Отиди на
Форум "Наука"

Космическите изследвания не са напразно прахосване на пари - те помагат в борбата срещу болестите!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Изследвания на Международната космическа станция помагат в борбата срещу рака!

18-april-2017-cygnus-launches.png

На 18-ти април излетя ракетата "Атлас 5" с американския космически кораб "Сигнус". На борда на кораба пътуват два експеримента, които помагат в борбата срещу рака. Photo credit : NASA TV

18 май 2017 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Ние, космическите ентусиасти, си представяме ролята на "Международната космическа станция" най-вече като стъпка напред по пътя към усвояването на Луната и Марс. Но истината е, че изследванията на борда й помагат най-вече на хората тук, на Земята. Това оспорва дълбоко вкоренения мит у мнозина, че космическите изследвания са излишно прахосване на пари и че е по-добре да влагаме средства за справянето ни със земните проблеми и не бива да си губим времето с космоса.

Реалността е, че в космоса съществуват уникални възможности за биологични проучвания, които няма как да бъдат пресъздадени в наземни условия. Вчера Лу Зий, изследовател към БайоСърв Спейс Текнолоджис, ни разказа как "Международната космическа станция"  помага да се преборим с раковите заболявания.

Туморните клетки се разрастват по различен начин в човешкото тяло. Получават се 3D-структури, понякога те са почти сферични. Това се случва ин-виво, в човешкия организъм. Проблемът възниква, когато учените се опитват да пресъздадат процеса ин-витро, в лаборатория. Когато учените размножават туморни клетки в петриева паничка, получената структура е слоеста. Въпреки че става въпрос за същия материал, фактът, че формата е различна, променя нещата и ние не можем да изучим механизма на раковите заболявания така, както ни се иска.

В космоса обаче, в условия на микрогравитация, е много по-лесно да се получат структури с 3D-форма, близки до тези, които се получават в тялото на болен от рак. Поради това на 18-ти април, когато космическият кораб "Сигнус" излетя до "Международната космическа станция", той достави за астронавтите два експеримента, които ще помогнат в борбата с коварната болест.

"Щастлив съм да видя множество експерименти да пътуват към станцията относно изучаването на остеопороза, сърдечни болести, рак, устойчивост към лекарства. Всички те изпълняват част от визията ни хората да пътуват до Марс и отвъд условията на микрогравитацията. Но те най-вече дават полза за жителите на Земята. Това е, което ме мотивира да продължа напред", казва Зий.

Източник: НАСА Youtube Channel

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1780-2017-iss-research-cancer

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...