Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Преди 14 минути, vorfax said:

В смисъл, че някой му е избил оригиналния набор от зъби ли? Питам, защото в тази тема се просмуква твърдението, че 18-23-годишни мъже имат нужда от вкарването в казарма за да се научат тепърва какво е мъдрост, морал и ценности. Най-идиотското е, че в казармата обикновения редник почти няма досег с хора със сериозно военно или даже висшо образование, каквито са капитани и лейтенанти, за майори и генерали - никакъв шанс. Обикновения редник бива "школуван" от ефрейтори, развеждан на занятия от (младши) лейтенанти и му се раздава снаражение от старшина. Нашия старшина беше откровен пияница, вонеше на водка и гнили ябълки, които не знам защо складирваше, но не раздаваше. Двата ефрейтора бяха задници, младши лейтенанта ни (онзи с вида и IQ-то на прегазен броненосец) беше непрекъснато гълчан от по-висшестоящи. Преди това бях в Плевен. Там ефрейторите също бяха задници, но школувани в това да бъдат задници. Аз, както споменах помагах в документацията и изпуснах много - оказа се само време. За два дена се подготвих за изпита и го взех с отличие. Калашника също го разглобявах най-бързо, вече споменах, и изниква въпросът какво по дяволите са правили останалите месец и половина???

Сега ми излизате и с клетвата за вярност към родината. Моите уважения, Capitainofmarine, но клетва дават и най-омразните ми хора на света, а аз хич не умея да мразя, прави си изводите - лекарите. Клетва дават и съдиите. Клетва дават и депутатите.

vorfax, този някой бях аз. Аз старшина школник, ЗКВ и дежурен по поделение, а старшината си го изпроси, защото дойде сутринта на кило и канче, наби дневалния и легна да спи, като преди това обърна всички легла :) После писане, обяснения. Отървах се, ама за тва ми забавиха повишението от "фазан" в офицерски чин - на 42 съм сега, имам набори о. р. майори. Аз тогава (1994 година) си бях на 19 де :) Дневалния дори беше по-голям от мен, ама пусти страх - та аз го насолих старшията...а иначе, ти си прав с написаното - най-големите злодеи бяха старшините, а след 1700 капралите :D

Редактирано от Бачо Кольо
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 326
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 4 часа, Capitainofmarine said:

:ae:Аз пък, пак не съм съгласен!:ag:

Вижте сега приятели, допреди малко пяхме мантри за деполитизация, за декомунизация и сега да ми говорите

а власта какво е - сравнително кратковременно политическо проявление на икономическите интереси на определена икономически обособена част от обществото, която успява ....... да наложи своята воля над цялото. Верноста е към останалото което прави това политическо проявление - кратковременно/ в смисъл цивилизационен кратковременно/ държавата и държавната система и даже  държавнотворческата и морална идея.

Затова като се кълне военния човек дава клетва пред родината ,пред отечеството.

Кълна се , да бъда , верен, честен,, храбър, дисциплиниран и бдителен войн!

Лоялноста е друга категория , тя е към фирмата , към боса на фирмата и прочие. Те армиите не са от вчера и уставите в тях и клетвата не са измислени а са изстрадани  с безброй човешки животи - в буквалния смисъл на думата. Всяка дума и всяко действие са със дълбок съзнателен и подсъзнателен ефект.

Та верноста прочее , не е към власта на държавата а към суверена на държавата и власта - народа, в единна цялост с държавнотворческата съзидателна морална идея и държавата като система за регулация на отношенията в обществото - което общество е вътре в държавата.

Уф сложно, аз го разбрах - а вие?!:ae:

Така е, и аз го разбрах :)

Армията е народна, а не властова. Беше. Сега е натова. И затова сега пази афганистан. 
А армията е част от суверенитета. Възможност държавата да отстоява интерес.
Ние сме отбранителна държава (бяхме, сега сме инертен материал в американски камион) - това означава и в случай на нужда всеки да се включи в отбраната.
Затова бе и много важно всеки да разбере, че е войн на народа си, не на партията и коминтерна.
Малка и "професионална" "армия" означава солджъра да се поти за пари. Солджъра за пари бие, но за пари не яде бой. Нито е готов за пари да загуби живота си. 
Кога бе последния път когато платени натовски войници са воювали отбранително на собствена територия? Те отиват да бият кадафи и саддам.
Но вижте какво стана когато на Д.Кук му угасна електрониката - 37 войника подали оставки. Те не са готови да носат на бой.

 

Преди 2 часа, vorfax said:

Сега ми излизате и с клетвата за вярност към родината. Моите уважения, Capitainofmarine, но клетва дават и най-омразните ми хора на света, а аз хич не умея да мразя, прави си изводите - лекарите. Клетва дават и съдиите. Клетва дават и депутатите.

Ами ворфи, в Родината се въдят и паразити - какво сега, да я зарежем ли предлагаш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, sirius said:

Ами ворфи, в Родината се въдят и паразити - какво сега, да я зарежем ли предлагаш.

Предлагам трезво да степенуваме приоритетите за нашето оцеляване. Има чума наречена чалгазация. Има болно население, което не се лекува или още по-зле - лекува се зле. Има недостойни старини за хора работили цял живот достойно и с чест. Има страх у младите, че не могат да си позволят деца. Има явно настроение, че справедлив живот не може да се постигне в границите на България и трябва да се напуснат националните граници и за реализация и за задоволяване на съвсем прости нужди като дом, стабилност и семейство. Има упадък на ценностите и образованието. Водим във всевъзможни класации по бедност, но най-страшно е по селата, където мизерията и липсата на пазители на реда поставя хората наистина в положение на мизерия и постоянен страх. На този фон разхищаването на милиарди левове е престъпление. Използвах силни думи - национален геноцид, мизерия, чума, евакуация, България като празен музей с военна техника, държавата на пенсионерите и циганите, но нищо не спря пишещите в темата да настояват, че подготовката за война е по-важна от всички изброени проблеми. Казано ви бе - не пишете по форуми, а отивайте в казармите. Казвам ви го и аз, съвсем неучтиво! Гладувал съм, мръзнал съм, боледувал съм без лекарства, а великата армия си я заврете където слънце не огрява, заедно с македонския комплекс за величие.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ние нищо не можем да степенуваме Ворфи. Защото това е окупация. Всички тези неща са следствие. 

Ще можем да степенуваме, когато си вземем правото да го правим. Демек когато отхвърлим окупатора. Обратно няма да стане. И никога не е ставало.

Виждам аз че с твоите "високи идеали" блъскаш по всичко българско и родно. И това не е случайно. Окупацията дава такава "възможност". И това е целия форум, с някои редки изключения. Най-високия приоритет е самосъзнанието и тук усърдно се работи по въпроса. Въпроса да зарежем България защото "не става".

Затова и политиката е "забранена". За да се изолира най-важната причина да сме на това дередже. 

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата е определено за раздел "Хумор". Имам предвид не толкова темата, колкото някои от писанията. Не искам да огорчавам "експертите", но все пак подобни неща са крайно, как да кажа, неадекватни:

On 09 Май 2017 г. at 23:25, Frujin Assen said:

А какво да кажем за младите хора които учат защото не могат да си намерят работа? Тъй наречената "отложена безработица" е факт в цяла Европа, не само у нас. Ти остави наборника.

Малко цени

Самолет 50-100 милиона долара (на България ще са и нужни поне 100-200)

Танкове цена от 3 до 5 милона долара (нужни примерно 1000)

Дивизион ЗРК  от 100 до 300 милиона долара (нужни са ни да кажем 20 или даже повече)

Като отчетете тия цени, ще видите, че цените за манджата, казармите и прочее битовизми са капка в морето от сълзи.

Нито цените, нито бройките имат нещо общо с действителността на тази планета. За други планети от Слънчевата система не говорим.

Великобритания, например, по данни на пресата и интернет, разполага с 54 бойни самолета, годни да полетят. От тях 32 - в Англия. Наш Фружин иска за нас някакви си 100 - 200 парчета! Ако може!

Танкове ни требвало към хилядарка. За сравнение, Румъния има 74 танка, а Великобритания точно 168, до последната машина. В интернет пише, че ние сме имали към 80 танка. 

Да оставим глупостите и да преминем към темата.

България няма да има наборна армия, поради следните елементарни причини:

1. Инфраструктурата, необходима за такава армия, е вече унищожена. Подозирам, че дори волнонаемните войници, доколкото ги има, няма къде да бъдат настанени в прилични условия. Всичко е продадено и изядено. Би било лудост да се свикват младежи срочнослужещи в при тези условия. Но може пък да опитат да построят отново унищожената инфраструктура. Това, обаче, няма да стане до края на 23 век. Може би през 24 век?

2. Няма пари за издръжката на наборна армия. Спомням си, че през 2004 г. братовчед ми и останалите негови бойни другари ги пускаха всяка събота и неделя да си ходят дома (или въобще да се пръждосват някъде), щото нямало с какво да ги хранят! Сега положението не е по-различно.

3. Никой не е луд да свиква наборници, които получават навици да боравят с оръжие и да участват в бой. После като излязат от казармата и като увиснат безработни, мизерни и недоволни, вместо да ходят да мият клозети в Германия, могат да решат да свършат нещо у родината си, което не е било предвидено да вършат................. 

Затова никаква казарма няма да има. И то май за доброто на всички ни.

Айде, дневалния да гаси лампата!

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vorfax said:

Предлагам трезво да степенуваме приоритетите за нашето оцеляване. Има чума наречена чалгазация. Има болно население, което не се лекува или още по-зле - лекува се зле. Има недостойни старини за хора работили цял живот достойно и с чест. Има страх у младите, че не могат да си позволят деца. Има явно настроение, че справедлив живот не може да се постигне в границите на България и трябва да се напуснат националните граници и за реализация и за задоволяване на съвсем прости нужди като дом, стабилност и семейство. Има упадък на ценностите и образованието. Водим във всевъзможни класации по бедност, но най-страшно е по селата, където мизерията и липсата на пазители на реда поставя хората наистина в положение на мизерия и постоянен страх. На този фон разхищаването на милиарди левове е престъпление. Използвах силни думи - национален геноцид, мизерия, чума, евакуация, България като празен музей с военна техника, държавата на пенсионерите и циганите, но нищо не спря пишещите в темата да настояват, че подготовката за война е по-важна от всички изброени проблеми. Казано ви бе - не пишете по форуми, а отивайте в казармите. Казвам ви го и аз, съвсем неучтиво! Гладувал съм, мръзнал съм, боледувал съм без лекарства, а великата армия си я заврете където слънце не огрява, заедно с македонския комплекс за величие.

Приятелю , прав си , не трябва да остават, без внимание, социалните проблеми. Както и трябва да се даде работа на младото поколение

1 hour ago, Doncho Peev said:

вместо да ходят да мият клозети в Германия

могат и трябва да работят във България и да правят Българчета.

Всичко напъни да се решат социалните проблеми остават безполезни ако няма държава и суверинитет - какви са били условията на живот в българските зепи през 500 вековното турско робство. Какви са социалните решения на живота днес в Либия след разрухата. Аз мога да ти кажа какви са били до времето на войната там - по времето на Кадафи - можем да кажем либия беше най-социалната / не социалистическа правим разлика нали/ държава на земята.

Не разбираш ли, или само ще повтаряш мантрата на либералните пропагандатори, свобода на бизнеса, социализиране на обществото, ришаване на социално битовите проблеми.

Как ще ги решиш без държава, когато устоите на държавата се разрушават. Когато имаш нестабилен , агресивен ,съсед който води мащабно превъоръжаване и то на първи етап приключва в 2020 а окончателно в 2025 година, разбираш ли тогава той е готов на тотална агресивна война, защото стандартите  на превъоръжаване говорят не за отбранителна а именно за стратегия на агресия. Ти чувал ли си за Кипър и окупацията на 48  процента от територията му - вече 40+ години.И че имаше гаранти за независимоста - Обединеното Кралство - което още държи 18 процента от териториите на Кипър за военни бази 4 бр и Гърция.

Като няма армия способна да отрази  агресия - минимум ,да задържи във времето  до реакция на системата за колективна сигурност, как ще запазиш независимостта и социалните придобивки , колкото и мизерни да са те, дома , семейството бита, колкото и нещастен да е той - как ще подобряваш нещо което утре няма да го има без армия., как  ще подобряваш живот който утре ще е изчезнал.

Ето тука ти го подхвърлят

1 hour ago, Doncho Peev said:

Никой не е луд да свиква наборници, които получават навици да боравят с оръжие и да участват в бой. После като излязат от казармата и като увиснат безработни, мизерни и недоволни, вместо да ходят да мият клозети в Германия, могат да решат да свършат нещо у родината си, което не е било предвидено да вършат..

Нали това ще бъде една от причините да накара управниците да започната по нещо да правят от това което искаш - или мислиш че ние адептите на армията сме против това нашите деца да живеят добре в България.

Не разбираш ли всичко за това, което лелеем - процветяваща България е невъзможно, без армия способна да я защити и за да кажеш азбуката , трябва да почнеш от А.

Ако това не разбираш не мога да ти помогна. Нататък прости но си е за психолог / не психиатър/.Ти въобще  четеш ли? Повече няма да ти отговарям , защото твоето прилича на тролене, нито един свестен довод освен " казармата е лошо - аз бях нищо хубаво не ми се случи - значи е лошо, априори не следва да има казарма " съпроводено с мантра "социални проблеми нерешени в държавата" и "няма пари". Аз твърдя пари има за всичко но се крадат и се разходват за мерцедеси и представителни разходи.

1 hour ago, Doncho Peev said:

1. Инфраструктурата, необходима за такава армия, е вече унищожена. Подозирам, че дори волнонаемните войници, доколкото ги има, няма къде да бъдат настанени в прилични условия

Приятелю, позволи да те наричам така, симпатия покрай общите позиции по Ал. Стамболийски, понякога е по- добре да се почне на чисто , на ново.

Освен това, все пак  нови казарми - строителство, инвестиции, бизнес, работа - оборот на пари. Ще е стимул икономически за развитието на държавата.

Превъоръжаване - собствени национални проекти - също работа за населението , а погледнеш  млади хора вземат та се научат да работят не да реват няма пари и да чакат помощи - проработили , стабилизирали се и току взели, че почнали да правят деца.

За 2016 год. са се родили само 30 хил деца - грубо казано , от тях около 16 хиляди момчета - една дивизия с полк за подкрепа. Колко много инвестиция ще има. И не е казано че днес за утре трябва да стане. Това е постепенен етап първо почва с НВО в средното училище - 3 години, до три години ще са построени казарми за  първия набор.

Имай предвид че ако не се вземат срочни мерки раждаемостта ще продължи да пада. Е това са едни от комплексните мерки.

Също не трябва да закриваме професионалната армия, само малко да редуцираме яслата на хранене на клиентелата - трябва да съхраним отбранителните способности и да развием нови. Няма и много време към 2025 трябва да имаме някаква поне 70 процента готовност.

И да, нека дадем на народа възможност да защити своята независимост, трябва да има доброволни военни формирования под егидата на държавата - пример Нац Гвардията на САЩ - нашата народна традиция го  нарича Народно опълчение.

Нека и това го има - няма да струва нищо скъпо - само ремонтираме това което имаме и го поддържаме в изправност.  И без това плащаме на бази за съхранени е и ремонт и на служещи в тях -нека си заработят парите. Но това е тема за друга дискудия - заповядай да я обсъждаме в тема " Землянката ..."

Но

Редактирано от Capitainofmarine
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Относно деполитизацията на армията беше поставено изискване военнослужещите да не членуват в никоя партия, а не само в БКП. Това и в момента важи за много професии, ама не рИвете за това дето е днес, а за това, дето е станало отдавна.

Деполитизацията беше използвана от много свръхсрочно служещи за да си прекратят срочните договори и да напуснат. В смисъл постъпващите в армията на свърхсрочна служба ги уреждаха с жилище, жена и деца, но за сметка на това трябваше да служат 10г. Разпределението важеше разбира се за всички завършили средно и висше образование, но срокът за отработване на безплатното образование беше много по кратък. Та при деполитизацията трябваше или да подпишат декларация, че няма да членуват в партии или да напуснат армията ... но без да плащат неустойка, че не са прослужили.

Тогавашния ми ротен се възползва и напусна. Естествено, ни най-малко не си губи времето да служи в редиците на БКП, а си се хвана с частен бизнес. Просто използва случая да се отърве от срочния договор. Както и всички други. Останаха обаче ЗКПЧ-та, т.е. тези, които бяха представителите на Партията, тъй като си бяха най-големите некадърници и не ставаха за нищо. И тъй като след деполитизацията не вървеше да има ЗКПЧ (зам. командир по политическата част) ги прекръстиха на зам. командир по морално-психическата подготовка - дейност за която изобщо не ставаха. Та и това не продължи дълго, закриха тази длъжност и ги преназначиха на други длъжности. Те миличките изобщо не се одумаха обаче да предпочетат Партията пред казармата, макар преди това да са били най-верните синове на БКП в редиците на БНА.

Та това е драмата с деполитизацията - най-върлите комунисти останаха, а по-демократично и по-пазарно настроените използваха повода да напуснат армията.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 9 часа, Galahad said:

Та това е драмата с деполитизацията - най-върлите комунисти останаха, а по-демократично и по-пазарно настроените използваха повода да напуснат армията.

Факт!

Виждал съм не един и два подобни случая.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Galahad said:

Деполитизацията беше използвана от много свръхсрочно служещи за да си прекратят срочните договори и да напуснат. В смисъл постъпващите в армията на свърхсрочна служба ги уреждаха с жилище, жена и деца, но за сметка на това трябваше да служат 10г.

Е, сега, чак пък и жена с деца не са им осигурявали. За това момчетата трябваше сами да се потрудят. Повечето военни от армията си намираха сами булки в търновските села. Около военното училище.  И да ви кажа честно............... никак, ама никак, не бяха за завиждане.......... Мале, мале, какви човешки трагедии са се разигравали пред очите ми!  Момчетата живи да ги оплачеш. Ама нейсе!

Преди 10 часа, Galahad said:

Тогавашния ми ротен се възползва и напусна. Естествено, ни най-малко не си губи времето да служи в редиците на БКП, а си се хвана с частен бизнес.

Ти да не си служил в Пожарната, бе човек?:ag:

Преди 10 часа, Galahad said:

Та това е драмата с деполитизацията - най-върлите комунисти останаха, а по-демократично и по-пазарно настроените използваха повода да напуснат армията.

Първият, който напусна Н-ското поделение при деполитизацията беше тогава известният в нашите среди старши лейтенант Христо Далаверата. Такъв му беше прякора "Далаверата". Така че съм съгласен със забележката за "по-пазарно" настроените офицери и старшини.

Старшината на ротата пък беше толкова "пазарно настроен", че една нощ успя да задигне кюмбето, което топлеше фургона за свиждания.

Но все пак не мога да се оплача от тях. Бяха печени и службата си вървеше като по вода.    

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Деполитизация е другия термин за унищожаването на армията. За начало на унищожаването. Какво значи деполитизация? След като комунизъм и демокрация са само термини за разграничение. Означава че се предаваме. Това и стана, такива са и последствията.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, Capitainofmarine said:

:ae:Аз пък, пак не съм съгласен!:ag:

Вижте сега приятели, допреди малко пяхме мантри за деполитизация, за декомунизация и сега да ми говорите

а власта какво е - сравнително кратковременно политическо проявление на икономическите интереси на определена икономически обособена част от обществото, която успява ....... да наложи своята воля над цялото. Верноста е към останалото което прави това политическо проявление - кратковременно/ в смисъл цивилизационен кратковременно/ държавата и държавната система и даже  държавнотворческата и морална идея.

Затова като се кълне военния човек дава клетва пред родината ,пред отечеството.

Кълна се , да бъда , верен, честен,, храбър, дисциплиниран и бдителен войн!

Лоялноста е друга категория , тя е към фирмата , към боса на фирмата и прочие. Те армиите не са от вчера и уставите в тях и клетвата не са измислени а са изстрадани  с безброй човешки животи - в буквалния смисъл на думата. Всяка дума и всяко действие са със дълбок съзнателен и подсъзнателен ефект.

Та верноста прочее , не е към власта на държавата а към суверена на държавата и власта - народа, в единна цялост с държавнотворческата съзидателна морална идея и държавата като система за регулация на отношенията в обществото - което общество е вътре в държавата.

Уф сложно, аз го разбрах - а вие?!:ae:

Ами, сложно е защото не е вярно. Армията е авторитарна структура и дори суверенът да е народът, нормално армията се подчинява на държавата. Когато не се подчинява стават опити за преврати, тоест пак се подчинява, но на някаква все още неустановена власт. Ставаше въпрос за Турция. Турция до сега е имала три вида държава  - селджукска , османска и светска. Сега там върви един преход към ислямска държава, което е свързано и с преобразяване на армията, а това преобразяване я прави не особено дееспособна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, Doris said:

я прави не особено дееспособна

Дали?! Уверена ли си?!

 

Преди 10 минути, Doris said:

Ами, сложно е защото не е вярно. Армията е авторитарна структура и дори суверенът да е народът, нормално армията се подчинява на държавата. Когато не се подчинява стават опити за преврати, тоест пак се подчинява, но на някаква все още неустановена власт.

Тоест ти с други думи и много кратко казваш това, което казах аз но пак не си съгласна!:ae: Всяка проява на политическа власт В държавата и самите държавни структури действат ОТ името, и В името на суверена. Армията като стълб на държавата не прави изключение. А суверена е кой? Позна - народа!

Армията не е авторитарна структура, тя е единоначална и командно-силова различно нещо е. И се подчинява не на държавата а на държавните органи   / и то точно определени от закона и по точно определен от закона ред/ които действат от името на суверена - народа.

Преврата е когато политическа прослойка с общи икономически интереси , по насилствен , неформализиран от правните норми начин , съпътствайки с силови решения замени, снеме от власт  политическата прослойка обединена от икономически интереси , която по законово формален начин осъществява политическата власт в държавата.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Армията трябва да е деполитизирана, защото ако хората в нея принадлежат на разни партии, то това не е армия, която да пази държавата от чужда опасност, а армия, която да хвърли страната в гражданска война. Ако ще имаме такава политизирана армия, по-добре въобще да нямаме армия. Българският народ 7 века е оцелял без държава и армия, но пък гражданските междуособици са затрили не една държава и нация.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 37 минути, Galahad said:

Армията трябва да е деполитизирана, защото ако хората в нея принадлежат на разни партии, то това не е армия, която да пази държавата от чужда опасност, а армия, която да хвърли страната в гражданска война. Ако ще имаме такава политизирана армия, по-добре въобще да нямаме армия. Българският народ 7 века е оцелял без държава и армия, но пък гражданските междуособици са затрили не една държава и нация.

 Споделих горното виждане на Галахад с познат германец. Той беше изумен от подобна логика.

В Германия армията не е деполитизирана и няма никакъв проблем.

Според него, проблемите възникват именно при деполитизацията на армията, която по този начин е изолирана от процесите в обществото. Деполитизацията на армията и на държавния апарат е съществувала е Германия преди идването на Хитлер на власт и, според моя германски познат, е създала перфектните условия за налагането на фашизма, респективно, на национал-социализма в страната.

Държавният апарат и армията са били политически апатични, което идеално е устройвало фюрера и неговите парвенюта.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Една история четох я на един руски сайт много отдавна. Спомени на солдат. Пиша по памет. Артилеристи от страние на Варш. Договор на учебни стрелби някъде из необятния СССР. Тревога, внезапна атака на врага, трябва артилерийският расчет да унищожи противника.  За 5 минути , отлично време 3 минути. Всички се проявяват много добре. 

Но ГДР-овците са супер. Всички войници действат както оркестър или машинки. Всеки боец на мястото си - преден ляв, преден десен, център , заден ляв, заден десен - хващат оръдието закачат го на камиона, скачат на местата си и потеглят. Отиват на позицията , откачат оръдието както машинки. Развръщат го и стрелят и унищожават целта. За ( 2 + ) минути ! Изумително постижение. 

Идва ред на руснаците. Дава се сигнал. Всички хукват като невидели. Бутат се и блъскат с лакти. Хващат оръдието и го закачат. Сержанта с мат (псувни) им указва какво да правят. Докато закачат оръдието бутат сержанта и бинокъла му пада и го стъпкват. Слава богу само стъклото се пука лекичко и бинокъла си функционира макар и с пукнато 1 стъкло.

Автомобила - камион - влекач ?  потегля с пълна газ нагоре към позицията. На завоя оръдието застава на 1 гума и едвам не се обръща. Буквало за секунда балансира дали да падне на една страна или да се върне на 2 гуми. Като по чудо пада на гумите си. Развръшат се на позиция. Откачат оръдието и стрелят и унищожават целта ! За (2 -)  минути , половин минута по - бързо от немците от ГДР ( тия на Меркел) . 

Общо взето при ИЗВЪНРЕДНИ, НЕОБИЧАЙНИ , ЧЕРЕЗВИЧАЙНИ  условия руснаците се оказват най - добри. При нормални условия не са така добри. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами точно Вермахта се е опитал да взриви фюрера, когато станало ясно, че той е пълен хахо и води страната към катастрофа. Тъй че германеца греши. Хитлер до един момент е позитивен - преди него Германия е в тежка иконом. криза, но при него нещата се стабилизират, постига някои желани неща по мирен път - Мюнхенската спогодба и Аншлуса. Вермахта си се намесва навреме, т.е. когато нещата са взели да отиват на зле за страната. При това са действали чисто - опитали са се да отстранят Хитлер, но без да хвърлят страната в хаос при неуспех, т.е. ако не стане по-добре, поне да не стане по-зле.

За случката с учението - не мисля, че представянето на руснаците е било толкова блестящо. Направили са го по-бързо, но за малко изобщо да не могат да го направят. Действали са хазартно, на принципа - който не рискува, не печели. То е примерно като при ралитата има навигатор в колата, който не кара, а само казва с каква скорост трябва да се вземе задаващия се завой - може да не намалят, но рискуват да се обърнат и така да приключи ралито за тях. Той и споменатия Хитлер с блиц-крига е действал хазартно и се видя как е свършило за Германия. Тъй че това, дето са направили руснаците на учението може да служи само за лош пример. Действително като се рискува, може да се направи по-бързо, но е твърде вероятно изобщо да не стане, което вече си е доста лошо.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Играта ( легендата ) на учението е била - внезапно нападение. Не окопна война или нещо такова. То е играта е или - или. От тука идва и реакцията на войниците. Например по един начин бих реагиирал ако ние група от 5 човека тръгнем да се бием с други 5 човека. И по друг начин ако нас спящи ни нападат в палатката докато спим напримиер.  

Началние успехи на Хитлеристка Германия в икономиката и във бойните действия е авантюра. Хитлеристките икономисти правят един трик - една Финансова ПИРАМИДА чрез която мамят народа , привличат средства и ги блокират с големи % за няколко години. Ресурсите на Германия не са били безконечни и пирамидата е щяла ба изгърми 100 % по разни оценки 1940 максимум 42 година заради нарастващите % . Хитлер достига огромни успехи в икономиката  но е обречен на провал икономически , освен в случая да започне война. Така че още от 36 - 37 година хитлероват икономика е била настроена - или война или разруха.

САЩ могат да си позволят да печатат практически каквото си пожелаят количество долари и да защитават фирмите си. Понеже преди това САЩ са принудили целия свят да ползва валутата им като резерва.  Формално долара е нещо като пирамида, но понеже е валута не само за САЩ а за ЦЕЛИЯ СВЯТ не рухва. А Фашистка Германия не е имала тия ресурси на днешна Америка, имала е само своите собственни немски ресурси които са ограничени. Германската икономика е щяла да рухне финансово заради авнтюрата. 

Същото прави и Вермахта . Хвърля почти всички сили и средства без да има надеждни резерви. Докато настъпва всичко е ОК , резервите не са толкова важни. Но когато започват проблеми се оказва че всички са на фронта и резерви няма. Принудени са да вземат резерва от частите които са на по- маловажен фронт и така отъняват още повече . Общо взето германците са отлични тактици но най - лошите стратези. Мислят 2 максимум 3 хода напред и ако не направят мат в 3 хода губят. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, Du6ko said:

внезапно нападение. Не окопна война или нещо такова. То е играта е или - или. От тука идва и реакцията на войниците. Например по един начин бих реагиирал ако ние група от 5 човека тръгнем да се бием с други 5 човека. И по друг начин ако нас спящи ни нападат в палатката докато спим напримиер

Значи, ако руснаците ни нападнат не трябва да допускаме "черезвичайни" положения и ще ги победим.:ab:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Doris said:

Значи, ако руснаците ни нападнат не трябва да допускаме "черезвичайни" положения и ще ги победим.:ab:

Руснаците са силни в контраатаките . Трябва първо да бъдат ядосани. Като в они явиц когато на острова с людоеди попаднали американец , англичанин, българин и руснак. И людоедите предложили 

1 ) В казана

2 ) даваш 100 долара

3 ) изяждаш буца сол

4 ) получаваш 100 тояги

Англичанина и американеца били много богати. Но когато потъвал кораба не си взели паричките. За това яли тояги и сол. Бай Ганю когато кораба потъвал събрал парички. Но не му се давали ей така 100 долара и отначало пробвал да изяде буцата сол , после и тоягите. Не издържал и най- накрая дал и парите след тоягите и солта.

Руснака пак учудил всички. Помолил някой от туземците да го ритне по дупето. Те се учудили много но накрая някакъв туземец го ритнал. Руснака се претъркулил като десантник, залегна и из под ватенката извадил калашника на десантник и ликвидирал туземците. Учудените англо американци го попитали .

- Защо така бе човече ? Защо не ликвидира диваците още в началото ?

- Не мога да вдигна оръжие против хора които не са ми направили нищо лошо. Но след като ме ритнаха то можно. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Du6ko said:

Играта ( легендата ) на учението е била - внезапно нападение. Не окопна война или нещо такова. То е играта е или - или. От тука идва и реакцията на войниците. Например по един начин бих реагиирал ако ние група от 5 човека тръгнем да се бием с други 5 човека. И по друг начин ако нас спящи ни нападат в палатката докато спим напримиер.  

Началние успехи на Хитлеристка Германия в икономиката и във бойните действия е авантюра. Хитлеристките икономисти правят един трик - една Финансова ПИРАМИДА чрез която мамят народа , привличат средства и ги блокират с големи % за няколко години. Ресурсите на Германия не са били безконечни и пирамидата е щяла ба изгърми 100 % по разни оценки 1940 максимум 42 година заради нарастващите % . Хитлер достига огромни успехи в икономиката  но е обречен на провал икономически , освен в случая да започне война. Така че още от 36 - 37 година хитлероват икономика е била настроена - или война или разруха.

САЩ могат да си позволят да печатат практически каквото си пожелаят количество долари и да защитават фирмите си. Понеже преди това САЩ са принудили целия свят да ползва валутата им като резерва.  Формално долара е нещо като пирамида, но понеже е валута не само за САЩ а за ЦЕЛИЯ СВЯТ не рухва. А Фашистка Германия не е имала тия ресурси на днешна Америка, имала е само своите собственни немски ресурси които са ограничени. Германската икономика е щяла да рухне финансово заради авнтюрата. 

Същото прави и Вермахта . Хвърля почти всички сили и средства без да има надеждни резерви. Докато настъпва всичко е ОК , резервите не са толкова важни. Но когато започват проблеми се оказва че всички са на фронта и резерви няма. Принудени са да вземат резерва от частите които са на по- маловажен фронт и така отъняват още повече . Общо взето германците са отлични тактици но най - лошите стратези. Мислят 2 максимум 3 хода напред и ако не направят мат в 3 хода губят. 

Хмммм. Това за политикономията аз малко другияч го знам....Но ако има някой който това му е професията нека ни напише подробно. Но накраткор след голямата икономическа криза чиято ичбухване е един друг въпрос, пред страните има два начина за избавяне. Единият е този на германия, япония и други. Другият е на американците НЮ ДИЛ му казват и важното е, че държавата инвестицира ужасни суми с цел да се осигури работа на милионите безработни. 

Това за световна валута става чак след войната. Оригиналният план беше, че след свършване на войната ще изтеглят тези "излишни" евродолари които бяха печатани само с тази цел, че да се ползват от войската извън америка. 

Тогава група банкери се събират в швайц и разработват една програма , чиято цел е да дадът тези "излишни" пари като заем /Маршал/ за рухналите европейски икономики така, че те докато се съвземат да се отчитат идин към друг и америка в долари. За по лесно......От тогава става доларчето световна валута. Аз поне така си спомням. Англия например преди около десетина години си изплати последното доларче получено в заем през ВСВ....Братушките незнам, защото Сталин спря да се отплаща с избухването на хладната война.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Du6ko said:

Играта ( легендата ) на учението е била - внезапно нападение. Не окопна война или нещо такова. То е играта е или - или. От тука идва и реакцията на войниците. Например по един начин бих реагиирал ако ние група от 5 човека тръгнем да се бием с други 5 човека. И по друг начин ако нас спящи ни нападат в палатката докато спим напримиер.  

Началние успехи на Хитлеристка Германия в икономиката и във бойните действия е авантюра. Хитлеристките икономисти правят един трик - една Финансова ПИРАМИДА чрез която мамят народа , привличат средства и ги блокират с големи % за няколко години. Ресурсите на Германия не са били безконечни и пирамидата е щяла ба изгърми 100 % по разни оценки 1940 максимум 42 година заради нарастващите % . Хитлер достига огромни успехи в икономиката  но е обречен на провал икономически , освен в случая да започне война. Така че още от 36 - 37 година хитлероват икономика е била настроена - или война или разруха.

САЩ могат да си позволят да печатат практически каквото си пожелаят количество долари и да защитават фирмите си. Понеже преди това САЩ са принудили целия свят да ползва валутата им като резерва.  Формално долара е нещо като пирамида, но понеже е валута не само за САЩ а за ЦЕЛИЯ СВЯТ не рухва. А Фашистка Германия не е имала тия ресурси на днешна Америка, имала е само своите собственни немски ресурси които са ограничени. Германската икономика е щяла да рухне финансово заради авнтюрата. 

Същото прави и Вермахта . Хвърля почти всички сили и средства без да има надеждни резерви. Докато настъпва всичко е ОК , резервите не са толкова важни. Но когато започват проблеми се оказва че всички са на фронта и резерви няма. Принудени са да вземат резерва от частите които са на по- маловажен фронт и така отъняват още повече . Общо взето германците са отлични тактици но най - лошите стратези. Мислят 2 максимум 3 хода напред и ако не направят мат в 3 хода губят. 

Къде ги четете тия бисери? Незнам кой ги измисля ама евалла, големи фантазий големо нещо!:ag: Като махнем финансовите пирамиди спокойно можем да поровим и да почетем за немското икономическо чудо и Ялмарт Шахт https://en.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Schacht  това е човека който изправя Германия на крака, гениален финансист. Няма пирамиди няма измами, няма опастност за фалит . 

Това за вермахта изобщо няма да го коментирам, езикова еквилибристика:ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз като казвам, че от наборна служба няма нужда и че има други алтернативи, по-изгодни за нас, ма никой не слуша

http://terminal3.bg/germanija-tiho-izgrazhda-evropejska-armija/

"ГЕРМАНИЯ ТИХО ИЗГРАЖДА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ

Елизабет Броу е старши научен сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон. За Foreign Policy тя пише как Берлин е започнал процеса на най-голямата трансформация в отбраната на обединена Европа. 

На всеки няколко години идеята за армия на Европейския съюз намира своя път обратно към новините, причинявайки раздор. Идеята е както мечта за едни, така и страшилище за други: за всеки федералист в Брюксел, който мисли, че обща отбранителна сила е това, от което Европа се нуждае, за да подсили позицията си в света, има ответник в Лондон и на други места, който се ужасява от идеята за потенциален съперник на НАТО.

Но тази година, далеч от заглавията, Германия и двама нейни европейските партньори, Чешката република и Румъния, тихо направиха радикална стъпка по пътя към нещо, което изглежда като армия на ЕС, заобикаляйки хаотичната политика, с която идеята се свързва: те обявиха интеграцията на въоръжените си сили. 

Румънската армия няма цялостно да се присъедини към Бундесвера [Въоръжените сили на Германия – бел. прев.], чешките въоръжени сили също няма да се превърнат просто в германска субдивизия. Но в следващите няколко месеца всяка държава ще интегрира по един отряд в германските въоръжени сили: Румънската 81-ва механизирана бригада ще се присъедини към Силите за бързо реагиране на Бундесвера, а чешката 4-та Въздушнодесантна бригада, която е служила в Афганистан и Косово и е смятана за челния отряд на войската ще стане част от немската 10-та танкова дивизия.

С това си действие те ще последват стъпките на две нидерландски бригади, едната от които вече е присъединена към Силите за бързо реагиране на Бундесвара, а другата интегрирана в 1-ва танкова дивизия. Според Карло Масала, професор по международна политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен, “Немското правителство показва, че е склонно да пристъпи към европейска военна интеграция” – дори ако останалите на континента все още не са.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно е загатвал идеята за европейска армия, само за да бъде посрещнат или с подигравка, или с неловка тишина.

Ситуацията остава такава дори когато Великобритания, вечен враг на идеята, е на път да напусне съюза. Съществува несъгласие сред оставащите членове относно това как точно би изглеждала подобна сила и от какви функции ще се откажат като резултат националните военни сили.

И така, прогресът е бавен. Този март Европейският съюз създаде съвместно военно седалище, но то отговаря само за тренировъчни мисии в Сомалия, Мали и Централната африканска република и има оскъден персонал от 30 души. Други мултинационални идеи са разработени, например Nordic Battle Group, малък отряд за бързо реагиране от 2400 войници, съставена от балтийските страни и няколко северни страни, както и Нидерландия и Британския експедиционен корпус – “мини НАТО”, чиито членове включват балтийските държави, Швеция и Финландия. Но в отсъствието на подходящи възможности за внедряване подобни операционни екипи все едно не съществуват.

Но под смелото название Framework Nations Concept Германия работи над нещо много по-амбициозно – създаването на това, което в същността си е водена от Бундесвера мрежа от европейски малки армии. “Инициативата произлиза от слабостта на Бундесвера”, казва Юстина Готковска, северноевропейски анализатор по сигурността в полския Център за източни науки. “Германците осъзнаха, че Бундесверът трябва да запълни пропуските в сухопътните си войски… за да спечели политическо и военно влияние в НАТО”. Помощ от малки партньори може да е най-добрият шанс на Германия да влее сили в армията си бързо и малки армии с немско командване може би е най-реалистичната опция за Европа, ако иска да се заеме сериозно със съвместната отбрана. “Това е опит да се предотврати пълният провал за съвместна европейска отбрана”, казва Масала.

Да се каже, че в Бундесвера има „пропуски“ е омаловажаване на ситуацията.През 1989 г. западногерманското правителство отделя 2,7% от БВП за отбрана, но през 2000 г. разноските са спаднали на 1,4%, където остават с години.Действително между 2013 г. и 2016 г. разходите за отбрана са застопорени на 1,2% процента – далеч от маркера от 2% на НАТО. В доклад към Бундестага, немския парламент, генералният инспектор на Бундесвера представя плачевна картина: по-голямата част от хеликоптерите на военноморските сили не работят, а от 64-те хеликоптера на армията само 18 са използваеми. И докато Бундесверът по време на Студената война се е състоял от 370 000 войници, до миналото лято са останали чисто 176 015 жени и мъже.

Оттогава Бундесверът е нараснал до над 178 000 активно служещи войници; миналата година правителството увеличи финансирането с 4,2%, а тази година разходите за отбрана ще нараснат с 8%. Но Германия все още е много назад от Франция и Великобритания като военна сила. И увеличаване на разходите за отбрана не се възприема еднозначно в Германия, която е бдителна, що се отнася до историята си като военна сила. Външният министър Зигмар Габриел наскоро каза, че е “напълно нереалистично” да се смята, че Германия би достигнала до прага за разходи за отбрана на НАТО от 2% от БВП – въпреки че почти всички немски съюзници, от малки европейски държави до САЩ, призовават страната да играе по-голяма военна роля в света.

Германия може би все още няма политическата воля да развие военните си сили в мащаб, на какъвто много се надяват; но това, което има от 2013 г. насам е Framework Nations Concept.

За Германия идеята е да споделя ресурсите си с по-малки държави в замяна на това да използва техните войски.  За тези по-малки държави инициативата е начин да се увеличи участието на Германия в европейската отбрана, докато се заобикалят сложните политики от немското военно разширение. “Това е ход към по-голяма европейска военна независимост”, казва Масала. “Великобритания и Франция нямат възможност да поведат европейската сигурност”: Великобритания е на път да се сблъска с европейските си съюзници, докато Франция, военен титан, често е неохотен участник в мултинационалните усилия в НАТО. “Това оставя Германия”, казва той.

От гледна точка на операции създадените двунационални отряди са с по-голям потенциал за разполагане, тъй като са постоянни (повечето мултинационални отряди дотук са били ad hoc). От голямо значение за малките партньори е това, че те увеличават тяхната военна мощ. И ако Германия реши да внедри интегрирано поделение, тя може да го направи единствено със съгласието на партньора.

Разбира се от 1945 г. насам Германия с изключителна неохота разполага войски зад граница, като през 1990 г. дори забранява на Бундесвера да разполага войски извън страната. И партньорите – както и потенциалните такива, се надяват, че Framework Nations arrangement ще предизвика Германия да поеме повече отговорност за европейската отбрана. Дотук Германия и мултинационалните ѝ малки армии остават само това: дребномащабни инициативи, далеч от завършена европейска армия. Но инициативата най-вероятно ще се развие.

Партньорите на Германия възхваляват практическите ползи от интеграцията: за Румъния и Чехия това означава поставяне на техните войски на същото ниво на тренировка като немската армия; за Нидерландия това означава отново да се възползва от възможности относно танковете (нидерландците продадоха последните си танкове през 2011 г., но войските от 43-та механизирана бригада, които са частично разположени в 1-ва танкова дивизия в западния немски град Олденбург, в момента карат немски танкове и могат да ги използват при разполагане с остатъка от нидерландската армия).

Полковник Антъни Лойверинг, командирът на 43-та механизирана бригада в Олденбург, казва, че интеграцията е преминала с изумително малко спънки. “Бундесверът има около 180 000 души персонал, но те не ни третират като по-низши”, казва той. Той очаква още страни да се възползват от това положение. “Много, много страни искат да си сътрудничат с Бундесвера.” Бундесверът, от своя страна, има списък с партньори наум, казва Робин Алерс, немски асистент-професор в Норвежкия институт за отбрана, който е виждал списъка на Германия. Според Масала скандинавските страни, които използват голяма част оборудване немско производство, ще бъдат най-добрите кандидати за следващия рунд интеграция на Бундесвера.

Дотук сдържаността и ad hoc подходът на  Framework Nations Concept работи в нейна полза; малцина в Европа са се противопоставили на интегрирането на нидерландски или румънски отряди в немските дивизии отчасти защото може би не са го забелязали. Дали ще има политически последици, ако повече нации решат да се присъединят към инициативата остава неясно.

Извън политиката истинския тест за стойността Framework Nations Concept ще бъде успехът в битка на интегрираните войски. Но най-деликатната част от интеграцията както на бойното поле, така и извън него може да бъде намирането на общ език. Трябва ли войските да научат взаимно езиците си? Или партньорите трябва да говорят немски?

Немскоговорещият нидерландски полковник Лойверинг казва, че двунационалната дивизия в Олденбург се насочва към използването на английски.

Превод: Йоанна Маринова

"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, kall said:

 

Аз като казвам, че от наборна служба няма нужда и че има други алтернативи, по-изгодни за нас, ма никой не слуша

http://terminal3.bg/germanija-tiho-izgrazhda-evropejska-armija/

"ГЕРМАНИЯ ТИХО ИЗГРАЖДА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ

 

Честит празник на книжовността и просветата на всички:) 

Днес цял ден ми прекъсва интернет връзката, та ще съм кратък. Според мен, оттук трябваше да стартираме тази тема. Защото, ако има такава перспектива, а според мен има, целият въпрос за наборната армия изглежда в друга светлина.

Редактирано от Б. Киров
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...