Отиди на
Форум "Наука"

Европа осъди България за мръсен въздух


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Брюксел: Засега не предвиждаме финансови санкции

България е нарушила европейското законодателство за чистота на въздуха и може да бъде глобена за това. Брюксел дава на страната ни последен шанс да влезе в нормите.

Властите ни днес изгубиха дело, което Европейската комисия заведе срещу тях в Съда на ЕС в Люксембург заради „систематичното и постоянно неспазване от 2007 г. до 2014 г. включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици“.

Тези концентрации са били нарушавани в градските агломерации на София, Пловдив и зона Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България.

Източници на малките прахови частици са промишлеността, автомобилите, отоплението на твърдо гориво. Те са характерни за градската среда и причиняват белодробни заболявания.

България е нарушила европейска директива от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух, заради което Комисията водѝ процедура за нарушение, която стигна до финалната си фаза – дело в Съда на ЕС.

Енрико Бривио, говорител по въпросите на околната среда в Комисията, каза пред Клуб Z, че на този етап тя няма да иска от Съда на наложи глоба на България.

"Само ако българските власти не въведат бързо ефективни мерки, страната рискува да бъде изправена за втори път пред Съда и да понесе финансови санкции", каза той.

Съдът е решил, че България "системно и продължително" не е спазвала допустимите стойности за праховите частици във всички свои агломерации и зони от 2007 до 2014 г. и че между 2010 г. and 2014 г не е приела и приложила планове за качество на въздуха, които да намалят замърсяването на въздуха с такива частици.

"Комисията сега ще работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да гарантира, че те ще вземат необходимите мерки да спазят директивата за качеството на въздуха", каза Бривио.

Замърсеният въздух е причина за преждевременната смърт на 13 700 души в България и на 400 000 души в Европа през 2013 г. , добави говорителят.

Комисията води процедури за нарушение на същата директива срещу още 15 държави членки - Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша (която също стигна до Съда на ЕС), Румъния, Швеция, Словакия и Словения.

http://clubz.bg/52489-evropa_osydi_bylgariq_za_mrysen_vyzduh

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...