Отиди на
Форум "Наука"

Троянската война


Recommended Posts

  • Модератор История

И така-а-а,

Да си продължим с темата. Първо с митологическата част:

Имало прорицание, че синът на морската нимфа (нискорангова богиня) Тетида щял да стане по-могъщ от баща си. Зевс май имал някакви планове за нея, но с оглед на предсказанието решил да я даде на смъртен.

Смъртният бил героя Пелей. Хубаво е да уточним какво е герой. В сегашния език герой наричаме някой, който е извършил подвиг в името на някаква справедлива, алтруистична кауза. Загинал за родината, за идеята и т. н.

Само, че тогавашните герои (хероси), са били всичко друго освен алтруисти. Те са нещо като юнаци, нещо като бабаити, но най-вече напомнят героите на скандинавските саги. Необуздани откачалки, постоянно заети в разбойнически походи по суша и море. Мутри без задръжки, избухливи и гневливи. Повечето са забъркани в убийства и на роднини, примерно същия Пелей убил брат си просто от завист. Абе доста неприятни типове, живеещи във време, когато силата е право, а справедливостта е донякъде авангардна религиозна концепция.

По-удачните от тях поулягат с възрастта, стават водачи на банди или дружини, воюват повече или по-малко успешно, могат и да станат владетели на някое царство, обикновено доста микроскопично, но и там много не се заседяват. Рядко успяват да предадат властта си по наследство.

Изобщо, Харалд Хардрада или Рагнар Лодброк, там биха се чувствали съвсем у дома си.

Цялото това отстъпление беше важно за разбиране на характерите на участниците.

Явно не са искали предварително съгласието на самата Тетида, та се наложило Пелей да я издебне и изнасили, което в онази епоха явно е считано за нормална форма на брак.

Image

С изнасилването явно е счетено, че е постигнато съгласие и последвало грандиозно сватбено тържество. Всички богове и богини били поканени с обяснимото изключение на Ерида, богинята на раздора. 
Image

Което не спасило сватбата от раздор. Обидената Ерида хвърлила насред купона една златна ябълка с надпис "за най-хубавата" и три от богините се сдърпали жестоко по начин, достоен за 16 годишни мутрески.

Image

При това ако за Афродита, богинята на любовта и секса, да не я смятат именно нея за най-хубава е било нещо като оспорване на професионалните и качества, то участието на другите две богини в тъпия спор предизвиква най-малкото недоумение. 

Едната е Хера, която е омъжена за баш боса - Зевс, пазителка е на брака и т. н. Някакси не се връзва да и е чак толкова важно да е и най-красива. Атина е още по-голяма изненада. Тя въобще не се интересува от секс и любов, асексуална девственица, богиня на войната, науката и занаятите. На нея защо и е да я смята за най-красива, въобще ум не го побира.

Останалите богини явно са по-скромни. Нито също девствената Артемида, нито Латона, нито Хестия нито Деметра и т. н. не се включват в разправията.

Накрая Зевс, ни в клин ни в ръкав, взема властническо решение да предаде спора на арбитраж. За арбитър назначава някакво нищо неподозиращо анадолско чобанче (добре де, пастирче, но какво е пасъл Парис, не ясно. Вероятно точно кози и овце).

Чобанчето, което се казва Парис, е син на могъщия троянски цар, но не знае за това. Общо взето мирно и тихо си пасе добитъка в планината Ида в Анадола, когато пред него цъфва Хермес и му води трите фръцли, чисто голи, за изясни коя е най-хубава от тях. И се почва едно правосъдие, което повече прилича на тръжна процедура. Мацките откровено искат да корумпират съдията. Хера му предлага власт над Азия, Атина военна слава, а Афродита, като изпечена сводница - най-красивата мацка на Земята (измежду смъртните, разбира се). 

Enrique_Simonet_-_El_Juicio_de_Paris_-_1

 

Овчарчето Калитко Парис, явно измъчвано от диетата от овце, кози и страдащо от спермотоксикоза, си избира да получи миската и съответно необмислено връчва ябълката на Афродита, като си спечева другите две обидени голи мацки за смъртни врагове.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 115
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Модератор История

Впоследствие Парис, с друго име Александър (което значи защитник на мъжете, защото бил прогонил някакви разбойници), все пак е признат за принц на Троя, започва да живее в двореца, очевидно има много повече възможности, но още си иска обещаната мис Свят.

Проблемът е, че мис Свят се оказала мисис.

Такава се оказала царицата на Спарта Елена.

Image

Жена със сложна съдба, дъщеря на царица Леда и някакъв гъсок лебед, който всъщност бил Зевс (да, гръцките богове са си перверзни) и съответно измътена от яйце.

Image

Преживяла отвличане и изнасилване в ранна пубертетна възраст от атинския герой Тезей,

Image
убийството на братята и, накрая, след като официалният и баща Тиндарей станал цар на Спарта, възникнал пролемът за кого да я оженят официално.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Явили се много кандидати, фактически всеки аристократ, който смятал, че има някакво значение в Гърция. Проблемът станал още по-голям, защото избирайки един, останалите щели да бъдат обидени и да се превърнат във врагове. Накрая се разбрали Ленчето сама да си избере, а останалите да се закълнат, че ще бъдат съюзници с избраника ще го поддържат.

Ленчето избрала Менелай, брат на Агамемнон - политически изгнаници от най-могъщия град в Гърция по това време - Микена. Самият Агамемнон се оженил за сестра и Клитемнестра. С помощта на Тиндарей двамата убили чичо си и си възвърнали властта. Агамемнон станал цар на Микена, а Менелай, след смъртта на Тиндарей - цар на Спарта.

И именно тогава в Спарта дошъл на дипломатическа мисия Парис.

Посрещнали го богато, пирували и т. н. На Менелай му се наложило да замине на погребение на роднина на остров Крит, но Елена се грижела за госта. Очевидно добре са се грижили един за друг, защото накрая се влюбили. 

Image

Елена зарязала съпруг, родина, трон, семейство, дете (но не и прислужницата Етра, майка на някогашния и похитител Тезей), натоварила се на кораба на Парис, взела съкровищата на Менелай и заминала с него за Спарта.

Image

Менелай бил смъртно обиден и ограбен. Тъщата му Леда от мъка се обесила. Побеснелият рогоносец се оплакал на брат си в Микена накрая взели решение да отмъстят страшно. Пратили вести до всички бивши кандидати на Елена, които били дали клетва да са в съюз с мъжа и и почнали да събират огромна армия за да накажат вероломните троянци.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Да направя малко уточнение. Братята на Елена (прочутите Диоскури)тогава още са били живи и загиват при опит за отвличане и изнасилване по-късно.

Image

Но явно скоро след "отвличането" на сестра им, така че не вземат участие в Трояската война.

"Женихите" на Елена, въпреки дадената клетва да помагат и защитават съпруга и, като цяло не горят от желание да воюват, някои въобще отказват участие в експедицията, а други скатават. Примерно царчето на Итака Одисей се прави на луд, а синът на Пелей Ахил се крие в чужбина, облечен в женски дрехи.

Както и да е, с триста зора събират огромна армия с над хиляда кораба и няколко десетки хиляди бойци. (Силно напомня викингските походи към Англия.) Неясно защо я събират не в Арголида, откадето са главните участници, а в беотийското пристанище Авлида. Няма твърдо командване и йерархия, като цяло е една голяма орда.

И тук започва една от най-странните случки. Целият огромен флот потегля към Троя, която не е някъде от другата страна на глобуса, а само от другата страна на Егейско море, но не знаели пътя ?????? и попаднали в Мизия - областта в Мала Азия на юг от Троя. Там имало сражение с местния цар Телеф, в което нашествениците уж победили, но не превзели столицата му и се върнали обратно в Авлида. 

Тук е интересна и претендираната хронология. Всичко почва със сватбата на Пелей и Тетида, Ахил е тяхно дете, при това не първо, но вече е достатъчно възрастен, поне 15-16 годишен за да се проявява във военни походи. Бавно се развиват събитията от ябълката насам :)

Та още по-любопитно е, че споре едната от разпространените версии, след като гърците (или ахейците) се върнали от Мизия, армията се разпаднала и всички си заминали по-родните места. Събрали се отново след 10 години, като Агамемнон, царят на Микена, който е и водач на похода, били принуден да принесе човешко жертвоприношение (собствената си дъщеря) за да дойде попътен вятър.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Що не съм забелязал аз таз тема ?  Явно авторът не е поработил върху рекламата :564da112d749c_wink(1):   Сега крайните несъответствия и противоречия в митологията на Елада изобилстват и това е безспорно. Но, също така това е и източник за историята, който не бива да пренебрегваме само с подигравка. Да перифразирам термин от белота - митологията е седмачето , което е добре дошло да покрие голата девятка - археологията. Така работата става сериозна. Да започна с въпросителните : въпреки справедливият повод за военна интервенция на ахейците срещу троянците - последните са злоупотребили с гостоприемството на домакина, прелъстили са и са отвлекли съпругата и са обрали хазната му !  Кауза справедлива, но работата де факто излиза другояче.  Първо боговете - Зевс е неутрален, а олимпийците са малко повече настроени към Троя. Или поне Аполон и Арес оказват по-силна подкрепа към азиатците, отколкото пасивната такава в началото от Атина за европейците. Още - целият субконтинент (позволявам си да нарека Анатолия така, защото в представите на егейците за Ойкумена - полуостровът е почти континент - необятен и многолик) застава твърдо зад Троя. Имаме пафлагонци предвождани от Пилемен , фригийци водени от Форкис и Асканий, варварите карийци начело с Наст. Сарпедонт и Главк предвождат ликийците. Птицегадателят Еном  начело с мизите. Одий и Апистроф идват с войска от далечна Алиба - Тавър. Има бойци от областите Адрастия, Апез, Пития, (Предна Мала Азия)   Все едно в началото на XIV век - турците едва стъпили на Галиполския п-в са посрещнати от обединените сили на унгарци, сърби, босняци, българи, власи, албанци, гърци. Тоест някой има власт да мобилизира Анатолия и да я хвърли срещу агресора. Коя е тази сила ? Хетия ? Няма индикация, че Приам владетел на Троя е подвластен на някой.  Другата теза,е че богатият град плаща на наемници и те без да се интересуват от мотив и кауза застават зад този който плаща - Троя. Да се върнем на Европа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имаме и критично отношение на Тукидид към данните на Омир :
" Струва ми се, че  Агамемнон успял да съ
бере своята войска срещу Троя, не толкова , че принудил женихите на Елена, които били обвързани с клетва пред Тиндарей , колкото поради това, че той превъзхождал по сили останалите племенни вождове "  Така Агамемнон базилеус на Микена е най-могъщият сред континенталните ахейци. Но има поводи за размисъл. Дорийците и в частност спартанците се считат за потомци на Херакъл - Хераклиди.  В техните представи те не са разрушители на Микена, а ...освободители - свалят Пелопонидите и възвръщат властта на Хераклидите. Пред история. Властта над могъща Микена е предопределена от Зевс за Херакъл. С интриги, Хера прави така, че това право получава Евристей, който се ражда малко по рано от  Херакъл. Интересното е, че Евристей е братовчед на майката на Херкулес - Алкмена. Сиреч му се пада нещо като вуйчо. Евристей по майчина линия е Пелопонид - дядо му е Пелоп - чужденец, който идва от Азия с баснословни богатства и дава името си на полуострова. По бащина е Персеид - син е на сина на Персей - Стенел. Натам - Идват черни облаци от Атика - там са  Хераклидите и опастността. Евристей потегля с огромна войска начело със синовете си. За свой наместник в Микена определя ...вуйчо си Атрей. Така - Евристей претърпява пълен разгром и загива заедно със синовете си. Но микенците твърдо застават зад Атрей и не допускат Хераклидите, защото.....се страхуват от тях. / Тукидид/   Великият Херкулес не е долюбван в родна Микена. Тя си държи на Евристей и посоченият от него наследник. Под митологичният пласт се вижда, че дорийците са близо - те са наемници на Хераклидите и са използвани срещу Микена. Въпреки победата си, те отлагат настъплението. Вижда се, че и при Атреевият син Агамемнон, Микена е първата сила на Елада. Не за дълго. Краят на Златоносна Микена е предопределен - дорийците  самовнушили си, че са потомци на Херакъл затягат обръча. Микена ще остане вярна на Евристей и посочените от него наследници. Доказателството/резултатът е руините и пепелищата останали от великата цивилизация.  Градът никога не се възстановява.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отлична тема. Ако Тоя е била васал то е могла да бъде васал само на Хетите. Възможно е Гърците - Ахейците да са я наричали Троя , Троада а Хетите - Илион . В архивите на Хетите има данни за крайните западни земи - Илион и Ахайя. Предполагам за централно мало азиатска държава в тези времена крайният запад е бил някъде днешна Гърция .

Възможно ли е Троя - Илион да е била васал но формално независима страна ? Например както днешна Германия или Япония и САЩ ? Чисто формално Германия и Япония , Англ. и Фр. са независими страни , даже велики сили в ООН за А и Ф , но реално не е съвсем така. 

1332679323_karta-hettov.jpg

За това при похода на Ахейският съюз против Троя практически всички съседни западно малоазиатски царства и племена са на старната на града ? Интересното е че тъкмо Хетите не се споменават и Елините нищо не знаят за Хетската Държава. Също така е възможно, Ахейците ( Гърците ) да са се възползвали от някакви проблеми на Хетите и тогава да са нападнали Троя и ограбили. Самите Хети са били заети със свои проблеми но съюзниците и васалите да са помагали доколкото могат.

Отделно въпроса с Траките . Те са в Европа но са на страната на Троя. Предполага се заради родственни връзки. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оказва се, че Агамемнон наследява властта над най-силния ахейски град Микена благодарение на ....първият си братовчед Евристей и нещастния му край. Майката на Евристей Никиппа е сестра на бащата на Агамемнон Атрей. Та за Евристей - ще се отклоня малко от същината на темата, но надявам се да е интересно - един опит за ревизия на тази трагична и крайно отрицателна персона позната от митологията като жесток и страхлив, несправедливо седнал на трона на могъщата Микена, измъчвайки в продължение на дванадесет дълги години най-великия герой на Елада - Херкулес.  Ето и добре запечатаният образ                                                                                                                                                                  800px-Erymanthian_Boar_Louvre_G17.jpg.8dc2ebffb208b69bbf1bc4201488e9dd.jpg                                                                                                                                                                                                                                                         Евристей уплашен до смърт от еримантският глиган донесен от Херакъл се крие в делва. Рисунка върху ваза около....510г. пр. Хр. Така са изглеждали древните ахейци ...ама в очите на елините половин хилядолетие по-късно. Как са се виждали самите микенци                                                                                                                                                                                                                                                                                                               la-civilisatiuon-myc-nienne-035_orig.thumb.jpg.9ded34dbded466d0ca554c96192272b1.jpg                   591ff7645dfaa_800px-NAMA_Mycnes_Dame_au_lys.jpg.35e9a8aad0bc1e60c26128c3acc10e29.jpg

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Продължавам : Евристей е господар на Микена и съседния Тиринт.  След първите  подвизи на Херакъл, той не го допуска в Микена, а го държи в Тиринт. От там го праща на нова "мисия".  След смъртта на Херакъл, майка му Алкмена и децата му заживяват  ...точно в Тиринт.  И натам започват противоречията - воден от омразата си към героят, Евристей ги прогонил от там (негово владение) и те започват да се скитат по Елада. Преследвал ги навсякъде където те се опитват да се скрият.  Приютил ги престарелият Йолай - приятел на Херкулес. Но и там нещастниците били застигнати от Евристеевата омраза. Най-после те се укрили в Атина където управлявал друг приятел на баща им - Демофонт, син на Тезей. Научавайки за това, Евристей изпраща ултиматум - Демофонт да му предаде Хераклидите или последствията ще са ужасни. Интересно, защо като са живеели под носа му в Тиринт, Евристей не ги закача, но после като "емигрират"  ги иска незабавно!  Колкото и да се изкарва смел в последствие, Демофонт и атиняните ги налазват мравките на страха. Заплахата идва не от кой и да е, а от страхливия и слаб Евристей. Затова се допитват до боговете и молят за помощ. Боговете обещават да помогнат, но на висока цена - човешко жертвоприношение. И то на девица. Жертвата е дъщерята на Херкулес - Макария. Резултатът е победа на атиняните над пълчищата на Евристей.  Сега няколко версии - според Есхил в " Хераклиди" Евристей е пленен от Йолай и докаран в Атина. Въпреки, че атиняните се опитали да го защитят, Алкмена изважда очите му ! Друга версия : той загива на бойното поле от ръката на херкулесовият син Хил и Алкмена в последствие му вади очите. Атиняните, обаче погребват тялото му с почести. Според други тялото му и главата са погребани на различни места. Акцентите са, че атиняните опитват да го защитят/ протестират срещу убийството му/  заради обещанието му, че ще защити народа на Атина от нашествие      Selon une version différente, Eurysthée est capturé vivant, mais est mis à mort par ordre d'Alcmène, en dépit des protestations des Athéniens. Parce qu'ils ont essayé de le sauver, Eurysthée promet aux habitants d' d'Athènes que son corps protégera leur pays des invasions ; aussi, ceux-ci l'enterrent-ils à la frontière    Атиняни се боят от някакво нашествие и виждат в лицето на Евристей защитник. Хераклидите обаче са със силни позиции и успяват да се наложат. Интересното е, че според Есхил , синът на Херкулес, Хил " намерил помощ срещу Евристей - дошъл с отряд от смели воини "   Кои са тези воини ? Дорийци ?  И да видим винаги ли Евристей е бил страхлив, подъл и слаб или става такъв в последствие, за да бъде оправдана  дорийската инвазия - тоест завръщането на законните владетели Хераклидите. Четем Омир Илиада XV :  Хектор уби Копрей, който някога носеше и предаваше поръченията на мъжественият Евристей до героя Херакъл !  А...не бил значи толкова зле базилеус Еуристеус

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още малко пикантерия :  Херакъл/ Хераклес - кухата ми тиква щрака , щрака -  няма ли нещо общо с.....омразната мащеха Хера ?  @Йончев, ако намине може да помогне , щот койне/кини -то , не е скритият ми коз. Ама попаднах на това : На гръцки Херакъл означава “прославен чрез Хера”.   Невъзможно, смъртни врагове са, това е пълна случайност в сричките на имената им. Ех да беше толкова лесно, ама ...Херакъл не се е родил с това име Нρακλῆς  а с това  Αλκμήνης !  Не е кръстен  Херакъл/Херкулес , а Алкид !  След като родила Херкулес, Алкмена го изоставила на поле, известно като полето на Херкулес. Намерила го Хера и му дала да суче.  По-късно прорицателката Пития го нарекла Херакъл.

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 20.05.2017 г. at 1:38, Du6ko said:

Отлична тема. Ако Тоя е била васал то е могла да бъде васал само на Хетите. Възможно е Гърците - Ахейците да са я наричали Троя , Троада а Хетите - Илион . В архивите на Хетите има данни за крайните западни земи - Илион и Ахайя. Предполагам за централно мало азиатска държава в тези времена крайният запад е бил някъде днешна Гърция .

Възможно ли е Троя - Илион да е била васал но формално независима страна ? Например както днешна Германия или Япония и САЩ ? Чисто формално Германия и Япония , Англ. и Фр. са независими страни , даже велики сили в ООН за А и Ф , но реално не е съвсем така. 

1332679323_karta-hettov.jpg

За това при похода на Ахейският съюз против Троя практически всички съседни западно малоазиатски царства и племена са на старната на града ? Интересното е че тъкмо Хетите не се споменават и Елините нищо не знаят за Хетската Държава. Също така е възможно, Ахейците ( Гърците ) да са се възползвали от някакви проблеми на Хетите и тогава да са нападнали Троя и ограбили. Самите Хети са били заети със свои проблеми но съюзниците и васалите да са помагали доколкото могат.

Отделно въпроса с Траките . Те са в Европа но са на страната на Троя. Предполага се заради родственни връзки. 

Троя е част от Хетското царство,дали като провинция или протекторат, не се знае. Но се знае името на местния владетел Александру, който е подчинен на хетския цар. Колко е истина от Илиада не се знае, но се знае със сигурност. Троя загива хиляда години по-късно. Точно траките или фригите, и мушките(мизи) са разгромили Хетското царство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4/23/2017 at 19:13, Thorn said:

И тук започва една от най-странните случки. Целият огромен флот потегля към Троя, която не е някъде от другата страна на глобуса, а само от другата страна на Егейско море, но не знаели пътя ?????? и попаднали в Мизия - областта в Мала Азия на юг от Троя. Там имало сражение с местния цар Телеф, в което нашествениците уж победили, но не превзели столицата му и се върнали обратно в Авлида. 

Тук е интересна и претендираната хронология. Всичко почва със сватбата на Пелей и Тетида, Ахил е тяхно дете, при това не първо, но вече е достатъчно възрастен, поне 15-16 годишен за да се проявява във военни походи. Бавно се развиват събитията от ябълката насам :)

Та още по-любопитно е, че споре едната от разпространените версии, след като гърците (или ахейците) се върнали от Мизия, армията се разпаднала и всички си заминали по-родните места. Събрали се отново след 10 години, като Агамемнон, царят на Микена, който е и водач на похода, били принуден да принесе човешко жертвоприношение (собствената си дъщеря) за да дойде попътен вятър.

Възможно е самото произведение да включва няколко отделни истории и успешно или не да е направен опит да се свържат, понеже касаят едни и същи герои. Историята, че не знаели пътя е наистина странна, може просто да са решили първо да се избавят от евентуален противник.

" По пътя към Троя, гръцката армия спряла в Мизия, където управлявал цар Телеф. Според по-късно предание, гърците спрели в Мизия по погрешка, но после били отнесени от буря в Мала Азия и отново стигнали до Авлида, където повторно тръгнали за Троя, след като принесели в жертва на Артемида, дъщерята на Агамемнон, Ифигения. Гърците нападали цар Телеф, който е родственик на троянския цар Приам. В битката Ахил ранил Телеф, а самия Телеф убил Терсандър. Раната не заздравяла и Телеф се обърнал към оракул, който му казал "този, който те е ранил, ще те излекува". Телеф отишъл в Авлида и или се престорил на просяк, молейки Ахил да му помогне да си излекува раната или отвлякъл Орест и го държал като заложник с искането да бъде излекуван. Ахил отказал, заявявайки, че няма медицински познания. Одисей решил, че щом копие е направило раната, копие трябва да може и да я излекува. Парчета от копие били сложени на раната и Телеф оздравял."

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има и друг Телеф, цар на остров Хиос и баща на Кипарис.  Вероятно за отклонението има конкретна причина, нещо от което се нуждаят във войната.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И такааа, принесли Ифигения, дъщерята на Агамемнон в жертва, макар, че разправяли, че в последния момент богинята Артемида я заменила със сърна.
Image

И излязъл попътен вятър. Огромният флот от 1186 кораба отплавал към Троя, по пътя превзели Тенедос, дебаркирали под Троя, като разбили троянците в първото сражение и накрая просто извадили корабите на брега, като направили укрепен лагер, където изкарали 10 години.

 

ЗаЗа десет години нито веднъж не щурмували града (макар, че има едно неясно съобщение за Ахил, опитващ се да проникне през Скейската порта). Отделни ахейски командири, особено Ахил, правят набези по цяла западна Анатолия, чак до Ликия и Киликия, завладяват Херсонес(Галиполи). Опустошават и разграбват множество градове, отвличат жените, избиват мъжете, но подобно на бъдещите викинги - няма сведения да се закрепват някъде. Общо взето разграбват и си отиват.

Армията под Троя само условно е армия. Това е сбирщина от отделни отряди, чиито вождове си съперничат страшно, карат се, участват в боевете когато си искат или само при обща опасност. Очевидно не всички са там едновременно, ходят си на собствени походи напълно независимо от Агамемнон, някои обработват земята, идват нови отряди, може би някои си тръгват. 

Троянската армия със съюзниците и, водена от Хектор, сина на цар Приам е по-малобройна, но не решаващо. Водят се сражения с променлив успех между стените на града и морския бряг. Има моменти когато троянците почти превземат лагера и ахейците едва успяват да ги отблъснат. 

Image

Но постепенно везните се накланят на страната на нашествениците. Хектор е убит от Ахил.

Image

Троянските съюзници, на които обсадените разчитат да ги избавят, един след друг са разбити.

И тракийците на Резос,

https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/MYTHO ... RHESUS.jpg

И амазонките на Пентезилея,

Image

И етиопите на Мемнон,
Image

И кетейците на Еврипил.

На десетата година троянците изгубили надежда да победят, били изтощени, но не по-малко изтощени били и ахейците, които все още не се решавали на щурм.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Докато воювали, завладели и разграбили следните градове:

Лесбос, Фокею, Колофон, Смирну, Клазомены, Киму, Эгиал, остров Тенос, Адрамиттий, Сиду, Эндий, Линней, Колону, Лирнесс, Антандрию и несколько других, включая Гипоплакийские Фивы*,


Общо взето, всичко това е северозападна Мала Азия - самата Троада и съседните и области, както и някои острови. Няма претенции за дълбоко проникване към центъра на полуосторова. Изглежда, че говорим за областите извън контрола на хетите.

 

homer-iliad-map.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 12 часа, Thorn said:

И етиопите на Мемнон

Винаги съм се чудел що дирят етиопи във война, водена в Западна Анатолия.

1. Етиопи от Куш (Етиопия)

2. Етиопи от Източен Куш (по-късната Бактрия).

Но и в двата случая са много отдалечени от театъра на бойните действия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Илиадата си е компилативен епос за скитанията на ахейците из източното Средиземноморие в края на 2-ро хилядолетие пр. н. е. Те чак с амазонки се бият, ти за някакви етиопи си се хванал. :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Хетите наричат троя "Вилуша" и изглежда участват в троянската война на страната на Троя: ".."Now as we have come to an agreement on Wilusa over which we went to war..."

Още за хетските кахъри с ахейските разбойници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tawagalawa_letter

"......a notorious local troublemaker called Piyamaradu is harrying Wilusiya, a land of the Assuwa federation loosely allied with the Hittite Empire. The Hittite king has apparently ordered Manapa-Tarhunda to drive out Piyamaradu himself, but Manapa-Tarhunda's attempt has failed, so that a Hittite force is now sent out to deal with the problem" - https://en.wikipedia.org/wiki/Manapa-Tarhunta_letter

https://en.wikipedia.org/wiki/Alaksandu

Но очевидно опитите на хетите да запрат ахейците с думи и заплахи са глас в пустиня.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Те чак с амазонки се бият, ти за някакви етиопи си се хванал.

 

Че то амазонки си има в Кападокия, не е чак толкова далеч. Що да няма и "етиопи" ? Особено пък и на Мемнон.

"Tithonus 1, they say, was snatched away by Eos (Dawn) for love, brought by the goddess to that Ethiopia which is not in Africa but in the east, and there he founded the city of Susa. Tithonus 1 was made immortal when Eos asked Zeus that Tithonus 1 should be deathless and live eternally. However, she forgot to ask youth for him, and for that reason he suffers the full weight of Old Age, babbling endlessly and having no strength in his limbs. But before that, Tithonus 1 and Eos lived rapturously as lovers do, and they had children: Emathion 1 and Memnon."

http://www.maicar.com/GML/Memnon.html

 

"Най — голямото увлечение на Еос е по Титон, за когото още Омир съобщава че е син на троянския цар Лаомедонт, брат на Приам и баща от Еос на етиопския цар Мемнон. Пленена от красотата му, богинята го обикнала, похитила и отвлякла в океана или в страната на Слънцето  Етиопия. "

Така че може да избирате. Според мен най-реалистичното решение в случая, че наистина различни племена мигрират от юг и се установяват както в Предна Азия, така и на Балканите. Има връзка и с темата за "блондините".

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
И така-а. 10 години се били. И двете страни били изтощени и с огромни загуби. Много от най големите герои били мъртви. Терминаторът Ахил, след като избил безброй троянци и техни съюзници, бил поразен от снайперски изстрел в петата от лъка на Парис.

Image


Големият Аякс психясал и се самоубил.

Image

Паламед били наклеветен от Одисей като предател и убит с камъни след несправедлива присъда.

Ахейците опитали всичко. Изпълнили всичко, което всякакви гадатели поставили като условие за падането на Троя. Убили онези синове на Приам, които докато били живи, Троя нямало да падне, с диверсионна операция откраднали най-почитания идол -покровител на града, сдбрили се със смъртно обидения им герой Филоктет, който убил Парис с отровна стрела ( Ленчето се омъжила за брат му Деифоб), довели сина на на Ахил - Пир, наречен Неоптолемос (нов воин), който бил роден в паузата между първото и воторото отплаване от Авлида, който извършил моного подвизи. 

Но накрая превзели града с хитрост. Флотът отплавал, изгорил лагера и на мястото му оставили гигантски дървен кон, който Епей (главен инженер и главен шампион по бокс) направил по предложение на Одисей. На коня било написано?, че се посвещава на богиня Атина в замяна на отмъкнатия идол (паладий). 

Image

Троянците полудели от радост по случай день победы и решили да вкарат кончето в града, за което се наложило да срутят участък от стената (не минавало през портата). Недоверчивите, които се отнасяли подозрително към ахейския дар или били осмивани (принцеса Касандра) или били изядени от внедапно появили се морски змии (жреца Лаокоон и двамата му сина).

Image

Image
Настъпила тъмнина, конят стоял насред Троя. 

Вътре в него се затаил отряд ахейски командоси. През нощта те излeзли. Троя спяла.

Image
С
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 2 часа, Thorn said:

сдбрили се със смъртно обидения им герой Филоктет, който убил Парис с отровна стрела ( Ленчето се омъжила за брат му Деифоб),

От постинг на постинг Ленчето се очертава като все по-закУравяла курва. :ag:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ти остави, ама по това време трябва да е била поне четиридесет годишна. Не че няма хубави на тази възраст (жените ни например :) ) , но чак пък "най-хубава на света???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сещаш се и сам преди 3200 г. една 40-годишна парясана разпоретина какви номера е можела да покаже да грубите и диви ахейски херои-касапи. :ag:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...