Отиди на
Форум "Наука"

Хроника от гр. Кава де Тирени


Recommended Posts

  • Потребител

В блога си Кирил Милчев цитира откъс от Annales Cavenses , в който се казва, че " през деветата година на неговото управление бил нападнат от българския народ, предвождан от царя им Аспарух. "

Annales Cavenses 1

Annales Cavenses 2

Прочетох, че лангобардският крал Перктарит е " свалени от зет им, херцог Гримоалд на Беневенто. " и " Перктарит бяга първо при българите, после при аварския каган на долен Дунав ". Доколкото разбирам лангобардите са разделени на две "партии" по това време - арианска и про-византийска.

"Алцеко се обвързва с лангобардите, които са едни от упорититепротивници както на аварите, така и на франките и техните съюзницибаварците. Тук трябва да се подчертае, че отношенията между авари-те и лангобардите точно в този момент са доста комплицирани порадиубежището, което противникът на Гримуалд (Гримоалд) – Бертарид(Перктарит), получава при хагана."

http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Aleksandar_Nikolov_Alcek.pdf

И двамата лангобардски противници са свързани с българите - единият бяга при тях, другият заселва българи в своите земи /Алцеко/.

При кои българи бяга Перктарит и възможно ли е разделянето на българите и заселването им - едни в Италия, други на територията на ИРИ, да следва подобно на лангобардите разделение на религиите или политиките.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В ЛИБИ никаква допълнителна информация няма относно преписи, авторство и ползвани източници, което е странно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 21.04.2017 г. at 15:12, decapitator said:

Аспарух навлиза в ромейските предели
http://www.promacedonia.org/libi/2/gal/2_380.html

Благодаря, точно превода търсех наистина.

On 21.04.2017 г. at 16:29, T.Jonchev said:

Според мен първоначално Перктарит намира убежище при т.нар. Алциокови българи в Каринтия.

 

 Алцек - Алциок ? Общо взето този който заселва българи в Италия е Гримуалд, а той е в някакво противоборство с Перктарит. Или първоначално българите са биле неутрални. Очевидно между баварци, лангобарди и авари се проявяват противоречия и е ясно, че българите не са се разбрали нито с аварите, нито с баварците. Но и между самите лангобарди има противоречия.

 

On 21.04.2017 г. at 12:00, Пандора said:

"Тук трябва даприбавим и факта, че в самото Лангобардско кралство се води бор-ба между „католическа“ и „арианска“ „партия“, и именно Гримуалд елидер на арианите, които са антифранкски и антивизантийски фактор.В този контекст появата на Алцековите българи и вероятно и славя-ни, които са езичници, но са настроени акто срещу Аварския хаганат,така и срещу силите на „православната ос“, е добре дошла за Гриму-алд. Неслучайно той посреща така добре Алцеко и също така му дава важната титла гасталд, изпращайки го в подкрепа на сина си Ромуалд в Беневентското херцогство."

А също и :

"Евентуал-ното заселване на българите на петия Кубратов син в Равенския Пен-таполис е продиктувано от подобни съображения, но вече като плод навизантийската политика в Италия, а етническата близост между двете групи заселници не е непременно фактор за тяхно сближаване."

Доколкото правилно проследих текста на цитираната статия, там като че ли не пише, че Перктарит бяга първо при българите, а после при аварите. Има ли източник за тази информация?

 

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...