Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 56 минути, Б. Киров said:

Честит празник на книжовността и просветата на всички:) 

Днес цял ден ми прекъсва интернет връзката, та ще съм кратък. Според мен, оттук трябваше да стартираме тази тема. Защото, ако има такава перспектива, а според мен има, целият въпрос за наборната армия изглежда в друга светлина.

Именно това казвам и аз. При изграждане на общоевропейска професионална армия нуждата от родната казарма в соц- или "от царско време"- стил окончателно остава в миналото. А, и да, Честит празник(при това наистина символизиращ важно нещо) на всички!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 326
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

2017-05-24_183043.thumb.jpg.dd0b61532939b3d2757eb5e97d704470.jpg

Дори един поглед отгоре върху цифрите на армиите в ЕС, тяхната численост и военните бюджети веднага показва няколко неща:

 

Expenditure and personnel

The following table presents the military expenditures of the members of the European Union in euros (€). The combined military expenditure of the member states amounts to just over €194,7 billion.[1] This represents 1.42% of European Union GDP.[1] European military expenditure includes spending on joint projects such as the Eurofighter Typhoon and joint procurement of equipment. The European Union's combined active military forces in 2014 totaled 1,423,097 personnel. According to the European Defence Agency, the European Union had an average of 31,570 land force personnel deployed around the world (or 2.2% of the total military personnel). In a major operation the EU could readily deploy up-to 417,180 land force personnel and sustain 79,352 of those during an enduring operation.[1]

https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_European_Union

-          Като цяло армиите на ЕС сумарно са втората след тази на САЩ военна сила по средства, влагани в техника и армия; Европа като цяло е способна да съсредоточи почти половин милионна армия в случай на конфликт, а разполага с три пъти повече активен военен персонал

-          Българските въоръжени сили не са малобройни в този им състав, пропорционално в сравнение с тези на другите европейски държави

-          Проблемът на българските въоръжени сили е ниският БВП, а оттам и ниския военен бюджет в абсолютни стойности за модерна техника

Ако се вгледаме обаче в степента на интеграция на България в общите структури, които и сега съществуват в ЕС, ще установим, че България участва много слабо в тях, в сравнение с други държави. Всъщност процесът  на интеграция е много напреднал – 1 румънска, 1 чешка и 2 холандски бригади в състава на Бундесвера са почти толкова, колкото е числеността на всички сухопътни сили на България. Според мен, щом ЕС притежава обща валута и общо политическо представителство, ще постигне и пълна интеграция във военната сфера. Още повече, че САЩ очевидно поощряват такава тенденция, това личи от призивите им да се увеличат националните военни бюджети в Европа. Освен това, техните бъдещи военни проблеми ще бъдат в Азия, а не в Европа.

п.с. Цифрата за Гърция в тази таблица е почти два пъти завишена в сравнение с актуалната цифра днес: Гърция сега има 70 000 активен военен персонал, сумарно наборници и професионалисти, като съотношението е 60 процента професионални военни. Плановете им са обаче за съкращение на наборната служба до 2020.

 

 

 

Редактирано от Б. Киров
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Киров, по отношение на модерното повтарям модерно въоражение в абсолютно число е 0 (словом нула). Ударните ни самолети Су-25 са от средата на 80 те (1984/85) и оттогава не са модернизирани, МиГ-29 са от 1989/90 и също не са модернизирани. Имаме танкове Т-72 доставка 1978 и впоследствие козметично модернизирани през 80 те. Тежки САУ (152 мм) изобщо нямаме, имаме буксирни 152 мм гаубици модел 1952/58, нашите САУ Гвоздика са от 70 те и модернизирани до някаква степен в по ново време. Нашите БМ-21 Град са също на ниво 50 те години. БМП-1 са също модернизирани за последно 80 те (по принцип БМП-1 се счита за неудачна конструкция), нашите БМП-23 нямат нищо високотехнологично и също са заседнали в средата на 80 те. Нашите БТР-60 слава Богу бяха модернизирани последните години, но самата им конструкция е призната за неудачна. Нашите ПТУР са заседнали на технологично ниво 70 те и средата на 80 те. Що се отнася до ПВО, тежките С-200 са технологично в 60 те, а най модерните ни С-300 са от първите модели от края на 70 те. Пак на ниво 70 те са нашите войскови ЗРК Куб и Нева. Само Оса- акм е на ниво 80 те. Радарите бяха частично модернизирани, това е вярно.

Практически за смяна е ЦЯЛОТО тежко въоражение на българската армия.

Най важното обаче са хората. Заплатите на военните са ниски, но имаха доста привилегии. Тях продължават да ги орязват и професионалните военни имат все по малка мотивация да служат. С трици маймуни не се ловят- са казали старите хора. Като не искате да храните своята армия, гответе си вазелина- защото ще боли- много ще боли (тук говоря за обикновенните хора, политиците все ще се уредят при новата окупационна власт).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Frujin Assen said:

С трици маймуни не се ловят- са казали старите хора.

 

Преди 2 часа, Б. Киров said:

-          Проблемът на българските въоръжени сили е ниският БВП, а оттам и ниския военен бюджет в абсолютни стойности за модерна техника

Къде виждаш да пиша нещо друго, виж сам, пак я публикувам тази таблица, вече става досадно

2017-05-24_183043.thumb.jpg.ed103d9e3248b35ca868acd78b1e774b.jpg

обърни внимание колко отделя всяка държава от БВП на човек - България е на абсолютното дъно по този показател - 78 евро на човек за военен бюджет. Как с трици да ловиш маймуни? Как с жълти стотинки да купуваш модерна техника?

Ама произвеждаш трици.

Щото номиналния БВП на глава от населението ти е 7000 евро за година - 1.3 процента от 7000 евра са 78 евра. Няма къде да избягаш от цифрата, и да левитираш във въздуха, пак ще си паднеш на земята. Толкова произвеждаш, толкова имаш да харчиш.

И ти какво, а и другите господа привърженици на наборна армия, предлагате като алтернатива? Да прибавиш още 50 000 гърла в казармите, да ги извадиш от и без това малката работна сила, защото в България един работещ храни трима неработещи, и... откъде ще ти дойдат парите за модерната техника, ако го направиш? Парите ще станат още по-малко, очевидно е.

Значи Швеция, която дава по 486 евра на човек за армия, може да държи 15 000 военнослужещи, но България, която може да даде 7 пъти по-малко за техника, трябва да утрои броя на хората в казармата? Гениално.

И не ми излизайте с номера за географското положение, Швеция е близо до Русия. Същото важи за всички балтийски републики и за скандинавските страни, особено за Финландия - виж колко са нейните военнослужещи.

Редактирано от Б. Киров
  • Харесва ми! 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще видите, че един ден ще правим свир.... на някой съюзник за оръжие и ще плащаме военни заеми на държавата. 

Не 2 а 5% трябват!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

България е губила последните войни не толкова от загуба на битки, колкото от недостиг на ресурси - хора, храна, въоръжение. Така загубихме Втората Балканска война, така загубихме ПСВ, така загубихме и Студената война. С 5% разходи авансово ще загубим и следващата война. Хазната на България не е петролен кладенец, от който да се черпи колкото се иска. Никой няма да брани държава с мизерни заплати и огромни дългове. В момента най-голямата заплаха за България не е дали ще я нападне някой от съседите, а дали ще останат българи в България. В Румъния вдигат заплатите с 200%, а в България дигнаха цените с 30%, а символичното увеличение на пенсиите се оказа, че било незаконно. Мястото на битката, която трябва да се води за да оцелее България и българския народ определено не е на границата. В момента враговете на България и българския народ не са тези, които живеят в съседните ни държави.

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не толкова ресурси, колкото поражение на съюзника, относителна малозначителност на държавата и геополитическа обреченост, правеща невъзможна борбата й без голям съюзник и - СЛАБА дипломация и слаби държавници.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 41 минути, КГ125 said:

относителна малозначителност на държавата и геополитическа обреченост, правеща невъзможна борбата й без голям съюзник и - СЛАБА дипломация и слаби държавници.

Днес България не е малозначителна държава и има голям съюзник - ЕС.

За слабата дипломация и държавници съм напълно съгласен.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, Б. Киров said:

Днес България не е малозначителна държава и има голям съюзник - ЕС.

За слабата дипломация и държавници съм напълно съгласен.

Той и Съв. Съюз беше голям и братски като Евр. Съюз но се капсулира . И повярва в своята безпогрешност и прогресивност. А после  не издържа на новите предизвикателства на времето в края на 20 век . Не можа да се реформира и се разпадна.

След излизането на Великобритания от ЕС (което е почти сигурно) то границите на ЕС поразително точно съвпадат с тези на по- предишния ни съюзник Райха. 

Редактирано от Du6ko
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Срив от близо 60% за 2016 спрямо 2015 година отчита БНБ в преките чуждестранни инвестиции в България. През 2015 година у нас са влезли 1,7 млрд. евро, докато през 2016 година тази сума е под 700 милиона. Тогава защо пазарните фундаменталисти продължават да ни убеждават, че ниските данъци водят у нас инвеститори?

http://baricada.org/2017/02/20/chujdi-investicii-sriv/

България е нетен получател. Вноските на страните-членки в бюджета са пропорционални на тяхната икономическа сила. В абсолютни стойности най-много „чисти” пари от Брюксел получава Полша

 

– 9,4 милиарда евро, следвана от Чехия с 5,7 милиарда и Румъния с 5,2 милиарда. През миналата година намиращата се в криза Гърция е получила 4,9 милиарда евро от ЕС, което представлява 2,8 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

По показателя „получени пари спрямо БВП”най-голяма изгода от членството си в ЕС има България  През миналата година 2015 София е получила чисти 2,3 милиарда евро, съставляващи цели 5,33% от БВП на страната.

http://www.dw.com/bg/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-19462819

За 10 месеца на 2016 емигрантите са пратили над 1,42 млрд. лв. в България. Парите от сънародниците ни зад граница са повече от преките чуждестранни инвестиции, показват данни на БНБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-10-meseca-emigrantite-sa-pratili-nad-142-mlrd-lv-v-bylgariia-231527/

 

Или, за да не ви затормозявам с много цифри, обобщено:

-          преки инвестиции за 2016 – 700 млн. евро

-          внесени пари от българи имигранти за 10 месеца от 2016 – над 700 млн. евро

-          получени пари от еврофондове за 2015 – 2.3 млрд. Евро

-          военен бюджет за 2016 – около 550 млн. евро.

 

Така изглеждат нещата. Пък всеки сам да си прави извод кой е съюзник и колко са приходите и разходите в бюджета и откъде идват. Така ще е обаче до 2020, хайде и още 2 години гратис, А после?

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

После готвиш вазелина... защото нямаш армия. Дали армията ще е професионална или наборна, нуждата от техника никой не я отменя. Разберете, че България ТРЯБВА да купи практически всичко наново, защото за тия 30 години нищо не е направено.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, Б. Киров said:

 

 

 

Или, за да не ви затормозявам с много цифри, обобщено:

 

-          преки инвестиции за 2016 – 700 млн. евро

 

-          внесени пари от българи имигранти за 10 месеца от 2016 – над 700 млн. евро

 

-          получени пари от еврофондове за 2015 – 2.3 млрд. Евро

 

-          военен бюджет за 2016 – около 550 млн. евро.

 

 

 

Така изглеждат нещата. Пък всеки сам да си прави извод кой е съюзник и колко са приходите и разходите в бюджета и откъде идват. Така ще е обаче до 2020, хайде и още 2 години гратис, А после?

 

 

 

 

 

Няма как при нашата корупция, дето на всеки инвеститор му свалят по три кожи още преди да е почнал, да има чуждестранни инвестиций. То всъщност никога не е имало кой знае какви инвестиций. Парите дето влизаха бяха на бившите комунисти. Под гръмки имена си купуваха каквото искаха, чужденци почти няма.все са си наши чорбаджий. Лошото е когато обаче парата намалее и офшорките се поизпразнят, а и вече няма кой знае какво да се взима. Ако можеха да произвеждат всичко щеше да е наред ама нашите тъпунгери не могат, те могат да експлоатират само, лошото е,че съсипаха и това което взеха. Изгониха работниците, няма специалисти. Само пенсионери и цигани на социални помощи. Кои идиот ще дойде да си изгуби парите?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

След 2021 ще видим истинското лице на нашите олигарси. Сега те крадат еврофондовете и са добрички, но като пресъхне този дамар ще налапат държавната цицка и тогава вече ще разкажат играта на народа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, Frujin Assen said:

След 2021 ще видим истинското лице на нашите олигарси. Сега те крадат еврофондовете и са добрички, но като пресъхне този дамар ще налапат държавната цицка и тогава вече ще разкажат играта на народа.

Тя държавата до тогава няма да изкара, най-много година две. Особенно с тоя балон на пазара на имотите, пак го надуват и народа се лъже, някаква лудница е. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 5/24/2017 at 0:48, Du6ko said:

Англичанина и американеца били много богати. Но когато потъвал кораба не си взели паричките. За това яли тояги и сол. Бай Ганю когато кораба потъвал събрал парички. Но не му се давали ей така 100 долара и отначало пробвал да изяде буцата сол , после и тоягите. Не издържал и най- накрая дал и парите след тоягите и солта.

Руснака пак учудил всички. Помолил някой от туземците да го ритне по дупето. Те се учудили много но накрая някакъв туземец го ритнал. Руснака се претъркулил като десантник, залегна и из под ватенката извадил калашника на десантник и ликвидирал туземците. Учудените англо американци го попитали .

- Защо така бе човече ? Защо не ликвидира диваците още в началото ?

- Не мога да вдигна оръжие против хора които не са ми направили нищо лошо. Но след като ме ритнаха то можно. 

Българите ритали ли са руснаците по задника, когато нахлуха в България през 1944 ?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нахлуха? Нахлу Хитлер. Както сега нахлу америка. Същата работа е. Включително и Югославия, и Гърция и Украйна. Просто сега не е Берлин а Вашингтон.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, sirius said:

Нахлуха? Нахлу Хитлер. Както сега нахлу америка. Същата работа е. Включително и Югославия, и Гърция и Украйна. Просто сега не е Берлин а Вашингтон.

Да бе, нахлуха.За разлика от тях, Хитлер тук никога не е нахлувал, айде да седнеме да понаучиме нещо по история!:ag: Нас  "Югославия, и Гърция и Украйна" изобщо не ни интересуват. И за справка в, Украйна нахлуха руснаците не Вашингтон, нали. За Гърция нямам спомен да са нахлували американци ама карай, щом ти знаеш .:af:

А Югославия сърбите сами си я съсипаха с простащина и нахлуване в другите републики. Такива работи.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сърбите воюваха срещу хитлер. Ние си го пуснахме. 
Сърбите воюваха с америка. Ние им предложихме бази.
Гърците воюваха с хитлер. И сега оказват съпротива.
Хитлер превзе украйна. И сега америка я превзе.

И сега америка е "пред москва". И сега изхода ще е същия. 

всичко си е същото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, sirius said:

Сърбите воюваха срещу хитлер. Ние си го пуснахме. 
Сърбите воюваха с америка. Ние им предложихме бази.
Гърците воюваха с хитлер. И сега оказват съпротива.
Хитлер превзе украйна. И сега америка я превзе.

И сега америка е "пред москва". И сега изхода ще е същия. 

всичко си е същото.

Сърбите защо воюваха с Хитлер ? Знаеш ли?Там преврати некви, драми с независимост на разни хървати и други, не си чувал? Ние сме съюзници с Хитлер, защо да не го пуснем? Сърбите не воюваха с Америка, ами поради собственна некадърност, успяха да влачат гражданската война 6-7 години, и поради започналите кланета принудиха света да се намеси. Сребреница чувал ли си? От съюзници на запада поради простотия и некадърност изгубиха всичко, не им е виновна Америка в случая, а собственната лакомия. Гърците воюват с Хитлер заради Мусолини , така са се стекли обстоятелствата. А ,че и сега воюват с Хитлер незнех, е тука ме хвана, нямах представа просто, аз си мислех, ехеее войната отдавна е свършила, ама не, сега разбирам още се води:ag: Хитлер никога не е превземал Украйна, айде да четеме. Той воюва с СССР, ква Украйна? А сега заради глупоста на Путин, Украйна е враг на Русия, американците нищо не са превземали. И не, Америка не е пред Москва,и изхода още не се знае.  

Редактирано от bulgaroid
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ади ади и аз гледам сиенен.

Но попаднах на интересно видео за дубай. И то от нешинел жиогрофик. Няма да минат и 10г и дубай ще стане същия както е бил преди 50-100г.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, bulgaroid said:

Сърбите защо воюваха с Хитлер ? Знаеш ли?Там преврати некви, драми с независимост на разни хървати и други, не си чувал? Ние сме съюзници с Хитлер, защо да не го пуснем? Сърбите не воюваха с Америка, ами поради собственна некадърност, успяха да влачат гражданската война 6-7 години, и поради започналите кланета принудиха света да се намеси. Сребреница чувал ли си? От съюзници на запада поради простотия и некадърност изгубиха всичко, не им е виновна Америка в случая, а собственната лакомия. Гърците воюват с Хитлер заради Мусолини , така са се стекли обстоятелствата. А ,че и сега воюват с Хитлер незнех, е тука ме хвана, нямах представа просто, аз си мислех, ехеее войната отдавна е свършила, ама не, сега разбирам още се води:ag: Хитлер никога не е превземал Украйна, айде да четеме. Той воюва с СССР, ква Украйна? А сега заради глупоста на Путин, Украйна е враг на Русия, американците нищо не са превземали. И не, Америка не е пред Москва,и изхода още не се знае.  

Да сърбите чтрез кръвожадния хърватин Тито подтискаха и преследваха хърватите. А косовците въобще бяха подложени на страхотен геноцид. От 300 000 станаха след геноцида 1 800 000 косовари. Мътна и кървава. 

Как грузинеца Джугашвили и украинците Хрущов и Брежнев преследваха украинци и грузинци няма да говорим. Абе бяха поне 3 - 5 пъти по богато от руснаците сега е точно обрантното. 

Най ме е яд че 5 милиона украински работници работят за врага в Русия. Особенно тия от Западна Украина които си изкарват хляба както нефтяници и газовщики в Сибир. Донбасците не ги броим те са по друга линия почти 2 милиона.  И 10 милиона получили руско гражданство украинци също не броим. 

Путин му се досвидяха курабийките да почерпи революционерите от Майдана. Даваше им миризлива нефт и газ и метали вместо курабийки и те скъсаха неравноправните договори. Сега Русия е принудена сама да прави двигатели за кораби , самолети и въртолети, а Украина продава такива на САЩ, Германия, Франция и Англия. Ех още не продава ама един ден може и да продава :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Ако някой човек от далечна страна, който няма представа какво представлява България ви чете - Дшко, Фружин, Капитана и Сириус  и  ви повярва, ще си помисли, че България е част от Русия, само дето временно е окупирана от българите.

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Du6ko said:

Да сърбите чтрез кръвожадния хърватин Тито подтискаха и преследваха хърватите. А косовците въобще бяха подложени на страхотен геноцид. От 300 000 станаха след геноцида 1 800 000 косовари. Мътна и кървава. 

Как грузинеца Джугашвили и украинците Хрущов и Брежнев преследваха украинци и грузинци няма да говорим. Абе бяха поне 3 - 5 пъти по богато от руснаците сега е точно обрантното. 

Най ме е яд че 5 милиона украински работници работят за врага в Русия. Особенно тия от Западна Украина които си изкарват хляба както нефтяници и газовщики в Сибир. Донбасците не ги броим те са по друга линия почти 2 милиона.  И 10 милиона получили руско гражданство украинци също не броим. 

Путин му се досвидяха курабийките да почерпи революционерите от Майдана. Даваше им миризлива нефт и газ и метали вместо курабийки и те скъсаха неравноправните договори. Сега Русия е принудена сама да прави двигатели за кораби , самолети и въртолети, а Украина продава такива на САЩ, Германия, Франция и Англия. Ех още не продава ама един ден може и да продава :) 

Ами да представяш ли си? Както преди това сърбите избиват хърватите дори в парламента, а хърватите участват в атентата в Марсилия. Затова хърватите,словенците,босненците,албанците и македонците, нямаха търпение да се отърват от кръволоците от Белград.Е попрочети за историята на Македония, там си пише и за кланетата и за концлагерите и за всичко.Същото е и при другите народи в Югославия. Затова всички отхвърлиха Югославия. 

За Косово самите сърби са си виновни, избягаха от албанците още по турско,през 1918г. положението е 63% албанци срещу 31% сърби. А през 2000г. Само 9% са сърби, и това през насилието и гоненията на албанците.Парадоксално увеличението на територията на Сърбия води да намаляване на сърбите в Косово, и има защо.Та Тито няма нищо общо с ръста на албанците в Косово ,той е въпреки него.

В Украйна Русия организира Голодомор, забраняват езика и литературата, вкарваха ги в лагери и тем подобни. Това сигурно не се брои.

А защо точно тебе те яд за украйнските работници в Русия? Ти какво общо имаш?На мен не ми пука и досега не съм срещал българин да страда за това кой къде работи из Русия ! 

А Путин не можеше да нахлуе в Украйна защото го чакаше дълга, и жестока война. Няма как да окупираш голяма държава като Украина, без огромни разходи и загуби.Русия прости няма да издържи финансово и военно. Руснаците не признаваха Украйнците за хора, не признаваха езика им а сега се чудят защо Украина се дърпа и неще да си присъедини към Русия. Искренно се учудват!

Да сега Русия сама си прави и корабите и самолетите,всичко.:ag:http://fakty.ua/234063-sbu-predotvratila-popytku-kontrabandy-v-rossiyu-komplektuyucshih-k-gazoturbinnym-dvigatelyam-foto

http://censor.net.ua/news/331795/sbu_predotvratila_nezakonnyyi_vyvoz_iz_ukrainy_dvigateleyi_dlya_voennyh_samoletov

Голямо производство чак им завидях.

Редактирано от bulgaroid
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...