Отиди на
Форум "Наука"

Международната космическа станция - текущ вид и бъдещи планове


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

 

iStock-627778014-crop-c0-5__0-5-750x400-

iStock

Космически развод

От , публикувано на 

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че смята постепенно да оттегля финансовата си подкрепа за Международната космическа станция (МКС). Плановете са до края на 2025 г. САЩ напълно да спрат парите, като отстъпят своето място на частни инвеститори. Приватизацията на най-големия международен космически проект звучи нелепо. От Вашингтон постъпват като съсобственици на ергенска квартира, които са готови да се изнесат и да предоставят „своята стая” за терен за купони срещу заплащане. Кой ще си прави празненствата и дали няма да покани „леки жени” за момента не е ясно. Само преди дни един от научноизследователските самолети на Европейската космическа агенция беше използван като сцена за технопарти в безтегловност.

Засега пари от космоса са изкарвани с туризъм. Независимо, че до момента само седем души са могли да си позволят това приключение, идеята продължава да вълнува британски и американски предприемачи. Ричърд Брансън създаде компанията „Върджин Галактик”, която засега предвиждаше само полети на ниска орбита. Евентуалното отваряне на МКС е много възможно да промени плановете му. Другият голям проект е свързан с най-успешно развиващата се компания в сектора – „Спейс Екс” на милиардера Илън Мъск. Той се нуждае по-скоро от премахването на международната станция като конкурент на своите идеи.

Отказът от досегашния модел на финансиране на космическата наука ни показва приоритетите на американската политика. За изтеглянето от станцията се заговори още в края на януари, когато изтекоха част от подробностите в бюджета, подготвян във Вашингтон. Безспорна причина за прекратяването на обвързаността е желанието на администрацията на Тръмп да насочи парите в другаде. САЩ са вложили около 50 млрд. долара в МКС от създаването ѝ през 1998 г. до момента. Тези 2.5 млрд. долара годишно ще бъдат изпратени към новите космически програми на НАСА, а още по-вероятно – към компанията на Мъск.

Всъщност МКС вероятно става жертва на политическия сблъсък между Русия и Съединените щати. Още с въвеждането на икономическите санкции от страна на Запада през 2014 г. беше повдигнат въпросът за сътрудничеството в космоса. Тогава се подписа споразумение, че двете държави ще поддържат заедно станцията до 2024 г. Интересно е, че при вземането на тези решения никой не пита другите участници в проекта. Освен Европейската космическа агенция, при създаването на станцията участват още Японската агенция за аерокосмически изследвания и Канадската космическа агенция. Нито една от тези страни не е в състояние да изгради напълно самостоятелна програма за космически изследвания. Сблъсъкът между САЩ и Русия ще доведе отново до разделяне на научното направление и до надпревара на суперсилите. Колкото и да е странно, такава възможност е заложена още през 1998 г. с изграждането на цялата система. Тя е съставена от два модула – Руски орбитален сегмент и Орбитален сегмент на Съединените щати. В началото доставките към тях се обслужват от двете държавни агенции – „Роскосмос” и НАСА. През 2010 г. от Вашингтон обявиха, че разходите за поддържането на космическите совалки са прекалено големи и така единствените летящи космически кораби останаха руските ракети със съветски корени – „Протон” и „Союз”.

От гледна точка на технологиите, развитието на космическата наука през началото на новото хилядолетие доказа успеха на съветската теория. Идеята за създаването на орбиталните станции е на основоположника на съветската ракетна школа Сергей Коровьов. През 70-те години на 20 век, когато е създадена първата станция МИР, от НАСА се стремят да колонизират Луната. Въпреки първоначалните успехи, днес американската наука не може да се похвали с постоянни резултати в това начинание.

САЩ и администрацията на Тръмп в момента разчитат на концепциите и технологиите на Илън Мъск, който разви своята компания „Спейс Екс” главоломно и днес е на първо място по успешни ракетни стартове в света. В същото време руската агенция изпитва сериозни проблеми. На първо място, те бяха принудени да търсят изграждането на нова площадка за стартове, тъй като останалия от съветско време космодрум „Байконур” се намира в Казахстан. Днес новият дом на руските ракети – „Восточний”, е готов, но стартовете оттам се оказаха трудни. Причините за проблемите са не само технически, но и свързани с лошата подготовка на кадрите и научните специалисти. Говори се, че вторият старт проведен от Далечния изток, е бил провален заради инсталирана грешна програма за навигация. В резултат ракетата с 19 спътника падна в Атлантическия океан. Другият голям проблем за руснаците е високата цена на стартовете и самите носители. Построяването и изстрелването на ракетите „Союз-2”, и „Протон-М” е с почти 30% по-скъпо от това на най-добре разработената система на „Спейс Екс” – „Фалкон-9”. Поради тази причина „Роскосмос” губи договорите си с НАСА, а развиващата се китайска ракетна индустрия също не оставя място за печалбите, които доскоро получаваха руснаците. Основната концептуална разлика идва от идеята на Илън Мъск за многократно използване на носителите. В момента руските учени се оказват в догонваща позиция. На помощ в този случай отново ще дойде съветското наследство с безбройните си научни разработки и най-вероятно опитът от совалката „Буран”.

Възможен ли е космическия развод? За съжаление, в момента той изглежда неизбежен. Още през 2016 г. вицепремиерът на Русия, Димитрий Рогозин, съобщи за възможността за разделяне на МКС. „Руската част на станцията е изградена така, че може да функционира самостоятелно, а американската - не”, обясни той. Плановете на Москва предвиждат при най-лошия сценарий модулите от МКС да бъдат включени в нова, изцяло руска разработка.

На този фон президентът Тръмп обяви, че САЩ ще се насочат към колонизиране на Луната и дълбокия космос. Моментът е подбран идеално с оглед на проблемите в руската космическа индустрия. Вашингтон и НАСА за момента разчитат изцяло на постиженията на Мъск и „Спейс Екс”. Оттам идва и инициативата за въвеждането на частните капитали в космическите изследвания. Успехът Мъск обаче не се дължи на неговите собствени капитали и на печалбите, които има от въвеждането на електрическите автомобили или от космическите кораби. В момента най-големият източник на средства за неговата империя са договорите, идващи от американските правителствени или щатски агенции. Такъв е случаят с доставката на оборудване за НАСА или производството на батерии. За космическите превози „Спейс Екс” има държавен договор от 1.6 млрд. долара. През 2010 г. е подписан контакт от другата му компания –„Тесла”, с Министерството на енергетиката на стойност 465 млн. долара. Според него фирмата на Мъск ще произвежда батерии, които да се използват и от други компании. Малко по-късно с щата Невада са уговорени данъчни облекчения на стойност 1 млрд. долара заради изграждането на огромен завод. Освен това целият научен потенциал, който използват фирмите на предприемача, е изграден с вложения на НАСА и благодарение на системата на висше образование в САЩ, която също е дотирана от правителството. Така частната инициатива в един сектор, който до момента не носи никакви сериозни приходи, за разлика от огромните разходи, изглежда доста съмнителна. Големият успех на Мъск е в това, че е убедил американското политическо ръководство да пренасочи част от разходите си за финансиране на неговите начинания. Такива са изграждането на нова космическа станция в дълбокия космос, създаване на база на Луната и евентуална бъдеща мисия към Марс. Цялата тази инфраструктура е подчинена на идеята за колонизирането на Червената планета. Операцията няма да донесе никакви сериозни приходи от икономическа дейност. Парите отново ще идват от държавния бюджет на САЩ и от данъкоплатците, но ще се изливат в „по-добрата и конкурентоспособна” компания на Мъск, вместо в НАСА. Естествено, агенцията няма да престане да съществува. Съпротива срещу прекратяването на американското участие в МКС има и в Сената на Съединените щати.

Сенатор Бил Нелсън обяви, че администрацията на Тръмп ще срещне страшна съпротива. Според него с този ход ще бъде съсипана космическата индустрия във Флорида, която функционира заради дейността на НАСА в този щат. Така, въпреки впечатляващите си резултати, частното участие в усвояването на космоса, поне за момента не изглежда като истинска алтернатива. Изтеглянето на САЩ от космическото сътрудничество е плод на политически финтове и опит за натиск над Русия. Включването на предприемачите в този сектор от науката ще бъде повече прищявка от страна на Доналд Тръмп, отколкото реална алтернатива на държавното финансиране. Парите, които със сигурност ще продължат да идват от правителствата и данъкоплатците, просто ще бъдат подарени на няколко мегаиндустриалци. За нас остава да се надяваме, че усвояването на космоса няма да се превърне от научно постижение в едно пошло парти.

http://a-specto.bg/kosmicheski-razvod/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 5 часа, SAlexandrov said:

Няма забрана. Всяка една космическа разходка се излъчва по НАСА ТВ. 

Значи съм се предоверил на някоя фалшива новина.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА ще върне на Земята повредения човекоподобен робот Робонавт 2 за поправка

shkaplerov-robonaut.jpg

Руският космонавт Антон Шкаплеров и "Робонавт 2". Credit : NASA's Astrorobonaut Twitter Account

18 април 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Не се получиха по план нещата с човекоподобния робот на НАСА "Робонавт 2". Андроидът беше доставен през 2011 година на "Международната космическа станция" с помощта на совалката "Дискавъри" и се планираше до няколко години да започне да се "разхожда" самостоятелно във вътрешността или да излиза в открития космос, за да помага на астронавтите. 

Но това не стана... 

Когато "Робонавт 2" беше изстрелян, той първоначално се състоеше само от торс, две ръце и глава. Поради това той можеше да работи само в стационарно състояние, като пише на лаптоп или извършва с ръцете си повторяеми дейности, скучни за обитателите на станцията. После през 2014 година НАСА реши да добави към робота чифт крака. Същата тази година краката излетяха с помощта на американския товарен кораб "Драгън", а астронавтите трябваше да ги монтират. 

Но това не се оказа толкова проста задача - само да се включат и готово. Астронавтите трябваше да разглобят целия торс на робота, да го преокабелят и да монтират нови компютри и механични части. "Операцията" отне цели 40 часа и не беше успешна. През 2016-та и 2017-та година няколко последователни експедиции се опитаха да доремонтират "Робонавт 2", но усилията отново не се увенчаха с благополучие.

Сега НАСА няма избор - роботът трябва да се върне на Земята, за да бъде поправен от създателите му в центъра Линдън Джонсън. След като ремонтът приключи, плановете са "Робонавт 2" отново да излети до "Международната космическа станция". Доставката на робота от орбита на Земята ще стане с последния кораб "Драгън", който пристигна на орбиталния комплекс в началото на април тази година. 

Мнозина биха се оплакали, че бъдещето не се оказа толкова блестящо, отколкото научните фантасти прогнозираха. Аз пък бих контрирал, че в много отношения то се оказа същото. Даже в книгата с разкази "Аз, роботът" на Айзък Азимов първите мисии с роботи в космоса са неуспешни, а меркурианската мина "Мъркюри Майнз" успява едва при втората експедиция. В реалния живот "Международната космическа станция" е тестова база за усвояването на космическото пространство, там се изпробват много авангардни технологии. Напълно е естествено, че не всичко ще минава по мед и масло. Лично аз нямам причини да се усъмня, че "Робонавт 2" ще бъде поправен успешно и дано скоро го видим отново как работи в космоса! 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2173-2018-robonaut-return-home

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Днес, на 16-ти май, двама астронавти излязоха в открития космос по поддръжката на МКС

2018-16-may-spacewalking-1.png

Кадър от днешната "космическа разходка" - астронавтът Рики Арнолд работи от външната страна на МКС. Photo credit : NASA TV

16 май 2018 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:39 ч. българско време астронавтите на НАСА Дрю Фойстел и Рики Арнолд излязоха в открития космос. Това е 210-тата извънбордова дейност по поддръжката на "Международната космическа станция".

Днешната "космическа разходка" е осма в кариерата на Фойстел и четвърта в тази на Арнолд. Очаква се двамата да работят от външната страна на станцията в продължение на около шест часа и половина. 

Основната задача на астронавтите е да подменят специални устройства за контрола на температурата на "Международната космическа станция", благодарение на които се управлява циркулацията на амоняка, използван при охлаждането на системите от външната страна на орбиталния комплекс. В случай че остане допълнително време, Фойстел и Арнолд ще подменят камери на модула "Дестини" и приемно-предавателни контролери към гредата "З-1".

Още една "космическа разходка" е планирана за май, която вероятно ще бъде осъществена съвсем в края на месеца. Астронавтите отново ще са Дрю Фойстел и Рики Арнолд. 

Гледайте на живо протичането на днешната извънбордова дейност тук: НАСА ТВ

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2214-2018-16-may-astronauts-spacewalking

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Двама астронавти излязоха в открития космос, за да монтират нови камери на МКС

14 юни 2018 г. 17:25 ч. Днес астронавтите на НАСА Дрю Фойстел и Рики Арнолд излязоха от външната страна на "Международната космическа станция", за да монтират нови камери. По думи на НАСА, камерите ще помагат на новите пилотирани кораби "Старлайнър" на Боинг и "Драгън 2" на СпейсЕкс да се скачват с орбиталния комплекс.

Пак по думи на НАСА, първите "безпилотни тестове" на корабите ще са в края на годината. Тъй като според последната актуализация на графика полетите трябваше да се случат през август, това е поредното голямо отлагане за комерсиалната пилотирана програма и е в тон с традицията на всеки шест месеца първите полети да се отлагат с още шест месеца. С това съобщение можем да се простим с мечтите СпейсЕкс и Боинг да изпратят в човек в космоса през тази година и ако има някаква надежда за американски пилотиран космически полет до края на 2018-та, тя сега лежи само в ръцете на Ричард Брансън и Джеф Безос. 

 

2018-14-june-astronauts-spacewalking.png

Кадър от днешната "космическа разходка". Photo credit: NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2256-2018-14-june-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Американски космически кораб за пръв път повдигна орбитата на МКС след края на епохата на совалките

2018-cygnus-at-iss.jpg

Снимка на космическия кораб "Сигнус" по време на захващането му от роботизираната ръка на "Международната космическа станция" през май. Photo credit : NASA TV

11 юли 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Докато вече нетърпеливо чакаме някоя частна компания да изпрати човек в космоса, междувременно комерсиалната космонавтика в САЩ отбеляза още едно важно постижение. За пръв път американски космически кораб повдигна орбитата на "Международната космическа станция" след 2011 година, когато приключи програмата "Космическа совалка" на НАСА.

Новината бе съобщена снощи от Нортроп Груман - компанията, която ръководи дейността на космическите кораби "Сигнус" [1]. Доскоро "Сигнус" бяха собственост на Орбитал, но след като активите на фирмата бяха изкупени от Нортроп Груман преди няколко седмици, собствеността им също се смени. 

Но да се върнем на темата - "Международната космическа станция" се намира на височина около 400 километра над земната повърхност. На тази височина все още се срещат следи от земната атмосфера, които водят до триене, съответно скоростта се забавя и ако бъде оставена без контрол, станцията може да падне на Земята. Преди 2011 година орбитата й бе повдигана периодично от руските кораби "Прогрес", от американските космически совалки, както и от европейските товарни кораби "ATV". С пенсионирането на совалките и на европейските кораби, отговорността по вдигането на орбита падна само на плещите на Русия. Освен чрез кораби "Прогрес", станцията може и самостоятелно да вдига орбитата си чрез руския модул "Звезда".

От снощи това се промени - американският товарен космически кораб "Сигнус", който излетя и се скачи със станцията през месец май, успя да извърши необходимата маневра. Двигателят му се запали в продължение на 50 секунди, с което повдигна височината на "Международната космическа станция" с близо 90 метра.

"Сигнус" ще приключи своята мисия в неделя, когато ще напусне станцията след успешната доставка на няколко тона полезен товар - сред който присъстваше и българският изкуствен спътник "ЕндуроСат Уан". 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2289-2018-american-ship-boosts-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Руски космонавти ще инсталират научен експеримент за изучаване на миграцията на птиците по време на извънбордова дейност на 15-ти август

2012-padalka-deploying-satellite.jpg

На снимката: руският космонавт Генадий Падалка освобождава спътник в космоса през 2012-та година. Photo credit : NASA

14 август 2018 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Утре, на 15-ти август, в 19:05 ч. руските космонавти Олег Артемиев и Сергей Прокопиев ще излязат в открития космос, съобщава РИА Новости. Очертава се тяхната "космическа разходка" да продължи около седем часа, а задачите пред двамата космонавти са много. 

Очаква се Артемиев и Прокопиев да изведат няколко наноспътника в орбита, сред които са спътниците "СириусСат 1" и "СириусСат 2", разработени от образователния център "Сириус", спътници "Танюша", направени в Югозападния държавен университет в град Курск, както и апарати "СамСат" на Самарския университет. По данни от Роскосмоскосмонавтите също така ще демонтират устройство с микроорганизми, изведено през август 2017-та година като част от експеримента "Тест". След обработката на резултатите от експеримента учените ще разберат дали микроорганизмите са оцелели в суровите условия на открития космос - вакуум, радиация, екстремни температури. Космонавтите ще съберат и чуждоземен космически прах, попаднал на външната повърхност на "Международната космическа станция", с помощта на специално устройство. 

Но основната задача пред космонавтите е да разгърнат хардуера на руско-германския експеримент "Икарус", който има за цел изучаването на миграцията на диви животни и птици. Напомням на читателите, че апаратурата на "Икарус" беше изстреляна в космоса на 13-ти февруари с помощта на товарния космически кораб "Прогрес МС-08". Повече информация относно "Икарус" можете да прочетете на сайта IcarusInitiative.org. Организаторите на проекта съобщават, че към настоящия момент все още не може да бъде проследявано движението на дребните животни, включително птици, в глобален мащаб. "Международната космическа станция" ще бъде използвана като първата платформа за тестова демонстрационна мисия на "Икарус". Ето какъв е принципът на работа, обяснен накратко: малко GPS устройство бива прикрепяно към дадено животно, като то периодично може да записва координатите, постъпили от GPS сателит. Впоследствие устройството изпраща информацията към апаратурата, която ще бъде монтирана утре от външната страна на "Международната космическа станция". Но връзката е двупосочна - от "Международната космическа станция" също могат да бъдат изпращани команди към устройството. Накрая резултатите, които са записани на станцията, се препращат към наземната база, откъдето се прехвърлят към научната общност.

Няма спор, че задачите пред космонавтите са отговорни и сложни за изпълняване, както и че ще отнемат време. Напомням също така, че през февруари тази година други двама космонавти, Антон Шкаплеров и Александър Мисуркин, поставиха рекорд за най-дълга космическа разходка за Русия. Те работиха в открития космос общо 8 часа и 13 минути. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2331-2018-15-aug-russian-spacewalk-vkd

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космонавтите Сергей Прокопиев и Олег Артемиев успешно инсталираха експеримента Икарус от външната страна на МКС

2018-16-aug-cosmonauts-spacewalking.jpg

Тази снимка на космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев бе направена от техния колега Александър Герст (астронавт на Германия) вчера, на 15-ти август. Photo credit : ESA/Alexander Gerst

16 август 2018 г. 14:55 ч.

Светослав Александров. Руските космонавти Олег Артемиев и Сергей Прокопиев излязоха в открития космос вчера, на 15-ти август, в 18:58 ч. българско време. Двамата се върнаха на борда на "Международната космическа станция" днес, на 16-ти август в 01:15 ч. българско време, след като изпълниха успешно всички задачи. Те включваха освобождаването на четири наноспътника, връщането на микроорганизми от външната страна на станцията в рамките на експеримента "Тест", както и инсталирането на оборудването на руско-германския експеримент "Икарус" за изучаване на миграцията на птиците.

Напомням на читателите как "Международната космическа станция" ще бъде използвана като първата платформа за тестовата демонстрационна мисия на "Икарус". Ето какъв е принципът на работа на "Икарус", обяснен накратко: малко GPS устройство бива прикрепяно към дадено животно, като то периодично може да записва координатите, постъпили от GPS сателит. Впоследствие устройството изпраща информацията към апаратурата, която ще бъде монтирана утре от външната страна на "Международната космическа станция". Но връзката е двупосочна - от "Международната космическа станция" също могат да бъдат изпращани команди към устройството. Накрая резултатите, които са записани на станцията, се препращат към наземната база, откъдето се прехвърлят към научната общност.

"Проектът "Икарус" е успешен пример за отличното руско-немско сътрудничество относно научната програма на МКС", оповести Йоханес Веплер, ръководител на проекта към германския аерокосмически център DLR. Заедно Русия и Германия са работили по проекта повече от пет години.

Днешната извънбордова дейност бе 212-тата, посветена на поддръжката на "Международната космическа станция". Това бе третата "космическа разходка" за Артемиев и първата за Прокопиев. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2333-2018-cosmonauts-install-icarus

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

МКС - началото:

Днес Международната космическа станция има рожден ден (видео)

На 2-ри ноември, 2000 г., екипажът на космическия кораб "Союз ТМ-31" се скача за сервизния модул "Звезда". От този момент до днес на борда на Международната космическа станция винаги е имало обитатели.

МКС е плод на партньорството на пет космически агенции и сливането на два големи проекта. Тя е съвместен международен проект, в който участват 15 страни: Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, Русия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция и Япония.

Тя е най-скъпата в историята на човечеството изкуствена структура, но и инструмент за сближаване и сътрудничество на хората от различни нации. Космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко предлага Международната космическа станция за Нобелова награда за мир.

В началото на осемдесетте години в екипът на НАСА се зароди идеята за космическата станция Freedom (Свобода). Американският президент Роналд Рейгън обяви плановете си за създаването ѝ през 1984 година. Има няколко различни концепции за станции, които се различават по размер и форма. Една от най-интересните е тази на Том Бъзби, която се вижда долу  - разположението на слънчевите панели и модулите много напомнят на структурата на МКС.

1446495539_3_559x*.jpg

В някои отношения Freedom е трябвало да бъде отговор на съветската "Мир", която е била първата модулна космическа станция, започна работа през 1986 година. През деветдесетте години, американските астронавти са имали възможност да посетят руската станция в рамките на програмите "Мир" и "Шатъл". Три пъти станцията е превишила заложените срокове за използване, преживяла е пожар, разферметизиране и много други проблеми с различна тежест. На 21 март 2001 г. орбиталният комплекс "Мир" потъна в Тихия океан, управляван от включените двигатели на "Прогрес M1-5".

1446495553_3_559x*.jpg

Станцията "Мир-2" е трябвало да замени "Мир", но организационни и финансови проблеми от двете страни на океана налагат друго решение. Благодарение на тенденцията на политическо сближаване, свързана с разпадането на Съветския съюз се стига до едно добро решение. През 1993 г. Freedom е преобразувана в Международната космическа станция. Към европейската, японската и американската космически агенции се присъедини и руската страна, която има опит в създаването и организацията на модулни станции в околоземна орбита.

На 20 ноември 1998 е изстрелян в космоса първия модул на бъдещата станция - товарния блок "Заря". През следващите две години в орбита са стартирани "Юнити" с преходник за стиковка с "Заря", "Звезда" и един от опорните сегменти. Още две години станцията постепенно се сглобява.

И така, преди 15 години, на 2 ноември 2000 г. започва експедицията МКС-1. Уилям Шепърд, Юри Гидзенко и Сергей Крикальов прекарват 136 дни на станцията. Екипажът работи до март 2001 г. - настройва оборудването, посреща совалките, които доставят слънчевите панели и други компоненти на станцията.

1446503565_0_559x*.jpg

През годините станцията се досглобява като детски конструктор - увеличава се мощността на слънчевите панели, удвоени са местата за екипажа, разширено е вътрешното пространство, докарано е още оборудване. Този процес продължава - още модули чакат да бъдат изпратени. 

Петнайсетте години Международна космическа станция бяха отпразнувани през 2015 г. от шестимата астронавти на борда ѝ със специална вечеря.

Пряко от борда на МКС:
Broadcast live streaming video on Ustream

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американски и руски кораби ще се отправят към МКС през следващите дни и седмици

2018-kounotori-released.jpg

В сряда екипажът на "Международната космическа станция" се сбогува с японския космически кораб "Кунотори 7". Време е за изстрелването на нови кораби. Photo credit : NASA

9 ноември 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Екипажът на "Експедиция 57" на "Международната космическа станция" освободи товарния кораб на Япония "Кунотори 7" тази сряда и вече се готви за пристигането на новите кораби, които ще полетят през близките дни и седмици.

Американската компания Нортроп Груман подготвя своя 10-ти кораб "Сигнус" за изстрелване на 15-ти ноември посредством космическата ракета "Антарес". Полетът е насрочен за 09:49 ч. българско време и ще бъде проведен от Средноатлантическия регионален космодрум към центъра на НАСА Уолопс. 

Русия доскоро преживяваше тежки времена с две поредни аномалии - на кораба "Союз МС-09", на който бе установена пробойна, и на кораба "Союз-МС-10", полетът на който бе прекратен поради авария на ракетата-носител "Союз-ФГ". Но пък последните няколко седмици бяха доста добри за руската космонавтика: ракетите "Союз" се върнаха в експлоатация и до този момент изведоха успешно три спътника, един от които за нуждите на европейската космонавтика. На 16-ти ноември Русия ще възобнови полетите до "Международната космическа станция", като ще бъде изстрелян товарният космически кораб "Прогрес МС-10". Дано полетът му бъде успешен - тогава няма проблем пилотираният кораб "Союз МС-11" да бъде изстрелян на 3-ти декември с космонавт Олег Кононенко, който ще лети за четвърти път в космоса, и неговите колеги: Дейвид Сейнт-Жак (астронавт на Канада) и Ан МакКлейн (астронавт на НАСА), които ще летят за пръв път. Така всички ще си отдъхнат, тъй като "Международната космическа станция" ще бъде спасена от обезлюдяване. 

Ден след полета на "Союз МС-11" частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля космическия кораб "Драгън", който ще достави поредната порция полезен товар - и вероятно коледни подаръци за екипажа :)

Завръщането на проблематичния "Союз МС-09" с пробойната продължава да бъде планирано за 20-ти декември. Тогава на Земята ще се приберат Сергей Прокопиев, Александър Герст и Серина Ауньон-Чанслър. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2446-2018-american-russian-spaceships-to-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американската ракета Антарес и руската Союз-ФГ са на стартовите си площадки, за да изведат в орбита корабите Сигнус и Прогрес

2018-antares-rolled-to-pad.jpg

Ракетата "Антарес" е на стартовата площадка на космодрума Уолопс в САЩ. Тя ще изведе в орбита кораба "Сигнус". Photo credit : NASA

2018-14-nov-progress-launch-pad.jpg

На космодрума Байконур в Казахстан беше изведена ракетата "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10". Photo credit : Roscosmos

14 ноември 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Задава се доста интензивен период по отношение на "Международната космическа станция", а настоящият екипаж, състоящ се от астронавтите Серина Ауньон-Чанслър (НАСА), Александър Герст (ЕКА) и космонавтът Сергей Прокопиев (Роскосмос), се готви да посрещне два космически кораба.

Вчера ракетата "Антарес" на американската компания Нортроп Груман бе изведена на стартовата площадка [1], разположена на космическия център Уолопс. Ако всичко мине наред, в космоса ще се отправи товарният космически кораб "Сигнус". На борда му пътуват 3 402 килограма полезен товар - храна, дрехи и множество научни експерименти. Стартът е насрочен за 11:49 ч. българско време на 15-ти ноември. Голямата въпросителна към настоящия момент е метеорологичната обстановка. За съжаление шансът за благоприятно време е едва 30%. Така че полетът вероятно ще бъде отложен с няколко дни. 

От другата страна на Земята, на космодрума Байконур в Казахстан, Русия готви да изстреля ракетата "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10". Днес Роскосмос оповести [2], че "Союз-ФГ" бе изведена на стартовата площадка №1. Това ще е първия руски полет до "Международната космическа станция" след аварията миналия месец на "Союз МС-10", при който ракета от същия тип претърпя аномалия, а астронавтът Ник Хейг и руският му колега Алексей Овчинин трябваше да извършат спешно кацане, за да се спасят. Очакванията към Русия са големи - през изминалите няколко седмици ракетите-носители "Союз" се върнаха в експлоатация, като изведоха успешно в космоса общо три спътника.

Стартът на "Прогрес МС-10" е насрочен за 16-ти ноември, а метеорологични изненади не се очакват. Корабът ще достави на МКС около 2 500 килограма полезен товар. 

Стискаме палци предстоящите мисии да са успешни!

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2451-2018-antares-soyuz-fg-launch-pads

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Демонстрационна спускаема капсула се приводни в океана: Япония за пръв път доказа способност да доставя товар от МКС обратно на Земята

14 ноември 2018 г. 18:30 ч. В края на миналата седмица японският товарен кораб "Кунотори 7" изгоря в атмосферата и приключи своята мисия. Но завършекът бе белязан от едно голямо събитие - на Земята благополучно се завърна демонстрационната спускаема капсула HSRC с научни експерименти на борда. Така за пръв път Япония доказа способност, че може да доставя товар от "Международната космическа станция" обратно на планетата ни. През следващите няколко дни учените ще анализират състоянието на прибрания обратно полезен товар. Всички се надяват, че той е в непокътнато състояние. 

Постижението е изключително важно за Япония - сега тя е една от само три държави, които могат да връщат товари от МКС. Освен демонстрационната капсула HSRC, товарният кораб на САЩ "Драгън" притежава способност за завръщане. Малко количество багаж могат да взимат членовете на екипажа със себе си, когато се завръщат с пилотираните кораби на Русия "Союз". 

2018-japanese-capsule-returns.jpg

Снимка на успешно завърналата се японска капсула. Photo credit : JAXA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2453-2018-jaxa-capsule-returns-from-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

най-накрая и тази техногенна нация се отчете с някакъв напредък.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Русия благополучно изстреля ракетата Союз-ФГ с товарния кораб Прогрес МС-10 на път към МКС!

2018-16-nov-progress-launches.png

Кадър от днешното успешно излитане. Снимка: Роскосмос/ЦЭНКИ

16 ноември 2018 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Днес Русия възобнови изстрелванията си към "Международната космическа станция", след като тази вечер в 20:14 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя благополучно космическата ракета "Союз-ФГ" с товарния космически кораб "Прогрес МС-10". На борда на кораба пътуват 2.5 тона полезен товар - сгъстен въздух, вода, храна, дрехи, научно оборудване. Скачването на "Прогрес МС-10" със станцията е планирано за 18-ти ноември в 21:30 ч. българско време. 

Днешният успех е добре дошъл за програмата на "Международната космическа станция". Това бе първото изстрелване към станцията, което Русия проведе след аварията на ракетата-носител на кораба "Союз МС-10" на 11-ти октомври, при която космонавтът Алексей Овчинин и неговият американски колега Ник Хейг трябваше да извършат спасително приземяване. Излитането тази вечер отваря път за провеждането на нова пилотирана експедиция до края на годината. Ако всичко мине по план, "Союз МС-11" с космонавта Олег Кононенко и астронавтите Дейвид Сен-Жак (Канада) и Ан МакКлейн (НАСА) ще може да излети още на 3-ти декември.

Тази пилотирана мисия практически ще спаси "Международната космическа станция" от обезлюдяване. Но освен това НАСА се надява на нея, тъй като съвсем скоро ще започне епохата на частната пилотирана космонавтика. Дебютът на космическия кораб "Крю Драгън" в роботизиран режим е предвиден за началото на януари, а в пилотиран - към средата на 2019-та година. Задължително трябва да има екипаж на станцията, който да наблюдава януарското скачване между нея и "Крю Драгън". Само след като то е успешно и корабът се докаже като безопасен, той ще може да се използва за превоз на хора.

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2457-2018-16-november-progress-launch

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Миналата седмица от разни места четох , че руснаците готвят някаква космическа ракета на ядрено гориво. Доколкото знам в космоса е забранено разполагането на оръжие и още повече ядрено, но за ядрен двигател не съм сиугурен - разрешен ли е такъв двигател или не ? Преди може би такъв въпрос не е бил актуален поради размерите. Сега не знам как е полоджението. освет това сега всички договори са ден до плядне. Докато е изгоден има договор , после няма. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

2018-17-nov-cygnus-launches.png

Кадър от днешното излитане на американската ракета "Антарес" с кораба "Сигнус". Photo credit : NASA TV

17 ноември 2018 г. 11:37 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 11:01 ч. българско време от космическия център Уолопс излетя ракетата "Антарес" на американската компания Нортроп Груман с товарния кораб "Сигнус". Изстрелването се случи броени часове след като Русия също изстреля своя товарен кораб "Прогрес МС-10". Така се случи нещо необичайно за програмата на "Международната космическа станция" - два космически кораба летят едновременно към нея. 

Настоящият космически кораб "Сигнус" е кръстен и на името на астронавта Джон Йънг, който почина на 5-ти януари тази година. Йънг е един от най-успешните астронавти в историята на човечеството, тъй като е пилотирал четири различни космически кораба - "Джемини", "Аполо-команден модул", "Аполо-лунен модул" и космическата совалка. Йънг е деветият човек, който е стъпил на Луната в рамките на мисия "Аполо 16" и е един от само трима души, които са летяли до орбитата на Луната два пъти. Освен това Йънг и неговият колега Робърт Крипен са първите хора, които са излетяли в космоса със совалка. 

Ако всичко мине наред, корабът "Джон Йънг" от серията "Сигнус" ще донесе на "Международната космическа станция" 3 402 килограма полезен товар - храна, дрехи, множество научни експерименти. 

Напомням на читателите, че ракетата-носител "Антарес", която днес изведе кораба, бе създадена от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе създадена в рамките на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на полезен товар на "Международната космическа станция". НАСА се надяваше чрез COTS да прехвърли рутинните превози в частни ръце. Но докато компания СпейсЕкс създаде иновативни ракети "Фолкън 9" с уникални ракетни двигатели "Мерлин", ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга стратегия. Единственият опит на Орбитал бе в създаването на твърдогоривни ракетни двигатели, но за нуждите на програмата "Международна космическа станция" бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни двигатели на първата степен. За да пести време и средства, Орбитал направи аутсорсинг на голяма част от производството на "Антарес" към други държави с евтина работна ръка. Сега "Антарес", разбира се, е американска ракета, тъй като е собственост на Нортроп Груман, но първата й степен се произвежда в украинското бюро ОКБ "Южное". А за ракетни двигатели на първата степен се използват "РД-181" на НПО "Енергомаш". 

Така по ирония на съдбата две враждуващи държави - Украйна и Русия, които не са в добри отношения след анексирането на Крим, де факто работят заедно в космическия отрасъл за нуждите на американската космонавтика. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube Link) 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2458-2018-17-november-cygnus-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 17.11.2018 г. at 10:48, SAlexandrov said:

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

2018-17-nov-cygnus-launches.png

Кадър от днешното излитане на американската ракета "Антарес" с кораба "Сигнус". Photo credit : NASA TV

17 ноември 2018 г. 11:37 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 11:01 ч. българско време от космическия център Уолопс излетя ракетата "Антарес" на американската компания Нортроп Груман с товарния кораб "Сигнус". Изстрелването се случи броени часове след като Русия също изстреля своя товарен кораб "Прогрес МС-10". Така се случи нещо необичайно за програмата на "Международната космическа станция" - два космически кораба летят едновременно към нея. 

Настоящият космически кораб "Сигнус" е кръстен и на името на астронавта Джон Йънг, който почина на 5-ти януари тази година. Йънг е един от най-успешните астронавти в историята на човечеството, тъй като е пилотирал четири различни космически кораба - "Джемини", "Аполо-команден модул", "Аполо-лунен модул" и космическата совалка. Йънг е деветият човек, който е стъпил на Луната в рамките на мисия "Аполо 16" и е един от само трима души, които са летяли до орбитата на Луната два пъти. Освен това Йънг и неговият колега Робърт Крипен са първите хора, които са излетяли в космоса със совалка. 

Ако всичко мине наред, корабът "Джон Йънг" от серията "Сигнус" ще донесе на "Международната космическа станция" 3 402 килограма полезен товар - храна, дрехи, множество научни експерименти. 

Напомням на читателите, че ракетата-носител "Антарес", която днес изведе кораба, бе създадена от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе създадена в рамките на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на полезен товар на "Международната космическа станция". НАСА се надяваше чрез COTS да прехвърли рутинните превози в частни ръце. Но докато компания СпейсЕкс създаде иновативни ракети "Фолкън 9" с уникални ракетни двигатели "Мерлин", ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга стратегия. Единственият опит на Орбитал бе в създаването на твърдогоривни ракетни двигатели, но за нуждите на програмата "Международна космическа станция" бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни двигатели на първата степен. За да пести време и средства,

 

Орбитал направи аутсорсинг на голяма част от производството на "Антарес" към други държави с евтина работна ръка. Сега "Антарес", разбира се, е американска ракета, тъй като е собственост на Нортроп Груман, но първата й степен се произвежда в украинското бюро ОКБ "Южное". А за ракетни двигатели на първата степен се използват "РД-181" на НПО "Енергомаш". 

Така по ирония на съдбата две враждуващи държави - Украйна и Русия, които не са в добри отношения след анексирането на Крим, де факто работят заедно в космическия отрасъл за нуждите на американската космонавтика. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube Link) 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2458-2018-17-november-cygnus-launches

Може би за пръв път за 1 - 2 дена МКС ще приеме 2 космически кораба - руски и американски (задвижен с руска ракета). Ползването на продукция от държави с по - евтина работна ръка е стара практика. Някои страни които развиват космическа и военнна техника,  енергетика и софтуери си купуват за своите специалисти кафе машините и тостерит , прахосмукачките и хладилници , коли и телефони и другата ширпотреба от страни с по- евтина работна ръка. Правейки ракети, самолети, подводници , атомни реактори и ледоразбивачи, софтуери и антивирусни програми си купуват Бош, Сименс, L G , Сони, Самсунг, Айпъл , Майбах и Лексус, Филипс и Грундинг от други държави. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Космическият кораб Прогрес МС-10 се скачи успешно с МКС

18 ноември 2018 г. 22:20 ч. Днес, на 18-ти ноември, товарният космически кораб на Русия "Прогрес МС-10" се скачи успешно с модула "Звезда" на "Международната космическа станция", съобщи Роскосмос. Прикачването бе осъществено в 21:28 ч. българско време. 

Напомням на читателите, че това е първият кораб, който пристига на станцията след аварията на кораба "Союз МС-10" през октомври. Междувременно друг кораб, американският "Сигнус", също е на път към МКС и ще пристигне утре. 

2018-18-nov-progress-approaching.png

На кадъра: космическият кораб "Прогрес МС-10" приближава към МКС. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2460-2018-18-nov-progress-ms-10-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американският космически кораб Сигнус пристигна на МКС

19 ноември 2018 г. 20:20 ч. Днес космическият кораб "Сигнус" на американската компания Нотроп Груман бе прикачен успешно към "Международната космическа станция". Корабът пристигна броени часове, след като руският товарен кораб "Прогрес МС-10" се скачи с нея. 

Напомням на читателите, че корабът "Сигнус" бе изстрелян на 17-ти ноември с помощта на американска ракета "Антарес". На борда му пътуват 3 402 килограма полезен товар - храна, дрехи и множество научни експерименти. 

За повече информация: НАСА

2018-19-nov-cygnus-docks-iss.jpg

На снимката: роботизираната ръка на станцията насочва кораба "Сигнус" към инсталационния порт на модула "Юнити". Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2461-2018-northrop-grumman-cygnus-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Днес отбелязваме 20 години от изстрелването на първия модул на Международната космическа станция

ISS full view

Международната космическа станция - общ вид. Photo credit: NASA

20 ноември 2018 г. 19:50 ч.

Светослав Александров. 20-ти ноември е исторически ден за човешката космонавтика - на тази дата през 1998 година руската космическа ракета "Протон-К" извежда в околоземна орбита построения от Русия, но финансиран и собственост на САЩ, модул "Заря". С това започва най-мащабният космически проект в историята на човечеството: строежът на Международната космическа станция. Макар че днес си мечтаем най-вече за пилотирани бази на Луната и експедиции до Марс, истината е, че Международната космическа станция е в центъра на съвременната пилотирана космонавтика. Ние възприемаме станцията за даденост - все пак тя съществува от две десетилетия. А след пристигането на "Експедиция 1" през ноември 2000 година, в космоса е установено постоянно човешко присъствие. Днес има хора, навършили пълнолетие, но в рамките на целия им живот не е имало дори един ден без на този свят да има астронавти, които непрекъснато живеят и работят в космоса. Може би не сме доволни от темпа на технологичното развитие, може би искаме повече в сравнение с това, което получаваме. Но Международната космическа станция е тази, която наистина е превърнала човечеството в космически вид - тя е единственият наш постоянно обитаван дом в орбита. Всички признаци показват, че постоянното човешко присъствие ще продължи през следващите няколко години. Станцията преживя катастрофата на "Колумбия" и пенсионирането на космическите совалки - вероятно ще преживее и скорошната авария на "Союз МС-10". Новият пилотиран кораб "Союз МС-11" ще полети до броени седмици. 

Въпреки че има повод да празнуваме, хубаво е да напомним, че създаването на Международната космическа станция е белязано от множество трудности, препятствия и дори опозиция срещу нея. Подобно на много други проекти, станцията също преминава през серия от отлагания. Планът за станция, първоначално известна под името "Фрийдъм", е представен за пръв път от американския президент Роналд Рейгън през 1984-та година. НАСА предвижда строежът й да приключи през първата половина 90-те години, но началото, както споменах по-горе, е положено чак през 1998 година с предвидена дата на завършване на конструкцията 2005 или 2006 година. Дори това не се случва. Поради аварията на совалката "Колумбия" окончателното завършване е факт чак през 2011 година. 

Международната космическа станция се ражда във време, когато отношението към пилотираната космонавтика не е еднозначно. В края на 90-те и началото на Новото хилядолетие започва големият бум в безпилотната космонавтика. Първо орбитални, а после спускаеми апарати се отправят към Марс. "Галилео" бележи големи успехи около Юпитер, а "Касини" наближава Сатурн. Роботизираната космонавтика е тази, която е известна, тя води до научни открития, които се публикуват в реномирани научни списания и до новинарски публикации, които стоят на предните страници на вестниците. Пилотираните полети до околоземна орбита не будят същия интерес, нито откритията им са толкова значими. Медиите проявяват интерес само когато настъпи голяма авария, както се случва след катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003-та. Много известни учени, в това число и Нобелови лауреати като Стивън Уайнбърг, са против Международната космическа станция (Уайнбърг я нарича "пуйка в орбита"). Но станцията търпи критика и сред горещите привърженици на заселването на космоса - тъй като средствата за космонавтика са ограничени и НАСА може да се фокусира само върху една програма, те виждат в МКС спирачка към по-нататъшните полети към Луната и Марс. 

Това обаче са спорове, които са се водили в миналото. За добро или лошо Международната космическа станция е вече построена - въпросите, които стоят днес, са различни: ето, тя е тук. Как обаче я използваме и има ли вече съществени научни постижения, направени на борда й? Експлоатираме ли МКС на пълния й капацитет? 

И докато по втория въпрос отговорът е "не": човечеството загуби много от пенсионирането на космическата совалка и продължава да трупа пасиви, докато новите частни пилотирани кораби все още не са готови, то по първия въпрос можем да дадем положителен отговор: да, сравнително добре се справяме със станцията като платформа за тестване на нови технологии и провеждането на научни изследвания. През 2017-та година, на научна конференция във Вашингтон, директорът на МКС Сам Шимеми сподели: "Днес програмата прави наистина големи крачки в изследователските си дейности". Едно от най-забележителните научни постижения е провеждането на експеримента с близнаците Кели : астронавтът Скот Кели прекара цяла година в космоса в периода между 29-ти март 2015 и 29-ти февруари 2016 година, докато неговият брат-близнак остана на Земята за контролни проби. Сега, близо три години по-късно, експериментът вече дава плод и научни статии се публикуват в реномирани списания. 

По отношение на технологичното развитие МКС също служи като тестово поле за нови технологии. През 2016-та година към станцията бе прикачен частният модул на Бигълоу "Бийм". Това е първият надуваем модул, който се използва за нуждите на пилотираната космонавтика в рамките на дълъг период от време. 

Всичко това показва, че Международната космическа станция вече се е доказала като един от най-големите и успешни пилотирани космически проекти в човешката история. По отношение на вложените средства, усилия и трудност за изпълнение, тя прилича на лунната програма "Аполо". Но приликите на "Аполо" не свършват само с положителните примери, а и с отрицателните. Както и при "Аполо", така и при МКС, бъдещето на проекта е неясно. И докато историята показа, че програма "Аполо" бе прекратена и човек не се завърна на Луната в продължение на пет десетилетия, въпросът стои на дневен ред: ще се случи ли същото с МКС? Ще остане ли станцията без наследник и след като тя бъде изведена от орбита най-рано през 2024-та, по-вероятно към 2028-ма или 2030 година, ще направи ли човечеството крачка назад? Нима както днес ние си разказваме за времето "как едно време хора се разхождаха на Луната", след 30-40 години нашите деца и внуци ще си спомнят за "дните когато хората живееха в космоса?"

За съжаление Западният свят не разполага с план за създаването на нова резервна станция в орбита, но пък партньорите от МКС планират да изпратят малка станцийка в орбита около Луната. Тя няма да е постоянно обитаема, но ще позволи провеждането на дългосрочни пилотирани мисии около естествения ни спътник. Междувременно Китай планира през близките месеци да започне строежа на своя собствена космическа станция. Тъй като към настоящия момент това е единствената друга държава освен Русия, която притежава собствен пилотиран кораб, съществува реален шанс китайците да станат номер едно в пилотираната космонавтика. 

Дали това ще се случи и какво ще е мястото на България (която днес има експерименти на МКС) на световната космическа сцена, тепърва предстои да видим. 

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2463-2018-20-years-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Союз МС-11 бе успешно зареден с гориво и сгъстени газове

23 ноември 2018 г. 19:30 ч. Специалистите на ракетно-космическата корпорация "Енергия" изпълниха успешно операциите по зареждането на пилотирания космически кораб "Союз МС-11" с гориво и сгъстени газове, съобщи Роскосмос.

Изстрелването на кораба с екипаж от космонавта Олег Кононенко (Роскосмос) и астронавтите Дейвид Сен-Жак (Канада) и Ан МакКлейн (НАСА) остава планирано за 3-ти декември от космодрума Байконур.

2018-23-nov-soyuz-11-prep-flight.jpg

Снимка от подготовката на "Союз МС-11" за полет през декември. Photo credit : Roscosmos

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2466-2018-23-nov-soyuz-loaded

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: Ракета Фолкън 9 изпрати американския кораб Драгън на път към МКС

2018-5-dec-dragon-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

5 декември 2018 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 20:15 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракетата "Фолкън 9" на СпейсЕКс, която благополучно изпрати на път към Международната космическа станция товарния космически кораб "Драгън".

И докато основната мисия на ракетата завърши безпроблемно, успехът бе леко помрачен от факта, че първата степен загуби контрол по време на кацането си към плаващата платформа и вместо това се приводни в океана. Въпреки всичко СпейсЕкс съобщава, че ракетата не се е разпаднала и е в непокътнато състояние, което ще позволи да бъде върната и инспектирана. 

Пристигането на космическия кораб "Драгън" е планирано за събота в 13:00 ч. българско време. На борда пътуват около 2.5 тона провизии за екипажа на МКС. Понастоящем трафикът към станцията е изключително натоварен. Общо пет други кораба са се скачили с нея - два пилотирани руски "Союз", два товарни "Прогрес" и един товарен на САЩ "Сигнус". Международната космическа станция може да поеме максимум шест кораба, така че когато "Драгън" пристигне, всички портове за прикачване ще бъдат запълнени.

Следващият полет на товарен кораб "Драгън" е планиран за февруари 2019-та година. Преди това обаче СпейсЕкс ще изстреля към МКС първия космически кораб "Крю Драгън". Този дебютен полет ще е в роботизиран режим и ако всичко при него мине успешно, към средата на 2019-та ще излети и с хора на борда. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2484-2018-5-dec-dragon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Астронавтите на МКС отбелязват днес Рождество Христово в космоса

2018-25-dec-norad-santa.jpg

Канадският астронавт Дейвид Сен-Жак сподели вчера, на 24-ти декември, тази чудесна снимка на Луната от борда на Международната космическа станция. Photo credit : Canadian Space Agency/David Saint-Jacques

25 декември 2018 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Половин век след историческото първо отбелязване на Рождество Христово в космоса от екипажа на "Аполо 8", днес астронавти отново празнуват светлия празник извън пределите на родната ни планета. Американската астронавтка Ан МакКлейн и нейният канадски колега Дейвид Сен-Жак споделиха впечатленията си от борда на Международната космическа станция. 

"По време на този празничен сезон аз откривам, че доста често поглеждам към нашия дом, намиращ се под нас. Наистина всички сме заедно на тази прекрасна, красива планета - тя наистина е един малък свят. И когато днес наблюдавах залязващата зад хоризонта Луна, аз отново останах безмълвна", съобщи МакКлейн в Туитър

Дейвид Сен-Жак пък се похвали в социалните мрежи, че се е включил в интересна традиция - той помага на северноамериканското военновъздушно командване НОРАД да проследи дядо Коледа. 

2018-mcclain-david-iss.jpg

На снимката: Сен-Жак (вляво) и МакКлейн разказват за празненството на Рождество Христово от космоса. Photo credit : NASA

По традиция днес западните членове на екипажа на Международната космическа станция ще получат време за почивка. Това вероятно няма да се отнася за руснака на борда Олег Кононенко, които има да изпълнява някои научни задачи. Празничният сезон в Русия традиционно започва на 31-ви декември, а първо се празнува Нова година. Рождество Христово в голяма част от православните страни се отбелязва на 7-ми януари. Разбира се, международният екипаж уважава традициите и на едните, и на другите, а астронавти и космонавти се поздравяват взаимно на всички възможни дати. 

Дейвид Сен-Жак и Ан МакКлейн споделиха във видео подробна информация за празничното им меню

"Ще покажем ли някои от нещата, които взехме с нас?", попита по микрофона МакКлейн.

"Да, разбира се", отвърна Сен-Жак. "Така... аз ще дам възможност на екипажа да опита от канадската сьомга. Мисля, че това е чудесна храна за сезона".

"Хранителната лаборатория в НАСА беше достатъчно любезна да ни изпрати празнично меню, което всъщност ми напомня доста за храните, с които принципно се храним. Тъй че ние имаме пуйка, имаме плънка, има от любимия ми боровинков сос. И, разбира се, има доста десерти. Защото една коледна вечеря не е истинска коледна вечеря, ако не е 50% десерт", пошегува се МакКлейн, показвайки пакетите пред камерата. "Тъй че разполагаме с разнообразие от бисквитки, както и пайове... и, какво има там?", обърна се тя към Сен-Жак.

"Е, това е, което пристига директно от фурната ни на орбита, шегичка, тук имаме коледни бисквитки", каза астронавтът. 

Шегата на канадеца е повече от уместна. За съжаление храните в космоса не се приготвят на момента. Също така на борда на МКС няма хладилник, в който да се съхраняват. Затова, ако изгледате видеото, ще забележите, че повечето от продуктите (и това се отнася най-вече за сьомгата и пуйката) са пакетирани, вакуумирани и термостабилизирани - което по думите на някои други астронавти влошава вкусовите качества. Но това е начинът за екипажа да си разнообрази менюто. 

Относно значимостта на празниците, астронавтката Ан МакКлейн сподели: "Празниците са време да си припомним за обединението и мира. Когато погледнем към Земята оттук, ние виждаме една планета без граници". 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2513-2018-astronauts-celebrate-christmas-together

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Жалко... От най високо място в НАСА казаха, че и след 2019 година НАСА ще бъде принудена да използва за полети на астронавти в космоса ракети носители от изпадналата и неизлизаща от десетилетия в криза руска руска космическа програма.

Наистина е жалко, че ние напредничавите и прогресивните ползваме кризисна техника тъкмо за полетие с хора !

Представям си, ако руснаците бяха малко по - кадърни и не бяха в такава жестока , тежка, дълбока  и дълга криза какви чудессии щяха да правят. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...