Отиди на
Форум "Наука"

Блондините и идеалът за красота през античността и средновековието


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Преди 18 часа, Doncho Peev said:

41f32c57a39c5020c5b51be2eae1bf76.jpgcd53d9033d2ceba9da31471eb8b86194.jpg

7d3dfc05463555200bfe55c0e71e8a2d.jpg

Горе долу това са картагенците. Изображения на малки човечета от 3 - 4 век преди Христа.

Тези ли прецени, че са най-реалистични?

Малко и от мен:
Картагенска статуетка на богинята Танит, от Испания, 5-3 в. пр.н.е.
Representaci%C3%B3_guarnida_de_la_deessa

Още една, пак от Испания и пак на Танит, датирана 4 в. пр.н.е.:
Tanit_ibiza.jpg

Сребърен картагенски шекел:
KMM_-_Schekel_Karthago.jpg


Още едно изображение на Ханибал на монета от 220 г. пр.н.е.:
coin-Hannibal4.gif

И още една на Ханибал:
Dc-hannibal-coin.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 118
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Много добро инфо Лорде ! Но трябва и да сме коректни. Сега за картагенските монети. Първо да кажа/напиша, а сетне ще давам разбира се и доказателства. Номиналът им е висок, котиран, с тях се плаща на наемниците. Има ли шекели, има лоялност, няма ли - става страшно. Въобще доларът на западното Средиземноморие. Но ! Не са изработени в Картаген, а са гръцки, най вероятно монетарницата е в Сиракуза. Реверсът задължително е със символът на Карт Хадаш - кон и/или/ палмово дърво. Аверсът е лицево изображение в ...гръцки стил.  Надписът, ако има такъв е пунически етноним . Това в никакъв случай не е звучало обидно, напротив.  Изобилието на монети са от първата и втората пуническа война.    http://edgarlowen.com/greek-coins-punic.shtml  и    http://www.ancient.eu/Carthaginian_Coinage/   Картагенците вече са се припознавали като гръцки хероси. Факт ! Категоричният извод е, че Картаген е Елинизиран ! Доказателствата са бол ! От монетите, през лукса, до договорът между Ханибал и Македония, където пуниецът се заклева в .......гръцките богове !  По именно !  Не споменава нито едно картагенско/финикийско божество, освен "Величието на Картаген " !  / Полибий /

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Позовавах се на Аристотел за държавното устройство на Картаген , но и то както всяко друго еволюира. Тоест монархията преминава към република (съвсем аналогично с Рим) която излиза от рамките на полиса и се превръща в империя. А като такава трябва да се отвори и приобщи/привлече  част от елита/съсловие/ на подвластните им или краят и е предизвестен - пример Атина , която загива като прото империя. Та и пуните щат не щат малко се отварят . Това се разбира от Полибий. Четем : Ала войната, която картагенците трябваше да водят по същото време, не бе нито малка, нито пък за пренебрегване – войната срещу наемниците, нумидийците и въстаналите срещу тях либи. В тази война те изпитаха много и големи страхове, накрая рискуваха не само принадлежащата им територия, но дори и основите на собствената си родина. Струва си да се спра на тази война по много причини"  Наемниците са само фитилът който възпламенява местните либи и нумидийци - пуните не са желани. Нумидийската и либийската аристокрация не е допускана/приобщавана до Картагенският елит. Но !!! Дали не е настанало време ? Какво мисли самият Хамилкар Барка - герой от първата световна...пардон, пуническа и спасител на Картаген от ужасният бунт на наемниците, либите и нумидийците обединени срещу ....падналите на колене пуни. " По същото време един от най-знатните нумидийци, на име Нарава, човек с много войнствен дух, винаги благоразположен към картагенците, по силата на семейна традиция, прояви тогава особено ревностно чувство на лоялност, поради възхищението, което изпитваше към Хамилкар."   Хм.. семейна традиция !?  Интересно. Натам    "  Представен на генерала, той заяви, че е благоразположен към всички картагенци, но най-много желае да стане приятел на Барка. Затова е дошъл да се представи и да предложи своето вярно съюзничество във всички действия и начинания. Когато чу това, Хамилкар толкова се зарадва на храбростта, с която младежът се представи и на неговото простодушие по време на срещата, че не само прие да бъдат съюзници в бойните акции, но се закле, че ще му даде дъщеря си за жена, ако той запази своята вярност към Картаген."   Тук консервативната черупка на аристократично-олигархически Картаген като че ли се пропуква ? Дори и като блъф от страна на Хамилкар (голо обещание с цел получаване на изгодна подкрепа) все пак това за да подейства на нещастния Нарава (обещанието не е изпълнено !) е нещо което изглежда постижимо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, даже се предполага, че на тези монети Ханибал е изобразяван като идентичен на Херкулес. Но в нашия случай няма значение дали са произвеждани от гърци в Сиракуза или от картагенци в Картаген - важното е че са от периода, реалистични са изображенията и европеидни, правени от съвременници.

Между другото вижте и това. Масиниса как е изобразяван. Излиза, че не само картагенците, ами и живеещите още по-на юг и навътре в Африка нумидийци са били европеидни:
MASSINISSA_-_MAA_23_-_87000716.jpg
GM_Massinissa.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Основателят на Нови Картаген - Хасдрубал Красивия / Азру Баал / , зет и наследник на Хамилкар в Хиспания.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      IMG_1781.jpg.c87b0790a890c39674ec311904ec33ea.jpg                                                                                                                                                                                                                                                               Бил красив - признават го и Тит Ливий и Полибий и Корнелий Непот. Толкова красив, че самият Хамилкар не ...устоял на чара му и изместил дъщеря си от спалнята им. Чест прави на римските хронисти,  въпреки ,че не пропускат да запишат тази история, те признават, че това е слух пуснат от враговете на Баркидите в Картаген. Иначе Хасдрубал Пулхер / Formosus проявява изключителни военни способности и това привлича вниманието на Хамилкар. Не след дълго той го прави своя дясна ръка и зет ! След смъртта му, именно Хасдрубал го наследява в Испания . Основава Нови Картаген -  стратегическа база на пуните на полуострова и разширява пуническото влияние дълбоко във вътрешността. Границата стига до река Ебро.  Води почти-независима политика от Картаген и гарантира мира с Рим ! Така последният има възможност да се съсредоточи и впоследствие да ликвидира келтската опасност в северна Италия ! Проявява и лоялност към покойният си благодетел - привлича до себе си  синът му Ханибал и го прави свой заместник. http://www.gottwein.de/Lat/nepos/ham01.php           http://ancientrome.ru/antlitr/t.htm?a=1364002100

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колкото по-редки стават блондините-римляни в късната империя, толкова по модно е да си такъв. Ювенал пише, че Месалина криела черната си коса под руса перука. Луций Вер е описан като висок, красив и...рус. Особено държал на русата си коса защото я посипвал със златен прах да подчертава светлия и цвят. Каракала е с къдрави тъмни коси - наследство от майка си сирийка. Това надали му е харесвало, защото след поход в Германия, той се завръща носейки руса перука и келтски дрехи. Богатите римлянки купуват германски коси за перуки за себе си и своите дъщери. По бедните , които не могат да си позволят цената направо се изрусяват. Ювенал, Лукан и Плиний описват методи за изрусяване. Огромен, силен, рус , светъл и красив е Максимин Тракиеца. Дали тези качества са му помогнали за този абсолютен прецедент – за първи път неримлянин (няма римско гражданство) става император ? Висок със светла кожа, рус , със сиви очи и ...отново красив е Валентиниан I. Рус и а..да е красив, ама бил с много гърбав нос и затова минава само за елегантен е Теодосий I . Страбон пише с горчивина, че  мъжете от бритското племе коритави ( обитаващо земите на днешен Линкълншир) били руси и много по-високи от жителите на Рим. Сега нещо от малко по-друг характер : средната височина на армията през имперския период пада главоломно и стига критичните 1.48 м. От 4-век когато римската армия е варваризирана - чужди наемници , ръстът тръгва отново нагоре и стига до 1.68 , а за елитните гвардейци и до 1.72.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 14 часа, Евристей said:

Сега нещо от малко по-друг характер : средната височина на армията през имперския период пада главоломно и стига критичните 1.48 м. От 4-век когато римската армия е варваризирана - чужди наемници , ръстът тръгва отново нагоре и стига до 1.68 , а за елитните гвардейци и до 1.72.

Бах, и аз знаех, че принципно е бил по-нисък ръстта тогава, ама среден 1.48... тва значи ли че е имало и легионерчета по кинта и двайсе? :) То скутума само е дълъг 1.25 см, ма явно е практично ако си такъв тапишник и можеш да се скриеш целия зад него :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Булшит!

Kevin Chiu, Interested in history
 

The average Roman man was 5′ 4″-5′ 7″. We know this mostly from skeletal remains. Herculaneum Romans were 5′ 6.5″, whereas Pompeii Romans were 5′ 5.4″. We don’t really know about provincial Romans in Hispania, Gaul, Anatolia, and elsewhere. Here’s a list of average hight of local peoples.

  • Celts (Gauls, Britons): 5′ 7″-5′9″
  • Greeks: 5′ 4″-5′ 7″
  • Egyptians: 5′ 3″-5′ 6″

Considering that soldiers should be taller than civilians, my guess is 5′ 7″-5′ 10″. That is considering that Roman soldier had more protein-rich diets than average citizens.

Auxilia, especially from the Germanic and Sarmatian tribes, would’ve been taller due to more meat and milk in their food. Typical Germanic tribesmen were 5′ 8″-5′ 10″.

One legion was an exception. Legio I Italica, recruited by Nero in 66 AD, was recorded to have been recruited by Italians 6-foot tall. Nero wanted to use this legion in the east as a reenactment of Alexander the Great’s phalanx. Vegetius wrote that Roman soldierd are supposed to be 5′ 8″-5′ 10″, but this seems unlikely and is believed to be the ‘ideal’ height.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
1 hour ago, Thorn said:

Celts (Gauls, Britons): 5′ 7″-5′9″
Greeks: 5′ 4″-5′ 7″
Egyptians: 5′ 3″-5′ 6″

Тва футуве ли са?
Прави впечатление, че височината постепенно се увеличава в посока на север, съвсем както си е и днес. Още нещо в подкрепа на темата на Южняка, че  местните гени не се променят съществено през последните 3000 г. Поне тук де, семитизацията на Северна Африка и Леванта явно съществено е изменила гените в тези райони.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Thorn said:

Булшит!

Kevin Chiu, Interested in history
 

Този ли е авторът на който се позоваваш ?                              main-thumb-154641440-200-jbattvbtktpkksawfrdoicnxmawyuzjf.jpg.a46a5b5c40dc7b04bcf9e18d93ee04e1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Caesar, who was himself tall and fair-skinned, refers to the shortness of the Romans compared with the Gauls; and Strabo, describing a British (Keltic) tribe, the Coritavi (in the Lincolnshire of to-day), says that youths belonging to this tribe (described by him as blond), whom he had seen in Rome, were very much taller than the inhabitants of Rome. Under the Empire the height for the army had to be brought down to 1.48 metres ......................... there was such a stream of Germanic mercenaries into the Roman Army, who finally settled within the Italian borders, that with these times a fresh flow of Nordic blood into the Roman Empire began, which stayed its fall for some time. It was even possible again to raise the height for the army in the fourth century to 1.65 metres, and for the Guard even to 1.72 metres.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да няма недоразумения относно ръстът на римските легионери - авторът който съм цитирал визира империята в началото на IV век , когато войнишкия състав започва постепенно да се попълва от варвари. Иначе ето някои извадки : 

Рост

Идеальным для легионера считался рост в шесть римских футов (177 см). Солдаты, рост которых был не ниже 172 см, подбирались для первой когорты (Вегеций. «О военном деле», 1, 5). I легион Италика Нерона получил известность по двум причинам. Во-первых, за то, что состоял из итальянских рекрутов, а во-вторых, за то, что входившие в него солдаты имели рост не меньше шести римских футов (Светоний. «Нерон», 19). Заслуживают внимания утверждения, что солдаты, рост которых был ниже, принимались в другие легионы. Скелет солдата, погибшего в Помпее в 79 г. н.э., показал, что его рост достигал 170 см, а солдат из форта при Вельсене в Голландии имел рост 190 см. Он мог быть из Фризии. Свидетельства IV в. н.э. говорят о том, что солдаты ростом 165 см принимались в элитные подразделения армии. Следовательно, для сельского населения, из которого и набирались рекруты, это был самый высокий рост    

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Опитах се да намеря откъде ги вадиш тези данни. Ако е оттук, то има елементарна аритметична грешка при обръщането на футове в сантиметри.

http://www.faem.com/western/fallrome.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5/8/2017 at 12:33, Aspandiat said:

Въпросът е след като днес има още толкова светли хора в презумптивно тъмният Иран, какво остава за епохата, когато е правена мозайката в Помпей, а да не говорим за времето на Дарий 300 години по-рано.

Доде се накумя и сайта от който черпех инфо е ....блокиран. Поне на територията на U.K . Та по памет - светли/бели са и Кир и Дарий I.  Херодот описва персите като най-достойни и величествени от варварите. Акцентът пада върху Сидонският саркофаг на Александър Македонски https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Sarcophagus                                                                                                                                                .....png.d21ab90d310364e77ed33f579b6d7672.png                                                                                              Персийското войниче върху падналия кон по нищо не се различава от нападащия го македон , освен по дрехите.                                         1b5829275c9665c13175fd8faf46aec7.jpg.93dc2ed7cd1bc6ca15cacea4568ba5ed.jpg                                                                                                                                            Ахеменидски пехотинец                                                                                                                                                                                2f0f918af399a2370ec7b66efd96452a.jpg.67d66ef3388a1c76deb374e81adb5342.jpg                                                                                                         Персийски кавалерист с червеникав бретон                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

 

0c1b7cc3f4b704372fe8fcc160c9146a.jpg

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

59ecc9e03a065_amosaicoftheEmpressZoe...IwasamazedatthegoldentesseraethatitsoiconicoftheHagiaSopia.itsbrillianceaddstothefeeling.jpg.74f24f60a704999c974fe088589136b5.jpg                                                                                                                                                                                                                  Зоя Порфирогенета                                                                                                                                                                                                                         Императрица на Византия, дъщеря на Константин VIII, племенница на Василий II, съпруга на императорите Роман III Аргир, Михаил IV Пафлагон и Константин IX Мономах.      Тя беше закръглена, не висока на ръст с големи очи, внушителни вежди, носът леко орлов, косата и  беше златиста, а цялото и тяло блестеше с белотата си. Дори и след като навърши 70 години тя цъфтеше с младежка красота, по лицето и нямаше нито една бръчка, въпреки, че не можеше да спре треперенето на ръцете си и започна да се прегърбва. / Михаил Псел - съвременник и най-ерудирания мъж по това време/ 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

yap53mec_large.jpg.0e816316805d92099e22d12e25face99.jpg                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Птолемей  :   най-близкия приятел на Александър, другар от детинство, заедно /винаги двама/ извършващи поразии и бели, някои от тях - заиграването с персийската  принцеса - вбесява Филип II ...и двамата понасят последствията - наказанието : заточение !   Не са за пренебрегване слуховете, че Птолемей е полу-брат на Александър. Майка му Арсиноя е била официална любовница / конкубина/ на Филип II. След което бременна (?) е дадена на един от висшите му офицери - Лаг(ос). Въпреки /или заради/ това дружбата им остава до гроб.  Александър е блестящ военен  и резонно в първите години на кампанията дава приоритет на ветераните - висшите офицери на баща си,  затова Птолемей не заема главна роля. (Личен телохранител е) Получава я след блестящата си самостоятелна операция по залавянето на крайно опасния Бес,  по чукарите на днешен Афганистан. От там на сетне ролята и функциите на Лагида растат неимоверно и той се превръща в един от най-влиятелните хора в обкръжението на Александър, както и разбира се си остава негов най-близък довереник и другар.  Но по темата :  Хетерата Таис ( Таида на новогръцки) с огромно влияние сред "тайфата" на Александър (явно не само с красота, а и с ум) още преди пожара на Персепол  извършен по нейна прищявка, е хвърлила око на  Птолемей, който тогава е все още далеч от тарторите. Тоест по всичко личи, че атинянката е пленена не от положението, а от външността на Лагида. Развоят на връзката е прекъснат от масовата сватба в Суза. По нареждане на Александър, всичките му висши офицери за длъжни да се бракосъчетаят за персийки. На Птолемей се пада принцеса Артакама. След смъртта на царя, както повечето женихи, така и Птолемей  разкарва персийката и се хвърля в обятията на отдавна харесалата го Таис.  Три деца ще се родят от връзката, но властта изисква жертви и бившата хетера е заменена от Евридика - дъщеря на колегата Антипатър. Въпреки, че има 5 деца от нея, Птолемей никога не обиква нито нея, нито децата от този брак. Най-големият син Птолемей Керавън е натирен, втория Мелеагър също поема в странство. Причината е, че 50 годишния бивш диадох и настоящ фараон хлътва по 23 годишната вдовица Береника, придворна на съпругата му и която става причина за развода . ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Бюст на Арстотел. Без значение какъв цвят коса и очи е имал, черите му определено са северни. Не мисля, че в днешна южна Гърция, преобладават такава форма на лицето, скулите, носа:

Aristoteles_Louvre.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...