Отиди на
Форум "Наука"

Софийски фестивал на науката 2017


Recommended Posts

  • Администратор

Резервациите и за събитията с безплатни пропуски започна от снощи. Приятелски съвет - не се бавете. Темите и презентаторите ни са толкова интересни, че ще свършат. Да не кажете, че не съм предупредила 1f642.png:) Имаме технологии, уиски, медицина, ледниците на Патагония, религия, кибер сигурност, ваксини, Fake news, Черно море, вселената, химия, храна, приключения, лъва Сесил...А сред учените има емблематични имена - от Нобеловия лауреат проф. Шехтман, вдъхновяващия д-р Петър Берон и логичния проф. Николай Витанов, британските и испански учени, българските лекари с водещи позиции проф. Славчо Томов и доц. Любомира Николаева-Гломб, до млади учени от Полша, Испания и България... Ама много ни е супер програмата 1f642.png:)

https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival/programme

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Софийски фестивал на науката: Петър Берон разказва за експедициите си по света

1493326926_5_559x*.jpg

Един от най-емблематичните и харизматични български учени, разпалил любовта към науката на няколко поколения последователи, д-р Петър Берон е специален гост на седмото издание на Софийския фестивал на науката. Пътешественикът-зоолог и биоспелеолог е донесъл от своите експедиции най-много видове животни от най-много държави по света за научните колекции на Националния природонаучен музей при БАН.

Не пропускайте срещата с най-ерудирания зоогеограф в България, обиколил повече от 90 страни на пет континента, изследвал живота в най-дълбоките пещери от дъното на пропастта Берже във Франция. Той е от малцината изследователи, посетил места, където човешки крак не е стъпвал и видял гледки, които никой не е виждал – в новооткрити пещери, по склоновете на планински върхове, в резервати в Нигерия и Нова Гвинея.

Събитието се организира от Британския съвет в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН. Подробности можете да научите от сайта на Софийския фестивал на науката.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Sofijski-festival-na-naukata-Petar-Beron-razkazva-za-ekspeditciite-si_80240.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Софийски фестивал на науката: "Бойното поле" между науката и религията

1491212724_2_559x*.jpg

Отношенията между религията и науката често се описват като война. И понякога наистина изглежда така, заради популярността на "новите атеисти" като Ричард Докинс от една страна, и водените от религиозните си убеждения противници на науката от друга.

Но каква е истинската история зад срещата на науката с религията?

На този и други въпроси ще отговори британският журналист Малкълм Лав по време на лекцията си на 13 май, част от Софийския фестивал на науката, провеждан с подкрепата на British council. 

Британецът Малкълм Лав изследва "бойното поле" между науката и религията. Опитва се да отсее съпровождащия споровете шум, опирайки се на личния си опит като пастор в англиканската църква, продуцент в медийния гигант ВВС и университетски преподавател по комуникация на науката.

Преди да стане журналист, Малкълм Лав е бил пастор в южен Лондон в продължение на 10 години. След това работи като военен кореспондент в Никарагуа и Ел Салвадор, а през 1988 г. започва работа в ВВС като продуцент и водещ. По-късно става обучител по комуникационни умения на свободна практика, като успоредно с това започва да работи в областта на комуникацията на науката. Малкълм е водещият обучител в майсторските класове по комуникация за учените от международния конкурс "Лаборатория за слава FameLab".

Подробности за събитието можете да научите тук, а новини от Софийския фестивал на науката можете да следите във Facebook. 

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Sofijski-festival-na-naukata-Bojnoto-pole-mezhdu-naukata-i-religiia_77115.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще го посетя поне един от дните.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

КОГА е този фестивал? Никъде не видях дати и часове... 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

 

Преди 4 часа, ISTORIK said:

КОГА е този фестивал? Никъде не видях дати и часове... 

On 26.04.2017 г. at 11:21, Р. Теодосиев said:

Може да разгледате и да изтеглите (в .pdf) програма от тук: https://www.britishcouncil.bg/sites/default/files/ssf2017_broshure_web.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Ние не спираме да отразяваме фестивала на живо от най-интересните събития.

Следете ни във фейсбук и глвдайде директните включвания: https://m.facebook.com/chitatel.net

Днес вече може да гледате качените видеа, а утре очаквайте още по-интересни и любопитни live-ове.

https://m.facebook.com/chitatel.net

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само мога да съжалявам, че когато аз бях малък нямаше такива фестивали, имаше единствено строежи и гьолове...
Тва с щастливото деведесетарско детство и фунийките е пълен булшит! Сегашните деца имат щастието да опознаят света и науката по този начин, както го представят на фестивала, а не по сухарския ултратегав и безинтересен начин на тогавашното образование.
Жалко за ниската посещаемост все пак, но и това е нещо.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 18 часа, Warlord said:

Сегашните деца имат щастието да опознаят света и науката по този начин, както го представят на фестивала, а не по сухарския ултратегав и безинтересен начин на тогавашното образование.

Aма те са пред компютрите и хич не ги е@е :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо ти е да ходиш на фестивал на науката, да харчиш пари за път и за билети, при положение, че можеш да си намериш всякаква научна информация с пет клика в гуглето през джобния компютър, докато си къцаш за риба на сянка до някой язовир с бира под ръка... 

Децата днес имат информация за целия свят в джоба си, тъй че не седят толкова много пред компютъра, а могат да са навсякъде.. 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Фестивалът на науката е едно уникално събитие за София и България, на едно място се срещат най-уникални хора, работилници, роботика, математика, презентации, химични бомбандировки и едни от световните имена в науката, които на достъпен език ти обясняват изключително интересни теми, които няма от къде другаде да си ги намериш. 

Хиляди минаха през последните 4 дни и за поредна година направихме едно уникално събитие!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уникално едва ли е било! Може да е било интересно, хубаво, информиращо, забавно, научно, завладяващо... И няма такива най-уникални хора, тъй като всеки е уникален със своите знания и история... Там са се събрали малко по-знаещи и по-умни, но чак пък най-уникални...!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А има ли идея такъв фестивал да се провежда и в други градове?

(За един приятел питам, който е от Пловдив.) :-)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...