Отиди на
Форум "Наука"

Космическа компания Вектор и нейните ракети


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Частната компания Вектор изстреля успешно своята първа ракета Вектор-Р на демонстрационен полет!

 

2017-3-may-test-launch-vector.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Jim Cantrell/Vector Space Systems

3 май 2017 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Ако до този момент не сте чували за Джим Кентрел, време е да се запознаете с това име. Когато през 2001 година Илон Мъск решил да изстреля мишки към Марс (нещо, което все още никой не е правил до ден днешен), той се обърнал към Кентрел за съвет. Кентрел е работил в продължение на дълги години съвместно с руската космическа програма и се навил да помогне на Мъск да купи три стари руски балистични ракети, за да ги преобразува в космически. Тази работа обаче пропаднала и именно провалът на сделката довел до това Мъск да основе частната корпорация СпейсЕкс през 2002 година. Кентрел помагал известно време, но след това напуснал компанията, защото не е вярвал, че нещо сериозно ще произлезе от всичко това.

Илон Мъск обаче успял и днес изстрелва ракети (макар и още не до Марс) - по думите на Кентрел успехите на Мъск се дължат на силния му характер (източник). Що се касае до Кентрел, той продължавал да следи дълги години какво се случва в сферата на космическата индустрия. Направило му впечатление бурното развитие на пазара за малки спътници. И така през 2016 г. той и Джон Гарви основали компания Вектор.

Компанията се разви доста стремглаво през последната една година. В края на 2016 г. беше тестван за пръв път двигателят 5k-lbf и специален горивен инжектор, който е произвеждан посредством 3Д принтиране.

А днес, на 3-ти май, излетя първият пълномащабен прототип на ракетата "Вектор-Р"!

Пробният полет, който включваше изпитание на първата степен на "Вектор-Р", беше оповестен за успешен. За основателите на компанията успехът на Вектор е важна крачка напред за индустрията. Ако всичко мине наред, през 2018 година ще трябва да бъдат проведени първите комерсиални орбитални полети. Разработват се две ракети - "Вектор-Р", която ще може да изстрелва 60-килограмови спътници, а "Вектор-Х" ще може дори да извежда в орбита 125-килограмови спътници.

Цените за полет ще възлизат между $1.5 и $3.5 милиона - това вече наистина би било революция в космонавтиката, защото никога досега не е имало толкова евтини ракети!

Ще следим с интерес развитието на частната компания през идните месеци и години. От днес в космическия бранш се появи нов играч и той е доста обещаващ.

 

Линк към Туитър акаунта със снимки и записи от изстрелването: тук

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1763-2017-vector-r-first-successful-flight

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ще сме свидетели на още много успешни полети на нови компании в бранша! Все пак конкуренцията е най-силната движеща сила в момента.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Успех! Частната компания Вектор изстреля ракета на тестов атмосферен полет

2017-3-august-vector-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Vector Space Systems

3 август 2017 г. 20:44 ч.

Светослав Александров. Днес частната компания Вектор успя да изстреля на пробен атмосферен полет прототип на ракетата "Вектор-Р", която някой ден се очаква да извежда в ниска околоземна орбита малки спътници с товар до 66 килограма.

В рамките на днешния полет беше тествана само първата степен на ракетата, при това на височина не повече от 3 километра. Въпреки това стартът беше важен за компанията - за пръв път беше проведено изстрелване на ракета от новия частен космодрум Кемден, за пръв път беше осигурено излъчване на живо и за пръв път ракетата превозваше комерсиален полезен товар.

Частната компания Вектор е основана от Джим Кентрел, бивш съмишленик на Илон Мъск. Когато през 2001 година Илон Мъск решил да изстреля мишки към Марс (нещо, което все още никой не е правил до ден днешен), той се обърнал към Кентрел за съвет. Кентрел е работил в продължение на дълги години съвместно с руската космическа програма и се навил да помогне на Мъск да купи три стари руски балистични ракети, за да ги преобразува в космически. Тази работа обаче пропаднала и именно провалът на сделката довел до това Мъск да основе частната корпорация СпейсЕкс през 2002 година. Кентрел помагал известно време, но след това напуснал компанията, защото не е вярвал, че нещо сериозно ще произлезе от всичко това.

Днес Кентрел е основател на компания Вектор, но тя не се явява пряк конкурент на СпейсЕкс. СпейсЕкс иска да извозва хора до "Международната космическа станция", а по-нататък до Луната и Марс. Освен това основната ракета на Мъск е "Фолкън 9", която извежда големи спътници. Вектор се цели в пазара на микроспътниците, който се разви бурно през последните няколко години.

Предишният полет (дебютен) на прототип на ракетата "Вектор-М" беше проведен на 3-ти май тази година и също завърши с успех.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1860-2017-3-august-vector-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Браво! Очевидно има хляб в този отрасъм и не малко хора се ориентират тук. Скоро може да видим и явна конкуренция сред частните ракети.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...