Отиди на
Форум "Наука"

Възможно ли е да бъдат заченати и родени бебета в космоса? Китай провежда експеримент относно диференциацията на половите клетки!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1748-2017-space-babies

 

star-child-mgm.jpg

Звездното дете от филма "2001: Космическа одисея". Credit : MGM

 

22 април 2017 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Възможно ли е хората да се възпроизвеждат в космически условия? Китайски учени са започнали уникален експеримент, какъвто никога не е предприеман в историята на космонавтиката. Възможно е той да даде отговор на въпроса дали е възможно да бъдат заченати и родени бебета в космоса!

Експериментът ще бъде проведен на борда на товарния космически кораб "Тянжоу-1", който беше изстрелян успешно преди два дни.

Целта е да се проучат ефектите на микрогравитация върху диференциацията на човешки ембрионални стволови клетки в герминативни клетки. Водещ изследовател по проекта е професор Кехкоой Кий от престижния университет Цинхуа в Пекин.

"Това е важен експеримент, защото е първата стъпка към това да разберем директно възпроизвеждането в космически условия", смята проф. Кий.

САЩ, Русия и Европа са провели много космически експерименти за изучаването на влиянието на микрогравитацията върху астронавтите, като най-вече са проучени въздействията върху костите и мускулите. Но проучванията върху репродуктивната способност на хората са изключително малко. Предишни изследвания са били фокусирани най-вече върху половите хормони на астронавтите. Поради етични съображения и физически трудности е много трудно да бъдат изучавани техните герминативни клетки, които са предшественици на яйцеклетките и сперматозоидите.

"Ако целта ни е да бъде изучена директно репродуктивната биология в космоса, ние трябва да създадем ин-витро платформа за изучаването на герминативните клетки. Затова избрахме човешки стволови клетки, които ще се диференцират в герминативни клетки", съобщава Кий.

През 2009 година той и неговите колеги успешно получили герминативни клетки и сперматоподобни клетки от стволови клетки. Те са публикували резултатите от изследването в сп. Нейчър. Понастоящем екипът съобщава, че са получени яйцеподобни клетки и скоро ще бъде публикувана научна статия.

Човешките ембрионални стволови клетки могат да бъдат превърнати в герминативни клетки и впоследствие в сперматоподобни или яйцеподобни клетки. Да бъде индуцирана подобна диференциация в лабораторни условия обаче е изключително трудно, тъй като трябва да бъдат изпълнени много стъпки и да бъдат осигурени множество клетъчни фактори. Въпреки че други учени са успели да постигнат различни етапи на диференциация, никой не е стигнал толкова напред, колкото екипът на Кий.

Дали получените клетки са същите като яйцеклетките и сперматозоидите? "Ние сме сравнили инвитро-култивираните клетки с ин-виво клетките и сме открили, че имат множество сходни характеристики. Но засега можем да наричаме ин-витро клетките само с понятията сперматоподобни и яйцеподобни клетки, тъй като все още не можем да докажем, че са съвсем същите, докато не проведем функционални експерименти", категоричен е Кий.

До този момент всички експерименти са проведени на Земята. Сега за пръв път опит ще бъде проведен в космически условия. При наземните експерименти отнема две седмици, за да се получат сперматоподобни и яйцеподобни клетки.

"Експериментът на Тянжоу-1 ще продължи 30 дни. До каква степен човешките ембрионални стволови клетки могат да се диференцират в космоса е все още неясно. Ще бъде ли забавен процесът? Ако да, с колко?", чуди се проф. Кий. Самият той и научният му екип очакват да видят поне първата фаза от примордиалните герминативни клетки. Експериментът ще бъде проведен в роботизирани условия, а микроскопските снимки ще бъдат предадени към Земята.

За повече информация: Sina

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Е това наистина е нещо много интересно. Аз тъкмо се информирам по темата  и наистина, според това което прочетох тук има доста варианти и възможности, а защо не и в космоса? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Още нещо нормално и ... тревожно:

http://megavselena.bg/seksyt-na-mars-mozhe-da-syzdade-nov-choveshki-podvid/

Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

image.png.106f8ef979b6820d35d1cabc3cc8a019.png

Кадър от филма "Марсианецът" на Ридли Скот

Идеята за колония от хора на Марс вече не е просто научна фантастика. В НАСА и космическите агенции по целия свят, заедно с независими учени и изследователи, се работи усилено, за да се определи точно какво ще е необходимо на човечеството, за да се засели на Червената планета.

Достигането там ще бъде огромно предизвикателство, тъй като ще създаде нови структури, ще изисква устойчиви източници на храна и енергия, ще доведе до различен начин на живот от този тук на Земята.

Може би изненадващо, но сексът вероятно ще бъде най-големият риск за всички, смятат група учени.

В нов изследователски доклад, публикуван в изданието Futures, международен екип от учени изследва предизвикателствата на възпроизводството на повърхността на Марс. Това е рисковано предложение, но ако хората успеят да заченат, носят и раждат потомство в друг свят, това всъщност може да е началото на нов човешки вид.

В статията изследователите се занимават с огромен брой потенциални проблеми, които могат да възникнат, когато хората най-накрая са готови да се заселят и да останат на Марс. Първото и най-очевидно препятствие е ниската гравитационна среда, която може да представлява сериозна заплаха за концепцията и процесите на бременност, които изглеждат толкова естествени тук на Земята.

Само с една трета от тежестта която имат на Земята, жителите на Марс ще бъдат подложени на редица здравословни проблеми. Учените знаят това, защото астронавти, които са прекарали месеци и в някои случаи повече от година в безтегловност в космоса, са били внимателно изследвани за промени в тяхната биология. По-ниската гравитация води до бързо влошаване на мускулите и дори до отслабване на костната структура. Освен това астронавтите понякога изпитват проблеми със зрението и дори промени във формата на мозъка си.

Това са само част от нещата, с които съвършено здравите възрастни трябва да се справят в космоса, но те не са нищо в сравнение с предизвикателството на действително износване на дете в ниско гравитационна среда. Просто казано, учените дори не знаят дали ще бъде възможно да се износи дете през деветте месеца, без нещо да се обърка.

В статията се разглеждат и предизвикателствата, свързани със заселването на малка колония от хора на планетата. Концепцията за “любовта” може да се наложи да бъде изоставена в името на оцеляването, като мъжете и жените ще се свързват помежду си на базата на своите биологични особености, а не на емоциите си. Освен това, на някои хора може никога да не бъде разрешено да имат деца поради нежелани черти, които представляват риск за колонията като цяло.

В доста смущаваща прогноза изследователите отбелязват също, че редактирането на гените на бъдещите бебета на Марс може да се окаже лесен начин за увеличаване на перспективите за оцеляване на Червената планета. Премахването на лоши черти и оптимизирането на човек за живот на Марс може да даде шанс за голям ръст на заселниците, но със смяната на поколенията това несъмнено ще доведе и до нов вид човек – човек, който е приспособен към условията на Марс, но никога не би могъл да живее нормален живот тук на Земята, пише Ню Йорк Поуст.

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз не гледам така на неюата. Зависи, има и други сценарии, а тук е малко едностранчиво казано.

Рискове ще има. Родените на Марс вероятно няма да могат (или юе е много рисковано за тях) да посеюават земята. Всичко друго като здравословни проблеми заради отслабени мускули и други смятам, че е лишено от основание.

За колконстите юе е възможно и необходимо да носят по-тежко оборудване на Марс, дори само рзаради безкислородната атмосфера. Физически един марсианец движещ се със скафандър с температурна, радиационна (а може би и от микрометеорити) защита ще прави повече усилия за придвижване отколкото един землянин. Отделно юе мъкне научно, изерователно или друго оборудване. От тук нататък, поколенията юе имат същите навици. Отделно скафандърът колкото и да е усъвършенстван, ще има съпротивление при движение, заюото на Марс налягането е малко под процент от земното, което си е вакуум. почти като в космоса.

Там не е космоса и много по-лесно юе е изграждането на спортни зали, зали за релакс и дори центрофуги. Първите заселници юе живеят във "фургони", но следваюите може да имат значително по-голямо жизнено пространство. При всички случаи е добре роботи да построят  / изкопаят хабитатите.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...