Отиди на
Форум "Наука"

САЩ с позорен рекорд - никога досега не са били без способност за пилотирани полети толкова дълго!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1744-2017-ignominious-record-usa

 

Last-shuttle-ever-launched.jpg

19 април 2017 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Вчера бившият програмен директор на програмата "Космическа совалка" на САЩ ни напомни (източник), че в страната е счупен позорен рекорд. До този момент са изминали 2091 дни от последния полет на космическа совалка, а от тогава до ден днешен не е излетял нито един пилотиран космически кораб от американска земя.

Никога досега в историята на американската космонавтика не е имало такъв период на затишие. През 60-те години в периодите между програмите "Мъркюри" и "Джемини", както и между "Джемини" и "Аполо" са изминали около 700 дни. А между последния старт на кораб "Аполо" (това е проектът "Аполо-Союз" през 1975 година) и първия старт на совалка през 1981 година са минали 2 089 дни.

Лесно е да обвиним НАСА за позорното състояние на американската пилотирана космонавтика към настоящия момент. Но журналистът Ерик Бергер от Арс Текника (източник) ни напомня, че агенцията не носи голяма част от вината. Вината е на американското правителство, защото още през 2003 година, след катастрофата на "Колумбия", се разбра, че краят на космическите совалки наближава. Имаше предостатъчно време, за да се вземат мерки и подобно нещо да не се случи. Провалът е на администрациите на Джордж Буш и Барак Обама и най-вече на Конгреса, които постоянно орязваха програмите за заменяне на совалките.

Не е ясно кога позорът ще приключи - зависи от това как възприемаме компании като Блу Ориджин и Върджин Галактик. Двете компании имат известен шанс да изпратят човек в космоса по суборбитална траектория до края на 2017 година, но е по-вероятно това да се случи през 2018 година. Тези мисии ще са аналог на ранните експедиции на НАСА "Мъркюри" в началото на 60-те години, но целта на тези две частни компании е да развиват туризъм.

Ако обаче изключим Блу Ориджин и Върджин Галактик и обърнем внимание само на НАСА и нейните комерсиални превозвачи, надеждите са върху Боинг и СпейсЕкс. Програмите и на двете компании претърпяха драстични отлагания. Има шанс някоя от тях да прати човек в космоса през втората половина на 2018 година, но 2019-та е по-вероятна дата.

Но поради наличието на толкова много частни компании, които разработват нови кораби, добрата новина е, че съществува огромен шанс след като пилотираните полети бъдат възобновени, подобен позор вече никога да не се случва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то като свикнеш да се возиш и току виж накрая си забравил как да караш. :animatedwink: 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...