Отиди на
Форум "Наука"

Троянската война


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

То тая война .... в геополитически смисъл си е чиста проба първообраз на пуническите. Два центъра, през морето, в конфликт... Едно таквоз геополитически удар от запад на изток през Егейско морето и островите му..... Красиво, класическо, древно обаче, зората на европейската история. 

А по същество унищожение на конкурента на Източния бряг.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 115
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
On ‎24‎.‎5‎.‎2017‎ г. at 15:31, Thorn said:

Ти остави, ама по това време трябва да е била поне четиридесет годишна. Не че няма хубави на тази възраст (жените ни например :) ) , но чак пък "най-хубава на света???

Не е ли била по-млада ?  10 години трае войната, на колко се омъжва за Менелай ?. Преди това 12-годишна е отвлечена от Тезей ( уж ще я пази докато достигне на възраст да му стане жена, но дали не се е изкушил ?) Изнасилена или не , това ни най-малко не притеснява гларусите на Елада, които се отправят към Спарта за да я искат .Това става, когато Лена е достигнала възрастта (?) за брак. Едно 14-16 е подходящо. Никой няма търпение да чака повече или има риск за второ отвличане.  Сега има ли как да се разбере колко време са заедно с Менелай, докато се появи Парис ?  По младият Атреев син е наследил тъста си и е цар на Спарта. Интересно е, че и двамата братя дотук са ударили кьоравото - съдбата  е повече от щедра към тях. Агамемнон наследява най-силното царство - Микена, Менелай - Спарта и най-красивата жена на света. Колко е продължила идилията ? Твърде малко. Двамата имат дъщеря Хермиона, която доста по-късно ще стане жена на Ахиловият син Неоптолем. Но това ще стане след 10 години войната + 7 години престой на Менелай в Египет..та повече от 17.  Сравняваме и Одисей - и той е кандидат за ръката на Елена, а след бягството и, когато започва "мобилизацията" е щастлив татко с пеленачето Телемах. Значи е минало твърде малко време - не повече от 2 години. а от тази "калкулация" излиза, че Хелена при завършването на войната е била на ...не повече от 30 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5/24/2017 at 14:20, Thorn said:

Но накрая превзели града с хитрост. Флотът отплавал, изгорил лагера и на мястото му оставили гигантски дървен кон, който Епей (главен инженер и главен шампион по бокс) направил по предложение на Одисей. На коня било написано?, че се посвещава на богиня Атина в замяна на отмъкнатия идол (паладий). 

Тази версия и аз съм чела и е най-популярната. Римляните обаче разправят, че истинския паладиум бил донесен в Рим от Еней.

"A more speculative theory, originally proposed by Fritz Schachermeyr, states that the Trojan Horse is a metaphor for a destructive earthquake that damaged the walls of Troy and allowed the Greeks in.[17] In this theory, the horse represents Poseidon, who as well as being god of the sea was also god of horses and earthquakes. This theory is supported by the fact that archaeological digs have found that Troy VI was heavily damaged in an earthquake,[17] but is hard to square with the mythological claim that Poseidon built the walls of Troy in the first place.[18]"

 

Всъщност троянските коне, мисля, се славят с произхода си от Борей

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 2 часа, Евристей said:

Сега има ли как да се разбере колко време са заедно с Менелай, докато се появи Парис ? 

Според уикито

Menelaus and Helen rule in Sparta for at least ten years; they have a daughter, Hermione, and (according to some myths) three sons: Aethiolas, Maraphius, and Pleisthenes.

 

Значи да е била най малко на 22-23 години.

Според повечето митове между първото отплаване от Авлида - когато се бият в Мизия и второто - когато достигат Троя има 10 години. В подкрепа на това е, че Неоптолем се бил родил в този промеждутък. Ако приемем, че се е родил след първата година от промеждутъка и войната е била поне 20 години, тъкмо е имал време да стане на 18-19 в последната година от обсадата.

 

Значи когато Менелай си я е прибрал, е  била по-скоро на около 45.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сложно е Торн, сложно е. Как тогава да решим случаят Одисей ? Според Одисеята навсякъде се твърди за двадесет годишно отсъствие на героя ! When the disguised Odysseus returns after 20 years, he is recognized only by his faithful dog, Argos                                                                                                                                                                                                                                                    The_return_of_Ulysses.thumb.gif.4557e15991b57d8a77e5ee00da84c739.gif                                                                                                                                                                                                                                                          Синът  Телемах е сукалче при заминаването и младеж при завръщането му. Не тридесет годишен зрял мъж !  А и.......Пенелопето си е още убавица - кандидатите за ръката и са....108 ! мъжаги начело с Антиной                                                                                                     C39.jpg.b6b57cd9a0f8833551a54b23403b8e58.jpg                                                                 Одисей и Телемах срещу кандидатите.                                                                                                                                                                                                                                              Хайде едно уточняване от мен - Пенелопа е хубава по ген - щото е братовчедка на Елена. Бащите им са братя. ( е не Зевс, а официалният- Тиндарей  и брат му Икарий - пенелоповия )

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор История

И такаа, продължаваме. 

С право се усъмних в прочетеното някъде (Аполодор), че на кончето било написано!, че е дар за Атина. По тези места и в онази епоха не са се скъсвали да пишат или поне не и по дървени коне (въпросът е любопитен и ще го засегна отделно). Всичко станало по много по-"класически начин" (въпреки, че и класиката е в бъдещето). Някакъв братовчед на Одисей, наречен Синон, се направил на дезертьор и уведомил троянците.

Както и да е, както вече написах, те (троянците), вкарали коня в града, напили се от радост и по-някое време през нощта утихнали. 
Image

Епей отворил люка на бойната машина и отвътре излезли най-прочутите ахейски герои. Царете Менелай, Диомед, Одисей, Неоптолем и още двадесет-тридесет такива. Типична митология - точно генералите, а не някакви простосмъртни командоси. От бързане единия даже паднал и си счупил врата, но останалите слезли по въжена стълба и избили малобройната все още будна троянска стража.
Image

Image
През това време флотата доплавала обратно, видяла светлинен сигнал със запалени факли от отряда с дървения бронетранспортьор, което значело, че вратата е отворена и нахлула в спящия град.



Последвали типичните за онази епоха сцени. Ахейците нахлували в домовете, избивали безразборно мъжете, изнасилвали жените, грабели и палели. Неоптолем, синът на Ахил, заклал престарелия Приам направо на олтара на Зевс.

Image

Image

Детенцето на Хектор - Астианакс, хвърлили от крепостната стена(защото го считали за наследник на троянския престол).
Image

Рогоносецът Менелай, заедно с Одисей се втурнали право към дома на Елена и Деифоб. Деифоб храбро се бил, но бил убит, според една от версиите - в гръб от Ленчето. Менелай се бил заклел да насече изменницата на парчета, но впечатлен от красотата и (макар, че красотата и вече е била вероятно за ценители на MILF 40+) решил да си я прибере обратно вкъщи. Впечатляващо!
Image
Аякс Малкия изнасилил приамовата дъщеря Касандра направо в храма на Атина, както била вкопчена в статуята.

Image

Image
Това се смятало за страшно светотатство. Не е кой знае какво на общия фон на кланета и пожари, но довело до любопитен обичай:
В Локрида, родината на Аякс Ойлей (изнасилвача), започнала поредица от мор и лоши реколти. Оракулът казал, че вината е светотатството на Аякс и за изкупление стоте най-аристократични семейства на Локрида започнали да изпращат по две девици, които да служат в същия този храм на Атина в Илион. Откарвали ги тайно нощем и ги вкарвали в храма по някакъв подземен ход, така, че никой да не усети. Ако ги хванели по пътя от брега до храма, жителите на Илион (ако някой не знае, Илион е другото име на Троя), ги убивали жестоко и ги изгаряли за да не сквернят земята им. Ако достигнели до храма, девойките служели като робини за черна работа и с тях се отнасяли отвратително. Не е ясно дали са служели доживот или за някакъв срок, може и да е било различно в различните епохи, защото наказанието е трябвало да продължава доста дълго. А по-точно - таррааарааам! ХИЛЯДА ГОДИНИ!

По някое време локридците явно объркали сметката и решили, че хилядата години са минали, но богинята набързо им пратила пак епидемия, та по времето на "цар Антигон", неясно кой Антигон, но или в края на IV или в началото на III век пр. н. е. още продължавали да пращат девойки в храма.

Троя била опустошена, ограбена и изгорена. Еней се спасил или с бой, или пощаден от ахейците, изнесъл баща си на гръб и след много приключения се озовал в Италия, където потомците му основали Рим. Антенор, който бил приятел с ахейците и още в началото настоявал да върнат Елена на мъжа и бил пощаден и уж основал ново троянско царство на развалините, но и той накрая се озовал в Италия и основал Мантуа.
Image
Победителите разделили плячката и особено жените. Касандра я взел Агамемнон, Андромаха-Неоптолем, даже старата Хекуба я взели. Децата на Тезей си прибрали баба си Етра, която от десетилетия била робиня на Елена (тя я ритала по главата и я влачела за косата) и се скарали с Агамемнон за това, защото не им дал никаква друга плячка. Всички си тръгнали. Но малцина стигнали, камо ли навреме. Одисей е най-известен, мотал се десет години по моретата, загубил всичко и се прибрал при неестествено вярната си жена Пенелопа като просяк. 
Image

Менелай с ненагледната си Еленка тръгнал с 80 кораба от Троя, но излязла буря и само пет от тях стигнали не Спарта, ами след мотане из Кипър, Финикия и т. н. стигнали Египет където двамата изкарали седем години преди да се приберат у дома. Същата буря потопила корабите на Аякс, който се удавил. Пък и бащата на Паламед - Навплий, за отмъщение за смъртта на сина си палел фалшиви навигационни огньове и множество заблудени кораби се разбивали в скалите. Агамемнон се прибрал в Микена с Касандра, където се оказало, че жена му е любовница на братовчед му Егист и когато мъжът и се върнал го цапардосала с една брадва по главата.


00409_280010.jpg

Image
Диомед, царя на Аргос се скарал с аргосците, та и той емигрирал в Италия. Изобщо много народ емигрирал в Италия, например критянина Идоменей, Филоктет и още разни, дето не ми се изброява в момента.

Други, пък като някой си Амфилох и професионалния прорицател Калхант тръгнали по суша из Мала Азия с отрядите си и някои от тях основали градове чак в Киликия.

Като цяло нещастна история са били тези "завръщания". Май само стареца Нестор си се е прибрал напълно благополучно да си управлява Пилос. Всички останали попадали от беда на беда и т. н.



С това може да се каже, че попривърших митологичния увод.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 27 минути, Thorn said:

Менелай с ненагледната си Еленка тръгнал с 80 кораба от Троя, но излязла буря и само пет от тях стигнали не Спарта, ами след мотане из Кипър, Финикия и т. н. стигнали Египет където двамата изкарали седем години преди да се приберат у дома.

Явно са изкарали втори меден месец на 7-годишно сватбено пътешествие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дион Златоуст е описал най-добре алтернативния развой на троянската война /софизъм върху митология/:

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Dio_Chrysostom/Discourses/11*.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

А, първият историк-ревизионист, значи. (Дион). Плюс ранна теория на конспирациите. После се чудим откъде са се взели Дейвъд Ървайн, 911 чрутърите и уфолозите. Ама ха.

Има още една, съвсем алтернативна теория, първо разказана от Херодот. На него една жена в египет му казала, че неувяхващата хубост на елена се дължала на това, че всъщност не била живо същество, а мираж, фата моргана, изпратена на смъртните от боговете; нещо като 3Д ходещ холивудски плакат, холограмен. Истинската елена, казала на Херодот жената, никога не стигнала до троя. Кораабът, с който я отвлякъл парис, изгубил пътя си и бил изхвърлен от буря в египет; но това също било трик на афродита, родената от пяна-та (като славянската Купала и римския купидон), с който да изпълни обащанието си на парис. Египтяните дали подслон на влюбените, които доживели дълбоки старини в Египет, мирни и щастливи; за да им покрие следите, Афродита изпратила в троя мираж, холограмен парис и ходеща порно снимка на елена, която и ахейци, и троянци взели за реална; От там и двете елени, казала жената - едната влачена за косите из троя и гледана влажно от всички троянци и ахейци и втората, живееща седем години в египет с някого, когото представя за законния си съпруг (който през това време си пощи въшките пред стените на троя и се бори с призраци). Хм...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

А по тая логика Деифоб с какво се е занимавал в кревата с "жена си"? Наслаждавал се на холографско триизмерно порно?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Между другото, като си ровичках за темата, излизаха страшно любопитни подробности, които ги няма в книгата на Кун, с която сме расли като деца. Примерно как Ахил си харесва един от по-красивите синове на Приам, хваща го и така здраво му се "наслаждава", че в мечешката си прегръдка му троши ребрата и го оставя мъртъв. Или как се влюбва в една от дъщерите му и заради нея мислел да минава на страната на троянците!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, Южняк said:

А, първият историк-ревизионист, значи. (Дион). Плюс ранна теория на конспирациите. После се чудим откъде са се взели Дейвъд Ървайн, 911 чрутърите и уфолозите. Ама ха.

Има още една, съвсем алтернативна теория, първо разказана от Херодот. На него една жена в египет му казала, че неувяхващата хубост на елена се дължала на това, че всъщност не била живо същество, а мираж, фата моргана, изпратена на смъртните от боговете; нещо като 3Д ходещ холивудски плакат, холограмен. Истинската елена, казала на Херодот жената, никога не стигнала до троя. Кораабът, с който я отвлякъл парис, изгубил пътя си и бил изхвърлен от буря в египет; но това също било трик на афродита, родената от пяна-та (като славянската Купала и римския купидон), с който да изпълни обащанието си на парис. Египтяните дали подслон на влюбените, които доживели дълбоки старини в Египет, мирни и щастливи; за да им покрие следите, Афродита изпратила в троя мираж, холограмен парис и ходеща порно снимка на елена, която и ахейци, и троянци взели за реална; От там и двете елени, казала жената - едната влачена за косите из троя и гледана влажно от всички троянци и ахейци и втората, живееща седем години в египет с някого, когото представя за законния си съпруг (който през това време си пощи въшките пред стените на троя и се бори с призраци). Хм...

човекът просто си е упражнявал красноречието и доводите му никак не са никак изсмукани от пръстите.;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 27.05.2017 г. at 10:20, Евристей said:

Не е ли била по-млада ?  10 години трае войната, на колко се омъжва за Менелай ?. Преди това 12-годишна е отвлечена от Тезей ( уж ще я пази докато достигне на възраст да му стане жена, но дали не се е изкушил ?) Изнасилена или не , това ни най-малко не притеснява гларусите на Елада, които се отправят към Спарта за да я искат .Това става, когато Лена е достигнала възрастта (?) за брак. Едно 14-16 е подходящо. Никой няма търпение да чака повече или има риск за второ отвличане.  Сега има ли как да се разбере колко време са заедно с Менелай, докато се появи Парис ?  По младият Атреев син е наследил тъста си и е цар на Спарта. Интересно е, че и двамата братя дотук са ударили кьоравото - съдбата  е повече от щедра към тях. Агамемнон наследява най-силното царство - Микена, Менелай - Спарта и най-красивата жена на света. Колко е продължила идилията ? Твърде малко. Двамата имат дъщеря Хермиона, която доста по-късно ще стане жена на Ахиловият син Неоптолем. Но това ще стане след 10 години войната + 7 години престой на Менелай в Египет..та повече от 17.  Сравняваме и Одисей - и той е кандидат за ръката на Елена, а след бягството и, когато започва "мобилизацията" е щастлив татко с пеленачето Телемах. Значи е минало твърде малко време - не повече от 2 години. а от тази "калкулация" излиза, че Хелена при завършването на войната е била на ...не повече от 30 години.

По старичка ще да е била.

Братята й Кастор и Пулокс, с които са близнаци, вземат участие в Калидонския лов и похода на Аргонавтите. По това време те вече са достатъчно прочути, така че едва ли са били съвсем млади. Малко след похода до Колхида, Кастор е убит, като това е преди началото на Троянската война.

Парис също не е първа младост, щом е избран за арбитър на спора на богините по време на сватбата на Пелей и Тетида. По онова време ще е вече в зряла възраст. Значи е около 20 години по-стар от Ахил

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това беше митологичната част. Тя идва основно от Омир, но и от множество други поеми, пиеси и безброй коментари към всички тях. Изобщо още в античността е била създадена огромна литература за троянската война. От споменатите поеми и пиеси, до пародии, мистификации и просто реторични упражнения. Включително и опити за сериозни критични изследвания или поне критични коментари (например на Тукидит). Естествено доколкото е било възможно критично изследване в онази епоха.

Все пак нито гърците, нито реципиралите тяхната култура римляни нито за миг не са се съмнявали в историческата раеалност на троянската война или свързаните с нея събития, нито са имали съмнения в самото съществуване на Троя. И как да се съмняват, като по тяхно време си е съществувал град Илион или на латински Илиум, който е бил общоприет наследник на описаната в поемите прочута Троя.

За тях това е била древна древност, но историческа древност. Примерно както за нас времената на Аспарух, Тервел и Плиска. Може и да има неясноти и несъгласия за подробностите или датировките, но няма съмнение в самото им съществуване и в най-общите описания на събитията.

Но за съжаление античността угаснала под напора на варварите и на собствените си проблеми. Огромни библиотеки изчезнали и днес ние притежаваме само незначителни фрагменти от наистина гигантския корпус на античната литература. През по-голямата част от средновековието и тях са ги нямали. Наистина поемите на Омир никога не са забравени, но извън Византия, която също загинала на свой ред, те не са били кой знае колко популярни. Както и Вергилиевата Енеида, която прашасвала в няколко западни библиотеки. Донякъде популярна била "Троянската повест" в най-различни варианти, основана обаче не на Омир, а на късноантичните произведенията на "Дарет" и "Диктис", които са нещо средно между забавна литература, литературна мистификация и пародия. Даже самите им автори вероятно не са същетвували, а изложените там версии са доста различни от класическите. 

То не стига, че разказите за войната поизчезнали и станали трудно достъпни и откъслечни, ами и самият град Илион тихо и кротко си умрял някъде в ранновизантийската епоха и мястото било изоставено за над хиляда години.

По времето на Ренесанса започнал нов интерес към античността, всички достъпни текстове били събрани, изучавани и популяризирани, но изучаването им в края на 18 и началото на 19 век минало в другата крайност. Така наречения хиперкритицизъм. Започнали да се съмняват в съществуването на Омир, във факта на самата война, стремели се да тълкуват поемите му супер алегорично и символично. Естествено считали и самата Троя за измислица, макар че някои от не особено многочислените учени, които се занимавали с този проблем (Курциус), не отричали поне съществуването на "нови" Илион, т . е. гръко-римския град.

И така до средата на XIX век.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 9 минути, Thorn said:

Все пак нито гърците, нито реципиралите тяхната култура римляни нито за миг не са се съмнявали в историческата раеалност на троянската война или свързаните с нея събития, нито са имали съмнения в самото съществуване на Троя. И как да се съмняват, като по тяхно време си е съществувал град Илион или на латински Илиум, който е бил общоприет наследник на описаната в поемите прочута Троя.

За тях това е била древна древност, но историческа древност. Примерно както за нас времената на Аспарух, Тервел и Плиска. Може и да има неясноти и несъгласия за подробностите или датировките, но няма съмнение в самото им съществуване и в най-общите описания на събитията.

Веднага си представих какви дискусии за произхода на римляните от Троя и за Троя са се вихрили във форума "Scientia Romana", а във форума "Militari gloria" дискусиите направо са били забранени от Imperial caesar. :bleh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

a когато, покрай нашествието на варварски спам-ботове, страстите поутихнали, римавтохтонният трол Галфилд от Монмът пуснал провокативната тема - бритите произхождат от Брут /демек са римляни/. :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Та в средата на 19 век учените били силно скептични и за съществуването на Омир, и за авторството на поемите, и за реалността на Троянската война и за реалното съществуване на самата Троя. Общо взето се отнасяли към Троя, както сега към Атлантида.

Всичко това променил един руснак.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, Thorn said:

Това беше митологичната част. .................Все пак нито гърците, нито реципиралите тяхната култура римляни нито за миг не са се съмнявали в историческата раеалност на троянската война или свързаните с нея събития, нито са имали съмнения в самото съществуване на Троя. И как да се съмняват, като по тяхно време си е съществувал град Илион или на латински Илиум, който е бил общоприет наследник на описаната в поемите прочута Троя.

Безспорно !  Дай сега да извадим златните песъчинки (достоверността) от наносната тиня (митът)  За животът в стопанството на ахейските базилевси  / Ойкосът/ :  " многобройни орачи подкарват запрегнати волове, колкото пъти свършат реда и се обръщат, всеки от тях бива посрещан от мъж който му поднася чаша сладко  вино. ..  Жътва жънеха наемни жетвари, а в ръцете им лъскаха остри сърпове. ...Трима връзвачи крачеха след жътварите , а подир тях деца събираха неуморно ръкойки, пренасяха ги на ръце и им ги подаваха. Базилевсът е застанал мълчалив, изправен на браздите, държейки жезъла в ръка, а сърцето му е радостно. Далеч там под дъбовата сянка прислужниците приготовляваха софра, като бяха заклали вол , а жените месеха хляб от бяло брашно за вкусната вечеря на жетварите. "  Илиада XVIII 541-560.  Податката е, че земеделските работници са наемни, полагат им се вино и добра храна. Използван е и детски труд. Царят/Базилевса влиза в ролята на едър чифликчия. Приам цар на Троя " Аз имах петдесет синове, когато под стените на Троя дойдоха синовете на ахейците. Деветнадесет от тях бяха родени от една и съща майка / Хекуба / а другите народиха жени наложници в моя дворец."  Тук проличава разликата (битова/семейна) между азиатска Троя и европейска Ахайа. Натам -  Особено в Одисея се забелязва изтъкване на превъзходството в корабоплаването на финикийците, но и недоверието към тях " ..ни навестиха финикийци, прочути мореплаватели и ловки мошеници.......Тогава пристигна един финикиец , лош измамник и пръв мошеник.."  Да се вгледаме не само в херосите - базилевси, герои и полубогове, а и в простолюдието. Простакът Терзит скача на Агамемнон " От какво пък си недоволен, Атриде, и какво искаш? Твоята палатка е препълнена с бронзови съдове и множество най-отбрани жени-пленници има в нея, които ние, ахейците, даваме най-напред на тебе да си избереш, когато превземаме и разрушаваме някой град. Или пък искаш още злато, което да ти донесе някой от троянските конници от Илион като откуп за своя син, който е бил вързан и ти е бил доведен от мене или от някой от другите ахейци. Или пък желаеш нова жена, за да се наслаждаваш с нея на любов и да задържиш и нея за себе си? Не подобава на предводителя на ахейските синове да ги увлича в нещастие. Слаби и жалки страхливци сте вие! Ахейки сте вие, не ахейци! Хайде да си вървим с корабите обратно у дома! А него да оставим да се нагълта до насита с плячка, за да види дали и ние сме му били от полза, или не.   Съветът на племенните старейшини  Илиада, II, 4855
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Горният ми пост е на база :

On ‎16‎.‎6‎.‎2017‎ г. at 17:33, Thorn said:

Това беше митологичната част.

Дай реалната / историческата

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Руснакът се казвал Johann Ludwig Heinrich Julius Schliemann, по-известен като Хайнрих Шлиман и по-това време действително е бил руски поданик, живеещ основно в Петербург, женен за рускиня и имащ от нея две деца. По-това време да си етнически немец е било най-обикновеното нещо в руския елит, но Шлиман си е роден в Германия през 1822 в някакво пасторско семейство и се озовал в Русия благодарение на лингвистичния си талант (бил е наистина впечатляващ полиглот) като представител на някаква холандска фирма, защото знаел руски.

В Русия той приказно забогатял от търговия с индиго, чай и какво ли още не, развивал бизнес по време на златната треска в Калифорния, а също и участвал в серия от много често съмнителни сделки, включително спекулации и военни доставки по време на Кримската война, като го обвиняват в сериозни злоупотреби. Т. е. бил е бизнесмен - мошеник и аферист без морални скрупули (доказва го и по-нататък) и с доста неприятен за околните характер. И определено мистификатор и лъжец - лъжел е редовно дори и в дневниците си. Но определено със силна воля, стигаща до безогледност и целеустременост, която може да се опише и като маниащина. 

Като станал на 43 явно го треснала кризата на средната възраст и макар, че така и така много пътувал, се отправил на околосветско пътешествие. Като се върнал, решил да стане студент и посещавал два семестъра Сорбоната.

to be continued

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Thorn said:

Точно тези пасажи ми звучат по-скоро като от омировата епоха, а не от микенската. Особено за финикийците.

Така е. Всеки си е представял , че древните са изглеждали както неговите съвременници, чак до ренесанса. Даже голяма част от твоите картини, които си показал , макар и красиви са съвсем неточни и нямат нищо общо с разглеждания период. За щастие археологически микенците са видими. Макар да копират минойците в живописта (по-некадърно) то и се различават сериозно в другите "сектори" : Строителството http://historyofrchitecture.blogspot.co.uk/2010/12/ancient-egyptian-architecture.html  -  здраво укрепени цитадели , крепостната стена на Микена достига дебелина повече от ...6 метра. Та интересно след като Микена е най-силния и могъщ град в ахейския свят, от кой толкова се е страхувала та така се е капсулирала ? В Пилос - Несторовият, са намерени интересни неща. Делви със зехтин, вино и 2853 винени чаши открити само в една стая/помещение. Пияческите способности на пилоските ахейци втрещява археолозите, но изненадите продължават - в друга стая са намерени кости на 10 говеда, които могат да изхранят 6000 души. Изобилие на складови помещения където се съхранява храна и страшно много вино. Всичко това говори за смяйващи пиршества с участието на хиляди  The presence of outdoor banqueting courtyards and storerooms and pantries filled with a variety of foodstuffs and gear such as ladles, mixing bowls, wine storage jars appears to indicate that place was a huge banqueting hall that could accommodate thousands of people form all over the kingdom at one time. Status could have beeen determined by where people sat---based in the kinds of foodstuffs found in each place--- with low status people sitting n courtyards and the elite sitting with the king in a special room called the megaron.  http://factsanddetails.com/world/cat56/sub366/item2042.html     Иначе на база археологически находки в гробниците ( "костюмът" от Дендра) където са открити доволно много оръжия, а и златни предмети, може да се допусне как са изглеждали                                                                                                                                                                                                                                  Dendra-Armour-Mylonas.thumb.jpg.270ba6d058f837cca1f73e7387150c09.jpg7b5f5d5668cf267efb7977d56c96b9a5.jpg.8b2ec1cbd00f85457973fb585420c675.jpg                                                                                                                                                                                                                                                                                          По скоро са приличали на архаични самураи отколкото на елински хероси, които щедро си веят гениталите.                                                                                                     

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...