Игла. Сега може да купуваме от тях, както си ремонтирахме двигателите за миг-овете при поляците.

Какво стана с МиГ-29? Министър Ненчев наплю руснаците и отиде при поляците с молба те да ни ремонтират самолетите. Обаче се оказа, че поляците са на абонаментно обслужване от РСК МиГ и получават от там нужните части. Тоест, за да ремонтират нашите самолети трябва да поръчат допълнително части от Русия. Руснаците отказаха. След това заплашиха Полша, че ако ремонтира наши машини ще спрат абонамента и ще оставят поляците да се оправят сами. След което поляците дадоха заден и ни отказаха. Последва тихомълком сключване на нов договор с РСК МиГ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Frujin Assen said:

 

Аз ще ти отговоря капитане. Не може!

 

 

Прощавай но не съм съгласен, почти всичко от това което говоря е правено поотделно е вече правено на тази или друга машина - погледни снимките на муромтепловоз модернизацията - има десантно отделение отзад разменят силово и десантно отделение. Увеличението на тежеста става след замяна на хидроамортизаторите и торсионите и съответното укрепване на носещия корпус. Това вече е пробвано на БМП Азхарит там от 36 тона Т 55 снимат куполата - остават 29.5 тона усилват торсиони , носеща конструкция и поставят хидростопиращи амортисьори и вдигат до 44 тона тежеста на машината.

Вярно е Израел и България са несъпоставими.:ae:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Frujin Assen said:

Какво стана с МиГ-29? Министър Ненчев наплю руснаците и отиде при поляците с молба те да ни ремонтират самолетите. Обаче се оказа, че поляците са на абонаментно обслужване от РСК МиГ и получават от там нужните части. Тоест, за да ремонтират нашите самолети трябва да поръчат допълнително части от Русия. Руснаците отказаха. След това заплашиха Полша, че ако ремонтира наши машини ще спрат абонамента и ще оставят поляците да се оправят сами. След което поляците дадоха заден и ни отказаха. Последва тихомълком сключване на нов договор с РСК МиГ.

++

те поляците са най-големите плювачи по Русия но са захапали много технологии и си траят за това - бизнес!

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

изображение

Те на тази машинка и вдигнаха тонажа от първоначално 8.54 тона до 14.04 тона с навесното брониране на последната версия - начина укрепване на окачването и усилване на силовия блок / двигател трансмисия/ и още си я търкалят и й правят различни модификаци

Така че по света го  правят. 

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 33 минути, Capitainofmarine said:

 

Прощавай но не съм съгласен, почти всичко от това което говоря е правено поотделно е вече правено на тази или друга машина - погледни снимките на муромтепловоз модернизацията - има десантно отделение отзад разменят силово и десантно отделение. Увеличението на тежеста става след замяна на хидроамортизаторите и торсионите и съответното укрепване на носещия корпус. Това вече е пробвано на БМП Азхарит там от 36 тона Т 55 снимат куполата - остават 29.5 тона усилват торсиони , носеща конструкция и поставят хидростопиращи амортисьори и вдигат до 44 тона тежеста на машината.

Вярно е Израел и България са несъпоставими.:ae:

 

На Т-55 има какво да му се свали- куполата, а на БТР-60 какво ще му свалиш?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всяко проучване трае дни,така че не се сърдете..Без да съм правил пълно проучване, съм склонен да приема, че нещо от предпоженото във варианта на модернизация на Капитана  е хипотетично възможно да се направи. .

На първо време защитата:

Отказваме се от ниво 4 на защита (за да не усложняваме), и постигането на нива 3 на определени места ми изглежда теоретично възможно с изполването на композитни и нано-материали.
Тази технология се изполва при Патрията, VAB 4×4, при Рено 6×6 , и при сингапурския Леопард 2:
http://www.eodc.ca/break-through-in-material-development-for-ballistic-protection/

Според мен е във  възможностите и капацитета (научни, и инженерни) на ТЕРЕМ, и (съчетани с) тези  на Иститута по металознание - БАН, (който е също част от Военно-промишения ни комлекс) да направят такива подобрения на защитата на машините

Това е засега..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 35 минути, Capitainofmarine said:

изображение

Те на тази машинка и вдигнаха тонажа от първоначално 8.54 тона до 14.04 тона с навесното брониране на последната версия - начина укрепване на окачването и усилване на силовия блок / двигател трансмисия/ и още си я търкалят и й правят различни модификаци

Така че по света го  правят. 

Стомана - не! :)

http://www.alternatewars.com/BBOW/Ballistics/Estimating_AFV_Protection.htm

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:ag:

Преди 1 минута, Frujin Assen said:

На Т-55 има какво да му се свали- куполата, а на БТР-60 какво ще му свалиш?

да де, ами да  броим от 36 със куполата до 44 тона - 8 тона увеличение. А на БТР - гол си е като пищов - нищо за сваляне.:ag:

Затова викам да постъпим като на М 113 само да слагаме - от 8 тона до 14 -  цели 6 отгоре. 

Разбираш ли вече има правени модификации. ако не на БТР 60 то  на други бронетранспортьори. Фактите казват не е невъзможно. Ти самия имаш една прекрасна тема за кубинските модернизации.  че трябва да имаме лека колесна бойна платформа трябва, Но задължително ли е да купуваме нова такава със сходни характеристики  като новото се оказва добавена броня. 

Погледни характеристиките на полския Росомах и на финската Патрия. Виж и базовите характеристики на Текстрона, базата е сходна с тази на БТР-а ни останалото е доброниране. При тях може при нас изчерпана конструкция. Не е така и не може да бъде.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи капитане, ако можехме да произвеждаме сами нови БТР-60 си струва да го мъчим, но 40 годишни машини ... няма смисъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 минути, Capitainofmarine said:

:ag:

 

Разбираш ли вече има правени модификации. ако не на БТР 60 то  на други бронетранспортьори. Фактите казват не е невъзможно. Ти самия имаш една прекрасна тема за кубинските модернизации.  че трябва да имаме лека колесна бойна платформа трябва, Но задължително ли е да купуваме нова такава със сходни характеристики  като новото се оказва добавена броня. 

Погледни характеристиките на полския Росомах и на финската Патрия. Виж и базовите характеристики на Текстрона, базата е сходна с тази на БТР-а ни останалото е доброниране. При тях може при нас изчерпана конструкция. Не е така и не може да бъде.

 

 

Подкрепям мнението ти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Capitainofmarine said:

...........Проблема е в политическата класа, тотална липса на държавно идея и загриженост за армия защищаваща народ и държава............

 

Тогава за какво говорите за хардвера.Всичкото до сега писано умувано не струва лула орехи....Само струва като параван зад който тези които са позиция да могат колкото се може повече да си натъпчат джобовете......

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Също смятам, че можем да модернизираме наличните си машини, без да откриваме ново производство на първо време. Много по-евтино е.

Щом поляците са го направили, щом гърците са купили такива машини, които и сега са на въоръжение при тях, защо не.

Гърците между другото са прекратили производството си на Леонидас, явно е неуспех. Имат обаче над 2000 стари като концепция /от 60-те/, но модернизирани американски машини M 113A1/A2 и ги държат на въоръжение, те са им основната машина. Основната машина за пехотата на поляците е полска модификация BWP-1 на BMP-1: 1130 броя.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Генералите изглежда са си  направили "оглушки" за изгодна оферта 100 броя М93 "Фокс" втора ръка германскло производство, почти подарявани ни от армията на Големия брат,........... изчаквайки по-"добрите" оферти..

https://ru.wikipedia.org/wiki/TPz_1_Fuchs
https://en.wikipedia.org/wiki/TPz_Fuchs

Сега го разбирам това:

Цитирай

Вариантът за придобиване на немски бронетранспортьори "Фукс" втора ръка за първи път е обсъждан през юни 2014 г. по време на френското военно изложение "Евростатори" в Париж. Там представители на концерна производител Rheinmetall AG са отправили предложение да посредничи между България и САЩ за доставяне на до 100 машини от варианта M93 Fox, които до момента са използвани от американската армия в Афганистан. След изтеглянето на НАТО от централноазиатската държава въпросните машини е трябвало да бъдат пенсионирани. САЩ обаче са предложили да ги предоставят безвъзмездно на българската армия, като Rheinmetall извърши генерален ремонт на бронтранспортьорите. По груби оценки обновяването на всяка машина ще струва между 50 хил. и 100 хил. евро, което доста приемливо на фона на цената на една нова машина от този тип – средно около 2.3 млн. щатски долара. Впоследствие е проведена среща между германския военен аташе и тогавашния зам.-министър на отбраната Иван Иванов, на която е станало дума, че Rheinmetall може да извърши ремонта на машините в българския военно-ремонтен завод ТЕРЕМ – Хан Крум. Това е най-закъсалото подразделение на ТЕРЕМ АД и подобна поръчка до голяма степен би го изправила на крака. Няколко месеца по-късно в наддаването за евентуалния ремонт на военните машини се включва и друга немска военна компания – Dirks Defence. Силната страна на варианта с придобиването на бронетранспортьорите "Фукс" e, че за сравнително малко пари армията ни ще получи сравнително съвременни машини. Рисковете са свързани с това доколко те са амортизирани и колко ефективен ще е капиталният им ремонт.

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/11/14/2414760_ricar_bez_bronia/


 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, Frujin Assen said:

Значи капитане, ако можехме да произвеждаме сами нови БТР-60 си струва да го мъчим, но 40 годишни машини ... няма смисъл.

Приятелю, ние имаме над 600 на хранение , имаме 150 модернизирани до МД ниво. Мисля че ще можем да съберем 120 -150, за да ги модернизираме и въоръжим една бригада. Машините, които са най-износени също подлежат на ремонт и модернизация - но това после когато има интерес за покупка.:ah: Ефекта за отбраната и за икономиката ще бъде като го направим за себе си . Имаме ли го като готова модификация на въоръжение у нас , ще има и интерес отвън - света е пълен с БТР 60 който още е на въоръжение и се нуждае от модернизация ще можем да правим и продаваме продукт и услуга.

Впрочем , нас кой ни чува, чешем си клавиатурата. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...