Отиди на
Форум "Наука"

През 2017 г. станахме свидетели на първия космически протест


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1738-2017-first-protest-from-space

First-protest-space.png

Протестното съобщение, изпратено до ръба на космоса. Photo credit : ASAN

14 април 2017 г. 10:10 ч.

Светослав Александров. По случай отбелязването на Деня на космонавтиката на 12-ти април и предстоящото Шествие за науката, което ще бъде проведено на 22-ри април, частната космическа агенция ASAN (съкратено от Autonomous Space Agency Network) организира първия протест от ръба на космоса.

Протестното съобщение, изпратено с балон до т.нар. близкокосмическо пространство, представлява туит до президента на САЩ Доналд Тръмп със следните думи : "Виж това, кучи син!"

Съобщението не е случайно, а е цитат от астронавта на "Аполо 14" Едгар Митчел и шестия човек, стъпил на Луната. Ето какво е казал той относно как се чувства един астронавт, който забележи Земата от лунната повърхност: "Ти незабавно развиваш глобално съзнание, народна ориентация, изключително неудовлетворение за състоянието на света и непреодолим импулс да направиш нещо по въпроса. От толкова далече, на Луната, международните политики изглеждат направо прекрасни. Иска ти се да хванеш някой политик за тила и да го завлечеш на четвърт милион мили и да му кажеш: Виж това, кучи син".

Според ASAN изпращането на протестното съобщение до ръба на космоса е струвало само $750 долара. Двата хелиеви резервоара стрували $300, самият хелий $160, камерата $120, GPS-ът за локализация $100 и балонът - $70.

Доналд Тръмп е критикуван основно за това, че не подкрепя научните данни за наличието на глобално затопляне и желае да ореже бюджета на спътниковата програма на NOAA. Именно затова ще бъде проведено и Шествието за науката на 22-ри април.

Изгледайте цялото видео от ASAN тук (Youtube Link).

----

http://www.space-bg.org/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да протести и в космоса ) 

humor__6.jpg

Едно нещо не мога да си обясня ? Как така се случи , че Ю. Гагарин излетя в Космоса точно в ДЕНЯ НА КОСМОНАВТИКАТА ?  Ясно че руснаците са нагласили полета да съвпада с деня на космонавтиката :) ?

2629676369.jpg


Интервю с американски космонавти. Въпрос:
- Имали ли сте произшествия при изследванията на Луната ?
- Да веднъж когато с Том събирахме лунни камъни за анализ, дойде съветски луноход , взе всички събрани камъни и изчезна с тях.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...