Отиди на
Форум "Наука"

Комуникационен спътник на Булсатком - новини


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Български комуникационен спътник ще лети при втория старт на използвана ракета на СпейсЕкс!

 

BulgariaSat-1-vibration-table-ws.jpg

Спътникът BulgariaSat-1 по време на наземни изпитания на вибрационна маса. Photo credit : BulgariaSat

7 май 2017 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. По време на второто изстрелване на вече използвана ракета "Фолкън 9" през средата на юни ще бъде въведен в орбита построен от американска компания и собственост на Булсатком геостационарен комуникационен спътник - BulgariaSat-1.

За изстрелването на BulgariaSat-1 ще се използва същата първа степен, която летя на 14-ти януари 2017 година.

Противно на това, което се споменава в някои български медии, BulgariaSat-1 не е първият изкуствен спътник на България. За първи български изкуствен спътник считаме "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22"), изстрелян на 7-ми август 1981 година от космодрума Плесецк в полярна орбита. "България 1300" е създаден на базата на съветската платформа "Метеор", сглобен е в България и е екипиран с научни прибори, които са построени в България.

BulgariaSat-1 обаче е първият комуникационен геостационарен спътник, собственост на българска компания. Той е изработен и тестван от американската компания Space Systems/Loral (SSL), като за основа е използвана стандартна платформа SSL-1300. Очакваният живот на спътника е минимум 15 години.

Напомням на читателите, че първото изстрелване на ракета с вече използвана първа степен на СпейсЕкс беше проведено на 30-ти март тази година за нуждите на люксембургската компания SES SA. Ако стартът на BulgariaSat-1 бъде успешен, това ще е второто изстрелване на ракета "втора употреба". Илон Мъск вече оповести, че целта му за 2017-та година е да проведе общо шест старта на използвани първи степени, като два от използваните ускорители ще бъдат монтирани при дебютното изстрелване на тежкотоварната ракета "Фолкън 9 Хеви".

До изстрелването на BulgariaSat-1 остават и два старта на "Фолкън 9" с нови ракети - първо очакваме полета на Inmarsat-5 F4 в средата на май, а в началото на юни трябва да излети и поредният товарен кораб "Драгън" до "Международната космическа станция".

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1769-2017-bulgariasat-to-launch-in-summer

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Българският спътник BulgariaSat-1 пристигна на Кейп Канаверал!

bulgariasat-arrives-cape.jpg

Спътникът BulgariaSat-1, построен от SSL, пристигна успешно в центъра за изстрелвания на SpaceX. Photo credit : CNW Group/SSL

12 май 2017 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Построеният от частната компания Space Systems Loral (SSL) спътник BulgariaSat-1 за нуждите на българския телекомуникационен оператор Булсатком пристигна на Кейп Канаверал, съобщи днес SSL (източник). От този център в средата на юни спътникът ще бъде изстрелян посредством ракета "Фолкън 9", която ще използва вече летяла на предишна мисия първа степен.

"SSL има дългогодишна история на тясно сътрудничество с нови сателитни оператори, за да им помогне да се придвижат напред в техния бизнес", съобщи Джон Чели, президент на SSL. "Ние сме удовлетворени, че този първи спътник, построен за българска компания, е пристигнал успешно на Кейп Канаверал и очакваме с нетърпение BulgariaSat-1 да влезе в историята като втория спътник, който ще лети на вече използвана при предишна мисия ракета "Фолкън 9". Повторното използване на ракетите е важен фактор за спътниковата индустрия".

Спътникът BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 и се очаква да работи в космоса минимум 15 години. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни.

Напомням на читателите, че BulgariaSat-1 е първият телекомуникационен спътник на България, който ще работи в геостационарна орбита. Той обаче не е първият изкуствен спътник на България изобщо - честта се пада на "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22") - спътник, базиран на съветската платформа "Метеор", сглобен в България и оборудван с български инструменти, изстрелян на 7 август 1981 година.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1773-2017-bulgariasat1-arrives-at-cape

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Изстрелването на BulgariaSat-1 се отлага с два дни, спътникът ще лети най-рано на 17-ти юни

7 юни 2017 г. 08:05 ч. Статичното изпитание на ракетата-носител "Фолкън 9", която трябва да изстреля българския спътник BulgariaSat-1, ще бъде не по-рано от 13-ти юни, а самото изстрелване ще е не по-рано от 17-ти юни (източник). Първоначално стартът трябваше да е факт на 15-ти юни.

Причината за промяната на датата е двудневното отлагане, което сполетя полета на космическия кораб "Драгън" в началото на месеца (от 1-ви за 3-ти юни). Отлагането беше по метеорологични причини и беше достатъчно да разстрои останалия график на СпейсЕкс.

bulgariasat-arrives-cape.jpg

Спътникът BulgariaSat-1. Photo credit : CNW Group/SSL

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1802-2017-bulgariasat-launch-net-june-17

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс проведе статично изпитание на ракетата, която ще изстреля спътника BulgariaSat-1

2017-16-june-static-fire-test-bulgariasa

Снимка от днешното огнево изпитание на ракетата "Фолкън 9", която следващата седмица ще изстреля BulgariaSat-1. Photo credit : SpaceX


16 юни 2017 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Днес СпейсЕкс проведе статичен огневи тест на ракетата "Фолкън 9", която другата седмица ще трябва да изведе в космоса първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1. Това ще е вторият път, при който ще бъде изстреляна вече използвана ракета "Фолкън 9". За пръв път ракета "втора употреба" на СпейсЕкс летя повторно в края на март, когато изведе успешно в орбита спътника SES-10.

Изстрелването на BulgariaSat-1 засега е предвидено за 19-ти юни, като стартовият прозорец се открива в 21:10 ч. българско време и продължава два часа. Първоначално стартът беше назначен за 15-ти юни, но поради непредвидени обстоятелства беше отложен двукратно, първо за 17-ти, а сега - за 19-ти, в понеделник. В случай че настъпи още някое неочаквано отлагане, има резервен прозорец на 20-ти юни, във вторник, пак в 21:10 ч. българско време.

Изстрелването на спътника BulgariaSat-1 ще бъде осъществено от историческата стартова площадка 39А, от която на 16 юли 1969 година е изстрелян космическият кораб "Аполо 11" с астронавти Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. В рамките на тази мисия Армстронг и Олдрин извършват първото пилотирано кацане на Луната.

Днес СпейсЕкс използва площадката посредством 20-годишен договор за наем с НАСА.

BulgariaSat-1 е построен на базата на платформа SSL 1300 и е създаден за нуждите на Булсатком от американската компания Space Systems Loral (SSL) - един от водещите производители на изкуствени спътници.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1811-2017-falcon9-static-test-bulgariasat

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изстрелването на BulgariaSat-1 се отлага допълнително, ще лети най-рано на 23-ти или 24-ти юни

 

18 юни 2017 г. 22:50 ч. СпейсЕкс току що оповести (източник), че спътникът BulgariaSat-1 не може да лети утре. Налага се да се подмени клапан на обтекателя на ракетата "Фолкън 9".

Изстрелването засега е насрочено най-рано за 23-ти или 24-ти юни.

Междувременно предстои изстрелване и на спътника Iridium, планирано за 25-ти юни... Следващата седмица може да се окаже доста натоварена.

 

bulgariasat-arrives-cape.jpg

Спътникът BulgariaSat-1. Photo credit : CNW Group/SSL

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1815-2017-more-delays-bulgariasat

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Космическа ракета Фолкън 9 достави в космоса първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1!

2017-23-june-falcon-9-launches-bulgarias

Кадър от днешното изстрелване на първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1. Photo credit : SpaceX

23 юни 2017 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:10 ч. българско време от стартовата площадка 39А на космическия център Кенеди излетя ракетата "Фолкън 9" с първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1.

По-малко от 35 минути след началото на полета спътникът се отдели успешно от горната степен на ракетата-носител.

Това бе вторият полет на вече използвана първа степен на ракета "Фолкън 9" (при първия в края на март СпейсЕкс изведе в орбита благополучно спътника SES-10). Илон Мъск днес не очакваше първата степен да се върне повторно след полета върху роботизираната плаваща платформа в океана, защото степента навлизаше при многократно по-големи сили на триене и съпротивление в сравнение с тези при предходни мисии. Но въпреки това не останахме разочаровани - степента на "Фолкън 9" извърши благополучно кацане!

BulgariaSat-1 е едва вторият спътник на България, който е изстрелян в космоса, и той излетя близо 36 години след полета на първия - "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22"). Изпратеният през 1981 година от космодрума Плесецк спътник бе базиран на съветската платформа "Метеор", бе сглобен в България и бе оборудван с български научни инструменти.

Но за разлика от него BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 от американската космическа компания Space Systems Loral и е предназначен за нуждите на телекомуникационния оператор Булсатком. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни. Очаква се да работи в геостационарна орбита минимум 15 години.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1819-2017-23-june-bulgariasat-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имате ли инфо, кръгът в който ще излъчва, частота, кодировка, ецетера. Може ли директно да се гледа или ще трябва специален ресивер? Ако имате конкретни данни, моля пуснете ги.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 6 часа, Skubi said:

Имате ли инфо, кръгът в който ще излъчва, частота, кодировка, ецетера. Може ли директно да се гледа или ще трябва специален ресивер? Ако имате конкретни данни, моля пуснете ги.

 

Ето подробна карта:

 

http://www.bulgariasat.com/coverage

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс иска да изстреля трета ракета Фолкън 9 за по-малко от две седмици

28 юни 2017 г. 08:10 ч. След натоварената минала седмица, при която СпейсЕкс успя да изстреля първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1 и десет спътника Iridium-NEXT, предстои ново изстрелване! Построеният от Боинг спътник Intelsat 35e има шанс да излети още в понеделник, 02:36 ч. българско време. Ако това стане, това ще е първото изстрелване на три ракети "Фолкън 9" в рамките само на две седмици.

Няма ли да има обаче почивка за Илон Мъск? Ще има - и то скоро. След като Intelsat 35е се отправи в орбита, следващото изстрелване ще е чак на 10-ти август с кораба "Драгън" към "Международната космическа станция". Но после графикът пак става натоварен, като през август предстои изстрелването на още две ракети - една с роботизираната мини-совалка на военновъздушните сили X-37B и със спътника Formosat 5.

 

2017-25-june-falcon-9-launches-iridium.p

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1823-2017-third-falcon-in-two-weeks

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Спътникът BulgariaSat-1 най-накрая започна да излъчва

24 ноември 2017 г. 12:45 ч. Най-после, след дълги месеци очакване, спътникът на Булсатком BulgariaSat-1 започна да излъчва, съобщава Дилян Янакиев от уебсайта TV-Novini.com (източник).

Напомням на читателите, че BulgariaSat-1 бе изстрелян успешно на 23-ти юни 2017 г. с ракета-носител "Фолкън 9" на СпейсЕкс. Това е първият геостационарен комуникационен спътник на България и вторият спътник на страната след полета на Bulgaria 1300 през 1981 година. Спътникът е произведен от Space Systems/Loral и е базиран на спътниковата платформа SSL-1300.

2017-23-june-falcon-9-launches-bulgarias

Кадър от изстрелването на първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1 през юни. Photo credit : SpaceX

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1979-2017-bulgariasat-1-starts-broadcasting

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...