Отиди на
Форум "Наука"

Смутно време на запад от нас


Recommended Posts

  • Администратор
Как Вардарска Македония стигна до ръба на гражданска война? И защо през предишната криза през 2001г. етническите македонски (в текста използвам тяхното самоопределение, без исторически коментар) партии бяха на една позиция, а българската държава успя ефективно да се намеси и да защити мира на Балканите? А днес самите македонци са разделени, а ние не можем да намерим естествен съюзник и се задоволяваме с шаблонни призиви за умиротворение? Има ли перспектива за устойчиво помирение в Македония или случващото се там е знак за дестабилизация на целия ни регион?

Отговорът е в модела на развитие в периода 2001-2015г., довел нещата дотук.

Всяко общество, а особено етнически и верски разделеното, се управлява чрез сложни преговори, компромиси и обществени коалиции, обикновено отразяващи се в коалиционно партийно управление. Този модел е имплицитно заложен в Конституцията на всяка парламентарна република, а в Македония - изрично записан в Охридските споразумения.

Демокрацията е преди всичко инструмент за осигуряване на обществения мир и избягване на граждански конфликти. Тя е път за преодоляване на различията по пътя на компромиса, с участието на легитимни представители на всички обществени групи и интереси. Никой не може да наложи едно към едно своята визия за обществения интерес. А парламентът е теренът на компромиса между различните визии - до постигане на решение, което със сигурност не е идеално, но е приемливо за всеки член на обществото, поне до степен да не се хваща за пищова.

Но демокрацията нерядко се проваля в тази своя задача. И днешна Македония е типичен пример за такъв провал.

Как се провалят демокрациите?

1. На първо място, когато демократичните партии се превърнат в основен работодател в държавата. Когато партийната принадлежност е основен фактор за назначение или уволнение, победата или загубата на изборите се превръщат от борба на идеи и визия за обществения интерес в борба за хляба на отделни семейства. По идеите за развитие на нацията може да има и преговори, и компромис. Когато политическата борба е битка за хляба на семейството ти, много място за компромис няма. Партиите се превръщат в кланове, обединени за осигуряване на препитание с обществени средства, които водят - буквално - борба на живот и смърт.

Македония на Груевски е класически пример за подобно развитие. През десетилетието на пълна доминация на Груевски, ВМРО-ДПМНЕ и котерията на Ахмети бяха почти единствен работодател съответно - в етнически македонски и албански региони на страната.


2. На второ място - когато корупцията, злоупотребата с публични средства, се превърне в основен двигател на икономиката. В провалената демокрация, основният източник на благосъстояние е държавният бюджет и контролираните от властта бизнеси, в т.ч. характерните "бизнеси на службите" - трафик, контрабанда, проституция, наркотици

Пътят към забогатяването минава през спечелване на изборите. Пътят към фалита и бедността - през тяхната загуба. Естествено, това се отразява пряко съвсем не само на собственика на бизнеса, но и на десетки подизпълнители, стотици свързани лица, хиляди работници. Изборният резултат се превръща не в залог за определени политики, по които може да се постигне компромис, а в залог за милиарди евро печалби и десетки хиляди лични съдби. Няма място за компромис - има обаче много място за натиск и контролиран вот, за харчене на десетки милиони в името на печалби от милиарди, за злоупотреба с властта.

Македония на режима на Груевски доведе държавно-партийния контрол върху икономиката и службите до непозната в европейски условия крайност. За всички - от личния семейно-партиен антураж на лидера, през партийната върхушка, до редовите функцинери на ВМРО, властта се превърна в залог за икономическо оцеляване. И обратно - за опозицията, достигането до загубените лостове на властта - единствен вариант за просперитет и реванш.


3. На трето място - когато медиите престанат да бъдат територия на публичен сблъсък на идеи и се превърнат в говорители на властта и икономическите интереси. В демокрацията, медиите са естествен коректив на властта и отдушник на настроенията, които са недоволни от постигнатите обществени компромиси. Невъзможността за изразяване на опозиционно настроение през медиите, създава силна мотивация за нелегитимни, недемократични и дори не мирни средства за представяне на малциствените позиции.
В Скопие, медийният плурализъм отдавна не съществува, "семейството" на Груевски използва всички познати методи за превземане и контрол на обществените и частни медии.

4. Last not least - прякото влияние на чужди геополитически интереси във вътрешната политика. Свободното общество винаги - по естествен път - се стреми към мира и съответно - към компромиса. Чуждите интереси обаче не държат на мира в държавите-пионки. Често дори интересът е обратен - локалните конфликти са метод за налагане на интереси в геополитическите сблъсъци.

В случая с Вардарска Македония, чуждите влияния са доведени до крайност - от локалните намеси на сръбските и албански служби и политики, през неуместната и неумела политика на България и Гърция, до практически пряката намеса на Турция и Русия и косвена - на САЩ. Не бива да се пропуска и трайната и катастрофална за страната подкрепа, която Европа през ЕНП даваше повече от десет години на режима на Груевски


Мога да изреждам още - но тези четири фактора в комбинация (дори всеки три от тях) са достатъчни, за да направят демократичния процес неефективен, а демократичната култура на компромиса - невъзможна в едно общество. Мирът в провалената демокрация може да бъде опазен само само по два начина - чрез диктатура, която да наложи интереса на един клан над другите (подобно на Централна Азия, Русия, Ирак, Сирия, вече и Турция) или чрез сговаряне на икономически и етнически кланове за сметка на населението (характерно за Балканите, Украйна, Молдова, големи части от Латинска Америка). И двата модела, с изчерпването си, завършват с гражданска война - кланова, етническа, религиозна или комбинации от трите. И ако доскоро примерите бяха предимно от изостаналите постколониални общества на Африка, то сега актуалният пример е касапницата в Близкия изток, настъпваща през Турция към Балканите.

Основна характеристика на конфликта в Македония е крайното ниво на обществена нетърпимост към икономическия режим на Груевски съчетано с изчерпването на олигархичния му сговор с албанския му аналог - ДСИ на Ахмети. Затова и днешният конфликт няма изразен етнически характер, както през 2001г. "Албанската платформа" е само елемент от кризата. Другият, по-важен елемент, е пълното разделение на етническите македонци по оста "за" и "против" режима на Груевски, което е непреодолимо.

Затова и няма лесно решение - защитата на териториалната цялост на Македония (и съответно - умерената подкрепа за мнозинството) през 2001 беше очевидната политика и на България, и на ЕС. Днес очевидна политика и очевидно решение няма.

Или има, но то е дългосрочно и трудно - налагане на върховенство на закона, отхвърляне на модела на партийни назначения, преодоляване на най-тежките форми на политическа корупция, осигуряване на медийна свобода. И разбира се - пълен отказ от страна на ЕНП и ПЕС на подкрепа на котериите на Груевски и Заев до постигане на минимални гаранции за демократичност и почтеност на политическия процес. В днешния ден, това звучи утопично. Но всяка международна политика за помирение и подкрепа на временна власт в Скопие трябва да минава през натиск за ангажименти в тази сфера.

За съжаление, България не може да бъде силен фактор в този процес. Защото е лош пример във всички тези сфери. Не ме разбирайте погрешно - не правя пряк паралел между режимите на Груевски и Борисов. Нашата версия е много по-мека, но рисковете са същите - Груевски и ВМРО са крайност, неосъществена мечта на Бойко и ГЕРБ.

Това, което казвам, е че корупцията, партизираната администрация и зависимите медии правят България геополитически слаба и създават дългосрочен риск за мира в нашето общество. За Скопие е може би късно. За София - не.

Текстът е от личния блог на Радан Кънев "Записки на реформиста", в който той изрично посочва, че написаното не е от позицията му на председател на партия Демократи за силна България.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 65
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

To това е едната страна на медала - и отразява страната на опонентите на довчерашните управляващи в Македония. Има и друга и тя е по-дълбока - самият македонизъм, който от антибългарски трепети не видя какво става под носа му. 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Копирах това мнение, за да създам дискусията :)

Смятам, че най-големият проблем е малцинственото напрежение, не знам с каква цел се създават тези обтегнати отношения, но няма да доведат до нещо положително. И в крайна смета как ще се отрази това на нас??!?!?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Партията не трябва да се превръща в бюро по труда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И кой подкрепя албанците в Македония? Турция?!
А може би Турция позкрепя и талибаните в Афганистан?
Има един глобален наместник и той отдавна се бори с режимите, осите на злото, употребата на хим.оръжия. И последствията са видни.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 4/28/2017 at 23:09, Р. Теодосиев said:
Как Вардарска Македония стигна до ръба на гражданска война? И защо през предишната криза през 2001г. етническите македонски (в текста използвам тяхното самоопределение, без исторически коментар) партии бяха на една позиция, а българската държава успя ефективно да се намеси и да защити мира на Балканите? А днес самите македонци са разделени, а ние не можем да намерим естествен съюзник и се задоволяваме с шаблонни призиви за умиротворение? Има ли перспектива за устойчиво помирение в Македония или случващото се там е знак за дестабилизация на целия ни регион?

Отговорът е в модела на развитие в периода 2001-2015г., довел нещата дотук.

Всяко общество, а особено етнически и верски разделеното, се управлява чрез сложни преговори, компромиси и обществени коалиции, обикновено отразяващи се в коалиционно партийно управление. Този модел е имплицитно заложен в Конституцията на всяка парламентарна република, а в Македония - изрично записан в Охридските споразумения.

Демокрацията е преди всичко инструмент за осигуряване на обществения мир и избягване на граждански конфликти. Тя е път за преодоляване на различията по пътя на компромиса, с участието на легитимни представители на всички обществени групи и интереси. Никой не може да наложи едно към едно своята визия за обществения интерес. А парламентът е теренът на компромиса между различните визии - до постигане на решение, което със сигурност не е идеално, но е приемливо за всеки член на обществото, поне до степен да не се хваща за пищова.

Но демокрацията нерядко се проваля в тази своя задача. И днешна Македония е типичен пример за такъв провал.

Как се провалят демокрациите?

1. На първо място, когато демократичните партии се превърнат в основен работодател в държавата. Когато партийната принадлежност е основен фактор за назначение или уволнение, победата или загубата на изборите се превръщат от борба на идеи и визия за обществения интерес в борба за хляба на отделни семейства. По идеите за развитие на нацията може да има и преговори, и компромис. Когато политическата борба е битка за хляба на семейството ти, много място за компромис няма. Партиите се превръщат в кланове, обединени за осигуряване на препитание с обществени средства, които водят - буквално - борба на живот и смърт.

Македония на Груевски е класически пример за подобно развитие. През десетилетието на пълна доминация на Груевски, ВМРО-ДПМНЕ и котерията на Ахмети бяха почти единствен работодател съответно - в етнически македонски и албански региони на страната.


2. На второ място - когато корупцията, злоупотребата с публични средства, се превърне в основен двигател на икономиката. В провалената демокрация, основният източник на благосъстояние е държавният бюджет и контролираните от властта бизнеси, в т.ч. характерните "бизнеси на службите" - трафик, контрабанда, проституция, наркотици

Пътят към забогатяването минава през спечелване на изборите. Пътят към фалита и бедността - през тяхната загуба. Естествено, това се отразява пряко съвсем не само на собственика на бизнеса, но и на десетки подизпълнители, стотици свързани лица, хиляди работници. Изборният резултат се превръща не в залог за определени политики, по които може да се постигне компромис, а в залог за милиарди евро печалби и десетки хиляди лични съдби. Няма място за компромис - има обаче много място за натиск и контролиран вот, за харчене на десетки милиони в името на печалби от милиарди, за злоупотреба с властта.

Македония на режима на Груевски доведе държавно-партийния контрол върху икономиката и службите до непозната в европейски условия крайност. За всички - от личния семейно-партиен антураж на лидера, през партийната върхушка, до редовите функцинери на ВМРО, властта се превърна в залог за икономическо оцеляване. И обратно - за опозицията, достигането до загубените лостове на властта - единствен вариант за просперитет и реванш.


3. На трето място - когато медиите престанат да бъдат територия на публичен сблъсък на идеи и се превърнат в говорители на властта и икономическите интереси. В демокрацията, медиите са естествен коректив на властта и отдушник на настроенията, които са недоволни от постигнатите обществени компромиси. Невъзможността за изразяване на опозиционно настроение през медиите, създава силна мотивация за нелегитимни, недемократични и дори не мирни средства за представяне на малциствените позиции.
В Скопие, медийният плурализъм отдавна не съществува, "семейството" на Груевски използва всички познати методи за превземане и контрол на обществените и частни медии.

4. Last not least - прякото влияние на чужди геополитически интереси във вътрешната политика. Свободното общество винаги - по естествен път - се стреми към мира и съответно - към компромиса. Чуждите интереси обаче не държат на мира в държавите-пионки. Често дори интересът е обратен - локалните конфликти са метод за налагане на интереси в геополитическите сблъсъци.
Мога да изреждам още - но тези четири фактора в комбинация (дори всеки три от тях) са достатъчни, за да направят демократичния процес неефективен, а демократичната култура на компромиса - невъзможна в едно общество. Мирът в провалената демокрация може да бъде опазен само само по два начина - чрез диктатура, която да наложи интереса на един клан над другите (подобно на Централна Азия, Русия, Ирак, Сирия, вече и Турция) или чрез сговаряне на икономически и етнически кланове за сметка на населението (характерно за Балканите, Украйна, Молдова, големи части от Латинска Америка). И двата модела, с изчерпването си, завършват с гражданска война - кланова, етническа, религиозна или комбинации от трите. И ако доскоро примерите бяха предимно от изостаналите постколониални общества на Африка, то сега актуалният пример е касапницата в Близкия изток, настъпваща през Турция към Балканите.
 

то и у нас е така. 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 5 часа, sirius said:

И кой подкрепя албанците в Македония? Турция?!
А може би Турция позкрепя и талибаните в Афганистан?
Има един глобален наместник и той отдавна се бори с режимите, осите на злото, употребата на хим.оръжия. И последствията са видни.

 

не върви Рамадан да плюе ръката, която го храни. Но ще нагазим в политически отклонения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 28 Април 2017 г. at 23:09, Р. Теодосиев said:

На второ място - когато корупцията, злоупотребата с публични средства, се превърне в основен двигател на икономиката. В провалената демокрация, основният източник на благосъстояние е държавният бюджет и контролираните от властта бизнеси, в т.ч. характерните "бизнеси на службите" - трафик, контрабанда, проституция, наркотици

Тук авторът г-н Радан Кънев е много прав. Няма какво да добавя. Но все пак, ако позволите няколко бележки.

1. Корупцията не може да бъде "двигател" на икономиката. Нито основен, нито неосновен. Корупцията е унищожител на икономиката. Под корупция не следва да се разбира само даване на пари кеш. Няма такова нещо. Корупцията е многоизмерна, но тук няма време и място за това.

2. Очевидно авторът има предвид олигарсите, които за разлика от бизнесмените, получават парите си от директно от държавния бюджет, под една или друга форма. Например, държавна поръчка за джипове, които уж се произвеждат в България, пък "заводът" не работи или неплащане на конценсионни такси на държавата или плащане на смешни такива - примери: пристанище Бургас, летище Пловдив, летище Варна, мини Бобовдол, златните мини в Трънския край и т. н. или пък сключване на договори за милиарди!!! само с ограничен брой фирми три-четири на брой, всичките вероятно с един собственик за строителство на магистрали или за транспортни услуги на софийска община или за извозване на боклука, пак от софийска община. Ей такива неща.

Тези "бизнеси" не са "контролирани от властта", а точно обратното - те контролират властта.

"Бизнесите на службите" са друга бира, но те пък дават някакво обяснение за това как е възможно да съществуват гореизброените "бизнеси".

А дали конфликтът в Македония е етнически или не е етнически, както твърди Радан Кънев, дори не толкова важно. Това е въпрос на терминология. За малки страни като Македония, България, Сърбия и другите от региона конфликтът, по принцип, винаги е етнически и опашката му е зад граница. Ако албанците не бяха получили поощрение през 2001 г, сега нямаше да имаме проблем. 

   

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато другото население стане достатъчно голямо, тези процеси и проблеми са неизбежни. Това не ви е Чехия и Словакия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 30.04.2017 г. at 7:59, Last roman said:

не върви Рамадан да плюе ръката, която го храни. Но ще нагазим в политически отклонения.

Кой визираш? Руснаците ли?:ag: 

Радан е написал опус и е пропуснал главното! Македония е все още под сръбско крило,УДБА още коли и беси там.И когато държавата действа най-вече в интерес на чужда държава се получава е, това. Разпад.При нас е същото и трябва внимателно да наблюдаваме защото може да очкваме същото. Затова македонците имат проблем с идентичността, имат проблем с корупцията и нямат икономика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, bulgaroid said:

  Македония е все още под сръбско крило,УДБА още коли и беси там.И когато държавата действа най-вече в интерес на чужда държава се получава е, това. Разпад.При нас е същото и трябва внимателно да наблюдаваме защото може да очкваме същото. Затова македонците имат проблем с идентичността, имат проблем с корупцията и нямат икономика.

Няма пряка връзка между проблема с идентичността, който имат македонците и превръщането на унитарната македонска държава в безпомощен етнически тюрлюгювеч с много "автономни" общности, общини!!! и езици.  

Същото се случи и в Сърбия (Косово), въпреки че сърбите нямат никакъв проблем с идентичността. Утре това може да стане и в България и много хора упорито работят за това. Това е факт. Не искам да плаша никого. Именно затова развитието в Македония е обезпокоително и неприемливо за България и за българския народ. Абсолютно неприемливо от гледна точна на нашите интереси. 

"Идентичността" на една нация представлява набор от митологични твърдения, които може да имат някаква връзка с реалността, а може и да нямат никаква връзка с нея. Обикновено се твърди, че македонската идентичност е основана на изкуствени митологични твърдения или поне в по-голяма степен отколкото при други нации. Със сигурност е така, но това няма принципно значение в случая. Албанската идентичност също се крепи на измислени митологични идиотщини, недоказуеми в исторически план, при това с явен расистки привкус.

Тук говорим за съвременна политика и съвременно моделиране на геополитически тенденции, а не за грешни мухлясали "идентичности" отпреди 100 години.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Doncho Peev said:

Няма пряка връзка между проблема с идентичността, който имат македонците и превръщането на унитарната македонска държава в безпомощен етнически тюрлюгювеч с много "автономни" общности, общини!!! и езици.  

Същото се случи и в Сърбия (Косово), въпреки че сърбите нямат никакъв проблем с идентичността. Утре това може да стане и в България и много хора упорито работят за това. Това е факт. Не искам да плаша никого. Именно затова развитието в Македония е обезпокоително и неприемливо за България и за българския народ. Абсолютно неприемливо от гледна точна на нашите интереси. 

"Идентичността" на една нация представлява набор от митологични твърдения, които може да имат някаква връзка с реалността, а може и да нямат никаква връзка с нея. Обикновено се твърди, че македонската идентичност е основана на изкуствени митологични твърдения или поне в по-голяма степен отколкото при други нации. Със сигурност е така, но това няма принципно значение в случая. Албанската идентичност също се крепи на измислени митологични идиотщини, недоказуеми в исторически план, при това с явен расистки привкус.

Тук говорим за съвременна политика и съвременно моделиране на геополитически тенденции, а не за грешни мухлясали "идентичности" отпреди 100 години.

 

Ох има и още как, то основната драма е в това. Македонците заради пустата идентичност, дето не могат да решат, аджеба славяни ли са,древни македонци ли са,българи ли са,сърби ли са? Ако бяха взели решение, нямаше да имат проблеми с Гърция, с нас, със Сърбите, или албанците. Щяха да имат безвизов режим с Европа и инвестиций. Щяха да преговарят с ЕС и да пътуват, а не да работят за 100лв.който изобщо работи де! 

Албанския проблем им дойде 2000г. щото да не се замесват с  нас клекнаха на албанците и получиха 150 000 албанци допълнително, е така за здраве. После не посмяха да ги изгонят.Затъването на държавата идва от ината на управляващите който няма да влязат в Европа но ще си стоят на своето.Та 100 год. мухлясали проблеми на макетата си стоят и само се задълбочават. 

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Булгароид, ти си напълно прав. Проблема обаче е, че държава Македония няма, това е държава АнтиБългария. Като такива те могат да съществуват само ако се противопоставят на България. Още в началото на 90 те е имало трезви гласове в Скопие. Предлагали са им австрийския вариант. В смисъл да признаят, че техните предци са българи, но днес по политически причини след много години сръбска власт вече има отделна държава която вече не е българска. Тоест- създаване на политическа нация- има Македония- има македонци. Така те щяха да са в мир с историята, с България, с Гърция и да започнат своята история от чист лист.

Те обаче искаха да се правят на антички мАкедонци. Хак да им е! Цял свят им се смее на глупостите, а Гърция и България са им сърдити.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, Frujin Assen said:

Булгароид, ти си напълно прав. Проблема обаче е, че държава Македония няма, това е държава АнтиБългария. Като такива те могат да съществуват само ако се противопоставят на България. Още в началото на 90 те е имало трезви гласове в Скопие. Предлагали са им австрийския вариант. В смисъл да признаят, че техните предци са българи, но днес по политически причини след много години сръбска власт вече има отделна държава която вече не е българска. Тоест- създаване на политическа нация- има Македония- има македонци. Така те щяха да са в мир с историята, с България, с Гърция и да започнат своята история от чист лист.

Те обаче искаха да се правят на антички мАкедонци. Хак да им е! Цял свят им се смее на глупостите, а Гърция и България са им сърдити.

Така е. УДБА няма да позволи нещо друго. Цялата управляваща класа е агентура на сърбите и няма да допусне нещо друго.Цялата работа е да се устиска докато Сърбите си стъпят на краката, и после под някаква форма да си приберат макетата.Проблема е няма светлина в тунела за сърбите и скоро няма и да се покаже, а верните слуги от Скопие вече едвам устискват, и скоро ще го изпуснат.То затова американците и европейците все по-често предлагат Македония да се подели между Албания и България и да се свърши. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Frujin Assen said:

  Още в началото на 90 те е имало трезви гласове в Скопие. Предлагали са им австрийския вариант. В смисъл да признаят, че техните предци са българи, но днес по политически причини след много години сръбска власт вече има отделна държава която вече не е българска. Тоест- създаване на политическа нация- има Македония- има македонци.

И ако бяха приели "австрийския вариант" (макар това название да е неподходящо), по какъв начин това щеше да реши или да предотврати сегашния им проблем? Май, по никакъв.

 

1 hour ago, bulgaroid said:

Ох има и още как, то основната драма е в това. Македонците заради пустата идентичност, дето не могат да решат, аджеба славяни ли са,древни македонци ли са,българи ли са,сърби ли са? Ако бяха взели решение, нямаше да имат проблеми с Гърция, с нас, със Сърбите, или албанците. Щяха да имат безвизов режим с Европа и инвестиций. Щяха да преговарят с ЕС и да пътуват, а не да работят за 100лв.който изобщо работи де!

Опасявам се, че Вие не сте наясно с много неща. 

Македония има подкрепата на България за членството си в НАТО и в ЕС. Никой не се занимава с никаква "идентичност".

Македония винаги е имала ясната и категорична подкрепа за своята териториална цялост от нас. Нещо повече - доколкото си спомням от публикациите в пресата, гарантирането на териториалната цялост на Македония бе едно от условията на България за признаването на Косово преди години.  

И в момента македонските граждани ползват безвизов режим с България.

Що се отнася до пенсиите и заплатите - и в Сърбия и в Македония те са значително по-високи отколкото у нас. В Сърбия заплатите са средно с 35% по-високи от България, при по-нисък БВП на Сърбия, което е абсолютен парадокс. Но дотук са ни докарали.

В Македония, по официални данни, най-ниската социална пенсия е 500 лева. За сравнение - в България най-ниската пенсия те първа ще става 200 лева и тази стъпка, по думите на г-н Красен Станчев от Института за пазарна икономика, е истинска глупост и разхищение на пари.   

Редактирано от Doncho Peev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Doncho Peev said:

 

Опасявам се, че Вие не сте наясно с много неща. Не знам дали живеете в България и в какви среди общувате...............

Македония има категоричната подкрепа на България за членството си в НАТО и принципната ни подкрепа за членство си в ЕС. Никой не се занимава с никаква "идентичност".

 

Тя Македония тая подкрепа не я иска,от думата изобщо.Всяко нещо идващо от България се отхвърля,задължително. Така че, тая подкрепа, България  няма на кой да я даде. Македония иска само ЕС, ама не много ако може само да получи, обратно не дава нищо,затова и са замразени преговоритеИ не е само България, същите проблеми ги има и Гърция.Македония категорично не приема никакви форми на сътрудничесто.

 

Преди 6 минути, Doncho Peev said:

 

 

Македония винаги е имала ясната и категорична подкрепа за своята териториална цялост от нас. Нещо повече - гарантирането на териториалната цялост на Македония бе едно от условията на България за признаването на Косово преди около 10 години.  

И в момента македонските граждани ползват безвизов режим с България.

   

То ние гарантираме ама макетата не признават такива работи,нещо повече те имат териториални претенций. а Безвизовия режим е жест който се приема там на нож.Всъщност те го приемат от зор ама с гордо безразличие.:ag:

 

 

Преди 12 минути, Doncho Peev said:

Що се отнася до пенсиите и заплатите - и в Сърбия и в Македония те са значително по-високи отколкото у нас. В Сърбия заплатите са със средно 35% по-високи от България, при по-нисък БВП на Сърбия, което абсолютен парадокс. Но дотук са ни докарали.

В Македония по-официални данни, най-ниската социална пенсия е 500 лева. За сравнение - в България най-ниската пенсия те първа ще става 200 лева и тази стъпка, по думите на г-н Красен Станчев от Института за пазарна икономика, е истинска глупост и разхищение на пари.   

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, Doncho Peev said:

 

Що се отнася до пенсиите и заплатите - и в Сърбия и в Македония те са значително по-високи отколкото у нас. В Сърбия заплатите са средно с 35% по-високи от България, при по-нисък БВП на Сърбия, което е абсолютен парадокс. Но дотук са ни докарали.

В Македония, по официални данни, най-ниската социална пенсия е 500 лева. За сравнение - в България най-ниската пенсия те първа ще става 200 лева и тази стъпка, по думите на г-н Красен Станчев от Института за пазарна икономика, е истинска глупост и разхищение на пари.   

Да са високи, да са високи,колко да са високи?София е пълна с сърби и македонци, който работят у нас.Познавам поне 20-30макета и още толкова сърби, всички казват че заплатите и в Сърбия и В Македония са по-малки, ако изобщо има работа.Особенно македонците говорят за заплати от 200-300 лв казват че там е някакъв ужас.Мизерията е всеобща.Когато пътувам до Македония непрекъснато ме питат няма ли някаква работа в България,незнам с тия заплати дето ги споменават как живеят изобщо.Та тия басни за богатите Сърби и Македонци ги остави, и двете държави са по-зле от нас но Македонците много зле.Щом нашите заплати им се стуват много и са готови да плащат квартири , смятай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, bulgaroid said:

Тя Македония тая подкрепа не я иска,от думата изобщо.Всяко нещо идващо от България се отхвърля,задължително. Така че, тая подкрепа, България  няма на кой да я даде. Македония иска само ЕС, ама не много ако може само да получи, обратно не дава нищо,затова и са замразени преговоритеИ не е само България, същите проблеми ги има и Гърция.Македония категорично не приема никакви форми на сътрудничесто.

 

То ние гарантираме ама макетата не признават такива работи,нещо повече те имат териториални претенций. а Безвизовия режим е жест който се приема там на нож.Всъщност те го приемат от зор ама с гордо безразличие.:ag:

 

 

Може би си прав. Очевидно е, че има проблем.

Но сегашният проблем в Македония е много по-значим за България (от наша гледна точка), отколкото глупавите ежби на няколко скопски глупака за тяхната несъстояла се идентичност.  Пак казвам - става дума за нашите собствени интереси, не за интересите на македонистите. Те каквото са си надробили..........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, Doncho Peev said:

Може би си прав. Очевидно е, че има проблем.

Но сегашният проблем в Македония е много по-значим за България (от наша гледна точка), отколкото глупавите ежби на няколко скопски глупака за тяхната несъстояла се идентичност.  Пак казвам - става дума за нашите собствени интереси, не за интересите на македонистите. Те каквото са си надробили..........

Нашия интерес е да затънат, да се разпаднат и ние да оберем парчетата.Както ни предлагат някой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, bulgaroid said:

Нашия интерес е да затънат, да се разпаднат и ние да оберем парчетата.Както ни предлагат някой.

Това няма да стане.

Те ще затънат още, но ние не само че няма да имаме никаква полза, а ще трябва да очакваме възможен проблем по същия сценарии и у нас.

Светът се развива динамично. Това, което е могло да стане някога, не може да стане днес. Пък и не ни трябва.

За утре, ще трябва да говорим утре. Ако има утре................

Редактирано от Doncho Peev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Doncho Peev said:

Това няма да стане.

Те ще затънат още, но ние не само че няма да имаме никаква полза, а ще трябва да очакваме възможен проблем по същия сценарии и у нас.

Светът се развива динамично. Това, което е могло да стане някога, не може да стане днес. Пък и не ни трябва.

За утре, ще трябва да говорим утре. Ако има утре................

Няма вчера и днес, всичко е възможно и всичко става. Е виж Ердоган как напира за половин Сирия!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 минути, Atom said:

В момента, според официалните статистически бюра, средните брутни заплати в България, Македония и Сърбия са почти еднакви - около 1000 лева

 

Явно са забравили да кажат на Сърбите и Макетата:ag:Аз не казвам че всички работят за без пари, просто процента явно е много малък ! Нека някой каже колко сърби и македонци познава който работят в Бг.Имам приятели сърби сега званях не единия, каза че, да има по-високи заплати но болшинството или не работи или взима около 600лв, затова той работи си тука и си е добре.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Atom said:

В момента, според официалните статистически бюра, средните брутни заплати в България, Македония и Сърбия са почти еднакви - около 1000 лева

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, mnogoznaiko said:

 

Според НСИ през декември, средната брутна заплата в София е 1372 лева.  За нетна няма статистика, но грубо това прави около 1070 лева. 

През същия месец в Белград средната нетна заплата е била 67650 динара или  почти същото число - пак около 1070 лева.

 

 

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...