Отиди на
Форум "Наука"

Международна окололунна станция - наследник на МКС


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Международната космическа станция е хубав проект, но вече старее. По някое време след 2024 година тя ще бъде изведена от орбита. Въпросът е - какво ще правят космическите агенции след тази дата?

През последните няколко години те работят упорито и са стигнали до концепцията за окололунна станция. Ръководителите на почти всички агенции са на мнение, че Марс е важна цел, но е много далечна на този етап и няма как Луната да бъде пропусната. Не е възможно да сме марсианци, без преди това да сме лунатици.

Концепцията за окололунна станция е почти завършена. Малко от детайлите са наясно, тъй като поради факта, че няма официално политическо одобрение, космическите агенции са принудени да работят тайно. Журналисти обаче разговарят с различни работници и вече притежаваме общата картина.

http://pop.h-cdn.co/assets/17/13/768x585/gallery-1490889937-screen-shot-2017-03-30-at-120454-pm.png

На горната картинка виждате какъв е планът за развитието на пилотираната космонавтика. Сега сме във Фаза 0 - разработват се технологии на Международната космическа станция.

Следващата фаза - Фаза 1 е провеждането на мисии до цислунарното пространство и разработка на станция, която да служи за отправна точка за по-нататъшни мисии. Едва след това може да се пристъпи към Фаза 2 и 3 - мисии към Марс.

Ето как се очертава да изглежда Международната окололунна станция:

http://pop.h-cdn.co/assets/17/13/768x1247/gallery-1490889380-screen-shot-2017-03-30-at-115553-am.png

 

Ако концепцията се реализира, първият модул би бил този, който ще носи слънчевите батерии и двигателите за корекция на орбита. По предварителен план може да излети още 2023 година. За разработката му ще са отговорни НАСА, ЕКА, Канадската космическа агенция. По-късно през 2024-2025 година ще бъдат прикачени Обитаем модул 1 и Обитаем модул 2, разработени от ЕКА, Япония и НАСА. Изстрелването на модулите се планира да стане с ракета SLS.

Руският принос за тази станция би била шлюзова камера, към която ще се прикачват космическите кораби и от която астронавти ще излизат в космоса, за да провеждат експерименти и да извършват ремонтните дейности при необходимост.

Станцията ще бъде обслужвана по предварителни планове от два пилотирани кораба - американският "Орион" (който вече е извършил един полет през 2014 г.) и руският "Федерация" (който ще дебютира през 2021 година, но не се очертава да лети до Луната чак през 2027 година).

Международната окололунна станция ще бъде много по-малка от Международната космическа станция. Освен това вероятно няма и да е постоянно обитаема. Но въпреки това ще е първият дом на човечеството отвъд околоземна орбита и ще помогне за усвояването на Слънчевата система.

Източници: http://www.russianspaceweb.com/imp-che.html

http://www.popularmechanics.com/space/a25872/nasa-cis-lunar-orbit/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Интересно е какво би било основното приложение на станцията. Добивът на ресурси от луната определено минава на дневен ред. Това обаче е доста голяма инвестиция просто да бъде използвана като буферна станция за астронавтите. Вариант за контрол над апаратурата върху лунната повърхност също е възможен.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Космическите агенции на Русия и САЩ подписаха заявление за сътрудничество в областта на изследването на далечния космос

nasa-cis-lunar-station.jpeg

Международната окололунна станция може да се превърне в следващото поле на международно сътрудничество между световните космически агенции. Credit : NASA

28 септември 2017 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 27-ми септември, НАСА и държавната корпорация "Роскосмос" подписаха заявление за сътрудничество в областта на изследването и усвояването на далечния космос.

Заявлението потвърждава намерението за използването на "Международната космическа станция" като стъпка към по-нататъшни мисии в далечния космос, както и взаимодействие в рамките на международна лунна програма. Това би включвало създаването на окололунна станция Deep Space Gateway, уеднаквяване на стандартите и съвместни научни мисии до орбитата и повърхността на Луната.

Противно на това обаче, което погрешно отразиха някои български и чуждестрании медии, подписаното споразумение не е окончателният договор за построяване на окололунна станция. Агенциите все още има да извървят дълъг път до тази цел.

Според космическия журналист Джеф Фауст от сайта СпейсНюз (източник) объркването идва от езика, използван в официалното становище на Роскосмос (източник) : "Роскосмос и НАСА вече са стигнали до взаимно съгласие относно стандарта на стиковъчния възел на бъдещата станция". Роскосмос добавя и че "бъдещите елементи на станцията ще бъдат създадени на основата на руски разработки, в това число и стандарти за животоподдържащи системи".

Но НАСА все още не е одобрила формално Deep Space Gateway като програма, нито е търсила финансиране за нея. Това е потвърдено и от изпълняващия длъжност администратор на НАСА Робърт Лайтфуут.

"Това, което наистина си казахме по време на нашите дискусии е, че докато се придвижваме напред след МКС, искаме да се облагодетелстваме от това с всички наши партньори и каквото и да правим, да го правим по глобален начин", казва Лайтфуут. "Нямаме ангажимент за ресурси, нито и ангажимент към програма. На този етап всичко е на концептуално ниво".

И така Deep Space Gateway все още е на ниво концепция, без да е поставена времева рамка за вземането на решение кога и как да бъде изпълнена.

Въпреки че всичко все още е в начална фаза, подписването на това заявление е важна стъпка за международното сътрудничество в космоса, тъй като то не беше повлияно от конфликтите в Украйна, Сирия и където и да е другаде.

Самият бивш администратор на НАСА Чарлз Болден счита, че "Международната космическа станция" заслужава Нобелова награда за мир.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1917-2017-roscosmos-nasa-sign-agreement

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

За пръв път руски космонавт ще лети до Луната с американски кораб през 2024 година

nasa-cis-lunar-station.jpeg

Международната окололунна станция може да се превърне в следващото поле на международно сътрудничество между световните космически агенции. Credit : NASA

4 май 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Съгласно информация, публикувана днес на страниците на информационната агенция РИА Новости [1], първият руски космонавт, който ще лети до Луната, ще го направи с американския космически кораб "Орион".

Това ще се наложи покрай строителството на новата международна окололунна станция, която се очертава да замени "Международната космическа станция" и да се превърне в следващия глобален проект на световните космически агенции [2].

Според предварително начертаните планове САЩ ще имат основна роля в строежа на станцията, но тя ще бъде екипирана с руски шлюзов модул. Съответно руският космонавт, който ще се отправи в космоса ориентировъчно през 2024 година, ще трябва да помогне при монтирането на модула към станцията.

Информацията е потвърдена от представител на руската ракетно-космическа корпорация "Енергия", която ще е отговорна по строежа на шлюзовия модул. Поне в началото руските космонавти ще летят до новата станция с американски кораби. Въпреки това Русия понастоящем разработва нови пилотируеми космически кораби "Федерация". Когато те са готови, космонавтите ще могат да се отправят към Луната и със собствена технология.

Важно е обаче да се напомни, че участието на Русия в проекта все още не е ясно, тъй като няма решение в Роскосмос, както и на правителствено ниво. Освен това има някои проблеми, които трябва да се решат. Американците настояват Русия да строи модула по американски стандарти, както и да се използват американски, а не руски скафандри. Руснаците от друга страна нямат пари и те обмислят вариант да предложат строежа на шлюзовия модул да стане за сметка на САЩ, по начин, по който беше построен първият модул за "Международната космическа станция" - "Заря". Напомням на читателите, че "Заря" е създаден и изстрелян от Русия, но е притежание на САЩ. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2199-2018-russian-cosmonaut-american-spacecraft

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

НАСА реши, че обитаемият модул на новата окололунна станция ще бъде построен от Нортроп Груман

northrop-grumman-gateway.jpg

На снимката: прототип на обитаемия модул на новата окололунна станция на САЩ, построен от Нортроп Груман. Photo credit : Northrop Grumman

2 август 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Според документ, публикуван на страниците на Администрацията за общи услуги GSA, американската космическа агенция НАСА е избрала коя ще е фирмата, отговорна по създаването на обитаемия модул на новата космическа станция в окололунна орбита. Изборът се е спрял на Нортроп Груман. 

Агенцията се стреми да удовлетвори изискването на президента Доналд Тръмп, който настоява човешки крак отново да стъпи на Луната до края на 2024-та година. Поради това НАСА трябваше да избере фирма, която да вдъхне сигурност, че ще спази графика. Отхвърлени са предложенията на Бигълоу, Боинг, Локхийд Мартин и Сиера Невада под предлог, че техните разработки се бавят твърде много. Единственият реалистичен вариант е предложението на Нортроп Груман. 

Това е така, защото обитаемият модул ще бъде базиран на космическия кораб "Сигнус" на Нортроп Груман, който понастоящем е в експлоатация. Като изключим една авария на ракета през 2014-та година, "Сигнус" е летял 11 пъти до Международната космическа станция и никога досега не е имало проблем с него. Той лесно може да се модифицира така, че да служи за обитаем модул. Нортроп Груман вече са свършили доста работа по тази модификация, която включва добавянето на странични портове за скачване и радиатори. Последният фактор, който кара НАСА да избере Нортроп Груман е, че този модифициран "Сигнус" може да бъде изстрелян с вече съществуваща комерсиална ракета.

Когато модулът бъде създаден, той ще може да бъде прикачен към модула PPE, притежаващ горивните елементи и осигуряващ електрозахранването. През месец май НАСА избра фирмата Максар Текнолоджис да построи PPE за $375 милиона. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2918-2019-nasa-chooses-northrop-grumman

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Договорът между НАСА и Нортроп Груман за строежа на обитаемия модул на окололунната станция Гейтуей е вече сключен

gateway-contract-finalized.png

На илюстрацията: модулът HALO в орбита около Луната. Image credit : NASA

6 юни 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Американската компания Нортроп Груман ще строи обитаемия модул HALO (Habitation and Logistics Outpost) за новата станция около Луната "Гейтуей". Модулът ще бъде базиран на товарния кораб "Сигнус", който днес обслужва Международната космическа станция. "Гейтуей" е логичното продължение на МКС. 

Нортроп Груман ще получи $187 милиона. Когато HALO бъде завършен, той ще е с размера на студиен апартамент и ще поддържа живота на астронавтите заедно с космическия кораб на НАСА "Орион". Но преди да се стигне до строежа на модула, Нортроп Груман трябва да премине през процеса на предварителния конструктивен обзор, който се очаква да завърши до края на 2020-та година. Предварителният конструктивен обзор е само една от стъпките, които се предприемат, преди да започне рязането на метал. Идеята е всички детайли да бъдат изпипани, за да се знае, че цялостната система е безопасна и надеждна за експлоатация съобразно изискванията на НАСА.

Това е т.нар. класически подход в космонавтиката, за разлика от итеративния на Илон Мъск, при който се пристъпва направо към рязане на метал и нещата се изпипват в ход.

Съвсем естествено начинът, по който НАСА сключи договора, бе разкритикуван. Робърт Зубрин, президентът на Марсианско общество, каза, че НАСА трябва да реши дали наистина иска да отиде на Луната или да преразпредели едни пари. Защо изобщо се дават $187 милиона просто за един предварителен преглед, без изобщо да се пристъпва към строеж? Къде ще отидат тези средства?

Иначе предварителният обзор се очаква да завърши до края на годината. Според плановете модулът HALO заедно с компонента PPE, който ще осигурява горивните системи на новата станция, ще бъдат изстреляни съвместно през 2023-та година. НАСА все още не е избрала ракетата-носител, но двата модула безпроблемно биха се вмъкнали под обтекателя на "Фолкън Хеви". 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3402-2020-nasa-contract-ng-gateway

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Мисията на НАСА Кепстоун ще излети към Луната между 5-ти и 15-ти май

7 март 2022 г. 17:15 ч. Американската космическа агенция НАСА и частната компания Рокет Лаб оповестиха, че изстрелването на мисията "Кепстоун" към Луната е планирано за периода между 5-ти и 15-ти май. 

Изстрелването ще бъде проведено посредством американската ракета "Електрон" с двигатели-американско производство "Ръдърфорд" от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. "Кепстоун" представлява спътник, построен по стандарта CubeSat, състоящ се от 12 универсални единици. Той ще бъде позициониран в специализираната орбита около Луната, където някой ден САЩ и партньорите по програмата на Международната космическа станция (без Русия) ще започнат да строят международната окололунна станция "Гейтуй". Досега космически апарат не е работил в тази орбита, така че "Кепстоун" ще проправи пътя към следващия етап в усвояването на космическото пространство от човечеството.

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4412-2022-capstone-to-launch-may

Link to comment
Share on other sites

  • SAlexandrov changed the title to Международна окололунна станция - наследник на МКС
  • Модератор Космически науки

ЕКА показа снимка на строежа на европейските модули на окололунната станция Гейтуей

european-space-modules-gateway.jpg

Снимка, на която се виждат модулите в етап на строеж. Photo credit : Credit: ESA/Daniel Neuenschwander

27 март 2024 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Eвропейската космическа агенция (ЕКА) е важен партньор на НАСА за строежа на международната станция “Гейтуй”, която ще бъде позиционирана в орбита около Луната. По този повод Даниел Нойенсвандер, директорът за пилотирана и роботизирана космонавтика, показа снимка как протича конструкцията на европейските модули.

Както съобщава журналистът Ендрю Парсънсън, снимката представлява нагледна илюстрация затова как ЕКА и европейската космическа индустрия са неделима част от програмата “Артемис”. На фотографията се виждат два модула: HALO (вдясно) и I-HAB (вляво). Докато HALO изглежда практически завършен, I-HAB е още на етап няколко пръстена, които тепърва трябва да бъдат интегрирани. Това е очаквано, защото HALO е с приоритет – този модул пръв ще бъде изстрелян догодина, докато I-HAB ще бъде изстрелян в края на 2028 година.

НАСА избра през 2019 г. модулът HALO да бъде построен от фирмата Нортроп Груман на базата на огромния опит, който тя има с товарните кораби “Сигнус”, днес летящи редовно до МКС. Но “Сигнус”-ите се строят с участието на италианското предприятие Талес Аления Спейс, така че не е изненадващо, че през 2020 г. Нортроп Груман връчи договор на предприятието за разработката на обитаемия елемент на модула.

I-HAB пък се създава съвместно между ЕКА и Японската космическа агенция. Строежът на модула се изпълнява съобразно договор, вчъчен от ЕКА на Талес Аления Спейс за €327. ЕКА също така трябва да разработи и още един модул на име ESPRIT за презареждане с гориво и комуникации.

Модулите HALO и I-HAB трябва да са достатъчно просторни, за да осигуряват възможността четирима астронавти да живеят и работят в орбита около Луната в продължение на 90 дни.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/27/esa-gateway-lunar-station/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...