Отиди на
Форум "Наука"

Голяма модулна космическа станция на Китай - 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Извън всякакво съмнение е, че следващата голяма космическа станция ще бъде построена от Китай. Поради редица (главно политически) проблеми китайците никога не бяха допуснати до Международната космическа станция, затова те ще построят своя собствена. Ако Международната космическа станция бъде демонтирана през 2024 г., китайската станция може да остане единственият орбитален дом на човечеството.

Общ вид на станцията:

Chinese-space-station.jpg.5f9e066ec0c4e897614289378bafb8c1.jpg

Илюстрация: CNSA

Структура:

Tianhe - Основен модул.

Wentian - първи експериментален модул

Mengtian - втори експериментален модул

Обслужващи космически кораби:

Shenzhou - пилотиран космически кораб, ще извежда астронавти.

Tianzhou - товарен космически кораб, за превоз на провизии.

Новата космическа станция ще има една шеста от масата на МКС и размерът ще е наполовина този на изведената от орбита стара руска станция Мир. Китайската станция ще тежи общо около 60-70 тона.

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 61
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Администратор

Някъде четох, че ще правят заедно с руснаците станция, то тази станция ли ще бъде или съвсем друга като отделен проект?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Някъде четох, че ще правят заедно с руснаците станция, то тази станция ли ще бъде или съвсем друга като отделен проект?

По-скоро го виждам, че руснаците ще се присъединят към китайската станция като космически превозвач. Може един-два по-прости модула да добавят най-много...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Китай изстреля първия си товарен космически кораб Тянжоу-1!

20-april-2017-tianzhout-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo : CNSA

20 април 2017 г. 15:30 ч.

Светослав Александров.

Днес в 14:40 ч. българско време от космическия център Уеншан, намиращ се на остров Хайнан, излетя успешно космическата ракета "Лонг Марч 7" с товарен космически кораб "Тянжоу-1". Броени минути след началото на старта корабът влезе в орбита и благополучно разтвори слънчевите си панели.

Ако всичко мине по план, корабът "Тянжоу-1" ще трябва да се скачи с миниатюрната станция "Тянгон 2" и така Китай ще демонстрира способността си да доставя полезен товар. В рамките на мисията корабът ще трябва да презареди "Тянгон 2" с гориво.

"Тянжоу-1" е първият товарен кораб на Китай и със своето стартово тегло от 13 тона представлява най-тежкият полезен товар, изведен в орбита от китайска ракета.

На практика "Тянжоу-1" е близо два пъти по-тежък от американския товарен кораб "Сигнус", който излетя преди два дни.

Днешното изстрелване представлява поредната голяма стъпка на Китай към строежа на голяма модулна космическа станция. До края на десетилетието трябва да бъде изстрелян основният модул на станцията "Тианхъ", а по-късно към него ще бъдат добавени двата научни модула "Уентян" и "Ментян".

Новата космическа станция ще има една шеста от масата на "Международната космическа станция" (общо ще тежи около 60-70 тона) и размерът й ще е наполовина от този на старата руска станция "Мир".

Последните няколко дни са изключително натоварени за космонавтиката - в момента има общо три космически кораба, които са се запътили към някоя станция - американския товарен "Сигнус" (излетял на 18-ти април), руския пилотиран "Союз" с космонавт Фьодор Юрчихин и астронавт Джак Фишер (излетял по-рано днес") и китайския товарен "Тянжоу".

Запис от изстрелването: Тук (Youtube)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1746-2017-china-launches-first-tianzhou

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Така както си го написал направо си звучи като космическа надпревара и нещата изглеждат много интересни :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1749-2017-tianzhou-docks-tiangong-2

 

22 април 2017 г. 11:30 ч. Днес първият товарен космически кораб на Китай "Тянжоу-1" се скачи благополучно с орбиталната лаборатория "Тянгон-2", при което страната демонстрира важна способност - да доставя полезен товар в космоса!

Очаква се корабът да престои скачен с "Тянгон-2" в продължение на 30 дни, като в рамките на този период трябва да бъде демонстрирана още една способност - презареждане на гориво в орбита.

22-april17-tianzhou-docks.png

Кадър от скачването - натиснете тук, за да изгледате цялото видео!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Уррааа! Китай вече може настигна Илън Мъск!

Е ще говорим за настигане като успее да го напрви на цената на която го прави предприемачът, но до някой век може да стане.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Първият китайски товарен космически кораб Тянжоу-1 приключи своята мисия

22 септември 2017 г. 16:39 ч. Китайските медии оповестиха (източник), че първият товарен космически кораб на страната "Тянжоу-1" беше изведен от орбита.

Командите за напускането на околоземното пространство са били подадени по-рано днес в 13:00 ч. българско време.

Напомням на читателите, че "Тянжоу-1" беше изстрелян на 20-ти април. В рамките на своята петмесечна мисия беше многократно демонстрирана способността на кораба да се скачва с мини-станцията "Тянгон-2", както и да я презарежда с гориво.

Мисията на "Тянжоу-1" беше голяма стъпка напред към построяването на първата голяма китайска модулна станция. До края на десетилетието трябва да бъде изстрелян нейният основен модул "Тианхъ", а по-късно към него ще бъдат прикачени научните лаборатории "Уентян" и "Ментян". В близост до станцията ще бъде изведен и мощен телескоп, който ще съперничи на американския "Хъбъл".

22-april17-tianzhou-docks.png

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1908-2017-tianzhou-ends-its-mission

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Китайската мини-станция Тянгон-1 изгоря над Тихия океан далеч от населени места

shenzhou-tiangong.jpg

На илюстрацията: сближаването на космически кораб "Шенчжоу" (вдясно) с орбиталния модул "Тянгон-1". Image credit : CMSE

2 април 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Драмата с остарялата мини-станция на Китай "Тянгон-1" приключи с хепи енд - тази нощ тя изгоря в земната атмосфера над Тихия океан, където принципно изгарят повечето от приключилите работа космически апарати.

Напомням на читателите, че "Тянгон-1" бе изстреляна успешно в края на септември 2011 година. В края на октомври същата година бе изстрелян роботизираният кораб "Шенчжоу 8", който се скачи със станцията - това бе първото скачване между китайски космически кораби и китайска космическа станция.

Впоследствие през 2012 и 2013 година със станцията се скачиха пилотираните кораби "Шенчжоу 9" и "Шенчжоу 10". На борда на "Шенчжоу 9" летя Лю Ян, първата жена-астронавт на Китай. "Шенчжоу 10" също излетя с представител на нежния пол - Уан Япин.

Цялата програма "Тянгон" е предприета от Китай с цел да добие опит в експлоатацията и поддръжката на орбитални станции. През септември 2016 година бе изпратена в космоса втората мини-станция "Тянгон-2". През октомври същата година тя бе посетена от двама астронавти - Цзин Хайпен и Чен Дун, а през април 2017 година с нея се скачи специализиран товарен кораб "Тянжоу 1".

Принципно "Тянгон-2" също е пенсионирана, макар и все още да е в космоса. Очакваме да видим дали Китай ще предприеме маневри за контролираното й излизане от орбита, за да не се повтаря драмата с "Тянгон-1".

Китай сега планира да построи голяма космическа станция от типа на руската "Мир". Първият й основен модул "Тианхе" ще бъде изстрелян през 2020 година. По-късно към него ще бъдат прикачени модулите "Уентян" и "Ментян", а в близост до тях ще бъде разположен голям телескоп от класа на "Хъбъл". 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2152-2018-tiangong-1-safely-reenters-atmosphere

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Модератор Космически науки

Ражда се нова космическа станция: Китай изстрелва първи модул другата седмица!

22 април 2021 г. 20:45 ч. Докато западната космонавтика е очаквано фокусирана върху предстоящото изстрелване на "Крю Драгън" утре или в понеделник, както и върху завръщането на предишния "Крю Драгън", истински интересното през идните дни ще се случи на изток. Китай започва строежа на модулна космическа станция! Това не се е случвало от 1998 година, когато е даден ход на конструкцията на МКС. 

Според журналиста Ленърд Дейвид, изстрелването на основния модул "Тянхъ-1" ще бъде осъществено някъде през другата седмица посредством ракета "Лонг Марч-5B". Впоследствие към него ще бъдат изпратени товарен кораб "Тянжоу 1", както и първата пилотирана експедиция до новата станция "Шенчжоу 12".

Ще са необходими четири пилотирани мисии, за да може станцията да бъде цялостно сглобена. Към основния модул ще бъдат закачени два допълнителни научни модула "Уентян" и "Ментян", а в близост до тях ще бъде позициониран голям оптичен телескоп по подобие на "Хъбъл". Телескопът ще може да извършва скачвания със станцията и да бъде ремонтиран от астронавтите в случай на проблем. 

Очакваме с нетърпение развитието в сферата на китайската космонавтика! 

2021-china-lift-module.jpg

На илюстрацията: новата китайска космическа станция. Image credit : CMS/Inside Outer Space screengrab

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3937-2021-china-tianhe-mission-next-week

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китайската ракета Лонг Марч 5B е на стартовата площадка за изстрелването на първия модул на новата станция

23 април 2021 г. 18:15 ч. Днес китайската ракета "Лонг Марч 5B" беше изведена на стартовата площадка към космодрума Уенчан. На борда ѝ се намира 22-тонният модул "Тянхъ" - основата на новата космическа станция, която ще е във фокуса на пилотираната космонавтика на Китай през следващите няколко години.

Според Ендрю Джоунс, журналист за СпейсНюз, изстрелването се очаква около 29-ти април. Засега обаче точна дата и час не са оповестени.

"Тянхъ" ще бъде изпратен директно в ниска околоземна орбита с апогей 370 километра и наклон от 41 градуса. Когато бъдат прикачени и другите два модула "Уентян" и "Ментян", станцията е в състояние да поддържа екипаж от трима души в продължение на шестмесечен период.

Стига полетът на "Тянхъ" да е успешен, през май към модула ще бъде изпратен товарен кораб "Тянжоу 2". След това през юни ще бъде изстрелян и пилотираният кораб "Шенчжоу 12". 

long-march-5-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата "Лонг Марч 5B" бива извеждана на стартовата площадка за изстрелването на първия модул на китайската станция. Photo credit : CASC

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3940-2021-china-long-march-5b-rolls-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космонавтиката на Китай пред съдбовен момент: изстрелването на модула Тянхъ е утре!

2020-tianhe-module.jpg

Модел на модула "Тянхъ", който ще служи за основата на изграждането на китайската космическа станция. Photo credit : Long Wei/Getty Photos

28 април 2021 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. През последните няколко години ние, космическите ентусиасти, следим с интерес бавното, но все пак отчетливо развитие на космонавтиката на Китай. До настоящия момент тя по-скоро продължава да повтаря ранните космически постижения на САЩ и СССР. В известен смисъл утрешният ден няма да е много по-различен - ще бъде изстрелян основният модул "Тянхъ" на първата модулна станция на Китай, която е съвременно копие на някогашната съветска "Мир". Ако китайците успеят, това ще е решаващ момент за тяхната космическа програма. Ако ли пък се провалят... последствията ще са колосални. 

Според журналиста Ленърд Дейвид, пускът е насрочен за утре, 29-ти април, в 06:00 ч. българско време.

Дейвид се позовава на интервю, дадено от първия китайски астронавт Ян Ливей за Китайската централна телевизия CCTV. Напомням на читателите, че Ливей излетя в космоса през октомври 2003 година с кораба "Шенчжоу 5". Сега астронавтът е назначен за директор на Централния офис на пилотираната космонавтика на Китай.

По думите на Ливей въвеждането на "Тянхъ" в орбита е критично и то трябва да е успешно. "Изстрелването на основния модул ще е същински крайъгълен камък", твърди той.

През тази и следващата година ще бъдат изпратени общо 12 астронавти в космоса, които ще довършат строежа на новата космическа станция. Китай вече е привел в готовност товарния космически кораб "Тянжоу" с провизии за астронавтите и когато утрешният старт, надяваме се, бъде успешнен, корабът ще излети още през май. А през юни ще бъде изстреляна първата от серията пилотирани експедиции - "Шенчжоу 12". 

По предварителна информация "Тянхъ" ще бъде въведен в ниска околоземна орбита с наклон от 42 градуса и височина между 300 и 400 километра. Основният модул е с дължина 16.6 метра, диаметър 4.2 метра и стартова маса 22.5 тона. Това е най-големият космически апарат, построен някога от Китай. Модулът ще осигурява основното жизнено пространство за астронавтите от 50 кубични метра, а след прикачването на лабораторните модули "Уентян" и "Ментян" то ще нарасне на 110 кубични метра.

"Тянхъ" е оборудван три порта за скачване на товарните кораби "Тянжоу" и пилотираните "Шенчжоу". Също така в близост до новата станция ще бъде позициониран още един модул, към който е монтиран космически телескоп с диаметър на огледалото 2 метра - т.е. той ще е сходен с телескопа на НАСА "Хъбъл".

Разбира се, китайската космическа станция ще бъде център не само за астрономически проучвания, но на нея ще се правят и разнообразни опити в областта на физиката, биотехнологиите и медицината. Модулите "Уентян" и "Ментян" притежават много стелажи, позволяващи едновременното провеждане на различни експерименти.

Към настоящия момент китайците са осъществили общо шест пилотирани космически полета, като всички летели досега астронавти са с военен произход. С въвеждането на новата орбитална станция в експлоатация ще започнат да летят не само военни, но също така учени и инженери. Това безспорно ще има благоприятно влияние върху научната продукция.

Но това ще се случи едва след като станцията бъде построена. Затова фокусът е насочен към утрешния ден. Рядко се създават нови модулни космически станции - предишното "раждане" на такава бе през 1998 година, когато бе положен строежът на Международната космическа станция, а по-предишното - на "Мир" през 1986 година. 

Утре предстои "раждането" на първата нова модулна станция на 21-ви век. Стига изстрелването на "Тянхъ" да е успешно, това ще е огромен скок за космическото дело на Китай.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3950-2021-china-moment-of-truth

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китай започна строежа на космическата си станция с изстрелването на модула Тянхъ!

2021-29-apr-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV

29 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 06:23 ч. българско време от космодрума Уенчан излетя ракетата-носител "Лонг Марч 5B" с  основния модул на националната космическа станция на Китай.

Модулът "Тянхъ" се отдели от горната степен на ракетата около 490 секунди след началото на полета, а час по-късно разгърна слънчевите си батерии.

Днешното изстрелване бе първото от общо 11, планирани до края на 2022 година, които ще са посветени върху строежа на 66-тонната орбитална лаборатория. Китай вече готви изстрелването на товарния кораб "Тянжоу", който ще се отправи към "Тянхъ" през май, а през юни ще излети и пилотираната експедиция "Шенчжоу 12". 

Напомням на читателите, че за да се стигне до този момент, Китай изстреля две мини-станцийки - "Тянгун 1" през 2011 г. и "Тянгун 2" през 2016. Образно казано, те могат да се нарекат "китайските Салюти", макар че тежаха само 8 тона, докато "Салют 1" е била 18-тонна.

За изстреляният днес модул "Тянхъ" тежи 22 тона, има диаметър 4.2 метра и дължина 16.6 метра. Модулът притежава жизнен отсек, способен да приюти трима астронавти за шестмесечен период от време. Впоследствие към него ще бъдат прикачени и два лабораторни модула "Уентян" и "Ментян", всеки тежащ над 20 тона.

С това китайската станция ще наподобява някогашната съветска "Мир". Вярно е, че Китай към настоящия момент се опитва да изкопира постиженията на СССР и САЩ. Големият успех на СССР в края на 80-те и в началото на 90-те години е "Мир", а големият успех на САЩ през 90-те - изстрелването и ремонтът на иконичния телескоп "Хъбъл". 

Китайците обаче ще се опитат да отстрелят с един куршум два заека. В близост до станцията ще бъде позициониран модул с телескоп, който има огледало с диаметър 2 метра - т.е. от класа на "Хъбъл". В случай на проблем телескопът ще може да се скачва със станцията и да се ремонтира от астронавтите. 

Станцията, чийто строеж бе положен днес, има експлоатационен период от 10 години, но експертите вярват, че ще този срок може да бъде удължен до 15 години и повече, стига да бъде поддържана правилно.

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3952-2021-china-launches-tianhe

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новоизстреляната китайска станция е недостъпна за руските космически кораби

2020-tianhe-module.jpg

Модел на модула "Тянхъ", който беше изстрелян днес и ще служи за основата на изграждането на китайската космическа станция. Photo credit : Long Wei/Getty Photos

29 април 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Въпреки грандиозните изказвания как Русия и Китай ще строят съвместно първата база на Луната, стана ясно, че изстреляната днес китайска космическа станция е в такава орбита, каквато я прави недостъпна за руските товарни и пилотирани космически кораби.

Новината бе съобщена от космическия експерт Анатолий Зак, автор на авторитетния уебсайт за руски космически новини RussianSpaceWeb.

Напомням на читателите на КОСМОС БГ, че настоящата Международна космическа станция обикаля около Земята в орбита с наклон спрямо екватора 51.6°. Но изстреляният днес базов модул "Тянхъ" на космическата станция на Китай е в орбита с наклон 41.0°. Тук е коректно да се подчертае, че заради международното сътрудничество през 90-те години НАСА склони да се съгласи на искането на Русия да започне да строи МКС във висока орбита, дори това да означаваше, че станцията няма да е подходяща за сглабяне на лунни и междупланетни кораби и няма да може да се оползотворява цялостната товароподемност на американските совалки. 

Но според Зак, който има контакти с представители руския космически отрасъл, когато руснаците са поискали от Китай да изстреля станцията в такава орбита, че да може да е достъпна от Байконур и да се посещава от руски кораби и модули, китайците са отказали. "Всички орбити с наклон под 51.6° са непрактични за Русия. Китай знаеше за това много добре и въпреки това реши да не направи промяната", твърди експертът. 

Формално погледнато Китай рекламира новоизстреляната си космическа станция като международна и подчертава, че всеки, който желае, може да участва в експериментите на нея. Това е вярно, но само доколкото ще можете да изпратите съответните експерименти на борда на китайски космически кораб съобразно китайските условия и ще си ги получите обратно по същия начин. Но равно сътрудничество в този смисъл, в който го разбират партньорите на МКС, няма. Няма и да има. 

Според известния историк Александър Железняков, който даде интервю за РИА Новости, руснаците със сигурност са помогнали много на Китай за собствената им пилотирана програма. Космическата станция е копие на "Мир", корабите - на "Союз", същото се отнася и за скафандрите "Феитиан". Зак обаче напомня, че сега космонавтиката на Китай е достигнала до етап, в който няма нужда от Русия и активно избира да не си сътрудничи с нея. При това забележете - руснаците все още има с какво да помогнат на света по отношение на орбиталните бази. Но това не е вярно за лунните бази - в тази сфера Русия почти няма какво да предложи на Китай.

"Моралният извод за Рогозин и Роскосмос", пише Зак в Туитър, тагвайки шефа на Роскосмос, "е, че НАСА все още е отворена за сътрудничество и щe извърви половината път, за да ви посрещне, докато китайците няма и да си помръднат пръста за вас. Фактически ще направят всичко възможно да не сте им равни - въпреки вашите прес-съобщения".

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3955-2021-chinese-space-station-inaccessible-russian

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Китай е в готовност да изстреля товарния кораб Тянжоу до модула на новата станция Тянхъ

16 май 2021 г. 10:05 ч. Китайските медии оповестиха, че ракетата-носител "Лонг Марч 7" е в готовност да изстреля товарния космически кораб "Тянжоу 2". 

Ракетата бе изведена на космодрума Уенчан днес. Всички съоръжения на стартовата площадка са в изправност и подготовката протича по план.

Стартът ще бъде осъществен някъде около 20-ти май. 

2021-tianzhou-rolled-pad.jpg

Снимка от днешното извеждане на ракетата "Лонг Марч 7" с кораба "Тянжоу 2". Photo credit : CASC

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3979-2021-tianzhou-to-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай публикува снимки от новоизстреляния модул Тянхъ на новата космическа станция

2021-tianhe-4.jpg

Снимка от вътрешността на модула "Тянхъ". Photo credit : CMSA

19 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Китайската космическа програма публикува снимки, които показват външната и вътрешната част на новоизстреляния модул "Тянхъ". 

Напомням на читателите, че това е основният модул на новата космическа станция. По-късно към него ще бъдат прибавени два научни модула "Уентян" и "Ментян", а в близост до тях ще бъде позициониран космически телескоп от класа на "Хъбъл".

Но преди това станцията трябва да посрещне първия си екипаж. За тази цел утре, на 20-ти май, ще бъде изстрелян товарен космически кораб "Тянжоу" с вода, храна и други провизии. Ако всичко мине наред и корабът се скачи с "Тянхъ", стартът на пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12" ще е през юни.

Ето снимки на модула от външната част:

2021-tianhe-3.jpg

2021-tianhe-2.jpg

2021-tianhe-1.jpg

Credits: CMSA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3986-2021-china-tianhe-photos

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайският товарен кораб Тянжоу-2 излетя към модула Тянхъ!

 

2021-29-may-tianzhou-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : China Manned Space Engineering Office

29 май 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 29-ти май, в 15:55 ч. българско време от космодрума Уенчан бе изстреляна космическата ракета "Лонг Марч 7" с товарния космически кораб "Тянжоу-2". Задачата на кораба е да се скачи с изстреляния в края на април модул "Тянхъ", който ще служи за основа на изграждането на новата космическа станция на Китай. 

"Тянжоу-2" е цилиндричен кораб с дължина 10.6 метра и с диаметър 3.35 метра, а общото му тегло е 13.5 тона. Капацитетът му е да превозва до 6.8 тона провизии, екипировка за астронавтите и гориво. Стига всичко да мине наред, корабът ще извърши скачване с "Тяхнъ" утре. Ръководството на мисията не е оповестило точното време на стиковка.

Успешното излитане на товарния кораб освобождава пътя към следващата мисия, която ще е пилотирана. Изстрелването на кораба "Шенчжоу 12" с трима души на борда е предвидено за юни. Имената на астронавтите, които първи ще заживеят на новата китайска станция, все още не са съобщени. Знае се обаче, че тяхната експедиция ще продължи около три месеца. 

Знае се също така какъв е планът за строеж на станцията. Необходими са общо 11 изстрелвания, от които две са вече в историята. Четири от предстоящите пускове са на пилотирани кораби "Шенчжоу". Очакванията са станцията да бъде завършена до края на 2022 година, като тя ще наподобява на някогашния съветски орбитален комплекс "Мир" - към централния модул "Тянхъ" ще бъдат прикачени два научни модула "Уентян" и "Ментян".

Но за разлика от "Мир", в близост до новата станция ще бъде позициониран и още един модул с голям телескоп, който наподобява космическия телескоп на НАСА "Хъбъл". 

Китайците за пръв път оповестяват намерението си да създадат своя собствена орбитална станция в началото на 90-те години, когато на "Мир" кипи усилен труд. Тогава обаче китайската космическа програма е още съвсем в началните етапи от нейното развитие. Първият китайски астронавт излита чак през 2003 година с кораба "Шенчжоу 5" - Ян Ливей. По-късно през 2011 и 2016 година Китай изстрелва две мини-станцийки "Тянгон 1" и "Тянгон 2", които представляват аналог на някогашната съветска програма "Салют". Посредством микростанциите "Тянгон" са проведени скачвания на няколко товарни и пилотирани космически кораба. 

Междувременно Китай продължава да развива роботизираната си лунна програма. В края на 2020 година на естествения ни спътник каца апаратът "Чанг'e 5", който събира проби от лунния грунд и ги доставя на Земята. Това е първата двупосочна мисия от Земята до повърхността на Луната след 40-годишно прекъсване (т.е. от епохата на съветската програма "Луна" и американската "Аполо"). През 2023 и 2024 година са запланирани изстрелванията на "Чанг'e 6" и "Чанг'e 7", които ще кацнат на Южния полюс на Луната. 

Стига пилотираната програма на новата китайска станция и роботизираната лунна програма да се развият, очакваме и първите мисии с астронавти до Луната. Засега китайците не са оповестили дата, когато те ще се случат, но новото поколение свръхтежка ракета "Лонг Марч 9" и пилотираният космически кораб за експедиции в далечния космос са вече в етап на разработка. Корабът даже летя на първата си изпитателна безпилотна мисия през пролетта на миналата година. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4000-2021-tianzhou-2-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех: Космическият кораб Тянжоу-2 се скачи с модула Тянхъ!

30 май 2021 г. 10:10 ч. Товарният космически кораб на Китай "Тянжоу-2", който вчера беше изстрелян към основния модул "Тянхъ" на новата китайска космическа станция, извърши успешно скачване с него! 

Новината бе съобщена от Синхуа

Отнело е осем часа на кораба да се сближи и скачи с "Тянхъ".

Напомням на читателите, че на борда на "Тянжоу-2" пътуват около 6 тона провизии за астронавтите, които ще излетят през месец юни с пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12". 

2021-tianzhou-2-docks-tianhe.jpg

Кадър от скачването. Photo : Xinhua Global Service

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай е в готовност за следващата си пилотирана космическа мисия

2021-china-station-training.jpg

На кадъра: китайски астронавти тренират за предстояща мисия до "Тянхъ". Photo credit : CCTV

31 май 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. След близо петгодишно прекъсване Китай е отново в готовност да изстреля пилотирана космическа експедиция. Днес бяха оповестени нови подробности относно това, което предстои. 

Досега знаехме, че корабът "Шенчжоу 12" с трима души ще излети през месец юни и че експедицията до основния модул на космическата станция "Тянхъ" ще продължи около три месеца. Сега журналистът Ленърд Дейвид ни съобщава допълнителна информация на базата на обнародваното от Ян Ливей, който е първият астронавт на Китай и настоящ ръководител на пилотираната космическа програма на страната. Макар че членовете на екипажа на "Шенчжоу 12" все още не са известни, знае се със сигурност, че всички те ще са мъже. По време на следващите мисии "Шенчжоу 13", "Шенчжоу 14" и "Шенчжоу 15" винаги ще бъдат включвани и жени.

Потвърдено е също така, че екипажът на мисията "Шенчжоу 12" ще провежда "космически разходки" извън модула "Тянхъ". В историята на китайската космонавтика е имало само една-единствена космическа разходка - реализирана от астронавта Чжай Чжиган, участник в експедицията "Шенчжоу 7" през 2008 година.

Не на последно място вече знаем, че след като "Шенчжоу 12" се завърне на Земята, корабът "Шенчжоу 13" ще излети през октомври и неговият екипаж от трима души ще прекара шест месеца в орбита. В по-дългосрочен план "Шенчжоу 14" и "Шенчжоу 15" ще бъдат изстреляни през 2022 година и мисиите им също ще продължат по половин година. 

За повече информация: Ленърд Дейвид

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4002-2021-china-ready-crewed-mission

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 бе изведен на стартовата площадка

2021-shenzhou-12-moves-launch-pad.jpg

Снимка от извеждането на ракетата "Лонг Марч 2F" с пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12". Photo credit : CASC

10 юни 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 9-ти юни, космическата ракета на Китай "Лонг Марч 2F" с пилотирания кораб "Шенчжоу 12" беше изведена на стартовата площадка за предстоящ полет. Това ще е първата пилотирана мисия до новата китайска космическа станция. 

Космическата агенция на Китай все още не е оповестила имената на астронавтите, нито датата на старт. Знае се обаче, че след извеждането на ракета на космодрума минава около седмица преди изстрелването - така че полетът може да бъде очакван на 16-ти или 17-ти юни.

Напомням на читателите, че първият модул "Тянхъ" на станцията бе изстрелян на 28-ми април, след което през май към него бе прикачен товарният космически кораб "Тянжоу 2" с храна, гориво и скафандри за астронавтите на "Шенчжоу 12". Очакванията са екипажът да изпълни тримесечна експедиция в околоземна орбита, което е рекорд за космонавтиката на Китай.

През 2022 година към "Тянхъ" ще бъдат прикачени два лабораторни модула "Уентян" и "Ментян". Това сериозно ще увеличи научната продуктивност на пилотираните мисии. 

За повече информация и видео : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4019-2021-shenzhou-12-rolled-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Китай представи екипажа на кораба Шенчжоу 12

16 юни 2021 г. 18:30 ч. Както е по традиция, ден преди старта Китай представи астронавтите на пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12".

Командир на експедицията е Ние Хайшън, ветеран от предходните мисии на корабите "Шенчжоу 6" и "Шенчжоу 10". Към него се присъединяват Лю Бомин, ветеран от "Шенчжоу 7", и Тан Хонбо - новак, който никога досега не е бил в космоса. 

Космическият кораб "Шенчжоу 12" ще излети през идната нощ, на 17-ти юни, в 04:22 ч. българско време.

Това ще е първият пилотиран полет до новата станция на Китай, основният модул (именуван "Тянхъ") на която бе изстрелян в края на април. Очакванията са Хайшън, Хонбо и Бомин да престоят три месеца на "Тянхъ". През това време те ще проведат две "космически разходки".

Това ще са първите излизания на астронавти на Китай в открития космос от 2008 година, когато Чжай Чжиган за пръв и последен път развя китайското знаме в околоземното пространство. Стартът на "Шенчжоу 12" ще е и първото пилотирано китайско изстрелване след близо петгодишно прекъсване. По време на предходната мисия на "Шенчжоу 11" през октомври 2016 г. двама души Цзин Хайпън и Чен Дун престояха един месец на борда на мини-лабораторията "Тянгун-2". 

2021-china-first-station-crew.jpg

На кадъра: отляво-надясно са Тан Хонбо, Ние Хайшън и Лю Бомин. Photo credit : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4031-2021-shenzhou-12-crew

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 с трима души излетя!

2021-17-june-shenzhou-12-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Xinhua/GlobaLink

17 юни 2021 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Китай изстреля нова пилотирана космическа мисия за пръв път след почти 5-годишно прекъсване! Рано тази сутрин от космодрума Сичан, в 04:22 ч. българско време, излетя космическият кораб "Шенчжоу 12" с астронавтите Ние Хайшън (командир), Лю Бомин и Тан Хонбо. 

За Ние Хайшън това е трети полет (предходните му мисии са тези на "Шенчжоу 6" и "Шенчжоу 10"), за Лю Бомин - втори (той е ветеран от "Шенчжоу 7"), а за Тан Хонбо това е първото излитане в космоса.

Днешното изстрелване беше осъществено посредством ракета-носител "Лонг Марч 2F" - стара, надеждна и невъзвръщаема. На двете си степени, както и на четирите странични ускорителя, ракетата използва двигатели с хиперголично гориво - смес от диазотен тетроксид и хидразин. Това гориво е изключително токсично и вредно за околната среда, макар че е удобно - хиперголичната смес се самозапалва спонтанно при контакт на двата компонента. Новите ракети на Китай, които тепърва започват дебютните си полети, използват по-щадящи за природата горива.

"Шенчжоу 12" е първата пилотирана мисия до новата китайска космическа станция. Напомням на читателите, че основният модул на станцията "Тянхъ" беше изстрелян в края на април. Стига всичко да мине наред, "Шенчжоу 12" ще се скачи с "Тянхъ" на шестия час след излитането. След като астронавтите се прехвърлят на борда на модула, те ще изпълнят тримесечна мисия. Очаква се за тези три месеца да бъдат проведени и две "космически разходки". 

Ако включим и предшестващите безпилотни изстрелвания, стартът на "Шенчжоу 12" е трети от общо 11 или 12, необходими за завършването на строежа на орбиталната станция. Когато конструкцията приключи, тя ще наподобява на съветската "Мир" - с един централен основен модул и прикачени към него лабораторни модули "Уентян" и "Ментян". По-късно близо до тях ще бъде позициониран и специален модул с космически телескоп, наподобяващ американския "Хъбъл".

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4034-2021-shenzhou-12-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 се скачи с Тянхъ!

17 юни 2021 г. 13:10 ч. Около шест часа след изстрелването си, пилотираният космически кораб на Китай "Шенчжоу 12" извърши автоматично скачване с основния модул "Тянхъ" на новата китайска космическа станция. 

Това бе първото пилотируемо скачване след изпращането на "Тянхъ" в орбита на 29-ти април, съобщава Синхуа

Очаква се астронавтите Ние Хайшън, Лю Бомин и Тан Хонбо да престоят в космоса около три месеца, като за това време ще проведат две "космически разходки".

Понастоящем китайската космическа станция представлява тримодулен комплекс, състоящ се от "Тянхъ", "Шенчжоу 12" и изстреляния през май товарен кораб с провизии "Тянжоу 2".

2021-shenzhou-12-docks.jpg

На кадъра: "Шенчжоу 12" се скачва с "Тянхъ". Photo credit : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4035-2021-shenzhou-12-docks-tianhe

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...