Отиди на
Форум "Наука"

Къде е науката в списание "Осем"?


Recommended Posts

  • Администратор

Вчера видях новата корица на списание Осем и просто не можах да повярвам и очевидно хората много обичат да ги лъжат. А и необразованите са много по-активни от образованите.

Когато някой "бг мама" види нещо против ваксините започва в екстаз да го споделя на всичките си "бг мами" и да се прекладя пред "истината".

Но не знам с какъв акъл като видиш статия за ваксините до статия за прераждането (и то скритата истина!!!) и продължаваш да "мислиш", че това е близо до истината?!?!

списание 8.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Помня тръгна много силно твърдейки, че са наследниците на списание "Космос", с големи притенции за научност и малко по малко се превърнаха в женско четиво, което няма нищо общо с науката.

Списанието се продава много сериозно и се чете от хиляди.

Не може просто така да се лъжат хората и реално да се заблуждава обществото! 

Хвърлете един поглед на коментарите:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пропуснахте да отбележите, че има статия и за великият медик дядо Владо, магистър по хомеопатия, чакръкчийство, леене на куршуми и снаряди и баене против съсели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Псевдонаучно списание от където и да го погледнеш. Дава трибуна на всякакви популярни сензации и на всякакви псевдоучени, мистици и езотерици. Наскоро имаше обширна статия на А.Мошев и П.Серафимов за онзи македонски камък с надпис "БОЛГАР" и за тракийския произход на българите от преди 3500 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има, но са незначителен % от общия пазар и не представляват никакъв интерес за списанията и за техните спонсори. Изключваме такива, създадени и финансирани отвън разбира се като НГ, Гео и Вокруг света, последните две от които не прокобсаха у нас, а НГ се крепи изцяло на външно финансиране и рекламодатели привлечени с връзки, а не защото се интересуват от наука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Warlord said:

Има, но са незначителен % от общия пазар и не представляват никакъв интерес за списанията и за техните спонсори.

Интересна закономерност, която илюстрира диктата на мнозинството, в някакъв баланс на темата:

По някакъв начин ми напомня на гъсениците, които оръфват някаква клонка следвайки миризмата на себеподобните си и това им гарантира сигурност (храна), но все някой трябва да кривне от правия път и да стигне до нова клонка, към която да го последват останалите, за да не умрат от глад.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От доста време сп. 8 е бастион на дъновизма. Това - само между другото.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 8 часа, Р. Теодосиев said:

 

Не може просто така да се лъжат хората и реално да се заблуждава обществото! 

 

 

А не може! Като почитател на "алтернативната" наука мога да ти кажа, че може. Хората даже се радват, защото там им дават всичко смляно и не е нужно да се мисли, а както знаем в научните текстове без мислене няма четене.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По подобен начин престана да съществува и легендарното списание "Космос" през 90-те. Превърна се в жълт парцал.  Но все пак Космос е имало висок рейтинг през соца, съществуваха тогава и други, с по-висок научен стил списания и по-тясно специализирани("Природа и знание", "Наука и техника за младежта", "Млад конструктор" и т.н.), но те си отидоха много преди Космос. Като цяло, днес пазарът на научно-популярните списания в БГ се ограничава до Осем и NG(последното съществува само благодарение на външното финансиране, щото кой чете "американска соросоидна пропаганда" тук, нали така). Другите съществуват едва-едва и са почти апокрифни, наприер списанието на БАН "Природа", което, въпреки че още се издава, е напълно неоткриваемо. 

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 18 минути, kall said:

По подобен начин престана да съществува и легендарното списание "Космос" през 90-те. Превърна се в жълт парцал.

Ти пък, като си роден през 1988 г., кога си чел списание "Космос" отпреди 1990 г.? Сигурно докато си минавал прав под масата, вече си сравнявал съдържанието на списанието от 1987 г. и от 1990 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, Aspandiat said:

Ти пък, като си роден през 1988 г., кога си чел списание "Космос" отпреди 1990 г.? Сигурно докато си минавал прав под масата, вече си сравнявал съдържанието на списанието от 1987 г. и от 1990 г.

https://www.sandacite.bg/списание-космос-онлайн-100-пълен-архив-1962-199/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Т.нар. жълтения в Космос настъпи поради заплахата от фалит. След 1990 г. реално всички списания отпреди 1989 г. фалираха поради спряното финансиране от държавата. Списание Паралели беше фрапиращ пример за пожълтяване, което така и не го спаси от загиване. Както и Космос.

Редактирано от Aspandiat
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Един познат веднага влезе в Уикипедия и редактира описанието на Списание Осем: https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Осем_(списание)&oldid=7858649

За жалост веднага са върнали старата и не вярна информация за списанието: https://bg.wikipedia.org/wiki/Осем_(списание)

Прикачам и скриншот, за да остане за поколенията :)

33078234393_988d5ce59c_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

През последните няколко години изразът "бегемама" стана символ на млада жена с дете (или деца), която проявява остър дефицит на получено обучение в средното си образование, но същевременно е изключително гласовита и агресивна в едноименния интернет форум. Това е причината, поради която избягвам да посещавам въпросния форум - макар че, признавам, в него се среща доста полезна информация за много от битовите проблеми - от течащо кранче до как да се справяме с шумни съседи. За съжаление когато става въпрос за проблеми, касаещи науката, нивото на форума е много зле. Искате ли да видите какво означава ефект на Дънинг-Крюгер? Е там ще видите...

Та темата за ваксините се оказа сериозно бойно поле между враждуващи бегемами - най-вече между мнозинството кресливи, които не биха приели никакво мнение, различно от тяхното, и малцинството, които са попрочели малко повече книжки. А всъщност темата е многопластова и трудна за разбиране дори от някои колеги, завършили в университет, какво остава за жена, която навремето е бягала от часовете по биология, за да се гримира в тоалетната. Разбира се, жената никак не е виновна за цялостното на училищното образование, нито затова, че учителката й не е полагала нужните усилия, за да направи материала малко повече интересен.

Едно обаче е вярно - всяка майка, независимо от нивото на образованието си, иска най-доброто за детето си. Това е напълно естествено - и ние като хора, които се занимаваме с наука, би следвало да сме длъжни да проявяваме най-малкото едно елементарно ниво на емпатия към тревогите и страховете на майките. Тук академичната надменност не помага, а такава определено има. Никой не обича да не му зачитат личните вярвания, нито да му говорят "отвисоко", в стил "аз знам повече от теб".

Определено нито една майка не желае детето й да е с увреждания. Тук обаче възниква много сериозен проблем. Съществува цял букет от заболявания, които не се проявяват веднага след раждането, а в процеса на развитието - най-често до 24-тия месец. Ако погледнете имунизационния календар няма как да разберете, че ваксини се поставят доста често - на третия, четвъртия, седмия, дванайстия, тринайстия, шестнайстият месец. Не е нужно човек да е брилянтен математик, за да схване, че при това положение възниква много неприятна предпоставка - чисто статистически шансовете са много големи да се прояви съвпадение между времето на поставянето на ваксината и появата на първите видими симптоми.

Аутизмът е едно такова неприятно заболяване, което е обусловено от генетични фактори и от факторите на околната среда. Няма никаква установена връзка между ваксинирането или неговото развитие. Често пъти аутизмът се развива поетапно, с течение на месеци. Но не винаги - при много от децата се наблюдава точно обратното - до определена възраст - година и нещо детето си се развива нормално, смее се, играе, но след това настъпва рязък регрес в развитието му. Майката се чуди какво се е случило, почва да търси причината ... и ще се сети, че детето й е било ваксинирано преди седмица, преди три дни, или вчера. Ще се сети, че във форумите пишат, че ваксините причиняват аутизъм. Дали е основателно или не - няма значение. Връзката в съзнанието е направена.

И ето как, скъпи приятели, се появява поредната тема: "Ваксинираха детето ми и то се разболя". Ще викнат медии, ще излъчат репортажи, ще наплашат още хора и те няма да ваксинират децата си.

Никой обаче няма да си зададе въпроса - ваксината НАИСТИНА ли е причинила заболяването? Защото в по-голяма част от случаите такава връзка няма - има генетични фактори, има подлежащи причини, които са комплексни. Но ваксините, фармацевтичната мафия и корумпираните лекари - това звучи достатъчно просто и достатъчно е лесно да се прехвърли цялата вина върху тях.

Така че определено има нужда от ясно разяснение - и в медиите и в интернет за ваксините, евентуалните рискове от тяхното поставяне, и за определено липсващата връзка между неврогенни заболявания и аутизъм и между тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всеки влак си има пътници. Не виждам нищо лошо, ако един форум или списание е обявило, че има даден предмет и се придържа към него. Проблемът е, когато някой форум или списание се обяви за едно, а пък се занимава с друго, защото в такъв случай остава без пътници.

Не виждам нищо лошо едно научно-популярно списание да пуска статии по въпроси вълнуващи широката публика. То затова е научно-популярно, а не само научно. Важното е да не се забравя, че научно-популярно означава, че статията е написана от човек, който разбира за хора, които не разбират, а не както се случва у нас с някои електронни издания, които се списват от хора, които не разбират, но очакват всички учени по света да ахнат от глупостите им.

БГ-мама е успешен форум. Той не се е обявявал за извор на най-чистата наука. Има си обаче предмет и си го спазва - там има съвети дали някой нов продукт на пазара си отговаря на рекламата, как да се напудри бебешко дупе, къде в даден град се продава даден продукт, как да се сготви нещо и др. под. То хубаво нещо е науката, ама трябва и да се яде. Та не виждам нищо лошо да има форум, в който да попитате защо манджата ви нещо все не се получава.

За българското Уики много пъти сам казвал как се процедира. Като се търси нещо, обикновено излиза първо то. Като се иде там се преглеждат чуждоезиковите статии и директно се отива там, без излишно губене на време в гледане на българската статия - тя обикновено е пълна с глупости, а външните препратки обикновено водят към най-жълтата чалга по темата. Заслугата не е само на пишещите, но и на лошото администриране и модериране на българската версия. В чуждите версии обикновено линковете водят към по-подробна и по-добре илюстрована информация, тъй че дори някой вандал да е пипнал самата статия може да се иде на друга, където не може да се пипа и вреди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 7.04.2017 г. at 12:56, Р. Теодосиев said:

Помня тръгна много силно твърдейки, че са наследниците на списание "Космос", с големи притенции за научност и малко по малко се превърнаха в женско четиво, което няма нищо общо с науката.

Списанието се продава много сериозно и се чете от хиляди.

Не може просто така да се лъжат хората и реално да се заблуждава обществото! 

Хвърлете един поглед на коментарите:

 

Да кажем, че е псевдонаучно, но защо пък "женско" ?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

 Ако не знаеш, че списанието е научно ще направиш следните асоциации- бебе на корицата, ваксини (типично по женски), после прераждане, типична жълтина (става за клюка в женско списание), рецептите на дядо Владо, пак бие на жълто. И накрая името, което може да бъде свързано първосигнално с бременност, вярно, не е 9, а 8, но това вече са подробности. 8 месеца, бебе на корицата, ваксини, прераждане ... незабавно се правят асоциации с жена, бременност, грижа за бебето, клюки...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Къде е науката в списание "Осем"?"

И Диоген я е търсил. 

 

 

1358443466_1352316146_diogen.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 3 часа, Doris said:

Да кажем, че е псевдонаучно, но защо пък "женско" ?

защото в по-голямата си част жените най-често стават жертви /а и разпространители/ на псевдонаучна информация и модерни суеверия. :animatedwink:

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди време четох една книжка за арктуриански кодове, които някои асоциират с житните кръгове. Заинтересувах се и реших да потърся повече информация. Google показа като първи резултат за житните кръгове статия от Уикипедия, на второ място беше статията на Списание 8 (може да я откриете в техния сайт Новини -> Загадки).

Ако се запитаме къде е науката в бижутерията, можем да намерим информация, че тази година хит е високотехнологичната керамика. Тя е много по-лека и удобна за носене от стоманата. Изготвените чрез тази космическа технология изделия са елегантни, дълготрайни, хипоалергенни и достъпни. Науката може да си партнира с бизнеса и да се получи нещо наистина възхитително. За да бъде разбрано то, е важно да се поднесе в подходяща интересна форма за читателя. Защото красивата история продава.

18042017.png.5a5360259113f80372adc50916809064.png

 

P.S. По въпроса за ваксините не съм специалист, за да се произнасям. Обаче одитът на сайта им показва какво са постигнали. Всеки може да провери и своя на sbup.com

P.P.S. При въвеждане на данни за влизане тук получавам предупреждение, че сайтът няма защита. А Списание 8 има. Включете SSL. Трябва да го има като безплатен инструмент в администраторския панел.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

т. е. изреденото според теб трябва да означава, че Сп.8 заслужава някакво доверие?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-скоро означава какво да направи Наука БГ, за да подобри SEO позицията си. Иначе Списание 8 все ще си излиза най-отгоре и статиите му "все ще се четат".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ами всеки да чете това, което кореспондира на умствения му капацитет. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...